Meddig előny a hitelfelvétel?

A fejlett államok eladósodottsága az elmúlt évtizedekben hatalmas mértékben megnőtt.

Míg a múlt században a hetvenes évekig a legtöbb állam pluszos vagy alig mínuszos költségvetéssel működött és az államadósságok mértéke alacsony volt, utána a politikai szándék legyőzte a józan észt és elindult az államok eladósodása. A fejlett országok államadóssága 1913-ban még csak átlag 12% volt és jellemzően csak háborúk esetén emelkedett meg.

A német államadósság a hetvenes évek közepéig 20% alatt maradt, a kilencvenes évek elején még a negyven százalékot sem érte el, 2010-re meghaladta a 80%-ot.

Az amerikai kormányok az 1929-es válság előtt és a világháború után végig pluszos vagy enyhén mínuszos költségvetést voltak képesek összehozni, a hetvenes évek végére 31%-ra csökkent az államadósság mértéke.

Carter elnökkel ez megváltozott, onnantól minden amerikai elnök alatt hatalmasat nőtt az államadósság, egyedül 1995 és 2000 között Clinton elnök alatt tudtak pluszos költségvetést összehozni. (Vagyis egyáltalán nem lehetetlen, csak akarni kellene.)

Az uniós országok nagy része észbe kapott az elmúlt években és kihasználva a gazdasági növekedést, igyekezett pluszos költségvetést folytatni az elmúlt években. (Magyarország sajnos nem volt közöttük az elmúlt 30 évben, ennek megfelelően az államadósság tekintetében is elég rosszul állunk, a tizedik legmagasabb a magyar államadósság az Unión belül.)

De nem csak az államok, a cégek is folyamatosan adósodtak el az elmúlt két évtizedben, az elmúlt 10 évben az amerikai cégek minden egyes dollárhoz, amivel a bevételük nőtt (nem a profitjuk!), egy újabb dollár hitelt vettek fel.

A mostani járvány miatti hitelfelvételek még nincsenek is ezekben a számokban.

A kérdés az, meddig lehet hasznos az eladósodás? Hosszú távon soha nem az, mert egyszer vissza kell fizetni a hiteleket, de rövid és középtávon meddig több a haszna a hitel jelentette gazdasági élénkülésnek, mint a hitelkamatok miatti hátrányoknak?

Egy 2011-es tanulmány szerint az OECD országokban 85%-os állami eladósodásig a hitelfelvétel növelni tudja a gazdaság termelését rövid távon, afelett azonban már rövid távon is negatívan hat a gazdaságra az állam vagy a cégek eladósodása a növekvő terhek és adóztatás miatt. (Minél nagyobb a hitelfelvétel, annál több pénz megy el a kamatfizetésre, amit az adókból kell beszedni az államoknak, a magasabb adóztatás viszont visszafogja a gazdaság növekedését, így gyorsan a gazdaság ellen kezd el dolgozni az állam vagy a cégek növekvő hitelállománya.)

Egy 2017-es tanulmány az eurózóna országait tanulmányozta hasonló szempontból. Bár a hitel nagysága a gazdaság hatására sok tényezőtől függ (belső vagy külső adósság, az ország technológiai fejlettsége, speciális helyi gazdasági állapotok, a hitelt az infrastruktúra fejlesztésére használták vagy csak szavazatokat vásároltak belőle a következő választásra, stb.), a tanulmány azt találta, hogy hosszú távon a hitelfelvétel egyetlen országban sem járt gazdasági növekedéssel, ami még érdekesebb ennél, hogy rövid távon is csak négy országban nőtt a gazdaság teljesítménye a hitelfelvétel hatására. Sőt, a hitel pénzügyi multiplikátor hatása a legtöbb esetben negatív a 60%-nál jobban eladósodott országokban, magyarul többet visz a hitel növekedése, mint hasznot hoz a gazdaság számára.

Némileg más számokkal, de ugyanerre jutott egy másik európai tanulmány  és egy harmadik is.

Ennek fényében érdekes lesz látni, mit fognak tudni csinálni az államok a járvány miatt is elszaladó államadósságokkal, mennyire fogja negatívan érinteni a növekedést és úgy általában a gazdaságot a következő években-évtizedekben az eddig felhalmozott államadósságok.

Bár az elmúlt negyven évben hozzászoktunk ahhoz, hogy az államok gatyáig és még azon túl is el vannak adósodva, illetve hogy alapnak veszik sok országban a veszteséges költségvetést évről-évre, azért látszik a történelemben, hogy ez messze nem volt így még a múlt század nagy részében sem. Ez egy viszonylag új tendencia, amiből a látszat-jólétet tartják fenn a fejlett államok, kérdés, meddig lehet ezt még játszani és mi lesz az ára a következő generációk számára.

Share

99 hozzászólás

 • anon

  A bank akkor emelheti a hiteled törlesztőjét, ha a BUBOR nő, és változó kamatozású hiteled van, és a kamatfelár akkor is fix. Ez már nem 2008 egyoldalú kamatemelésekkel, ilyennel bepróbálkozik valamelyik bank, kőkeményen megbüntetik. Ha fix kamatozású, akkor az infláció reálértéken évről évre csökkenti a törlesztődet.

