Itt a szakdolgozat-írás szezonja

Minden évben februárjától megszaporodnak a levelek, ahol pénzügyeket tanuló egyetemisták segítséget kérnek szakdolgozathoz, sőt sokszor felkérnek külső konzulensnek.

Ez nagyon kedves dolog, de szerintem velem nagyon rosszul járnátok, mint konzulenssel.

Az én szakdolgozatomat első körben visszadobták, mert nem volt eléggé szakszöveg.

Utána minden idegen szót beleírtam, amit csak lehetett, sőt még a kapát is humán erő által üzemeltetett kétkezes mezőgazdasági gyomritkító kéziszerszámnak hívtam, olyan nyakatekert mondatokat kanyarintottam bele, hogy magam is alig értettem, mégis az volt a bírálat legnagyobb kifogása, hogy “túl bulváros a fogalmazási mód”.

Sajnos Magyarországon attól tudományos egy munka, ha érthetetlen és komplikált a szövegezése és mivel kilóra megy (a publikálási kényszer ugye), minél több oldalra kell széthúzni a mondanivalót.

Ezért sem olvasok magyar tudományos munkákat. A mindenféle “Szemlé”-kben nagyon jó témafelvetések vannak, de mivel meg kell lennie a karakterszámnak, ezért az, ami két oldalon izgalmas cikk lenne, húsz oldalon már unalmas olvasmány, a túl “szakmai” fogalmazás miatt pedig gyakran nehezen olvasható. (Legalábbis szerintem, de senkit nem akarnék megbántani.)

A hajam hullott a sok beadandótól is az egyetemen. Szinte minden hétre valami agymenés, minimum 15 oldalon keresztül. Tökéletesen megtanították, hogyan kell a semmiről 15-20 oldalon ontani a szavakat, hogy az tudományosnak tűnjön.

(Az egyik ismerősöm Belgiumban járt egyetemre. Na ott pont fordítva kellett csinálni: egy 20 oldalas tanulmányt kellett úgy összefoglalni két oldalon, hogy minden benne legyen és még a te véleményed is beleférjen. Ez sokkal nehezebb és százszor annyi értelme van, mint a sok 20 oldalas beadandóknak.)

Na mindegy, vissza a szakdolgozatokhoz.

Szóval ha jót akarsz magadnak (és nekem 🙂 ), ne engem akarj konzulensnek.

Azt is rendszeresen kéritek, adjak tippeket a szakdolgozathoz.

Amint látod a fentiekből, nem én vagyok a szakdolgozatok szakértője.

Amit mégis csinálnék a helyedben:

– Válassz egyszerű, sok irodalommal rendelkező témát. Ne tolj ki magaddal, hogy vért kelljen izzadnod, csak mert valami nagy és új felfedezést akarsz megkomponálni a szakdolgozatodban. Én pont ezért választottam a 2007-es subprime válságot, mert volt róla bőségesen anyag.

– Ne fektess túl sok munkát a szakdolgozatba. Keress pár kiváló szakirodalmat és annak mentén írd meg a szakdolgozatot, ne aprózd szét magad. Én elkövettem azt a hibát, hogy elkezdtem rengeteg cikket, tanulmányt olvasni, hogy mindenből kivegyek egy kicsit. Na, ezzel el is toltam a rendelkezésemre álló idő nagyját, alig-alig tudtam befejezni. Ahelyett, hogy kerestem volna 4-5 szakirodalmat és megírtam volna azok alapján, maximum ha marad idő, kicsit kiszínezem más cikkekkel.

– Bár azt mondják, hogy a saját gondolataidra és hatalmas tudományos megállapításaidra kíváncsiak, el ne hidd. Ha komolyan veszed, kegyetlenül kitolsz magaddal. Még a teológián az egyik csoporttársam az apokalipszis négy lovasának általa gondolt újszerű magyarázatáról írt értekezést, persze hogy visszadobták az egészet. Ahelyett, hogy írt volna “Üllő és Vecsés egyháztörténete a XIX.században”-ról, vagy valami hasonló üres témáról, amibe nem lehet belekötni, ha kilóra megvan, elfogadták volna csont nélkül.

Ez egy kötelező elvárás, szerintem minél egyszerűbben és fájdalommentesebben tudd magad mögött. A kutyát nem fogja soha érdekelni, miről írtál szakdolgozatot.

– Soha ne vitatkozz a konzulenseddel, ami szerinte úgy van, azt írd bele a szakdolgozatba és kész. Az enyém is mondott olyanokat, ami szerintem nem volt igaz, ki is hagytam az első verzióból. Na, miután visszadobták, gyorsan beleírtam a második verzióba az összes véleményét. 🙂

Röviden ennyit tudnék segíteni. Sok sikert mindenkinek a szakdolgozathoz és az államvizsgához.

