Itt az új prémium állampapír

Megszületett az új Prémium állampapír, amint sejtettük, sokkal rosszabb lett. Az infláció feletti felára az ötévesnek 2,25% (eddig 3,25% volt), de mivel a decemberi inflációt nézik, ami 1,8% volt éves alapon, így jövő nyárig a kamata 4,05%.

A hároméves kamatfelára 1,75%, így az 3,55%-ot fizet az első periódusban. (Bővebb infó itt)

Magyarul sokkal rosszabb lett, de ami miatt szomorú vagyok befektetőként, annak örülök, mint adófizető, hiszen az állam az én zsebemből is kiveszi adó formájában a kifizetett kamatokat.

Mivel most már csak 1% a visszaváltási díj (erről cikk itt), remélve, hogy ez így is marad, még mindig a legjobb megvenni az 5 éves prémium állampapírt és ha úgy alakul, visszaváltani egy-két év múlva. Egy év múlva is marad 3,05% kamatadó előtt, ennél nincs jobb a piacon ebben a kategóriában.

Share

104 hozzászólás

 • kridli
  attól függ hol vásárolsz. Drogériák, gyógyszertárak az szépség egészség, de van jópár bababolt, ami meg divat.

  szerintem már nincs is olyan pénztár ahol olyan keveset fizetnek szülésre. Én tavaly ezt a témát körbejártam, ahol alacsonyabb volt a limit (pl. MKB, Generali, OTP), ott is megemelték azóta.

 • barbara
  Generali szintén 1 misit fizet gyermek születése esetén.
 • mzsombor
  Akik még kimaradtak:

  Tempo: 1,2M Ft gyerekszületésre
  Allianz: nincs szülési támogatás
  Dimenzió: 200e Ft gyerekszületésre
  Vasutas: 500e Ft gyerekszületésre
  Vitamin: 500e Ft gyerekszületésre

  A többi már a korábbi kommentekben benne volt. Összességében már csak két olyan hely van, ahol nam adnak semmit, vagy csak 500e Ft alatti juttatást adnak, szinte mindenki ad minimum 500e Ft-ot, de inkább 1M környékén.

 • Coller
  Sziasztok!
  Nagyjából körbejártam, de új vagyok a témában, ezért egy, vélhetőleg mások számára evidens (elnézéseteket érte), villám kérdésben szeretném a segítségeteket kérni 5 éves PMÁK ügyben.
  Ha én mondjuk, a példa kedvéért 9 hónap múlva vennék PMÁK-ot az akkori kamatokkal növelt értékén és nem a megjelenés napján névértéken, abban az esetben kamatfizetéskor ugyanott leszek mintha a forgalomba hozatal napján vásároltam volna azt, tehát ez semmilyen anyagi hátrányt nem jelentene számomra, azon kívül, hogy a “késleltetett” vásárlás pillanatában több pénzre lesz szükségem? Jól látom, vagy valamit félreértettem?
  Válaszotokat előre is köszönöm!
 • L70

  9 hónap múlva 1000 Ft-nyi PMÁK-ért, fizetsz 1.000 + 1.000 x (1 + 0,0405 / 12 * 9) = kb 1.030 Ft-ot.

  Kamatfizetéskor mindig az 1.000 Ft után kapod a kamatot (első alkalommal 40,5 Ft-ot) és a végén is 1.000 Ft-ot kapsz majd vissza lejáratkor.

 • Eriberi
  Sziasztok!

  Én is új vagyok, még van mit tanulnom… Már nyitottam értékpapírszámlát a MÁK-nál, de még nem tettem rá semmit sem. Ha biztos vagyok benne, hogy 5 évig nélkülözni tudom a PMÁK-ra szánt pénzt, akkor sem érdemes TBSZ-re tenni? Gondolok itt arra, hogy esetleg vissza kell váltanom lejárat előtt, mert közben jobb befektetési lehetőség adódik, s ha TBSZ-en van a pénzem, akkor kevésbé tudok rugalmasan reagálni.

