Megér ennyit?

Beszéltem ma valakivel, aki a három gyerekére való tekintettel szeretne a kis lakásból magánházba költözni és ha már így dönt, valami jobb környéken keres telket és arra építkezne.

A fizetésük bőven átlag feletti, bár nem kiugróan magas, önerő is van szépen, de ennek ellenére a tervezett ingatlanhoz további sok tízmillió hitelre lesz szükség, még akkor is, ha a CSOK-ot is igénybe veszik.

Az ember egyszer akarja megépíteni A HÁZAT, akkor pedig már olyat szeretne, aminek élete végéig tud örülni.

Ha felveszik a szükséges hitelt 10-15 évre, akkor a megélhetésre marad havi négyszázezer forint. Amiből fel lehet nevelni három gyereket, ha nagyon muszáj, hiszen sokan ennyiből nevelik a gyerekeiket, de feltettem neki a kérdést, hogy ér ennyit A HÁZ?

Beáldozod az életszínvonaladat és 10-15 évig centizgetni kell a pénzt, csak azért, hogy úgymond az álmaid otthonában lakhass. Fogod élvezni a madárcsicsergést és a kilátást, a jó levegőt és az igényes környéket, ha közben azért rágod a szád szélét éveken át, hogy miből vegyél a majd kamasz gyerekeidnek új cipőt és miből etesd őket?

Arról már beszélni sem merek, hogy milyen sokkban leszel másfél évtizeden át, nehogy elveszítsd az átlaghoz képest jól fizető munkádat, vagy az egészségedet, mert akkor borul minden.

Ha nem keresel az álmaid házához eleget, szerintem ne akarj erődön felüli házban élni.

Mondtam nekik, hogy már ettől a hónaptól is próbálják ki, milyen lesz megélni havi négyszázezer forintból öt főnek. Legalább fél évig tegyék félre a fizetésükből azt a részt, ami a hiteltörlesztőre kell. Sőt, érdemes kipróbálni, milyen lenne, ha százezerrel kevesebbet keresnének egy új munkahelyen, vajon havi háromszázezerből mennyire jönnének ki.

Éljenek meg legalább fél évig havi háromszázezer forintból, ami az eddig havi költésüknek jóval kevesebb, mint a fele.

(Még ha minden a legnagyobb rendben is lesz most, 6-7 év múlva a gyerekek kamaszodni fognak és hirtelen háromszor annyiba fognak kerülni, mint addig. Ezzel is érdemes kalkulálni.)

Félreértés ne legyen, meg lehet élni havi három- vagy négyszázezerből, hiszen a legtöbben az országban most is ennyiből élnek, a kérdés, ér-e ennyit az egész? Az még hagyján, hogy a teljes vagyonod 15 év múlva is téglában és cementben fog állni, de vajon fogod-e majd élvezni a házadat, ha az a mostani életszínvonalad lefelezésével-leharmadolásával fog járni?

Nyaralni mész 15 éven át, vagy inkább tízmillióval drágább telket veszel? Autót tartasz fenn másfél évtizedig vagy építesz helyette plusz egy vendégszobát? Megveszed azt az ételt az üzletben a következő 180 hónapban, amit csak megkívánsz, vagy inkább kiülsz a teraszra és a kétnapos kiflit parizerrel majszolva élvezed a kilátást?

Érdemes ezt átgondold, mielőtt az álmaidat valósággá váltod, mert könnyen lehet, hogy az álom rémálommá fog válni. Légy reális és ne vállald túl magad. Jobb egy sorházban vagy ikerházban elégedett családként élni, mint a hegyen a nagy házban az anyagi dolgok miatt veszekedni és nélkülözni.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

339 hozzászólás

 • szocske
  “a villany miért olyan sok” a villany nagyon használatfüggő: pl. energiavámpírok:
  néhány router, set-top box stb. brutálisan képes megdobni a költségeket.
  Pl. a telekom IP-tévé doboza standbyban 20W-ot, működés közben 23W-ot kér.
  Ha ez egész hónapban csak be van dugva, és egy percet sem nézem a tévét, akkor havonta több mint 500Ft-al dobja meg a villanyszámlát.

  Amíg 40m2-es lakásban éltünk 2900 volt a villanyszámla. Egyszercsak minden lámpában kicseréltem a részben energiatakarékos, részben halogén izzókat LED-re. Akkoriban ez nem volt olcsó, közel 20ezer Ftom bánta. De a köv. évben már csak 2300 Ft/hó volt az átalány.
  Aztán elköltöztünk egy 3x ekkora családi házba, még mindig csak ketten, az életvitelünk nem változott, a villanyszámla mégis 4000 Ft fölé nőtt.
  Nagyobb terek, több a világítás. Kpi fűtés, padlófűtés keringető szivattyú, és még kitudja hány apróságból jött ez össze

 • Matteo

  Minden nap főzicske nem úszható meg 60e/főbe?

