142 hozzászólás

 • ügyvéd
  SŐT: Ugyanígy egy teljes USD alapú portfólió is kb 20% bukóban( – eszközhozam) a fél évvel ezelőtti állapothoz képest.
 • Daenerys Targaryenová
  “Igen tudom, hogy USA copy, de nem értem miért baj az, ha nekik bejön nekünk miért nem jó.”
  Azért mert ők amerikaiak, mi pedig ká-európaiak vagyunk.

  “Tudtommal az USD / HUF folyton növekszik.”
  Láttál te már 20 éves USDHUF chartot?
  finance.google.com/finance?q=usdhuf&ei=iPRgWoiLM4_EswHt4YyoCQ
  2000-ben: 315 Ft, 2008-ban: 145 Ft

  “A forint folyamatosan romlik minden devizával szemben.”
  Ó, bárcsak ilyen egyszerű és megjósolható lenne az élet 🙂
  Igaz, volt ilyen időszak, de az úgy hívták, hogy csúszó leértékelés.

 • Bálint Tamás
  @ügyvéd

  “SŐT: Ugyanígy egy teljes USD alapú portfólió is kb 20% bukóban( – eszközhozam) a fél évvel ezelőtti állapothoz képest.”

  Látod, ezért nem jó, ha el van valaki eresztve pénzzel.
  Minél kevesebb pénzed van, annál kevesebb a 20%-a. Minél kevesebb a 20%-a, annál kevesebbet buksz. Minél kevesebbet buksz, annál több pénzed marad. Minél több pénzed marad, annál több pénzed van.
  Konklúzió: minél kevesebb pénzed van, annál több pénzed van. 😀 😀 😀

  Ui. : amikor átolvastam, amit írtam, rájöttem, hogy ezzel a dumával simán elmehetnék UL értékesítőnek… 😀

 • hemond
  Azt, hogy mibe takaritsunk meg tök jó kérdés, mint ahogy Ügyvéd is írta, aki féléve vett USD-t az 20% bukóban van, de ha pl 200 körül, akkor még most is 25% plusz.

  Rövid távon biztos gond, mert nem kiszámítható a rövid elmozdulás. Viszont van egy remek könyv, ami hosszú távú trendeket vizsgál (Triumph of optism) és az jött ki hogy lényegében mindegy, hogy miben takaritasz meg. Ők kb 15 valuta egymáshoz képesti hosszútávú mozgását nézték (pl német márka USD 100 évig, amiben német oldalon két vesztes háború volt) és kb az jött ki, hogy majdnem mindegy volt.

 • realestate

  Az “az egyik eszközosztalyra vannak pazarlo allami tamogatasok ” a gazdaságot hivatottak felpörgetni elsősorban, csak az “egyszerű” választópolgároknak becsomagolták szociálpolitikai maszlagba mert úgy eladhatóbb (korábban is volt), azt megértik, elfogadják és támogatják!

  Amúgy meg sosem mondtam, hogy egyetértek ezekkel az intézkedésekkel, hanem csak annyit, hogy szükség volt valamire hogy megmozduljon a gazdaság. Jómagam egy fillér állami támogatásban sem részesületem SOHA, pedig jogosult lennék rá. Szóval nem beszélek “haza”. Az egy másik dolog, hogy – amennyire eddig kinéz – jól taktikáztam és ezért élvezem az előnyeit.

  Arra viszont semmi szükség, hogy KORLÁTLAN megtakarításra indokolatlanul magas kamatokat fizessen az állam a semmibe. Ha lenne limit azt mondanám OK, legyen, de így? Nem Marika nénitől sajnálom 1millióra, hanem a több 100milliós betétekről beszélek!

