Lakhatsz délen is

A mai világban egyre több olyan munkalehetőség van, ahol nem vagy helyhez kötve. Programsorokat a világ bármely részéről írhatsz, ahol egy notebook és internet a rendelkezésedre áll. Az ügyfeleid weboldalának a SEO-ját is ápolhatod távolról és rengeteg egyéb munka van még, amit távmunkában végezhetsz. Ha mégis találkoznod kell egy-egy ügyféllel, a fapadosok világában az sem egy vagyon, ha havonta haza kell repülnöd.

A legtöbb éves utasbiztosítás egyhuzamban 60 vagy 90 napig érvényes, elég két-három havonta egy fél napra hazajönnöd, hogy érvényes legyen a biztosításod újra.

Csak a kíváncsiság kedvéért rákerestem a booking.com-on, mennyibe kerülne két főnek és egy négytagú családnak egy hónap egy négy vagy ötcsillagos szállodában, all inclusive ellátással az egyiptomi télben. Valamiért szimpatikusabb lenne a februári plusz 22-24 fok a fűtött medence partján, mint a mínusz 15 fok itthon.

Egy négytagú család teljes ellátással, napi hat étkezéssel akár 280 ezer forintból megúszná az egész februárt teljes ellátással egy 4-5 csillagos hotelben Egyiptomban. (Két főnek 200 ezer forint körül van a végösszeg.)

De még egy április is megúszható a négytagú családnak 330-340 ezer forintból, pedig akkor már kifejezetten jó az idő arrafelé.

A repülőjegy négy főnek kicsit elcsúnyítja a képet, mert 400 ezer forint retúrban, a vízum (ha kell) további 100 dollár.

A repülőjegy miatt egy családnak már közel 700 ezer forint egy hónap (igaz, ez nem több, mint egy egyhetes nyaralás főszezonban), de két főnek 350-400 ezer forint teljesen vállalható összeg, ennyi pénz itthon is elmegy és akkor még magadnak főzöl és takarítasz. Ekkor még havi egy hazaút is benne van az árban.

Csak azért néztem Egyiptomot, mert többször voltunk, relatív közel van (kevesebb mint négy óra a repülőút), szeretjük és télen is tavasz van. Sok embertől hallottam már, hogy kétszázezerért bérelnek házat a Kanári szigeteken, vagy Thaiföldön, igaz abban még nincs benne az ellátás.

Ahogy drágul az élet idehaza (elég csak a budapesti bérlakás árakra gondolni), egyre kevésbé lesz megfizethetetlen luxus egy luxusszállodában lakni valami meleg klímájú országban. Persze annak, aki megteheti. (Mi sajnos nem tehetjük meg a gyerekek miatt, de azért jó róla álmodozni. Egyszer majd csak felnőnek, vagy magántanulók lesznek.)

Ha te már éltél így, vagy most is így élsz és dolgozol a távolból, oszd meg velünk a tapasztalataidat a hozzászólásokban.

 

Share

169 hozzászólás

 • ügyvéd
  @Kiszámoló
  Tudom milyen egy “jó” hotel 😀 Viszonylag gyakran beköltözöm mindenféle AI szállodákba itthon és külföldön is ( pl. most a hétvégén is), de tartósan nem bírnék ilyenekben élni, hiába esetleg olcsóbb meg kényelmesebb mint bérelni/venni esetleg.
 • nnk
  Én is távmunkában nyomom jelenleg. És eszemben sincs váltani, többek között a fentebbi kommentemben írtak miatt. Nem is panaszkodásból írtam, hogy “de szeretnék én is, de nem sikerül”, hanem egyszerűen a tapasztalatok. Vannak periodusok, mikor napi több megkeresés jön LinkedIn-en, vagy a profession.hu-ról (mindig sikerül a legmélyéről előbányászniuk a cv-met), de az első kérdés után… hát az sajnos nem…
 • nnk
  Valaki kérdezte, hogy kezdődik a távmunka? Én a prog.hu-n találtam a hirdetést, kifejezetten távmunkást kerestek (nekem meg pont elegem volt a napi 3 óra ingázásból).
 • Tamás
  “csak akkor kihasznalatlanul allna a ceges auto, oszkar se menne ”

  ???? céges kocsival oszkározol??