  Szerintem simán megoldható annyiért Budapesten is. 60e Ft-ért a párom (nő) egész hónapban kaját rendel magának minden napra bőven, pedig az drágább, mint az otthoni főzés.

 • d4n13l

  NAGYON meresz dolog ingaltan shortra jatszani. Ha belegondolsz, csak annak erdeke az arcsokkenes, akinek meg nincs ingatlana es penze sincs ra. Ez Mo.-n egy viszonylag szuk reteg, rajtuk kivul senki sem orulne egy arcsokkenesnek.

  Nem azt mondom, hogy nem lesz, de a piac tetejet talan meg nehezebb eltalalni, mint az aljat…

 • antenna
  Apósomék 35 éve típusterv alapján építkeztek, tehát létezett a dolog itthon is. Viszont építész azt mondta, minden típustervet hozzá kell igazítani a telekhez, olyan nincs, hogy változtatás nélkül, simán passzol.
  Ház: én rohadtul meguntam a társasházi lakásomat. És 1-2 kötekedő idióta mindig, mindenhol van. Ahol laktunk, az egyik szerencsétlen hülye 5-6 pert vesztett a társasház ellen, de nem adta fel a próbálkozásokat. Mindig jött valaki a nyűgjével, bajával, a vasárnapi reggeli porszívózással. Most van egy kis kert, simán fizetjük a hitelt és 8-10 évet kell csak kibírni a végéig. Míg társasházban életem végéig el kellett volna tűrni az állandó konfliktusokat. Képzeljétek el azt a komcsi alapszabályt, amiben olyan meghatározások vannak, hogy “a közös tulajdonú magántulajdon”. Most már csak röhögök rajta, de benne élni sokszor kijózanító volt…
 • Jelentéktelen Hangya
  Yeti: “Alkudni nem lehet. Kell vagy nem?”

  Én a helyedben, meg minden, most épp hasonlóan arrogánsan gondolkodó kivitelező helyében gondolnék az esősebb időkre is.

  Nem lesz ez mindig így, hogy te diktálsz.

  Célszerű ilyenkor valamilyen finomabb kommunikációt folytatni, mert jól jöhet még, ha ezek a most elutasított kuncsaftok hívnak majd később, amikor ismét nem lesz annyi munka. Én listát vezetek azokról, akik csak ígértek, aztán eltűntek.

  (Uff, egy fizetőképes kliens, a szerszám – jelenleg épp – rosszabbik oldaláról.)

 • Kobe

  ki mit nevez minőségi élelmiszernek….én erre elég rigolyás vagyok: a jó minőség alatt –
  -nem a legolcsóbb tescós vagy saját márkásnál épphogy drágább saját csomagolásút értem
  -nem is a na felmarkolok valamit az akciós alma-narancs-banán kombóból hogy elmondhassam, az is van otthon és egészségesen élek mentalitást
  – változatos étkezés alatt sem azt, hogy 3 napra lefőzöm ugyanazt 1 kondérral és eszem amig kitart, közben olyan állott lesz az étel hogy bármelyik népkonyha megirigyelné 🙂

  Ha valaki ennek a 3 feltételnek meg akar felelni, akkor az havonta 1 főre minimum napi 2e-nél kezdődik, és bele kell kalkulálni azt is, hogy a pénz egy részét nem az élelmiszerre költi, hanem a benzinre pl mert ekkor általában az ember már szereti maga látni, megnézni az árut, ergo tecso, ósün házhozszállítás nem játszik

 • Dixhorn
  d4n13l

  igen, igazad van, de szerencsére van b -terv is, ha ez nem jönne be. Vidéken van még egy házam (örököltem a szüleimtől).Mondjuk oda nem mennék vissza már, de egy közeli kisvárosba igen.Ez a város egyébként Baja , ahol a lejáró dolgaimmal a mai árak és emelkedéseik figyelembevételével,félretett pénzemmel is tudok majd egy lakást venni kp-re. Ehhez nem számoltam hozzá hogy eladom a szülői házat, amiben még egyelőre anyám él. Ha itt maradok akkor még a budapesti térségben, kiadom a bajai lakást, ami csökkenti az itteni költségeimet, de a visszaköltözés is felmerült, akkor meg az jó lesz ott.

