Maradnak a családtámogatások kormányváltás esetén is

Olvastam egy interjút Király Júliával, ő az ellenzék gazdasági kérdésekért felelős egyik személye.

Ha valaki nem ismerné őt, az MNB alelnöke volt és ami ennél sokkal fontosabb, az egyik tanárom sok évvel ezelőtt. 🙂

Amiért írok a témáról, az a családtámogatási rendszer kérdése.

Az derül ki az interjúból, hogy az ellenzék is meg fogja tartani a mostani családtámogatási rendszert. Elhibázottnak tartja, ha rajta múlna, nem így csinálná, viszont még nagyobb hiba lenne az interjú szerint beszántani.

Ez azért fontos, mert ha attól féltél, hogy egy kormányváltás miatt lemaradsz a CSOK-ról és társairól, akkor ez a veszély nem áll fenn.

S ha abban reménykedtél, hogy tavasszal gyorsan megszűnik a CSOK és minden más, amitől majd olcsóbbak lennének az ingatlanok, akkor neked pedig rossz hír, erre úgy néz ki, egyelőre felesleges várnod.

Ettől függetlenül is ajánlom az interjút, egy nagyon jól megírt cikk, megértheted belőle, mi lenne a gazdasági programja az ellenzéknek, ha hatalomra kerülnek tavasszal.

Update: mostanra sajnos fizetős lett a belinkelt cikk, tegnap még nem volt az. Kár érte, mert értelmes, jól megírt cikk volt. Esetleg próbáld itt.

A hozzászólások: gazdasági kérdésekről szól ez a cikk és az a cikk is, amit belinkeltem. Ezért ha neked csak annyira futja az értelmi képességeidből, hogy tolvaj Orbán és bandája meg rohadt ballibsik, akkor már most szólok, nagy ívben repül a kukába a hozzászólásod.

Érvelhetsz a mostani kormány vagy az esetleges következő kormány gazdaságpolitikája mellett vagy ellen, de érjen el egy minimális színvonalat a hozzászólásod, mert egyébként köszönjük, nem vagyunk rá kíváncsiak.

A politika miatt fanyalgóknak: a gazdaságpolitika is politika, sőt annak kellene lennie “a politikának”, a politika többi része csak a parasztvakítás miatt van. Ezért megkerülhetetlen, hogy az azt képviselő pártokról ne essen szó akár pro, akár kontra. Ha zavar a politika, szerintem most hagyd ki a hozzászólásokat.

Share

250 hozzászólás

 • porthosz
  Szerintem nem esnének.

  A sokak által vágyott nyugaton igen komoly ingatlan adó van, mégsem tudsz olcsón ingatlant venni vagy épp lakást bérelni, sőt a magyarnál is sokkal, sokkal esélytelenebb a saját ingatlan vásárlás… De albérletet is csak egy vagyonért kapsz, ha kapsz.

  Jelenleg itthon az árakat a globális alapanyaghiány, az emberekhez ingyen hozzávágott +20 millió CSOK és az elégtelen magyar lakásépítési kapacitás okozza.
  Ezen felül, a befektetési célú lakásvásárlás nem ellentétes a lakás kiadással. Ha mégsem adják ki a lakásokat, annak jó oka van. Mégpedig a szabályozatlan albérlet piac a kirakhatatlan bérlővel. Amíg ez nincs szabályozva, az egész ingatlan adónak annyi értelme van a dugódíjnak P+R parkoló meg tömegközlekedés nélkül.

  Az meg hogy valaki keres az ingatlannal, és? A pék is keres a zsömlén nem? Legyen kifliadó?

 • bjozef
  @porthosz: Éppen eltaláltad… összességében a ~4,4M lakásból átlagosan ~12% üresen áll, régiónként eltérő, főváros 7%-észak kelet mo. 18%… kimutatás szerint évről-évre nő ez a szám! Meg ne olyan részekkel dobálózz mint budaörs ami kb élhetetlen kategória a túlépítés és infrastruktúra hiánya miatt, én például ha fizetnének se laknák arra fele… Egyébként teljesen egyetértek veled, ha ennyire feszegetni akarod “a 26szor leadózott saját pénzből vásárolt ingatlanokat”, akkor nyilván nem bánod pl. ha az általam kijelölt cél (3-4., üresen álló) mellé automatikusan hozzácsapunk egy vagyonosodási vizsgálatot, szerintem lenne ám pislogás 🙂 Tudod, a hanyatló nyugaton elég hosszú börtön jár az az adócsalás miatt az adókülönbözet és a büntetés mellé, micsoda “kommunista tempó”….
 • porthosz
  folyt.
  Olyat pedig én még nem láttam ebben az országban, hogy úgy hoznak be új adót hogy közben csökken vagy nem változik az össz adó teher.

  Szóval helyesen:
  Ha lenne vagyonadó, pont ugyanannyi lenne másik kettő és többet adóznál.

  És a helyzet az, hogy per pillanat is fizetek ingatlan adót, itt lakok a 22.-ben, de mivel csak az ideiglenes lakcímem van, így az önkormányzat kivet rám minden évben 30e forint adót. Mert nem tudják elképzelni hogy örököltem egy házat mivel elhunyt édesanyám, és mivel rendszeresen hazajárok így megtartottam az ottani lakcímem, ha ott kellene orvoshoz mennem például.
  Micsoda befektetési célú ingatlan vásárlás, hát hogy hogy nem adom ki a kisfalusi családi házat havi 20e forintért hogy egy albérlő lelakja, de vagyok olyan szemtelen hogy a 22-ben is lakjak mert itt van a mhelyem..
  Mennyivel jobb lenne ha elkoboznák tőlem azt a házat amit a szüleim építettek…

 • ef
  Vajon miért van az embernek Deja Vu érzése erre az ellenzéki ígéretre (is) ?

