Már az utazási irodák is

Egyre többen élnek azzal a mocskos trükkel, hogy valamit, ami nem is létezik, olcsón hirdetnek, csak hogy sokan telefonáljanak, majd belenyögi a telefonba, hogy azt az albérletet pont most vitték el, de van egy sokkal jobb havi 50 ezerrel drágábban, vagy az a mobil abból a forrásból nincs, ha nem akarsz várni egy hónapot, van ugyanaz 20 ezerrel többért.

Ebbe a gusztustalan sorba beállt néhány utazási iroda is, némelyik elég ismert és jónevű (volt eddig a számomra).

A feleségem keresett utakat a nyaraláshoz és többször sikerült belefutni ezekbe az aljas irodákba.

Egy adott szállodát 120 ezerrel olcsóbban hirdet, mint mások (négy főre). Felhívod és már jön is a szokásos rossz duma, hogy abból már pont nincs, de van egy sokkal jobb szálloda 150 ezerrel drágábban. (Valójában egy rosszabb szálloda legolcsóbb szobája és pont annyiért adja, mint mindenki más.)

Az egyik ezek után még pofátlanul meg is kérdezte, hogy most csak szórakozunk vele, vagy tényleg utazni akarunk. Nagy szerencséjére nem velem beszélt, hanem a feleségemmel, mert én biztos elküldtem volna nagyon messzire és nagyon csúnyán.

Csak szólok, te is könnyen bele fogsz futni ezekbe az ajánlatokba a neten. Az a minimum, hogy ezekkel az irodákkal soha többé nem utazol és mindenkinek elmondod, hogyan dolgoznak és hogy verik át az embereket.

Tényleg, ilyenkor hol van a Fogyasztóvédelem? Érdemes lenne megereszteniük néhány telefont és kiosztani néhány millió forint büntetést, ha valaki nemlétező árakat hirdet az interneten.

Bónuszkérdés: miért lehet még mindig megcsinálni az utazási irodáknak, hogy olyan áron hirdetik az utakat, ami köszönőviszonyban sincs a végső vételárral? A repülőjegyeknél már sikerült elérni, hogy csak azon az áron lehet hirdetni a repjegyet, amit fizetni is kell érte. Ott már megszűnt a reptéri illeték meg a kerozin pótdíj.

Az utazásoknál ezek még mindig vannak, sőt kötelező borravaló, szervizdíj, kötelező sztornóbiztosítás és a legelképesztőbb egyéb költségek. Egy 120 ezerért hirdetett út igazából 200 ezer forintba kerül. Ezt mikor fogják szabályozni?

Share

74 hozzászólás

 • Kiszamolo

  egyszervolt, köszi, bár már sok levél Antinált vettünk, több száz egydollárost szétszórtunk és már többször szembesültünk a kairói és hurghadai közlekedési káosszal. 🙂

  Ja, és ha tudsz 200 szót egyiptomi arabul, akkor is király vagy. A legszebb szobát adják a hotelben, csak mert arabul kéred.

 • FoX

  @Geri
  Eléggé magadra vetted… Pedig itt nem az a lényeg, hogy hülye, aki irodával utazik, hanem hogy egy kis (tényleg kis) saját munkával pénzt takaríthatsz meg. Ha nem beszélsz nyelvet – tanulj nyelvet. Ha annyira kevés az időd, hogy a saját zsebed érdekében sem tudsz semennyit a nyaralásodra fordítani, attól még nem kell másokat leoltani.
  Tele van az internet a tippekkel, hogy hol, melyik városban hogyan tudsz időt és pénzt megtakarítani a látogatásod során. Magyarul is megtalálod ezeket. Nagyon sokan nem szeretik, ha csoportban terelgetik őket a nevezetességek között. Szeretnek a maguk tempójában haladni, nem arra figyelni, hogy merre jár a csapat, meg arra várni, hogy az az egy ráérős is megjöjjön, és mehessünk végre tovább.
  A jatton meg csak az olcsójánosok szoktak háborogni, akiket frusztrál, hogy ők nem kapnak senkitől.

 • Zedder

  @Geri

  Egyrészt a kártyás fizetésnél is te döntöd el a borravalót, kihozzák a slipet és kézzel ráírod.

  Másrészt ha nem akarsz tippelni, akkor mész gyorséttermekbe, ahol nem elvárt.