 • V
  lehet hogy draga a lakhatas de attol ha “az utcara mennek az emberek” az mit old meg? Vagy ugy gondolod ez egy olyan dolog amit a Nagy Nemzeti kellene megoldjon? Osztogatni lakasokat mert az JAR MINDENKINEK? Nem nagyon ertem a kommented
 • Csizkek
  ” Most mégis az szívta meg az elmúlt 5 évben történt àrrobbanás miatt, akinek nem volt a nevén legalább egy rozzant lyuk…!”
  Miert szivta meg? Egyelore csak az latszik, hogy aki 5 eve vett es most eladott az egy durva profitot realizalt. Aki az elmult evekben vett es benne lakik az majd utolag derul ki hogy megszivta e vagy sem. Ez a 3.-ik ingatlancsucs amit en latok. 2007-2013 kozott 60% koruli realertek csokkenes volt egy bp ingatlanban. Volt itt egy jo stat errol kiszamolon. Es mar 2003, 2004ben is az volt hogy megszivja aki most azonnal nem vesz vmit. Vegul mind megszivtuk:) a devizasok is.. persze vhol lakni kell, lakhatashoz az ember nem nezi a csucsokat, vesz amikor tud.
 • Blend Ahmed
  “Most mégis az szívta meg az elmúlt 5 évben történt àrrobbanás miatt, akinek nem volt a nevén legalább egy rozzant lyuk…!”

  Azokat az embereket, akiket 10-15 éve még panelproliztak, azokból most már megbecsült panelmilliomosok lettek…

 • dmry
  a hitel addig amíg, van valós és értéktartó fedezete megoldás, ezek ellenében kényszerítés+ma már társadalmi elvárás+okosság.
  ez a kombó már régóta létezik, kár hogy, pont az államok használják hamis illúzió megteremtésére…
  a mára jellemző hitelezéssel kapcsolatos, igencsak sarkos véleményem, amit korábban sem rejtettem véka alá…

  ja, már ide is leírtam néhányszor, hogy miért gáz a hitellánc tovagyűrűzése, de hát kit érdekel, mikor a tőzsde ma még jobban Nő:), mint a fertőzöttek száma:(

 • expect

  “De egy házaspár mindkét tagja ha Aldi pénztáros is (túlóra nélkül) félmillió nettót hazahoz, amiből azért valljuk meg, nem nehéz egy albérletet kicsengetni és 100.000.-Ft-ot félretenni.”
  Nem igazán vagy tisztában a megélhetési költségekkel… Bérleti díj, rezsi, közlekedés, kaja, háztartási, tisztálkodó szerek alsó hangon 350-et kitesznek. Ez mellett még nem volt betegség, nincs ruhájuk, nem cseréltek le vmilyen saját használatú eszközt (18 év alatt azért párszor megtörténik), ezek visszaosztva minimum havi 30-ba kerülnek. Most tartunk nagyon szűken mérve 380-nál és hol van még pl egy gyerekvállalásról szó vagy egyáltalán arról, hogy bármire költöttek azokon a kiadásokon kívül, amik a puszta létezésüket szolgálják. Nyilván lehet 18 évig olyan “luxuskiadások” nélkül is élni mint fodrász, kondibérlet, strand, mozi, kávé, könyv, rózsa a párodnak…stb csak felmerül, h minek?
 • jami
  Jelzáloghitelnél, ha gond van a bevétellel, többnyire lehet egyezkedni a bankkal ÉS benne maradni a lakásban/hátban. Bérletnél kevésbé, és ha nem belátó a tulajdonos, akkor meg kell oldani a lakhatást.

  Hátnál a saját gyümölcs, zöldség egy kellemes extra, ami ellensúlyozza a hóseprést, fűnyírást (ami legalább mozgás).
  És minden hitelnek vége lesz egyszer, jó esetben mire az ember nem dolgozik tuti. Akkor vagy lehet belőle nyugdíjas otthonba menni vagy kisebbre cserélni és a különbözetből gondozó.

  (Anyám pl. a kertben termelt dolgokkal egészíti ki a nyugdíját. A virágcsokortól a dióig terjed a paletta; imád a piacra járni, mert beszélget egy csomót. Sokkal értelmesebb elfoglaltság, mint az akciós újságok olvasgatásával spórolni…)

 • Szabi
  “. Bérleti díj, rezsi, közlekedés, kaja, háztartási, tisztálkodó szerek alsó hangon 350-et kitesznek.”
  Ha te 200.000et elköltesz kajára meg tisztálkodó szerre akkor ott nincs miről beszélni… Legalább is egy fiatal pár vagy aki előre akar jutni az nem így gondolkodik.
  Jelentem külföldön sem jobb a helyzet lakhatás kérdésében, mint ahogy sokan gondolják. Nem beszélve a szolgáltatások árairól, autó biztosításról stb stb.. Két átlag ember, két átlag fizetésből ott sem bérel/vásárol arányaiban kevesebbért normális lakást egy fővárosban, sőt!! Osztrák kis falukat, nevesincs helyeket stb ne vegyük figyelembe.
  Budapesten még mindig lehet épkézláb 1.5-2 szobás lakást bérelni 120-150között. Ami sok egyedülálló ember fizetésének a fele.
 • Zanderke

