Kamatemelések: mi változott a lakáshitelek piacán?

Végre-valahára elindult a kamatemelési ciklus, hónapról-hónapra emeli a kamatot a jegybank. (Bár éppen most csak 0,15 százalékpontot emelt az eddigi havi 0,3 helyett, egyből gyengült is a forint a rossz hírre.)

Azonban érdekes módon a lakáshitelek kamatai (még) nem követték le ezt az emelkedést. Bár jellemzően drágultak a hitelek, de nem annyival, mint az indokolt lett volna a kamatemelés miatt. Sőt, a hosszabb ideig fix hitelek kamatai közelebb kerültek az 5-10 éves kamatokhoz. (Fontos tudni, hogy befogadás után nem változtathat a bank kamatot, így az számít, milyen kamat mellett fogadták be a hitelt és nem az, mikor folyósítják.)

Hitelügyintéző Gáborunkat megkértem, írjon egy körképet, mi változott mostanában a hitelpiacon. Gondoltam, ír egy összefoglalót a kamatok változásáról, de túlteljesítette a kérést, egy sokkal bővebb írással jelentkezett. (És természetesen továbbra is várja a fenti honlapon a jelzáloghitelekkel kapcsolatos megkereséseket. Ez volt itt a reklám helye, még mielőtt elfelejtem, mint a múltkor. 🙂 )

Következzen az ő írása:

Az írás második felében egy konkrét példán keresztül azt fogjuk alaposan megvizsgálni, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, amikor arról döntünk, hogy a futamidő végéig fix kamatú hitelt veszünk fel, vagy csak 10 évre fixáljuk a hitel kamatát. Még mielőtt erre rátérnénk, néhány, az egész jelzáloghitel piacra vonatkozó megállapítás dióhéjban:

Emelkedő kamatok

 • Amint arról itt a blogon is többször volt szó, a jegybanki alapkamat, az állampapírhozamok és bankközi kamatlábak emelkedését követve a lakossági piaci lakáshitelkamatok is emelkedésnek indultak.
 • A kamatemelés minden pénzintézetnél más-más ütemben zajlott és zajlik. Egy-egy, még kamatemelés előtt álló hitelajánlat megcsípésével most többet spórolhatunk, mint a viharcsendes időszakokban.
 • A Magyar Nemzeti Bank előrejelzése szerint mindenesetre tartósan emelkedő hegymenetre számíthatnak a hitelkamatok alakulását illetően a hitelintézetek és a hiteligénylők is.
 • Minden kamatperiódusban nőttek a kamatok, de más-már mértékben. Csökkentek az 5 és 10 évre rögzített és a 10 és 20 évre rögzített kamatok közti különbségek.

Tanácsok hitelfelvétel előtt állóknak

 • Amennyiben lakáshitel felvétele előtt állunk, amennyire rajtunk áll igyekezzünk minél előbb eljutni a hitelkérelem banki befogadásáig!
 • Ha szeretnénk a korábban felvett hitelünket kedvezőbbre cserélni, akkor ne késlekedjünk!
 • A bank/hiteltermékválasztás során kiemelten figyeljünk arra, hogy az adott ajánlatnál a hitelkérelem befogadásakor, vagy jóváhagyásakor rögzülnek-e a hitelkondíciók. Az összes minősített fogyasztóbarát hitelre és több egyéb hiteltermékre is igaz, hogy a befogadás után nem változhatnak a hitel kondíciói.

Negatív reálkamat

 • A hitelkamatok az emelkedés ellenére továbbra is alacsonyabbak az inflációnál/várható inflációnál.
 • A legkedvezőbb öt éves kamatperiódusú kamatok továbbra is alacsonyabbak, mint a prémium állampapíron elérhető hozamok 5 év alatt.
 • A két előbbi megállapítás egy nagyon ritka „csillag együttállás”. Most azok számára is megéri (több) hitelt felvenni, akiknek (kevesebb hitel mellett) is van elegendő forrásuk lakáscéljaik megvalósítására. Soha ne vegyünk fel annyi hitelt, aminek a törlesztőrészletét nem tudjuk biztosan és kényelmesen minden hónapban kifizetni, vagy amit nem tudunk szükség esetén likvid forrásból visszafizetni.
 • Amíg az infláció magasabb, mint a hitelkamatok, addig a hosszú futamidő és későbbi előtörlesztések kombináció jobb döntés lehet, mint a lehető legrövidebb futamidőre igényelt hitel.

