Itt az új állampapír, a BMÁK 2018/N és 2020/N (Bónusz Magyar Államkötvény)

Jövő hétfőtől kapható az Államkincstár által kibocsátott új BMÁK (Bónusz Magyar Államkötvény) 2018/N és 2020/N.

Amint a nevéből is látható, négy és hatéves papírokról van szó, a nagy eltérés a PMÁK (Prémium Magyar Államkötvény)-hoz képest, hogy nem az infláció szerint változik évente a kamata, hanem az éves kamatfordulókor a 12 hónapos diszkontkincstárjegy utolsó négy aukcióján kialakult átlagárához adnak bónusz kamatot, a négy évesnél 1,75%-ot, a hatévesnél 2,5%-ot.

Ez elsőre impozáns bónusz, de ne felejtsük el, hogy a hosszabb futamidő miatt a hosszabb lejáratú papírokat eleve csak magasabb kamatokkal lehet eladni.

Ha elmegyünk az Állami Adósságkezelő honlapjára, egyből látjuk, hogy amíg az egyéves diszkontkincstárjegy jelenleg kicsivel 3,1% feletti hozamot fizet, a sima ötéves állampapír hozama valamivel 5% felett van, vagyis 1,9%-kal magasabban, mint az egyéves állampapíré.

Persze a nagy különbség, hogy ha sima 5 éves állampapírt veszünk, a futamidő végéig akkor is 5%-ot kapunk évente, ha közben elszáll az elvárt hozam például évi 10%-ra, míg a Bónusz Magyar Államkötvénynél évente újra kalkulálják a kamatunkat az aktuális piaci hozamok függvényében. Így a kockázatunk kisebb, mint egy fix kamatú 4-6 éves államkötvény esetén.

Viszont fontos, hogy az elérhető hozamokat vizsgálva ne felejtsük el, hogy mégiscsak egy négy és egy hatéves futamidőről beszélünk, ezért az almát az almával hasonlítsuk össze. Ha idő előtt ki akarunk szállni, valószínűleg itt is lesz 2% büntetés, mint a PMÁK idő előtti visszaváltása esetén.

Szintén fontos, hogy észrevegyük, hogy a meghirdetett első kamatperiódus nem 12 hónap, hanem 13 és 14 hónap, így a valódi kamat éves szinten 4,89 és 5,64%. (BMÁK 2018/N és 2020/N) Mondjuk a jelenlegi kamatkörnyezetben ez azért nem rossz, főleg, hogy az állampapír kamatára nem kell EHO-t fizetni a kamatadón túl.

Ha megtetszett a lehetőség, hétfőtől már vehetsz a BMÁK-ból az Államkincstár kirendeltségeiben.

Share

37 hozzászólás

 • Péter
  “Ha elmegyünk az Állami Adósságkezelő honlapjára, egyből látjuk, hogy amíg az egyéves diszkontkincstárjegy jelenleg kicsivel 3,1% feletti hozamot fizet, a sima ötéves állampapír hozama valamivel 5% felett van, vagyis 2,9%-kal magasabban, mint az egyéves állampapíré.”

  5-3,1=1,9 és nem 2,9.

 • armogur
  vicc bekapcsolva
  Brutális Magyar Államkötvény
  vicc kikapcsolva
 • Tys
  Az PEMÁK-ról lehet tudni valamit?
 • CFS
  Tehát te javaslod BMÁK államkötvényt.
  Épp kapóra jön, mert most kéne valahol lekötnöm egy adag pénzt.
 • gcs
  Ez elég jól hangzik, kösz az infót.
  Kár hogy pont nem rég költöttem egy komolyabb összeget a 2019/I-re:)
 • fudosin
  Ha jól sejtem, a 4 és 6 évvel a TBSZ-re lett optimalizálva (gyűjtőév + 3 vagy év).
  Van még egy különbség a PMÁK-hoz képest: 1Ft-os névérték. Így legalább lehet kezdeni valamit a kamatfizetés újra befektetése után maradt apróval – főleg TBSZ-nél, ahol nem lehet utólag befizetni.
 • mesterséges unintelligencia
  “Az új, Bónusz Magyar Államkötvények éves 1,75 illetve 2,5%ponttal (!!!) adnak magasabb hozamot mint a diszkontkincstárjegyek, ami elég brutális prémium. Miért rakna ezek után bárki bankba pénzt?”

  privatvagyonkezeles.hu/alapblog/16-citadella/4808-ketts-kamatrendszer-magyarorszagon

 • dairuregodas
  Tudja valaki esetleg, hogy a 6 éves változattal mi lesz az 5 éves TBSZ lejárata után? Adózni kell?
  Köszönöm.
 • breezer
  Arról tudtok valami infót, hogy magyarként Magyarországról hogyan lehet euróban vagy dollárban kibocsátott állampapírokat vásárolni?
 • Hudi
  Hasonló a kérdésem az előzőhöz:

  Van valakinek információja, hogy mi történik, ha egy pl. 2018/N-t egy 2010-2015 TBSZ-re veszek (jegyzek) ?