  Harmadrészt ajánlott irodalom: youtube.com/watch?v=XBi1ZSn8sMM

  (Zárójelben: nem kötelező az USA-ba menni nyaralni. Vannak egyéb helyek is a világon.)

 • Carrie

  Off
  @Átlagparaszt
  Hajra hajra nyelvtanulas, ajanlom figyelmedbe ezt a cikket a nyelvtanulas felnott korban es a hosszabb elet kapcsolatarol: news.psu.edu/story/334349/2014/11/12/research/learning-languages-workout-brains-both-young-and-old
  Valamint a Duolingo-t.
  On

 • Jóska Pista

  Ráadásul 1-2 dollár már nem elég, a ruszki vendégek szórják a csaposnak is az 5-10-20 dollárosokat (2-3 éve legalábbis így volt), így 1-2 dollárral semmire sem mész.
  Én és a családom egyszer sem vettünk Antinált, pedig 10-12 alkalommal utaztunk Egyiptomba, volt olyan is amikor csak a repjegyünk volt meg és taxival utazgattunk, ettünk a kifőzdékben, aludtunk nem európai szállásokon. Inni kell rendesen. Ez igaz Indiára is.

  Egyiptomról akkor szoktam le, mikor a kieső európai vendégeket arabokkal pótolták a szállodánkban. Még burkában is volt vendég, mellette persze a bikinis európaiak. Se egyik, se másik csoport nem érezte magát komfortosan.

 • Tibor

  Miklos, ne adj nekik otleteket, mert meg megerhetjuk a Nemzeti IBUSZ monopoliumat 🙂

 • Tibor

  Ha egy kis eselye is van, hogy netan le akarod mondani, akkor booking, nem neked kell izmozni a hotellal hogy a kauciot ha volnanak oly kedvesek nem levonni. Nekem egyszer egy idoben lemondott foglalasra lekaptak az osszeget, es bookingon at sikerult kiverni beloluk.

  Ha eleg nagy a hotel es megbizhato a lanc, akkor erdemes kozvetlen naluk is nezni.

  En repjegyekkel szoktam azt csinalni hogy opodo-n megkeresem a legolcsobbat aztan a legitarsasag sajat oldalan veszem meg.

 • Janos82

  @gertitorpe:

  Ilyennel egyszeruen nem szabad szobaallni… van 1000 masik ceg, akik az elvarhato minimumot teljesitik.

 • Serrin

  Ugyanez mindenhol létezik, pl. az “Oktogonnál 2 szobás, jó állapotú lakás eladó 20M-ért”, ami sosem létezett (a telefonban csak kinnmaradt a hirdetés), de rögtön tud másikat ajánlani az ingatlanos.

  Vagy ott van a 1-2 darabos akció a bolthálózatoknál, amit eleve ki sem raknak, de ha már bementél a boltba, akkor vásárolsz is.

 • Átlagparaszt

  OFF ez is, de talán még belefér. A nyelvtanulási tippeket kösz mindenkinek, akármivel is megyek, ősszel mindenképpen nekiállok kicsit felturbózni az angolomat, mert egyébként is kell. Hogy valamit beadjak én is a közösbe, itt van még egy link, ha netán valaki még nem ismeri:
  ororo.tv/en
  Angol/amerikai filmek és sorozatok eredeti nyelven, angol felirattal. Napi egy óra ingyenes. Gyakorlásnak szerintem nagyon jó.

 • Oszkar

  @FoX: márpedig a jatt az nem más, mint nagyon csúnya rejtett költség, pszichológiai trükk, amire teljes iparág épült már – amiben talán nem is a vásárló lehúzása a legcsúnyább, hanem a felszolgáló személyzet kihasználása, adótrükközés és hasonló. USÁ-ban készült kimutatás, hogy pl. felszolgáló anyukák inkább güriznek péntek-szombat-vasárnap este mert akkor több a borravaló, mintsem a családdal legyenek. És hasonló furcsaságokat szül.
  Tapasztalatom szerint USA a legrosszabb e téren, teljesen ráfüggtek, azon a szinten már vásárlói félrevezetés szerintem. Ha már valami, akkor az ültetés vagy asztalpénz, amit korrektnek érzek, arról normális helyen számlát is adnak (pl. olaszoknál a coperto). De a legjobb kelet-ázsia, ahol nem létezik borravaló, az ezres kaja ezresbe kerül 🙂 Még nyamvadt 99-es végű árakkal se bohóckodnak.