  Szóval elég okos nem tudok lenni, amíg nincs elég kp, túlzott hitelbe nem fogok beleugrani az tuti, akkor marad a bérlés és csá.

 • Garbo
  @Bálint
  Az álomotthon kifejezés önmagában problémás, mert van az, amiről álmodozol meg van az, ami jó neked és ki is tudod fizetni. Éltem álomlakásban, olyan igazi, villantós, belsőépítészeti referencialakásban, amiről nem mondtad volna meg, hogy nem az Upper East Side-n van, ez az álomlakás minden értelemben. Lakni benne nem volt optimális, és nekem való, mint kiderült, mert egy álomban nem kényelmes élni egy keddi napon.

  Meg van az az álom, ami vágyálom, ábránd, alig kifizethető: ezt kergetik sokan, csokkal, túl sok hitellel. Ahelyett, hogy tudnák, hogyan élnek és mire van szükségük praktikum, lokáció, elrendezés és szépség tekintetében. Ennyi elég is lenne, de olyan ez, mint a házasság: ha magát nem ismeri valaki, hogyan választhatna magának házastársat, életteret? Aztán csodálkozunk, hogy ennyi a válás, rossz házasság, rosszul lakott, kezelt, karbantartott ingatlan.

 • Otto

  “csak annak erdeke az arcsokkenes, akinek meg nincs ingatlana es penze sincs ra”
  Ez nem igaz. Akinek van pénze rá, annak is jobb, ha olcsóbban meg tudja venni. Továbbá akinek van már ingatlana, de szeretne nagyobbat/jobbat/újabbat venni, annak is jobb, ha olcsóbb, mert akkor kevesebb pénzzel kell a meglévő eladása után megpótolnia, hogy meg tudja venni a másikat. Ez a két halmaz már sokkal nagyobb elemszámú, mint azok halmaza, akiknek rosszul jönne az árcsökkenés: akiknek több ingatlanjuk van és kiadják.
  Akinek meg csak egy van, amiben lakik és nem akarja eladni (a többség), azoknak mindegy az ár.

 • Miklós
  A téma kétség kívül aktuális főleg ha abból a szempontból vizsgáljuk hogy nincs örökké karácsony. 🙂
  Jó voltam mi? 🙂
  Számomra nagyon aktuális a cikk. Két éve vettünk lakást és azóta a költségeinek faragásán dolgozunk. Jelenleg 10%-nál tartunk. És két éven belül további 10%-ot tervezünk. Persze akkor már látni lehetett a kamatok hogy fognak alakulni, így a hitelünket jövőre fogjuk fixálni. Egy szó mint száz, lehet 19-re lapot húzni, viszont ismerni is kell a lapjárást. Nekünk azért érte meg a nehéz döntés mert a kamatemelkedés előtt csökkentjük a költsegeinket. Ha ez a verzió nem lett volna, nem léptük volna meg. Nekem az a válaszom a kérdésre, dinamikusan kell látni a jövőt, látni benne a realitást, akár pozitív, akár negatív és a jelenben meghozott döntésekkel kell reagálni rá. Ez viszont összetett döntés. Sok időt igényel.
 • SzaboZ
  (és többiek)

  Közös ktg: 12e Ft, ebben benne van a biztosítás, és a felújítási alap.
  Internet,TV: 6500 Ft
  “Áram?”: 5000 Ft körül.
  Fűtés, melegvíz, főzés: 4500/hó
  “Vízdij?” ezt nem tudom fejből.
  “Biztosítás?”: a lakásbiztosítás benne van a KK-ben, az autóra KGFB van.

  Utazás:
  Bérlet 9500/hó
  “Benzin?”: havonta 0.5x – 1x tankolunk,7-14e Ft.
  “KGFB?” 18000 Ft/év, azaz 1500 Ft/hó
  “Casco?(ha van)” nincs
  “Amortizáció?” Az autó amortizációját nem számolom. Lehetne, de nem tudom, hogy meddig fogjuk használni. 11 éve vettük 1.5M Ft.-ért.
  “Parkolás?” a házunk / iskola / bolt előtt ingyenes.

  “Élelmiszerek?,
  Mindegyikből igyekszünk jó minőséget venni: piac, hentes.
  Gyerekeknek suli menza: 20e Ft.

  “Mosószer, takarítószerek?”: tesco, aucha, lidl, spar Nincs külön kigyűjtve.

