Lakáshitel-törlesztés önsegélyező pénztárból

Bálint hívta fel a figyelmemet, hogy levelet kapott az önsegélyező pénztárától, miszerint jövőre az önsegélyező pénztárból is lehet törleszteni a lakáshitelt, a minimálbér 15%-áig, ez havi 17.250 Ft, vagyis évi 207 ezer forint.

Az így törlesztett összegre is igénybeveheted a 20% adójóváírást, vagyis ennyivel kevesebb a havi kiadásod. (Mínusz persze a pénztár költsége a befizetésekre.)

A mókás az lesz, ha majd a maximum 3%-os támogatott hitelre is igénybe veheted majd ezt a támogatást, valószínűleg kevesebbet fogsz visszafizetni az adójóváírás miatt, mint amennyit felvettél.

Ez a törlesztési lehetőség nem érinti a cafeteriában igényelhető hiteltörlesztést, viszont a hathavi várakozási idő erre is vonatkozik, vagyis ha még idén befizetsz, júniustól veheted fel a pénzt erre a célra.

Részletek itt.

 

Share

196 hozzászólás

 • szocske

  Ezzel a megoldással annyi változik, hogy ha van még legalább 2 évig legalább legalább havi 16ezer Ft a lakáshitel törlesztésed, akkor ezt a pénzt a törlesztés előtt átforgathatod az önsegélyező pénztáron, így kapsz rá 20% adókedvezményt, de a pénztárnak van 6% elvonása, röviden 14%-ot (max. 28 ezer/fő) megspórolsz ezzel a megoldással.
  (ha többször 16ezer is van a törlesztőd, akkor közeli hozzátartozók is igénybe vehetik ugyanezt az adókedvezményt)

  LTP-vel nem annyira hasonlítható össze, de ha muszáj:
  – LTPnél állami támogatást kapsz, ÖP-nél adókedvezményt (tehát dolgoznod, adóznod kell, LTP-je lehet egy újszülöttnek is)
  – LTPnél 4 évig kell bent lenni a pénznek, ÖP-nél 180 napig
  – LTPnél bármilyen lakáscélra fordíthatod, ÖP-nél csak a hitel havi törlesztőjére.

 • Zsolt
  Akkor most nem 17250 hanem 16650?
  Mi történt? 115-re várta mindenki a minimálbért és csak 111 lesz?
 • garancia
  : Hálás köszönet! Ilyen rendszerezett infót nem sikerült találnom 😉
 • kridli
  Sikerült megszereznem az MKBEP dec 29-i közgyűlésére beterjesztett szolgáltatási szabályzat javaslatot. Ami jó hír, felvesznek minden önsegélyezős szolgáltatást. Lesz lakáshitel törlesztő támogatás, szülési egyösszegű támogatás, tgyás/gyed kiegészítés, beiskolázási támogatás stb. hasonló módon, mint az önsegélyezőknék. Ami rossz hír, a számla nélküli egyösszegű szülési támogatásra max 120ezret lehet igénybevenni (Izys-nél és életútnál sokkal magasabb a limit), valamint a lakáshitel törlesztő támogatás esetén az Izys-szel ellentétben csak saját néven lehet igénybevenni, rokon nevére nem. Valamint a lakáshitelesnél feltétel, hogy a pénztár és a bank között legyen szolgáltatási szerződés, ez még bonyolíthatja a dolgokat.
 • Eper