  Én úgy vélem:
  2015-ös kamatozás adómentes
  2016-os kamatozás részben adómentes (2015.12.31- megszűnik a TBSZ, az azelőtti rész adómentes, az az utánni -16%.)
  2017-estől a kamatozás adózik (tudomásom szerint nem lehet új TBSZ-re bevinni)

 • Andris
  A 6-éves kötvénynek évente 0,75% magasabb a kamata, mint a 4-évesnek.Ez 4 év alatt is 3 % pluszt jelent. Ha 4 év után visszaváltjuk és elveszítjük a 2% -ot az árfolyamon, akkor is 1 %-kal jobban járunk, mint ha 4-éves futamidejűt vennénk.Ha jól számolok.
 • durkoi
  Hudi,

  Nemrég megkérdeztem egy Nagy bankot és azt mondták, hogy a tbsz lejárta után, ha nem szünteted meg, akkor tbsz-ként folytatódik azzal a különbséggel, hogy nincs gyűjtőév. Tehát az 5 év után adómentes, azután pedig a tbsz szabályai szerint adózik.

 • fudosin
  Ha tartjátok a TBSZ-t a lejáratig, akkor adómentes minden rajta keletkezett nyereség. Viszont az 5 év lejárta után megszűnik, és amennyire tudom, a rajta lévő eszközök nem kerülnek át a normál számlára – tehát a kincstár visszavásárolja aktuális áron és a pénzt írja jóvá. Olvastam valahol, hogy van lehetőség a TBSZ meghosszabbítására is – ilyenkor újra indul a 3 / 5 év.
 • jurta
  Lassan ez lesz a blog legnépszerűbb kérdése – mi történik a kincstárnál lejáró TBSZ-en levő papírokkal/pénzzel. Ha valamelyikünk (aki pontosan meg is tudja fogalmazni) legközelebb, amikor náluk jár/telefonos ügyintézővel beszél, jól megkérdezné, sok hálát zsebelhetne be. 🙂
 • Hudi
  Ugyan nem kérdeztem meg, hanem az (MÁK) Ászf-t olvasgattam (okulva az 1 hónappal ezelőtti Lakáskasszás kérdésemre adott ügyintézői válaszokból), de az Ászf. alapján (allamkincstar.gov.hu/kincstar/befektetesi_szolgaltatasi_uzletszabalyzat_/2#, allamkincstar.gov.hu/letoltesek/13195, VI/18) az elképzelésem alátámasztódik (tehát átvezetődik és onnan már aktuális szabály szerint adózik), annyi pozitiv különbséggel, hogy az állampapir (akár részben is) transzferálható egy új (példámban 2015-ben nyitott) TBSZ-re, a régi lezárultát megelőzően max. 30 nappal.
 • Topfly
  Minden jó és szép, de kérdés mi lesz a forint árfolyamával? Az elmúlt 18 hónapban jobb befektetés volt eurót tartani készpénzben, mint forintos állampapírban kamatoztatni a pénzt…
  Lassan kezd megdőlni az a 25 éves elmélet, hogy mindig jobb forintban kamatoztatni a pénzt.
 • Zabalint
  Engem is érdekel, hogy mi van TBSZ lejártakor, mind államkincstári, mind értékpapír számlás TBSZ esetén. Államkincstárnál pl. ha el kell adni a papírt lejártakor, akkor ugyanúgy 2% bukó van? Értékpapír TBSZ ha december 31-edikén jár le, meddig kell eladni a rajta lévő papírokat, amik között ugye lehet kimondottan illikvid részvény is.

