Így változik a cafeteria jövőre

Gondoltam, összefoglalom nektek, amit a hírekből ki lehet bogozni, hogyan változnak a béren kívüli juttatások jövőre. 

Az első “nem-megszorítás”, hogy a béren kívüli juttatások után a 16% adón kívül 10% egészségügyi hozzájárulást is kell majd fizetni. A tervek szerint az évi 500 ezres kereten felüli összeg után 27% lenne az egészségügyi hozzájárulás. (Az egészségügyi hozzájárulást papíron a cégeknek kell fizetni, nem a munkavállalóknak, de nyilván kihatással lesz a cafeteria keretre.)

Örvendetes hír, hogy az éves limit 500 ezer forintra emelkedik. Mielőtt nagyon örülnénk, ez a SZÉP kártya (Széchenyi Pihenőkártya) keretének emelkedéséből következik. A SZÉP kártya keretében maximum évi 150 ezret költhetünk vendéglátásra, szálláshelyre évi 225 ezret, illetve rekreációs szabadidő tevékenységre évi 75 ezer fordítható. Tört évre természetesen az összegek tört része jár.

A legnagyobb érvágás, hogy az étkezési jegyre fordítható összeg havi 5.000 Ft-ra süllyed, illetve amennyiben van üzemi étkezde a munkáltató telephelyén, havi 12.500 Ft további utalvány adható, amit kizárólag a helyi étkezdében lehet elkölteni. Egyéb vendéglátásra ott a SZÉP kártya vendéglátós kerete, de az sajnos élelmiszerre nem költhető. (Azon, hogy 5.000 és 12.500, vagy 5.000 vagy 12.500 Ft adható, még vitatkoznak a szakértők.)

A kormány egy huszárvágással gyakorlatilag kitiltotta az összes étkezési utalványt forgalmazó céget Magyarországról, mert január egytől csak a kormány által kitalált Erzsébet-utalvánnyal lehet fizetni. Persze ez már a kompromisszum jele a kormánynál, mert eredetileg elektronikus kártyát akartak bevezetni, aztán még ők is rájöttek, hogy két hónap alatt nem lehet kiépíteni a teljes rendszert az egész országban. Persze hogy hogyan lehet alig több, mint egy hónap alatt leszerződni több ezer elfogadóhellyel, azt sem tudom.

Ezzel a húzással elkaszálták az összes magyarországi utalványos cég 20 éves munkáját, úgyhogy csodálkoznék, ha nem lenne per és ha nem fizetnének a magyar adófizetők újabb százmilliárd kártérítést. Persze ez már többé nem gond, a kormány becsempészte az Alkotmányba 28. cikkelyként, hogy különadó vethető ki minden az országot sújtó kártérítési kötelezettség miatt. Eddig kb. 1.000 milliárd forintnál áll a ceh a nyugdíjpénztárak nélkül (telekom adó, bankadó, végtörlesztés, stb.) További százmilliárd már fel sem fog tűnni senkinek.

Az internet támogatás megszűnik 2012-től.

Az alábbi cafeteria elemek maradnak meg és az összegük sem változik 2012-től:

Önkéntes Egészségpénztári Munkáltatói hozzájárulás: maximum a minimálbér 30 %-a

Önkéntes Nyugdíjpénztári Munkáltatói hozzájárulás: maximum a minimálbér 50 %-a

helyi bérlet: maximum a bérlet ára

iskolakezdési támogatás: maximum a minimálbér 30%-a/év/gyerek

Adómentes juttatások:

kockázati életbiztosítás: korlátlan

sporteseményekre belépők: maximum évi 50 ezer Ft.

lakáscélú támogatás: maximum 5 millió Ft/5 év

Na szóval,. ezek várhatóak.

 

Ha tetszett az írás, ne felejts el csatlakozni hozzánk a facebook-on, így értesülhetsz az új cikkekről: www.facebook.com/kiszamolo 

Share

11 hozzászólás

 • N.N.
  *Benoke2:*
  Vissza akarják szorítani a kávétériát. Csak azt nem értem miért. Miért jó ez a kormányka. Lehet elharapózott a meleg utalványos dolog mert Hifit is lehetett már belőle venni de akkor sem ez a megoldás. 5k ból meg nem sok mindent lehet csinálni. Nálunk pl minden kvtéria megszűnik egyszerűen nem éri meg. Ettől jó és kiszámítható egy cég jövője. Minden évben más… 😀 Lassan valószínűségszámítást is be kell majd dobni egy magyar üzleti tervbe.. :o)
 • N.N.
  *Kiszámoló:*
  @Benoke2: te az origos benőke vagy, akivel mennék árakat összeírni? 🙂
 • N.N.
  *Benoke2:*
  @Kiszámoló: Igen.
 • N.N.
  *enMegmondtam:*
  Esetleg írhatnál egy pozitív megközelítésű cikket a kockázati életbiztosításkoról. 🙂 Nem nagyon tudom eldönteni, hogy a fizetésemelésemet érdemes-e pl. ilyesmiben kérni. (azért merült ez fel, mert másban úgyse adnák, ezt meg le lehet költségelni ugyebár) Ha igen, akkor mit érdemes választani? Mire kell figyelni stb.?
 • N.N.
  *Kiszámoló:*
  @enMegmondtam: minden kívánságod így teljesüljön, még a héten meglesz. 🙂
 • N.N.
  *Kiszámoló:*
  @enMegmondtam: “egy pozitív megközelítésű cikket”<br />
  <br />
  Te most cikizel? :-)<br />
  <br />
  Ha a pozitívumokra vagy kíváncsi, olvasgasd a cégek saját prospektusaid, mind szerint a legjobb, ami veled történhet az életben, ha az ő termékükből bevásárolsz. 🙂
 • N.N.
  *fővizsgáló:*
  Ez az életbiztosítás miről szól? Nekem van egy, havi 26000; ezt lehet cafetériából fizetni?Gondolom nem kell újat kötni…
 • N.N.
  *Kiszámoló:*
  @fővizsgáló: neked unit linked van, ez meg kockázati életbiztosítás.<br />
  <br />
  A következő poszt erről fog szólni 🙂
 • windwalker
  — Adómentes juttatások: Lakáscélú támogatás: maximum 5 millió Ft/5 év —
  Ez pontosan mit takar? Fel lehet használni tetszőleges előtörlesztés vagy jelenlegi végtörlesztésre?
 • Vakmacska
  Nekünk van olyan kajajegyünk, ami elvileg 2012 végéig jó. Most akkor azt is év végéig kéne elköltenünk? Attól kissé morcosak leszünk….valaki sürgősen mondja meg.
 • Kiszmol
  nem kell, érvényességi időn belül elvileg felhasználható.

  Persze, ha a kibocsátó cég becsukja a boltot Magyarországon, kérdés, lesz-e bolt, aki elfogadja, ha nem tudja hol beváltani….

  De egyelőre ilyenről én még nem tudok.