Megér ennyit?

Beszéltem ma valakivel, aki a három gyerekére való tekintettel szeretne a kis lakásból magánházba költözni és ha már így dönt, valami jobb környéken keres telket és arra építkezne.

A fizetésük bőven átlag feletti, bár nem kiugróan magas, önerő is van szépen, de ennek ellenére a tervezett ingatlanhoz további sok tízmillió hitelre lesz szükség, még akkor is, ha a CSOK-ot is igénybe veszik.

Az ember egyszer akarja megépíteni A HÁZAT, akkor pedig már olyat szeretne, aminek élete végéig tud örülni.

Ha felveszik a szükséges hitelt 10-15 évre, akkor a megélhetésre marad havi négyszázezer forint. Amiből fel lehet nevelni három gyereket, ha nagyon muszáj, hiszen sokan ennyiből nevelik a gyerekeiket, de feltettem neki a kérdést, hogy ér ennyit A HÁZ?

Beáldozod az életszínvonaladat és 10-15 évig centizgetni kell a pénzt, csak azért, hogy úgymond az álmaid otthonában lakhass. Fogod élvezni a madárcsicsergést és a kilátást, a jó levegőt és az igényes környéket, ha közben azért rágod a szád szélét éveken át, hogy miből vegyél a majd kamasz gyerekeidnek új cipőt és miből etesd őket?

Arról már beszélni sem merek, hogy milyen sokkban leszel másfél évtizeden át, nehogy elveszítsd az átlaghoz képest jól fizető munkádat, vagy az egészségedet, mert akkor borul minden.

Ha nem keresel az álmaid házához eleget, szerintem ne akarj erődön felüli házban élni.

Mondtam nekik, hogy már ettől a hónaptól is próbálják ki, milyen lesz megélni havi négyszázezer forintból öt főnek. Legalább fél évig tegyék félre a fizetésükből azt a részt, ami a hiteltörlesztőre kell. Sőt, érdemes kipróbálni, milyen lenne, ha százezerrel kevesebbet keresnének egy új munkahelyen, vajon havi háromszázezerből mennyire jönnének ki.

Éljenek meg legalább fél évig havi háromszázezer forintból, ami az eddig havi költésüknek jóval kevesebb, mint a fele.

(Még ha minden a legnagyobb rendben is lesz most, 6-7 év múlva a gyerekek kamaszodni fognak és hirtelen háromszor annyiba fognak kerülni, mint addig. Ezzel is érdemes kalkulálni.)

Félreértés ne legyen, meg lehet élni havi három- vagy négyszázezerből, hiszen a legtöbben az országban most is ennyiből élnek, a kérdés, ér-e ennyit az egész? Az még hagyján, hogy a teljes vagyonod 15 év múlva is téglában és cementben fog állni, de vajon fogod-e majd élvezni a házadat, ha az a mostani életszínvonalad lefelezésével-leharmadolásával fog járni?

Nyaralni mész 15 éven át, vagy inkább tízmillióval drágább telket veszel? Autót tartasz fenn másfél évtizedig vagy építesz helyette plusz egy vendégszobát? Megveszed azt az ételt az üzletben a következő 180 hónapban, amit csak megkívánsz, vagy inkább kiülsz a teraszra és a kétnapos kiflit parizerrel majszolva élvezed a kilátást?

Érdemes ezt átgondold, mielőtt az álmaidat valósággá váltod, mert könnyen lehet, hogy az álom rémálommá fog válni. Légy reális és ne vállald túl magad. Jobb egy sorházban vagy ikerházban elégedett családként élni, mint a hegyen a nagy házban az anyagi dolgok miatt veszekedni és nélkülözni.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

339 hozzászólás

 • Én is kiszámolom
  házra költeni folyamatosan illetve rengeteg munka (takarítás, kert, udvar, utca rendbe tétele..stb amibe mi gyerekek is be voltunk fogva amit nem egy pozitív dologként éltünk meg gyerekként. Ahelyett hogy játszhattunk volna előbb x óra takarítás..stb melyik gyerek örül ennek?) Nem hiányzik.

  Felvetettem persze a tesómnak hogy nem akar-e esetleg előtte barátnőjével összeköltözni, kipróbálni ezt? Eddig eléggé burokban élt szüleimnél. Illetve ha már venni akar valamit akkor minimális hitellel és mellette spórolni és pár év múlva nagyobba költözni…stb
  Minek éljen olyan lakásban ami nem is tetszik neki ha egyből olyanban élhetne amiben mindig is szeretett volna? Hát engem nyomasztana a hitel de ő tudja.

  Sajnos úgy vettem észre 30 környéki korosztályomban sokan ilyen szemléletűek építik a csokos hatalmas házakat..stb gyerek meg még évek elteltével sincs nem hogy három. A hitelt úgy kezelik h

 • Én is kiszámolom
  a nélkül elképzelhetetlen lakhatást megoldani. Sőt szüleim is mondják milyen jó lesz a saját házba hazamenni (hát szerintem elég sok évig az a ház még a banké lesz.. mindegy)

  Jó hogy van ez az oldal. Látom legalább hogy nem vagyok egyedül. Környezetemben a pénzügyi nézeteimmel úgy néznek rám mint valami eretnekre.

 • Rám a margain?
  Most olvasom a kommenteket, s látom, a fő kérdés, hogyan lehet 300ezer, 400ezer, stb. pénzt elkölteni.