 • Kiszamolo

  Oszkar, az 1800-as évek végén a pincérek fizettek a vendéglőtulajdonosnak, hogy dolgozhassanak. Aki többet ígért, az dolgozhatott a borravalós helyeken.
  Szerintem a borravaló egy szemét lehúzás. Elég drágák a vendéglők, hogy tudjanak rendes fizetést adni a személyzetnek.

  Dolgoztam luxushajón zsenge ifjú koromban, a havi fizetésünk 55(!!) dollár volt, abból is volt pofájuk levonni 22$ tányértörési költséget.(Nem véletlen, hogy az összes hajó Libériában meg ilyen ócska helyen van bejegyezve.) A szerencsétlen vendégtől meg elvárták, hogy a takarítótól a pincérig, sőt az étteremvezetőig és a helyettesig mindenkinek jattoljon. Külön lista volt, kinek mennyit kell adni.

  Így lett a 800 dolláros útból 1000 dolláros.

  Laktam Szlovéniában, teljesen meglepődtem, hogy a pincérek öntudatosan visszaadták a borravalót, minek nézem én őket, kapnak ők rendes fizetést, nincsenek rászorulva könyöradományokra. Csodálkoztam, hogy így is működhet egy ország.

 • piccola

  Imádok kirándulásokat, utazásokat kitalálni, szervezni, szerintem több időt töltök ezzel, mint magával az utazással 🙂
  Általában bookingon/tripadvisoron megnézem a szállásokat (fotók, elhelyezkedés, értékelések, van-e saját parkoló stb) és aztán a kiválasztottat megrendelem a saját honlapján keresztül (ha van). Úgy tapasztaltam, hogy a saját oldalon foglalással érhető el a legjobb ár vagy ugyanazért az árért több szolgáltatást adnak (pl. késői kicsekkolás).

 • Garbo

  @Geri
  Ez mind szép és jó, bár ez hangzik önelégülten, de nekem nem fáj.
  Hozzátenném, hogy a “PIHENÉS’-nek elnem tudom képzelni,milyen relációban része az, hogy pont X napon és pont Y percig akarod azt a nevezetességet megnézni, nem máskor és nem hosszabb ideig,mint ahová elvisznek egy szűrt listából. Közel sem a legjobbat kapod, hanem a legkommerszebbet. Ok, ez tetszik, rendben van.

  De azért lássuk be, a saját szervezésnek nem az az előnye,hogy olcsóbban. Hanem az, hogy nem terelnek csoportban. Az,hogy nem kiváló honfitársaiddal vagy összezárva a nyaraláson is, ui. van, akinek a magyar közeg nem nyaralás,mert nem kapcsol ki (pl.én). A szervezést meg megoldja helyetted a hotel, csak leszólsz a recepcióra, ha nem akarsz semmivel sem törődni, vezetőt fogadhatsz, stb.

  Árnyaltabb ez a nyaralás-kép,mint elsőre hinnénk, na.

 • Garbo

  @Serrin
  És ennek a másik vetülete is léteik sajnos,amikor felhív az “ügynök”, azaz a munkanélküli, aki azt hiszi,hogy neki ez a szakmája,mert úgysem volt jó még életében semmire,és ingatlanosként amúgy sem kell dolgoznia semmit, hogy aszongya’: ő most és azonnal (!) hoz neked külföldi (!) vevőt, aki hirdetési ár felett (!), készpénzben (!) veszi meg az ingatlanodat holnap reggel, csak előtte köss vele szerződést, de azt is úgy,hogy lökd át a saját fotóidat neki te, és majd ő akkor látja először a pecót, amikor sohanapján kiskedden elhozza a külföldigazdagésatöbbi vevőt. Aki persze,soha nem is létezett.

  Valahogy imád(ná)nak munka nélkül pénzt keresni, hazugsággal,sok helyen.

 • Kiszamolo

  Garbo, soha nem mennék el városnéző túrára szervezetten. Még Kairót is úgy néztük meg, hogy autót béreltünk sofőrrel és mindenhol annyit időztünk, amennyit akartunk, azt néztük meg, amit akartunk.

  De egy tengerparti nyaralás más. Felvesznek busszal a reptéren, elvisznek a hotelig, aztán visszavisznek, stb. Ráadásul nem is olcsóbb az ilyen út egyénileg sem. Magyarok aránya egy egyiptomi jobb szállodában fél százalék alatti, fel sem tűnik a sok német között.