  “Hangosan mondom, hogy mindenki megértse : NEM LESZ GÁZ ÁR E ME LÉS!”

 • bjozef

  Előre is elnézést, hogy a 3-4. üresen álló ingatlanokat személy szerint rommá adóztatnám, hogy minél előbb visszakerüljön az ingatlanpiacra…. de mint a kispajtásodnak írtam, nézhetünk egy tételes vagyonosodási vizsgálatot, ha annyira szeretnétek a leadózott jövedelemből, nyilván megengedőbb lennék, csak hát nincsenek csodák…
  Felénk is épül sok új ház, de van köztük egy kb. palota, egy hidegburkoló építi! Addig ott laknak mögötte egy korábban felhúzott házban amit az anyósának szán majd… Éppen nemrég fizette ki előttem KP-ban a márványkádat meg az aranyozott csaptelepet a tűzépen ~1M… (csak előleg kellett volna, de ott hagyta az egészet…) és nem, nem sajnálom tőle, dolgozik eleget meg a tököm vagdosná egész nap ezt a rohadt gres lapokat pl., de azért legyenek már arányosak az adóbefizetések….
 • untermensch4
  Ismerve a magyarosch irigységet a gazdagabbak irányába, a vagyonadó be nem vezetése kb a politikai “elit” félelmén múlhat hogy esetleg végül fizetni kell vmit az összelopott vagyon után…
  “elveszett szavazat”?! Akkor veszik el a legkevésbé ha a Zember nem megy el szavazni, akkor minden pártra szavaz, olyan arányban ahogy azok akik elmentek szavazni. Sztem ha egyik párt sem üti meg a bizalmi szintet akkor azt a szándékos érvénytelen szavazattal lehet kifejezni.
 • Treil
  Lakóparkban ahol most lakást vettem a lakások több mint harmadát befektetési céllal vásárolták. Üresen állnak eladó táblával (megvette kivitelezés alatt 2 éve és berendezve most nyerni akar rajta), vagy anélkül, még kiadni sem nagyon akarják mert újépítésűt nem éri meg.
  Ha nem tudja eladni akkor sem fog árat csökkenteni, inkább hirdeti akár évekig. Úgysem tudja jelenlegi állampapír kínálat és felhízott tőzsde mellett az árát mibe fektetni. Előbb-utóbb be fogják vezetni a vagyonadót, pont az ilyen befektetési célú ingatlanok miatt.
 • Zabalint

  Én mondjuk abszolút egyetértenék azzal, ha a TBSZ megszűnne, hiába alkalmazom. Pont az a vicc, hogy így adómentesen lehet tőkejövedelmet szerezni, pedig amúgy anélkül is alacsony az adózása.
  De ettől függetlenül az általános ingatlanadót, ami személyesen pont nem érintene rosszul, mert csak az a lakás van, amiben lakunk, nagyon destruktívnak találom. Ha az a cél, hogy több embernek legyen megoldott a lakhatás, akkor nem szabadna befektetők pénzét bármilyen formában is kivonni a piacról. Akkor egy dolgot kell adóztatni a bérbeadáson mint jövedelmen kívül, de azt nagyon, az üresen álló lakásokat. Ugyanis ha bérbeadóként jelennek meg a piacon a befektetők, akkor azzal a bérlakások árait verik lejjebb, ha pedig sok a befektető és van építőipari kapacitás, akkor több lakás épül. Persze utóbbihoz nem ártana, ha fellendüléskor nem lennének állami látványberuházások…
 • M. Tamás
  a “mindenki kap” elvről jutott eszembe: még egyetemen közgazdaságtan órán meséltkk, hogy a 98-02es ciklusban a Fidesz a “filtráció” elve alapján juttatt a támogatásokat. Ez kb. azt jelenti – szólt a magyarázat – hogy a tehetősebbek kapnak támogatást lakásra, így ő – mivel nagyobb házhoz jutott, olcsóbban – a régit el tudja adni kevesebbért. Így a szegényebbek olcsóbban jutnak lakáshoz, így ők is kiköltöznek a sajátjukból, és olcsóbban adják el a még alacsonyabb jövedelműeknek és így tovább.
  Az elmélet érdekes, az egyetemen nagyon diplomatikusan annyit mondtak erről, hogy mai napig (2012 körül hallgattam az előadást) nem bizonyított, hogy volt-e filtrációs hatás.
  Azért hoztam fel, mivel ez a gondolkodás részben magyarázhatja a mostani támogatási rendszert is (most is a gazdagabbaknak kedveznek). Tudom, soktényezős buli ez, de gondoltam bedobom a közgondolkodásba 🙂
 • L70
  Az USA-ban nagyságrendileg 1% az adó az ingatlanokra, de mégis emelkedtek az ingatlanárak vagy 20%-kal. Semmit nem fogott rajta az ingatlanadó. Ha két kézzel szórom a pénzt a felső osztályoknak, akkor az a pénz meg fogja találni az ingatlanokat is. Annyiban más, mint a kripto, hogy kézzel is megfogható, de amíg van felesleges pénz a rendszerben, és van aki többet ad érte, mert szerinte később még többet ér majd, addig lesz befektetési ingatlanvásárlás is.
  Ha a bankbetét kamata a valós infla lenne, akkor a kutya se venne befektetési ingatlant, igaz, minden hitel megdrágulna, és jöhetne a tömeges vállalati csőd, munkanélküliség, a boldog recesszió, alacsony ingatlanárakkal.
 • Betonbéka
  Szép dolog elméletek és ígéretek alapján spekulálni, de inkább létező és megtörtént dolgokból vonjunk le következtetéseket. 2010 előtt az átlag munkabér a legmagasabb sávban, 36% szja-kulccsal adózott, az ÁFA pedig 25% volt mindenkinek. 2022-ben az átlagbér (is) 15% szja-kulccsal adózik (ha háromgyermekes, akkor 0, azaz NULLA%-kal!), az ÁFA pedig 27%. Az átlagmagyar szignifikánsan jobban jár a jelenlegi rendszerben. Ki jár rosszabbul? Az, akinek papíron nincs, vagy elenyésző munkabér jövedelme van, mégis más forrásból (pl. tőkejövedelem) fogyaszt mint a disznó. Ez lenne szociálisan igazságtalan?! Ez csökkentené a társadalmi mobilizációt?!