 • Petike
  @Zabalint: ma már nem nagyon találsz olyan várost, ahol nem keresik a munkaerőt, diplomás vagy nem diplomás, mind1. Valszeg alacsonyabb fizetéssel mint Pesten, de nem annyira mint amennyivel drágább egy ingatlan ott. Én személy szerint sosem adnék 25-30 milliót egy 90-100 nm-es házért, annyival nem keresel többet Pesten, mint amennyivel drágább ott.
 • SzaboZ
  Telefonszámla, telefon:
  A feleségemnek céges van.
  Nekem egy Nokia 6310i már 10 éve, nem vágyom okostelefonra. Ha kell, használom a feleségemét.
  Évente egyszer töltök rá 3000 Ft-ot, annyi elég szokott lenni.
  (158 perc; nem érzek rá kényszert, hogy a buszon ülve beszéljem meg telefonon a napomat.)
  Úgyhogy a havi telefonköltség 250,-Ft.

  Mi van még? Kocsi.
  Az olajat, szűrőket sk. cserélem, egyrészt mert szeretem csinálni, másrészt ez közös program a gyerekekkel. Központi zár motort is cseréltem már így. Kemény 1000,-Ft a gyári új motor.

 • mrlax
  Nile, ha nem vagytok helyhez kötve, és 600+ a havi bevétel, akkor miért nem mentek arrébb. Ha home office van vagy hasonló akkor azt egy borsodi zsákfaluban is lehet csinálni ahol 10 milláért már 100+ nm, és 2000 utáni építésű, feltétlenül nem is felújítandó kecók vannak… 5 év és havi 35% megvan az is… bár ne legyek indiszkrét, 400k gondolom nem az egészségmegőrzésre megy el…

  , mindig a kertvárost fizeted meg, főleg a családi házas övezeteket, ahol a közép de ritka réteg lakik… ez kb mind1 hol van.

  , ezért ez nem így van, ha adott városban találsz jól fizető munkahelyet, attól még nem biztos hogy sok másnak is jól fizető munkahelye van. Ha én tudom hogy megpályázok egy jó állást egy aránylag putri városban 20-30%-al kevesebb fizuért, akkor ott nem biztos hogy 30%-al olcsóbb az ingatlan… persze villa mindenhol van, de ne azt nézzük. folyt

 • mrlax
  Konkrét példát vagyok muszáj hozni… legyen 4 év mérnöki tapasztalatod, Pesten, (tudom hatalmas kilengés van fizetések terén), de tételezzük fel, hogy pesten meglenne mondjuk 700k, Miskocon meg 450-500, ha lakást akarsz mondjuk 4 emeletes téglában 60nm, egy átlag jó környéken, akkor pesten 25-30 millió, miskolcon meg 12, két és félszer rosszabb fizut nem kapsz borsodban mint pesten…

  Ha fontos a karrier, előmenetel akkor igen Pest, mert vidéken soha nem “nősz” fel nemzetközi értelemben (bár vidéken inkább többet kell hajtani, sok a versenytárs)…

  Ellenben 25 millióért kap miskolcon a zöldövezeti/családiházas részen min 80nm-t, a gyerek sem a hátrányos helyzetűekkel szocializálódik, sőt…

  Ezt csak azért írtam le, mert pest valamilyen szinten egy vízfej, míg más országokban már inkább vidék a fontos, mi még ott tartunk hogy áramlik fel a tömeg a bp-re, és néha érthetetlen okból

 • Kiszamolo
  Mrlax, azért két módosító tényező:

  Budapesten sokkal több a munkalehetőség, tehát nem egy-két munkaadónál tudsz csak elhelyezkedni, illetve az számít igazán, hogy a megélhetés után (ami kb. ugyanannyi), mennyit tudsz félretenni. 400-ból 50 ezret vagy 700-ból 350 ezret. Mert a lakásravaló ebből lesz.

 • LSV
  @Rám a margain? “Szóval gondolom ez a nevelés kérdése.”
  Komolyan kérnék ilyen nevelési tanácsot. A legkisebb ovisunk is nagy dumás, az iskolás megy nyuszi, pedig mindegyiket ugyanúgy neveljük.
  Ettől függetlenül nem vagyok 100%-ig biztos hogy csak nevelés kérdése hogy a gyerek hogy dolgozza fel az állandó költözést (lehet majd 14 évesen jön ki nála, nem most).
 • realestate

  “mi még ott tartunk hogy áramlik fel a tömeg a bp-re, és néha érthetetlen okból”

  SZÁMODRA érthetetlen okból…
  Pesten esélyed van kitörésre, jó eséllyel a párodnak is ha itt dolgozik és ketten fényévekkel előbbre tudtok jutni az életben MINDEN szempontból mint a mesés Miskolcon. Persze ehhez nem átlagosnak kell lenni “átlagfizetéssel”,mert nekik tényleg tökmindegy hol tengődnek..és el is érkeztünk a drága az albérlet az átlagfizetéshez képest ponthoz. Keress átlag felett és akkor nem lesz drága! Ha nem tudsz, maradj ahol vagy!