 • Mikuláska
  Egy dolog még fontos lehet: a mosás és vasalás, ami extra költségként fog jelentkezni ha hotelben laksz.
 • jurta
  Ha valaki már azt nézegetné, a kinézett célpontokon az év mely részében milyen lesz az éghajlat, annak a weatherspark.com -ot ajánlom. A sok nagyszájú, bullshit, ellenőrizhetetlen forrásból dolgozó klímaoldal közt ők valódi segítség.

  @pikánsgerenda Vízummal a helyzet lényegesen egyszerűbb, mint amit leírtál (ha sem a küldő, sem a fogadó országban nincs ostoba feszültség), mert nem avatkozol negatív mérleggel a helyi gazdaságba. Vki mindjart elmagyarázza, gondolom, én most nem.

 • Robi
  @Kiszamolo:

  tenyleg?! Naaaa. Alig varom mar, hogy megnyissak az API-kat es vegre lehessen szipkazni kodbol az infokat! Ez nagyon jo hir!

 • jurta

  “Adózási szempontból ez hogy van?”

  NAV honlapján az info-füzetek közt találsz róla egy kivételesen jól érthető tájékoztatót. De amit Kiszámoló ír, azzal nagy erőlködés árán tudnál csak a jogallásodon változtatni. 🙂

 • ügyvéd
  + ugye a szálloda versus bérlés/vétel költsége az alma és a körte hasonlítása, hiszen egy bérelt/megvett ház/lakás nyilván nem hasonlítható egy”átlagos” 2x nm-es szállodai szobával. Egy összehasonlítható, komoly nagyobb apartman költsége pedig gondolom meghaladja a nem szállodai bérlését. Lehet persze vannak helyek, ahol ez nem igaz…
 • Nagy Vonalakban
  Ha már dél, akkor Dèl-Kelet Àzsia.

  Mondjuk messzebb van, de össze se lehet hasonlítani Egyiptommal: annyival egzotikusabb, szebb, biztonságosabb és kulturáltabb…és ugyanolyan olcsó.

  Malajzia, Indonèzia, Vietnàm…

 • Akik azt gondolják vidéken olcsóbb az élet, azok tévednek. Évekkel ezelőtt vettem egy lakást kiadásra az osztrák határ mellett, kisvárosban. Egy nap alatt adtam ki brutál áron és megtérülés mellett. A felismerés, hogy nem lesz tuti a dolog és nem veszek még 3 ingatlant itt az akkor jött, amikor vmit intézni kellett. Kiderült, hogy nincsenek nagy bútorboltok (nincs választék és verseny= magasak az árak), ez igaz elektronikára, háztartási gépekre, ha vmi elromlik mester alig, aki még dolgozik az is osztrák áron (így aztán a csöpögő csapot megcsináltam magam ingyen a közeli MJV-ben vettem hozzá alkatrészeket), nem akarsz cipekedni nincs cipekedős emberke, vagy, ha igen arany áron. Az élelmiszerben nincs multi(akkoriban egy penny volt csak a településen), így drága magyar kisboltban van csak tisztítószer és kaja. A kistelepülésekkel ez a gond, persze amennyivel olcsóbb Komlón egy panel
 • folyt:
  mint mondjuk Pesten abból akár 10 évig is meg lehet élni a költségek alacsonyan tartása mellett.
 • jurta

  “Gyerekekkel foglalkozni […] nem lehet távmunkában.”

  15 évesnek tartottam már nyelvórát Skype-on.