 • Eriberi
  Másik kérdésem, hogy ugye azt jól gondolom, hogy addig, amíg forgalmazzák ezt a 2020/l PMÁK-t folyamatosan vehetek belőle, amikor összegyűlik leköthető pénzem.Most egy nagyobb összegem van Cetelem takarékszámlán, de annak csak 2,25% a kamata.Dobjam át most egyben az egész összeget a MÁK-hoz úgy, hogy a bankszámlámhoz (amire visszautaltatnám a Cetelemtől a megtakarításaimat) tartozó bankkártyával fizetve vagy inkább szakaszosan, több hónap alatt fogyasszam el a Cetelemet úgy, hogy mindig hitelkártyával fizetek a MÁK felé, aminek a törlesztésére van egy másik banknál csoportos beszedési megbízásom (amire majd visszautalgatom a Cetelemről a pénzemet).Előnye, hogy megkapom mindig a MÁK-nak utalt összeg után az 1%-os visszatérítést, hátránya, hogy a hitelkeretem plafont szab havonta és eltart vagy 6 hónapig, míg a Cetelemről így lefogyasztom a pénzt, s addig a maradék csak 2,25%-kal kamatozik
 • szocske
  , nem tudom mekkora összegről van szó, de forintban nem lehet túl nagy az eltérés a 2,25% (-kamatadó) + 1% azonnali visszatérítés és a 4,05% (mínusz kamatadó) között, szóval sztem válaszd amelyik szimpatikusabb…
  TBSZ-nél a kamatadó hiánya miatt talán már látható előnye lesz annak, ha azonnal beteszed a pénzt.
  Báár, mivel a hitelkártya 1%-ot azonnal visszakapod, nem csak a futamidő végén, így 1%-kal többet tehetsz be kamatozni, ha ezt az opciót választod…
 • szocske
  , ha 6M Ft a teljes összeg, és havi 1M a hitelkereted, akkor a 6 hónap alatt kb. 10ezer Ft-al jársz jobban, ha egyben beutalod a pénzt.
  Ha ettől kisebb az összeg, akkor arányosan csökken a haszon is.
 • Eriberi
  Bocs, az előző hozzászólásomban a 2022/l-re gondoltam.
 • attila
  4% visszatérítés erste joker hitelkártyára van…
 • Eriberi
  , köszi. Konkrétan 5 M Ft hever a Cetelem szla-mon. Az Erste Max visszatérítéssel legfeljebb 200 ezer Ft-nyi vásárlás után tudok visszatérítést kapni max. 8000 Ft-ot. Az Erste Max- tartozásomat fizettetem ki egy X banknál lévő HK-val, ahol 1 M Ft a hitelkeretem, így legfeljebb 800 ezerért tudok havonta PMÁK-t venni (így ezért is kapnék 8000 Ft visszatérítést). Közben minden hónapban 800 ezret áthoznék a Cetelemről az X banknál lévő szlámra, hogy fizessem vele az 1 M Ft-os hiteltartozásomat. Tegnap este elkezdtem egy Excelben kiszámolni, hogy melyik jobb, egyszerre utalni vagy 6 hónap alatt HK-ról, de elakadtam…
 • headset
  Eriberi
  2017-02-22 at 22:33

  “Dobjam át most egyben az egész összeget a MÁK-hoz… vagy inkább szakaszosan, több hónap alatt fogyasszam el a Cetelemet úgy, hogy mindig hitelkártyával fizetek a MÁK felé,”

  A Cetelem és a MÁK kamatkülönbsége évi 1,8%, havi 0,15%.
  Ha egy részét 1 hónappal később fizeted be, de kapsz 1% visszatérítést, akkor a nyereséged 1-0.15%. Amit két hónappal később fizetsz hitelkártyával, arra 1-0,3%. Három hónap:1-0,45%. Stb.