  Úgy, hogy nem mindenki tud a szülőkkel élni 40 évesen, s nem mindenkinek tették a feneke alá a házat. Amúgy sokan még benne élnek a régi bérleményükben, aztán majd meglepődnek, ha a főbérlő frissíti az árakat. Ma már 90 ezer vidéken is a bérlet legalja, persze aki talál munkát egy borsodi zsákfaluban, ott biztos olcsóbb.

  De megismétlem, nem látom, miért lenne a mai elszállt árak mellett házat/lakást venni, mikor a bérlés sokkal olcsóbb még hosszú távon is.

 • Tyler Durden

  “hozzávetőlegesen egy korszerűsített, 140nm háznak, ami azert szigetelt+normalis fűtés van benne, mennyi a rezsije?”

  Nekünk a fűtött az 98m2+van terasz 16m2 meg egy nagyobb garázs, de az külön van.
  1 szint, 10 cm szgetelés, 15 cm szigetelés a födémen, műanyag albakok, új gázos kombi cirkó kazán. Általányban 53 e a rezsi:

  Víz 6600
  Gáz 14500
  villany22440
  Net 3200
  Kuka1700
  Biztosítás2900
  Adó 1667

  de az még egy markáns tétel, hogy állandóan költeni kell valamire.

  Most pl a talajvíz lett hirtelen nagyon magas, a kerti kút víz alá került, szerelő mindjárt…
  Szóval ilyenek állandóan vannak, lakásban ilyen azért jóval kevesebb hasonlóra lehet számítani.
  Festés, stb. is lényegesen több, írták már elöttem is, sokat kell rá költeni, ez van.
  Mi rendberaktuk költözés előtt(+minimál bútor), ez volt 10M.
  Semmi luxus, csak nem volt befejezve.
  (szigetelés, festés, szürke térkő, konyha)

 • naa
  , majd ha olvasod a blogot még, légyszi szólj, ha ez megváltozott és visszatért a normalitás az építőiparba… Hogy akkor majd ki-ki nekiállhat megépíteni az “álomházat”…

  Mindenesetre nekem valahogy az az érzésem, hogy amikor kifújtak az EU pénzek, lejárnak a túlerőltetett támogatások, neadjisten beüt valami kamatemelkedés, hitelvisszafogás, akkor igencsak hamar vége lesz a nagy túlkeresletnek…. Rosszul látom?

 • Balint
  Egy bizos, az ember mindig szeret túlnyújtózni a takarón.
  Nekünk megérte. Első ház. Most költüztünk agglomerációba Budapest belvárosából. 30 millió környékén 90m2-re, 50% önerő. Város szélén dolgozunk, így nem gáz az ingázás. Ugyanennyiért egy hasonló minőségű lakás max 60 m2. Két gyereket tervezünk legalább. Azt hiszem, hogy jól választottunk ár-érték arányban. Nagyon közel voltunk ahhoz, hogy picit jobb környékre menjünk, de az 35-40 körül lett volna. Tudtuk volna fizetni, de akkor már jött volna a stresszfaktor, amit említessz. Így meg kényelmesen kifizetjük 8 év alatt a fix 15 éves hitelt. Spórolni még emellett is tudunk, akkor is, ha jön a baba.
  Néha mondjuk, hogy könnyű, mert jól keresünk, de azt hiszem a kulcs abban rejlik, hogy ezzel a keresettel nem a 40 millás házat vettük meg.
 • KL
  SzaboZ:
  Lehetne részletezni ennél jobban? Nyilván sokan kíváncsiak vagyunk, azért kérdezi mindenki. Engem most már még jobban izgat, hol a trükk, mert se sport, se színház és egy gyerekkel jelentősen több a kiadás.
  Saját lakás:
  Közös ktg?
  Internet,TV? (ha van)
  Áram?
  Fűtés, melegvíz, főzés: 4500/hó
  Vízdij?
  Biztosítás?

  Utazás:
  Bérlet 9500/hó
  Benzin?
  KGFB?
  Casco?(ha van)
  Amortizáció? ( (ár-maradványérték)/évek)
  Parkolás?

  Ruha, cipő?
  Élelmiszerek?
  Mosószer, takarítószerek?

  Esetleg nyaralás?

  Szórakozás:
  Gyerekek sportolnak 21000/hó
  Színház?

  Ilyesmi, hogy egyéb játék a gyerekeknek? Számítógép? Telefonszámla? Telefon?
  Gyógyszer?
  Fogorvos?
  Könyvek/könyvtár?

 • Kiszamolo
  Zabalint, pl az ingatlanok 2/3-a Kétgenerációsra van csinálva, aminek rengeteg a hátránya.

  A nyolcvanas években minden ingatlan szinteltolásos volt, ebből van most rengeteg eladó.

  Amerikai konyha bűzben úszó nappalival szinte alap mindenhol az elmúlt 15 évből.

  Túl sok lépcső. Túl kicsi szobák. Túl nagy alapterület. Rossz kiosztás. Csak egy vécé van. A konyha mellett van a vécé. A nappali északra néz és sötét. Rossz minőségű út, óvoda csak messze.

  Folytassam?

  S akkor még nem beszéltünk arról, milyen állapotban van az átlag magyar ingatlan és mennyire reális az eladó által kigondolt ár.

  Még ott sem könnyű venni, ahol van kínálat. De a legtöbb városban még kínálat sincs, amiből válogathatnál.

  Ezzel együtt is inkább másfél évig keresném a megfelelőt, mintsem építkezzek, főleg most.

  De nem könnyű jó eladó házat találni.

 • Tyler Durden

  “Amerikai konyha bűzben úszó nappalival”

  ki kell dobni a döglött borzot a kanapé mögül, megoldja a problémát.:)

  Viccet félretéve ma már azért sokat változtak a főzési szokások, sok háztartásban nem rotyog a pacal órákig… már aki főz egyáltalán.