Share

71 hozzászólás

 • Garbo
  @Tibor: Nevetni fogsz, de ez a vicc nem vicc 🙂
  Értem, hogy mit mondasz, csak arra próbálok rávilágítani, hogy igen gyakran nem lehet egyszerűen másképpen mondani, mert nem azt jelenti másképpen. Gyakran a férjemnek mondok valamit, aki egy intelligens, igen képzett ember,de nálamnál gyökeresen eltérő területen, és üres tekintettel mered rám, pedig direkt törekszem az érthető megfogalmazásra, de nem megy 🙂

  Jogos igény az egyszerűsítés, de az igen sok esetben csak hosszas körülmagyarázással tud elérni egy valósághoz közelítő eredményt, sajnos. Itt persze nem beszélek az utóbbi évek jogalkotási csodáiról, természetesen. Azokat inkább hagyjuk.

 • Gábor
  Az egyetemekröl kikerülõ emberekkel elhitetik, hogy tudnak valamit, de a munkahelyeken kiderül, hogy az amit tudnak az használhatatlan.
 • egyszervolt
  Soha egyetlen dolgozatot sem olvastam a sajátomon kívül, úgyhogy nincs viszonyítási alapom. Egy beadandó dolgozatnál (20-25 oldal) amit a gyakornoki tapasztalatok alapján kellett megírni, megcsináltam azt hogy beadtam egy korábban végzett srác dolgozatát, egyetlen betű módosítás nélkül (csak a név) és az égvilágon semmi nem lett belőle.

  A későbbi saját dolgozatom gyakorlatilag abból állt, hogy a kinézett források cikkeit átfogalmaztam, összedolgoztam, felcseréltem a szavak, mondatok sorrendjét és beleírtam amiket az egyik konzulens akart. A másik konzulensem 5 perc beleolvasás után értékelte és a nevét adta az egészhez…
  Saját tartalom kb. 3-5 oldal lehetett, az egész dolgozatírás szerintem egy szerkesztői munka volt.

  Azon kívül, hogy az ember bekötteti és manapság kiteszik facebookra, hogy hú azta mit alkottak, szerintem a kutyát nem érdekli, és soha nem fog visszajönni az életben.

 • V.A.Laki
  Abban egyebkent van valami, hogy szakdolgozatok / disszertaciok / tudomanyos cikkek nem azert keszulnek, hogy a valodi eletben valodi emberek olvassak es hasznaljak oket. Ha tenyleg akkora kiralysag, amirol szo van benne, akkor ugyis keszulnek rola az ismeretterjeszto muvek / tankonyvek / technikai dokumentaciok, amik ezerszer praktikusabban hasznalhatoak fel, mint az eredeti kozles. Esetleg maga a szerzo gyart praktikus dolgokat a sajat szikraibol amellett, hogy cikkeket ir roluk az elefantcsonttoronyban. (Pl. Stroustrup papa.) A folyo celja a folyas, a let celja a letezes, a kutatas celja a kutatas.

  Es ezt a legkivalobb cikkekrol is el lehet mondani. Legyunk most elegansak, es hagyjuk a kamu kutatasok meg a kontraszelektalt oktatoi gardak szomoru temakoret.

 • Tibor
  Egyetemen volt egy professzorunk akinek az volt a szavajarasa, hogy akkor ertesz valamit, ha azt el tudod magyarazni a nagymamadnak is. Ha nem, akkor nem erted. Ha csak integralokkal sorfejtessel, stb megy, de ertheto koznapi nyelven nem, akkor nem erted a lenyeget.

  Igy is vizsgaztatott, laikuskent kerdezgetett (persze jo beugratosokat sokszor), es el kellett ertelmesen mondani hogy mirol van szo. Akkor is ha kvantumkemia volt.

  Szerintem igaza volt, tobb ilyen kellene.