 • Eriberi
  A TBSZ-re való 2022/l PMÁK vásárlással kapcsolatban az a dilemmám, hogy az 5 év 2022 december 31-én jár le, míg a papírnak más az évfordulója (még nem is néztem meg, hogy mi…), de nem tudom, hogy ez mennyiben jelentene problémát.
 • Coller

  Magyarul, amennyivel később veszem a papírt, annyival kevesebbet fog számomra érni a fordulónál.
  Köszönöm a válaszod!
 • Eriberi
  , köszi szépen!
 • Eriberi
  Tudnátok tanácsot adni? Nem volt még a MÁK-nál korábban megtakarításom: A 2022/i PMÁK 2022. július 29-én jár le. Ha TBSZ-re teszem, mit lehet kezdeni a tőkével és kamataival a dec. 31-ei TBSZ lejáratig, továbbá mibe lehet fektetni a TBSZ számlán az évente járó kamatokat? Ti mit szoktatok csinálni az 5 éves állampapír éves kamataival? Vagy inkább ne tegyem TBSZ-re a tőkét és vegyem fel kp-ban a kamatot évente?
 • Dávid
  “Ha TBSZ-re teszem, mit lehet kezdeni a tőkével és kamataival a dec. 31-ei TBSZ lejáratig,”

  Vagy hagyod a pénzt állni rajta lejáratig, vagy vehetsz belőle bármilyen állampapírt.

  “mibe lehet fektetni a TBSZ számlán az évente járó kamatokat?”

  Szintén bármibe. Én ugyanolyan 5 éves papírt szoktam belőle venni.

 • Eriberi
  Az nem világos, hogy a papírok és a TBSZ lejáratát hogyan lehet/kéne harmonizálni? Ha 2022. 07. 29-én lejár az ötéves PMÁK-em és csak 12. 31-én a TBSZ-em, akkor a közbülső 5 hónapra kéne valami befektetést találnom a MÁK-nál, ami csak valami jóval alacsonyabb kamatozású papír (pl. kincstárjegy) lehetne. Ha állni hagyom a pénzt, az kamatveszteség.
  Az évente fizetett kamattal szintén ez a gondom, hogy mibe fektessem, mert a TBSZ-ről nem vehetem ki öt évig, 2022. 12. 31-ei vagy a közeli lejáratú PMÁK-t pedig nem fogok tudni venni folyamatosan, legfeljebb az első kamat fizetéskor lesz még eladó a 2022/i-ből.
  Ha pedig menet közben a kamatokat mindig valamilyen hosszú lejáratú papírba fektetem, akkor azoknak a lejárata túl fog nyúlni a TBSz 2022. 12. 31-i lejáratán és nem tudom, hogy mi van ilyenkor.
 • Eriberi
  A dilemmán továbbra is az, hogy a 15%-os SZJA megspórolása érdekében érdemes-e bevállalni ezeket a “gondokat” a TBSZ-en tartással, ami lehet, hogy csak nekem tűnik gondnak, de valójában van rá jó megoldás, csak mivel még nincs MÁK-os gyakorlatom, ezért nem tudom, hogyan kell.
  Eddig csak az MKB-nál volt TBSZ-em. Annyiból rosszabb a MÁK-tól, hogy van 0,15%-os éves kezelési díj a TBSZ-en tartott állomány után, azonban a náluk vásárolt Állampírok folyamatosan keletkező kamatát be tudom fektetni valami MKB-s nyílt végű alapba, pl. Egyensúly vagy Adaptív kötvényalap, így az 5 éves TBSZ lejáratkor nem vagyok arra rákényszerítve, hogy további 5 évre kössek TBSZ-t, mert esetleg rajta lenne valami 5 éves állampapír, aminek a lejárata túl lóg az első 5 éves cikluson.
 • Coller

  Ha nem szeretnéd a TBSZ lejárata után bent tartani a pénzed, akkor a jelek szerint csak valamilyen rövidebb lejáratú papírral tudsz gazdálkodni, ha a lejáratokat “szinkronizálása” is szempont.

  “…akkor azoknak a lejárata túl fog nyúlni a TBSz 2022. 12. 31-i lejáratán és nem tudom, hogy mi van ilyenkor.”

  Ha nem kötsz további TBSZ-t, akkor a TBSZ lejáratát követően az éppen aktuális kamatadóval fog tovább fialni a pénzed.

