Malacpersely: piaci körkép

A fiam elmúlt két éves és mivel már tudja, mi a pénz, eljött az ideje, hogy elkezdje gyűjteni azt. Ahogy a gyerekek pénzügyi neveléséről szóló cikkeimben írtam (itt és itt), fontos, hogy már fiatal korban megtanítsuk a gyerekeknek a pénz értékét, megbecsülését, illetve a takarékosságot. Ossza be a pénzt már fiatal korban elkölthető, félrerakandó és adakozásra szánt pénzre. Tanulja meg, mi az a kapott kamat, illetve hogy ha szeretne egy játékot, arra neki kell összegyűjtenie a pénzt. (További részletekért olvasd el a belinkelt cikkeket.)

Nagy lelkesedéssel elindultam, hogy veszek a gyereknek egy malacperselyt. Az alábbi kritériumaim voltak (később kiderült, teljesen feleslegesen):

– Ne legyen kerámia, mert pillanatok alatt összetöri.

– Lehetőleg legyen átlátszó, hogy vizuálisan is lássa a pénz gyűlését.

– Sok pénz férjen bele és a papírpénzt is bele lehessen tenni. Én nem akarom arra nevelni a gyereket, hogy ő csak a legapróbb pénzeket fogja megszerezni az életben, abból is jó keveset. Legyen hite abban, hogy sok pénzt tud összegyűjteni és legyenek nagy céljai, mindkettőhöz nagy perselyre van szüksége.

Nos, elmentem a két legnagyobb hipermarketbe, a két legnagyobb játék nagykereskedés három üzletébe és egy kis játékboltba.

Az alábbi kínálat fogadott:

– Tesco Budaörs: semmilyen persely nem volt, még csak ahhoz hasonló sem.

– Auchan Budaörs: csak az a semmire nem jó kutyaházas-nyelvnyújtogatós retró pléh házikó volt, amibe még a 200 Ft-os érme sem fér bele, felejtős.

– Játékbolt: egy kerámia malac, pici és drága, majdnem ötezer forintért.

– Gulliver Játéknagyker, Budaörs: semmilyen perselyt nem tartanak.

– Régió Játéknagyker két üzlete: az egyetlen hely, ahol egyáltalán volt értelmezhető kínálat. Volt egy festhető kerámiamalac (ehhez az én fiam túl kicsi), egy jónak tűnő pléhdoboz figura, ami kulccsal nyitható volt (ennek az volt a baja, hogy Kínában túl kicsi lyukat vágtak rá, nemhogy a 200 Ft-os nem fér bele, de szerintem az ötvenes sem) és egy buszt formázó szintén pléhdoboz, aminek az összeszerelési minősége nem volt túl meggyőző a számomra.

De itt egyáltalán volt valami kínálat, nem úgy, mint minden másik helyen.

Kedves Olvasóim, itt tartunk: a legnagyobb áruházak nemhogy kínálatot nem tartanak, hanem egyáltalán semmilyen megtakarításra alkalmas eszközt nem árulnak a gyerekeknek. Bár tartok tőle, hogy azért nem, mert nincs rá kereslet. Ami még szomorúbb következtetés.

Két nap keresés után feladtam és elkönyvelve azt, hogy malacperselyt nem árulnak Magyarországon (vagy csak nagyon eldugott helyeken), a feleségem tanácsára az interneten kerestem a fiamnak perselyt.

Egy igazi gyöngyszemet találtam, pont olyat, amire nekem szükségem van:

Hát nem gyönyörű?! Pont ilyen kell nekem: műanyag, átlátszó, nagy, papírpénzt is lehet beletenni és a gyerek külön tud félretenni elkölthető, megtakarítandó, eladakozandó és befektetendő összegeket. A pénz négy különálló rekeszben gyűlik, amit egymástól függetlenül lehet üríteni, a dobozban vannak matricák, a gyerek magának felmatricázhatja, mire gyűjt éppen.