  (És nekem volt fura kissé, nem neki. 🙂 )

 • István
  Én is olyan példákat látok, hogy a régi, jó munkásember, akinek már ismeri a munkáját/hozzáállását a főnök, bejelenti, hogy költözne, akkor megegyeznek, hogy inkább távmunkázzon… Láttam olyat hogy országon belül költözött és 2 napot volt az irodában, de olyat is, hogy dél amerikába ment és onnan dolgozott. Mindenesetre olyan (IT) munka volt, hogy alapvetően nem meetingeken töltötte az idejét egyébként se. Persze mindez csak macera a cégnek, ezért csak olyannak “adják” akiről tudják, hogy visszatermeli. Másik hátrány szerintem, hogy ezáltal elmegy melletted pár lehetőség ami adott helyzetben a személyes jelenlétnek köszönhető és nehezebb is fenntartani a status quot, tehát 1 év után már megkerülhető leszel, mert a távolléted alatt kialakulnak a helyi szakértők, akkel nem olyan macerás a kapcsolat. Aztán külsős leszel. Aztán ha éppen nincs elég munka, akkor mehetsz salesesnek távolból…
 • G
  joska pista

  Ugynoksegen keresztul lehet igy berelni igy egy evre vagy airbnb-n? Ha nem kerek tul sokat irnak nekem a reszletekrol a gerutha@ gmail.comra, kerlek? Tenyleg erdekel es mar tobb ismeros emlitett hasonlot. Koszonom!

 • Tinaturner
  Én arab országba tuti nem költöznék rövid távra se
 • attila
  @Jóska Pista gyerekek ?

  nekem főleg az itthoni nyárral van komoly problémám. A téllel semmi, hisz közel ausztria és lehet menni síelni. Persze a gyerekek miatt azért az influenzaszezon kimaradhatna, de kellő óvatossággal, felkészültséggel csökkenthetők a megbetegedések. Én inkább nyárra keresek helyet, olyankor nálam holt szezon van, meg a gyerekek sem mennek suliba oviba. Szívesen vennék ötleteket hova menjek ahol max 30 van csak nyáron. ausztriai hegyekbe gondolkozok egyelőre….

 • RS
  Én is nagyon örülnék annak, ha lenne egy átfogó cikk távmunka kérdéskörben. Avagy saját történeteket is olvashatnék, akik így nyomják. Nekem a gyermekeim miatt ez a külföldösdi nem pálya, de itt belföldön el tudnám képzelni azt, hogy kicsit a távmunka felé mozduljak.
 • Konkav
  @’kos: ha nem titok, ez a szerver üzemeltető pozíció, mondjuk, nettó 400k alatt, vagy felett fizet?
 • Balazs
  Mi pontosan így utazzuk idén körbe a világot 8-9 hónap alatt. De először a távmunkáról:
  1. nem kell a bizonytalanság, freelancer.com és társai, habár bizonyos erősségű profil után elég könnyű ott is jó projectet kapni. Ehelyett
  2. ott vannak SF-ben agency-k, akik alig várják, hogy elkezdhessenek távmunkában foglalkoztatni (project alapon elsősorban)
  3. stackoverflow, remote.com: ömlenek az alapból távmunka, *hav fixpénzes* pozíciók (elég komolyak az interview processek, de ha jó vagy, bejutsz).

  Én alapvetően a 2.-ból élek 3.5 éve, és csak akkor nem volt projektem, amikor én nem akartam (ebből kettő SF-ben onsite). Ha beválsz egy agency-nél, akkor szinte folyamatosan megtöltenek projectekkel, ahogy neked ideális (heti 10-40 óra). Tudom, hogy ez extra jónak hangzik, de kell a szakember. Cserébe sok időt kell fordítanod önfejlesztésre, hogy képbe legyél az új dolgokkal.

 • Balazs
  Az utazásról (épp a Niagara vízeséstől írok):

  Nyáron házasodtunk, úgy gondoljuk, hogy most még gyermek egyszerűbb hosszú ideig messzebbre utazni.
  Az elmúlt 2 hónap: Spanyolo, Dominikai köztsg, Kanada, pénteken lépünk be USA-ba.
  Stílus: “szeretjük a kalandot”, meg ha tudunk kapcsolódni helyiekhez, szóval nem a hotel/resort a mi világunk.