  Szinteltolás, emelet, mini vagy óriás szobák és társai:
  ez mind igaz, rengeteg az elcseszett ház, egyszerűen nem is értem ezeket milyen építész (?) tervezi/tervezte.

  2 generációs: mamával lakni se jellemző a mai világban. A gyerekek pesten vagy külföldön…jellemzően.
  Viszont ismerősnek volt pesten egy 3 gererációs házuk, na az tényleg jó volt:
  egy lépcsőház, és a 3 szinten onnan nyílt 3 komplett lakás. Rendes bejárati ajtókkal minden. Rezsi is szétválaszta.
  Szülők a fsz-en 2 gyerek a két szinten teljesen külön.
  Ha a gyerekek elmennek, ki lehet adni, megvan a nyugdíj…
  Ettől függetlenül nem kéne ilyen ház az biztos.

 • Tomzol

  Hol vettétek a 90nm-es házat 30 körül?
  Pont egy éve itt Csepelen 30-ért volt 100-110 nm-es új ikerházak, 24-26-ért a 80 nm-esek.
  Azóta eltelt egy év és most 80 nm 35 alatt nincs,de inkább 39-nél indul.
  Vicc…

 • Piroska
  Szerintem mondjuk az is nagy kérdés, hogy kis lakás mennyire élhető 5 embernek.
  3 gyerek plusz foglalkozása annyira számít, akkor azt is figyelembe kell venni, mennyire jó egy szobába felnőni a testvéreknek. Nem szeretném ha gyerekem 18 évesen azért “menekülne” el otthonról, mert nincs egy kis hely ahol egyedül lehet.
 • gab
  2015-ben vettük a lakást, előtte 5 évig béreltünk. Még pont az árak elszállása előtt, nagyrészt hitelből vettük, aminek egy részét már előtörlesztettük. Nekünk is ez volt a dilemma, hogy x pénzből lakás, vagy 15-20 km-el kijjebb valami ház, amin még sok a munka. Mi a Bp-hez közelebbi létet választottuk, lakásban. (A BKV sűrű buszjáratot üzemeltet idáig.)

  Kis erkély, közös kis kert van. Nem a legideálisabb felállás, de legalább van. A 2 kisgyereket meg kivisszük a közelben lévő parkokba, vagy erdőbe, ez helyettesíti a kertet. Laknék én házban, de az igényeimet nem fedi le, amit meg tudtam volna venni, plusz nem vagyok egy újítgatós-barkácsolós típus. Az ideális ingatlan számomra egyébként egy családi ház lenne a Vörösmarty téren. (nem saját duma, de hatalmas) Ergo vagy a közlekedésben, vagy a ház árában fizetem ki a pénzt. Vagy az időmmel.

 • Rám a margain?
  @Tomzol: aki megveszi, meg is érdemli. Miért kéne sajnálni azokat az idiótákat, akik 13 millióval többet fizetnek egy 80nm-es ikerházért, mint egy éve? Egyértelműen látszik, hogy a CSOk lett beépítve az árakba.
 • LSV
  @Rám a margain? “Az elmúlt 4 évben 3x költöztem a családdal, ennek köszönhetően 5x-ös a bevételem.”

  Én nem vagyok nő (mert gondolom ez inkább őket érinti meg -érzelmileg-), de a gyereknek nem jobb egy stabil családi háttér? Nem anyagi vonzatra gondolok, hanem egy fix nyugodt hely amit otthonnak hívhatnak? Külföldi családi barátaink irigylik hogy nekünk hitelből de van otthonunk (én nem csak egy ház), míg ők ha kell költöznek, de soha sehol nincs igazi otthonuk..
  Nem tisztel beleszólni, csak érdeklődöm ez nálatok hogyan csapódott/ik le (nyilván ha tizenévesek a gyerekek akkor nincs ilyen gond).

  Erdélyországból (vagy finnországból 🙂 ) elég tetemes lehet a fuvarköltség és a munkások importálása egy munkára, vagy nem? Esetleg egy elérhetőséget a későbbiekre?

 • Szabolcs
  nyman
  2018-03-12 at 16:49
  Ha az áfa nem 5% lesz, akkor szerintem nem az ár, hanem a beruházás fog összeomlani. Még drágább lesz az új, és a régi is.
  Akinek ház kell, az menjen olyan környékre, ami belefér, és jó a céljainak, napi utazásainak, jellemző szokásainak.
  Ezzel együtt (az eredeti kérdésre válaszolva), ha kiadja a matek, nekem pár év szűkebb nadrágszíjat megérne, ha hosszú távra megoldja a lakhatást.
 • százegy
  Egy szociológusnak csemege lenne ez a hozzászólásdömping, amelyek egy részéből azt is megtudjuk, hogy kinek mi volt a jele az óvodában. Az emberek imádnak elveszni saját életük apró részleteiben, na meg megosztani azt másokkal. 🙂 Szerintem, ha valaki lakást venne/építene, úgy tekintsen rá, mint befektetésre (átlagmagyarok vagyontömegének legnagyobb része a lakása/háza, alternatív befektetés mennyit hozna, érdemesebb lenne-e bérelni);. Élethelyzete (egyedülálló, van párja, akarnak-e gyereket rövidesen stb.), életmódja (hol dolgozik, mennyit van otthon, hova jár szórakozni, mekkora élettér kell stb.) anyagi lehetőségének megfelelően (ezt nem kell ragozni) vásároljon/építsen esetleg béreljen. Az is lehet, hogyha a “fillérezésre” fordított energiát tanulásra, alternatív befektetés keresésére, jobb állás keresésére, kapcsolatrendszer építésére használná, jobban járna.
 • jami
  Kiszámoló, a nagyon menet közben szálltunk be a házunkba, a kerge mestereim egyetlen jótette a spórolásból (és a hanyagságukból) fakad: a konyha és nappali közötti széles boltív helyett szögletes, keskenyebb nyílást csináltak. Mentem, mondták, hogy jajj, jajj, most mi legyen? Hahh, mondom, mi lenne, szépen tesztek majd rá ajtót. És lőn 😀

