Kötelező fizetési sáv az álláshirdetéseknél

Most olvastam a hírt, hogy New York városában májustól kötelező lesz megadni a nyitott állásajánlatokra a várható minimális és maximális fizetést. A munkaadók természetesen kézzel-lábbal tiltakoztak a jogszabály ellen, nem sok eredménnyel.

Májustól mindenkinek, ahol négynél több alkalmazott van, nyilvánosságra kell hozni ezeket az adatokat.

Nagy fordulat ez azután, hogy 2017-ben még azért kellett szénné büntetni a cégeket, hogy az állásra jelentkezőket arra kötelezték, hogy az eddigi fizetéseiket árulják el a munkaadóknak, nehogy véletlenül túl sok fizetést ígérjenek nekik.

Az érvényes céges policy-k szerint sok helyen a dolgozók még egymásnak sem árulhatják el, mennyit keresnek, nehogy kiderüljön, hogy a junior kollégát másfélszer annyiért vették fel, mint amennyit az öt éve ott dolgozó keres, akinek be kell őt tanítania.

Nem az első állam lesz, ahol bevezetik a rendszert, de Coloradonál mégis sokkal jelentősebb, ha publikus lesz az amerikai gazdaság egyik központjában, hogy melyik pozícióra melyik cég mennyi fizetést ajánl.

Ha az elmúlt év a Nagy Felmondás éve volt, akkor az idei is az lehet New York városában, ha publikus lesz, melyik cég mennyit kínál egy-egy új pozícióban.

A munkaadók szívják a fogukat, de a munkavállalók ezzel egyrészt sokkal jobb alkupozícióba kerülnek, másrészt előre tudják majd, hogy egyáltalán érdemes-e jelentkezni egy-egy állásra. De lesznek sokan olyanok is, akiknek le kell majd jönni a fellegekből, meglátják, hogy mennyi a reális fizetési igény.

Elsőre fájdalmasnak tűnik a cégeknek, de ők is sok felesleges kört megspórolnak, másrészt látni fogják, hogy a konkurencia milyen ajánlattal keres alkalmazottat.

Share

204 hozzászólás

 • V.A.Laki
  Jo, Jobangel akkora kiraly, hogy nyilvan o a szabalyt erosito kivetel.

  Ez kb. olyan, mint mikor el kezded olvasni Jack Dempsey Bajnoki kuzdelem cimu konyvet, irja az elso fejezetben, hogy szerinte novelne a kozbiztonsagot es segitene a vilagbeket, ha mindenki megtanulna bokszolni. Magadban jot nevetsz, visszateszed a konyvet a polcra, eszedbe jut, hogy a boksz mennyire eletszerutlen onvedelemi modell mondjuk a cselgancshoz vagy a birkozashoz kepest, utcai tamadaskor tipikusak a fogasok es az is, hogy a kuzdelem a foldon er veget. Aztan olvasod valahol, hogy 76 eves koraban Jacket az utcan megtamadta ket fiatal rablo, akiket ugy megvert, hogy korhazba kerultek. Ja, hat Jack tudott bokszolni …

  Ugyanigy ha Jobangellel nekiallnak bertargyalni, valoszinuleg a gatyat is lealkudja roluk, es a vegen meg is koszonik neki. Az Atlagos Janosok vilaga mas, ez a torveny oket vedi.

 • .....
  @örök körök
  Azért a minimum és a “megfelelő szakértelemmel az adott pozícióban elkérhető” között nagyon nagy lehet a különbség.
 • eLemlámpa
  Százezer billiárd. Mármint USD. Kifizeti valaki? Na látod, akkor halljam mennyit tudsz és szólok ha te nyertél. Mármint ez csak az első kör, halljam még mit tudsz adni hozzá és ezért mi a vágyad. Azt már vagy megkapod vagy nem. Ahogy mondtad, ha rádlicitálnak, újra nem lesz embered. Értem én hogy ez neked nem tetszik, de így jártál. Piac.
 • alapos
  2 dolog ami itt is egyből feljött, és a linkedin is állandóan ezekkel a siránkozó posztokkal van tele:
  – Nem emelnek fizetést, de az új belépők 30%-al többet kapnak – ezt már mindenki kívülről fújja. Mégsem látom, hogy mozdulna a pénzért. Elvileg tudod a nagy HRes titkot, akkor mire vársz?
  – Ezt főleg IT-sok szokták: kergetnek a recruiterek, pedig nem is akarok munkahelyet váltani. Akkor miért nem rázod le egy egysoros üzenettel, hogy “köszönöm, nem aktuális”? Miért jók ezek az erőltetett önsajnáltató posztok, hogy milyen rossz neked ez a sok megkeresés? Ha meg érdekelne a munka, de nem mond bérsávot: vagy rávágod neked mennyi kell, vagy áldozz be ennyit egy interjúra ha már érdekel. IT-sként elég rossz lehet a probléma megoldó képességed, ha nem tudsz egy recruitert leszerelni negyed óra csevegéssel. Én anno még a covid előtt is megmondtam, nem megyek be interjúzni, jó erre a telefon is
 • xavv
  ” de később ez emelkedhet… ”

