Kuponfüzet építkezőknek, lakásfelújítóknak

Attila küldött át egy linket, ahol rengeteg felújítással, építkezéssel kapcsolatos kupon van összegyűjtve, 200-nál is több. Van olyan, ami csak adott termékre jó, de van olyan is, ami egy webáruház teljes kínálatára ad 20%-ot, ami már komolyan vehető.

Ha felújítasz, építkezel vagy csak “lakberendezel” éppen, érdemes vetned rá egy pillantást.

A kuponfüzet nincs ingyen, de csak 1.500 Ft, a fenti linkkel pedig ennek a fele, így ha találsz olyat, ami érdekel, szerintem érdemes megvásárolni. (Ráérsz utána, ha találtál valamit, amit megvennél kedvezménnyel.)

Share

87 hozzászólás

 • LSV
  Csak kerekedik a szemem a 100-200 ezres beltéri ajtókon.
  6 éve “újítottuk” fel a házunkat. Bauhausban vásárolt beltéri ajtókat (11db) tettünk be. (Nem volt kuponunk, és csak ezekre volt lehetőségünk.) Ha emlékeim nem csalnak 20 ezer körül volt darabja. Mondjuk egy rakás sz… az összes 🙂
 • százegy
  Miklós nem közszolgálati vagy egyházi blogger, úgyhogy engedtessék meg neki a szubjektivitás, amit lehet véleményezni. En is sok mindenben nem értettem vele egyet, ha volt kedvem írtam egy hozzászólást, de ettől függetlenül ez az Ő blogja, ha nem tetszik, nem kell olvasni.
  Manapság 100 milliós ház Budapesten nem luxus kategória, nem lopta a pénzt, úgyhogy a magánügye, akkor is, ha megosztja másokkal. Neki ez minden bizonnyal fontos lépés az életében. Mindenkiben van némi “dicsekvésre” való hajlam, ez egy természetes emberi tulajdonság, ha esetleg valakit az zavar, hogy pár ezres megtakarításokon kívül ilyen nagyságrendű, számára fontos dologról posztolt többet.
  A Jysk dolgok nem olyan rosszak, én a kiadott albérleteimbe onnan vettem bútorokat -asztalok, komódok, szekrények, a kanapé tényleg gyengébb-. Teljesen egyben vannak évek után is. Nem a legolcsóbbakat kell venni tőlük.
 • százegy

  Ha elraksz havi 200.000-et -inflációt hagyjuk figyelmen kívül, mai reálértéken-, az 10 év alatt már 24 millió forint.
  Ha van egy kis eszed, akkor forgatod a pénzt, és már jóval többről beszélünk. Mindig van valami, amiben érdemes megforgatni (ingatlan, részvény, festmény, műtárgy, ritka érmék, saját vállalkozás, stb.). Ha van forgótőkéd, szinte mindig van alkalmi vétel. Aztán eldöntöd, hogyan allokálsz, valamit hosszútávra vásárolsz -részvény, pl.- vagy rövidtávra – kisebb haszon, nagyobb forgási sebesség a pénzedre-. Jól kell eltalálni az “eszközbuborékokat”, meg kell találni az alkalmi vételeket, kockáztatni kell. Ha ülsz és köpködsz a hasadra, akkor nem fogsz előrejutni magadtól. Mindig a tehetetlenek nyavalyognak, a saját beszűkült valóságukat vetítik ki másra. Hitetlenkednek, az alapkérdésük: “mibűl?”. 🙂 Józan paraszti ésszel, némi tökösséggel előre lehet jutni.