Szigorodó hitelbírálat

 • A jegybank elzárta a pénzcsapot. Vége az olcsó és szinte korlátlan mennyiségben elérhető pénzforrás időszakának.
 • A pandémia közép- és hosszútávú negatív gazdasági következményeként, főleg a hitelmoratórium megszűnésé után a jelenlegi nulla-közeli szintről jó eséllyel nőni fog a késedelmesen/nem fizetett hitelek aránya.
 • A két fenti hatás eredőjeként arra számítok, hogy a legtöbb pénzintézetnél szigorodni fog a hitelbírálat.
 • Az eddigieknél szigorúbb adós- és ügyletminősítésnek az lehetne az alternatívája, ha újra visszatérne a korábban széleskörben alkalmazott kockázat alapú árazás. Így azok is kaphatnának hitelt, akinél a bank úgy ítéli meg, hogy magasabb a kockázata annak, hogy törlesztési nehézségei lesznek. Csak drágábban. Egyenlőre nincsenek arra utaló jelek, hogy a bankok ebbe az irányba (is) lépnének.

….

Szabó Anna és Bence 20 évre vesznek fel 30 millió forint piaci kamatozású jelzáloghitelt. Nem tudták még eldönteni azt, hogy a futamidő végéig fix kamatú hitelt válasszanak vagy egy 10 éves kamatperiódusú 20 éves futamidejű hitelt. Próbáljunk meg segíteni nekik!

Kiinduló állítások:

 • Biztosan jó döntést – a lent leírt kivételektől eltekintve – csak akkor hozhatnának a kérdésben, ha tudnánk mennyi lesz 10 év múlva a hitelük kamata 10 éves kamatperiódust választva.
 • akár 4,34%, 20 évig fix kamattal hitelt most felvenni jó eséllyel sokkal olcsóbb, mint 2-3 év múlva hitelt felvenni akár rövidebb kamatrögzítés mellett.
 • akár 3,54%, 10 évre rögzített kamattal még olcsóbb megoldás lehet. Annak függvényében, hogy a 10-edik év végére mennyi tőketartozás marad és mennyi lesz a második 10 évben a hitel kamata, összköltségben lehet ez drágább megoldás is, mint a végig fix kamatú hitel.
 • minél többet fognak előtörleszteni a hitelbe, annál nagyobb az esélye annak, hogy összköltségben a 10 éves kamatperiódusú hitellel járunk jobban.

(Szinte) biztos, hogy a 10 évre rögzített kamat a jó döntés, ha

 • a hitelt 10 év alatt (szinte) biztosan visszafizetik előre jól tervezhető előtörlesztések révén, vagy azért, mert a fedezeti ingatlant (szinte) biztosan eladásra kerül az első 10 évben (anélkül, hogy a jelzálogjogot egy, a már birtokunkban lévő ingatlanra átjegyeztethetnénk).
 • a jelentősebb előtörlesztések révén marad ugyan fennálló tartozás a 10 év végére, de nem jelentős.
 • ha 20 évig fix kamatú hitelre nem hitelképes a kedves pár.