 • Dávid
  Nem szükséges pontosan összehangolni a lejáratokat. Ha lejár a TBSZ, a rajta lévő papírokat vagy átviszed egy új TBSZ-re, vagy átkerülnek a sima értékpapírszámládra. Utóbbi esetben a papír kamatai arányosan kamatadó mentesek.
  Pl. van egy 5 éves PMÁK-od (mondjuk az eredeti befektetés második évi kamatából vetted), lejár a TBSZ, de a PMÁK-ból még egy év hátravan, ilyenkor átkerül a főszámládra. A négy év alatt termelt kamat adómentes, az utolsó egy évben (vagy hónapban, vagy vagy három és fél hétben, amíg a főszámlán volt a papír) termelt kamat csak az adóköteles.
 • Eriberi
  @Dávid, nagyon köszönöm, most már kezdem érteni, de még van pár homályos rész… Ami rész átkerül sima értékpapírszámlára, mert túl nyúlik a lejárata a TBSZ-en, az után a kamatadót majd a MÁK fogja levonni kamatfizetéskor, ugye? Nekem csak egyetlen egy esetben van adóbevallásban történő kamatfizetési kötelezettségem, ha a TBSZ-t 5 évnél előbb feltöröm?
  Ha jól értettem, akkor 5 évnél hosszabb távra, pl. 5 millió Ft-ot érdemesebb TBSZ-en tartani PMÁK-ban, s az évente kifizetendő kamatokból is az aktuálisan megvásárolható 5 éves PMÁK-eket venni. Amit a végén írtál, viszont nem értem: ha a TBSZ futamideje alatt képződött kamatból pl. a 3.évben veszek egy 5 éves papírt, arra hogy lehet érvényes a TBSZ lejáratáig tartó időre a kamatadó-mentesség? Nem úgy van, hogy a TBSZ-re csak a kezdő (gyűjtő évben) tehetek pénzt? Vagy a kamat az kivétel? Újra befektethetem ugyanazon TBSZ-en?
 • L70

  Jól gondolod. Ha a TBSZ-en kamatot írnak jóvá, akkor azt újrabefekteted. Kb olyan mintha értékpapír TBSZ számlán osztalékot kapsz egy részvény után, és abból vásárolsz újabb részvényeket.

 • Dávid

  Igen, alapesetben a MÁK vonja le a kamatadót. A TBSZ-nél úgy van, ahogy írtad, de erről a MÁK fog küldeni igazolást, amit csatolni kell az adóbevalláshoz.

  “Nem úgy van, hogy a TBSZ-re csak a kezdő (gyűjtő évben) tehetek pénzt? Vagy a kamat az kivétel? Újra befektethetem ugyanazon TBSZ-en?”

  Ahogy L70 is írta, a kamat újra befektethető. Ha van egy papírod TBSZ-en, az utána járó kamatokat szintén a TBSZ számládra kapod meg, ez a TBSZ-en szabad egyenlegként jelentkezik. Ebből a pénzből bármikor vásárolhatsz bármilyen újabb papírokat. A lényeg, hogy a gyűjtési időszakon túl te már se ki nem vehetsz, se be nem rakhatsz pénzt a számlára, viszont a számlán lévő papírokról és pénzről (ide értve az oda kerülő kamatokat is) folyamatosan rendelkezhetsz.

 • Eriberi
  Köszönöm mindenkinek, így már minden világos:)
 • dBfilko
  @kiszamolo: premium állampapírt akartam venni egy banknál ahol arról tájékoztattak hogy ha egy év után visszavaltom, a visszavaltasi jutalékon (1%) felül kockázatot vállalok mert igaz a garantált kamatot kifizetik de neverteke lehet hogy csökken. Valóban van ilyen kockázat, mitől függ ennek bekovetkezese?
 • Kiszamolo
  dBfilko, azért nem igaz ez, mert évente változik a kamata. Igaz lenne, ha fix lenne a kamata. Ha most veszel egy 5 éves állampapírt 2%-os kamatra és három év múlva már 5%-ot adnak két évre, nyilván senki nem fogja megvenni tőled a sokkal rosszabbat névértéken.
 • szocske
  , időközben az jutott eszembe, hogy miért is kérdés, hogy az 1% visszatérítést vagy az elejétől kezdve a PMÁK magasabb kamatát érdemes választani?
  Hiszen választhatod mindkettőt egyszerre, ha a meglévő pénzed átküldöd utalással vagy normál bankkártyás fizetéssel azonnal, a havi 800ezres fennmaradó keretedből pedig vásárolsz 2 hetes DKJ-t…
  Igaz így vissza is kell utalni, tehát nem 1% csak 0,7% a nyereség a visszautalás 3 ezrelékes tranzakciós adója miatt.
 • barbara
  2,9% az elmúlt 1 éves infla.
  mfor.hu/cikkek/makro/4_eves_csucsra_ugrott_az_inflacio.html
  Hát, a 3 éves PMÁK is lassan bukó lesz a nettó 3,0175%-os kamatával.