 • Zabalint
  Ami a Jysk-et illeti, nekem nagyon rossz vele a tapasztalatom. Anno vettünk onnan cipős szekrényt, az a legterheltebb részén volt csak ragasztható, míg hasonló ikeás konstrukciót ugyanott csavarok tartják, így a Jysk-es nagyon hamar megadta magát. Volt egy fotelünk is onnan, az se volt sokkal jobb szerkezetileg sem, és olyan hamar elkopott, hogy pár év után leselejteztük (lomtalanításkor elvittük, rá 1 évre újra találkoztunk vele, mert kidobta az is, aki elvitte), Egy komód van még onnan, az is pocsék minőségű, nagyon gyenge, hajlékony anyagból van, így a fiókok is viszonylag lazák. Egy ismerősömnek pedig első néhányadik használat utan beszakadt egy ott vett ágy, mostak kezeiket, mert hogy szerintük csak az egyik végén szabad felülni.

  Az Ikea ezzel szemben teljesen jó, és sokkal kisebb a minőségbeli különbség pl. Kikás cuccokkal szemben, mint a Jysk-Ikea különbség.

 • Gergő
  köszi ismét

  legyen az, hogy végre megtaláljátok a normális házat, és 5 év múlva itt találkozunk, hogy melyik ajtó hogy szuperált 🙂 (meg a burkolatok meg a mindenek)

  Mindenképp. 🙂 De te is számolj be, meddig bírták a ti ajtóitok. 🙂

 • százegy

  Ezek az ökölyszabályok józan paraszti ésszel, megfelelő kockázatkezeléssel rendelkező számára néha agybajos butaságok. Legfeljebb azoknak lehet mankó, akik minden tervezés nélkül élnek bele a világba, ösztönállat szintjén. Az anarchiánál, a céltalanságnál még ezek is jobbak.

  Ezernyi élethelyzet, életmód, igény, kockázat stb. van, ezért mindig egyediek a válaszok, amiket józan ésszel és megfontoltan kell meghozni.
  Az abnormális szélsőségek kivételével mindenkinek egyedi a “helyes” válasz.

  A cél az, hogy a lehetőségek megfelelő kombinációját használjuk ki a minél nagyobb egyéni -közösségi- hasznosság elérésére hosszútávon, megfelelő kockázatkezelés mellett.

  Arra viszont jók ezek az “ökölszabályos” stb. írások, hogy felébresszék az embereket, hogy foglalkozzanak a jövővel, próbáljanak tervezni, lépjenek.
  .

 • sagara

  Én is épp ezt mondtam: az új cikk amit behivatkozol (“mekkora ingatlant vegyél”) és a régiek között (“honnan lehet felismerni egy milliomost”) megközelítésbeli különbséget látok.

  Sagara, azért az feltűnt, hogy az egyik cikk a milliomosokról szól, a másik meg az átlagemberekről, ugye? Hogy lett valaki milliomos meg milyen házat vegyen egy átlagember.

  Ennyi erővel van ellentét a korai nyugdíjazásra hajtókról szóló meg a nem arra hajtókról szóló cikkek között is.

 • sagara

  Éppen a v-a-laki által behivatkozott újabb cikk (mekkora ingatlant vegyél) egy ilyen leegyszerűsített hüvelykujjszabály, míg a miről ismersz fel egy milliomost cikk inkább egy, hát, mondjuk nézetrendszerről ír – amiből szerintem nem lehet levezetni és nem kompatibilis az új hüvelykujjszabályokkal, és a mostanában mindent vivő “megteheti, miért ne, csak irigy vagy” érveléssel.

 • sagara
  Kiszámoló,

  a válaszodat (amit őszintén – nem értek, a másik cikk is éppen hogy átlagemberekről szól akik miliomossá VÁLTAK, én azt hittem erre a folyamatra épül a blog, és erre utal fent az a malacpersely… – de ettől függetlenül ) köszönöm. Az üzenet eljutott hozzád, bár lehet hogy nem sok eredménnyel 🙂
  én megtettem amit lehetett 🙂