  Ők ugyanolyan panelprolik, csak az ingatlan amiben laknak 8 helyett 35-40 mFt -ot ér. Ettől még egy lakótelepen megmaradt a suttyóság. Persze nyugtatják magukat, hogy ők milliomosok, de az egy másik liga és ezt is tudják a szívük mélyén… 🙂
 • Csabi
  ” Jelzáloghitelnél, ha gond van a bevétellel, többnyire lehet egyezkedni a bankkal ÉS benne maradni a lakásban/hátban. Bérletnél kevésbé, és ha nem belátó a tulajdonos, akkor meg kell oldani a lakhatást.”
  -Persze hogy lehet mert a bank ha hosszabb távon is de a pénzéhez jut ráadásul kamat és mindenféle kezelési és egyéb díjak mellett. Viszont főbérlőként ha valaki azt mondja hogy most egy ideig pl 60.000el kevesebb, vagy éppen semmi, akkor azt egyenesen a zsebedből veszi ki amit már nem látsz többé. És ha ez párosul azzal hogy látod előtte hogy igen kellemes, gáláns életet élt /új autó, nagy tv, jó ruhák stb/. De ha baj van akkor fele annyiért vagy ingyen akar lakni abban a lakásban amire te 5-10-15évig gyűjtögettél és esetleg saját kezeddel munka után újítottad fel. Saját tapasztalat.
 • usespanner
  “Bérleti díj, rezsi, közlekedés, kaja, háztartási, tisztálkodó szerek alsó hangon 350-et kitesznek.”

  Hát aki nem figyel a költségekre, annak a határ a csillagos ég.

  – Lehet arcszeszt venni 250.-Ft-ból és lehet 10x annyiért, ugyanannyit érnek.

  – Lehet autóra költeni havi 75.000-t és lehet BKV-ra 9000.-Ft-ot.

  – Találsz 2 szobás lakást 120.000.-Ft-ért és milliós bérleti díjért is.

  – Lehet hajvágóra költeni évi 1500.-Ft-ot és fodrászra ennek az ötvenszeresét.

  – Lehet mozira+popcornra költeni havi 10.000.-Ft-ot, vagy venni egy használt kivetítőt+vásznat szinte ingyen. Az alkohol is ingyen van, 3 üveg minőségi bor a Margitszigeten vagy egy koktél az 5. kerben?

  A gyerekvállalásban egyetértek, az kissé más, gyerekekkel nehéz spórolni és nem is ez az élet célja.

 • David
  Valaki írta itt is, hogy a lakásbérlet kifizetése havonta kidobott pénz… Rengeteg embertől hallom ezt, és mindig elzsibbad az agyam. Nem használod a lakást és annak felszerelési cikkeit? Nem jó érzés hazamenni valahova? Esetleg akkor kidobott pénz, ha egyébként a lakhatást könnyedén meg tudnád oldani más formában is. Szülőknél, haveroknál stb… Azonban mivel ott vagy, használod, gondolom ennek oka van. Nem tudtál/akartál lakást venni, készülsz egy változásra az életedben és nem akartad bebetonozni a helyzeted stb… stb… Nem lehet ilyen kőkorszaki szintre leegyszerűsíteni a kérdést és csak azt nézni, hogy akár el is égethetnéd azt a pénzt havonta. Ebbe belezavarodsz. Nyaralni sem jársz? A nyaraló vagy szálloda sem lesz a tiéd soha. Mégis könnyedén ott tudod hagyni a lakásbérleted éves árának 1/3 részét 1 hét alatt belföldön… Ezért a pénzért Te kapsz is valamit ember…
 • Treil
  Lakhatas. Aki milliókat nyert eladott panelen még tobb milliót veszit az új ingatlan megvetelen, rosszabbul járt mintha fél aron történt volna minden 5 éve, most dupla különbözetet fizetett ki.
  Nagyon nagy probléma lesz a jövőben az ingatlan. Sokkal magasabbak a műszaki követelmények mint régen, sokkal msgasabbak az igenyek, sokkal kevesebb a szabad telek ahol nem kell bontani. Sokkal drágább a munkás, sokkal drágább az epitoanyag, aminek nagy része import. Aki arra spekulal hogy majd megfizethetobb lesz az súlyosan téved, még drágább lesz. Olcsóbb az lesz ahova te nem akarsz költözni, amit fel kell ujitani súlyos penzekert ketes szakemberekkel.
  Most vedd meg a legkisebb és egyben legjobb műszaki állapotú ingatlant amire szukseged van. Ez nem befektetés hanem a kérdés mennyi pénzt ontesz ki a jovoben az ablakon.
 • Janos82
  :

  Jo, de az aldis melohoz meg 8 alltalanos se kell. Kb annyi, hogy atlagos fizikumu legyel, ami 20-30 evesen nem egy nagy extra. Es innen meg lehet felfele haladni.

  :

  Ne agodj, 2006-2007ben meg az szivta meg, aki hitelre vett lakast befektetesre. Ez ilyen, egyszer lent, egyszer fent.
  Siman elkepzelhetonek tartom, hogy a terjedo homeoffice az olcsobb kornyekek fele fogja tolni az embereket, mert ha nekem fix melom van otthonrol, akkor minel olcsobb az otthon, annal tobb jut masra.