  (Egyébként szimpatikus ez az új kötvény, fogok is venni belőle, de mindig óvakodok, hogy csak a tőkém egy része legyen az államkincstárnál, mert sosem lehet tudni…)

 • Andris
  Már korábban kérdeztem erről, de nem tudom valóban jól számolok-e ?
  Ha csak 4-évre tervezek befektetni akkor is érdemesebb a 6 éves kötvényt venni ? Hiszen így a 4 év alatt + 3 % -kal több kamatot kapnék, / évente +0,75 % / a visszaváltásnál pedig csak 2 %-ot veszítek.Ha valóban így van ki fog mégis a 4-évest venni ? Vagy rosszul értettem valamit ?
 • Bindi
  @tys: PEMÁK-ból van újabb sorozat (2017/Y), igaz mostmár csak 2%-os kamatprémiummal az inflációhoz képest.
 • Lee732
  Szerintem Kiszamolónak fél óra alatt meglesz egy ilyen cikk (mi történik az állampapír befektetéssel, ha lejár a TBSZ?):)
 • Hudi
  “mi történik az állampapír befektetéssel, ha lejár a TBSZ?”

  rövid válasz : átvezetődik

  hosszú válasz (Magyar Államkincstár, TARTÓS BEFEKTETÉS KEZELÉSÉRE VONATKOZÓ SAJÁTOS RENDELKEZÉSEK):
  A lekötési időszak utolsó napján még lekötési állományban lévő állampapírokat a 3 éves lekötési időszak utolsó napján, vagy ha azt az ügyfél további 2 évre meghosszabbította, az 5 éves lekötési időszak utolsó napján a Kincstár átvezeti az ügyfél értékpapír nyilvántartási-számlájára.

 • Hudi
  Illetve még ezt érdemes tudni (szintén MÁK):

  “Ha az ügyfél az 5 éves lekötési időszak utolsó évében, legkésőbb ennek az évnek az utolsó napjáig újabb tartós befektetési szerződést köt, akkor az 5 éves lekötési időszak utolsó napján lekötési állományban lévő állományára adhat olyan rendelkezést, hogy a Kincstár ezen állományának egy részét, vagy egészét erre az 5 éves lekötési időszak utolsó évében december 31-éig megkötött tartós befektetési szerződéshez tartozó lekötési állományába vezesse át.”

  Röviden: állampapir (akár részben is)-bizonyos feltételekkel- új TBSZ-re transzferálható.

 • Tys
  Köszönöm Bindi!
 • Tamas
  A TBSZ nem ‘jar le’. Az 5 ev egyszeruen a teljes adokedvezmeny elereset jelenti, a szamla ugyanugy el utana is tetszolegesen sokaig. Viszont a szamlan levo penzhez csak a szamla megszuntetesevel lehet hozzaferni, fuggetlenul attol, hogy mikor lett nyitva a szamla.
 • Magyi
  Nos, utánanézve itt-ott tényleg úgy tűnik, hogy a TBSZ lejáratakor a még rajta lévő értékpapírt nyilván nem kell eladni hanem lehet transzferálni vagy egy újonnan induló TBSZ-re (+3-5 év) vagy a normál értékpapírszámlára az adott szolgáltatónál, pl MÁK. Ha most veszed az új 6 éves papírt, az átlóg fél évvel a 2014 TBSZ megszűnése (2019 dec 31) utánra, mert valamikor 2020 májusban jár le. Így véleményem szerint az első 5 év kamata adómentes lesz, majd áttranszferálnak mindent például a sima számládra. Ez esetben az utolsó kamatperiódusra meg így sajnos fizethetsz. Vagy eladod a TBSZ lejárta előtt de akkor buksz 2%-ot, meg kell nézni melyik a jobb. Vagy nyitsz új TBSZ-t és oda transzferálsz, és így talán az 5 és 6 legkisebb közös többszöröse azaz kb 30 évig várva megúsztad az adót 🙂
 • Mugerin
  TBSZ-re már lehet transzferálni? 2 éve még nem lehetett.
 • Magyi
  Lehet.

  Az adózás (ha sima számlára teszed át) meg egész pontosan úgy lesz, mint fenn írtam, csak az átvezetéskor a bekerülési értéknek/árfolyamnak a 2019 dec 31-i állapotot veszik, így a kamatadót csak a hátralévő 5 és fél hónapra kell megfizetni. Így kb. korrekt is a dolog.

 • Gábor
  Azzal tisztában vagyok, hogy a TBSZ után nekem kell az adókötelezettséget bevallani, illetve megfizetni. Ez az 5. év után egy bevallási kötelezettséget jelent az államkincstár (vagy egyéb szolgáltató) által kiállított igazolás alapján, valamint 0 Ft adó megfizetését.
  Viszont a TBSZ-en túli 5 és fél hónapra levonja és befizeti az államkincstár helyettem vagy ilyenkor már azzal is foglalkozni kell???