 • Egyszerű proli
  @kiszamolo: Ha lenne vagyonadó, csökkenne a másik kettő és nem adóznál többet, csak másképp.

  Na erre én erre nem tennék sok pénzt, mert jó magyar szokás szerint ha lenne vagyonadó (is), akkor minden más adónem maradna úgy, ahogy van. Mint ahogy ha holnap hirtelen mindennek az áfája 10 % lenne, akkor se lenne semmivel sem olcsóbb, mert minden forgalmazó, termelő benyelné a fennmaradt lóvét és a fogyasztó meg ugyannanyit fiztene az Aldiban, mert a covid, mert a csiphiány, stb.

 • Aechen Coras

  “Egy átlag magyar sokkal több adót fizet, mint a többi kelet-európai ország lakója.”
  “A legtöbb ember képtelen egy-egy adónemnél tovább látni, pedig egyedül az összkép a lényeg”

  Igaz, annyiban árnyalnám a képet, hogy engem nem az átlag adózó adóterhe érdekel, hanem a családomé.
  A jövedelmünk kb. 1/3-át költjük el havonta. Ha a 15%-os SZJA felmenne 25%-ra (nem a felső kulcs, hanem az átlagos SZJA teher), azt az ÁFA kivezetése sem kompenzálná, úgy is rosszabbul járnánk.

  Az a réteg, aki minden pénzét elkölti, nyilván jobban járna:
  – Egyrészt, mert az ÁFA/SZJA aránya magasabb.
  – Másrészt, mert jellemzően ők azok, akik alacsonyabb SZJA sávba esnének.

 • 27%-os ÁFA
  Kiszámoltátok már, hogy havonta mekkora többletkiadást jelent az a plusz 2%, amennyivel most nagyobb az ÁFA, mint 2010 előtt volt? Havi 500k költésnél 7.874 forintot. Hétezer-nyolcszázhetvennégy forintot.
  A jelenlegi adórendszerben nettó 500k-t alkalmazottként bruttó 751.880 Ft után kapsz készhez (1 gyerekkel bruttó 718.500 Ft, 2 gyerekkel br 652.000 Ft, 3 gyerekkel br 531.000 Ft után).
  2010 előtt nettó 500k-hoz bruttó 970.000 Ft-os fizetés kellett!
  A fenti br 751.880 Ft nettója 2009-ben 386.110 Ft volt.
  Tehát a 27%-os ÁFA miatti pluszkiadás havi 7.874 Ft, az egykulcsos adó miatti többletbevétel pedig havi 115.890 Ft.
  Szóval ne hasonlítsuk a 27%-os ÁFA negatív hatását össze az egykulcsos adórendszerrel, mert nem egy nagyságrend. Hanem kettő 🙂

 • kommentelek_én_is
  Szerintem Király Júliáról már sokan leírták a tényeket, elképesztő, hogy egy ilyen vén banyára akarják bízni a gazdaságot, Surányiról meg már Gyurcsány is elmondta véleményét az öszödi beszédben.

  “Odajön Surányi Gyuri barátunk, hogy ő neki megvan, hogy hogyan kell átalakítani úgy a minimálbér adómentességét, hogy közben fönt lehessen tartani az igazságosságot. És dolgozunk sokáig vele. Majd elküldi a papírját végre, amire kiszámolja és kiderül, hogy minden nagyon jó, csak azt nem tudja, hogy létezik az adójóváírás intézménye ma Magyarországon és azt is át kell alakítani, és az 230 milliárd forint összességében. Ja? Hát, ha a 200 milliárd forint benne van a pakkba, akkor már nincsen megoldása.”

  Sokszorosan leszerepelt emberekkel próbálnak Fletóék visszatérni a hatalomba, látszik, hogy MZP csak egy tehetetlen báb, olyan mint a súlyosan fogyatékos KamuGeri.