  Ahogy mi csináljuk:
  – airbnb: gyakran elég a “laptop-friendly workspace” private-room, de olcsóbb helyen szeretjük a több privát helyet adó teljes apartmant-t.
  – mindenhol prepaid SIM + erős wifi (munkával nem játszunk)
  – heti 3-4 nap munka (h-cs), 3 nap kiruccanás
  – közlekedés főleg telekocsi (pl kangaride kanadában) – olcsó és teljesen megbízhatónak bizonyult, jó beszélgetésekkel
  – 2 nagy hátizsák, n feladott poggyászunk
  – Uber
  – hétvégén mindent bele: CouchSurf + hitchhiking, de ez ritkán jön össze sajnos, akkor maradnak a “szervezett programok”

 • Balazs
  Ha valakit érdekelnek még részetek, akkor írjon bátran: balazs.nemeth ‘kukac’ runningios.com
 • MichaelKnight
  Vj1972
  Normalis hely vidéken balaton, velencei to. Egyik helyen sem veszel a panelből ott házat. Borsodba meg költözzön akinek hat anyja van. Gárdonyban lakom, 4 évente 30%al no a lakossag, a buncselekmenyek szama meg 6%al csokken évente….megis elhúznék a kanárira, kérdés, hogy mibol keresek havi 6kilót. Mert annyi.minimum.kell….
 • namegálljcsak
  Thaiföld egyáltalán nem olcsó, bár én imádom. Pl. Kambodzsa vagy Indonézia sokkal jobb választás a DK-Ázsiában. Balin, ahol százezres nyugati kolónia él 150.000-ért lehet bérelni 4 szobás villát, de aki kevesebbel beéri, az 12-15ezerért is berelhet szobát. Jáván pedig Yogya a külföldiek kedvenc helye. Kambodzsában Siem Reap környéke talán az egyik legjobb hely. Én tervezem a kiköltözést hosszabb távra. Nem is kell digitális nomád állás. Pl. jó alapbevétel az itthoni ingatlanok kiadása, kint pedig érdemes kereskedni, ha itthon el tudod adatni. Kambodzsába a retúr, ha jól foglalsz, 25 kilós csomaggal.kijöhet 150 körül, Bali vagy Jáva is kb. 150-160.000.
 • namegálljcsak
  Egyiptom vagy Tunézia kinti élet szempontjából nem vonzó. Meghülyülnék egy szállodában hosszútávon. DK-Ázsia meg tele van nyugatiakkal, sok magyar is él kint. Más a légkör, jó fejek általában a helyiek.
 • VAG
  @Jóska Pista

  Ha onnan Pestre akarsz repülni, tudok kedvezményes jegyet, adj egy e-mail címet.

 • NAR
  Nekem is egy hete jutott eszembe, hogy most kellene az új-zélandi házba költözni (mert kezd sötét lenni itthon), csak éppen nincs új-zélandi ház 🙁
 • Dörnyei József
  A net kapcsolat és a telefon jelentős költség lehet ott, ahol nincsen EU.
  Ha már van itthon egy jó ingatlanod, akkor kevésbé akarsz kimenni egy akármilyen jó helyre. Ha pl. én bárhová megyek, akkor a szállás durván gyengébb lesz, mint amit megszoktam.
  Szerintem ez annak való elsősorban, aki egy Budapest lakásban lakik és nagyon sok minden nincsen neki. Annó én is éltem így és játszottam a gondolattal. Ma már nyaralni sem szeretek igazán elmenni.
 • Vándorsun
  Én ezt egy bő fél évig toltam, a GYESen levő feleségemmel és az egy éves kisfiammal nekiindultunk a világnak. Programozó vagyok, a befutottabb fajtából, nem volt gond hogy nyolc hónapot távmunkázzak.