Először az ebay-en találtam meg, de ott nagyon drága volt postaköltséggel együtt, a gyártó pedig nem szállít Európába, míg végül megtaláltam az Amazonon is, ezen a linken éred el, ha venni akarsz belőle.

Na itt sem olcsó, 20 dollár plusz csomagolási és szállítási költség, de ez a végén több mint egy tízessel olcsóbb, mint az ebayen.

Ugyanettől a cégtől találtam egy ugyanilyen elven működő rögbilabdát is, az is 20 dollár plusz postaköltség, azt itt találod.

Nagyon megörültem neki, mert mindkettő pont azt mutatja a gyereknek, amire meg akarom tanítani a pénz kezelésével kapcsolatban. (Persze ehhez ő még most kicsi, de egy év múlva remélem már érteni fogja ezeket a csoportosításokat. Addig kap egy egyszerű átlátszó perselyt az ebay-ről. A Vaterán is néztem, de ott is csak kerámiaizéket lehet kapni.)

Ha még nem vásároltál az Amazonon, ne ijedj meg, kell hozzá egy e-mail cím, meg egy akármilyen bankkártya. Itt leírtam, hogyan tudsz vásárolni az interneten, neked is menni fog.

Ha esetleg tudsz valahol máshol jó malacperselyt, vagy vannak jó tippjeid a gyerek pénzügyi nevelésével kapcsolatban, a hozzászólásokban írd le a kiszamolo.hu-n.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

63 hozzászólás

 • pdw
  Tiszta Dave Ramseys ez a persely 😀

  Amugy miert nem csinaltok magatoknak? IKEA-ban biztos talalni egy zarhato dobozt (vagy csak egy teglatest alaku vazat) amire aztan applikalsz flexxel egy lukat?
  Igazi gyerekprogram 😀

 • cett
  google. “átlátszó persely” találatok első oldal…
  http://lollipopajandek.hu/akcios-reklamtargyak/4740-atlatszo-persely.html
 • GabenHUN
  4 csatos, befőttes üveg, felcímkézve? Igaz, az a gyerekből nem vált ki akkora ingerenciát…
  Sokkal kíváncsibb vagyok arra, hogy a régebben írt cikkekből mit és hogyan fogsz alkalmazni.
  Heti zsebpénz? Otthoni munkáért járó zsebpénz? Stb.
 • HNR
  Nem lehetne ebből egy rakatot közösen “berendelni”? 🙂
  Engem kettő érdekelne a gyerekeknek, biztosan nem vagyok ezzel egyedül…
 • bodr
  Az OTP osztogatott régebben átlátszó, házikó alakú perselyeket. Persze ez nem segítség most egy perselyt vásárolni vágyónak, csak egy ellenpélda, hogy az OTP egykor odafigyelt a leendő betétesek nevelésére. 🙂
 • Tolnai István
  Nekem ilyet vettek szüleim, még 5 éves koromban, azaz 20 éve:
  http://lollipopajandek.hu/akcios-reklamtargyak/5329-manyag-malacpersely.html

  Nem gondoltam, hogy még lehet ilyet kapni, igaz az enyém zöld. Viszont a 200-as és a papírpénz is belefér.

 • Kiszamolo
  Az a gond, hogy 28 dollár (22 euro) felett az Amazon nem kecmecel, rávágja a 27%-os ÁFÁ-t, meg a vámot. Csak remélem, hogy most is alatta van a csomagolási költséggel együtt.
 • Kiszamolo
  Kétévesen még kell az élményfaktor. Legyen színes, lehessen vele rohangálni, rázni, megmutatni a mamáéknak, stb.

  8 évesen már beföttesüvegbe is gyűjtheti.

 • Kiszamolo
  – Kicsi és egy gyereknek nem túl fantáziadús.

  – A minimális rendelési mennyiség 50 darab… 🙂

 • Kiszamolo
  Conrad: 5000 Ft szállítási költséggel együtt és csak az eurót tudja számolni.
 • Kiszamolo
  Inkább gyártatni kellene valamelyik bankkal, hátha rámozdul valaki, szerintem nagy a reklámértéke.