  Jaja, ez gyakori duma (párszor én is meghallgattam), csakhogy a jelenben élünk….

 • V
  ”Ez nem az első lépés a kommunizmus felé? ”

  a kommunizmus az lenne ha mindenki ugyanannyit keresne, munkakortol fuggetlenul. Itt eleve az alapberrol van szo, amin felul altalaban van teljesitmenyaranyos bonusz is. Semmi koze a kommunizmushoz

 • Hunt3r

  OFF
  Miklós, nem minden cikk jelenik meg mobilon, illetve asztali böngészőben. Ezt például nem látom laptopról Google Chromeban.

  Ez bug vagy feature? 🙂
  Nem tudom tudsz-e már róla, gondoltam szólok.

 • Pista
  azért volt olyan is, hogy nem mentem bele egy fizetéscsökkentésbe, kirúgtak, és a helyemre háromszoros órabérét vettek fel valakit, csak nehogy má’ nekem legyen igazam
 • Laney
  “de később ez emelkedhet” Jó, akkor visszajövök később. 😀
 • krisz
  Érdekes lenne ha mindenki tudná mindenki fizetését az tuti
  Nagy autóipari multinál beágyazott SW fejlesztőként/tesztelőként külsőként dolgozva jópár sokkal tapasztaltabb és már jóideje itt lévő és többet dolgozó belsősnél valószínűleg többet keresek.
  Ha ez kiderülne lenne nagy elégedtelenkedés 🙂
  De új szakmabeli embert kb. csak külsősnek tudnak felvenni.

  Jelenleg kb. br 1.1m körül keresek ezt szerintem max br. 1.5m ig tudnám feltornázni, eszméletlen hajtással. Aki 3-4 év alatt dupláz meg négyszerez, az hogyan csinálja és mekkora a kezdő fizuja?