  Bepakoltuk az albérletet egy raktárba, visszaadtuk a kulcsokat, és elindultunk.

  Bemelegítésként januárban Észak-Olaszországban kezdtünk, 800 euró/hó volt egy két hálószobás lakás egy tizenötödik századi ház alsó szintjén. Két hónapig voltam itt, hétvégénként velencei karnevál, hétköznap pedig távmunka a kertben ücsörögve, ha éppen sütött a nap.

  Utána Mexikóba repültünk ki, ahol mindenhol egy hónapot szálltunk meg, bejárva az országot. Az árak 600 és 1100 dollár között mozogtak egy hónapra (általában 10 napnyi díj a havidíj). Hatalmas házaink voltak, néha még személyzettel is. Tipikusan amerikaiak nyaralóit béreltük ki, amikor épp nem voltak otthon.

  Bővebben lásd a blogom:)

 • Körtefa

  Mit jelent az SF?
 • attila
  @Vándorsun csodálom a bátorságod, 1 éves gyerekkel teljesen más “világba” ahol teljesen más vírusok, bacik vannak, nekem ez túl kockázatos lenne, halálra aggódnám magam. Ez nekem túl nagy kockázat azért hogy én jól érezzem magam….emlékszem anno mikor még szingli voltam, voltam 1 hónapon balin, az első két hétben minden reggel ment a hasam. Azt mondta a spanyol vendéglátóm hogy 60-70%-a azoknak akik fejlett országokból jönnek ugyanezzel a gonddal küzd, mivel itt teljesen más vírusok, bacik vannak, hozzá kell szokni az immunrendszernek. Teljesen mindegy hogy mit iszok eszek, hisz benne van a levegőben, a vízben ami a bőrrel érintkezik, stb. Én személy szerint maradnék 2-3 ország távolságra A gyerek úgy sem tud különbséget tenni a balaton meg az óceán között. Ráadásul az utazás is tortúra. Én más láttam a világ nagy részét szingliben, illetve valamit csinálni kell majd nyugdíjasan, a gye
 • attila
  a gyerek meg felnő és majd megy oda ahova szeretne. Személy szerint én azért mentem távol az otthonomtól hogy ne dolgozzak, nem tudom milyen lehet elköltözni melegebb éghajlatra és ott is munkával foglalkozni, nekem az otthontól távol az egyenlő a kikapcsolódással 🙂 De tudom ez itt most a távmunkáról szól, bár szerintem azért vagyunk többen akik ki tudunk venni 2-3 heteket egyben többször is, az meg bőven elég a feltöltődésre…
 • Zabalint
  Nekem az nem tetszik a dologban, hogy mitől lenne jobb egy hotelban élni úgy, hogy néhány turistáknak is biztonságos helyet leszámítva nem mozoghatsz szabadon, vagy legalabbis nem ajánlott, mint itthon lenni télen, és hidegben, rövid nappalokkal, de legalább szabadon mozogni.

  Amúgy én 3 évig távmunkáztam alkalmazotti státuszban programozóként, és a következő okok miatt nem vállalnám újra:
  – Néha nem árt váltani munkahelyet, főleg karrier első évtizedében, mert egyrészt esélytelen, hogy egyetlen munkahelyen akkora fizetésemelést kapj, mint amennyit egy-egy váltással kiharcolhatsz, másrészt a szakmai fejlődéshez sem árt több helyen tapasztalat.
  – Szociális, szakmai és soft skill szempontjából sem árt valamennyi személyes interakció.
  – Az emberek nem értik, a feleségemen kívül senki nem értette, és ennek megfelelően az ehhez való viszonyulásukból sok probléma fakad.