  Hát szerintem, ha vésztartalékot akarsz képezni, akkor válaszd az Önkéntes EP.-t, ha viszont a vésztartalékod már megvan, akkor az előtörlesztés a jobb választás.
 • com
  Mai hír, a Pannónia is közgyűlést hívott össze, január 7-re. Első napirendi pont:
  Döntés a Pannónia Önsegélyező Pénztár, mint átvevő pénztár és a Pannónia Egészségpénztár, továbbá egy másik egészségpénztár, mint beolvadó pénztárak beolvadás útján történő egyesüléséről.
  Kár, hogy pont év végére estek ezek a változások, nekem így most 2016-ra fog tolódni a belépésem.
 • tgwh
  Na ez jó lenne, ha nem puffertartályra meg szigetelésre gyűjtenénk 😀
  Cafetériát meg inkább elnyaraljuk.
 • Gábor
  Megkérdeztem Medicinát, hogy fel akarják-e venni a tevékenységek/szolgáltatások közé. Engem izgat, mert ilyenünk van, csak be kell fizetni a lét.
  Válasz:
  “egyeztettem az illetékes kollegával, ennek a törvénynek a kihirdetése még nem történt meg.
  Amennyiben ez aktuális lesz a Pénztár Igazgató tanácsa és a Közgyűlés fog dönteni és ezt a weboldalunkon fogjuk kommunikálni.”
  Nem tűnik ésszerűnek nem felvenni. Minden rajtuk átforgatott 100 forintból 6-ot zsebre tesznek.
 • szocske
  nem miért zárja ki ezt az önsegélyezős hiteltörlesztést az, hogy szigetelésre vagy puffertartályra gyűjtesz?
  Szerintem éppenhogy több maradna arra, ha a hiteltörlesztőt – amit úgyis mindenképp kifizetsz – átfuttatnád az ÖP számlán, ezzel akár csökkentenéd a saját hiteltörlesztőd, eredményképp ennyivel több jutna a többi célodra…
  Tény, hogy egyszer 180 napra be kell tenni a pénzt, de ezt 6 hónap múlva visszakapod.
  Azaz, ha most gyorsan befizeted a köv. 6 hónapra szánt hiteltörlesztést – akár a többi megtakarítás rovására, majd januártól már csak a havi törlesztésre valót teszed be ÖP-be, + és mivel márciusban már jön is az adóvisszatérítés is, akkor max. fél év alatt utoléred magad, júniusban már ugyanebből a pénzből szigetelhetsz vagy jöhet a puffer beruházás, és akkortól 14%-kal kevesebbet fizetsz a hitelre…
 • szocske
  eddig is lehetett volna ÖP ágazatuk nem volt. Az általam korábban említett dimenziónak meg volt ugyan, de nincsenek benne a legjobb ÖP szolgáltatások.
  Szóval bár abban igazad van, hogy hülyeség nekik nem adni ezeket, valamiért mégsem adják nagyon sokan.
 • kridli
  tegnap írta alá a köztársasági elnök, a legközelebbi közlönyben benne lesz. Január 1-től hatályos.
 • tgwh

  Na látod itt a gond, akinek van rá pénze az tud spórolni ilyeneken.
  Bár látod ennek érdemes lenne utána nézni, hogy is működik pontosan.
 • antenna
  Önsegélyezőből és cafeteriabol is fizethetek lakáshitelt egyszerre? Vagy egyik kizárja a másikat?
 • szocske
  szerintem pont ez a jó az EP/ÖP-nél, hogy akár kis összeggel is megéri megnyitni.

  Igaz számlanyitáskor lehet olyan extra költség, ami elrontja az első éves hozamot ha nagyon kicsi a befizetés (számlanyítási díj, kártyagyártás díja, első éves kártyadíj stb.), de ezek sok évre leosztva már nem nagy összeg.

  Ha most van egy kis pénzed, nyitsz gyorsan számlát, befizeted, február végén/március elején visszakaphatod a befizetés 20%-át a január-februári lakáshitel törlesztésre (az adókedvezmény azonnal felhasználható) a maradékot pedig 180 nap után, júniusban tudod legkorábban felvenni.

  Szóval a pénzed 20%-a csak bő 2 hónapig áll bent, a maradék 6 hónapig, és ezzel szert tettél 14% hozamra.

  Tehát ha most 100 ezret tudsz befizetni december 31-ig, 20ezret visszakapsz már február végén, majd kapnál 94 ezret júniusban, de sajnos az első évben ebből lejön 4000 kártyadíj, így csak 90 lesz.

 • Viktor
  Ha valakinek két lakáshitele van, akkor az járható út, hogy egyiket a saját önsegélyezőjéből, a másikat a közeli hozzátartozó önsegélyezőjéből fizeti, vagy ez csak egy lakáshitelre vonatkozik?

  A lakástakarékkal kombinált hiteleknél a lakástakarékba fizetendő összeget is lehet fizetni az önsegélyező pénztárba érkező pénzből?

