Jövőre még használható lesz ez az ötlet

Túl vagyunk a karácsonyon, sokan lélegeztek fel, hogy nem kell újabb egy évig törni a fejüket, hogy kinek mit vegyenek, ami látványos, nem drága és nem látszik rajta, hogy aki vette, csak túl akart lenni az egész össznépi ajándékozási mánián. (Cikk)

Évekbe telt elérni a családon belül azt, hogy ne kelljen senkinek semmi haszontalan és használhatatlan vackot venni és kapni ugyanilyen tárgyakat, csak azért mert karácsony van, a fogyasztói társadalom legnagyobb ünnepe. Mindnyájan felnőttek vagyunk, pénzt keresünk, amire szükségünk van, megvesszük magunknak, amire pedig nincs, azt köszönjük, de ingyen sem kérjük. Nincs több számomra büdös illatszer, vagy rossz méretű ruha, fantáziátlan kozmetikai csomagok, soha nem használt aromalámpa és a többi kacat.

Legutoljára már csak a bátyám gyerekeinek vettünk ajándékot, de szerencsére már arról is sikerült leszokni.

(Állomások:

– Első év: Izgatott telefonálgatások, hogy itt vagyunk a Tescoban, ez vagy az a játék jó lesz-e, küldöm Viberen a képet.

– Második év: vegyétek meg ti nekik az ajándékot, amit a mi nevünkben adtok oda, mi is így teszünk a saját gyerekeinkkel.

– Harmadik év: mit bohóckodunk, így is éppen elég ajándékot kapnak a gyerekek mindenhonnan, sőt még többet is, mint kellene.)

Hatalmas szabadság, hogy nem kell másfél hónapot ezzel tölteni évente és rengeteg pénzt értelmetlenül kiszórni az ablakon, hogy részt vegyünk ebben a buta társasjátékban. A gyerekek kapnak ajándékot, a többiek megveszik maguknak, amire szükségük van.

A rokonaink és barátaink is fellélegeztek, hogy legalább miattunk nem fáj a fejük az év végén. Nagy szabadulás ez mindenkinek és még a szeretet is nagyobb, hogy nem kell görcsösen ajándékozgatni egymásnak.

Mátyás küldött át egy cikket, amiben egy nagyon használható ötlet van, ha neked még nem sikerült a rokonságot kinevelni a karácsonyi ajándékozási lázból.

Egyszerre teszel jót velük, magaddal és valaki mással is, aki rászorul a segítségre.

Bár már csak jövőre fogod hasznát venni, érdemes elolvasni a cikket, amit itt találsz meg.

Innen már csak egy-két lépés, hogy ezt is mindenki oldja meg magának és ne keresztbe utalgassunk, hanem mindenki a neki kedves célra adja oda a pénzét.

(Cikk: Az adakozásról még egyszer)

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

61 hozzászólás

 • Tibor

  @LSV: namost nalunk ez annyiban hatvanyozodik, hogy gyerekeknek hoz a Jezuska 24-e este, hoz a Père Noël 25-e reggel, es meg a Gyed Moroz is szilveszterkor… Mertugye harom utlevellel joguk van mindharomhoz 🙂

  Hm.. erdekes, ez hasonlo nalam is 🙂 de en se ertem mit akar ez takarni. Ha van valami gond, akkor mondja meg mit var tolem konkretan, hogyan oldjam meg. Ha meg nem tudom megoldani, akkor nem ertem minek mondja, ha ugyse tudok csinalni vele semmit…

 • Tibor

  @handalamandala: nalunk en kezelem a penzt, ot nem erdeklik az ilyen adminisztracios meg penzugyi dolgok, az mind az en dolgom. Persze ha mondom hogy “erre most nincs penz”, akkor meg jon az orrfelhuzas…

 • Laci

  Elmentünk síelni 3 napra, ez volt az ajándék. Megúsztuk ezzel a főzés jó részét, és az esetleg betoppanni akaró rokonokat is tudtuk kezelni. A gyerek nem tudta, hogy megyünk, így volt meglepetés is 🙂

  Ezen felül a decemberben – normál vásárlás során – vett, ajándéknak nézhető dolgokat kitettük a fa alá. Alapvetően mindenünk megvan, vagy ami esetleg kell az milliós tétel, és azt akkor vesszük, amikor jó áron találunk, nem karácsonykor, így nem nagyon tudunk mit kapni/venni.