 • százegy

  Nem igazán értem, mire akarsz kilyukadni, biztos a fronthatás miatt. 🙂

 • Inevitable
  Ha már bútorboltokról van szó, írok egy friss (fél évvel ezelőtti példát):

  sokáig kerestünk megfelelő kanapét (sarokgarnitúrát) a nappalinkba, és nagyon hajlottunk egy Mömax kanapé felé, mindennel együtt 350ezer lett volna az ára.
  A vétel előtt körbenéztem az interneten, találok-e hasonlót máshol, és végül egy nyíregyházi bútorgyár kínálatában találtam meg ugyanezt a terméket, csak -1 betű eltéréssel- más néven.
  Két lényeges különbség volt: a mömaxnál 4-5 féle szövettel lehetett választani, a gyárban pedig több száz közül, valamint minden szempontból személyre lehetett szabni a bútort. Másrészt a gyártótól majdnem 100ezer forinttal olcsóbb volt, tokkal-vonóval, házhozszállítással együtt.
  Alapvetően nincs bajom a Mömax-al, gyakran járunk oda lakberendezési holmikért, de érdemes észnél lenni.

 • Tamas
  Nekünk épp aktuális a kuponfüzet.
  Tud-e valaki ajánlani kültéri alumínium bejárati ajtót, pl. hörmann, meg hasonló márkák, ahol hőhídmentes a tok.

  Off: Meg tudná-e valaki mondani, hogy lakáshitel felvétel esetén mi a legjobb megoldás a következő szituációban:
  Fel szeretnék venni 20 évre hitelt, 10 éves fix kamattal, viszont szeretnék majd mielőbb előtörleszteni. Ha jól tudom, akkor az előtörlesztésre 5 év után van először lehetőség.
  Nem szeretnék olyan hitelt, ahol az első években csak a kamatot fizetem ki, olyan lenne jó, ahol a tőkét is fizetem,mert ha jól gondolom, akkor éri meg 5 év után előtörleszteni.
  Szóval abban kérném a segítséget, hogy 20 év hitel 10 év fix és mielőbb visszafizetve a jó megoldás vagy 15 éves hitel 10 évre és mielőbb visszafizetve, esetleg 30 évre 10 év fix.
  Tovább, hogy érdemes-e mielőbb kifizetni a hitelt vagy ha van pénz 5 év után előtörleszteni

 • Tamas
  folyt: szóval ha van is pénz előtörleszteni, akkor is érdemesebb-e inkább azt a pénzt állampapírban tartani és annak kamataival esetleg beljebb vagyunk,mint kifizetni a megtakarítást előtörlesztés gyanánt?
 • Sleepy McGee
  Mi anno a gyártót kerestük meg, így a bolti ár alatt jóval sikerült beszerezni a csomómentes borovifenyő ajtókat, igaz ehhez azért kell egy nagyobb megrendelés, 2 ajtó miatt nem állnak szóba az emberrel.
 • glppm
  Ikeában is válogatni kell, van jobb , közepes és rossz termékük.
  Étkezőasztalok, székek, kanapék pl. jelenlegi kínálatból nem jók, de pl. a PAX rendszer az korrekt.
  10 -15 éve jó kanapék voltak, olcsóbban.
  JYskből csak kiegészítőket, amúgy kritikán aluli a minőség.
  Jelenleg az a tendencia, hogy valami vagy ócska és vállalhatatlan, vagy túlárazott.
  Majdnem lehetetlen a kettő közt megtalálni a középutat. Sarokgarnitúrákat nézegetünk, a legtöbb helyen a lengyel hulladék van. A kicsit minőségibbnek meg csillagászati az ára. Valaki adhatna tippet, hogy hol érdemes nézelődni, már elég sok helyen voltunk…
 • jami
  Ha már sztorizunk: kanapét használtan vettem: tömörfa keret, tartós huzat (nem szövet). Kapott egy céges tisztítást és bírja. A 7 személyes, kinyitható kanapék horror árban vannak már. Ha majd megnőnek a gyerekek, kicserélem, addig nincs vita, ha valami ráömlik, plusz most lesz kiskutyánk…

  Bútorokhoz: a egyedileg készített konyhaszekrény és a jónak hirdetett fürdőszekrények rosszabb állapotban vannak 3 év után, mint a használtan vett fa szekrényeim. Most megelégszem fogantyúcserével, ha majd még rondábbak lesznek – átfóliázom.