  A 25 millás miskolci zöldövezetes lakásod 20 év múlva alig fog többet érni mint ma és lasszóval kell vevőt fogni rá, míg a pesti 25 millás lakás meg addigra háromszor annyiba fog kerülni és két hónap alatt eladod.

  ocdn.eu/pulscms-transforms/1/RA5ktkqTURBXy8wNDczODIyMzA2MjY0YzllNWIwOWQyNTY2YWRlYmYxNS5qcGVnkZUCzQJsAMLD

  ELŐRE kell gondolkodni! ;)p

 • Q
  Megér ennyit a saját ház?
  Olyan ez a kérdés, mint az hogy megéri-e a megtakarításaid nagy részét részvényekbe fektetni. Csak utólag lehet eldönteni, hogy jól jöttél-e ki a buliból. De azt fontos megérteni, hogy a túlzott kockázatkerülés van olyan káros, mint a túlzott kockázatvállalás. A legtöbben azért felejtik ezt el, mert szeretnek a komfortzónán belül maradni, ami általában szorosan összefonódik a kockázatkerüléssel, de ezzel pont a legfőbb céljaikat, a fejlődést és gyarapodást aknázzák alá.
  A sikeres élet az optimálisan vállalt kockázatokról szól – magánéletben, munkában, mindenben.
 • mrlax
  Kiszámoló

  Tudom nem kellett volna akkor általánosításban belemászni, mert ebből ugyan nem fogok kijönni 😀

  2 lehetőség:
  – vagy pesten dolgozik az ember, és mikor kellő mennyiségű pénzmag összejön, akkor leköltözik vidékre, nem kell pl 8 évet spórolni elég 4.
  – vagy vidéken dolgozik, (el sem megy pestre), és spórol 6 évet, vidéken… persze addig is lakni kell valahol.. az is tényező.

  Számolok:

  legyen 450 vidék, és 650 pest.

  Bp: legyen az albérlet: 120k+50k=170k költsön magára 130k-t, az havi 300, == 350k marad

  vidék: 60k+50k= 110k, a 130k marad… tehát havi 240k,== 210k marad.

  60 hónap, 12,6 milla, míg a másik oldalon 21 milla…. sikerült úgy belőni a számokat, hogy gyakorlatilag mind1 hova mész :D, kérdés hogy mekkora a bérbeli olló, most kb +40%, meg ugye a munkalehetőség… a kérdés az ha csak 100k az olló, abból kapásból lejön 60 már más a fekvés. Egyéni preferencia

 • Zabalint

  Egyáltalán nem így látom, amellett, hogy túl van hypeolva a médiában a munkaerőhiány, a fele sem igaz, rengeteg olyan munka van, ami vidéken nincs vagy csak nagyon kevés lehetőség van, és örülsz, ha van valami. IT szektorban a munkahelyek 95%-a Budapesten van, csak 1-2 vidéki város van, ahol egyáltalán lenne esély elhelyezkedni, és így lehet számolni azonos szinten 1,5-2-szeres fizetésbeli különbséggel, ami kb. az ingatlanárakban is hasonló, csak Budapesten nagyobb a szórás. Hoosszútávon pedig nem az azonos szint, amit össze érdemes vetni, mert ezen vidéki városokban nem lesz feljebb jutási lehetőség, sőt bármikor számolni kell munkahely megszűnése esetén több hónapot, vagy akár 1+ éves munkanélküliséggel. És sok szakma van, ahol meg ennél sokkal rosszabbak a vidéki lehetőségek, mint az IT szakmákban, van aminél tényleg csak Budapesten van munkalehetőség.
 • Zabalint

  Én rühellem a legjobban a Budapest vízfej jelenséget, denem az emberek a hülyék, az emberek csak alkalmazkodnak, ahol nincs munka, onnan elmennek. Legalábbis aki hajlandó alkalmazkodni.

  A gyakorlatban amúgy úgy nézne ki a dolog, hogy a mérnök elmegy Miskolcon dolgozni, mert épp mákja van, és felveszik kezdőként (a többségnek nincs, és ekkor fog Budapestre költözni), 4 év múlva meg még mindig junior fizetése lesz, mert nincs hová lelépnie, ha nem lép le a városból, ezt nyilván a bérezéseséről döntő emberek is tudják. Budapesten meg 2-3 év múlva dobbant immár tapasztaltként, hacsak nem emelik megfelelően a bérét, és ekkor már több mint dupláját fogja keresni miskolci kollégájának.