  Vicces tavaszunk lesz. 🙂

 • nyman
  “a progresszív adót úgy képzelik, hogy havi 1 milla fölött van egy extrakulcs (…talán belefér a szolidaritás címén, ……),. Az átlag középosztálybelinek maradna a mostani rendszer, a családi adókedvezménnyel együtt. ”

  Szerintem az átlag középosztályhoz tartozom a hétjegyű, kettessel kezdődő számhoz közelítő bejelentett fizetésemmel. Nálunk a nyelvet nem beszélő, középiskolai végzettséggel rendelkező beosztottjaim is keresnek 1 milla felett bejelentve + cégautó. Nem tudunk embert felvenni, mert nincs alkalmas(!), vagy a konkurencia még többet fizet. Abban a pillanatban visszamennék számlásnak, vagy olyan helyre, ahol zsebbe (is) fizetnek, vagy köcsög KATÁ-snak, szabadúszónak, már ha az marad (amit kétlek), amint újra 40% lesz az szja kulcs. Nekem nincs szolidaritásom, az egészséges, munkaképes emberek fele. K. sok hétszámjegyű meló van.

 • porthosz

  Jöhet a vagyonosodási, nekem két ingatlanom van, az egyiket örököltem a másikat full legális pénzből vettem.
  De azért szomorú vagyok hogy milyen hamar visszajönnek a kommunista berögzödések, akinek van attól vegyük el gyorsan… Nagyapámtól is így vették el a földet…

  Mondok még valamit: amikor megvettük a lakásunkat, be kellet fizetni 4% illetéket az államnak (nem, csak nekem, mindenkinek). Ez mi ha nem adó? Mit akarsz még ezen felül is több adót? Számold már ki pl. a 30 millás panelnek mennyi a 4%-a…

  Meg mi az hogy ne Budaörssel dobálozzak? Hát ha egyszer mindenki oda akar költözni… Jössz itt bakker észak magyarországgal, ki a tököm akar borsodi cigányfaluba költözni???
  Szerinted az a probléma, hogy borsod megye külsőn sok az üres ház (ablak, ajtó nélkül..), ezért van lakhatási probléma Budapesten???

 • axt
  Kérlek, ne etess már azzal, hogy te azért nem jelentkeztél át oda, ahol ténylegesen laksz, mert rendszeresen “hazajársz” és ott fogsz orvoshoz menni. Ugyan már, ezt egy gyerek még talán elhiszi, de itt felnőttek vannak. Te valamit trükközöl, lehet a munkahelyeden elszámolod a “hazautazás” költségét, nem tudom. De te már rég nem ott laksz, amit te hazautazásként emlegetsz. Te a 22. kerületben laksz, és pont. Ha nem oda szól az állandó lakcímed, akkor bizony te trükközöl.
 • Zabalint

  “Nekem nincs szolidaritásom, az egészséges, munkaképes emberek fele. K. sok hétszámjegyű meló van.”

  Érdekelnének az ilyen munkahelyek. Ha kell, hajlandó leszek letagadni a diplomáimat a nyelvtudásomat, de a szakmai tapasztalatomat is, ha szeretnéd.

 • Zabalint

  Annak ellenére, hogy veled értek egyet ingatlanadó témájában, de ettől még szerintem részben elhibázottak az érveid.
  A lakás utáni illeték egyszeri adó, ha veszel egy lakást és kiadod 10 évig, akkor ehhez képest jelentéktelen, emellett ha 5 éven túl adod el, akkor az értéknövekedés után sem adózol. Szóval nincs értelme sem a jövedelem, sem a vagyonadóhoz hasonlítani. Az, hogy a leadózott jövedelmedből vetted, szintén irreleváns ebből a szempontból (abból a szempontból nem, hogy buta érvelés mutogatni, hogy biztos fekete jövedelemből vették, adóztassuk szénné őket), hiszen az egy másik tevékenység volt, nem az a jövedelem, ami majd a befektetésedből származik.
  Büdaörs azért rossz példa, mert egy folyamatosan duzzadó agglomerációs település. Budapesten már arányaiban több az üres lakás, amilyen kicsi a bérleti piac, néhány százalék is számít.
 • Zabalint
  Amúgy én megint az államot említeném, mint elsőszámú felelőst a lakhatási problémák miatt. Fellendülési időszakban egyrészt nyomja a hitelhez köthető támogatásokat, ezzel pumpálva a keresletet, miközben a másik oldalon a felesleges látványberuházásaival, amit szintén az adófizetők pénzéből finanszíroz, elvonja az amúgy is fellendülés idején keresett építőipari munkaerőt. Ha hosszútávon jobb lakhatási helyzetet akarnánk, akkor anticiklikus beruházási politikát kellene folytatnia az államnak, válság idején itt tartva az építőipari munkaerőt, hogy fellendülés idején rázúduljon a piacra. De megjegyzem, a látványberuházásokkal olyan probléma is van, hogy sokkal jobban hasznosítható telkeket is elvesznek, pl. az új atlétikai stadion a rendezvény után felesleges lesz, ugyanakkor akár köz, akár lakhatási célra kiváló terület lett volna, míg kicsit odébb elbaszott helyeken épülnek társasházak.
 • én megmondtam

  “Az elmúlt években 40-50% is volt a befektetési célú vásárlás.”

  Ez konkrétan már évek óta nem igaz. A MÁP+ bevezetése óta csökken az arányuk, amit a COVID jelentősen felgyorsított. A vételi és az eladási oldalon is kb. 30% a befektetők aránya, már egyáltalán nem igaz, hogy csak pénzt tolnak a rendszerbe:
  imgur.com/a/oXviFue

  Ez a láb már kiesett, a várva várt nagy esés mégsem jött…


  Bocs, de ott a haverjaiddal van akkor a baj. 10-15 milla önerőből és “piacképes” fizuból (ez nálam 400+ nettót jelent, de inkább többet) simán össze lehet szedni 35-45 millát hitellel, amit havi szinten alig lenne megerőltetőbb fizetni (ha egyáltalán az lenne), mint egy albit. 35-45 millából már teljesen jó lakásokat kapni BP-n.