  Hát ez az. Nekünk 9 beltéri ajtónk van, ennyinél már durva az árkülönbség.

  Viszont a kerti szerszámokra háklis vagyok, metszőolló, ásó, locsolócső stb. legyen jó minőség, különben a kertészkedés nem nyugtat…

 • Bölájz
  Néztem pl. Wellis WC-t, wellis.com-on alapból van amin 33% kedvezmény van. Összevonható ez a kedvezmény a home-info kedvezménnyel? Illetve általánosságban is kérdezem az összes többinél is ha van hasonló. (Köszi!)
 • százegy

  Felejtsd el azt az illúziót, hogy a kisemberek tömegesen milliomossá válhatnak, ha követik a pénzügyi szakemberek tanácsait.
  Leegyszerűsítve, a világban újraosztható, adott jövedelemért harcolnak a vállalatok, államok és a teljes népesség, te is csak egy vagy közülük. Ha nagyobb részesedést akarsz, akkor azért küzdeni kell.
  Egy 4 fős medián család jövedelme 360.000 körül van, ha havonta elraknak 60.000-et, akkor a tartalék jobb esetben is alig fedezi az ingatlan és a tartós fogyasztási cikkek amortizációját -autó, háztartási gépek, bútor stb.-, illetve az egyéb váratlan kiadásokat -megbetegedés, munkanélküliség, baleset stb.-. Tehát, ezek nem is tekinthetők szabadon forgatható pénzügyi megtakarításnak, hiszen már megvan a helyük, csak még nem tudnak róla.
  Egyetlen kiút van, a jövedelem növelése. Küzdelem a jobban fizető állásért, vállalkozás kezdése, annak összes veszélyével.

 • százegy
  folyt.

  Illetve, a felhalnozott megtakarítások befektetése.
  Mediánból nem lehet rendesen megélni, mellette megtakarítani. A kisösszegű, hosszútávú megtakarítások segítenek valamit, de azokkal szerintem sokra nem lehet jutni, főleg a jelenlegi bizonytalan helyzetben. Ha likvidek, akkor szükség esetén felhasználják,, az illikvidek -pl. nyugdíjbiztosítás stb.-, esetében viszont fennáll a kockázat, hogy mire lesz elég a reálértéke.
  Igazán előrejutni úgy tudsz, ha nagyobb összeget tudsz már egy idő után sikeresen megforgatni.
  Viszont, az átlagember átlagképességekkel nem fog karriert csinálni -tömegesen-, sikeres vállalkozásra alkalmatlan, befektetni se esze, se bátorsága. Azaz, marad a fogyasztás visszafogása, a kisösszegű spórolás. Ha ki tudsz lépni ebből a mókuskerékből, akkor te nem vagy átlagember, legfeljebb egy ideig jövedelmi szemponrból oda soroltak.

 • Szegedi Dorina

  Ezzel a függvénnyel tudod kiszámítani a törlesztőrészletet:

  Google Táblázatok:
  =PMT(éveskamat/12; hónapokszáma; hitelösszege; 0; 0)
  Excel
  =RÉSZLET(éveskamat/12;hónapokszáma;hitelösszege)

  Azt, hogy éppen mennyi tőkét törlesztesz az adott hónapban, az úgy néz ki, hogy a fennálló hiteledet megszorozod éveskamat/12-vel, ez lesz az adott hónapban a kamatköltséged. Amennyivel több a törlesztőd, mint ez a kamatteher, annyival törlesztetted a tőkéd.
  Pl. 10M hitel, 3,64%-os thm, 10 évre (120 hónapra)
  havi törlesztő: 99543Ft/hó.
  1. hónapban:
  tőketartozás 10M; havi törlesztő 99 543, ebből kamat 30 333; tőketörlesztés: 69 210;
  2. hónap:
  tőketartozás 9 930 790; havi törlesztő 99 543, ebből kamat 30 123; tőketörlesztés: 69 420;

  60. hónap
  tőke: 5 535 816; havi törlesztő 99 543, ebből kamat 16 792; tőketörlesztés: 82 751

  Számold ki magadnak, nekem a rövidebb futamidő jött ki jobbnak.