  De azt végképp nem értem, hogy ki vesz 1,5-2% bruttó kamatért FKJ-t, KKJ-t.

 • L. Erika

  Ezt hogy érted? Úgy, hogy az 5 M-ót visszakérem a Cetelemről a bankszámlámra, majd 4,2 M-ból a számlámhoz tartozó bankkártyával veszek PMÁK-t és 800 ezerért HK-val 2 hetes DKJ-t, azt pedig ha lejár, visszautalom a MÁK-tól a bankszámlámra? És ez utóbbi kört elvileg akár minden hónapban?
 • szocske
  L. Erika, pontosan erre gondoltam.
  semmilyen szabályt nem sért, az első körben nem kapsz visszatérítést a webkincstáros vásárlásért, a második HK viszont ad az első csop.beszedéséért.
 • szocske
  L. Erika, bocs, mégsem pontosan erre gondoltam, eszerint a saját 800k-t forgatnád.
  Én továbbmennék: az első hónapban 4,2M-ért veszel betéti kártyával PMÁK-ot, 800k-ért HK-val PMÁK-ot, így a saját 5M bekerül PMÁKba és ott pihenhet.
  Elég a 2 hónaptól venni a havi 800k legrövidebb DKJ-t.
 • Tamás
  “veszek 800 ezerért HK-val 2 hetes DKJ-t, azt pedig ha lejár, visszautalom a MÁK-tól a bankszámlámra? ”

  ennek így nem sok értelme van, főleg ha több pénzed van: kapsz 1% jóváírást (8000 Ft) ebből lejön a visszautalás költsége – 2400 Ft – + kártya éves díjának 12-d része.
  Próbálj olyasmit csinálni, hogy bent hagyod a pénzed – látom, hogy van pénzed – és min 2m Ft felett utalsz vissza. Ekkor ütöd ki a maximális visszautalás költségét (3 ezrelék, max 6k Ft)
  Talán ha fél éves papírokat vásárolnál, de ahhoz meg kevés még ez a pénz..

 • lala
  Jó eséllyel indul a Fed kamatemelési sorozat jövő héten.
  Azt jósolják,hogy jövő év végéig 2%-ot elérhetik. Nyilván EKB se fog tétlenkedni.
  MNB-re leszek kíváncsi,hogy mit lépnek (ha lépnek valamit egyáltalán).
 • kog
  Nagy dilemmában vagyok. A megtakarításom jelenleg kettő, hasonló nagyságú részletben van. Az egyik simán bankszámlán lekötetlenül, a másik 1 éves lekötésű Kincstári Takarékjegyben (a Postán keresztül), ami 2,25%-ot ad és augusztusban jár le.
  Még minimum egy évig tudom nélkülözni a pénzt, de előfordulhat, hogy kettőig is, tovább valószínű nem.

  Mibe tegyem? A bankszámlásat tegyem át a Cetelem takarékszámlára, majd ha lejár a KTJ, akkor azt is? Vagy nyissak 5 éves Prémium Állampapírt, mert már egy év után is többet ad, hiába vonom le az 1%-os kilépési díjat? Ebben az esetben csak a bankszámlás pénzt vagy a KTJ-s részt is tegyem bele?
  Ha a Prémium Állampapír ajánlott, akkor hol? Postán? Banknál? Hol a legalacsonyabb a nyitási és számlavezetési költség?

  Sajnos még nem igazán értek ezekhez, bár szorgalmasan olvasok.
  Ti melyiket ajánlanátok?