(Szinte) biztos, hogy a 20 évre rögzített kamat a jó döntés,

 • ha Bence és Anna ránéz törlesztőrészlet-különbségre és mondják, hogy ennyi pluszköltséget az első tíz évben nekik simán megér, hogy a 10. év végén ne emelkedhessen a törlesztőrészlet. Az elérhető legkedvezőbb összköltségű ajánlatokat nézve ez havi 14.350 Ft-ot jelent. (Jelentős összegű, az első 10 évben történő előtörlesztések mellett így is a 10 éves kamatperiódus a jó döntés.)
 • ha szabadfelhasználású, és nem lakáscélú hitelt vesz fel a házaspár. Van egy pénzintézet, amely lakáshitel kamattal adja a felhasználási megkötés nélküli jelzáloghitelt is. A kamat 4,79%. Ez alig drágább, mint az elérhető legkedvezőbb 10 éves kamatperiódusú alternatíva.
 • ha a törlesztőrészletbeli különbség (havi 14.350 Ft) megítélésük szerint megér nekik annyit, hogy a jövőbeli előtörlesztésre szánt pénzt akár másra elkölthessék, ha annakidején úgy döntenek, anélkül, hogy a törlesztőrészletük emelkedését el kelljen szenvedniük. (Jelentős összegű, az első 10 évben történő előtörlesztések mellett így is a 10 éves kamatperiódus a jó döntés.)

Amennyiben a fenti szempontok egyike sem dönti el egyértelműen egyik van másik irányba a kamatperiódus választást, akkor a jövő ismeretének hiányában arról érdemes még beszélnünk, hogy a kamat emelkedése, hogyan befolyásolja a törlesztőrészletet és a hitelünk összköltségét. Fontos, hogy a kamatkockázatot se alul-, se túl ne becsüljük.

 • A kamat emelkedésének nincs felső határa. A 2008-ban a gazdasági világválság hatására villámgyorsan kétjegyűek lettek a banki kamatok Magyarországon. Szerintem naivság azt gondolni, hogy ilyen nem történhet még egyszer. Vagy azt, „hogy a kamatok egy szinten túl nem nőhetnek”, mert akkor csődbe megy az állam, összedől a bankrendszer sőt a világ.
 • A tíz éves kamatperiódusú hitel nincs referenciakamathoz rögzítve. Ez nem azt jelenti, hogy 10 év múlva akármennyit emelhet a bank a kamaton. Az Magyar Nemzeti Bank a kamat maximális kamatemelés mértékét határozza meg a 10 év múlva esedékes banki forrásköltségekhez kötötten, https://www.mnb.hu/penzugyi-stabilitas/fair-bank/kamatvaltoztatasi-mutato/forinthitel. Számszerű maximum nincs, de nem emelhetnek többet a finanszírozók a kamatokon, mint amennyivel az ő forrásköltségeik a kamatperiódus fordulókor nőnek. Az első kamatperiódus alatt bekövetkező forrásköltség emelkedéseket azonban nem „számlázhatják tovább”.
 • Forinthiteleknél a visszafizetendő tőketartozásunk nem nő a kamatláb növekedésével. Nem úgy, mint a rosszemlékű dezivahiteleknél.
 • Az jelzáloghitelek törlesztőtáblája a következőképpen „keletkezik”: Megfizetjük az egy hónapra eső kamatot. Amennyi a kamat megfizetése után még marad a havi törlesztőrészletből, annyi tőkét törlesztünk az adott hónapban. Hónapról hónapra csökken a kamatfizetés és nő a tőketörlesztés aránya.
 • Ha nő a kamatláb, akkor havonta több kamatot fizetünk, nő a törlesztőrészlet. Kamatot mindig csak az előző hónap végén fennálló tőketartozás után kell fizetni. Ha nő a kamat, a tőketörlesztés aránya csökken, és kamatfizetés aránya nő.
 • Minél régebb óta fizetjük a hitelt (és minél többet törlesztünk elő)
 • annál alacsonyabb a fennálló tőketartozásunk,
 • annál kevesebb kamatot fizetünk a törlesztőrészleten belül (és annál több tőkét törlesztünk),
 • egyre kisebb mértékben nőhet adott kamatemelkedés mellett a törlesztőrészletünk. Vagyis évről-érvre, hónapról-hónapra csökken a kamatkockázat.

A fentiek szemléltetésére térjünk vissza Anna és Bence hiteléhez:

10 éves kamatperiódusú hitelt választva (kamat 3,49%):

Az első hónapban 87.250 Ft kamatot fizetnek és 86.854 Ft tőkét törlesztenek. A teljes havi teher 174.104 Ft.