  Hahó bankos marketingesek, tudom, hogy olvassátok a blogot. 🙂

  Ha valaki megcsináltatja én megreklámozom.

 • Kiszamolo
  Ez a lollipop egy relám-ajándéktárgy cég, itt is minimum 50 darabot kell kérni.
 • Stiel
  Teljesen jó, az ára is baráti, viszont minimum 50 darabot lehet csak rendelni. Szerintem ezt kéne meg-közös-rendelni (ahogy feljebb is felvetette valaki). Nekem 2 jöhetne is, bár jó lenne különböző színűt (nem világos, hogy az 50 darabos minimum színenként értendő-e).
 • Kiszamolo
  Hasonló áron veszel az ebay-en is, egy darabot.

  De ha úgy gondoljátok, szervezzétek meg.

 • Jenő
  Magyarországon mindenkinek volt úgy látszik malacperselye. A magyarok pénzügyi műveltsége, kultúrája ennek ellenére kritikán aluli.

  Azt mondod, tanítsuk azt a gyereknek, hogy vonja ki a pénzt a gazdaságból, tartsa a “párnacihában” – amit egyébként egyetlen felnőtt ügyfelednek sem ajánlasz. Okey.

  Induljunk ki abból, hogy a gyerek nem hülye, sőt, okosabb, mint egy felnőtt.

 • star70
  Te nagyon jó fej apuka vagy:-D És találékony:DDDD
  Gratula!!!
 • Csaba
  Ez jó és fontos téma. Nekem három gyerkőcöm van, 6, 3 éves és 3 hónapos. Ennyire konkrétan (még) nem mentünk bele a dologba (bár lehet, hogy kéne), de van nekik is perselyük, meg játék pénztárgép, azzal sokat játszunk. Igaz, hogy csak játékpénzekkel, meg játékból, de azért látják azt, hogy még is hogyan működik a dolog nagyjából (csak akkor kapunk meg valamit, ha adunk érte cserébe valamit (főleg pénzt :>), meg szoktam velük játszani, hogy kevés a pénz, annyiért nem tudom odaadni, stb…).

  Kösz a tippet, lehet, hogy egy “konkrétabb” persely kéne, ami már kikerülne a játékok közül és komolyan kezelve használhatnák csak, nem úgy, mint a játékperselyt (még ha igazi pénzt is szoktak kapni bele).

 • Csaba
  Kicsit más téma, de érdekelne a véleményed: ahhoz a témához mit szólsz, hogy pl. akinek van kertje, az “dolgoztatja” a gyerekeit és cserébe kapnak érte pénzt? Természetesen NEM “tökkomolyan”, meg nem megerőltetően, csak nevelés szinten. Hogy kicsit lássák azt, hogy a pénzért meg kell bizony dolgozni, nem csak úgy terem a pénz fán. Pl. ásás, kapálás, amit életkoruk és fizikai erőnlétük szerint meg tudnak csinálni és ami tényleg HASZNOS munka, mert meg kell amúgy is csinálni.

  Érdemes és/vagy szabad ilyet csinálni?

  Csak mert hallottam már olyat, aki ezt csinálja és náluk bevált, nem ment át a ló túloldalára a dolog (nem csak akkor és csak azért csinálta a gyerek, mert pénzt kapott, hanem adott esetben “csak úgy” is), de volt, aki rögtön lehurrogta ezt a dolgot, hogy “milyen dolog ez már”.