 • szocske
  @Tamás

  “ennek így nem sok értelme van, főleg ha több pénzed van: kapsz 1% jóváírást (8000 Ft) ebből lejön a visszautalás költsége – 2400 Ft – + kártya éves díjának 12-d része.”

  a többség nem ezért tartja a kártyát, de ha igen, akkor számoljunk: 8000Ft/év egy jellemző kártyadíj, akkor kb. 3000Ft a havi ktsg.
  8000-3000=5000 Ft/hó, ami csupán néhány kattintásba kerül, legyen 10 perc megvenni a DKJ-t és legyen 10 visszautalni a pénzt. (szerintem inkább 2-2 perc, de legyen 10-10…)
  Az erősen túlbecsült 20 perccel számolva ez 15ezer Ft-os órabér.
  Szerintem nem olyan rossz…

 • L70

  Olvass itt utána, a visszaváltás miatt a prémium a nyerő ezen az időtávon. Ne bankba vagy postára menj, államkincstári irodában nyiss számlát, full ingyenes, kivéve majd az utalás 0,3% max 6.000 Ft, mikor visszaküldöd valamelyik számládra.

  allamkincstar.gov.hu/hu/ugyfelszolgalatok/szolgaltatasok-megyenkent/70/

 • Brave

  (G@ben?) 🙂
  Államkincstárnál ingyenes.
  allamkincstar.gov.hu/hu/gyik/tartalom/4969/
 • kog

  Köszi, akkor ez lesz. És a mostani Kincstári Takarékjegyet is tegyem át rá? Bukok egy kis kamatot, de utána az is nagyobb kamattal fog menni.

  Köszi!

 • Tamás

  mindenki úgy csinálja, ahogy akarja, viszont egy szintén 10-15 perces számolásnál ha az jön ki, hogy uott vagy, mintha fixed lekötnéd valami papírba, akkor rögtön van választási lehetőséged is.. kíváncsi vagyok meddig engedik ezt, gondolom azért ők is olvassák a fórumot… 🙂
  UPC-nél csak az elején kell számla, ugye, utána már nem nézik?

 • Tamás
  “Jó eséllyel indul a Fed kamatemelési sorozat jövő héten.
  Azt jósolják,hogy jövő év végéig 2%-ot elérhetik. Nyilván EKB se fog tétlenkedni.
  MNB-re leszek kíváncsi,hogy mit lépnek (ha lépnek valamit egyáltalán).”

  most pl ezért nem vennék több éves állampapírt.. nálunk talán volt 2-3% 1 lépésben, talán járai alatt..

 • kog
  @Tamás

  Most olvastam, hogy a FED 1%-ra emelte a kamatot. Ez milyen hatással van/lehet a hosszú lejáratú állampapírokra? Mi az oka, hogy most nem vennél azt? És ha 5 évest csak 1-2 évre vennék, az már jobb?

 • szocske
  , miert ne engednek? Az allamnak hozza a penzt a teanzakcios ado a visszautalaskor. HK visszaterites meg nem allamkincstari vasarlasra van a fenti peldaban, hanam az elso hk feltoltesere egy masodikkal.
  Persze elobb utobb kizarhatjak a csop. Beszedesre es postai csekkre is a visszateritest, erste mar meg is lepte most, hogy a citivel mar ugysem kell neki versenyezni.

  UPC: igen

 • Tamás
  ,

  sajnos most nem tudok válaszolni, de mivel engem is érdekel, a napokban átgondolom 🙂
  Nekem most az tűnik jónak, hogy féléves KKJ-t veszek majd egy x idő után, (x túl van a KKJ-k lejártán) visszautalom egyben az egészet a lakossági folyómra.
  Természetesen ennek az a feltétele, hogy a KKJ lejártáig legyen elég forrásod, amiből finanszírozod a KKJ kamatozó fél éve alatt a HK visszatérítéseket.
  Illetve ami többször el is hangzott: hogy mibe rakod a pénzed ki tudod számolni – nem követtem pontosan, csak látom, hogy azt írtad: bukok egy kis kamatot – én pl biztosan kiszámolnám, hogy az kis kamat mit jelent, és 10-20k kedvéért, nem biztos, hogy mászkálnék intézményekbe, esetleg pénzzel, + pakolgatnám a dolgokat.
  Most emelt a FED, nézzük meg, mi lesz ennek a hatása itthon.. 🙂
  (szerintem gyurkáék lepetéznének a gyönyörtől, ha emiatt gyengülne a HUF 10 Ft-t az euróhoz képest)

 • kog
  @Tamás

  1-2 évre szeretném lekötni a pénzem, hogy az infláció ne nagyon vigyen el belőle, illetve akár még nyerjek is rajta. 🙂
  Kb 20k lehet a kamat, amit bukok (bár holnap rákérdezek), de úgy érzem, hogy azt simán visszahozná a prémium magasabb kamata 1-2 év alatt.
  Egyébként nagyjából mikor várható egy itthoni reagálás erre? 1-2 hét, hónap, több?