  És 1 évig kerestem, aztán 1 év izé, amiben a váltott mesterekkel, a bürokráciával és végül a banki közreműködőkkel való társasjáték volt.
  Látszólag hatalmas a kínálat, de igazából, minden szempontunkat figyelembe véve, 4 ház jöhetett szóba ennyi idő alatt. Kimaxoltam a helyzetből, amit lehetett, de összességében annyi előnyöm volt, hogy idejében kezdtem, végig ott voltam. Szerintem nem 2 évet öregedtem.
  Egyébként jó generálkivitelezőm, tervezővel, statikussal lett volna, csak jó telket nem találtam ott, ahol nekünk kellett.

 • jami
  Tomzol, nálunk is durván felmentek az árak.
  És értem én, hogy kereslet, meg bérek; de azt látom, hogy a kereslet erősen megy a használt felé és jelenleg újból a befektetésnek vett kislakások és a csok-os 3 szoba+nappalis lakások mennek, házak nagyon a város szélén/agglóban. A miénkhez hasonló ház, de már tömközzel alig elérhető eggyel hátrébb lévő városrészben, 45-re volt hirdetve, elkelt. Nekünk az már nem lett volna opció, mert a gyerekek és a férjem onnan nem tudtak volna gyalog suliba/dolgozni járni, plusz ahhoz el kellett volna adni a lakásunk és annyit nem ér meg.
 • Balint
  @Tomzol: kicsit lejjebb, Szigetszentmiklós
  2 éves különálló 600nm-es telekkel. szerintem jó deal volt.
  Jelenleg ikerházak a közvetlen szomszédunkban épülnek 26-28M (80-100m2) közt, de amire abból lesz valami, az +2-3 millió + bútorok.
  Halásztelken ugyanez a típus már 28-32, Gyálon 32-36.
  Bolt, fodrász, mozi odébb van 🙂 de valamit valamiért. meg amúgy is, ha kell valami, akkor beugrik az ember útközben.
  taxi 7500 blaháról
  Hamár költségek, 9 hónapja vezetem, kettőnkre 270k/hó mindenestül (albérletet felváltotta a hitel kamatának a költsége), s nincs kocsink!!
  200k gyerekkel + kocsival elég durva, nem bújik el ott néhány sor az excelben, ami lehet, hogy besem lett víve? 😀
  1 hónap volt, amikor 150-ből kijöttünk albérlet nélkül, de akkor kaján meg egy-két piáláson kívül aztán tényleg semmi nem volt. nem hogy ruha, gyógyszer, takarítószer, bármi
 • Tamás
  “Zabalint, pl az ingatlanok 2/3-a Kétgenerációsra van csinálva, aminek rengeteg a hátránya.
  A nyolcvanas években minden ingatlan szinteltolásos volt, ebből van most rengeteg eladó.
  Amerikai konyha bűzben úszó nappalival szinte alap mindenhol az elmúlt 15 évből.
  Túl sok lépcső. Túl kicsi szobák. Túl nagy alapterület. Rossz kiosztás. Csak egy vécé van. A konyha mellett van a vécé. A nappali északra néz és sötét. Rossz minőségű út, óvoda csak messze. ”

  ezek teljesen jó meglátások, mondjuk én alföldi vagyok, ott szinteltolásost csak egyet láttam, ami tervezőé volt, + a fala végig is repedt több helyen a nem megfelelő talajvizsgálat és előkészítés miatt. Azért mondtam, hogy láttam már jó beo-s 100-120 nm tervrajzokat (2 wc, 3 szoba + nappali) mert ha tudom, hogy picik a gyerekek – és lenne pénzem – akkor valszeg belevágnék.

 • Andras
  Miklos ertekrendje kozel all hozzam.
  Igy a kerdesre a valasz: Nem er meg ennyit

  Egy ilyen fel ev proba minden esetben jo megoldas. Gyereknek kutya kell- mwnjen minden nap reggel este setalni “probabol” hanok, johet a kutya
  Aranyhalat etetni nyilvan konnyebb

  Nagy haz mert a magyar agya beteg kicsit- meg nagy oto… de ha megkarcolodik akkor megolne karokozot, holott egy darab vas aminek a funkcioja, hogy elvigyen a-bol b-be. Ertekrendekkel van baj a fejekben. Ezert is jo egy egy ilyen cikk.

 • alaprajzotnemlehetmasolni
  Kérdés a házakhoz:

  Többen írtátok, hogy milyen fontos az elosztás és az első házat az ellenségednek… stb. stb.

  Lehet naiv a kérdés, de az interneten kb. minden van, nincsenek már előre elkészített alaprajzok? Úgy értem, ha egyszer valaki mondjuk 10-20-50 évvel ezelőtt már rájött hogy milyen a jó elosztás adott nm-en, akkor minek újra feltalálni a spanyol viaszt? Nem lehet egyszerűen fogni egyet ami már bizonyított és lemásolni?