 • Eper11
  Ismeri valaki a GFS Consulting szolgáltatásait, pl. hozaminfo.com/hozamkassza/ meg a portfoliókezelését. Megbízható a cég? Kérem csak az íjon, akinek személyes tapasztalata van a cégel. Olyan tanáccsal most nem megyek sokra, hogy miért nem nyitok a KBC-nél egy értékpapírszámlát és miért nem kezdek rá vásásolni papírokat, mert ha merném/tudnám, hogy mit, már eddig is megtehettem volna, hiszen 1-2 éve folyamatosan ezt olvasom a blogon, még sincs bátorságom hozzá, hogy én kezdjek el találomra vásárolni mindenfélét, arra meg nincs időm, hogy annyira elmélyedjek a dologban, hogy megtegyem ezt a lépést. Én szívesen lemondok a hozamom egy részéről, ha valaki helyettem ügyesebben kezelné a megtakarításaimat és magasabb hozammal, mint a MÁK-nál kapható PEMÁP-ok.
 • naa
  @ügyvéd, ha így nézed, igen – aki viszont most (is) tenne be forintból, euróból dollár alapúba, az ugye ennyivel legalább beljebb van, innen persze még mindig mehet mindhárom irányba, csak az időtáv a kérdés… De szerintem hosszú távú befektetőként nem kell ezt nagyon számolgatni (ha legalább 10-20 év múlva akarod felhasználni azt a tőkét, tökmindegy, most éppen hogy állnak a devizák, nem tudhatod mi lesz – nagy kilengések jók is lehetnek mert rebalanszra adnak lehetőséget), és ha van többféle deviza a portfólióban, az jó, mert nem vagy kitéve egy deviza sorsának.
  Persze ettől még mindenki megnézi, de nem kell eret vágni attól, hogy a dollár rész éppen gyengült az utóbbi időben. Ráadásul “már akinek” – aki pl. 1.4-es EURUSD-nél meg 180-as USDHUF-nál vett dollárt régebben, az egyelőre nem kell, hogy nagyon pánikoljon. Aki folyamatosan vesz többféle devizát, az szintén kényelmes pozíció.
 • Peti
  Sziasztok! Bocs az amatőr kérdésért, gondolom volt már szó erről is. Hogy tudok S&P 500 ETF-et venni a KBC webbrókerében akár “havi 10 ezerért”, ahogy egy korábbi cikkben ajánlottátok? A VOO és SPY 250-280 USD között mozog, egy tizesért kb. 0,15 darabot vehetnék. Nyilván nem csak ennyiért szeretnék venni, de nem kezdeném egyből 4-5 ezer dollárral 🙂
 • ügyvéd
  Eper11
  Felejtsd el! Biztosan lehúzás! Majd Kiszámoló elmondja Neked egy személyes tanácsadáson miért! Ne sajnáld rá a pénzt, ezen százszor/ezerszer annyit buknál!
 • Eper11
  @ügyvéd
  voltam már pár éve személyes tanácsadáson Kiszámolónál. Megfogadtam jó pár tanácsát, többek között azért vettem PEMÁK-ot… Tudom, hogy itt a blogon az az általános tanács, hogy mindenki nyisson magának egy értékpapírszámlát és kezdjen el rá vásárolni ETF-eket. Ugyanakkor azt is látom, hogy nem vagyok egyedül azzal a problémámmal, hogy szakértelem híján nem merek vásárolni semmit sem. Úgy érzem, hogy többen is vagyunk itt, akik szívesen elmozdulnánk a PEMÁP-nál nagyobb hozam reményében egy hosszú távú befektetés irányába, ha tudnánk, hogy pontosan mi legyen az. Egy-egy hozzászólásban elvétve találok ilyen meg olyan ETF-eknek a nevét, de ebből sajnos még nem tudom, hogy hogyan induljak neki a befektetéseknek, ezért inkább bíznám egy olyan cégre a pénzemet, aki sikerdíj fejében nagyobb hasznonnal tudná forgatni, mint amit én bénáznék össze-vissza, hiába olvasom a blogot…
 • 42
  Hosszútávú befektetőként kivárnék USD befektetésekkel. A FED már szigorít, EKB még gondolkodik, MNB még mindig lazít. Úgy vélem, fog még gyengülni a dollár az euróval és a forinttal szemben is. Mindenképp megvárnék vele egy tőzsdei korrekciót, ami valószínűleg az USD árfolyamát is gyengíti, így kumulált módon jutnék jobb kezdeti pozícióba/ csökkenteném az árfolyamkockázatot.
  A helyedben hosszú távra simán csak magyar osztalékfizető részvényeket vennék, TBSZ-re. Nagyon egyszerű történet, egyszeri viszonylag nagyobb költséggel, de kb. ennyivel nagyobb hozammal is. Pl. Zwack, ANY már nyáron fizet osztalékot, ami bőven fedezi a költségeidet. (Ugyanezért néhány hónapos időtávra is ajánlom őket.)
 • 42
  @többiek Nagyon jó befektetésnek gondolom a hosszútávú (ciklusokon átívelő) befektetési célú ingatlanvásárlást. Körülbelül az osztalékfizető részvényekbe fektetéshez hasonlítanám, nyilván jellegük miatt némi eltéréssel, hasonló hozammal és kockázattal. A részvények mellett ugyanakkor a nagyobb diverzifikációs lehetőség, könnyebb hozzáférhetőség, kisebb összeggel is befektetés lehetősége szól. Mindenkinek szíve joga eldönteni, melyiket preferálja.
 • gab
  Most feltennék egy naiv kérdést: megéri Mészáros Lőrinchez köthető részvényt venni a brókercégnél? Amerre a folyamatok tartanak, a politika felépít egy tőzsdei csodát is… Mert akkor kis hiénaként/kis halként lehet, hogy megéri odagyűlni a lehulló morzsákért. (Opus Global részvény tavaly nyár: 40-50 forint, most: 646 forint) Magyarán lehet-e úszni az árral? Vagy ez a nagy játékosoknak van kitalálva? Ha nyer a Párt, lehet, hogy tovább fog nőni ennek az ára is. Vagy ez csak egy “pink sheet”? (értéktelen, felfújt részvény)
 • ügyvéd
  Eper11
  bla bla bla, ezt már előadtad. Nincsenek csodák! Az ország legjobb alapkezelői is beszopnak néha egy egy rossz évet, Columbus. Platinra Pi, Citadella. Noném Jani meg aztán 20 évig veri a piacot… MUHAHHAHAHAHAHAHA ! A cég CSALÓ a honlapjukról messziről bűzlik. Aki nem látja ezt az VAK.
 • Eper11