 • SzaboZ
  @Kobe:

  Hentesnél kell venni a húst (akivel kialakítasz egy kis bizalmi viszonyt..)
  Zöldségnél meg kell nézni, hogy hol termett.
  A tescos almával sincs gond. Olaj, cukor, vaj, stb. a tescoban is ugyanaz.

  “– változatos étkezés alatt sem azt, hogy 3 napra lefőzöm ugyanazt 1 kondérral és eszem amig kitart, közben olyan állott lesz az étel hogy bármelyik népkonyha megirigyelné ”

  Ésszel kell csinálni; főzöl egy nagy lábos pörköltet, abból eszel egyszer tarhonyával, egyszer paprikásnak tésztával, aztán csinálsz belőle gulyáslevest. Aztán ráteszed feltétnek a főzelékre.

  “1 főre minimum napi 2e-nél kezdődik,”

  2e-ből mi 4-ünknek is kijön az ebéd!
  Rántott hús tört krumplival, savanyúsággal.
  Pörkölt tarhonyával.
  Hatalmas adag rakott krumpli.
  O.K., ez csak az ebéd (fő étkezés), de 8eFt (248e/hó) bitang sok.

 • SzaboZ
  @mrlax:
  “Ha home office van vagy hasonló akkor azt egy borsodi zsákfaluban is lehet csinálni ahol 10 milláért már 100+ nm, és 2000 utáni építésű, feltétlenül nem is felújítandó kecók vannak… ”

  Nemrég jártam egy borsodi zsákfaluban, hát nem vágyom oda lakni.. 🙁

 • Feri78

  “Mi szerintem BP legjobb környékére költöztünk. Lehet tudni hogy ez hol van?”

  Nem akarom untatni lakcímünkkel a nagyközönséget, bár kockázat nincs, mert értékeset nem tartunk itthon. 🙂 Annyit elárulok, hogy majdnem azonos az irányítószámunk a miniszterelnökével (nem, nem az Alcsúti) valamint egy korábbi jegybank elnökkel. Benyomásom hogy a házban és környéken az orvos, ügyvéd, felsővezető, politikus, újságíró, diplomata a leggyakoribb foglalkozás (nem, nem a 7. kerület). 🙂 rengeteg az iskola, biztonságos, jó hely gyerekeknek

  A lényeg: ha reálisak az igényeid, és nem a szomszédnak és barátoknak akarsz villantani, akkor lakhatsz jó helyen 50-60 millió alatt.

  Mi a lakásunkat 500 ezres m2 áron vettük 2016-ban, itt egy ház 120 milliónál kezdődik… de minek?!

  500 ezres m2 áron hol kapok új építésűt? Halásztelek? Csömör? Esetleg plusz 15 négyzetméterért? Ne már 🙂

 • Kobe
  ez igy oke, csak akkor nagyon felrebeszelunk.
  A jo minoseg alatt en egeszseges kajat (is) ertek, es bocsanat – de a rakottkrumpli, gulyasleves meg porkolt, rantott hus krumplival az inkabb az egyenes ut az elhizashoz es zsirlerakodashoz, de nem az egeszseghez 🙂
  Ez egy szenhidrat es zsir dieta, amin az alapanyag nem sokat dob, barmilyen draga, a krumpli krumpli marad
 • Otto

  Nem akarom lerombolni az illúzióidat, de Budapest és környéke lakossága 1990 óta csökken. 2015 óta van ugyan kismértékű emelkedés, de a hosszútávú trend elég egyértelmű – akárcsak országosan. A borsodból eljövők közül is egyre többen rájönnek, hogy ha nem csak 200 km-t költöznek, hanem 500-1000-1500-at, akkor mégjobbak a lehetőségek. De én pl a mesés világközepe Budapestről jöttem el pedig nem éppen átlagos fizetésem volt már ott sem. Ahol most lakom, 65 m2 bérlése 550 eur, miközben a helyi nettó átlagfizu a budapestinek a 3szorosa. Na, még mindig reálisnak (fenntarthatónak) tűnnek a budapesti árak? 😛
 • házastárs
  , aki nem tudja elképzelni kisebb keresettel az életét

  mi ketten vagyunk berendezett albérletben, 230-250e körül. Ebben benne 85k+rezsi albérlet (mondjuk ez tényleg olcsó még itt is 62 nm-ért, mert a hölgyemény nem akar adózni, fél az idegenektől), gyűjtés utazásra, amortizációra (autó nincs, egy kis motorom van, ami már megette a kenyere javát), ruhára, egyéb hosszú használatú eszközökre.

