Kártyás fizetés készpénz-felvételként elszámolva

Gábor vásárolt bankkártyával virágot egy virágboltban, ami lottózó is egyben és a havi záráskor arra lett figyelmes, hogy a vásárlás készpénz-felvételnek lett elkönyvelve. A bank a válaszában arra hívta fel a figyelmet, hogy a kártyaszerződés szerint a kártya használata előtt meg kellett volna győződnie, hogy a terminál használata minek minősül.

A kavarás valószínűleg a lottózó rész miatt volt, lottózókban általában nem is lehetett eddig kártyával fizetni (gondolom több lett volna a kártyaelfogadás díja, mint a lottószelvény jutaléka), idéntől viszont kötelező az elektronikus fizetés biztosítása.

Aki még emlékszik rá, a postákon is gyakran előfordult régebben, hogy a vásárlás készpénzfelvételnek minősült.

Sőt, az Államkincstárnál a mai napig az a rendkívül érdekes helyzet áll fenn, hogy ha online veszel állampapírt bankkártyával, az vásárlásnak minősül, így számodra ingyenes, ha ugyanezt személyesen teszed meg a pénztárban, ott már kőkeményen pénzfelvételnek fogják minősíteni ugyanazt a tranzakciót.

Ha hasonló helyen használod a kártyádat, érdemes rákérdezni, minek minősül a kártyahasználat.

Share

69 hozzászólás

 • naa
  Akár ez is jó, amit mondasz és igazad van a 12 Ft-tal, de előkerestem a Wise cikk alól:

  “Zen: csomagtól függően x összegig 0 tranzakciós díj, utána is csak 0.5% + 0.3 EUR a legolcsóbb, havi 10 eurós csomagban is a kereskedőknek, amiben 3000 EUR-ig ingyen vannak a tranzakciók haconta (az elég sok 1000 Ft-os vásárlás, de a 25 EUR csomagban már 15.000 EUR tranzakció van benne)”

  Az általad említett 1.95%-os díjjal a legkisebb csomag 10 euró összejön, ha 1 hónap alatt 187.000 Ft értékben vásárolnak kártyával összesen (ennyinek az 1.95%-a 10 EUR). Azért ennyi kártyás forgalom még a kiflisnél is összejön szerintem.
  És 10 euróért a Zen-nél 3000 EUR-nyi ingyenes tranzakciót kapsz, az ugye több mint 1 millió forintnyi ingyen tranzakció, szemben a 187.000-rel, fajlagosan tehát 10 eurót fizet mondjuk 1 millió forintra, az 3.6 ezrelék vagy 0.36%, szemben az 1.95%-kal, az ötöde a költség.

 • umate
  ha nyugaton ez ki van írva, akkor nyilván ott szabad, ezért is van kiírva, ha akarom tudom. Nálunk viszont ilyet nem lehet. Vagy elfogadja mindig vagy sose. Ha elfogadja, akkor meg ne morogjon, igazságos vagy nem, hogy ezért ennyit vagy annyit fizetni kell, az a vevőt rohadtul nem érdekli. Ez az ő gondja. Oldja meg vagy ne fogadjon el kártyás fizetést, de ne a vevőnek vekengjen. Mondjuk engem nem érdekel, mert az első ilyen után többet nem megyek oda.
 • Justin Time
  Örök körök:

  hajszálpontosan leírtad.

  Én erre már egyszerűen nem találok szavakat… A pofátlanság, sunyiság, mutyizás, trükközés, lepapírozás csimborasszója az egész ország. Építik a „digitális államot”. Ilyen reflexekkel? „Minek minősül”, pofám leszakad, ha Suzukira rácelluxoznak egy Mercedes-emblémát, akkor az „minek minősül”…

 • Főherceg
  Kedves Miklós,

  Bocs az offért s tudom nem kívánságműsor,de tervezel írni a MOL srv-k alapítványi kézbe adásáról?

 • Gambler

  “Elmondtam már, hogy a haverom amiatt nem kapott hitelt, mert a foci EBn kártyával merészelt tenni egy kis szotyipénzt a magyar válogatottra, és egyből az lett a mondás,hogy “szerencsejátékfüggő” személyként (3 meccs érted…) nuku hitel.”

  A hitelbírálat eredményét közlik csak, az elutasítás okát nem. Érdekes történet, csak így, ebben a formában nem történhetett meg.
  Ha ez igaz lenne, soha az életben nem kaptam volna hitelt, ugyanis rendszeresen bankkártyával fizetek be sportfogadó oldalakra. Senkit nem érdekel.

 • Gambler
  Azon kezdtem el gondolkodni, hogy ezt a sok morgolódó kommentet megírni biztos megéri-e a kp-felvételnek minősülő tranzakciók miatt.

  Összesen mennyi pénzről van szó fejenként? Megint belefutott a blog abba, amit már sokan sokszor emlegettek. Amikor megtakarításokról van szó, mindenkinek kötegekben áll a pénze, és nem sajnálja magától a luxust, mert ő bizony már megteheti. 6-8-765 havi megtakarítás állampapírban, ideálisan diverzifikált befektetések itt-ott, anyámkínja.
  Aztán megjelenik egy ilyen cikk, és mindenki egy emberként hördül fel, hogy micsoda világ van, levontak tőle 194 Forintot.

 • Hagamon
  Azt hittem én is kicseszek a rendszerrel, beállítottam az appban, hogy max 1ft legyen a készpénzfelvételi limit. Majd egy hónap folyamán sikerült 3-4x olyan helyen használni a kártyát ami készpénzfelvételnek minősült. Ami durva, hogy ez csak hónap végén a számlakivonatról derül ki, hogy készpénzfelvétel volt.