 • Maki
  “A bank akkor emelheti a hiteled törlesztőjét, ha a BUBOR nő, és változó kamatozású hiteled van, és a kamatfelár akkor is fix. Ez már nem 2008 egyoldalú kamatemelésekkel, ilyennel bepróbálkozik valamelyik bank, kőkeményen megbüntetik. ” lásd OTP esete 1989 után. Akkor a parlament törvényt hozott, hogy mégis emelhetik az addig fixnek gondolt kamatokat, lett is 35%-os kamat az addig 2% kamatból. Ilyen törvényt bármikor hozhat a parlament, szóval a fix hitel csak békeidőre vonatkozik.
 • oliver
  ez a figura teljesen nincs képben. Teljes homály. Nettó 500-ból maximum csak tengődni lehet, és mindig nézned kell hogy hol akciós a párizsi. Teljesen sávon kívüli ekkora bevételből kifizetni egy 30 milliós panel törlesztőjét, vagy egy albérletet 150+rezsiért a megélhetés mellett. Mi a párommal egy gyerekkel 560-ból úgy jövünk ki, hogy 50 és 100 között tudunk félretenni, a 100 már persze ritka mint a feher holló. És egyáltalán nem élünk nagy lábon, luxusnak az számít ha van túró rudi a hűtőben…Egy csoffadt panel törlesztőjéhez pedig minimum havi 200 kéne… ennyibe kerül a megélhetés.
 • Joe Black
  Úgy bizony. Sőt, az hogy a háztartás mindkét tagja kapjon egy átlagfizetést az ritka. Valószinűbb a 2x medián egy háztartásban. Az pedig jó 20 százalékkal alacsonyabb mint az átlagkereset. Lehet hogy az ezen a blogon kommentelőknél és nálam se nem ez a helyzet, de az országban átlagban igen. Ma Magyarországon !pusztán átlagkeresetből albérletből indulva csak irracionális méretű áldozattal és kockázatvállalással lehet megfelelő ingatlanhoz jutni. Ezt az irracionális mértékű áldozat és kockázatvállalást (nem véletlenül) csakis valamilyen állami támogatási forma (csok, babaváró), vagy szülői/rokoni/baráti segítséggel vagy külföldi munkavállalással tudja a társadalomnak a nagy része csökkenteni.
  De azért folyamat nyomják a propagandát, hogy munkaalapú társadalom így, meg úgy. Az nem zavarja őket hogy az átlag a munkával itthon kitörölheti…
 • Moltiszanti

  Azt hiszem az Aldi pénztáros pont nem jó példa abból a szempontból, hogy amit ők keresnek az az ágazati csúcs, Lidl szintén zenész.
  Mindenki 400 nettot, azaz bruttó 700 körül keres kétkezi munkásként a fővárosban?
 • usespanner
  ,

  Dohányoztok? Ne tedd.
  Autó? Az sem spórolás, hogy 20 éves kocsid van, ami 12 litert fogyaszt.
  Rossz hiteled van? Te hoztál feltehetően rossz döntést.
  A megtakarításodat nem kamatoztatod? Kérdezz bátran itt a fórumon bárkit a befektetésről.

  Szüleimnek sincs semmi pénze, de azért rendeltek 200 db maszkot 20.000.-Ft-ért.
  Most erre mit mondjak?

  Moltisztanti,
  Ki beszélt 400 nettó fizuról? Én 250 nettót írtam. Ezt mégis hol láttad?:)
  Amúgy Aldi pénztárosnak nem mehet akárki, ha nem tudod megjegyezni a termékkódokat, kuponokat, a visszáruzást és lassú vagy, akkor viszlát.

 • expect
  “Ha te 200.000et elköltesz kajára meg tisztálkodó szerre akkor ott nincs miről beszélni”
  Senki nem írt ilyet, fuss neki újra. 🙂
  Egy házaspárnak hosszútávon (merthogy 18 éves távról írt mutatványra reagáltam), azért elég alap, hogy minimum egy 50nm körüli ingatlanban laknak, amiben van mondjuk 3 különálló szobaszerűség. Egy a gyereknek, egy nekik, meg vmi közös nappali féle. Ez az alja a létezésnek 18 éves távon. Persze, bérelhetne a házaspár egy szobát is nyolcadmagával, mint teszik azt a külhonba mosogatni vándorolt magyarok, csak újra felmerül, hogy minek úgy élni… Egy ilyen ingatlan bérleti díja a fővárosban 140-ről indul. Ehhez a rezsi (mobil, tv-net, gáz, víz, áram, közösktg) 40-50. Közlekedés két emberre havi 20 (bkv bérlet). Ergo KÉT emberre számoltam kemény 140-et kajára, háztartási meg tisztálkodószerekre összesen. Aki szerint ez sok, az tényleg nem tudom milyen burokban él
 • pitom
  Olvasgasd meg kiszamolo cikkeit es akkor nem latod majd ilyen egyszerunek es rossznak a helyzetedet.

  Ha torlesztot fizetsz a sajat lakasodra, ott nagyreszt a kamatot fizeted, valamint ott van a tokekoltseged is, mivel ugyanazt a penzt rakhatnad allamkotvenybe.Ha elkezdesz takarekoskodni es befektetni mondjuk MAP-ba, meg akar jobban is jarhatsz anyagilag.

  Nem beszelve arrol, hogy ha mondjuk 10 evente elkoltozol egyszer, maris jobban jarsz a berlessel. Gondolom az eddigi eleted soran koltoztel mar nehanyszor, nem?