 • Viktor
  A 150.000 adójóváírás pénztáranként külön(önkéntes, ep, önyp) vagy összesen értendő?
 • Györgyi
  Évek óta gondolkozom azon, hogy mit tudnék csinálni, amit interneten keresztül is lehet, és ami fizet annyit, hogy szabadon tudok mozogni belőle legalább Európában, amolyan digital nomad módra. Nyelveket beszélek viszonylag magas szinten, nézegettem a freelancer-t, és más hasonló oldalakat is, de a munkák 99.9%-ában előfeltétel, hogy amit tanítasz, vagy amire fordítasz, azon anyanyelvi legyél. Pusztán azzal, hogy egy aprócska országba születtünk, elég nagy hátránnyal indulunk.
 • kíváncsi
  Nem tudná belinkelni valaki legalább a módosító törvénytervezetet amire alapul ez az egész cikk ? Én kerestem a parlament.hu-n de sajnos nem találtam meg 🙁 Így nem tudtam ellenőrizni, hogy mennyire helytálló az információ, illetve hogy egyáltalán megszavazták e már a javaslatot.
 • Gábor
  Sziasztok!

  Jövőre fog beindulni a lakáshitelem (70e Ft/hó) amin én az adós vagyok, édesanyám pedig adóstárs. Mindkettőnknek van OTP egészségpénztára, így még kivárok, hátha náluk is lesz ez az opció.

  Úgy tűnik, hogy cafetériából tudom majd fizetni a hitel kb. 60-65%-t. A maradék 25-30e Ft-t pedig szeretném az itt leírt módon fizetni.

  Arra van lehetőség, hogy édesanyám is igénybe vegye a hitel fizetésére ezt a módszert? Ebben az esetben ő átutalná számomra az így megkapott összeget havonta ahonnan a hitelt vonja a bank.

  Előtörlesztésre is fel lehet használni az így összegyűjtött pénzt esetleg?

  Köszönöm segítségeteket!

 • Gábor
  Az összesbe befizetettre jár 20% és max 150 eFt.
 • szocske
  szerintem az a logikus megoldás, hogy anyukád megjelöl az EP-ben kedvezményezettnek téged, és az ő pénztára közvetlenül arra a számlára utalhat, ahonnan a hitelt vonják…
  De mondhatunk itt mi akármit, végül úgyis az OTP dönti el mi működik és mi nem náluk…
 • Norbert
  Sziasztok!

  Bennem az alábbi (elméleti) kérdések merültek fel:

  1. lehet-e ugyanarra a hitelre több ÖP-nél is igényelni ezt a szolgáltatást?
  Pl van egy 30k-s hiteltörlesztőm havonta, és 3-4 pénztárból is kikérem a havi 16k-t?

  2. Mi történik, ha pár hónapon belül lejár a lakáshitel? Elvileg a pénztár 2 évente kéri be az ismételt nyilatkozatot, tehát addig lapítson az ember, és kapja a havi átutalást? 🙂

  Köszi

 • szocske

  1. szerintem lehet, nemigen egyeztet egymással a több pénztár, de egy személy akárhány pénztárnál is nyit számlát, max 750ezerre kap adóvisszatérítést, szóval max 2×200 ezres befizetés fér bele, persze közeli hozzátartozókkal tovább is növelhető. További nehezítő tényező, hogy egyelőre még tudtommal az izys az egyetlen ÖP ahol konkrétum van, a többiek csak tervezgetnek.

  2. a pénztár bekéri a hitelszerződést is mikor igényled a támogatást. Ha eleve lejár 3 hónap múlva, akkor ha meg is nézik a papírt, joggal mondják, hogy nem fizetnek 2 évig, csak a hitel kifutásáig. Ha terv szerint még tovább tart, de te idő előtt lezárod a hitelt, arról nyilván nem tudnak, ha nem szólsz nekik.

  Szóval technikailag szerintem mindkét eset működhet, gond max. abban a ritka esetben lenne, ha a NAV valamiért ilyen mélységben ellenőrizne Téged és kiderülne a csalás.

 • Attila
  üdv. izysnél lehet ugye bankkártyával befizetni pénzt, próbáltál már hitelkártyával befizetni ? olyannal ami ad visszatérítést ? működik ?
 • Norbert

  Köszi, nagyjából én is ezekre gondoltam.