  Nem azt mondom, hogy könnyű, nagyon nézzük, hogy mire megy el, de meg lehet oldani. Nyilván gyerek nincs, a kedvesem is tanul még, de ez van.
  Nem kell 2 emberre 60k egy hónapban, csak ésszel kell főzni. És minden nap főzni kell (de nem is eszem meg másnap a főtt ételt, csak ha értelmesen lehet fagyasztani – pl a pöri ilyen).

 • ügyvéd
  A városnak (Bp) szinte nincs olyan pontja ahonnan ne látszana 1-x toronydaru. Meneküljön ki merre lát a befektetési célú ingatlanjából
 • naa
  Q, teljesen egyetértek, hogy “a túlzott kockázatkerülés van olyan káros, mint a túlzott kockázatvállalás”. Ez mindenre igaz, erre a ház-kérdésre is.
  Tegyük fel, hogy valakinek mondjuk 5 évvel ezelőtt (tehát a nagy ingatlan boom előtt) 20% hiányzott ahhoz, hogy a “végleges” ingatlant megvegye. De kockázatkerülőként vagy csak bank- és hitelundorból nem vette fel ezt a 20% hitelt, nem vette meg a házat, “majd ha megkerestem, megveszem”
  Azóta összerakta már a hiányzó 20%-ot, de mostanra mégis kb. ugyanolyan messze van a háztól, hiszen ennyit emelkedtek az árak/építési költségek, stb. azóta…
  Közben a gyerekei 5 évvel idősebbek, már kifele mennek a korból, amikor a házat élveznék. Jól tette, hogy nem vett fel hitelt? Szerintem nem.
  (“OK, de befektette a tőzsdén azóta csillió stb.”: nem, kockázatkerülő emberről beszéltünk, aki már akkor is teljesen jogosan kockázatosnak érezhette a piacot)
 • Zsolt
  Ismerősök, hasonló anyagi lehetőséggel, mint a cikkben szereplők, amikor a gyerekeik 10-14 évesek voltak eladták a panelt és építettek menő környéken egy böszme nagy házat, ahol a nagyinak is csináltak lakrészt. A nagyi persze nem ment oda lakni és a gyerekeik pár év után felköltöztek a fővárosba és ott is maradtak. Aztán lakás kellett a friss diplomás gyerekeknek és eladták 7-8 év után az álomházat. És a végén az a panel megint eladó lett, ami az övék volt anno és azt vették meg ismét! 🙂 Hát nem biztos, hogy megérte az új ház építése.
 • KL
  SzaboZ:
  Köszi, eddig 91000 körül járunk (gyerekek 21000 sportjával)+ víz +takarító és mosószerek->100k

  És ez maradt ki:
  Ruha, cipő?
  Élelmiszerek? (menza gyerekek 20k, de azon kívül)
  Színház?
  Egyéb szórakozás?
  Egyéb játék a gyerekeknek? Számítógép?
  Gyógyszer?
  Fogorvos?
  Könyvek/könyvtár?

  Nem kötözködés, csak elgondolkodnék, hol lehet fogni valamit:-) Kösz a segítséget.

 • naa
  “Amerikai konyha bűzben úszó nappalival szinte alap mindenhol az elmúlt 15 évből.”
  🙂 Én még mindig az amerikai konyhát szeretem… Nem kell olyat főzni, ami bűzös, mi olyasmit szoktunk készíteni, aminek az illatát is szeretjük 🙂 (Jó, a töltött káposzta valóban necces lehet, nem tudom, nálunk nem gyakori, jó elszívó kell.)
  Egy finom sütemény, vagy jó kis sült, vagy akár jó kis kolbászos rántotta reggelire – bármikor szívesen szagolom bármelyiket 🙂 Szerintem a főzés jó dolog, jó együtt csinálni is, ne egy külön, szűkös konyhába elzártan kelljen, ahhoz tényleg nem lenne kedvem…

  Persze, mindenki a saját preferenciái szerint, én ebben az amerikaiakkal értek egyet. 🙂

  Innen vissza a kész tervekre: amerikai oldalakon van ilyen sok, meg lehet venni a részletes dokumentációt is. Kár, hogy a műszaki tartalom nem az itt szokásos lehet gondolom, de az alaprajzra, terek kitalálására ok…