  Köszönöm, ezzel a tanáccsal már tudok legalább mit kezdeni:) Szívesen veszek ehhez hasonló konkrétumokat is:)
 • Zabalint

  Rövidtávú spekire lehet, de hosszútávú bekeftetésnek nem. A hazai tőzsdén azt látom, hogy hosszútávon azok a cégek tudnak kisbefektetőknek is hasznot hozni, amelyek becsületesen, átláthatóan működnek, Mészáros Lőrinc viszont nem fogja hosszútávon gazdagítani a kisbefektetőket, inkább olyan sunyi kifizetések, bennfentes tőkeemelések, hígítások lesznek, mint amik a tipikus tolvajrészvényeknél vannak (lásd pl. Humet/Nutex sztori).
 • naa
  @42: “Mindenképp megvárnék vele egy tőzsdei korrekciót, ami valószínűleg az USD árfolyamát is gyengíti”

  Ezt miből gondolod? És éppen a forinttal szemben? A múltban a pánik éppenhogy a dollárba menekülést (dollárerősödést) szokta volt jelenteni, de az sem jelent semmit a jövőre nézve, épp mint a többi “szabály”… Az inkbb borítékolható lenne, hogy ha egyszer eltörik a mécses, akkor a forint se erősödni fog – akkor inkább legyen dollárom (is)…
  De ugye jósolni elég nehéz dolog, különösen, ha a jövőről van szó, és konzisztensen nem is nagyon sikerül senkinek… 🙂

 • Bence
  nem tudsz sajnos, vannak minimumdíjak, ilyen kis összeggel nem éri meg. Gyűjt össze nagyobb összeget és egyben fektesd be. Addig tarthatod a pénzt megtakarítási számlán, vagy rövid lejáratú bankbetétben. Pár százezret érdemes egyszerre befektetni, a minimumdíjak miatt.
 • 42
  Nagyon spekulatív részvények, a M. Lőrinc neve hajtotta várakozások fűtötték az extrém növekedést. Tavaly az utolsó hullámon nagyot kaszáltam, előtte nyáron is ráéreztem egy növekvő hullámra, de arról – más elfoglaltság miatt (a francba)- lemaradtam. Semmi sem indokolja a további jelentős emelkedést, csak a spekulánsok várakozásai. Csak egy-két hétre szállnék vissza, kihasználva a jelentős volatilitást, de ez már a szerencsejáték kategória. Hosszabb távra semmiképp.
  Tévedés joga fenntartva 🙂
 • Omnisapient
  ÁKK tudja, hogy az itthoni pénzügyi kultúra szintjébôl kifolyólag szinte akármilyen alacsonyra vihetik le a lakosságnak szánt állampapírok hozamát, a többség akkor sem merészkedik veszélysebb vizekre.
  Egyetértetek?
 • Daenerys Targaryenová
  Arra továbbra is kíváncsi lennék, hogy Kiszámoló milyen típusú kötvény ETF-et tartana a PMÁP alternatívájának.
 • Standard & Spúr
  Csatlakozom az előttem szólóhoz. 😉
 • 42
  A tőzsde a gazdaság lázmérője. Ha elszakad a gazdasági növekedés ütemétől, az a gazdaság valamilyen problémájára utalhat. Az adott gazdaság devizájára is rossz fényt vet, tehát növeli a gyengülés valószínűségét. A korábbi időszakokban az USA gazdasága valóban akkora súlyt képviselt a világban, hogy globális válságokban az USD volt a legfontosabb menekülődeviza. A felzárkózó fejlődő gazdaságok térnyerése lassan módosítja ezt az állapotot. Tehát ha az USA részvénypiacán korrekció van, ma már kevésbé hat a világ többi részére, a tőke egy kis része valószínűleg ide menekül, ezzel gyengítve az USD-t. Tévedés jogát fenntartom 🙂
  Bence Teljesen egyetértek.
  Részben egyetértek. A semmit sem hozó, de biztonságos pénzpiaci alapokból és bankbetétekből is áramlik kifelé a tőke, nyilván részben állampapírba, de valószínűleg valamennyi megy kockázatosabb befektetésekbe is.
 • Viktor
  Most kaptam az infót, hogy kivezetik a bónusz állampapírokat, és új szériák jönnek holnaptól. Utoljára emeltek, kivánvsi vagyok most mi lesz;)
  Valakinek info esetleg?
 • gaborr
  én nem láttam erről semmilyen hírt, de ha így van, akkor az eddigi tendenciát látva, még nagyobb bónuszt fog kapni a BMÁP 😉
 • bb
  BMÁP: a hír igaz, lap alján a közlemények a lezárásról és kibocsátásról: allampapir.hu/allampapirok/BMAP

