Lakástakarékot mindenkinek

A lakástakarékpénztári megtakarítás elsődleges célja az ügyfelek lakáscéljainak segítése lenne. A mai ingatlanárak mellett az a négyévente szerződésenként maximálisan elérhető 1,3 millió forint inkább kerekítési hiba, mintsem komoly segítség. Még ha összefog is a család, 4-5 szerződés is kevés még az önerő összeszedéséhez is.

Azonban van egy dolog, amire remek a lakástakarék.

A legtöbb ember ugyanúgy választ ingatlant, ahogy nem is olyan régen még autót vett: megvette a létező legdrágább autót, amire még hitelt kapott, aztán rácsodálkozott, amikor nem volt pénze szervizelni és fizetni a menet közben felmerülő egyéb költségeket.

Ugyanezt látom a magyar ingatlanállományban is. Akármerre megyek, még gazdagabbnak számító környéken is, kisebbségben vannak azok az ingatlanok, amikre ne kellene néhány millió forintot rákölteni.

A környékünkön a legrégebbi ház 20 éves, az átlagkor szerintem 15 év körül lehet. Ennek ellenére már vagy ráköltöttek 5-8 milliót a házakra, vagy gyorsan rá kellene költeni, mindezt természetesen a napi karbantartáson túl.

Kerítés, tető, szigetelés, vakolat, kazán és a többi kiadás. Aztán nemsokára majd nyílászárók, járólap és sok egyéb kiadás.

Az emberek legtöbbször rácsodálkoznak, hogy a házuk is öregszik és ahogy az öreg autóra egyre többet kell költeni, az ingatlannal sincs másként. Azonban nem készülnek fel a több milliós kiadásra, így nem marad más, mint tologatják maguk előtt a felújítást, aminek az eredménye, hogy egyre gyalázatosabb állapotba kerülnek az ingatlanok.

Ha az ingatlanvásárláson nem is tud segíteni a lakástakarék, ezen igen.

Attól függően, hogy lakásban, sorházban vagy magánházban laksz, köss 1-5 lakástakarékot és gyűjtsd ezekben a lakásfelújításra szükséges pénzt. Ha havonta félreteszel 20-100 ezer forintot erre a célra, jó eséllyel a nagyobb kiadásokkal járó felújítási munkákra négy-öt évente mindig lesz pénzed, de legalábbis az összeg nagyobb része a rendelkezésedre fog állni. (Természetesen csak akkor igaz ez, ha nincs már most is katasztrofális állapotban az ingatlanod.)

Erre remek a lakástakarék, segít az ingatlanod karbantartásában és abban is, hogy ne kelljen rácsodálkoznod 4-5 évente, hogy bizony a saját ingatlan fenntartása is pénzbe kerül és nem is kevésbe.

További tudnivalók a lakástakarékokról a Nagy Lakástakarékpénztári Összefoglalóban:

A nagy lakástakarékpénztári összefoglaló

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

119 hozzászólás

 • szocske
  , felújításnál az aviso/felmondás befogadása után már gyűjtheted a számlákat (értelemszerűen a kiutalásik eltelt 2-3 hónapban meg kell előlegezned), majd a kiutalást követően 6 hónapig gyűjtheted a számlákat, így régi szerződéseknél 9, újaknál 8 hónapod van összesen a számlák gyűjtésére.
  És erre mondják sokan, hogy mennyire meg vagyunk kötve…

  Ha az ember egyszer végigvisz egy 4 éves szerződést, majd új kötése helyett azt osztogatja meg, akkor gyakorlatilag bármelyik pillanatban (amikor épp elromlik a gázkazán) beküldheti a felmondást, ezt néhány nap alatt a Fundamenta feldolgozza, és amint ez megtörtént csinálhatja a kazáncserét.