 • SM

  Nem azt akarták h ne Neked legyen igazad, hanem
  ez valszeg azért van, mert a “béremelés zseb” az üres, de a “munkaerő felvétel zseb” -ben van pénz, hiszen ki kell elégíteni az üzleti igényeket!
 • SM
  előző folytatása: szal összességében rosszabbul jár a cég, de ezt elfedik a külön osztott zsebekkel, forrásokkal. És tud menőzni a közép v felső vezető hogy milyen eredményeket ért el. A számokat/kimutatásokat is csak jó irányból kell nézni. 😀 Ha emellé még azt is meg tudják mutatni, hogy a konkurenciánál ez csak picit rosszabbul működik, már ők az istenek.
  Pl: Te elmentél, az tök oké, hiszen a fluktuáció csak 10%, míg máshol 15, az új ember jött, s rajta még mindig megkeresi a cég amit akar.
 • xavv
  Tulajdonképpen egyetértek veled, de biztosan le kéne szállnod erről a magas lóról, ha nem egy hiányszakmában dolgoznál, hanem valami döglött szektorban, ahol még annak is örülnél ha egyáltalán szr pénzért találnál munkát a 27. helyre beküldött önéletrajzoddal. Az IT-ben jelenleg a MUNKAVÁLLALÓK DIKTÁLNAK, a legnagyobb bajuk az a dolgozóknak hogy csak 2 pingpongasztal van a pihenő helységben, persze hogy meg tudod tenni hogy lecsapod a telefont.
  Ha olyan területen dolgoznál ahol nincs hiány, akkor te sem csapkodnád a telefont, hanem örülnél ha egyáltalán behívnak interjúra.
 • mad823
  Nézzétek ezt egy kicsit munkáltatói oldalról is: Önként és dalolva le kellene követni az évi 5-10%-nyi emelést azoknál is, akik már nálad dolgoznak, csak mert az új munkaerő ennyiért jön? Simán csak nem tudnál annyi bevételt termelni, ami ezt kompenzálja, vagy árat kéne emelned, akkor meg kiárazod magad a piacról. Szóval ezért van az, hogy a béremelés szelektív, illetve nyilván nem mindenki dolgozik ugyanolyan jól, feljődik ugyanúgy, stb. Ha valakinek nem emelsz, akkor valszeg nem teljesít túl jól. Menjen is el, ha akar, nem az ilyen emberek viszik előre a céget.
  De munkvállalói oldaról egyetértek azzal, hogy ne fárasszuk egymást feleslegesen, ha már az elején tudni, hogy túl sokat kérek. Persze az is igaz, hogy a feladatokat, felelősséget, munkamennyiséget még 3 környi interjú után sem lehet érdemben felmérni nagyon sok esetben, szóval a fizu önmagában csak egy szám.
 • Giorgio
  Ez van máshol is. Szeretnél sokat keresni meg egy motivált csapatban lenni? Akkor válts! Ha jól értem, akkor te key person vagy és többet keresel az osztályod átlagánál, ezért nem akarsz váltani, de közben meg szívsz ezzel a helyzettel. 5 évente érdemes tesztelni, hogy mit tud adni a piac érted. Lehet meg fogsz lepődni…
 • Mankel
  rendben nyilvánvalóan trollkodsz. Erre a válaszra max kiröhöglek.
  Nem ilyen a piac te vagy nagyon nagyon arrogáns.
  Én azt vallom, hogy netto 600 körüli bértől, ha csak a zseton érdekel, semmit nem akarsz tudni se a munkáról, se a fejlődési lehetőségekről és ez nem motivál semennyite marha hátul vagy a sorrendben én fejlesztőket keresek nem lógós szallagmunkásokat. Csak jobb hílyán veszünk fel ilyet, mert 500 forintért tovább fog állni.
  Eddig ha valaki mondott valamit és szakmailag is tudta amit állított magáról megkapta amit kért.
 • Egyik Tamás
  Ahogy többen is írták, irdatlan ostobaság. Kiírja, hogy 1 dollár és 1 millió dollár között. Ennyi. Senki nem kötelezi a céget hogy a maximumot fizesse.
 • más
  A munkáltató is foghatja szépen és elkezdheti a menedzsereit arra használni, hogy meg tudják állapítani hogy egy csoportban egyes emberek mit és milyen minőségben adnak hozzá a vállalati eredményekhez.
  Ha 5en vannak a csoportban és ebből Jani 4 óra alatt elvégzi az egységnyi melót, akkor ő legyen már békében hagyva ha az Ernőnek meg Jakabnak ugyanaz 8 óra vagy akár túlórák árán sikerül csak. Ha meg Áron és Feri csak ígéretekkel tudnak előállni, viszont nagyon kedvesek, akkor a seggnyalást ki lehet venni az egyenletből és a teljesítményhez árazni a bérezést.
  A főnök elvileg azért főnök hogy ezket – főleg a modern methodokkal – számszerűsíteni tudja.
  Ettől a csapat még csapat lesz, mert lehet kérdezni Janitól, felfejlődni mellé, stb, stb.

  Csak hát túl sokan élnek a problémák kezeléséből, nem a megoldásából.

 • Nivre
  Én támogatom. Két helyen is láttam eddig. Egyik: Angliában, ott elég sokszor kiírják szakmától függetlenül. Nem csak online hirdető oldalakon, hanem pub-ok ablakba tett állásajánlatain is.
  pl.:
  reed.co.uk
  Másik: meglepő, de Magyarországon. Linkedin-en ha kapok megkeresést, gyakran elhangzik valami csábító fizetés az első ismerkedős emailben is.
 • Belavoltam
  Az en kedvenc juttatasaim, amikor emberunk a felsorolasba beteszi az obligat csocso+babzsak kombot. Ilyenkor nem tudom, hogy sirjak vagy korberohogjem az illetot 🙂
 • Husz János Puszita
  Ausztriában ez már rég így van, az adott bér minimumát kell megadni a hirdetésben. Nem sumakol senki. Nem is gondoltam hogy Amerikában nem.
 • Belavoltam
  Ha valaki valoban duplaz, meg negyszerez, akkor azt azt jelenti, hogy addig bagoert dolgozott. De ha elered az iparagadban a maxot (pl. a mar korabban emlitett Hays salary guide szerint), akkor onnan mar nem fogsz tudni jelentoset emelni.