  Futamidők és kamatok nem változtak, ha jól látom csak az intézményi vásárlók körén módosítottak, illetve a 2018 március-áprilisig esedékes kamat csak jövőre fog tőkésedni.

 • bb
  intézményi = jogi személy
 • gaborr
  valóban, köszönjük!
  Üdvözölendő ez a szigorítás, viszont azzal, hogy elsődlegesen kizárták a “devizabelföldi jogi személyek és jogi személyiség nélküli szervezetek, a nonprofit gazdasági társaságnak nem minősülő gazdasági társaságok”-t semmit sem segít azon, hogy pénzügyi intézmények egy strómanja megveszi ezeket a papírokat, és ez a stróman előtte ugyanolyan kondíciókkal hitelt vesz fel. PMÁPnál már korábban is meglépték ezt, lehet hirtelen a BMÁP-ra ugrottak rá, hogy észrevették. majd kiderül egy későbbi statisztikából.
 • Viktor

  A prémium euró papíroknál is csak ennyi lesz a változás?
 • Peti
  Tegnap 42 percet kellett várnom az államkincstárban. Új TBSZ-t nyitottam, aminek az ügyintézése amúgy kb. 2 percet vett igénybe. Talán ezen is lenne mit fejleszteni…nem is értem, hogy miért nem intézhető mindez online, mint például a KBC esetében. :-/
 • Szilvi
  Sziasztok! Bocsánat, ha hülyeséget kérdezek, nektek biztosan több tapasztalatotok van a következőkben és ismeritek a trükköket.
  Alapfelvetés: Államkincstárnál tervezek Tbsz számlát nyitni. Ezen egyelőre 1 m Ft-ból 2021/k Pmápot vennék. A pénz nagy része még Cetelem számlán és folyószámlám, plusz van Erste hitelkártyám is1.1 m hitelkerettel és napi 300 ezer napi vásárlási limittel.
  1. TBSZ számla kötésekor azonnal vásárolnom kell? Vagy pénz utalnom , amiből vásárolok? Vagy csak megnyitom és utána Kincstárweben keresztül utalok és vásárolok? Tehát már előre vissza kell utaltatni a Cetelemes részt vagy később is ráér?
  2. Utaljam a pénzt folyószámláról és vegyem meg egyszerre vagy hitelkártyáról 4 menetben 300*3+100? Hogy járok jobban a vételi ktg-ekkel?
  3. Egyáltalán érdemes még 2021/k Pmápot venni , mivel már túl vagyunk a jegyzésen?
  Köszi
 • bb
  “2021/k Pmápot vennék”

  TBSZ-re én akkor is hosszabbat vennék, ha biztosan tudom, hogy 2022.01.01-jén kelleni fog a tőke. Jelenleg 1% “büntetéssel” váltanak vissza idő előtt (a törtévi kamatot napra arányosan kifizetik), ez régebben 2% volt, de ha esetleg visszaemelik, valószínűleg még akkor is jobban jársz a hosszabbal.

  “Egyáltalán érdemes még 2021/k Pmápot venni , mivel már túl vagyunk a jegyzésen?”