 • D
  Országos átlagfizetést budapesti megélhetési költségekhez viszonyítani nem fair.
 • Husz János Puszita
  Ne gondoljátok, hogy nyugaton jobbak az arányok, csak itt senki nem gondolja, hogy nulla családi háttérrel a nulláról indulva kötelezően saját ingatlant kell vásárolnia. Mert tudja, hogy nem feltétlen fog összejönni. Nem tragédia, ha albérletben éli le az életét. Ehhez mondjuk nem árt egy nyugati nyugdíj, amiből öreg korában is ki tudja fizetni a lakbért. Én azt látom, a magyarok erőn felül akarnak a saját életszínvonaluk felett élni, tisztelet a kivételnek. Talán a Kádár korbol maradt ez ránk, amikor a saját lakás, ház realitás volt, csakhogy nem piaci áron jutottak hozzá az emberek, hanem az állam által torzitott árakon. Amúgy hogyan lehet hitelből befektetni? 🙂
 • Gábor

  Ez egy téves elgondolás, mert gyűjteni, megtakarítani lehet, de te azt feltételezed, hogy minden állandó.
  Márpedig a munkahely egy bolti eladó, gyári munkás esetén 10év alatt változhat és be eshet akár egy, egy munkanélküli év, vagy netán válás is.
  De ha tartani is tudják a havi 100ezres megtakarítást, akkor 10év múlva a 12 000mió forint ugyan szép összeg, ha csak közben az ingatlanok ára nem lesz a duplája és már csak önrésznek lesz elég, persze szerencsés esetben csökkenhet is.
  Én hasonlóan próbáltam ingatlanra gyűjteni, de jobban jártak azok az ismerőseim, akik anno kis önerővel hitelre megvették az ingatlanjukat és nem gyűjtögetek 10éven át.
  Szóval az élet nem fekete/ fehér, az évek alatt rengeteg minden változik és ahány ember annyi élet.
 • Janos82
  :

  Az Aldi azert jo pelda, mert kb semmi se kell oda, csak egy kis akaras. 8 alltalanossal, es egy 20as eveiben jaronak kozepes fizikai erovel siman csinalhato. Nyilvan lehet kevesebbet is keresni, de ha nem cel a kenyelmes munka, akkor a jobban fizetoket vegyuk alapul.

 • Dr. Alban

  Azert ezzel vitatkoznek, St.Albansban lakunk Londontol nem messze (kb. Torokbalint Budapesthez viszonyitva).
  1400 Font a lakas (20 eves, 50nm) minden rezsivel, ket auto biztositasa havi 50 Font (3 ev bonusszal), ket telefon havi 20, kaja az aldibol es helyi piacrol osszesen havi 250 Font.
  A hajamat pont annyiert vagjak, mint otthon, felesegem fodrasza, kozmetikusa, kormose stb. szinten annyi, mint otthon.
  Kaja jelentem olcsobb.
  Ketten 4000 netto korul keresunk, ez itt a kornyeken (London es agglomeracio) talan atlagos, de inkabb az alatti. Felesegem egy jobb etteremben manager, en egy ingatlankozvetito cegnel vagyok.

  Atlagosan havi 1500 Fontot felre tudunk tenni ugy, hogy evi ket nyaralas, 4-5 magyarorszagi ut, sok kirandulas az orszagon belul mind belefer.
  A ruhakat itt olcsobban veszem az uzletben ujonnan, mint amennyiert otthon a hasznaltat a Hadaban aruljak. Nevetseges

 • Dr. Alban

  Szoval az aranyok lehet azonosak (lakas+rezsi= ket atlag fizetes 35%-a), de amikor otthon ez mondjuk 500.000 Ft. mellett 175.000-et jelent akkor a fenmarado 325.000 vasarlo erteke nem egeszen ugyanaz, mint itt a 2600 Fonte.

  Es annak a 60%-at vagyis 1500-at elrakunk, ami otthon mondjuk 200.000-et jelentene.
  Vagyis 125-bol ket autot kene fentartani, ruhat, kajat mindent megvenni, moziba es fodraszhoz jarni stb. Meg ha sikerul is, akkor marad 200.000 otthon, itt meg 600.000.

  Es ha megnezel barmilyen nyaralast Europaban, akkor pont annyiba kerul innen is, meg onnan is, csak itt 1 honap alatt rakom felre, ott meg harom.

 • porthosz
  ” Mindenki 400 nettot, azaz bruttó 700 körül keres kétkezi munkásként a fővárosban?”

  Nem, sőt! Erre a feleségem révén némi rálátásom van, a nettó 400 _alkalmazottként és kétkezi munkásként_ (nem kőműves vállalkozó!) szinte a lehetetlen kategória, amennyiben napi 8 órát veszünk hétfőtől péntekig. És ezt nem véletlen hangsúlyozom, mert teljesen más amikor valaki hétfőtől péntekig, 9-17-ig keresi meg a nettó 400-at, meg az is amikor vki +szombat+vasárnap+10+12 órás munkanapokkal keres ennyit… Ezért is nem szeretem amikor kontextus nélkül repkednek a százezrek, mert nagyon nem mindegy ám mellé a ledolgozott munkaóra, meg annak bontása.

  A valóságban, a fővárosban a kétkezi munkást a napi 8 óra hétfőtől péntekig, a nettó 200-250 igen csak megállítja. Ha ez fölé is befigyel, akkor ott bizony általában hétvégi munkavégzés is van, de a nettó 400 nagyon ritka.