  Nekem pl. meg is mondtak egy interjun, amikor bedobtam azt az osszeget, amit jelenleg keresek :-), hogy a salary guide-ok alapjan jo par szaz ezerrel kevesebb a max. fizetes. Mert barmilyen hihetetlen is, ezeket nem csak a munkat keresok nezik, de a munkaadok is. Es nem felnek hasznalni ezt a tudast.

 • Hunt3r

  Dehogyis, minden cég maga dönt a bérezésről. De emellett legyen transzparens, hogy a mérnök 700-900 kHUF között kereshet. És amikor új embert keresnek, akkor ezzel a bérezéssel keressék. Ja, hogy már nincs ennyiért, mert 4 éve volt felülvizsgálva a bérsáv? Hupsz. Aztán vedd fel 1.2 millióért, és magyarázd el a többi mérnöknek, hogy miért keres az új ember 30%-50%-al többet mint ők.

  Fel kéne már fogni, hogy a jó munkaerő minden pénzt megér, a rosszat meg ki kell hajítani a szervezetből. Elveszíteni egy jó mérnököt, mert nem korrigáltad a bérét 3 évig, sokkal drágább lesz, mint a magasabb bére lett volna.

  Én komolyan támogatnám az indikatív bér kötelezővé tételét álláshirdetésekben. Egy csomó kört lehetne spórolni, és egy csomó munkáltató kénytelen lenne fejleszteni a HR folyamatokon. Cserébe viszont megszüntetném a minimálbért.

 • alapos
  “Aki 3-4 év alatt dupláz meg négyszerez, az hogyan csinálja és mekkora a kezdő fizuja?”

  4 évnél azért több kellett hozzá (nem sokkal).
  A legfontosabb szerintem az, hogy keresni kell a lehetőségeket. Az aktuális helyen is, ha van valami plusz amit lehet csinálni, akkor azt, azért bónusz osztáskor gondolnak az ilyen emberekre, meg azzal is neked több a tapasztalatod, azon kívül meg én meghallgatok minden megkeresést. Egyrészt tudom követni, mi az elvárt piacképes tudás máshol, másrészt lehet 10-ből 9x sokallják a bérigényt, de ha 1x meg bejön pont egy olyan ahol nem, akkor már ott is a jó váltás. Azonos munkakörökben is nagy különbség lehet, cégtől függően, meg hogy épp mennyire kell az ember. Jó eséllyel a mostani munkakörömért máshol nem fizetnek ennyit, de mivel itt épp volt ez a lehetőség, és én nem úgy álltam a recruiterhez mint mások írták feljebb, ledumáltuk.

 • SM
  kicsit messzebbről: a cégtulajdonos(ok) minél többet szeretne keresni, nem korrekt profitot akar, hanem mindent amit csak lehet, tehát a lehető legkevesebbet akarja a kiadás oldalon.
  Szóval a most létező megoldások egy kizsákmányoló célra adott válaszok és megnyilvánulások.
  A munkáltató számtalan érvet tud és fog felsorolni, hogy miért NE emeljen bért.
  Ha nem kizsákmányolni szeretne, akkor titkolózás helyett inkább együttműködne.
  Nekem volt együttműködő munkaadóm, azt mondta, add el a termékünket s kapsz 3% jutalékot, de találd ki, hogyan tudsz joval többet eladni, akkor ebből 5% lesz.
  Egy multi is törekedhetne egyuttműködni, akkor azt mondaná: a mostani óradíjad a piacon 10eFt-ot ér, ebből 5e profitot akarok, 2e egyéb költség(könyvelő , portás stb), neked jut 3e, üljünk le és találjuk ki, mit tudsz hozzátenni, jobban csinálni, hogy 15 legyen belőle, -> tied 4,5re nő
 • Pista
  nem, ezt Pintér Sanya mondta, és a közpénzt verik így el
 • testemen a jel
  Milyen sokféle szempont megjelenik itt a hozzászólásokban, ez nagyon tetszik! Elméláztam azon, hogy ez mennyire jól megmutatja a demokrácia és a konzervativizmus jóságát. Egyéni munkavállalói, munkaadói, szervezeti, társadalmi érdekek sokasága együtt, egy téma kapcsán, akár azonos szinten is egymásnak ellentmondva… ez a való élet. Kár lenne ezek közül ideologikus alapon kiválasztani egyet(-kettőt) és gyorsan és kizárólagosan annak érvényt szerezni, majd bebetonozni rendszerszinten, és a többi létező szempontot, érdeket nem hagyni megfelelően érvényesülni.