  Viszont az 1. pontban kifejtenéd, hogy miért csak 2x200k?
  Ha 750k a max betét ami után adójóváírás kapható, akkor akár 3x200k és egyszer 150k is mehet be, és 4 külön öp-ből lehetne kérni a 16k utalást ugyanarra az egy hitelre.

 • szocske
  a 2×200-at jól elgépeltem, természetesen úgy van ahoyg írod 🙂
 • szocske
  bizony működik, annyira próbáltam, hogy azóta már repülőjegyre is váltottam a wizzairnél az izyses befizetés 4%-át 🙂
 • Attila
  szerintem 4 külön öp is ok, feltéve ha mindegyik beteszi még idén hogy lehet lakáshitelre törleszteni….
 • Attila
  szerencsére én jövőre ki tudom venni öp-ből a maxot, de 2017-ben érdekes lesz számomra is a lakáshitel törlesztés több pénztárból is, addigra remélem lesznek tapasztalatok…
  Számomra az is kérdés hogy közeli hozzátartozó öp-jéből lehet-e az én hitelemet törleszteni ? úgy hogy én a saját öp-ből is törlesztek….
 • Attila
  Na én is kipróbáltam közben és működik, így valamennyi visszajön a 6%-os levonásból 🙂 És mégegy érdekesség: a kártya bárkinek a nevén lehet amivel befizetsz, nem kell hogy a sajátodon legyen ! Ez nem mindenhol van így, Fundamentánál pl.: a befizetésnél a kártyának az ltp. számla tulajdonossal azonos néven kell lennie máskülönben visszautasít a rendszer. Mondjuk ott nem cibes rendszer van, a cibes rendszer csak kártyaszámot kér nevet nem….
 • szocske
  Fundamentánál én rendszeresen fizetek a családtagjaimnak a saját hitelkártyámmal a honlapon keresztül, valami más okból utasíthatta neked vissza a befizetést.
 • kridli
  2015. évi CCXV. törvény, dec 22-i magyar közlönyben lett kihírdetve:
  magyarkozlony.hu/hivatalos-lapok/61e78e4ea18a83e42e738cc011b06b94e1a4544b/dokumentumok/b458be7342794eacd9df025007eb0138ec16bf0d/letoltes
 • Géza
  TEMPO EP-t felhívtam, a telefonos hölgy az egészről nem hallott, sőt igazából nem is tudta, hogy mi az az önsegélyező pénztár.

  Szóval nem tudom, most belépjek-e egy önsegélyezőbe a hiteltörlesztés miatt.

 • Mészáros Balázs
  Van valakinek már információja az MKB-s önsegélyezésről?
 • Kiszamolo
  Egyébként emlékeim szerint nincs egy éve, hogy megszűnt az MKB önsegélyező érdeklődés hiánya miatt.
 • szocske
  igazából mennyit buksz, ha most belépsz valahová, majd jövőre esetleg kiderül, hogy a Te EP-d is felveszi ezt a szolgáltatást?
  párezer Ft belépési/kártyagyártási díjat amit most kifizetsz az új pénztárnak, ha jól emlékszem az izysnél ez 4000 Ft.
  Ezt bőven fedezi amit nyersz a jövő évi hiteltörlesztésen…
  Ha meg az EP is behozza ezt a szolgáltatást, max. mindkettőtől felveszed.
 • kridli
  olvass vissza, leírtam kommentben
 • Mészáros Balázs
  köszönöm, véletlen túlgörgettem a kommenteden, kösz hogy szóltál!
 • Géza
  A törvény ezt írja: “A  lakáscélú jelzáloghitel törlesztésére fordítható
  támogatás havi összege legfeljebb a  tárgyév első napján érvényes havi minimálbér 15 százalékának megfelelő összeg lehet”

  Ha nem lenne ott az elején az “A”, akkor egyértelmű lenne, hogy egy Önseg. számláról összesen ennyit fizetnek ki havonta lakáscélú törlesztés céljára. De az “A” betű arra utal, hogy egy adott jelzáloghitelre fizetnek ennyit. Szóval ha van nekem is egy hitelem, meg a mondjuk a közeli hozzátartozómnak egy másik (nem adóstársak vagyunk, másik hitel), akkor egy Önseg. számláról mindkettőre fizethetünk, egyenként 16650 Ft-ot havonta? Vagy ha nekem van 2 külön jelzálog hitelem, akkor kihasználhatom duplán a lehetőséget?