 • Szabi
  “Ők ugyanolyan panelprolik, csak az ingatlan amiben laknak 8 helyett 35-40 mFt -ot ér. Ettől még egy lakótelepen megmaradt a suttyóság..”
  Nem kedves Zenderke az általad említett suttyóság pont az ilyen kijelentéseknél kezdődik.. Hideg kiráz az ilyen panelproli kifejezésektől. Mi köze lenne a lakhelynek ahhoz hogy valaki milyen ember, milyen képzett vagy mennyire értékes, esetleg megnízható, főleg 2020ban? Vagy még mindig a középkorban vagyunk?
  Az ilyen fajta budai sznobizmustól hányingerem lesz ne haragudj… Lehet meg sem jelenik majd a kommentem, mert többek között laktam tégla társasházban, családi házban és 3évet egy 13.kerületi panelban is /amit amúgy kifejezetten szerettem/. Szóval lehet hogy emiatt a 3 év miatt a belépő kérdésre sem tudok majd válaszolni mert suttyó lettem.
  Amúgy meg a stílus maga az ember. Szép estét.. 🙁
 • kovászos uborka
  Szombathelyen a válság előtt, a foglalkoztatási boomban 1 év alatt volt 4 darab irodai munka meghirdetve. Egyik a rendőrségen, informatikust kerestek Excelezésre, nettó 140ezerért. Másik a főiskolán a TO-ra, ugyanennyiért. Emellett a Tesco és a Praktiker keresett pénztárost és árufeltöltőt 140ezerért. Vannak még gyárak, 3 műszakkal nettó 200 körül. Meg néha a Lidl. Alkalomadtán eladókat is keresnek a butikokban, üzleti egységekben. Ezek is a minimálbér körül fizetnek.

  Hogy jött ki nektek itt a nettó 500ezer két emberre fizetésnek? Ez egy 80000-es nagyváros a nyugati határ mellett. Itt értelmiségi munka nincs, lehet menni Ausztriába almát szedni, vagy ottani gyárba. Nálunk az asszony is elkezdett vállalkozni, ez lett végül a megoldás. Az albérlet meg itt is 100000/hó, ami eléggé karcos egy 300-400az kereső családnál. Igaz, hogy sehol annyi roncsautót nem láttam, mint Szombathelyen.

 • random okos
  Hamár felhoztátok a lakásáremelkedést.
  Nekem azok a suttyók a kedvenceim, akik miután alájuk nyomtattak pár tízmilliót, még suttyóbbak lettek. Mert ők ugyebár immár gazdag emberek, okos befektetők, ezt a saját sikerüknek érzik.
  Megszűnt minden kontroll felettük, még jobban elállatiasodtak.
  Nem baj, majd a tegnap OV által meghirdetett háború rendet rak.
 • qqriq
  “Minden egyes hónapban kidobok lakbérre pénzt. Mintha a wc-n húznám le. ”

  Viszont a többi tőkéd szabad, amit befektethetsz másba ami adott esetben túlszárnyalja az ingatlanpiac hozamát.

 • Dr. Alban
  XIII. keruletben nottem fel panelban, es mellette a XII.-be jartam iskolaba. Kesobb a II. keruletben nyitott a csaladom uzletet, es volt egy ugyanolyan bizniszunk a XIII.-ban is.
  Angyalfoldon a vevok 80% kert, 20% bunko volt.
  Budan a 80% kovetelt es 20% volt kedves.
  Sokfelekeppen lehet zongorazni a kulonbseget a XIII. es Buda kozott, ami nekem igazan szembetuno volt, az a kivagyi prosztosag mind Pasareten, mind pedig Istenhegyen. Ennek 10 eve, szerintem ez azota csak rosszabb lett.
 • Dajcslandi
  Én meg ezzel vitatkoznék, minden külföldön élő önbecsapása ez a “minden ugyanannyiba kerül”, csak én keresek 3x annyit. Persze, mindenki ugyanannyiért árulja a szolgáltatásait, és mégis valahogy a hónap végén 3x annyira jön ki a matek.

  Én is kinn élek Németországban, átmenetileg. Győrből jöttünk ki, szintén hasonló méretű városba, bajorokhoz. Innen is tudom, hogy egyszerűen nagyot ferdítenek azok, akik azt mondják, minden ugyanannyi. Csak egy példa: húsok. Itt 2x annyi a felvágott, mint otthon (nem a párizsi, a húsból készült). Nyilván, hiszen ha minden kelet-európai kijön 3x annyiért dolgozni, valahogy ki kell csapódnia ennek a végén. Szolgáltatás: otthon 2500-ért vágják a hajam, itt a legolcsóbb török se vágja 20 € alatt. Ugyanez az autójavítás.

  Az önámítás ott kezdődik, hogy hasonszőrű magyar vágja a hajad, a körmöd, háznál. Úgy könnyű mondani, hogy minden ugyanannyi

 • qwerty
  , “Viszont a többi tőkéd szabad, amit befektethetsz másba ami adott esetben túlszárnyalja az ingatlanpiac hozamát.”

  Igaz, de milyen kockázati tényezővel? A jelenlegi inflációt és nagyvilági helyzetet nézve az, hogy túlszárnyalhassuk az ingatlanpiac hozamát elég magas befektetési kockázattal jár.
  Én is nagyon hasonló élethelyzetben vagyok, mint a kérdező.
  Albérletben, szintén 130e/hó havi albérleti díjért.
  10M saját tőke, kb 30M hitel kellene egy élhető, megfelelő paraméterekkel rendelkező ingatlanhoz.