  Ne írjatok már lécci ilyen fogalmatlan baromságokat, legalább számoljatok utána fejben, ha nagyot akartok mondani.

 • bjozef

  Már bocsánat, de engem meg az zavar rohadtul, hogy a sok adócsaló vállalkozó meg menti ingatlanokba a környékünkön a fekete pénzét és ez már a rendszerváltozás óta így megy, mert érdekes módon ezt a kiskaput minden párt meghagyja valamiért (magának is…). Még jó hogy rommá adóztatnám, de mondom játszhatjuk a vagyonvizsgálatos játékot, de akkor lenne aztán sírás-rívás…
  A 4% illeték is egy céltalan adó, már leírtam, annak hívod aminek akarod, nincs célja, ÉRTED??? Az a jó adó ami célzottan bezár minden kiskaput a fekete pénzek eltüntetésére, az ingatlan jelenleg gyárkapú méretű az ilyen pénzek kimentésére…Teccik érteni? Lehet a nagy fővárosban akkora az adófegyelem, de felént nem tudok mondani egy KKV-t sem 20-30 főig ahol NE lenne boriték a fizetés mellé, egyet sem!
  Ha mindenki(??) budaörsre(???) akar költözni, akkor az elég sok problémát felvet, mindkét oldalon…
 • tumpara
  7szamjegyu ITs, nyman: akkor számoljunk. A Momentum pl. 25%-os kulcsot vetne ki az 1 milla feletti keresőkre. (A többi párt programját most nem találom. Ez is gáz mondjuk….) Mivel sávosan szokták a többkulcsost számolni, ez azt jelenti, hogy 1,5 millánál az 500e Ft-ra nem 75e Ft-ot, hanem 125e Ft-ot kell adóként befizetni. Ez +50e Ft, ami a 1,5 millás fizetésre vetítve 3,3% adónövekmény. Ez olyan felháborító adóteher? Szerintem mondjuk ezért felesleges is bevezetni, különösen, hogy alapvetően az egykulcsos szja és a nagyobb fogyasztási adók mellett vagyok, de azért ki lehetne tekinteni a saját buborékunkból. Az átlagbér bruttó 431e Ft, a medián 330e, próbáljátok úgy nézni, hogy a szolidaritás nem csak arról szól, hogy másokat felemeljünk a mi pénzünkből, hanem hogy megvédjük a saját vagyonunkat. Ha ezek az emberek végleg leszakadnak, jön a bűnözés és a szolgáltatások romló színvonala.
 • bjozef

  “És a helyzet az, hogy per pillanat is fizetek ingatlan adót, itt lakok a 22.-ben, de mivel csak az ideiglenes lakcímem van, így az önkormányzat kivet rám minden évben 30e forint adót. Mert nem tudják elképzelni hogy örököltem egy házat mivel elhunyt édesanyám, és mivel rendszeresen hazajárok így megtartottam az ottani lakcímem, ha ott kellene orvoshoz mennem például.”
  … azt hittem komoly vagy de tudod kit nézzél hülyének….
  aztán még neked van pofád itt kommunistázni….
 • IDSx
  kérdezz meg tetszôleges társasházi ingatlantulajt értelmesebb környéken, vagy közös képviselöt. A lakógyülések miatt utóbbiaknál kell legyen egy lista, ki valóban tulaj vagy tulaj által meghatalmazott, illetve SOS esetben ki értesítendö.

  De egyébként újépítésüt ahány ismerös és nekem is ez a tapasztalatom vett már az értékesítés legelején a legjobb lakások, garázshelyek “foglalva” megjegyzéssel ellátva. Egy bizonyos lakásméret (és ez nem a penthouse lakás…) felett nálunk aki itt lakó tulaj az 2-3 kisgyerek, garantàlt CSOK. És egy újabb szint felett itt lakó tulaj nincs is…

 • tumpara
  “Aki szerint a fidesz korrupt(szerintem észzerűen gazdálkodnak az állami vagyonnal) az mit mond arra, hogy Czeglédy úr milliárdos költségvetési csalás miatt van perbe fogva ami elől a mentelmi jogára hivatkozva iszkol?” – jani129

  Egyszerű a válasz. Mészárosnak, Czeglédynek börtönben a helye, mármint bíróság útján persze. Az egyik több 100 milliárdot lopott, a másik meg 6 milliárdot. Van különbség morálisan? Nincs. De nekem is van egy kérdésem: miért nem tudod elképzelni, hogy pártszimpátiától függetlenül is elítélhető a korrupció? Ez az igazi baj és amíg ez így marad, nem is lesz változás.

 • jami
  csatlakozom -hoz. Vannak ilyen munkák, nem kérdés, de nem eszméletlen sok és nem mindenfelé 😉
 • IDSx
  fontos meglátás, maga a lakáskiadási piac szürke zóna. a tulajt épp úgy nem védi a gyakorlatban a bürokrácia ha a bérlö nem tud/akar fizetni, mint ahogy a bérlöt sem, ha a tulaj épp többet akar kérni. Sok tulaj hányadék ingatlanból akar meggazdagodni, meg a bérlö újítsa fel az ö vagyonát, de sok bérlö is fullos lakàst vár el aprópénzért.