  Ha még itt az Isys, megköszönném az értelmezését.

 • sz.krisz
  Nem vagyok benne biztos, hogy pusztán ezért az évi 20 e Ft-ért megéri szórakozni, pláne a folyamatosan változó jogszabályi környezetben. Ha eleve van önsegélyezője valakinek, akkor jó.
 • Bolla Gábor
  4000ft/hó=48.000ft /év az ÖNYP befizetésem.
  6000ft/hó=72.000ft/év az ÖEP befizetésem.
  így 630.000 ft-ot tudok önsegélyezőbe befizetni.
  ezért 126.000ft adókedvezményt kapok.
  126.000ft ( ebből elvileg nem vonhatnak le 6%-ot, mert sem a z ÖNYP, sem az ÖEP nem von le az adójóváírásból,mert az nem az én befizetésem(megnéztem, 100%-ban ott van a számlán a z adójóváírás összege!)
  -4000ft-belépési díjjal hosszútávon ne számoljunk (kártya nem kell)
  – 6%(37.800ft)
  Tehát 126.000-37.800ft = 88200ft marad meg minden évben, az 7350ft / hó.
  Ennyivel tudom csökkenteni a havi törlesztőmet.
  Ha nincs ÖNYP és ÖEP,akkor pedig 750.000ft-6% = 45.000ft !
  (150.000-45.000)/12=8750ft

  E helyett inkább megmaradok az ÖNYP maximális befizetése mellett, 3 évente felveszem a hozamot ( 100.000ft felett nincs extra levonás! ), a hozam pl 510.000ft /3év =14.166ft,
  ennyit segít majd a törlesztőbe.
  Köszönöm a cikket!!!

 • Kiszamolo
  Nem számolsz azzal, hogy az önsegélyezőben is kapnál hozamokat a pénzedre 3 évre és az is érdekes, hogyan hoz 510 ezer forint hozamot 3 év alatt a 630 ezer forint befizetés. Az évi majdnem 30% hozam, kicsit meredek hozmelvárás.

  Plusz 3 évig várnod kell, addig is fizetsz kamatot a banknak, vagyis ezen is buksz.

  A felvetés jó, de a számolás nem.

 • szocske
  az 510ezer Ft-os 3 év után felvehető hozamod valószínűleg nem az idei 630ezres befizetésre kapod, hanem arra, hogy van már a számlán pármilliód.
  Tehát ebből az 510 ezerből megkapnál kb. 480ezret akkor is, ha a 630-at idén az önsegélyező pénztárba fizetnéd be.

  Egyébként a mai alacsony kamatkörnyezetben nem elhanyagolható 1-2% hitelkártyás visszatérítés, ha valamelyik pénztárba lehet kártyával fizetni. Egyre több ilyen van szerencsére, már nem csak az izys…

 • Bolla Gábor
  Amit mondtok, az jogos, de én lehet, hogy rosszul fogalmaztam.
  Azért kíváncsi lennék, ha 3 éven keresztül 630.000 pluszt befizetnék az ÖNYP-ba, csak az mennyi hozamot hoz és ott van a 450.000ft adójóváírás !
  Ahhoz pedig évente hozzá tudok jutni, mert EÜ pénztárra kérném a jóváírást, ahogy eddig minden évben valamint rengeteg számlám van a szülők betegsége miatt….
  3 év alatt az alig több,mint 3 millió ft 454.768 forint hozamot hozott…..(volt ez dec elején 510 felett is ! )

  Mindenesetre nem látok tisztán, kissé félve lépnék most bele….
  Lehet, hogy rosszul számoltam ki az alig 7500 forintos havi pluszt……..
  Még figyelemmel követem a fejleményeket, mert minden pénz számít…..
  (no meg nem árt megnéznem, hogy mennyi adóm marad,amit vissza tudok igényelni, mert van még NYESZ-em is…. )

 • szocske
  A hozamot megnézheted a pénztárad honlapján.
  Amennyire tudom 2-5% közötti hozamok a jellemzők mostanában, szóval a 630 ezer Ft évente 12-31ezret hoz, 3 év alatt 36-100 ezer között valahol.