 • szocske
  , szerintem nálad az a fő gond, hogy magyar IT fizetést kapsz de párizsi lakbért/megélhetést fizetsz, gyakorlatilag egyedüli családfenntartóként…
  havi nettó 2500-3000 EUR egy jó ITsnak Bp-en teljesen reális, ennyiért még fejlesztőnek sem kell feltétlenül lenni Bp-en.
  Szerintem is keresgélj másik állást, mielőtt belerokkansz!
 • szocske
  távmunka: van több ismerősöm IT területen több bpi cégnél is, aki távmunkában dolgozik, fejlesztés és üzemeltetés egyaránt.
  van olyan cég, aki a már mások által is írt okból (drága/kevés iroda terület) eleve támogatja, így akár egy új felvételis is dolgozhat otthonról alkalmazottként is, hogy mennyit az egyéni megállapodás kérdése, van aki csak szökőévente megy be az irodába, más heti 2-3 napot.
  Máshol előbb bizonyítani kell az irodából, úgy adnak egyénileg lehetőséget az otthoni munkára.
  Akinek ez szempont, próbáljon olyan cégnél munkát vállalni, ahol ezt támogatják.

  Saját tapasztalat: fordítás. van olyan megrendelőm, akivel évek óta folyamatos munkakapcsolatban vagyok, de még sosem találkoztunk. A munka miatt nem szükséges, de aki nyitott erre, azzal azért kb. évente összefutunk, hogy legyen némi személyes kontakt.
  Egy kezdő fordító nem keres sokat, bizonyítani kell, és nő a bevél.

 • szocske
  a cikk alap témájához: évek óta tervezgetek ilyet, igaz nem egyiptomban, hanem málta, ciprus, kréta, tenerife stb.
  Oda fillérekért van rep.jegy, télen a szállás is nevetségesen olcsó, munka és gyerek miatt el tudnánk menni, van azonban kutya és macska, őket nem szívesen hagyjuk itthon hónapokra, így lehet, hogy idén is csak 1-2 hét lesz belőle…
 • Panasonic

  Bocs az off-topicért, de Te nem “Akárki” vagy egy másik fórumról?

 • Pir
  @Gábor:
  > Hát, ez tényleg jó lehet annaki, aki kellőképpen gyökértelen, hogy ezt be tudja vállalni.
  Nem a Marsra kell koltozni, a Foldon pedig minden ember otthon van. Az, hogy a magyar zaszlot lengeti a szel az utcan vagy masika az nem akkora gond ha jok a korulmenyek, hazalatogatni pedig mindig lehet.
 • VJ1972

  “Normalis hely vidéken balaton, velencei to.”-elnézést, de ez egy vélemény, és nem tény.
  Lehet hogy Neked csak ezek a normális helyek, de ezen kívül azért még van pár jó hely az országban.
  Én a lakhelyem nem cserélném el se balatonra, se más helyre az országban, de lehet a világban sem. Itt tényleg”Otthon”vagyok, (itt nőttem fel,család,barátok, stb) már csak ezért se mennék el tartósan messzire.
  De ezeken felül is alapból nagyon jó a hely, vízpart,stb.Aki eddig itt volt nyaralni, eléggé meglepődött hogy megy az élet itt nyáron.
  Amíg az officeban 8-5ig megy a meló, itt kint vagyunk a vizen, megy a grill,stb..
  Itthon is lehet jól élni.

  A másik ok amiért nem mennék ami már elhangzott, hogy ha nem 20m2-en szeretne az ember kucorogni,hanem olyan színvonalon szeretne élni mint itthon (jó ház,stb)akkor azért már más a történet.Egyszobás panelből én is előbb elindulnék az biztos

 • Robi
  @Vándorsun es bejegyzesek elmentve, ezekert a ritka kommentekert mar megeri idejarni.

  Koszi az otleteket! 🙂 Ha nem is iden vagy jovore, de talan 2019-ben megfontolunk hasonlot, ha ugy hozza a sors 🙂

 • emberes
  Bocsi, de nekem nem egyértelmű, hogy mit nem ért senki a feleségeden kívül?
 • Okoska2

  A 15 évesnek igen. Kisebbekre gondoltam.

  Aztán lehet, ez a jövő. A szülő odaül a gyerekkel a laptop elé, én meg a távolból levezénylem a fejlesztő órát. Ki tudja?