  De sokkal egyszerűbb fanyalogni, aztán nem költeni a házra, mert jó az úgy ahogy van, különben sem térülne meg a napelem 🙂

 • szocske
  , “Ha nekik lehet trükközni, akkor nekünk miért nem?” egyelőre nekünk is lehet.
  Legalábbis a Fundamentánál biztosan, az OTP már úgy tudom visszautalja a túlfizetést.
 • szocske
  , “Az mindegyiknél működik, hogy csak 5000-st nyitok az alacsony nyitási díjért, de 20.000-t fizetek be?”
  OTP már úgy tudom visszautalja a túlfizetést.
  Fundamenta gond nélkül befogadja, ők csak akkor érdelődnek, hogy mit is akarunk, ha egy szerződésre az elméleti maximum 2,4M (10 év havi 20ezer) feletti befizetés érkezik. De egyelőre még akkor is csak megkérdik, hogy mégis miért, nem utalnak automatikusan vissza.

  Persze ebben az esetben nem tudsz a végén hitelt felvenni, mert a befizetés + áll. támogatás + kamatok egyenlege könnyen meghaladja a szerződéses összeget.

 • szocske
  , végre valaki vette a fáradtságot, elvégezte a házi feladatot, megismerte a terméket, annak előnyeivel és hátrányaival, és nem ismeretlenül szidja, hogy ez semmire sem jó, remekül összefoglaltad a legtöbb kérdésre a választ.

  Egyetlen dologgal egészíteném ki:
  “ők meg ülnek a pénzeden” ez azért ebben a formában csak rész információ, ugyanis jár erre az időszakra is a 3% betéti kamat (mert okos ember nyilván hozamlesőt kötött, amíg lehetett, most pedig azt osztogatja meg még 8-9 évig), valamint akár még a kiutalási időszak közben is fizethetem a havi 20ezret, így erre is jár az állami támogatás, bár itt majd figyelni kell, mert ezt szinte biztosan külön tranzakcióban fogják utalni.

 • TamasX
  Nemrég használtunk fel 3 LTP-t. Nagyjából senkinek (sem a vízszerelőnek, sem a kőművesnek, sem a villanyosnak) nem volt gond számlát adni, és nem is számoltak többet érte. Egyedül a konténeresnél buktunk 27% áfát, nagy ügy, kb. 10e forint.
  Semmilyen bürokrácia nem volt, az OTP felhívott mit akarok tenni magától és jóelőtte, mondtam felhasználni, kiutalták 3 hónap múlva, majd bevittem a számlákat. Kb. 1 óra ment el a fiókban, míg átnézték a számlákat.

  Nem értem, miért beszéltek itt számlagondokról meg bürokráciáról… Ráadásul ez a sokak által szidott OTP volt (én kedvelem). Most kötöttem új OTP-s LTP-ket, kiesett a kötés miatt 1 óra az életemből, és minden díjat elengedtek, kivéve egy 999 forintos díjat (az Erste-s LTP-nél meg totál díjmentes az egész, se nyitási, se számlavezetési, se sms-díj, se kutyámfüle).

 • headset

  “…le kell nyomnom az … ügyintéző torkán.”

  Bármely banki ügyintéző elleni küzdelem lépései:
  1. Ismerni kell a szabályzat megfelelő részét.
  2. Ha az ügyintéző mást mond, hivatkozni kell a megfelelő pontra. Vagy a kinyomtatott példányt lobogtatni, ahogy Anna is írta.
  3. Ha azt mondja, hogy azt úgy nem lehet mert neki nincs olyan gombja a számítógépen vagy másként kell érteni a szabályzatot, akkor meg kell kérni, hogy hívja fel a központot.
  4. Ha nem hajlandó vagy a központ is mást mond (nem valószínű), akkor a helyszínen írásos panaszt kell tenni. Ha elhangzik a panasz szó, kötelesek 30 napon belül kivizsgálni. Ingyenes fellebbezési lehetőség is van.
  5. Ha nem hajlandó felvenni a panaszt, akkor telefonon, vagy emailben is lehet hivatalos panaszt tenni, beleértve az ügyintéző eljárását is.