  Nagyon kevés lakáskiadás van hivatalosan papírozva – mi csináltuk korábban így: az amortizációt és az inflációt is figyelembe véve, tulajdonosként közel sem akkora üzlet, mint azt sokan gondolják. Ami fü alatt kell megy, az pedig beárazza a rizikókat: az igénytelen bérlöi tapasztalatok miatt a tulajok nem költenek annyit az ingatlanra, a “3 forintért az anyjuk is” tulajok miatt a bérlök pedig nem mernek-tudnak több éves, korrekt szerzödést kötni.

 • porthosz

  Nincs ebben semmi trükk, kétlaki életet élünk mert a család nagy része maradt vidéken, mi meg Bp-en dolgozunk, így szinte minden hétvégén vidéken vagyunk, hétköznap meg Bp-en.

  És teljesen mindegy hol van az állandó és az ideiglenes lakcímem, egyik esetben ide másik esetben oda kellene fizetni az ingatlan adót.

  Az viszont elszomorít hogy mennyi rosszindulat költözött ebbe a fórumba is. Ha valakinek egynél több ingatlanja van, biztos rohad szemét adócsaló, ha valakinek az állandó mellett van ideiglenes lakcíme, biztos rohad szemét adócsaló, ha valaki fizetése 7 számjegyű biztos rohad szemét adócsaló és így tovább.
  Lehetőleg mindenkit adóztassunk szénné meg rommá akinek egy picit is jobban megy mint a többinek, meg vegyük el tőle a amit csak lehet…

  Tényleg szomorú vagyok hogy mindenki csak a büntetésben tud gondolkozni, és hogy vissza akarunk húzni mindenkit a pöcegödörbe…

 • BlaZember
  “Az a réteg, aki minden pénzét elkölti, nyilván jobban járna”
  Az hagyján, de ők vannak jelentősen többen, nem pedig azok, akik a bevételük olyan jelentős részét tudják félretenni, hogy a jelenlegi adórendszer haszonélvezői legyenek. Így semmit nem kell csodálkozni rajta, hogy rohamosan nyílik a társadalmi olló, és vándorol a pénz a tehetősekhez, míg alattuk szegényedik el az egész ország. Ennek is van/lesz költsége, nem lehet olyan egyszerűen nézni, hogy NEKEM MOST mennyi adót kell fizetnem. Legalábbis ha megtakarító, nem felélő pozícióban van az ember. Jövőnk is van, nem csak jelenünk.

  A legszomorúbb az egészben, hogy akiknek a bőrére megy a jelenlegi adórendszer, azok meg vannak győződve, hogy ők most így jobban járnak a korábbihoz képest. Közben meg ha kiszámolnák, akkor látnák, hogy egyáltalán nem. De őket sajnos a legkönnyebb megvezetni.

 • IDSx
  naigen, ez már egy tipikus hungarikum aspektus. Magánszemélyként 3 forint adóhátralékért elövesz a NAV, de eközben meg teljesen jól van az, hogy újépítésü társasházi beruházások mögött garantáltan NER közeli embert találsz, a telkek is böven piaci ár alatt kerülnek hozzájuk, stb.

  De az se semmi, hogy 4-6-8 milliós garázshelyek készpénzért cserélnek gazdàt, vagy épp 200 milliós balatoni ingatlanok…nem egy sztori van ismerösi körben, ahol az eladó egy 4-5 évvel ezelötti piaci árat akart írni a szerzödésre, amiért ö befektetett anno. azóta amit a lufin nyert, azt készpénzben kéri, ne legyen nyoma a NAV elött.

  Nyilván lakhatàsi vàlság van, ha még egy üresen àlló ingatlan is bombabiztos parkolópálya “kevésbé tiszta” jövedelmeknek, ahol nem is igazán számít mennyi az ára.

 • IDSx
  hobbim (természetjárás) miatt sokat járom a “vidéket”. Szinte minden, picit is értelmesebb helyen lévö faluban van 2-3-4 új palota, az udvaron márkás autók – és a ház elött 10/10 esetben “xy bau kft.” matricás, lelakott furgon.

  az ingatlanpiaci pénzszórásban a fö gond ez, azok a pénzek eltünnek egy szük vállalkozói rétegben, érdemi visszaforgatás nélkül az adórendszerbe.

 • Filtrációs hatás
  családilag mi akkor és részben ezért költöztünk, tudtunk költözni a budai agglomerációba, egy nyugat-magyar megyeszékhelyröl. Az elözö ingatlanunk rokonságon belül, valóban egy kevésbé tehetös családnak tudtuk így eladni. Szüleim azóta narancs szavazók, az akkori támogatási rendszer tette lehetövé részben, hogy jobb iskolába, egyetemre járhassunk. De akkoriban jelentös különbség volt az ingatlanárak közt, ma már a vidèki nagyvárosok a budapesti árszinten vannak – nem segít érdemben a “családtámogatás” azoknak sem, akiknek van, de szeretnének elöre jutni, a gyerekeiknek jobb lehetöséget biztósító környékre költözni.
 • IDSx
  külön diplomamunkát megérne ez a jelenség, igen, amikor sokszor 40+-os, megállapodott, családos emberek is a vidéki szülöi ház címét adják le, hó végén meg a hazautazási költségtérítési papírt, miközben nagyvárosban már 2-3 ingatlanja van, stb. Ugyanez a müfaj aki privátra kocsit, nyaralót cégnévre vesz, mondvacsinált indokkal.