  A rokonokat szép lassan leépítettük, nem igazán látjuk, hogy mire jók azon felül, hogy rokonok. Nincsenek közös szokások és értékek, furának tartjuk egymást. Akkor meg minek menjünk hozzájuk?

  Jó dolog volt nem a boltokat járni karácsony előtt.

 • Balint

  En úgy látom, nagyon sarkítjátok a másik fél álláspontját. Mindkét dolog működhet egyszerre. Pl. nálunk olyan a család (szülők), aki nem tudja elképzelni ajándék nélkül a karácsonyt. Ilyenkor egész egyszerűen megmondjuk, hogy mit vegyenek, aztán hadd örüljenek.
  Csak úgy adni valami tárgyi ajándékot szerintem szigorúan tilos, hacsak nem egyeztettél előre. Erre jók az utalványok, aztán arra költi, amire akarja.
  Én is azt támogatnám, hogy pl. párommal ne adjunk egymásnak semmit, de egész egyszerűen nem tudom meggyőzni. Úgyhogy inkább felírom, hogy mit szeretne, aztán azt kapja ezek a vágyai közül, amit szerintem használna is. 🙂
  Az, aki nem akar ajándékozni, nem jelenti azt, hogy egy érzelmi kretén…
  Aki pedig ajándékozni akar, nem jelenti azt, hogy feltétlenül hülyeséget vesz hitelre.
  De ettől tény, hogy az ajándékozás túlzásba van véve, ezt mutatja a rengeteg hitelfelvétel is.

 • Fuff

  @Kiszámoló:”a karácsony egy ízig-vérig pogány ünnep, semmi köze a kereszténységhez”
  Látom Te is hitből és nem vallásból végezted a teológiát 🙂
  Nálunk az ajándékozás arról szól, hogy év közben, ha valaki kiejti a száján, hogy mit szeretne – új pénztárca a szétkopott helyett, szokásos, fogyóban lévő parfüm, új nadrág – azt karácsonyra megkapja. Ebben az a szép, hogy sokszor el is felejtődik a kívánság, így van öröm az ajándékbontogatáskor.

 • Anna

  @kiszámoló @peetnek igaza van, nem vele, hanem veled van valami eget verően nagy baj. Egy ideje feltűnt a mérhetetlen sóherséged. A korábbi H&M webáruház árazási probléma miatt például rohantál bevásárolni, pedig játszod itt a gazdagot. A karácsony ajándékozásról szól, te pedig a gyerekeknek sem akarsz ajándékot venni. Nem kell drága és fényűző dolog, de ez a fajta gazdag vagyok, de nehogy már adjak valamit mert minek, ez elkeserítő és undorító. Aki leírta, hogy maga készít valami ajándékot, az is nagyon kedves dolog. Gondol a megajándékozottra, és ez a lényeg! Ha csak annyi az ajándék, hogy meghívja vacsorázni, ha csak annyi, hogy készít egy hógömböt, ezek mind azt mondják, hogy fontos a megajándékozott. Ha semmit nem adsz, mert minek, azzal azt mondod, nem vagy nekem fontos, nem számítasz nekem, nem is gondolok rád, neked minek bármi is.

 • Garbo

  Ha belép a KELL faktor, akkor megette a fene: azonnal be kell fejezni. Nálunk a család (egy háztartásban élők) kapnak-adnak ajándékot egymásnak, ha felnőttek, ha gyerekek. Tudunk mit, jót, nem kényszerből és örömmel. Felnőttnek is, mert ajándékozni öröm, ilyenkor is. Vágyott valamit szoktunk, még soha nem ment mellé.

  A többiek, azaz a rokonság, a nagycsalád nem kapnak semmit, pontosabban süticsere van. Édesanyámtól idén sajtos ropogóst hoztunk, beiglit vittünk cserébe. És együtt töltöttük az időt, szép volt, jó volt. Többe nem akarok, és nem is vagyok hajlandó belemenni. Ha valakinek nem tetszik, az az ő problémája a dologgal, és nem az enyém. Világosan elmondtam, s bár volt egy-két ellenkező próbálkozás, rövid úton leállítottam. Megszokták.