  Ha nem kértünk jogtalan dolgot, akkor már a 3-as pontnál megkapjuk, amit akartunk. 🙂

 • Családfő
  Anna,

  szuper, hogy hozzászóltál és volt türelmed ezt mind leírni. Sokan túlmisztifikálják a témát, illetve nem veszik a fáradságot elolvasni – és megérteni – a feltételeket.

  Hasonló tapasztalataim vannak, a feltételek egyszeri megértése után nem számít, mit mond Irénke a pult mögül vagy a telefonon kereső ügynök (nekem Fundás is hülyeséget erőltetett mobilon, hivatkoztam az ÁSZF-re, és elhallgatott). Tisztelet a kivételnek. Sőt, ahogy írod, nem kell Irénke, mert lehet telefonos ügyfélszolgálattal, emailben, levelezéssel kommunikálni. Most nem csak ltp-ről, de bankszámlákról, mobilszolgáltatókról stb. is beszélek.

  Csak így tovább, szükség van a pozitív hozzáállásra, nem csak a fanyalgásra!

 • tgwh
  Ildikó70
  Itt élsz, ezeket a politikusokat kaptad, így jártál 😀 nálunk divat mindent agyonbonyolítani, és verseny szinten keresgélni a kiskapukat.
  Mi ezt annyival elintéztük, hogy két ltp-ből egynél ki kellett pengetni a nyitási díjat, fél év állami támogatás bukta, ez van.
  Megjegyzem, ha az otp-nél nem szüntetem meg a folyószámlám, akkor az ingyenes nyitási díj mellé kapok havi 600-900 Ft valamilyen díjat, máig nem tudom micsoda, elvileg minden ingyenes volt, meg az éves 3600 Ft vagy mennyi szlavezetési díjat.
 • Zabalint
  @Családfő
  Anno telefonon is lejátszottam ugyanazokat a köröket. Hiába ismerem a szabályokat, ha nekik kell elfogadni a kérésemet, hiába vitatkozok, nem mindenki akkora superhero végtelen türelemmel, hogy bármilyen bürokratikus rendszeren végig tudja harcolni magát. Nekem egyszerűbb, hogy soha többé nem nyitok lakáskasszát, és akkor nicsen ilyen szituáció, az állampapírban tartott pénzt 2 kattintás felbontani, ha kell, és a gyakorlatban messze nem bukok akkora összeget az LTP-hez képrst, mint amennyit előzetese kalkulálni lehet, ha minden rendben menne, mert úgysem fog minden rendben menni, és nem tervezhető minden előre.
 • Petike
  @Gabor: már nem nagyon veszel Miskolcon ennyiért… De azért 10 misiért már elég jót lehet venni.
 • Question
  Funda:
  Hoppá, hoppá! Úgy látszik a fundások is olvassák a blogot, és rögtön módosítanak, nehogy a népszerűség miatt tömegesen alakítsák az emberek ésszerűen a dolgaikat! Kb. 1 hete kérdeztem erről.. Bye-bye 3%-os kamathozam.. Amúgy ezt megtehetik??

  “Tájékoztató a módozat szerinti megtakarítási időt meghaladó szerződések
  kamatozásának változásáról
  Tájékoztatjuk tisztelt Ügyfeleinket, hogy 2017. július 1-től a módozat szerinti megtakarítási
  időt meghaladó szerződések betéti kamatának számítási módja megváltozik.
  A módosítás érint minden, a Fundamenta-Lakáskassza Zrt-től (továbbiakban Lakástakarékpénztár)
  igénybevett betéti terméket.
  A Lakás-takarékpénztár Általános Szerződési Feltételei (továbbiakban: ÁSZF) 8. § (2)
  bekezdésében foglaltak értelmében a módozat szerinti kamatozás megszűnik,”