A kamatperiódusfordulót megelőző 119. hónapban már merőben mások az arányok: 51.861 Ft kamatot fizetnek és 121.973 Ft tőkét törlesztenek, a fennálló tőketartozás pedig 17.709.867 Ft. A törlesztőrészlet ugyanannyi, mint az első hónapban. Kamatperióduson belül a törlesztőrészlet nem változhat.

Nézzük meg mi történik, ha a kamat a duplájára nő. A törlesztőrészlet úgy alakul, mintha 17.709.867 Ft hitelt 10 évig fix 6,98% kamat mellett vettek volna fel: 205.444 Ft. A 120. hónapban ebből kamatfizetés 103.012 Ft, a tőketörlesztés 102.432 Ft

A hitelük összköltsége (az egyszeri költségekkel és esetleges előtörlesztésekkel és inflációval most nem számolva): 45.545.760 Ft

A 20 évig fix hitel mellett 45.164.160 Ft lett volna az összköltség.

A pénz időértékével nem számoltunk (pedig érdemes lenne, de nem tudjuk, hogy alakul majd az infláció az elkövetkező 20 évben). Most, vagy 1-5 év múlva kifizetett 100.000 Ft-nak nagyobb a vásárlóértéke, mint a 10, vagy 20 év múlva.

Inflációval továbbra sem számolva a Szabó család hitele 6,63%-os, második tízéves kamat mellett lenne a 20 fixxel megegyező nominális összköltségű.

Ezek után milyen kamatperiódust javaslok Annáéknak? …. A döntést a fentiek figyelembevételével nekik kell meghozniuk. 😊

Ha a 10 éves kamatperiódus mellett döntenek

 • törekedjenek minél többet előtörleszteni az első 10 évben,
 • ha nem sikerül visszafizetni a teljes tartozást 10 év alatt, akkor legkésőbb 10 év múlva vizsgálják meg, hogy érdemes-e hitelüket más futamidejű/kamatperiódusura cserélni.

Pillanatkép a legjobb lakáshitel kamatokról (2021.09.19):

Ezúttal a kamatokon felül törlesztőrészletek (kötelező hitelfedezeti biztosítások díjai) is szerepelnek 30 milliós hitelösszegre, hátha a Szabó családot (akik feltevésünk szerint minden banknál hitelképesek) más kamatperiódusú hitelajánlatok is érdeklik. Az 5 és 10 éves kamatperiódusú hitelajánlatok esetén 20 éves futamidővel számoltunk. A FIX ajánlatoknál a futamidő megegyezik a kamatperiódussal.  A 20 éves futamidejű ajánlatokat kivastagítva látjátok

Kamatperiódus Kamat Futamidő Havi törlesztőrészlet Hitelfedezeti biztosítás minimális díja
5 éves 2,94 % 20 év 165.479 Ft
5 FIX – hitelfedezeti biztosítással 2,46 % 5 év 540.816 Ft 18.929 Ft
5 FIX – hitelfedezeti bizt. nélkül 2,66 % 5 év 543.520 Ft
6-8 FIX – hitelfedezeti biztosítással 2,85 % 8 év 353.664 Ft 12.378 Ft
6-8 FIX – hitelfedezeti bizt. nélkül 3,05 % 8 év 356.424 Ft
9 – 10 FIX – hitelfedezeti biztosítással 3,10 % 10 év 293.754 Ft 10.281 Ft
9 – 10 FIX – hitelfedezeti bizt. nélkül 3 30 % 10 év 296.580 Ft
10 éves – hitelfedezeti biztosítással 3,34 % 20 év 172.746 Ft 6.046 Ft
10 éves – hitelfedezeti bizt. nélkül 3,49 % 20 év 173.833 Ft
11 – 13 FIX – hitelfedezeti biztosítással 3,85 % 13 év 246.733 Ft 8.636 Ft
11 – 13 FIX – hitelfedezeti bizt. nélkül 4,05 % 13 év 249.716 Ft
14 – 15 FIX – hitelfedezeti biztosítással 3,95 % 15 év 222.885 Ft 7.801 Ft
14 -15 FIX – hitelfedezeti bizt. nélkül 4,15 % 15 év 225.944 Ft
16 – 18 FIX – hitelfedezeti biztosítással 4,00 % 18 év 196.541 Ft 6.879 Ft
16 – 18 FIX – hitelfedezeti bizt. nélkül 4,20 % 18 év 199.704 Ft
19 FIX – hitelfedezeti biztosítással 4,32 % 19 év 194.612 Ft 6.811 Ft
19 FIX – hitelfedezeti bizt. nélkül 4,34 % 19 év 194.386 Ft
20 FIX 4,34 % 20 év 188.184 Ft