  (Ha a mai Magyarországon nem ilyen jellemzőket tapasztal magukat demokratikusnak és konzervatívnak beállító valamiknél, hanem épp ezek ordító hiányát vagy ellentétét, akkor a hiba nem az Ön készülékében van!)

 • axt
  Még egy dolog ahhoz, amit írtál (amivel maximálisan egyetértek). Egy csomóan élnek abból, hogy egy pofonegyszerű problémát túlbonyolítanak, túllihegnek, ezáltal egy fél óra alatt megoldható dolgon egy napot szüttyögnek, mellé még egyeztetnek 3 emberrel, lehetőleg egy jó hosszú, időrabló telefonos konferenciában. A nagyvállalatoknál jelenleg problématúlbonyolítási- és konferenciafétis van. Írsz egy egy soros e-mailt, amit egy tizenéves is megért: azonnal szervezz rá konferenciát, ezt meg kell beszélni – jön a válasz. Én meg pislogok, hogy most ebben az egy sorban mi nem volt nekik világos. Komolyan van olyan kollégám, akinél előre rosszul vagyok, mikor elkezdi elmondani, hogy mit csinált vagy mivel foglalkozik, mert brutál extra köröket fut. Én meg ki vagyok, hogy kioktassam? Ha néha megkérdez, én megmondom, hogy hülyeséget csinál, de magamtól én simán ráhagyom. Nem pályakezdő már.
 • Igor
  “Ha valakinek nem emelsz, akkor valszeg nem teljesít túl jól.”….azért a munkáltatók is nagy faszok…..ok-okozat vizsgálat tárgya hogy miért…..
  2020-ban elmentem egy kereskedelmi cég szervíz részlegére bérigényem nettó 240-270e plusz kértem rá útiköltség támogatás kb. havi 30e (máv) napi 150km vasúton (heti 25 óra holtidő). Megaolkudtunk, a munkaszerződésemen már kapásból 220e szerepelt…… már itt húztam a számat….majd próbaidő után majd emelünk…. ahan persze….aztán elindult a spirál….nincs bent főnök, most nemér rá, majd később, majd a szervíz vezetővel egyeztetnek, ők ilyet nem is ígértek….stb,stb…legyél motivált….persze….Milliárd forint feletti bevételű cég….szarrágó banda…aztán mikor elindult a baszogatás én is visszább vettem a munkakedvből. Mechanikai műszerészként……szarba sem nézik az embert…
 • Kiszamolo
  Igor, a próbaidő után majd emelünk a szokásos duma. Egyszer mentem bele naiv ifjúként, azóta tudom, hogy átverés. 🙂
 • nikodeimosz
  Érdeklődéssel figyelem az újabb ájtís cicaharcot. Ezt az oldalt most komolyan csak ilyen programozó gyerekek olvassák?
  Családi kényszerből elhagyott hivatásomban (gépkocsivezető voltam) egy ideje pl a legtöbb fészbukos álláskereső csoportban is kifejezetten tilos konkrét bér megjelölése nélkül hirdetni. Nincs “akár”/”versenyképes”/”későbbiekben”/”adható” meg hasonló lózungok. Fix bérelemek (jellemzően napidíj), egyszerű matek. Ha meg nem úgy és annyit fizet a cég, az nagyon nagyon hamar ki szokott derülni, ez egy zárt közösség, a rossz hír futótűzként terjed. És érdekes: mióta ilyen egyértelműek a felajánlások és az ezért elvárt feladatok, mintha megindult volna a verseny a jobb sofőrökért, mintha tisztulna a kép. Lettek jó cégek és…a többi meg szép lassan vagy felzárkózik vagy megy a levesbe. Illetőleg így bérfeszültség sem tud keletkezni. Mindegy is, én “csak” egy sofőr vagyok…;-)
 • SM
  Ne bántsuk at ha már felvállalta, hogy ő inkább a munkaadói oldalon áll 😉 Ne zúdítsuk rá az évek óta felgyűlt (alkalmazotti) sérelmeinket! 😉
  Amúgy meg őszintén, mi munkavállalók is volt hogy egyszer egyszer sumákoltunk. 😉
 • Re
  Mankel: Ezzel a helyesírással nem hiszem, hogy bárkit is te veszel fel egy céghez, ez kb. szakközépiskola/technikus szint az íráskép alapján (elnézést kérek a helyesen írni tudó szakközepesektől/technikusoktól).