  Érdekelne ezzel kapcsolatban a véleményed. Bocs, ha már volt ilyesmi téma…

 • Van
  Én igazából azt nem értem miért kell ilyenekkel terhelni egy gyermeket. Én nagyon elítélem, hogy egy két éves gyermeknek már a pénzel kell foglalkoznia, aztán 5évesen majd elvárod hogy maga vegye a játékát??? Minek??? Ott vannak a nagyszülők, a rokonok, stb, ha már te nem engedheted meg magadnak… A logikát ugyanakkor értem és pártolom is de nem a pénzen keresztül!Ne vegyük el a gyermek gyermekkorát, hagyjuk hagy játsszon, ráér még felelősségteljesen viselkedni. Nagyon sokat gondolkoztam én is ezen a témán, az én nagylányom 5éves, még mindig nem tartom időbeni kérdésnek pedig elég szépen számol már, de úgy gondolom hogy 8-9éves kora előtt semmi értelme ezzel terhelni8 még csak érdekességképpen sem. Majd amikor felfogja azt hogy mi 1000forint és abból mit jelent 800at félretenni, akkor van értelme, addig meg elveszed azokat az élményeket tőle amit boldog felelőségmentesen átélhet.
 • Van
  “ha már te nem engedheted meg magadnak…” ez nem gúny akart lenni!!!! vagy ilyesmi, nem olvastam vissza mielőtt elküldtem és közben másra is kellett figyelnem…. 🙂 A lényeg, hagyjuk meg a gyermeket gyermeknek és majd 8-9-10éves korában mikor fel is fogja azt amit a pénzel kapcsolatban megakarsz neki tanítani akkor elég elkezdeni. Egyébként most így belegondolva…. nem hiszed hogy pont ellentétes hatást keltesz benne azzal hogy hagyod rohangászni egy csörgő malacpersellyel a kezében??? Nem hiszed hogy azt sugallod hogy a pénz játék? 🙂 De egyáltalán hogy válaszolhatna erre a kérdésre bárki felelősségteljesen, hiszen nem tudhatod konkrétan mi játszódik le a gyerek fejében azon túl hogy az arcára van írva hogy de jó buli, hogy csörög, csillog, stb…. veszélyes…. korai… szerintem. Mondja ezt egy 3 gyerekes már ha ez számít… 🙂
 • KZoltán
  Kiszámoló, igazán rendelhetnél egy rakattal! És aki sikeresen elvégzi az akadémiát, kap egyet, felmatricázva!, hogy élesben is kipróbálhassa a tanultakat.
 • cabala
  Esetleg az akadémián nem fogy el? 🙂
 • Kiszamolo
  Ha te el tudod magyarázni egy két éves gyereknek az inflációt, hogy a pénzromlás miatt kell a bankban tartani a pénzt és egyedül el is tudod oda küldeni és ügyesen tud nyitni egy számlát és befizeti a kasszánál a pénzt, akkor értem, mit akarsz mondani a párnacihával.

  Ha nem, akkor fogalmam sincs, mire gondolsz.

 • Kiszamolo
  olvasd el a belinkelt cikkeket.
 • tgwh
  Két éves gyerek nem tudom mennyit ért meg ebből, de nevelés kérdése is.
  Az ötlet jó, majd olvassuk tovább, mi történik 😀
 • Kiszamolo
  Egy két éves gyerek kap pénzt, berakja a malacba és örül neki. Esetleg elmagyarázod neki pár hónap múlva, hogy az egyik pénz többet ér, mint a másik.

  Miért, mit gondoltál, büdzsét íratok vele és neki kell beosztani a saját konyhapénzét két évesen? 🙂

 • jurta
  Lehet rögtön a magyar pénzügyi morálra fogni, de szerintem a számlapénz térhódításának is köszönhető, hogy eltűnnek a malacperselyek. (Ha nem is szereti valaki a bankkártyát, és hó elején az összeset kiveszi, a nagyvárosokban parkolást ma már ő is kezdi mobillal fizetni.)

  “A pénz négy különálló rekeszben gyűlik, amit egymástól függetlenül lehet üríteni”

  Hát ha üríteni lehet, akkor ez nem malacpersely. Az szerintem pont arról szólt, hogy ha csak a legkisebb összeggel is csökkenteni akarnád a megtakarítást, akkor meg kell semmisíteni a tárgyat. Ennek volt némi visszatartó ereje, amikor minden hó végén csábított valamilyen remek vásárlási lehetőség. 🙂

  Amúgy a “Spend” feliratú rekeszt én tényleg nem értem. 🙂 (Jójó, bizonyára a pénztárcát váltja ki.)