Share

66 hozzászólás

 • attila
  off: Tegnap vásároltam ebay-en és paypallal fizettem ( eurós ), vagyis fizettem volna, de felajánlotta hogy fizessek részletben 12 vagy 24 hónap alatt, a thm 0,00%. Összeadtam a törlesztőket és annyi jött ki amennyit fizettem volna. Így nem fizettem semmit. Tudja-e esetleg valaki hogy mi lehet itt a trükk ? Miért éri meg nekik ez ? Tudomásom szerint a paypal nem rendelkezik banki tevékenységi engedéllyel…Lehet hogy banki hitelt közvetít ? Azt sejtem hogy az ekb negatív rátája miatt inkább kiadják az eurós betéteket 0,00%-os thm-re mint hogy negatív kamatra betegyék az ekb-hoz…!?
 • csizkek
  megmondtam “A medián fizu közelebb van már jelenleg is szerintem a 300-hoz mint a 200-hoz.” Bruttoban igen. hvg.hu/gazdasag/20210223_median_atlag_kereset_fizetes

  ” Ha csak a “megszokott” 5% infla tér vissza, akkor a havi törlesztő összege már 10 év múlva se lesz tétel, 20 év múlva meg konkrétan fagyipénz.””Ezt csak így a “kinek van rá pénze” kérdés margójára. ”
  Havi 188k Huf. Ez median berbol nem megy. Szoval a lakossag 50% biztos nem tudja ezt megtenni. HAvi 188k torlesztesre kellenne egy csaladi min 600k netto bevetel. EZ melyik decilis? Lakossag 20%? nem tudom csak kerdezem.

  Szoval ennyi tud beugrani. A matekbol meg mindig lemarad, hogy ok hogy 20 ev mulva ez “fagyipenz” lesz, de kozben ki kell bekkelni 15-20 evet minden betegseg es egyeb nelkul. KOzben ha jon az infla az ingatlan erteke lefele megy.
  Mondjuk lakni kell vhol az teny.

 • csizkek
  ““Esetleg jelzálog a szülői házon.”
  Nalam ez elkepzelhetetlen. Se ugy, hogy en veszek fel hitelt a szulok hazara, se ugy, hogy a gyerek fog az en hazamra.”

  Egyetertek, ilyet ne! En megcsinaltam nagyon reg. Nem volt semmi gond, elhuztam kulfoldre es kifizettem amint lehet. De okozott par almatlan ejszakat es nem voltam tisztaban a rizikokkal fiatalon. Nem ajanlom!!

 • Moltiszanti
  Revolut bank.

  index.hu/gazdasag/2021/09/28/revolut-bank-magyarorszag-hitel-bankok/

 • pumpedjanó
  Erről a Budapest Bankos 3,25%-is szabadfelhasználású jelzáloghitelről tudnál esetleg írni? Én tekergetem a honlapjukon található kalkulátort jobbra-balra, de 5% alá nem tudtam még vinni, pedig eléggé érdekelne.
 • Medve
  Akkor ezek az ismerősök mind rossz emberhez szerződtek. Nyilván nem megyünk olyan albérletbe, ahol látom a 0 hozzáadott értéket. Én is 10 éve albérletezem, eddig 4 normális tulajra jutott egy töketlen. Utóbbit ott is hagytuk 3 hónap után. Nagyon egyszerű a képlet: olyan emberhez kell menni, aki nem 1 db ingatlant ad ki összesen azért, hogy “a bérlő majd fizeti a hitelem”. (Ez a kedvenc mondásom az amatőrök között.)