  SM: Jól átlátod a helyzetet, jobban, mint sok cégvezető, pedig azt írod, hogy a másik oldalon állsz. Szerintem leszel te még a cégvezetői oldalon is előbb vagy utóbb… Sok sikert kívánok hozzá, ha céljaid közt szerepel.

 • SM

  “ Ha olyan területen dolgoznál ahol nincs hiány, akkor te sem csapkodnád a telefont, hanem örülnél ha egyáltalán behívnak interjúra.”
  -mi akadályoz Téged abban Te is egy keresett szakmában dolgozz, azért hogy Te is lazán válogathass a megbízások közt, vagy csak hogy több legyen a fizud? Ma nagyon sok ilyen van, ezek 1-3 év alatt munka mellett elsajátíthatóak: építőiparban szinte bármi: szobafestő, villanyszerelő (100e napidíjjal) de biztosan van ami kevesebb fizikai munkával jár, és természetesen ott vannak az IT gyorstalpaló is, amihez kell 3-5 év kemény munka, majd kánaán. (Vagyis nem, mert jönnek a feladatok, hogy hova rakd a megtakarításod 😉 )
 • mad823
  Mindkét oldalon állok, embereim is vannak és felettesem is. Ezért mondom, hogy ez nem teljesen fekete vagy fehér. A szolgáltató szektorban az éves költségvetés 70-80%-át simán ki tudja tenni a bérköltség. Innentől már nem túl bonyolult a matek, nem lehet mindenkinek csak úgy emelgetni a fizuját. Nyilván akire hosszú távon építesz, ott figyelni fogsz. De a dolgozók sem várják el ugyanúgy a fizuemelést. Nem mondom, hogy visszautasítanák feltétlenül :), de nem mindenkit a pénz motivál, vannak erre egyéb eszközök is.
 • Janos82

  Nekem is volt olyan, hogy majd probaido utan emelunk. En itanamentem es vegul az emeles egy reszet megadtak.

  Nekem jo tapasztalatom van a beralkukkal kapcsolatban. Tobbnyire az elejen beszelunk a berezesrol, es ha sok, akkor mar a masodik koron rakerdeznek, hogy nem-e lehetne kevesebb:)

  az ilyen cegtol probaidon belul le kell lepni, de max 2 hettel a vege elott rakerdezni az emelesre.

 • eLemlámpa
  ha nem hiányszakmában dolgoznék, akkor tennék érte, hogy ott dolgozzak, innentől semmi értelme a mondókádnak. Szerinted véletlenül dolgozom itt?

  szerencsére előttem már megfogalmazták kinek az írásképét kell kiröhögni. Egyébként nem feltétlen csak IT, kevés ilyen van az országban, így nem fogok róla beszélni, de nevezzük mondjuk high-end mérnöki szolgáltatásnak a területet és akkor nem felismerhető, de nagyjából körülírtam. Itt nagyon nem nettó 600 ezrekről van szó, ez egy más szint. Korábban már azt is írtam, hogy mi a beugró ilyen pozikba, akkor is nekem ugrottak 20an de hát én most ezzel mit csináljak. Hívhatsz arrogánsnak, pedig csak névtelenül őszinte vagyok, de ha ez nyugtat, élőben cukipofa szoktam lenni, nem véletlen tartok ott, ahol 😉

  Tényleg örülnék, ha mindenki rányomná ezekre a telefont és a béreket még feljebb tolnánk. Ne hagyjátok magatokat!