  De tudod mit? Azt gondolom, sok FELNŐTTNEK kellene ilyen cucc. Sajnos.

 • jurta
  Jól látom, hogy az Invest rekesz szimbóluma egy diplomaosztós sapka?…
 • Csaba
  “olvasd el a belinkelt cikkeket.”

  Nem szóltam :9 Most látom csak, elnézést.

 • Schild
  Szia!
  Malacot itt is lehet kapni, még olcsó is:

  http://www.hollei.hu/index.php?option=com_virtuemart&Itemid=68&page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=12333

  A megrendelés minimális nettó értéke: nincs minimális rendelési érték!
  Át lehet venni személyesen is. Budapestiek előnyben. 🙂

 • user
  Ezekről két dolog jutott az eszembe (nyolcvanas évek) 🙂

  Nekem nem átlátszó, hanem lemezházas perselyem volt, de az is nagy élményt jelentett. Olyan volt, mint egy szélmalom és ha a nyíláson beledobtam a pénzt, akkor a szélmalom kereke körbeforgott.

  Pár évvel később az iskolában pedig ott volt a takarékbélyeg. Ha megtelt a könyv, szép színes volt és azt is lehetett a nagyinak mutogatni.

 • Schild
  Az kimaradt, hogy azon az oldalon láttam színesben is (kék, piros, zöld meg házikó alakú)

  Tetszenek a kritériumaid (átlátszó, műanyag) stb. Az átlátszóság fontosságára pl nem is gondoltam volna. 🙂

 • Jenő
  Van erről egy könyv, “Papa bank” (nem olvastam). Mondjuk én sem 2 évesen kaptam malacperselyt. Nem akarok beleszólni, de szerintem minek két különböző életkorban két különböző sztorit tanítani a pénzről.
 • Fuff a kismamut
  Nem lehet elég korán kezdeni 🙂
  Még nem értem fel a pultot, amikor bementem a helyi takarékba, mert ott valami labda alakú persely-akció volt, azzal, hogy ha megtöltöm, akkor nyitnak nekem takarékbetétkönyvet és ráteszik az összegyűjtött összeget. Gondolhatjátok, mekkora derültséget okozhattam 🙂
  Szóval labdám nem lett, mert éppen elfogyott de takarékbetétkönyvem igen 🙂
 • Egy másik Zoltán
  Azért egy széles pengéjű késsel ki lehetett ügyeskedni a korábban bele dobott aprót! 🙂
 • Zoli
  Kedves Miklós, én nem értem, hogy miért van négy rekesz a malacban. Az INVEST az szerintem részhalmaza a SAVE-nek (csak azt a pénzt lehet befektetni, amit megtakarítottam) és a SPEND pedig nem igazán a malacba való (arra szoktat rá, hogy naponta vegyél ki pénzt a malacból)… Szerintem elég lenne két rekesz: SAVE és DONATE. Mi a véleményed erről? Rosszul értek valamit?
 • steckler
  A kék malacpersely tényleg nagyon jó, de szerintem az nem gyerekeknek való, vagyis inkább 14 éven felülieknek.
  Nekem is van két gyermekem, a nagyobb most lesz 5 éves, a kisebbik még baba. Eddig a pénzügyek terén a nevelését úgy alakítottam, hogy legyen összehasonlítási alapja. Jelenleg bárhova megyünk, a lányom kérdezi, hogy mi a drága, mi az olcsó az adott termékben és tudjon nemet mondani a drágára és okosan vásároljon. Számomra az eddigi életem során amit a szüleimtől és nagyszüleimtől tanultam, hogy minden egyes fogyasztási terméknél állítsunk be egy árat, amit rögzítünk. Ebben a sávban olcsó, e fölött közepes, fölötte meg drága. Nekem ez mindig működött itthon, és e szerint próbálom az árak összehasonlítására rávilágítani a gyermekeimet. A fejben rögzített árakat persze pár évente változtatni kell (pl 1 kg csokoládé jó ár 1500-1800 Ft, persze én mindig nagyker árakat nézek
 • Kiszamolo
  én is csak 3-at csináltam volna.
 • almastaska
  Én is hasonló malacpersely keresésben voltam, igaz magamnak: káromkodós perselynek 🙂