  -rel teljesen egyet tudok érteni. Én sem értem, hol jön ki a matek. Egy 40-60M-s ingatlannál, 20-25 évre számolva majdnem feleannyira jönnek ki a költségek, ha a saját tulajdonban lévő ingaltlannak csak a hitel ktg-vel számolok. Abba még nincsenek benne az ingatlan karbantartási ktg-ei, a nem várt ktg-ek stb. És akkor nem számoltunk a pénzen nem mérhető stresszel, ami ezekkel jár.

 • Medve
  Rossz cikkbe kommenteltem. Másodszorra pedig nem lehet a jó helyre küldeni. Amennyiben lehet, törölje az illetékes, egyébként ide küldtem -> https://kiszamolo.hu/kamatemelesek-mi-valtozott-a-lakashitelek-piacan/
 • Hollós

  A matek ott jön ki, hogy valaki akar-e vagyont szerezni/építeni az élete során vagy nem.
  És itt most jöhetne egy hosszú számolás bérelti díjakkal, hozamokkal, költségekkel, értékcsökkenéssel, stb., de az alap kérdés, amit írtam.
  Ha engem kérdezel, én annyit tudok talán tanácsolni (ez inkább meglátás, nem is tanács), hogy ha hosszú távon saját ingatlanban gondolkozik valaki, akkor az elsőt (ez lehet garzon, bármi) kell minél hamarabb valahogy megszerezni.
  Fiatalon a 20 év hitel sem a világvége, nem kell gyerekeket nevelni, könnyebb spórolni.
  Minél később indul az első saját ingatlan megszerzése, annál nehezebb az utat végigjárni szerintem.
 • ÖnállóEmber
  Akik itt sírnak, hogy “rohadt drága minden, csak a NER-esek tudják ezt megfizetni”, azok mikor próbáltak meg javítani a sorsukon?

  Mikor voltál állásinterjún utoljára?
  Mikor képezted magad új szakmára, ha a jelenlegi nem fizet eleget? (Köcsög festő, informatikus, orvos, ügyvéd stb mennyit el kér azért a semmi munkáért ugye, hányszor halljuk..)
  Mikor csináltál egy nyelvvizsgát legalább?
  Vállalkozást indítottál?

  A sok panaszkodás helyett érdemes lenne önvizsgálatot tartani és segíteni magatokon.

 • csizkek
  “A sok panaszkodás helyett érdemes lenne önvizsgálatot tartani és segíteni magatokon.”
  Ezt szoktak szalmabab ervelesnek hivni.
  Szoval a fenti peldaval 30mios hitellel ki tud beszallni az ingatlanpiacra? LAkossag 10-20%-a?
  Nem erdekes, lenyeg hogy aki nem tud az kutya, minek sir. Onsorsronto, lusta mindegyik. Ugye:)
 • Nbazs
  egy kérdés

  Az egyedülálló családi állapot nem kizáró ok. Decemberben hasonló arányokkal (magasabb bérrel, és törlesztővel, igaz csak 10 éves periódusra) én gond nélkül megkaptam a kért hitelt. Gábort, és a vele dolgozókat tudom én is jó szívvel javasolni. Viszont az egy év még elég távoli, hogy mi változik addig a hitelpiacon, és az hogy befolyásolja a feltételeket, már egy jobb kérdés.

 • V.A.Laki
  : A hitelre vett ingatlan “fedezesi” szempontbol ugy mukodik, mint egy veteli opcio (short put). Le van irva, hogy ennyit es ennyit kell fizetned ekkor es ekkor, cserebe a vegen van egy ingatlanod, ami er valamennyit, igy nyersz vagy buksz. (A magyar jogban nincs csod, tehat bekovetkezhet a vegtelenitett adosrabszolgasag, ami a tozsden nem, de nyugaton ez valid analogia.)