 • szocske
  , szerintem nem éri meg saját pénzt beletenni a fenti játékba.
  Javíts ki hol tévedek:
  Havi 800k hitelkeretnél havi 2400 Ft a visszautalás vesztesége, ami 1 év alatt 28800 Ft
  2M után mindenképp meg kell fizetni a tranzakciós adót, ami 6000Ft, így 22800 Ft-ot tudsz saját tőkével megspórolni egy év alatt.
  Ehhez viszont le kell mondani 11x800ezer Ft, azaz 8,8M Ft éves B/PMÁK-on elérhető extra kamatáról, ami jelenleg bőven több mint 22ezer Ft.
  Ráadásul egy kis apró jár a 2 hetes DKJ-re is, ami 2-3x is megkapható, hiszen 4-6 hétig is bent lehet a pénz, ez tovább csökkenti a 22800-as veszteséget.
 • István

  A tavalyi évig csak bankbetéteztem, egy éve kezdtem el FKJ venni mert komoly bukta nélkül bármikor hozzá szeretnék jutni a pénzemhez. Most gondolkodok a fentiek alapján, hogy 5 éves PMÁKot vegyek de nem igazán merek belevágni mert nem tudom sajnos mik a pontos szabályok.
  Ha most veszek mikor válthatom vissza úgy, hogy a tőke megmarad?
  Mármint értem, hogy -1% lejön, de 365 napon belül is lehet nyereségem? Idén visszaváltom, napi szinten kiszámolják a 4.05%-t, levonják az alapra számított (ha jól sejtem) 1%-ot és ennyi? Vagy csak 2018 jan 1 után, esetleg pont 365 nap után, esetleg csak 2019 jan 1 kapok 4.05%-ot és onnantól van csak értelme visszaváltani?
  Remélem érhető mit is szeretnék kérezni:) Meddig kell várnom, hogy ne bukjak?
  Nagyon szépen köszönöm!
  Üdv
  István
 • Hudi
  @Istvan:

  Állampapíroknál nincsen tőke csak névérték. A névértéket a lejáratkor kapod vissza (az aktuális kamaton kívül).

  Általánosságban az állampapírok árfolyamát a kereslet/kinálat határozza meg, amire elsősorban a hasonló termékek értéke hat. Tehát ha ma veszel egy 5 eves fix 1% kamatozású papirt de félév múlva ki jön egy 4.5 éves fix 2% kamatozású papir, akkor a sajátodat már csak (teljesen racionális környezetben ~ 4.5%) veszteséggel tudnád eladni (hiszen mindenki a másikat venné a tieded csak akkor ha nagyobb hozamot tud elérni rajta).

  A BMÁK, PMÁK viszont nem fix, hanem változó kamatozású, tehát ilyen konrét számitást nem lehet végezni, Ezekre _most_ azt vállalja a MÁK, hogy (max 10 m HUF-ig) 99% nettó árfolyamon veszi meg tőled (és emellett kifizeti az arányos kamat részt). Tehát ha megveszel egy most 3% kamatozású papirt (pl. 2018/K) akkor vsz 4 hónap múlva vagy a pénzednél

 • Hudi
  @Istvan:

  Más kérdés, hogy 2018/K-t már nem tudsz venni, s az első pillantásra sokkal jobbnak tűnő 2020/K (hiszen a következő kifizetésre 5.08% van feltüntetve) is jelenleg hasonló időtávot fut. Ez egy infláció követő (1.8%) + 1.75% papír, aminek első periódusa valójában ~17 hó.

  A papirok között szerintem nem pillanatnyi időtáv alapján (tehát hogy 3.5 hó vagy 5.5 hó múlva tudnám eladni vételi árfolyamon) érdemes választani, hanem az egyéb sajátosság alapján (időtáv, kamatprémium).