 • mrlax
  kiszámoló

  Jól mondod, én ahol laktam 1986-ban építkeztünk fel, 1996-ban pedig anyagilag csődbe mentünk miatta. Az az igazság, ha én akkor építkeztem volna én is nagy házat rittyentettem volna, ugyanis a fűtés bagatel volt, ha meg építkezek akkor legyen nagy…. senki sem látta a máról holnapra emelkedő hiteltörlesztőt (2%–>12%), meg a rezsiköltség háromszorosára emelkedését… az infláció 15% stb… ez a chf-hez hasonlító, csak sokkal nagyobb léptékű.

  Sorház, 183nm… első gázzal való begyújtás: 130m3 egy éjszaka :D, előtte szeneskazán: 100-150 mázsa szén/tél

  Persze eladtuk, és faluba költöztünk 100nm-rel kisebbe, azt pofoztuk helyre… hatalmas anyagi/színvonal törés volt, 10 évre rá meg chf… pff. No komment.

  1 dolgot megtanultam, olcsó hitel nincs, a másik hogy 3x a költsége a 180nm-nek, mint a 86-nak, és ez fölfelé hatványozódik.

 • mrlax
  Durden

  Mennyien laktok benne? 3? 4?

  Most így alakul nálunk (2 fő):

  Víz 3200/hó
  Gáz 3500/hó
  villany 4300/hó
  Net+tv 6200/hó
  közös költség: 3250Ft/hó
  Távhő(*általány): 6500ft/hó

  ez egy 29nm-es garzon…. biztosítással 30.000ft alatt marad/hó.. de mikor télen kapjuk a távhő számlát 14.000ft-ről, akkor idegbajt tudok kapni főleg hogy 29nm-ről van szó.

  Tehát, átlagban mondjuk a difi +22k, legyen 120nm-nél +40k(már ha fel van újítva), és akkor még a járulékos meghibásodás/problémák. Nem kevés… de élhető.

  Még egy kérdés a villany miért olyan sok? A fűtés miatt?

 • hargi
  Az ismeretségi körben több helyen láttuk, hogy túlvállalták magukat a ház méretével. A gyerekek elmennek otthonról, és marad az üres “holttér”, amit fűteni, takarítani, stb. kell.
  Mi kertes házban lakunk, megyeszékhelyhez tartozó faluban, biciklivel 15 perc a belváros. Kompromisszumos megoldásként “kádárkockát” vettünk, amire még szépen kellett költeni: épületgépészet, hőszigetelés, fölösleges falak kivétele a kis “odúk” megszüntetésére, további fürdőszoba és WC (minden, amit Kiszámoló felsorolt pár hozzászólással korábban). Egyelőre elférünk 80 m2-en két gyerekkel, de szükség esetén egy jelenleg tárolóként használt helyiségből egy további szobát ki tudunk alakítani minimális ráfordítással (padlóburkolás, ablakcsere). A nagy kert tényleg nem való mindenkinek, az egy életforma, én szeretem és – egyelőre – a gyerekek is. Van hol kergetőzni, focizni, lehet kutyájuk, stb.
 • Feri78
  jó cikk, aktuális problémáról.

  MO-on az emberek fejébe beakadt ez a családi ház téma. Tipikusan egy házaspár 30-35 évesen elkezd házat építeni, pár éves gyerekek mellett. Ha nem válnak el, nem bukják a devizahitelt, ott kinyögik a hitelt kb 50-55 éves korukra. Akkor a gyerekek elköltöznek, ők meg ülnek a 2 ember számára túl nagy, idejétmúlt, pazarló, piacképtelen házban, megtakarítások nélkül.

  Kedvencem barátomék: a szülők építettek az agglomerációban egy óriási házat. Az egy szem 17 éves gyereküknek, az emeleten csináltak egy gyerekszobát fürdőszoba nélkül. 21 évesen elköltözött, volt sértődés.

  Azt sem értik, hogy a legfontosabb a lokáció. Kiköltöznek az agglomerációba, és ott jut eszükbe hogy kéne pl középiskola a gyereknek.

  Mi szerintem BP legjobb környékére költöztünk nappali + 2 hálós lakásba. Minden karnyújtásnyira, és bármikor kiadom, vagy eladom +10 millióért.

 • Dixhorn
  nyman

  Igen, egyénként én is így gondolom, lesz is itt még leszálló ág is, bár nem vagyok ingatlanos,de ez az érzésem. Ezért is fut 4 lakástakarékom, meg pár dolog még amik 2021 ben járnak le. Abban reménykedem, hogy addigra változik a dolog és jól gondolkodtam.

 • Tyler Durden

  3an vagyunk, egy kis gyerekkel.
  Villany:
  a munkám /ami egyben a hobbim is szerencsére/ igényli az erős PC-t,
  ami sokszor éjjel nappal megy. 2 nagy monitor, stb.
  Nem mértem még ki még mit eszik, de szeritnem ez megnyomja a villanyt.

  Még egyszer a cikkhez:
  szeritnem nem érdemes vennék házat pesten, hitelből kint venni aztán ingázni… több kollégám beszállt ilyenbe anno, többnyire megbánták. Ezek az alvóvárosok horrorok, tényleg csak aludni járnak haza meg füvet nyírni. Ha pest, akkor inkább lakás, óvoda, iskola, bolt, stb. közel legyen. Szerintem.

  alaprajzotnemlehetmasolni

  most pont ilyen irányba akar menni a hatóság állítólag, hogy erőltetik a tipusterveket, kb építész se kell. Amúgy is sok építész kb.ugyanazt a tevet “készíti” el a legtöbb megrendelőjének. Van egy sablon és azt variálja +.
  Sajnos a telek már beharátolja mit lehet építeni. (méret, emelet, zártsoros-e.stb)

 • tervezemakoltozest
  @Feri78: “Mi szerintem BP legjobb környékére költöztünk”

  Lehet tudni hogy ez hol van?