 • BTM

  Arra vonatkozóan kinek mi a tapasztalata, hogy mennyivel előbb érdemes a booking-on keresztül foglalni egy hazai szálláshelyre hosszú hétvége esetében? (Tudom, hétköznapokra lenne a leginkább kedvező, de azt majd nyugdíjas korunkban.) Idén a húsvéti hétvége előtt elég jól sikerült (lényegében rögtön azután, hogy kihirdették a pénteki munkaszüneti napot is), utána pár héttel még ötven százalékkal mentek fel a szobaárak ugyanott. (Biztos ennek is van valamilyen jellemző görbéje, hogy fél évvel előtte még viszonylag magas árakkal próbálkoznak, aztán ha nem fogynak a szobák, akkor egy kicsit lecsökkentik, aztán amikor hetekkel előtte mindenki ilyet keres, akkor tolják újra fel.) Előre is kösz.

 • FoX

  A jatt a költésed része. Bele kell kalkulálni. Ne azokon spórolj, akik az ételt eléd teszik, az autódat lemossák, és egyéb módokon szolgálják a kényelmedet. Engem például nem érdekel, hogy sokat vagy keveset keresnek. Ha normális, figyelmes kiszolgálásban van részem, természetes, hogy adok jattot.

 • Kiszamolo

  Fox, én is adok még sokat is, Egyiptomban, mert szegények az emberek.

  De banyek, a benzinkút üzemeltetője meg az étterem tulajdonosa itthon ugyanmár adjon fizetést a pincérnek, ha 300 forint egy szelet csoki a shopban meg 5.000 forint egy tányér étel az étteremben.

 • Oszkar

  @BTM leginkább csak ünnepekkor van ilyen árváltozás, de akkor sem annyira változó, mint a repülőjegy ár tapasztalatom szerint. A szállodák az év túlnyomó többségében majdnem üresen konganak (vidékiek főleg), a repülők meg nem nagyon mennek 70-80%-os kihasználtság alatt (fapadosok inkább 85-90 alatt). Ugyan nem Magyarországon, de épp most utaztam nagy ünnepek alatt: a repülőjegyek 3-6-szoros áron mentek, szállások (airbnb) meg talán másfélszerese volt (kb. másfél héttel az utazás előtt foglaltam mindegyiket).

 • BTM

  Oszkár! Kösz a választ. Én is ilyen másfélszeres árkülönbséget tapasztaltam, és egy hosszú hétvége 100E körüli szállásköltségéből az már épp elég nagy tétel ahhoz, hogy az ember igyekezzen résen lenni.

 • FoX

  @Kiszámoló
  Ebben tökéletesen igazad van. Csak sajnos mégsem adnak nekik normális fizetést. Mindenhol belekalkulálja a főnök, hogy kapnak jattot is. Erről a dolgozó nem tehet. (Tudom, máshol is dolgozhatna, de ezt hagyjuk.)
  Tehát szó szerint alamizsnáért dolgoznak. Ha ennek ellenére mégis tud velem kedves lenni, mosolyogni, esetleges kéréseimet teljesíteni, akkor annyit tehetek, hogy ezt meghálálom neki.

 • Zabalint

  @FoX
  Amíg adunk nekik borravalót, addig nem fognak rendes fizetést sem kapni, hiszen hülye lenne a tulajdonos normális fizetést adni, amíg bagóért is van alkalmazottja, hiszen amíg jattolunk, addig lesz ki vállalja a munkát minimálbérért.

  A másik része pedig az adóvonzata, a tulaj és az alkalmazott is jobban jár, ha zsebbe megy a jatt, mint ha a hivatalos árba építok bele.

 • FoX

  @Zabalint
  Ebben is van igazság. De gondolod, hogy ha mondjuk teljesen megszűnne a jattolás, akkor a sok magyar tulajdonos azonnal emelné a fizetésüket? Még ha sokan keresnének másik munkát, akkor is maradna, aki dolgozna nekik. Ez hasonló ahhoz, mint ahogy a járulékcsökkentést a cégek nagy része elegánsan lenyelte. Mégsem hagyták ott őket tömegesen a dolgozók, pedig érezhetően többet keresnének, ha korrekt lenne a munkáltatójuk.