  Általában a nyugdíjpénztárak is vonnak le működési költséget, így azt itt is vond le.

  De a fő gond, hogy a 630 ezer tőkét és a 150 ezer adókedvezményt is legkorábban 20 év után tudod felvenni, míg önsegélyezőnél akár azonnal vagy 180 nap után, attól függ mire használod fel.

  ÖP-nél tehát akár ugyanazt a 750 ezer Ft-ot is befizetheted minden évben, és nincs 20 évig rizikó, hogy esetleg csődbe jut a pénztár, vagy “megmenti” a kormány a megtakarításod.

  Ha épp nem tudod mire felhasználni, akkor pedig 2 éves lekötésre is jár 10% adókedvezmény, szóval ha összesen van 3M Ft-od befizetve, akkor évente 1,5M-t lekötve befizetés nélkül jön a 150 ezer adókedvezmény.

 • szocske
  Egyébként az ÖP adóvisszatérítését is kérheted az EP-re, ha onnan könnyebben ki tudod venni a pénzt, és persze az is lehet, hogy Te azzal jársz a legjobban, ha EP-re fizetsz be minél több pénzt, ha gyógyszertári számláid vannak.
  EP-ÖP közül szerintem mindenki mással jár jobban, ki honnan tudja legkönnyebben, leghamarabb kivenni a pénzt.
  Gyógyszertári számlákat úgy tudom a legtöbb EP és ÖP egyaránt elfogadja, azonban az ÖP jó a gyermeknevelés költségeinek térítésére és itt ez a lakáshitel törlesztős újdonság is, szóval akinek a közeljövőben gyermeke születik, nagy eséllyel az ÖP-vel jár legjobban, akinek pedig -sajnos- idős, beteg rokonai vannak, ő az EP-vel csökkentheti a gyógyszerköltségeit.
  Alaposan meg kell nézni a szolgáltatásokat, és mindenkinek azt választani ami neki a legjobb.
 • Viktor
  kaptál választ a kérdéseidre? Mert bennem is szószerint ezek a kérdések fogalmazódtak meg.

  jól értelmezem, hogy egy előző kommentedben írtad, hogy egy személy akár több önsegélyező pénztárral is rendelkezhet?(pl izys, pannónia) és ezek alapján 750 ezer forintig igénybe veheti a befizetéseket? Lehet valakinek legálisan több ugyan olyan típusú (pl. Önsegélyező) pénztára?

 • szocske
  nem tudom, hogy egy személy lehet-e több önsegélyező pénztárnak tagja, de mivel akárhány pénztárnak is vagy tagja, akkor is csak 1×150 ezer Ft adókedvezményt kapsz, nem látom okát, hogy ne lehetnék akár több helyen is tag.
 • Viktor
  akkor te úgy ítéled meg, ha valakinek van két lakáshitele, azt nem törlesztheti 2 önsegélyező pénztárból?
 • szocske
  nem értem miből szűrted le, hogy így ítélem meg… Az előzőben leírtam, hogy – szerintem – lehetsz több ÖP-ben is tag, korábban meg azt, hogy – szerintem – több OP-ből is felveheted akár ugyanarra a 20 ezres hiteltörlesztőre is a 16 ezres támogatást, bár hozzátettem, hogy szerintem ez nem jogos, így egy NAV ellenőrzésen – amire egy becsületes adófizetőnek 0 az esélye – gond lehetne belőle.
  Azt nem értem, ebből hogy következik, hogy 2 ÖP-ből nem fizethetsz 2 hitelre….

  Akárhogy is, nem sok jelentősége van annak, hogy én hogyan ítélem meg, mert nem csak a jogalkotó nem én vagyok, de még jogász sem, így bármit is írok, arra nem hivatkozhatsz, ha a navnak nem tetszik, amit csináltál…

  SZERINTEM: technikailag akárhány OP-ből fizethetsz akárhány hitelt.
  Mivel egy adóbevallást adhatsz be, az biztos, hogy csak 1x150ezer adókedvezmény jár 1 adózónak