  Szóval a limit nem hat rá. Ami fura, hogy BudapestBank hitelkártyával ennek ellenére nem találtam egyéb költséget…

  Azért ez durva, hogy valamiről előre nem tudod, hogy az minek minősül de még utólag sem látod az appban csak a kivonaton, ráadásul hiába tiltanád le az ilyen jellegű tranzakciókat az nem használ.

 • Karcsika

  2021-04-04 at 10:38

  Segítek. Teljesen lényegtelen, hogy havi 100k-ból élsz, vagy hegyekben állnak a milliárdok a padláson. Egyik esetben se verjenek át. Ez alap kellene legyen, mert ez a normális és nem az, hogy neked kell kinyomozni, hogy hol nem húznak le. Nem, 5 forinttal se verjenek át.

 • naa
  fiatal koromban, amikor a jovedelmem komolyan megnott, en se foglalkoztam aprosagokkal. Kulfoldon (is) dolgoztam, jol ment.
  Mivel nem tudtam, mennyi ideig dolgozom kulfoldon es nem is volt kedvem ilyesmivel foglalkozni, idom se volt ra, meg egy devizaszamlat se nyitottam, a forint szamlamra jott a bevetel devizaban. Gondoltam, a bank ugyis atvaltja kedvezo arfolyamon, azert bank. Soha nem neztem meg az arfolyamot. Kulfoldon pedig a forintszamlamhoz tartozo kartyaval koltottem a penzt, valutat pl. ATMbol vettem fel.
  Tehat duplan huztak le, es az a bank arfolyamban is a legrosszabbak egyike volt.
  Kb. 1 ev utan atneztem, es eleg ideges lettem a kiszamolt veszteseget latva. Akkor nem volt Wise, Revolut, megis sokat sporoltam bankvaltassal, devizaszamlaval.
  Ez aprosag, en nem is lottozom (ott a tozsde, sokkal jobb eselyekkel) de nem szeretem a lehuzast, se kicsiben, se nagyban.
 • istv4n

  Valaki egyszerűen nem bírja, ha hülyének nézik. Mindegy, hogy 10 ft vagy 100 000.
 • Gambler
  Jaja, értem én, ne verjenek át. De akkor sem fogok párezer Forint miatt nyafogni, mert egyszerűen nem ér annyit. Most komolyan, valamelyikőtök írja már le, hogy mennyi pénz miatt veritek a tamtamot?
  Az nem válasz, hogy 5 Ft-tal se verjenek át. 5 Ft-ért egyetlen agysejtem sem fog megmozdulni, az biztos. Ez olyan kispolgári…
 • Darkosia

  A trükk az, hogy hiába van komment a sok megtakarításos meg a piti lehúzós cikkek alatt is, azokat nem feltétlen ugyanazok írják, épp azért mert nem ugyanazokat az embereket érinti.
  Neked pedig darab-darab.
 • umate
  havi 2 kp felvétel van ingyen, mondjuk fizetsz a kártyáddal 30-40 alkalommal egy hónapban, mondjuk 300k értékben. Az én számlacsomagommal 112 Ft + 1,49% a kp felvétel költsége belföldön, az mindegy, hogy saját bank ATM-je vagy sem. Mondjuk a fele az összes tranzakciónak ilyen, az ~4500 Ft havonta. Ok nyilván nem lesz a fele ilyen, de akkor is, ez nem 5 Ft.
 • Buddy
  Valójában senki nem ver át senkit, minden le van írva a hitelkártya ászf-ben, de egyszerűbb ilyen klubrádiósan nyafogni, mint utánanézni, és megérteni. Én konkrétan Erste bankról tudom, hogy a szerencsejáték “POS” készpénzfelvételnek számít (önmagában érdekes megfogalmazás…) és kamatozik, de nincs rá készpénzfelvételi díj. Tehát ha 5 ezer pénzért veszek virágot a lottózóban, aminek a terminálján a kód nyilván szerencsejáték, akkor a legrosszabb esetben elbukok 45 napnyi kamatot. 40%-os éves kamattal ez 250 pénz. A BB kártyámnál meg nincs ilyen. Viszont nincs az infrastruktúra különböző mcc kódokra felkészítve, ugye itt a megoldás az lenne, hogy külön venné a lottó meg az egyéb eladást más id-vel, de erre senki nem fog fejleszteni.
 • Gambler

  Nem egyszer fordult már elő, hogy ugyanazok az emberek írtak egymásnak ellentmondó dolgokat. Éppen mi a téma, az érinti őket a legjobban, ahhoz kommentelnek oda valamit.
 • attila
  Ha a számlakivonaton olyan tétel szerepel amit nem értek, akkor mindig Írok a netbankon keresztül az üf-nek…Ez évente 2-3 alkalom…
 • fajvedo
  Offtopic

  A Youtube korhatáros tartalmak (18-as besorolású film trailer) megtekintéséhez kéri az életkor igazolását.

  Ezt megtehetem a bankkártyám használatával. Azt írják, hogy nem számítanak fel költséget és a tranzakciós díjakat is megtérítik.

  Egy kártyás tranzakcióval hogyan tudják ellenőrizni az életkorom? Más találkozott már ezzel a hibával?

 • Jóska Pista
  fajvedo
  2021-04-11 at 12:51

  Gondolom úgy gondolják kiskorúnak nincs bankkártyája.

 • FifiTheReal

  A mai világban? Számtalan haza pénzintézetnél van már junior számlacsomag és hozzá kártya, a fintech cégekről meg ne is beszéljünk …