  Végül a tőlem 2 sarokra levő euro-s boltban találtam (vagy népszerűbb nevén: 390ft-os bolt, ahol minden cucc ennyibe kerül). Van egy ilyen bolt Budapesten a Jászai térnél a körúton, van vagy 3 féle színben persely, és kemény 390ft, bármikor megveszed előrendelés és minimális darabszám nélkül.
  A bolt még szombaton és vasárnap is nyitva van, csak ajánlani tudom.

 • Kiszamolo
  És használt a befektetés? 🙂
 • Kiszamolo
  Megkapja a gyerek a pénzt, elteszi magának mondjuk a felét elkölteni való pénznek, a maradék 60%-át megtakarításnak, 40%-át adakozásra.

  Itt van egy negyedik, az Invest, rajta egy egyetemi ballagós kalap, szerintem ez akarja az igazán hosszútávú megtakarítást szimbolizálni. Végül is nem rossz ötlet.

  Ezért lehet kivenni, mert a gyerek innen költi a “költős” pénzét is.

 • Zoli
  Melyik hármat?
 • Kiss Orsolya
  Most vettem a gyerekeimnek gyereknek való “páncélszekrényt”! Ott volt többféle persely, de még kolduskalapot is
  penzbolt…
 • Petya
  nekem a kutyaház perselyem is volt, a kutya nyelvére kellett tenni a pénzt
  a cserép malacperselyeket mindig idő előtt összetörtem 🙂

  …akkor még volt értelme az aprót gyűjteni!

 • krisz
  Megnéztem a penzbolt.hu-t, ott van olyan 3 részre osztott persely is, amiben több féle célra lehet gyüjtögetni. Ha jól láttam van hozzá filctoll és rá lehet írni, hogy melyik fele mire “gyűlik”.
  Szerintem ez is jó gyerekeknek.
 • SzA
  Én ajándékba akartam venni az egyik rokon kislánynak (3 éves), de mivel a szülei képtelenek kezelni a pénzt, gondoltam, hogy még célzásnak vennék, ezért nem vettem. Akkor egy muffin-perselyt néztem ki:
  http://www.ajandekker.hu/reszletek/kulcstarto-persely/64/persely/484/0/515290/muffin-persely-noveremnek-10cm.htm

  Kislánynak szerintem jópofa, bár gazdaságilag elég haszontalan (nem átlátszó, nem rekeszes stb.)

  Egyébként miért is malacba gyűjtjük a pénzt? Miért nem mondjuk hangyába, vagy méhkaptárba vagy valamibe, ami a szorgalmasságra utal? Hmm, hmm… tudja valaki?

 • SzőkeNŐ
  Nagyon jó a cikk, épp perselyt keresek harmadik szülinapra. 🙂 Miért? Mert a fiam megtalálta testvérem két perselyét (a háromból) és azóta ha hazalátogatunk, gyűjt neki bele a tata pénztárcájából. Megnézi, milyeneket “talál”, elmondja nekünk, azután bedobálja a perselybe, azt boldogan rázogatja és rohanna a következő adagért. Mondjuk naivan azt hittem, hogy bemegyek az első játékboltba és perselyek tömkelegéből tudok majd válogatni.:)
 • Csaba
  Mert ha “malacod van”, akkor nem költöd el idő előtt és sokat gyarapodik 🙂
 • Cipiripi
  2 éves korú gyereknek elég nehéz elmagyarázni mi az infláció,az én fiam kb 10 éves lehetett amikor a strandon a plusz jégkrémért azt a kérdést tettem fel neki hogy mi az infláció? (alapvetően faladat elé akartam állítani, kérdezze meg a büfést, a fürdőmestert,sok ismerős is volt a strandon)öt hat embert megszólított mire valaki eltudta mondani hogy mi az infláció!