  Példálódzunk a papíron földönfutó politikusokkal, de igazából ak

  egy ideje megszünt a háziorvosi “körzet” fogalma, ha neked az otthoni háziorvos szimpibb vagy nála van kapacitás a nevére vehet úgy is, hogy máshol vagy bejelentve. Én is így vagyok, itt a kerületben nincs kapacitás, megbeszéltem a 20 perc autózásra lévö, agglomerációs kisvárosi háziorvossal hogy nála maradok…

 • Ipiapacs

  751 880 bruttóhoz hozzájön 97.744 szocho, azzal a munkáltató teljes költsége 849.624.
 • bjozef

  “35-45 millából már teljesen jó lakásokat kapni BP-n.”
  “Ne írjatok már lécci ilyen fogalmatlan baromságokat, legalább számoljatok utána fejben, ha nagyot akartok mondani.”

  …köszönjük emese….

 • Lapát
  15M onero es melle mondjuk max 30M hitel 20 eves futamidore nagysagrendileg 5.5-6% kozotti kamatra kaphato, de inkabb mar 6% fele gorbul. Meg. A kovetkezo kamatemelesig. Atlag torlesztoreszlet 240-250ezer kornyeken van erre.
  Es ebbol egy “jo” budapesti ingatlan ami kijon, parameterei: eselyesen max 50 nm vagy alatta, regi epulet es nem tul acelos elhelyezkedes, de hogy a 3 tenyezo kozul 1 hibadzni fog, az hot ziher.
  Ujabb epitesut / nagyobbat meg berelsz a torleszto 2/3abol.
  De lehet csak nem jon ki a matek hogy miert is jo egy platozo piac legtetejen kimaxolt hitellel magas torleszto mellett tobb evtizedre bevallalni valamit.
 • BlaZember
  Semmi értelme összehasonlítani az adóvonzatát egy progresszív adózási rendszerben egy kiemelkedő bérnek egy egykulcsosban egy nem kiemelkedő bérrel. Pont a lényeg marad ki belőle.

  Arról nem is beszélve, hogy a korábban munkabérben beszedett adók jelentős része átvándorolt bújtatott adókba, amiket nem is látsz, de megfizeted. És ráadásul ezek csak számok, holott ami számít, az a pénzed vásárlóértéke. Totál nulla értelme van ezt így összehasonlítani, meg kéne már érteni.

  Ha rendesen kiszámolod, akkor az fog kijönni, hogy ha legalább kb 110% pénzromlás volt 2010 és 2021 között, akkor a medián fizetés vásárlóereje csökkent bruttó 129% és 123% nettó medián emelkedés mellett. Medián alatt meg pláne. Az átlaghoz is 122% alatt kell maradni. Persze biztos van olyan, akinek nem nőttek ennyivel a domináns költségei (lakhatás, kaja stb) ennyi idő alatt. Meg nem kell magán eü, tanár.

 • Betonbéka
  Egyetértek azzal, hogy az építőipari kapacitások állami (EU-s) beruházásokkal való elszipkázása az utóbbi évek komoly problémája. Én most építkezek, és ennak hatását nagyon megérzem. A CSOK és más állami támogatások árfelhajtó hatását viszont nem látom olyan jelentősnek – konkrétan alig tudok olyanról, aki rajtam kívül ilyen pénzből építkezne. Nagyon sokan egyszerűen nem mernek belevágni.
 • egyszervolt

  Hol lehet jelentkezni? 🙂 komolyan
 • Hollós

  Vidéki, jól futó kis-közepes vállalkozásból simán van annyi LEGÁLIS bevétel, hogy lakásokat vesz a tulaj, sok esetben évente, vagy akár többet is, esetleg házat épít a gyerekeknek. Nincs NER, meg politika, csak mondjuk nem csak te vagy burkoló, hanem van néhány alkalmazottad is és jól működtök, vállalsz komolyabb munkákat, határidőre, szépen és gyorsan dolgozik a céged és nem vagy csont idióta. Alkalmazottként ezt nem látod, viszont én meg rálátok. Ne irigykedj és ne fenyegetőzz, inkább vállalkozz!

  Neked is ezt tudom mondani, nem kell NER-ezni, mert látsz egy szép családi házat. Számos olyan vállalkozót ismerek, akik saját erőből építgették a cégüket és jól élnek. Nem lopnak, nem csalnak, csak kockáztattak, vállalkoztak és egy idő után bejött. Te is elkezdheted!
  Megint megjelentek ezek az őskommunista igék, hogy aki jól él, azt fel kell jelenteni, mert az gyanús.
 • jami
  Az egyik háznál már a szerződést mentünk volna aláírni (baromi sok körön voltunk túl), amikor jött a tervezet és benne totál más ár (több millával kevesebb) és hívott a kivitelező, hogy akkor azt az x milliót majd kp-ben vigyem. Mikor értetlenkedtem, akkor az volt az első mondta: ő 20 éve így ad el házat.

  (Nem abban aházban lakunk)

 • HLK
  Jómagam minden lakásomat adózott forintból vettem, minden bérleti díjról elismervényt adok, és fizetem utána az adót, úgyhogy nyugodt szívvel alszom és pofánröhögöm azt, aki vagyonosodási vizsgálattal fenyegetőzik 🙂

  Nagyon hálás vagyok mindenkinek aki kimutatta a valódi énjét a hozzászólásokban.
  Így máris könnyebb eldönteni, hogy “felfelé” menjünk, vagy “előre”.