 • mrlax
  Kérdés, kinek mi a jó…. ha csak a hirdetéseket nézzük elég jól elkülöníthető kinek mi a fontos… ha tulaj árulja akkor a számára “fontos” szubjektív dolgokat írja le.

  Közel az iskola, bolt, buszmegálló… pl. Na igen de ezerszámra vannak olyan lakások amik borzasztó helyen vannak… de igen a bolt, iskola, buszmegálló közel van.

  A madárcsicsergős külterületi istenhátamögötti házakról is lehet szót ejteni, nagy szép ház, de földút vezet hozzá, internet, közmű kanyi….de még vezetékes telefon is.

  Falu vs megyei város vs budapest…. szerintem budapest most lakhatás szempontjából egy nagy fehér folt… szép dolog a panel 20+ milliáért, de akkor is panel, meg akkor is a zsumbuj közepén van, persze ha van kéró meg aránylag jó fizu akkor jó, de ha nincs lakás/ház akkor viszont aranyáron van… de pesten havi 300 alatti fizuból előrejutni nehéz…

 • Kiszamolo
  Tyler, az USA-ban már 30 éve is voltak ilyen típustervek. Megvetted az újságot, ha valamelyik megtetszett a 300 házból, gombokért odaadták a kész tervet. Kit érdekelt, hogy épült ugyanabból a házból másik 800 szerte az államokban?

  Azóta sem értem, nálunk miért nincs ilyen? Lenne egy multi, jelen 5 környező országban, lehetne venni ilyen kész terveket. Esetleg további 50 ezerért helyhez igazítani.

 • mrlax
  Ha elmész egy faluba ahol ugyan csak 200k a kereseted, de 7 milliáért már kacsalábonforgó van, akkor érdemes pl megfontolni, mert harmadáron oldod meg a minőségibb lakhatást, de csak harmaddal keresel kevesebbet…

  Persze lehet költözni perifériára, de 15-20 évnyi ingázást, buszozást, időt/pénzt/fáradságot beleszámolod már lehet nem jó biznic.

  Vagy marad az ingatlan vételárának 50+%-nak hitele… kinek mi a fontos.

  Aztán még nem beszéltem az adottságokról, mégis milyen a környék, a ház milyen… stb. Tehát ja, megalkuvás az egész…. tökéletes nincs, és nem is volt, esetleg utólag bemagyarázod magadnak milyen jó helyen laksz..

 • mrlax
  Durden

  köszi, azért ez egy támpont… mégis mivel kell számoljak.

 • Garbo

  Naiv vagy, igen 🙂
  Így lehet abba a hibába esni, hogy úgy épülnek házak, hogy vagyunk négyen, tehát kell két hálószoba pluszban, meg egy nappali és akkor kb. hoy fér el ez a telken meg hogy olcsóbb és kész.

  Házigénye mindenkinek más. Azért, mert másképpen élsz, másképpen gondolkodsz a család mindennapjairól és hétvégéiről. Egy jó építész napokat tölt veletek, és csak azután kezd el tervezni, és a nm meg a szobaigény ez után következik majd.

  Van, akinek az intimitás fontos, és az, hogy a háza rejtőzködjön a külvilág felé, mások nem töltenek sok időt együtt közösségi terekben, megint másoknál soha nincs baráti összejövetel, de van lomtárként szolgáló nagy terasz, van, aki sokat főz, de nem tervezett a konyhája, ezek azok a konyhák, amiben tele van mindennel pakolva a pult állandóan, folyt.

 • Tyler Durden

  jaja ismerem, csak hát ott sokszor a lépték is más. Ami ott kicsi, az nekünk már nagy.
  Egyre nagyobbak a tengerentúlon, kell nekik a hely:)
  Igen, jó lenne ennek vmi europid változata.

  Tudom a linkeket nem preferálod, de itt egy a témában, pont erről is van benne szó:
  index.hu/urbanista/2016/01/12/a_csaladi_hazak_kora_lejart/

 • Garbo
  folyt.
  Aztán vannak azok, akik sok időt töltenek a saját szobáikban, de bennük nincs elég hely, és köztük gipszkartonfal van, és zavarják egymást a zajok, vannak, akik szeretik a fákat nézni reggelente az ablakból, aki home office-ol, annak kell egy saját, nyugodt szoba, nem vékony falakkal és nem 6nm, mert az levegőtlenné válik,stb.

  Ez után jön csak az, hogy HOL, és amikor megvan a telek, arra kell mindezt rászabni valahogyan, figyelembe véve a beépítési módokat, a település arculatát, egyebeket. Ezután jönnek a finomságok, mint belmagasság, energetika, biztonságechnika stb.

  Ha jellemzően soha nincs készen, soha nincsen rend, mindig van mit csinálni egy házban, házzal, házon, akkor az nem jó.

  Házat családi életHEZ tervezünk, nem családNAK.