  Ennek megfeleloen ahhoz, hogy tudd, hitelre venni jo vagy rossz dontes, tudnod kellene, milyen lesz az ingatlanpiac 20 ev mulva es mennyit fog erni a penz. Ma, 2021-ben senki se fogad a jegybankra, se az epitoiparra. Szerintem fontos az is, hogy mig hitelnel az elmeleti veszteseg limitalt, addig az aremelkedes ellen no limit kockazatot futsz! Vagyis a hitel akkor is lehet racionalis dontes, ha ugy veled, hogy a penzed fele kidobott penz, mert “fedez” egy csunya jovoben rad varo meg nagyobb veszteseg ellen.

 • jami

  Hagyjuk már a lifelong learnig előnyeit… 6 éves koromtól alig volt időszak, amikor nem tanultam valamit. Lassan 50 éves leszek és megint iskolapadban ülök, holott a korábbi szakmáimat is szerettem. És nagyon elegem van, mert ezalatt kilopták alólam az eü és szociális rendszert, az oktatásról ne is beszéljünk. Attól, hogy én víz felett tartom magam és a gyerekeimet, rájuk PONT EZ vár majd (ha itthon maradnak), olyanok miatt, akik baromira nem folyamatos nyelv- és versenyképes tudás megszerzésével töltötték az elmúlt éveiket. Egyéni szinten kármenteni lehet, de ez minimálisan védi a szüleimet, a gyerekeimet.
  És alapvetően szerencsésnek érzem magam.

 • persze_persze_
  sziasztok,

  16m hitelösszegre, BB minősítésű új lakásra, 42mm Kecskeméten a THM 4.92% 20év , 10fix.

  6 hónappal ezelőtt indítottuk az adásvételt, az ügyintézőnek a hitelminősítés előtt közöltem, hogy

  – Küföldi munkabér
  – Magyarországi lakcím
  – Fizetés külföldi Erste bankszámlára érkezik.

  akkor volt 20év THM 3.9% 10 fix, az Erste bank HU-nal

  5 honap utan, semmi hivatalos dokumentumot nem latva, at kellett mennunk a KH hoz mert az erste hu nem fogadta el az erste at bankszamlakivonatait.

  Szerzodesmodositas, KH varas, idegragas mert a kifizetesnek okt vegeig meg kell tortennie, ezert termeszetesen szoba sem jöhet már, hogy bárki máshoz vigyem az ügyet… isten áldja az ingatlanirodak sajat független lelkes, kedves hitelügyintézőit.

  Anyagi helyzet:
  fizetes 14x 2500eur

  es van egy babavaronk.

 • V
  @persze_persze_ az ERSTE AT-nak meg az ERSTE HU-nak nem tul sok koze van egymashoz ezen a szinten, kabe annyi mint barmelyik masik osztrak banknak egy tetszoleges magyar bankkal. Masok a szabalyozasok, masok a folyamatok, mas az informatikai rendszer, mas a “base currency”, mas a nyelv. De mostmar akkor te is tudod. Na kitartast, drukkolok hogy osszejojjon a honap vegeig!
 • attila
  Kettő dolog. Akik felvették a max. csokot azoknak legalább a fele soha az életben nem jutott volna saját ingatlanhoz mert nem tudtak összespórolni egy normális kocsira valót sem nemhogy egy házra valót. Na most ezeket a “felelősen gazdálkodó” embereket segítette a kormány lakáshoz úgy hogy cserébe az ingatlan árak úgy elszálltak hogy aki felelősen gazdálkodott, gyűjtögetett az már nem tud soha saját ingatlant venni. Na erre mondja minden épeszű hogy elbénázott lépés. A felelőtlen, spórolni nem képes ember nem érdemli meg hogy saját lakásban lakjon, nekik ott a bérlakás, mint ahogy ezt néhány önkormányzat nagyon jól látja. Bérlakásprogram kellett vna méghozzá hosszútávú…..

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.