  PMÁP/BMÁP-nál nincs jegyzés, napi árfolyamon lehet venni folyamatosan, ami a névérték + naparányos felgyűlt kamat összegével egyenlő.

  “TBSZ számla kötésekor azonnal vásárolnom kell? Vagy pénz utalnom , amiből vásárolok? ”

  TBSZ minimum egyenlege 25.000 Ft. De ezt úgy tudom nem kell már a helyszínen befizetni nyitáskor, sőt a kisebb MÁK irodákban nem is kezelnek készpénzt. Az utóbbi években elég volt megígérnem, hogy hamarosan utalom.

  Vásárolni nem kötelező, lehet pénzegyenleged is.

 • bb
  (folyt.)

  “Utaljam a pénzt folyószámláról és vegyem meg egyszerre vagy hitelkártyáról 4 menetben 300*3+100? Hogy járok jobban a vételi ktg-ekkel?”

  MÁK befizetésre és vételre nem számít fel költséget.

  Bankköltségénél számolj azzal is, hogy az Erste a havi 200.000 Ft fölötti költésre nem ad visszatérítést, aminek túllépésébe a MÁK-os vásárlások beleszámítanak, viszont visszatérítés nincs rájuk. Tehát ha rögtön fordulónap után vásárolsz be állampapírból, akkor a teljes havi visszatértést bukod.

 • headset

  “”Vagy csak megnyitom és utána Kincstárweben keresztül utalok és vásárolok?Tehát már előre vissza kell utaltatni a Cetelemes részt vagy később is ráér?”
  Ráérsz utalni bármikor később. Ha beérkezett valamennyi pénz, akkor neten keresztül tudsz vásárolni. Nincs költség, úgyhogy mindegy, hogy kisebb, vagy nagyobb adagokban.

  “hitelkártyáról 4 menetben 300*3+100? Hogy járok jobban a vételi ktg-ekkel?”
  Ha kapsz visszatérítést, akkor jobb a hitelkártya. Annyi a hátránya, hogy pár nappal később jelenik meg a pénz. Régebben az ÁKK-nál nem volt levonás a hitelkártyás befizetésből, de ezt érdemes ellenőrizni a kondíciókban.

  “Egyáltalán érdemes még 2021/k Pmápot venni , mivel már túl vagyunk a jegyzésen?”
  Érdemes. A jegyzés után is lehet venni, csak ki kell fizetni az addigi kamatot, amit kamatfizetéskor visszakapsz.

  A hitelkártyás ügyeket mások jobban ismerik.

 • headset
  Bocs.
  Az kimaradt, hogy 25 ezret aTBSZ nyitáskor lehet, hogy be kell fizetned. Jobb erre felkészülni, bár előfordulhat, hogy azt is lehet később utalni.
 • Szilvi
  Nagyon szépen köszönöm a segítséget!
 • Peti
  @Szilvi: Én eddig 2 TBSZ-t nyitottam a szegedi MÁK-nál, ahol eleve van pénztár is, mégsem volt elvárás az azonnali befizetés. Szerintem csak annyi az elvárás, hogy más TBSZ számlákhoz hasonlóan itt is meg legyen a legalább 25 ezer Ft-os kezdő befizetés.
 • Peti
  Nekem is lenne egy kérdésem: babakötvény, vagy FundiMini örökbe fogadott gyermeknek nyitható?
 • Norbi

  A kincstári TBSZ nyitásakor nem kell befizetni, ráérsz később is. A hitelkártyás befizetésekről nincs levonás és vásárlásnak számít, ha webkincstáron vagy mobilkincstáron intézed. A kártyás vásárlások forintos állampapírokra azonnaliak, eurós kártyás befizetéseknél van csak több nap várakozás.
 • Szilvi
  Neked is köszönöm! Más vásárolhat az én Tbsz-emre állampapírt, pl. a férjem hitelkártyával? és mondjuk fordulónap előtt és után is veszünk? Ez működhet? Maxot úgysem lehet kihasználni,de valamennyi visszatérítés jönne.
 • Szilvi
  hitelkártyás részt kissé félreértettem, most már világos! Ha úgysincs rá visszatérítés, akkor nem kínlódok vele, veszem folyószámláról. Köszi még egyszer!
 • headset
  Még annyit, hogy az AKK fiókokban vannak POS terminálok, de ha azt használod a helyszínen, az nem vásárlásnak, hanem készpénzfelvételnek számít.

  (A neten keresztül kötött üzleteknél a kártyás fizetés, az vásárlás.)