 • Garbo
  @Kiszámoló
  Vannak ilyenek. A semminél jobb egy típusterv, de igazi soha nem lesz. Ég és föld a különbség a ti életetekre szervezett/tervezett ingatlan és a másik típus között. Valahogy az előbbiben mindig rend/nagyobb rend van (gyerekekkel is), mert minden kézre esik, automatikusan a helyére kerül, ahogy haladsz a házban, a mindennapokban stb. Míg az utóbbiban … nos, a házak 98%-a ebbe a csoportba tartozik.
 • jami
  Vannak kész tervek, pl.:

  anico-keszhazak.hu/tipustervek
  jovo-haza.hu/kulcsrakesz-faszerkezetes-tipustervek.html
  hazkatalogus.hu/tipustervek.html

  Én nagyon szeretem olvasgatni a Tervkritikát is, csak úgy:
  koos.hu/temak/tervkritika/

 • Tyler Durden
  mrlax

  “Közel az iskola, bolt, buszmegálló… pl. Na igen de ezerszámra vannak olyan lakások amik borzasztó helyen vannak… ”
  Hát jó helyen kell venni:)

  “A madárcsicsergős külterületi istenhátamögötti házakról is lehet szót ejteni, nagy szép ház, de földút vezet hozzá, internet, közmű kanyi”
  Ott nem kell venni:)

  “Falu vs megyei város vs budapest…. szerintem budapest most lakhatás szempontjából egy nagy fehér folt…”

  Van élet pesten kívül is.
  Itt vidéken szeritnem sokkal jobb az életminőség, és anyagilag is jobb lett a vidék árelőnye, szóval szeritnem érdemes ebben is gondolkozni. (akinek ez opció)
  Lehet hogy fizetés/ingatlanárra most jobb a vidék, ki kell számolni, a saját fizetéssel itt.ingatlanárral hogy jön ki.

  De hogy a vidék élhetőbb, az biztos.

 • Garbo

  Ingatlannál kb. a lokáció számít, az határozza meg a majdani értékét is. Meg azt is, amiért nem szoktak szeretni, de leírom: hogy kinek a gyerekeivel fog járni a gyereked iskolába, hogyan “szórakozik” a szomszédod otthon, és milyen épített, és társadalmi környezetben szocializálódik a gyereked.

  Ezt a határt mindenki maga dönti el, de senki nem költözne mondjuk a Hős utcába az ide írók közül. Más indokokkal ugyan, de én nem mennék át a pesti oldalra (nem budaisznobéria’, releváns érvek, mindegy), sem a városba, sem agglóba, sem nem kötöznék a XI-be vagy a III-ba.

  A panel meg praktikus, annak, aki csak azt tudja megfizetni vagy csak a praktikum vezérli az életét. Voltam én is röhej tárgya itt, mert az architekturálisan jobban megfelelő, drágább lakást vettem meg pár éve. Amíg ki nem derült, hogy két évvel később a duplájáért adtam el, a másikat nem lehetett volna annyiért.

 • Dixhorn
  SzaboZ:

  Bocs, azt benéztem tavaly “csak” 214.000 ment el adó, biztosítás stb. tehát nincs havi 25.

  2016 ban meg csak 111.000 volt.

  Hogy mi van benne pontosan nem tudom mert azt nem írom, de csak olyan ami biztosítás, vagy adó néven fut és nem befektetés.

  De megnéztem a tavalyi költésemet ami így nézett ki (ebben nincs a nyaralás, ami kb évi 1 guriga szokott lenni, most már gyerek van):

  havi kiadások(ebből lejön a megtakarítás ami átlag havi 160):

  5-600 ezer közötti kiadás: 3 hónapban.
  6-700 ezer közötti kiadás: 5 hónapban.
  7-800 ezer közötti kiadás: 3 hónapban.
  800 ezer felett: 1 hónapban.

  Persze simán lehet még faragni ebből, pl szórakozás, pia, étterem,fürdő stb leginkább. 50-60 havira jön ez ki.Mondjuk idén erre nincs sok idő mert tanulok megint, így meg a tanfolyam 30 rongy pluszban havonta.

  De bátran állíthatom, ha anyámnál laknék még, akkor is necces lenne a 200.

 • Kobe
  @Tlyer Durden

  Tyler megelőzött, de ez így kicsit mellélőtt matek.
  A jó minőségű élelmiszer, minden nap főzicske az kb 60/hó/fő alatt nem úszható meg pesten, hacsak nem midnen nap tescos fagyasztottból készülő főzelék van….

  A kocsi attól, hogy van, van költsége is, az kimaradt.

  a 25K biztosítás pedig nem elrugaszkodott egy hónapra, a kötelező emelkedik, átlag színvonalon most 3-5K per hó, casco ugyanennyi, lakásbizti 1-2e hó, 10-es simán megvan hónapra lebontva, és még bővíthető a lista, pl egészségbiztosítás, kiegészítő biztosítás stb, ha van valamilyen hitel akkor arra is havi hitelbiztosítás… (ez a kettő a mai eü-t és hitelezési lázat látva inkább kell lassan kötelező része legyen a biztosítási portfolionak semmint kimaradjon)…

 • Dixhorn
  SzaboZ:

  tehát ahogy nézem, megtakarítás nélkül havi 513 ezer az átlagkiadásom.

  Vonjunk le akkor dolgokat , feltételezve, hogy anyámhoz költözünk:
  -128 ezer = albérlet + közös.
  Legyen -30 ezer havonta szórakozás rész. Háztartás redukáljuk kb 50 %-al, mondjuk legyen 40.(Kenyér, párizsi 😉 )

  Ez 315 környéke.

  Eladhatom a kocsit esetleg az -50 kb.