 • .....
  @27%-os ÁFA
  Nem a 2%-kal van a baj, hanem a maradék 25%-kal. 🙂
  És ehhez jön a bruttó-nettó különbség és a szochó.
  A teljes fizetésünknek kevesebb, mint a felét tudjuk termékekre költeni, a maradék az szochó, bruttó-nettó különbség és ÁFA. Nem vagyok otthon az európai adózásban, de ezt soknak érzem.
 • 27%-os ÁFA

  Nem a munkáltató teljes költségéről írtam, hanem az alkalmazott szempontjából hasonlítottam össze a 25 vs 27%-os ÁFA és a jelenlegi vs 2009-es jövedelemadó-szintet.
  A munkáltató teljes költsége egyébként 751.880 Ft bruttó bér esetén 2009-ben 998.560 Ft volt, ebből a munkavállaló nettó 386.110 Ft-ot kapott készhez. A teljes adóteher a béren 61,33% volt 2009.ben.
  2022-ben a 751.880 Ft bruttó bér esetén a munkáltató teljes költsége 849.624 Ft, ebből a munkavállaló (0 gyerek esetén) nettó 500.000 Ft-ot kap készhez. A teljes adóteher a béren 2022-ben 41,15%. Tehát a munkavállaló havi 150k-val kevesebb bérráforításával a gyermektelen (!) munkavállaló 114e Ft-tal kap többet havonta. Ha meg mondjuk 3 gyereke van, akkor 261e Ft-tal. Havonta. Na EZ a nem mindegy.
 • porthosz

  Nem a háziorvos a baj. Mindegyik sztk, fogorvos (nem magán) stb azonnal kidob ha a lakcímkártya szerint nem illetékes területileg.
  Ha bármilyen állami EÜ ellátást szeretnél, akkor muszáj hogy vagy az állandó vagy az ideiglenes lakcímed abba a régióba legyen, máskülönben maximum akkor foglalkoznak veled ha bevisz a mentő.

  De vissza az ingatlanra: ne az legyen már a vezérelv, hogyha valakinek van valamije akkor azt el kell venni tőle, mert biztos lopta meg hasonló…
  Én is tudok “kreatív” ötleteket, hogy pl. ha fejenként 15 nm-nél nagyobb a lakás az burzsoá és szénné kell büntetni, mert feleslegesen lakik túl nagy ingatlanban, lakhatási válságot okoz, ahelyett hogy beköltöztetne maga mellé még 3 másik embert meg ilyenek.
  Mindjárt nem lenne olyan népszerű ez az ingatlanadó a fórumozok körében sem, mert csak addig könnyű erről papolni, amíg nem a tiétekkel verik…

 • Kicsi a világ
  Érdekes. Az ide irogatók 90%-a a fizetése 40-50-80%-át félreteszi, mégis az ide írok 90%-a ki van akadva, ha egy blogger fejében felmerül, hogy évi 50ezer forint vagyonadót be lehetne szedni az ingatlantulajdonosoktól…
 • IDSx
  doktori ertekezest lehetne irni a varoskakbol, keruletekbol ahol ott a kozepen az uj focipalya vagy a sportcsarnok. Kivaloan megkozelitheto helyeken, de szigoruan maximum heti 2x hasznalva meccsre, meg neha 1-1 rendezveny, mert az atlag lakossag ha fizetne se kapna hasznalati jogot. Kedvencem az uszodak ahol ovis-iskolas-utanpotlas uszas, foglalkozas veletlen sem nap kozben van. Nem, az esti idosavokban, mikor az adofizeto dolgozo, aki fenntartja az egesz letesitmenyt rekrealodni menne – es 1, maximum 2 szabad sav fogadja.

  Na, es ugyanezen telepuleseken kulteruleten meg a szomszedos szanton, feltoltott lapos-mocsaras reszen a lakoparkok, se egy onkormanyzati kisbusz, semmi, ra van kenyszeritve az ember az autozasra napi szinten ha kenyeret akar venni is. Aztan csodalkoznak hogy a kis, bekes varoska 24/7 olyan, mint a Rakoczi ut csucsidoben

 • axt
  Mindenki: van bármi felmérés arra nézve, hogy hány lakás áll üresen, mert szándékosan nem adják ki senkinek se? Én nem akarom elhinni ezeket a 30-40%-okat, amiket írtok. Ez rengeteg.

  Nincs bennem semmi irigység, hidd el. 2 lakást nem tartok még hiénázásnak, simán lehet, hogy valaki a gyerekének veszi, stb. Amire én reflektáltam, és szigorúan csak arra, az a hamukázás, amit a lakcímkártyád körül csinálsz. Ezt akárhogy magyarázod a háziorvossal, sehogy sem jön ki a matek. Pláne, hogy ahogy már itt írta neked valaki, nincs már olyan mint régen, hogy ki melyik körzetbe tartozik. Oda mész, ahova akarsz. Azért azt megnézném, hogy 39 fokos lázzal te elindulsz a 22. kerületből vidékre, mert ott van a háziorvosod. Erre írtam, hogy teljesen életszerűtlen hülyeség az a magyarázat, amit adtál. Továbbra is azt mondom, hogy trükközés van a dologban, csak ezt te nem fogod bevallani.

  2011-ben 13% volt Budapesten a népszámlálás szerint. Azóta csökkenhetett szerintem.