 • bölcsbagoly911
  Teljesen egyetértek.
  És hozzátenném, sokszor az egyetemi tankönyvek is ilyenek.
  Én jogot végeztem, és a törpöm tele volt vele hogy neves jogászprofesszorok nem képesek megérteni, hogy amikor 20 éveseknek írnak tankönyvet, ott nem kell feltétlenül hatsoros körmondatokban meg érthetetlen kifejezésekkel írni. Az egész egyetem alatt jó ha három olyan tankönyv volt a kezemben, ami jól volt megírva, rövid és tömör volt.
  Aztán ott volt ellenpéldaként a későbbi dékán, minden tudományos fokozattal rendelkező nagyra tartott polgárjog/európajog professzor, aki egy értelmes előadást nem tudott megtartani úgy hogy ne kalandozzon el folyamatosan, a könyvei meg 600-1000 oldalas, 10.000 Ft-os rémségek voltak, amiket minden évben újra kiadott “bővítve”, és elvárta hogy midnenki megvegye. Na ott gyorsan rájöhetett a joghallgató hogy milyen is a magyar tudományos világ.
 • parizer józsi
  Van benne igazság. Az egyetemi szakdolgozat sok karon valóban túlmisztifiált, hajlamosak az írók a világot megváltani akarni, pedig felesleges. Ugyanakkor látni kell azt is, hogy a “tudományos élet” is ugyanúgy összezár, mint az orvosok vagy a mihaszna írók. Ömlenek a terjengős publikációk, tudományos közlemények a semmiről, csak hogy fel lehessen mutatni, a tanszék csinál valamit a kávézáson és a hallgatók buktatásán kívül is. Arról már nem is beszélve – hogy pl. a közgazdasági karokon remekül megtanítják az elméletet (soha többet nem fog kelleni, és nem is ez alapján működik a gazdaság), de az üzleti életben nagyon hamar zavarba kerül a frissdiplomás, mert kiderül, hogy nem ért semmihez.
 • Katell

  “Soha nem fog visszajonni az eletben” – kiveve azt a nagyon valoszinutlen esetet ha Schmitt Palnak hivnak 😀

 • Eltévelyedés
  Jó látni, hogy mindenki mennyi energiát rakott az egyetem megkoronázásába, a SZAKDOLGOZAT-ba. És még én még szégyelltem magam, amiért ennyire összecsaptam, bezzeg más mennyit izzadt vele.
  Valami azt súgja, a konzulensem sem vitte túlzásba a végigolvasást, kilóra megvolt, ötös!
  Anyaggyújtés nettó két nap (előtte gondolkodás, hogy honnan, az még kb nettó egy nap), szakdolgozat v1.0 – 2 éjszaka, konzultáció után v2.0 még egy éjszaka.
  Pipa.
 • Zabalint

  Tegnap este meg próbáltam magyarázni feleségemnek, hogy mivel foglalkoztam aznap a munkahelyemen. Egyszerűen azért nem ment, mert rengeteg alapfogalom van, részben IT-s, részben pénzügyi, részben céges, amelyeket ugyan definiálhatok, de 3- nál többet úgysem fog megjegyezni azonnal, ha meg mindig minden mondatban körbeírom ezeket a fogalmakat, akkor végtelen ciklusba futok (a végtelen ciklust már jó ideje tudja, mit jelent :-)). Mivel ezek angol fogalmak, ezért mondta, hogy akkor mondjam magyarul, ja csak van amelyiknek nincs vagy nem is tudom a magyar megfelelőjét, míg aminek tudom, azoknak sem beszédesebb. Egyszerűen benne vagyok egy kötnyezetben, ahol a dolgoknak vannak bizonyos elnevezései, és ahhoz, hogy máshogy beszéljek róluk, nagyon nehéz. Szerintem az oktatás egy külön hivatás, tehetség is kell hozzá, és meg is kell tanulni a módszertanát.
 • Tibor
  : jo, azt en se mondtam hogy 100% precizitassal es reszletesseggel/melyseggel kell tudni leirni, de pont errol van szo, hogy sokan ugy tudnak csak valamirol beszelni, ha az un alapfogalmakat nem kell megmagyarazni. Es mivel sose kell megmagyarazni, eljutottak oda hogy nemigazan tudjak, csak “erzik” hogy mi is az.

  Konyhai peldanal maradva: azt el tudod mondani egy mondatban hogy meg kell pucolni a zoldsegeket. Ez mast jelent a hagymara, a fokhagymara, a krumplira, de a lenyeg ugyanaz.

  Informatikai peldanal se kell elmagyarazni az asszonynak hogy most akkor miben is kulonbozik hogy mysql-ben vagy db2-ben irok le valamit, eleg ugy mondani hogy tobb geprol kell begyujteni az adatokat, es mindegyiktol kicsit maskeppen kell kerni 🙂

 • L70

  Gyerekem (óvodás) pár hónapja feltette a kérdést, hogy mi a munkám?

  Vettem egy levegőt, aztán elmondtam, hogy apa hibakereséssel foglalkozik, ha megtalálja a hiba okát, akkor pedig egyedül vagy másokkal együtt kijavítják. Azóta, ha indulok dolgozni, néha megkérdezi, hogy most ugye megyek hibát keresni?