  Akkor ez 265, de legyen 250. tehát nekem 250 kell ahhoz hogy a küszöböt rágjam, ne költsek csak a minimumra, ne tegyek félre, anyámnál lakjunk, csak biciklivel járjak és ne történjen lehetőleg semmi, mert akkor elúsztam. 🙂

  Mondjuk legalább rohadt nagy házban laknánk, ahol a két szobám nagyobb mint itt a lakásunk és ilyen szobából van 4. 🙂 Élmény fűteni, takarítani, javítani, állapotmgőrizni a házat, ja és erre is kell még némi pénzmag. 🙂

 • Warrior
  Netezgetés közben néha megjelennek lakáshirdetések, jellemzően új építésűek. Ha véletlenül számomra érdekes méretű ingatlan van a hirdetésben, ártól, lokációtól függetlenül kívácsiságból rákattintok és megnézem az alaprajzot. Az elmúlt kb. egy év tapasztalata:
  – 1, azaz egy olyan alaprajzot láttam, ami tökéletesen megfelelne, kiváló elrendezés, stimmelő szobaszám és méretek, ablak-ajtó helye, stb., szó nélkül költöznék ilyen lakásba
  – kb. 5 olyan lakás, amibe akár be is költöznék, de valami nem az igazi, kompromisszumnak érezném
  – a maradék, százas nagyságrendben: akkor sem költöznék oda, ha lenne annyi (felesleges) pénzem. 90-120 m2-en nappali + 3 félszoba, sokszor 10 m2 alatti, az is szerencsétlen módon elhelyezve. Most tényleg, 90-120 m2-en nem tudtak legalább 12 m2-es szobákat tervezni? Eszem megáll. Ismétlem, ártól függetlenül, akár millió/m2 árnál is.
 • Zabalint
  Durden
  Vidéken ahol vannak munkahelyek, akár diplomásoknak is, ott közel pesti ingatlanárak vannak. Ezért nem igazán jön ki a jobb arány. Az igatlanárak a környék lehetőségei alapján árazódnak be mindenhol, amin belül a munkalehetőségeknek a legnagyob a súlya. Ezért ér nullát egy mindentől távol eső faluban szinte bármelyik ház, ezért ér sokat egy hasonló Budapesten vagy Győrben.
 • Nile
  30 alatti párként napi téma a “megér ennyit?”. Összbevétel nettó 600 felett, hiába tesszük félre a bevétel 35%-át nem jutunk egyről a kettőre. Régi építésű, drága albérletben lakunk,45nm. Szeretnénk zöld, nyugodt környezetben, egészségesen élni, több időt magunkra, a fővárosi életet nem tudtuk megszokni. Gyereket nem szeretnénk, így kisebb ingatlanokat(új, használt, csak telek) néztünk, mégis mindegyik esetben min. 10 évre adósodnánk el, lenulláznánk a tartalékainkat. Az életszínvonal nem csökkenne, a munkánk nem helyhez kötött, így a fizetés maradna és a lakhatás a hitellel és ltp-kkel ugyanannyi lenne, mint amennyiért jelenleg bérlünk. Szeretnénk elmenni a jelenlegi albérletből, jobb életminőséget teremteni magunknak, és ezt nem új autóval, egzotikus nyaralással, egyéb költéssel szeretnénk elérni. Folyt
 • Nile
  Folyt.
  Szerintem tipikus a példánk, dilemmánk: befektetéshez nincs meg a tudás, pénzügyekben kockázatkerülő személyiségek, hátszél nincs. Miben másban tudja egy fiatal 99% biztosítani a megtakarításait, mint egy ingatlanban ? Egészségmegőrzés, önképzés természetesen megvan.
 • Rám a margain?
  Sokan kérdezik, a gyereknek nem okoz-e lelki törést a gyakori költözés. A válasz: nem, de ez gondolom nagyban függ a neveléstől. A gyerek 4 éves múlt, s akkora szövege van, mint a ház. Arra neveltük, hogy ne legyen nyuszi, és mindig mondja meg a véleményét. Az óvódában az összes lány őt puszilgatja, s akárhova megyünk, fél perc múlva már beszélget a felnőttekkel. A DM-be fürdősóért beugrani 5 perc, mert beszélgetett a pénztáros nénivel, s a végén elhívta hozzánk fürdeni is.

  Szóval gondolom ez a nevelés kérdése. Mi direkt neveljük így, mert a feleségemmel sokat szenvedtünk attól, hogy nyuszinak neveltek, s a nagyobb szájú gyerekek elnyomtak. Kb. 5 év kellett felnőttként, mire utolértük azokat, akik már gyerekkorukban is ki merték nyitni a szájukat. A nagyobb pofájú emberek sikeresek, mint akik mindig meghúzzák magukat.

 • Balint

  Mindenkinek más az igénye, de én azt tapasztaltam, hogy hiába kel el a mostani újépítésű házak zöme alaprajzból, vagy 20-30%-os készenléti szintről, a beosztáson nagyságrendileg már nem tudsz változtatni.
  szóval ez szerintem csak akkor játszik, ha saját telked van, s arra építessz, de ez a ritkább eset. e akkor sem tudod az “ámodat” megvalósítani, mert nincs annyi pénzed.
  mi elég sok lakást megnéztünk, s csak néhány volt az, ami szóba jött a végére. de ez valószínűleg így van rendjén. bár néhány elrendezése tényleg botrányos volt.
  inkább az az érdekes, hogy mindenki az álomlakást keresi állandóan. szerintem elég egyszerű, ilyen nem létezik. mert az ideális 5 tágas szoba, tágas nappali, tágas fürdő, tágas konyha, tágas minden. azt meg az átlag magyar a “tágas” fizetéséből nyilván nem tudja előteremteni.
 • szocske
  , a gond, hogy az emberek nem egyformák, vannak egyedi igények, ami bejött a Pistinek, az nem biztos, hogy tetszik majd Gizikének.
  A másik gond, hogy ami alaprajzon remekül mutat, arról a való életben könnyen kiderülhet, hogy mégsem olyan remek.