 • .....
  Az “adnak mobiltelefont” nem azt jelenti, hogy kapsz munkaeszközt, hanem hogy a mobilt használhatod privát célra egyfajta bónuszként. Cserébe persze munkaidőn kívül is elérnek a munkahelyi számodon, szóval kétélű fegyver, de normális helyeken ezzel nem élnek vissza.
  A laptop az tényleg csak vicc. 😀
 • istv4n
  Ez a típus minden közepesnél nagyobb szervezetben megtalálható. Rettentő idegesítő, de kikerülhetetlen. Náljnk szerencsére épp nyugdíjba készül 🙂
 • Mmm
  : A Hays salary guide mennyire friss? Ha kiadják év elején, előző évi adatokkal, aztán év végén hivatkozik rá a menedzsment, akkor két évvel korábbi adatokra hivatkoznak.
 • IDSx
  Magyarországon ebböl lenne az, hogy a kilométeres juttatási csomaghoz odaírják mennyit ér:
  – céges laptop (az hogy a security policy miatt privát célra nem használhatod az nem baj)
  – céges mobil (lehetöleg vmi vacak típus, aminél egy normális fizetésböl 3x jobbat vennél magadnak)
  – kedvezményes céges üdülö (van 20 szoba, az üdülési szezon 80%ban egyébként belsös konferencia meg workshop van tehát kb évi 43 vendégéjszaka 1000 munkatársra)
  – céges autó (gps trackerrel, privát használatért annyit kérnek el amiböl magadnak is fenntartanâl egy kocsit)
  – ingyen céges kávé, happy hours (és aki nem kávèzik vagy iszik…?)

  És a végére odairva egy röhejes alapbér, a HR meg téged hibáztat hogy nem használod ki a REMEK juttatásokat. #truestory

 • Én is akarok kommentelni...
  Magyarországon szerintem ahhoz még elég sokat kell fejlődnie a mentalitásnak is, hogy mindenhol publikusak legyenek a fizetések. A mostani cégemnél két éve véletlenül valaki megtudta, mennyit keresek. Azon kívül, hogy 10 percen belül másik 10 embernek mondta tovább, annyi történt még, hogy szóvá tette nekem is, hogy ennyi pénzért amennyit én keresek ő is szívesen túlórázna. És egy diplomás emberről beszélünk, nem egy tanulatlan betanított munkásról.
  Amire icipicit rá kellett vezetnem: talán a képesítés és gyakorlat, valamint a hozzáadott érték is számít egy fizetés megállapításánál, arról nem beszélve, hogy még csak nem is hasonló szakterületen dolgozunk, végezetül ajánlottam neki egy kis gondolkodni valót: nem-e lehet, hogy fordítva történnek a dolgok – valaki többet és jól dolgozik, akkor megemelik a fizetését? Itt tartunk. Azóta mástól is hallottam: “ennyiért nem fog többet dolgozni”.
 • Zabalint

  Igazából egyetlen nem érdekellel el lehet küldeni a recruitert, nem ezzel van a baj. Hanem azzal, hogy ezek valójában nem ajánlatok, nem is megkeresések, hanem szimpla spamelés. Ezek az állashirdetések nyilvánosan elérhetőek, ha állást keresek, vagy csak tájékozódok, megtalálom, ami érdekel. Ők viszont a nagy számok törvénye alapján sok ezer embernek elküldik ugyanazt a sablon szövegeket, vagy telefonálgatnak, úgy hogy a legtöbb embernek nem is relevánsak ezek a hirdetések, éa bíznak benne, hogy 10 ezerből lesz 3, aki után majd jutalékot kapnak. Nem arról van szó, hogy állandóan ezen mérgelődnék, hanem a módszer maga böki a csőrömet, ami azon alapszik, hogy a profil szűrésnél olcsóbb a spamelés. Ami ma már nem feltétlenül igaz, hiszen az előszűrés adatbanyászati módszerekkel is mehetne. A lényeg, hogy ugyanez ezzel a baj, mint az UL ügynökökkel.
 • Zabalint
  Megjegyzem, a jelenlegi munkahelyemen az volt, hogy próbaidő után emelnek a megbeszélt összegre. Aztán próbaidő alatt felmondott a srác, aki mellé felvettek, és nekem kellett átvennem a feladatait, így a megbeszéltnél nagyobb emelést kaptam. És megjegyzem, ez az első munkahelyem, ahol rendszeres emelést kapok, korábban volt olyan, nagy multi, ahol az votl a policy, hogy nem emelnek, aztán majd aki elmegy, vesznek fel helyére mást. Ami persze azt jelentette, hogy másfél év volt az átlagos fluktuáció, olyan projekteken, ahol kb. 1 év hogy annyira betanulj hogy tényleg effektíven tudj dolgozni.
 • Aechen Coras

  “a kommunizmus az lenne ha mindenki ugyanannyit keresne, munkakortol fuggetlenul.”