 • Zabalint

  A távmunját nem értette rajta kívül a környezetemben senki. Pl. mikor egy hetet szüleimnél voltam, anyám boltba küldözgetett, mindenféle dolgokat próbált rám bízni, mert nem fogta fel, hogy attól, hogy távmunka, még dolgozok. De ismerősök sem fogták fel.

  Persze ez pont egy másik országban egyszerűbb lehet, ahol mondjuk senkit nem érdekelne, hogy miből élek.

 • Smaragdzold
  A parommal egyutt mi is tavmunkaban kepzeljuk el a jovonket. O jovore tudja megalapozni, hogy a mostani munkahelyen beadagolja a home officet. Akadalya nincs, a ceg sokat veszitene, ha hagynak elmenni. Kesobb vallalkozni akar.
  En is elkezdtem dolgozni a teljesidos munkam mellett azon, hogy felepitsem az online vallalkozasom.
  Ha minden jol megy, 1,5 ev mulva mar a tengerpart mellol dolgozunk. Vietnam, Tajfold a listankon van, mint par honapos helyszin, de hosszabb tavon valoszinuleg egy deli, europai orszagot valasztunk majd.

  Az egesz tavmunka dolog emberfuggo. Aki nem szeret csak 1-2 helyen leragadni, annak ez nagy lehetoseg.

 • Jóska Pista

  joska0pista a kukac után gmail. com


  huszonévesen születtek a gyerekeink, így ők már felügyelet nélkül is működnek. De van ismerősöm itt gyerekkel. Járnak a spanyol iskolába, a többit pedig megtanulják a szüleiktől.

 • Jóska Pista

  Nem
 • blueedy
  theearthawaits.com
  Érdemes vetni egy pillantást erre az oldalra, beállítva a szűrőt a személyes preferenciáidnak megfelelően, megmutatja melyik városok jöhetnek szóba. Az információhoz a Numbeot (is) használja.
 • birzol
  @Körtefa “Mit jelent az SF?”
  Úgy vélem San Francisco.
  Kalifornia, Szilícium völgy, egy külön világ. Számos sikertörténet, így ‘minden sarkon’ startupok és befektetők. A megélhetés helyben alapból méregdrága a fizetések miatt, egy szoba úgy 5.000$, egy ágy 2.000$ /hó.
  Big grat Balázsnak, ott élni és dolgozni a feelingje is megvan, de távmunkában a legjobb hogy a legtöbb pénz megmaradjon (pl. utazásra 🙂 )
 • Drinky Cola
  2011 óta távmunkában vezetek egy külföldi 10 fős csapatot, mellette van saját vállalkozásom, s 2 hónapja a feleségem is velem dolgozik. Én már perfekt angol vagyok, ő jó németes, én most kezdek németül is tanulni. A kettőnk összesített bevétele olyan nettó 900ezer-1millió havonta. A project menedzserkedés mellett angolul írunk IT cikkeket.

  Úgy tervezzük, ha felmegy 2M-ra a tiszta bevétel, akkor lesz havi kényelmes extra 1millió, amiből már lehet bérelni bárhol. Nekünk is a gyerek magántanulása, a TB és az adózás a kérdés. Tud valaki megoldást a következő problémákra?
  1. hogyan tanulhat a gyerek minden országban? van mindenhol angol nyelvű oktatás? nem feltétlenül a fővárosokban laknánk, hanem vidéken
  2. van valami globális egészségbiztosítás, mely érvényes Skóciában, Kanadában, de akár Japánban is?
  3. a magyar KATA adózás nagyon jó, de fél-egy évente költözve hogyan kell adózni?

  Köszi!

 • Danhadnagy
  nekem csak egy-két hét távmunkára lenne igényem. nem vennék ki szabit, csak Szicíliából vagy Spanyolországból dolgoznék. Hol találhatok olyan apartmant, ahol tutira tudják garantálni a bikaerős netet?