  A nagy kérdés, mégis mi a megfelelő út? Tücsök Tihamérnak lenni és rögtön beleugrani egy lehetőleg kedvező kamatozású fix törlesztős hitelbe, vagy pedig Szorgos Hangyának lenni, az eddig összegyűjtött összeget állampapírba fektetni (alacsony kockázattal, esetleg diverzifikálni a befektetést), tovább gyűjtögetni és kivárni, hogy merre és hogyan formálódik a világ..nem egyszerű.

 • qwert
  És mindezt bármiféle szülői/baráti/állami hátszél nélkül, csak önerőből – feleséggel.
  Havi szinten mi is 300-400eFt félre tudunk tenni, ami nyílván évi szinten már 3,6Mft – 4,8Mft közötti összeg, ezért is megfontolandó, hogy a lakbérre szánt kiadásunkat lecseréljük-e egy lakás/ház/ törlesztőrészletére, a maradék megtakarításunkkal pedig folytatnák egy legalább infláció követő, alacsony kockázatú megtakarítási formát, mint pl az állampapír jelenleg..
 • SilverJ

  3,9 euróért vettem Waldshutban 1 kg darált húst, pont a hús ami szerintem egyértelműen olcsóbb Németországban.
  Sajátmárkás tusfürdő (dm, Kaufland) 0,5 euró.
  A többieknek pedig: nem a mendemondákban kell hinni hanem megnézni a prospektusokat:
  lidl.de/de/online-prospekt/s1002
  aldi-sued.de/de/angebote/aktuelle-prospekte/
  kaufland.de/prospekte.html
 • Dajcslandi
  Milyen darált húst? Marhát, disznót, milyen zsírszázalékkal? Hentesnél, vagy Kaufland alsópolcos?

  Nem arról beszéltem, hogy drágább a Kaufland kinn, mint itthon a Tesco. Az pont ugyanaz a gagyi minőség, nem véletlen, hogy a középosztály nem a Kauflandba jár verekedni az alsópolcos húsokért a sok törökkel, meg kelet-európaival, hanem Edekába, hiába drágább.

  A prospektusokat lehet nézni, de összehasonlítás szempontjából nem releváns az akciós termékek nézegetése, nem mondd semmit az árszínvonalról. Pláne, hogy főleg a szolgáltatás, és a hazai termékek árában van különbség, nem a globális piacra gyártott dolgokban. Pont a koronavírus kapcsán szűnik meg a “Werksvertrag”-os foglalkoztatás a húsiparban. Az ágazat mindjárt be is lengetett +20%-t emiatt.

  Folyt. köv.

 • Dajcslandi
  abban viszont igazad van, hogy nem a mendemondákban kell hinni. Ki kell jönni itt élni, nemcsak lakni!

  A cég aki kiküldött “Mercer” szerint becsli a fogyasztásomat és az alapján az életszínvonalam itthon (Fogyasztási költségek, szolgáltatások igénybevétele, megtakarítás), és a külföldi árszínvonallal alapján szorozza bérem (kivéve a megtakarítást :)). Több, mint dupláját kapom a fizetésemnek emiatt, hogy kinn ugyanazt az életszínvonalat tudjam fenntartani, mint otthon, úgy, hogy a lakást és az autót is fizetik! Ezt a mutatót fél évente korrigálják, szóval mindig naprakész.

  Nekem fél év kintlét után egyértelmű, hogy miért: elmész pékségbe, nincs olyan péksütemény, ami 1,70€ alatt lenne, a hentest, fodrászt már említettem. Dél-alföldön van ismerősöm műszaki vizsgaállomáson, sorra hordják a külföldi autókat, mert fene nagy jólétbe nem fér bele kinn egy olajcsere 200-300€-ért.

 • Helmholcz
  nekem csak Bécs környékéről van érdemi tapasztalatom. A fizetések a szakmámban “csak” 2-2.5-szeresek (diplomásként kisebb a különbség, mint kétkezi munkásként, vagy eü dolgozóként), albérlet 500-1000 eur között található normális helyen, jó közlekedéssel, de eleve kb. a budapesti színvonal felső 10%-át hozza (ami itt 160-240e huf/hó), korrekt jogi viszonnyal. A tipikus bevásárlós dolgok (élelmiszerek, háztartási szerek) ugyanannyiba kerülnek vagy olcsóbbak is, a szolgáltatások viszont jelentősen drágábbak, mint Mo-n. Összességében ha kilóra nézzük, akkor lehet hogy csak pont ugyanannyit lehet kihozni a magasabb fizetésből, csak közben egy sokkal rendezettebb és kulturáltabb közegben, mint itthon, a mérleg szerintem erősen pozitív így is (valószínűleg ki is fogok vándorolni tartósan). Aki pedig melósként megy ki 4-5x fizuért, az kilóra is többet engedhet meg magának.
 • expect

  “3,9 euróért vettem Waldshutban 1 kg darált húst,”
  Gondolom baromfit. Azt itthon is kapsz kb bármelyik hiperben 1000 Ft alatt, akció nélkül.

  “Sajátmárkás tusfürdő (dm, Kaufland) 0,5 euró.”
  Ja, a 100 ml-es 😀 Ergo literár 5 euró. Itthon Baba tusfürdő literár 1350 Ft.