  Majd azért finomítani kell, ha iskolás lesz, nehogy őt nézze hülyének a tanár, hogy nem tudja, mit csinál az apja.

 • Zabalint

  Nem arról van szó, hogy mélységeiben kellene elmagyaráznom, hanem arról, hogy felületes szinten is szükség van egy rakás alapfogalomra, hogy bármit érteni lehessen belőle, mindezt úgy, hogy az általánosabb informatikai alapfogalmakkal tisztában van. Ha végtelen időnk és neki végtelen türelme lenne, mindent el tudnék magyarázni, de egy oktatónak nincs végtelen ideje, hanem adott időkeretben kell megértetnie a dolgokat. Egy szoftverfejlesztőnek meg nem magyaráznia kell tudni a dolgokat, hanem alkalmazni. Teljesen más jellegű a kétféle tudás.
 • Serrin
  A főiskolai diplomámmunkánba a második konzulens belekötött és átíratott egy csomó dolgot az kódban, meg emiatt a dokumentációt is szerkeszteni kellett. (Az első elment a főiskoláról és persze nem szóltak nekem, ez kb. + 6 hónapot jelentett.)
  Az államvizsgán kiderült, hogy bele sem néztek, mert amikor beszéltem róla, akkor üveges szemmel néztek rám és amit kérdeztek, az benne volt kb. az 5. oldalon.

  Ezzel az erővel lorem ipsum szöveggel is feltölthettem volna az egészet, meg pár screenshottal és ugyanúgy megkaptam volna a diplomámat.

  Nem tudom, hogy a többi diplomamunkát hogy nézték meg, de ha így, akkor ez sok-sok elvesztegetett időt jelent.

 • Nagy Ferenc
  Sajnos ritka szabályozatlan, a szakdolgozat készítése, sok neves egyetemen. Aki különlegeset, egyedit szeretne alkotni ezzel, az tartsa meg magának, és más úton teremtsen értéket vele. A szakdolgozat készítése egyáltalán nem az ma, amit a többség jogosan elsőre gondolna. Az egész nálunk nem más, mint egy megfelelési programsorozat, olyan embereknek, akikkel szintén ezt tették, ezt várták el. Sajnos inkább érdemes energiát fektetni abba, hogy hogyan kell a sok majomnak megfelelni, mint hogy saját, egyedi gondolataink, értékeink legyenek. A lényeg, saját tervezés, saját gondolat nem kellett, elkaszálták, akkor gondoltam legyen másolat, ami ellenőrizhetetlen, az kellett, agyondicsérve, hát akkor húzzák a nemi szervükre. A csúcs szuper agyonmarketingelt’ über eu-s high-tech egyetem. Az persze…
 • antenna
  A helyesírásodból ítélve nem bölcsész szakra tippelnék. A stílusból sem.
 • Nagy Ferenc
  Akkor ítélkezzél továbbra is a várva várt bölcsész diplomáddal, valamint javaslom a tippmix játékot tippelgetésre. A témához természetesen érdemben semmit nem tudtál ismét hozzászólni, csak trollkodsz. És őszintén remélem, a büdös életben nem lesz lehetőséged bírálni egy szakdolgozatot. A stílusom pedig a sajátom.
 • jurta
  Nem lehet, hogy nem jó sulit választottatok?!

  Nekem mind a kettő (különböző intézmény, különböző szak) eléggé eredeti munka volt, és meg lett dicsérve.

  Konkrétan a másodiknál simán meg is csinálhattam volna ezt a szemetelést, minden érintett benne lett volna a buliban, de inkább fektettem bele 3x annyi munkát, amitől 10x olyan jó lett.

 • Tomi46
  A cikk elolvasása után most úgy érzem, hogy sikerül megírnom határidőre 🙂 Mostanság elég lassan haladtam a szakdogámmal, de most megint motivált vagyok. Ez az oldal is segített abban, hogy újra neki álljak az írásnak
 • fajvedo
  Friss diplomásoknak van egy jó lehetőség, hogy vonzóvá váljanak a munkáltató számára: NAV START kártya.

  Az első évben a munkáltató a havi bruttó kereset 10%-át fizeti meg járulékfizetési kötelezettség címén.

  nav.gov.hu/nav/ado/jarulek/start_kartya.html

 • fajvedo
  Most olvasom, hogy 2013-ban megszüntették a kártyát.

  nfsz.munka.hu/engine.aspx?page=ma_tamogatas&switch-content=ma_tamogatas_start_kartya_taj&switch-zone=Zone1&switch-render-mode=full