  A kommunizmusban mindenki a szükségletei szerint részesül(t volna) a közjavakból, nem egyenlően.

 • xavv
  Óriási hiány -> hihetetlen jó fizetések -> mindenki elkezdi azt a szakmát tanulni -> elkezd felhígulni a szakma -> megszűnik a hiány -> nem is annyira jó fizetések.

  Erről a képletről tudnának mesélni a jogászok, közgazdászok, mérnökök, és még nagyon sokan mások. Persze, most IT szakemberként könnyű magas lovon ülni és nagyképűsködni (nem is csinálod gyengén), én is ezt tenném, mitagadás megy most ott a szekér.
  Az igazi kérdés, ha 5-10 év múlva az IT is végigmenne ezen a képleten, vagy a chiphiány vagy bármi miatt bezuhanna a szektor (mint az a rendszerváltás óta tucat szakmával megtörtént), és mondjuk a hidrobiológusok kezdenének el a minimálbér 10x-esét meghaladó fizukat kapni (mint most az IT-ban), akkor elkezdenéd-e kitanulni azt a szakmát is? A szöveged alapján igen 🙂

 • Bruce
  Gépészmérnökként 2016-ban pályakezdő voltam. Az akkor elvárt bért a cég úgy értelmezte, hogy cafeteriával együtt jött csak ki és belengette már az írásos ajánlatban, hogy próbaidő után emelHETnek, nem is keveset. Akkor mindenkivel ezt csinálták, de rendre meg is adták minden új belépőnek az emelést. És nyilvánvalóan az öreg rókák nálunk lényegesen kevesebbet kerestek, égett is a pofám, amikor tőlük kérdeztem betanuláskor (fizuk titkosak voltak, de az arányokat lehetett sejteni).

  Azóta váltottam, de ugyanúgy multi. A cég viszont egyszerűen nem fogja fel, hogy a home office simán lehet egy juttatás. Dumálnak, hogy rugalmas a munkaidő, majd villantanak egy 6,5 órás törzsidőt és simán beszerveznek törzsidőn kívülre minden nap (!) kötelező meetinget. És én vagyok a szar alak, hogy ezt szóvá merem tenni. Ezt csak azért írom le, hogy valóban nem a bér a lényeg. Simán lemondanák egy részéről…

 • Aomame
  Hagyjuk már a céges mobilt magánhasználatra. Már lassan telefonon csak a családdal beszélek, és ez esetemben nem jelent sokat, combos mobilnet minek, úgyis állandóan itthon vagyok, ennélfogva nem szokott 3000 lenni a számlám. Nem nagyon tud meghatni egy ilyen juttatás. Az előző helyemen ráadásul Huaweit adtak, amivel én google nélkül nem nagyon tudtam mit kezdeni, ennélfogva volt, hogy napokig lemerülve volt valamelyik polc alján. Nem keresett amúgy senki, tehát tényleg juttatásként akarták kiszúrni a szemem vele.
  Hogy a fő témához is hozzászóljak, hozzá lehet jutni infókhoz, salary guide és társai. A fejvadászok is az elérhető legnagyobb pénzért akarnak elhelyezni valahol, hisz ebből van nekik is bevételük, tehát nem mondanak hülyeséget szerintem.
 • Aomame
  A nofluffjob-ot amúgy azért szeretem, mert meg tudom nézni, mit kell tudni ahhoz a fizetéshez, amit 1,5 év alatt el szeretnék érni. Persze sávok vannak, és néha elég szélesek, de azért a sávon belül el tudja helyezni magát az ember szerintem. Mondjuk kell hozzá önkritika, az meg nem mindenkinek van.
 • Zabalint

  Én fordítva közelíteném meg: amíg titkosak a fizetések, sőt a bérsávok is, addig marad ez a mentalitás. Valakinek a fizetésének a kitudódása csak akkor nagy szám, ha titkos a rendszer.
  Emellett pont hogy ha nem lenne titkolózás, akkor lenne közelebb az arányoshoz hozzáadott érték alapján, mivel így simán vannak olyanok, akik információ hiány miatt lőnek félre fizetésigénynél, illetve nem kérnek nagyobb béremelést.