  “nem a mendemondákban kell hinni”
  Mint a fenti példáid bizonyítják, valóban nem abban kell hinni. 🙂

 • Dajcslandi
  nekem nincs ugyan bécsi tapasztalatom, de valóban 500-1000 euróért önálló albérletet találsz Bécsben, jó környéken? Itt Bajorországban 1250 euroért lakunk egy 10 évvel ezelőtti Mömax alsópolcos cuccokból összerakott, tetőtéri, 50m2-es, 6 lakásos társasházban, nem a városban, hanem “csak” a közvetlen szomszédságában. Münchenben vannak még jólszituált ismerőseim, akik 800 euróért laktak (2-en), szintén másik kettővel egy nappali+1 szobás albérletben.

  Mindazonáltal a környezet valóban rendezettebb, az albérlet is arányaiban is olcsóbb, mint otthon, ez tény. Viszont ez sincs ingyen, mert bármilyen jól tudsz idegen nyelven, sose fogsz teljesen integrálódni a környezetedben úgy, mint otthon. Nyilván ez a része már nehezen számítható, de sok ismerősömnek évek óta az a nyaralás, hogy hazajön “végre”, az év többi részébe meg pénzt keres, viszont minden szociális kapcsolata elapad.

 • SilverJ
  Baromfi darálthússal nem találkoztam eddig. Sertés persze, a 15. oldalon van az újságban. A rendes, nem akciós kilós ára 4,81 EUR.
  A tusfürdő 300 ml-es. Szinte teljesen ugyanaz van dm/rossmann/müller üzletekben mint Magyarországon, csak gondolom a méretgazdaságosság meg az áfa miatt olcsóbb. Nagyon megdrágult Mo.
  ha a magyar életszinvonalodat igazítják akkor mégis mire számítasz? Gondolom akkor magyar cégnél vagy bejelentve és ott adózol? Úgy tényleg szűkös lehet. Nem véletlenül csinálják ezt. Ha tudsz átlépni helyi foglalkoztatásba, az sokat dob.
  Ez az integráció meg szerintem attól függ mennyi energiát tesz bele az ember. Ha Magyarországon se ismered (és nem is akarod megismerni) a szomszédaidat, nem lépsz be klubbokba/szervezetekbe (hobbi, sport, kultúra) akkor ugyanannyira idegen vagy. Új iskolai barátok, rokonok az új környezetben meg (érthetően) nem teremnek.
 • SilverJ

  Amúgy meg miért baj hogy Magyarországon cserélik az olajat meg szervizelik az autót? Legalább pörgeti a szolgáltatószektor GDP-jét 🙂 Munkát meg megélhetést ad. A jólét szerintem nem azt jelenti hogy két kézzel szórod a pénzt. Hanem hogy nem kell attól rettegni mi lesz ha elveszíted a munkád, mert csak 3 (!!!) hónapig jár a segítség. Miközben az ország felének nincs 2 hónapnál több tartaléka…
  Én otthon 1000 forintért vágattam a hajam Németországban meg 10 EUR-ért.
  Az 1250-es albérlet viszont kiugróan drága, annyiért már lassan Svájcban kapsz lakást, meg mellé kétszer-háromszor akkora fizetést.
 • Dajcslandi
  hát ki kell ábrándítsalak, mert az ingatlanos, akit a cégem megbíz is csak húzta a száját, hogy necces lesz önálló albérletet találni ezen a környéken ennyiért. 🙂 Ugyanezt mondták a kollégák, hogy itt bútorozatlan 50 m2 körüli lakás 1000-1200 euró alatt nincs. Azaz van, csak oda nem akarsz költözni. 🙂

  Az életszínvonalas érvelésed nem értem. Pont azzal próbálok érvelni, hogy a hivatalos statisztikák alapján megszorzott bérem is reflektálja azt a különbséget, ami a két ország között van. Tehát nincs az, amit itt sokan hajtogatnak, hogy “minden ugyanannyi”. Ha a te példádat nézzük a fodrász 3.5x annyiba került neked, mint otthon. Nekem ugyanez a szorzóm, csak Győrből egy hasonlóan jólmenő német környékre vetítve. Nekem nincs bajom, hogy Mo-ra hordják az autót, csak megmutatja, hogy hiába a nyugati “kánaán”, azért élni nem tudnak kényelmesen, csak ilyen trükkökkel.

 • 1nick
  Budapest / Berlin:
  numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Hungary&country2=Germany&city1=Budapest&city2=Berlin
 • Csizkek
  en is Nemeto. Es mar regen nem a penz miatt vagyunk itt. Az itt tarto ero a gyerekek sulija, szocializacioja es egeszsegugy. A lakhatas k draga, foleg Munchen kornyeke. Mi eszakabbbra vagyunk. Nagyvaros. Hasonlo szinvonalu oktatas, eü az egy csaladnak Plus 300k huf min lenne Mo.-on. Igy osszessegeben egal, de ez nem a minimum eletvitel minosegre vonatkozik. Kaja, ruha, elektronika olcsobb itt. (Adott minoseg) ettol fuggetlenul Mo-on Bp-en tudnank venni egy hazat es hasonlo kenyelem meglenne. De akkor a gyerkocok odaszocialuzalodnanak es elveszitenek a ketnyelvuseg, kettos allampolgarsag elonyeit
 • matetoth

  Németországban nincs kettős állampolgárság, nem?

 • Nacionalista

  De van. Egy időben meg volt szüntetve, de már újra van egy pár éve (személyesen is ismerek több német-magyar kettős állampolgárt)