 • Ildiko70
  Hát ez van. Sajnos nálunk a bürokrácia egyre inkább nő, ahelyett hogy egyszerűsödne. Számomra érthetetlen, hogy a mai számítógépes, internetes világban mi szükség van rá – vagyis értem, csak nem tetszik.
  Egyébként számlanyitási és számlavezetési díj mindenhol van, figyelni kell az akciókat. És kiszámolni, hol kapod a legtöbbet vagy hol húznak le legkevésbé. Mi négyet akarunk nyitni ha a fiúk elkezdenek majd dolgozni és ők is raknak félre amennyit tudnak, aztán remélem mire lejárnak addigra elég lesz az összegyűjtött pénz az önrészre.
 • Családfő
  Zabalint,

  Lehet, hogy nem volt szerencséd, esetleg próbálhattad volna mással/másképp, nem tudom.

  Hiszen olvashatjuk itt is többektől, hogy simán tud ez rendben menni.

  Akkor pedig, főleg több ltp szerződést futtatva egyszerre, bőven szemmel látható a hozamelőnye bármilyen állampapírhoz képest – különösen, ha ráadásul azt lejárat előtt fel is bontja az ember. Ezért bőven megéri ismerni a szabályokat részleteiben (ez nem neked szól, hisz te ismerted) és ragaszkodni hozzájuk, amíg csak épkézláb ügyintézőt nem találunk.

 • naa
  Tökmindegy, hogy hány %-át adják ki az LTP-k a vásárolni szándékozott ingatlannak / hitelnek /felújításnak. Ha csak 1%-át, akkor is az ebbe fektetett pénzre ugyanúgy megkapod a 30% állami támogatást meg a 3% hozamot és nem lesz gond az “elköltésével”… És igenis, ezzel a kicsivel legalább támogasson a rabló állam.

  Én örülnék neki, ha már jóval korábban észrevettem volna ezt a jó lehetőséget – nekem jövő év elején járnak le az első 4 évesek, majd idejekorán elolvasom a részleteket a megfelelő cikkekben. Egyelőre csak átfutva őket még kicsit homály ez a megosztósdi, pontosan hogy kell csinálnom majd, de azt már látom, hogy jó lesz, majd valami hosszú novemberi estén kibogarászom.
  Arra még Kiszámoló felfedezése/olvasása előtt rájöttem, hogy 4 évre érdemes megkötni (mondjuk ehhez nem kell nagy ész ugye…), de a megosztás, értékbecslés lehetőségekre tuti nem jöttem volna rá, köszönet! 🙂

 • jami
  Zabálint, nekünk az előző hitelbe törlesztett ltp lezárása volt nyűgös. Az teljesen igaz, hogy az ügyfélszolgálatok jelentős részében droidok vannak, az ügynökök felkészültsége főképp csapnivaló, de azért a helyzet nem reménytelen. Ha belekalkulálod, hogy lesz min. 1 hiánypótlás, akkor nem ér váratlanul.
  Ettől még baromira bosszantó, mikor a saját pénzem valid felhasználást kell bizonygatnom 🙁
 • Cse
  szocske:

  Mit ajánlasz, hol érdemes nyitni LTP-t?

  Köszi!

 • szocske
  , én még mindig a Fundamentát preferálom a rugalmasság, túlfizetési lehetőség és (hitel)kártyás befizetés lehetősége miatt, igaz a 3% betéti kamat megszűnésével már csökkent a versenyelőnyük, bár az 1,15% még mindig jobb, mint a többiek.
 • Cse
  Szocske: Ha esetleg olvasnád: tudsz adni egy olyan e-mail címet, ahol lehetne tőled kérdezni? Úgy rémlik valahol már megadtad, de az istenért sem találom. Köszi szépen.
 • Marci
  “akár többről is” megint az adócsalást teszi lehetővé