  Egyszerűen nem vagyok hajlandó háztartásban használatos tárgyak, meg eldobható ruhaneműk, és szappanok (!) után futkosni merünnepvan’. Vicc.

 • Kiszamolo

  [sóhaj]

  Mérhetetlen sóherség: vagy inkább csak szövegértési problémák. Olyanokat írsz, amit én nem.

  Ugyan olvasd már át még egyszer, mielőtt kommentelsz. Például csak a gyerekeknek veszünk ajándékot.

  Egyébként nem csodálkozok, hogy ennyi az ellentétes komment.

  Ha nem így lenne, akkor nem tolongott volna az egész ország a plázákban hónapokig.

 • expect

  “Egyébként nem csodálkozok, hogy ennyi az ellentétes komment. Ha nem így lenne, akkor nem tolongott volna az egész ország a plázákban hónapokig.”
  Aha, értem, minden bizonnyal kiváló érvelésnek számít mindenkit párhuzamba állítani a hitelre kacatot vásárlókkal, aki azt meri mondani, hogy ajándékot adni és kapni bizony felnőttként is jó. Merthogy a veled szembenálló kommentek leginkább erre a mondatodra jöttek: “a többiek megveszik maguknak, amire szükségük van” – Lévén ezzel érvelni az ajándékozás feleslegessége mellett marhaság. Ugyanis ezer dolog van, amit nem veszel meg magadnak. Vagy mert sajnálod rá a pénzt, vagy mert nincs időd elkészíteni, utánajárni vagy mert épp kifejezetten személyes vagy mert annyira apró dolog, amiből igazán nem is tudsz besokallni. Persze ehhez ismerned kell a másikat és figyelni rá nem csak ekkor “kényszerből”. (folyt)

 • expect

  (folyt)
  Nem kell minden jöttmentnek ajándékot venni, de a hozzánk közel állóknak, akikkel tényleg összeköt vmi, ami nem csak a jelentéktelen vér meg évi két kötelező pofavizit, hanem annál sokkal több, azoknak bizony jó dolog. S igazából ha ezt vki elhagyja, lejelentéktelenezi, mondván “nem kell ahhoz ünnep”, meg “felesleges”, az gőzerővel halad a falanszter szín felé. Ugyanis ezzel gyakorlatilag megszünteti a közös hagyományokat, ünnepeket, azt hogy ezek rólunk és az emberi kapcsolatainkról szólnak. Nem az ajándékozás adja egy ünnep lelkét sem, viszont az ajándékozás lenézése ettől még eljelentékteleníti azt, közelebb víve azt a napot ahhoz, hogy pont ugyanolyan legyen, mint az összes többi. Ünnepelni pedig jó dolog, amit nem lehet minden nap, mivel pont a kiemeltsége és a megkülönböztetett figyelem teszi azzá, ami, a (családi)kultúránk alappillérévé.

 • Kiszamolo

  Expect és ki az, aki hozzád közel áll? Szerinted, vagy szerinte? Te nem veszel a kollégádnak, vagy az unokaöcsédnek, ő meg ezen megsértődik.

  Ki dönti el, kinek veszel és kinek nem? Mi a különbség aközött, hogy te önkényesen lelimitálod, kinek veszel vagy felnőtt emberek megbeszélik, hogy vagy nem vesznek karácsonykor egymásnak semmit, vagy nem karácsonykor vesznek?

  Még egyszer: mi abban a szeretet, ha évente egyszer veszel, vagy ilyenkor csak azért veszel, mert muszáj, mert a másik is vesz?

  Miért ne dönthetnének úgy felnőtt emberek, hogy nem ettől lesz ünnep az ünnep, a felesleges kacatoktól?

  Hanem a rokonlátogatásoktól, a közös étkezésektől, az együttléttől?

  Ez mitől lenne kultúra? Maximum népszokás, aminek semmi köze a kultúrától.