 • százegy

  Minél hosszabb a futamidő, annál nagyobb kamatrészt fizetsz annuitásos hitelnél a törlesztőrészletből a kamatos kamat miatt tudomasom szerint. Ha rövid időn belül akarsz végtörleszteni, illetve bírod fizetni, akkor a rövid futamidő a nyerő.

  Az előtörlesztés lehetősége és költsége szerződésfüggő, néha közvetítőn keresztül jobb kötni -pl. bankmonitor.hu-, mert akkor esetenként rövid időn belül -pl. 2 év- van lehetőség akár ingyenes végtörlesztésre is. Erre kérdezz rá, illetve nézd meg a szerződéstervezetben, hogy benne van-e.

  Leegyszerűsítve, ha az adott összegre a kamatfizetési kötelezettséged kisebb, mint a hozamod, akkor nem érdemes végtörleszteni. Pl., ha fix 4,3% költségű hiteled van, az állampapírhozam pedig a megugró infláció és a növekvő kamatfelár miatt 10%, akkor nem érdemes kiváltani. Persze ilyenkor vannak kockázatok is -államcsőd, fix kamat eltörlése, stb.-.

 • Éva
  Miklós, köszi a mostani cikkeket, gondolkodunk lakásvasarlason, sokat segitenek!!

  Off: azt tudja esetleg itt valaki, hogy ha katával főként 1 külföldi ügyfélnek szamlazok 12m fölött egy évben, akkor a 3m feletti összegre megy a 28,5 adó amit be kell fizetnem, a 12m fölötti összegre pedig 28,5%+40%?
  És ebből semmi nem megy a nyugdijalapba?

  Végül úgy néz ki, hogy több cég szeretne velem dolgozni (talán még a pesti SAP is), így lehet katás megoldás lesz…
  Ugyanitt szegedi katas könyvelőt keresek

  Ahhoz képest, mennyire féltem a valtastol, ugy néz ki jól alakul és jó irányba. Főleg saleses és marketinges csapatokat kell majd vezetnem (+kis key account m) , és ez volt az ex munkában a kedvenc részem. Azért porgetem a tanító könyveket rendesen…

 • Kiszamolo
  Éva, nem, vagy 28% vagy 40%.

  40% akkor van, ha más munkákból eléred a 12 milliót és senki nem fizet utánad 28%-ot.

 • tp
  Tudom, hogy nem téma sem a tesla sem a bitcoin de van abban valami szép, amikor az egyik lufi fújja a másikat 😀
 • zOrg