  Úgy tudom, ha csak értékpapír számlára veszem és lejáratkor váltom vissza, akkor a számlavezető elvégzi az adó levonását, bevallását és befizetését.

 • rv
  Hello,

  2017/X EUR alapon reális alternatíva? Sok helyen 320 EUR/Ft-t látok.

 • ftl
  Hogy alakult eddig a DKJ 12 havi hozama az inflációhoz képest? (azaz potenciálisan jobb-e a BMÁK mint a PMÁK?) Sajnos nem találtam grafikont a BMÁK-ról.

  Ami miatt szimpatikusabb a BMÁK mint a PMÁK, az a következő:
  – az inflációt tudja befolyásolni a politika (pl. rezsicsökkentés, KSH ráhatással)
  – a DKJ hozamát a befektetői étvágy határozza meg laapvetően, így az egy piaci hozam
  – a DKJ hozamának az infláció fölött kell lennie, különben nem érné meg megvásárolni ezeket a papírokat, így kvázi a DKJ átlaghozam tartalmaz egy infláció fölötti bónuszt és erre jön rá a BMÁK saját bónusza

  Emiatt én a BMÁK hozamokat a PMÁK hozamok fölé várom, illetve tényleg jópofa, hogy 1Ft a névérték, így az újrabefektetés “rendet” teremt a számlámon 🙂

 • ftl
  Helyesbítek, a DKJ-ról nem találtam grafikont.
 • ftl
  Idóközben persze csak meglettek az adatok (Infláció KSH, DKJ ÁKK). Összetettem őket egy grafikonba, amit elértek itt: s12.postimg.org/95d3od4vx/dkj_vs_infl_c_KSH_AKK.png
 • Gaba2001
  Sziasztok!

  2018/I-t szerintetek megéri átváltani hosszabb távon 2020/N-re? Éven belül már valaki kiszámolta, hogy igen, de megéri 2-3 év múlva is vajon?

  Tudom, hogy a jövőt senki nem látja előre, de kíváncsi vagyok a véleményetekre.

  Előre is köszönöm a választ.

 • Zabalint
  Én a 2016/J-t váltottam át most 2020/N-re, mert a 2016/J következő periódusban csak 3,1%-os hozamot fizet, így éven belül a 2%-os visszaváltással is megéri a váltás.

  Szerintem éven túl is überelni fog minden eddigi PMÁK-ot, mert a DKJ és az infláció között 1-2%-os különbség szokott lenni, ami 0,5% alá nem fog esni.

 • Zsolt
  A TBsz számla meghosszabbítható.
 • Bence
  Közben figyelni kell arra, hogy negatívba fordult az infláció, jelenleg -0,3%.
  A prémium magyar államkötvény nyilvános ajánlattételében fontos ez a mondat (részlet a 2018/I tájékoztatójából, de a többi is hasonló):

  “A kamatbázis – az első kamatperiódusra vonatkozó kamatbázis kivételével – megegyezik a megállapítás évének márciusa és az azt megelőző év márciusa közötti időszakra vonatkozóan a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett fogyasztói árindex-változás százalékos mértékével, azzal, hogy amennyiben ez az érték negatív lenne, akkor a kamatbázis 0%-kal, azaz nulla százalékkal egyenlő.”

  Tehát ha esetleg negatív lenne a kamatbázis, akkor több lesz a reálhozam, pl. -0,3% infláció esetén már 3,3% a reálhozam, mert a hozam egyenlő a kamatbázissal plusz a prémiummal.
  Tehát erre is figyelni kell, amikor döntünk, hogy prémiumot vagy bónuszt vegyünk! Szerintem a prémium kiszámíthatóbb.

 • Zabalint

  Ebbe bele sem gondoltam, ez azt jelenti, hogy hiába jobb elvileg a bmák, egy bizonyos deflációs szinttől kezdve a pmák a nyerő.

  Közben azóta változott a szitu, a kettő eredeti bmák már nem kapható, helyette van 2 kicsivel rosszabb, pár napja pedig bevezették a 10 évest 2024/N néven. Én utóbbiból vettem most, mert ez tűnik a legkedvezőbbnek, fél százalékkal magasabb a bónusza, mint a 2020-asnak.