  Volt idő, amikor én is hozzád hasonlóan gondolkodtam, és megvettem a noname akciós zuhanyfejet és a legalapabb csapokat a fürdőszobába (“amíg a gyerekek kicsik, minek ide jó vagy jobb” felkiáltással). Aztán mikor a csap a beállítás ellenére nem egészen úgy működött pár év után, mint szerettem volna (gyak. olyan alkatrészekből állt, ami nem volt tökéletesen immunis a hőtágulásra…), meg elkezdett nyekeregni és épp a gyerekeknek nehézkessé vált a kezelése (nem, nem a vízkő ette meg), akkor lecseréltem a zuhanyfejet egy 7x, a csapot egy 5x drágábbra – és nem tudom zongorázni a különbséget! (A zuhanyfej néma, nem visít az átfolyó víztől, valóban iszonyú takarékos, korábban elképzelhetetlen könnyen állítható – és ugyanez igaz a csapokra is.)
 • jami
  @Tamás
  Én idén rész-előtörlesztek majd és a futamidőt akarom csökkenteni; jövőre jár le több ltp, azokkal esélyesen ki is végzem a piacit teljesen az első kamatperiódus végére.
  A 3%-nál viszont tipródom, de esélyesen ott is rámegyek a futamidő csökkentésre, hogy a 10. év végére az is eltűnjön. A kamatos kamat mellett a lelki tényező is ott van, ok, van biztosítás stb. – de a gyerekeimre véletlenül sem akarok hitel miatt zavaroabb helyzetet hagyni.
 • patau
  A pár 10e Ft-os bejárati ajtóhoz csak annyit, hogy betörés esetén, ha nem MABISZ megfelelésű az ajtó, nem fizet a biztosító csak egy csökkentett (min.) árszintig. Meg nem biztos, hogy egy besurranó a MABISZ I. kategóriának neki fog állni. Akkor most melyik ajtó a drága?
  A beltérinél pedig az a kérdés, hogy mit engedhetsz meg és milyen ízlésed (igényed) van. De ha azt mondod, hogy ugyanaz a farostlemez és a tömörfa, akkor akár használhatsz kartonpapírt is.
 • Gergő
  meglátjuk 🙂 ahol eddig laktunk albérletben, az egy möbelixből felszerelt társasházi lakás (mi laktunk benne először), 2.5 év után minden bútor, berendezés, gép újszerű állapotban van – ha ez alapján az ikeás és hasonló minőségű felszereléseink a házban csak 5 évet kibírnak normálisan működve, én már azt fogom rá mondani, hogy megérte

  ha meg nem… tanulópénz, akkor megszivattam magam 🙂

 • Éva
  köszi, Miklós
  Kuldenenk egy kis adományt az oldalnak – alapvetően a Paypallel vagy Raiffaisennel jársz jobban? Nekem mindegy, melyikre utalok (csak egy kvra való összeget)
 • Kiszamolo
  Éva, Paypal sokat levon.
 • Michaelknight23

  Pont ezt csinálom. Takarékoskodom és a tőkémet befektetem…No nem kötvényekbe, részvényekbe, hanem adok-veszek…évekig autóztam, meguntam…most más eszközöket veszek, havi 4-5 kilós befektetéssel hasonló nyereséget realizálok…kb nulla melóval..mellette napi 1-2 órában dolgozom a saját cégemben, havi 4-5 százért…ha összegyüllik egy jobb összeg, eladom a házam, veszek egy jobbat….eddig 4 szer bejött…nyugdijas éveimre eladom a drága házam, jó lesz nyugdijnak. 😀
 • GB
  mi egy éve költöztünk be a teljesen felújított lakásunkba. Bőven-bőven túlléptem az akkor általánosnak vett mondást, hogy rendes felújítás 160e / nm alatt nem áll meg. Pedig semmi luxus nem került bele, csak megfelelő, hosszú távra tervezett minőség. Csomó márka a kuponokból ismerős, megvásárolt és egyik sem okozott csalódást. És konkrétan kifizettem 250e Ft-ot az ajtók darabjáért, amin csak a kilincs kerül annyiba, mint az obis ajtó cakkumpakk. Masszív, hihetetlen finoman csukódik, szinte behúzza magát. Nem lötyög, nem szorul. Egyáltalán nem érzem kidobott pénznek. Az téves felvetés, hogy ha valami drágább, mint amit meg tudsz engedni magadnak, az túlárazott. Ott nem a termékben, kereskedőben van a hiba, hanem a gondolkodásban. Van akinek az elérhetetlen, hogy Obiba ajtót vegyen. De legalább mindenki tud választani a saját lehetőségeihez képest.
 • Zanderke
  Az ikea nem azért olcsó (relatív), mert gagyi lenne. Azért tud jó áron gyártatni, mert optimális anyagmennyiség van egy-egy termékben és a tömeggyártás okán nagyot csökken a darabár.

  Nézzétek meg pl a pax gardróbokat. Verhetetlen áron ad jó minőséget és variálhatóságot… Ha egy asztalossal készítteted el, akkor minimum a duplája, vagy triplája lesz és a minőség nem lesz sokkal jobb (ha jobb), de ugyanez igaz a konyhára is.

  Az ikea konyhát fel lehet dobni valódi márvány hátfallal/munkalappal és nem mondja rá senki, hogy egy sima ikea konyhád van.

 • Syntax Error

  Nézz körül bankokban, mert pl az én hitelszerződésemben nem volt ilyen kikötés, hogy nem törleszthetek akár már másnap. Annyi volt, hogy a teljes tőke felét nem törleszthetem elő bizonyos időn belül, mert akkor bünti van. De pl ez nem vonatkozott LTP-s törlesztésre.
  Nézz körül, érdeklődd meg.
  Olyan pedig nincs ( na jó, nem nagyon van ), hogy elején csak hitelt fizetsz, ez inkább csak a konstrukció miatt van. Ha van 20M hiteled, aminek a kamata 80ezer és 90 a havi törlesztőd, értelemszerűen 10 megy tőkébe. Ha 200 a törlesztőd, 120 fog. Ha a tőkéd csak a fele ( pl mert törlesztesz ), akkor majd 60. Nagyobb tőke többet kamatozik, ilyen egyszerű. Emellé hosszú futamidő kisebb törlesztő -> sokáig lesz magas a tőke, sokáig nagy részarányos kamattal.
  Nem nagy mágia ez, számolj utána.

 • GB
  pontosan. Az Ikeában a mennyiség határoz meg mindent, beleértve a tervezést is. Értsd: nem egy asztalos tervezi meg a gardróbót, aki jóesetben évente csinál 12-őt, hanem 15 mérnök akiknek kvázi végtelen tapasztalat áll a rendelkezésükre. És pont ezért jön a képbe a költségcsökkentés, van ahol már ragasztanak, pedig az asztalos csavarozott volna. Ha kiadja a hely, gardróbra és konyhára tökéletes az Ikea. Egy dologra nem alkalmasak: költöztetésre.
 • Zabalint

  Plusz a logisztikájuk, kereskedelmük is szénné van optimalizálva. Nem véletlen, hogy itthon csak 3 áruházuk van, és azok is mind gyakorlatilag a fővárosban, és mindhárom tömve van vásárlókkal, mégsincs egyelőre tervben további bővítés. A legtöbb viszonylag nagy konkurencia sokkal több áruházzal rendelkezik, azok szétszórtabban vannak, arányaiban a vásárlószámhoz képest sokkal túlméretezettebben. Ez a rendszer nyilván most covid idején rossz, mert az Ikeában van a legnagyobb tömeg, de alapból hozzájárul az olcsóságukhoz.

  Emellett viszonylag jól skálázzák a termékkínálatukat, mindenből van alsó kategóriás, ami szintén segíti az előbb említett nagy mérethatékonyságot.

 • Ultras1899
  Félig off topic:
  Kinéztünk egy házat az agglomerációban. A háznak már van használatbavételi engedélye, magánszemély nevén van, de új. Vagyis a CSOK már nem játszik, csak a használt lakásra felvehető verzió. Ahogy ilyenkor szokás, semmi sincsen még leburkolva, nincsenek benn az ajtók, egyedül a kis wc készült el (gondolom ez kellett a használatba vételi engedélyhez).
  Szerintetek az járható út, hogy a lakást megveszem a jelenlegi állapotában, megvárom míg a nevemre kerül, bejelentkezek, majd elkezdem gyűjteni a számlákat a csempéről, szaniterről, ajtóról, lámpáról, illetve ezeknek a beszereléséről, majd amint megvan a kellő mennyiség, akkor beadom az új lakásfelújítási támogatásra? Van arra kitétel, hogy nem lehet egy lakásban az első burkolást, az első fürdőszobát fizetni belőle?
  Telefonon az államkincstár nem tudott biztos válasz adni a kérdésre.