 • Peti
  Az én kollégáim, akik az elmúlt pár évben vettek használt házat, mind befürödtek vele. Anno mi is nézegettünk használt házakat, de rá kellett jönnünk, hogy a felújításra a gatyánk is rámenne.
  Úgyhogy 7 malacsekért vettünk egy összközműves telket, és kinéztünk hozzá egy 71 nm-es típusházat, 11 malacsekért. Mindezt 5 éve. Ma ugyanezt a házat 18,5 mFt-ért húznák fel.
 • flashpointer
  Nemreg szamolgattam melyik erne meg, berelni vagy venni, de nalunk itt kicsit mas a helyzet: Itt Nemetorszagban olyan alacsony a berlet hogy egyszeruen nem erne meg venni, atlagban 20-21 ev berlesbol lehet kifizetni az adott ingatlant (raadasul minel regebbota berled, aranyaival annyival olcsobb mivel meg van szabva hogy mennyit lehet rajta emelni) . Ahogy a Mo-i berleti arakkal szamolgattam neha 10-12! ev alatt bejon a teljes vetelar… az mar inkabb motivalna.
  amugy 3 eve mindent excel tablazatba irok, ugyhogy mar erdekes statisztikakat is kapok : )
  Mi ketten vagyunk az asszonnyal:
  lakasberles 590 (ez eleg olcso, raadasul tok jo helyen van es viszonylag tagas is)
  kozos koltseg 145 (kuka,hotakaritas, kertesz, biztositasok, stb)
  futes 110 (atalany, kozponti olajtuzeles, kb mint a lakasok/hazak 95%ban)
  aram 60 (kb 45+ cent egy kW…)
  biztositasok 60 (pl kocsi)
  jarmuado 17

  folyt. kov

 • flashpointer
  radioado 17
  net 30

  ez eddig 1030, ezen nem nagyon lehet sporolni , mert a kozos koltseg /rezsi mindenhol ennyi, ha meg ha valami faluba koltoznenk nem sok kulonbseget csinalna az a havi 100 euro…
  a „valtozo” koltseg , 3eves atlagban:
  kaja 224
  vegyi 30
  etterem 69 (jo ez az elejen tobb volt de mar ritkabban megyunk , igy most meg magas az atlag : )
  uzemanyag 190 (ez a munkabajarashoz kell, itt a tomegkozlekedes nem alternativa)
  ruha 55 (ebbol kb havi 10 az en reszem 😀
  haz 131 (butorok, haztartasi gepek,tv, hangfalak, festes, de meg a 4db-os keskeszlet is )
  egyeb 415 (kocsik vetelara, javitasuk, ajandekok, utazas, hobbi,eskuvo, fogorvos, stb)

  ez egyeb nelkul 700, szoval osszesen 1730 a minimum, es abban nincs benne hogy ha beugrik egy javitas mint mult honapban, kocsi csapagycsere 350, elotte honapban meg olajtartaly csere 400.

 • flashpointer
  Szoval ami szepen latszik hogy a havi kiadas igy kb 2145 : )

  A kerdes inkabb hogy mi legyen a maradekkal, mert az allamkotveny minuszos, lakast nem eri meg venni (az egyszeri koltsegek 10+ %) se kiadasra se sajat hasznalatra, de a rezsi miatt hazat sem mert ami bejon a futesen/kozos koltsegen azt elviszi a telekado, utcafrontado,biztositas. A forint atvaltasa miatt amit hozna az allampapir elvinne a visszavaltas, vagy meg annyi sem maradna… Ja a bank meg nem ad ra semmit. Szerintem tobbunket is erdekelne egy mihez kezdjunk Nemetorszagban a penzunkkel cikk 😀

 • Rám a margain?
  @SzaboZ: persze, egy hetes pörkölt különféle variációkkal, mi?
  Te most troll vagy, vagy tudatlan? Van egy gyerekünk, de amúgy is, próbálunk már egészségesen élni, miután 10 évig éjjel-nappal melóztunk mocsok kaján.
  A hús 10 dkg-ja 300 kcal, sajté szintén 300 kcal, de az emberek többsége nem tud 10-20 dkg kaján elélni. Így fel kell pimpelni az étrendet zöldséggel, gyümölcssel.
  Tegnapi árak:
  – jégsaláta 1 fej: 350
  – paradicsom: 800-1200/kg
  – 1 csomó újhagyma: 250
  – 1 mangó: 350
  – 10 dkg csomag madársaláta vagy ruccola: 350
  – szutyok alma: 250/kg
  – golden alma: 400/kg
  400 g mirelit borsó: 300, brokkoli/karfiol aranyárban
  mirelit meggy, eper, málna, erdei gyümölcs: aranyár a négyzeten
  Bocs, ha nem eszünk egész héten krumplit meg tésztát. A legviccesebb, hogy ezek a dolgok 40 éve a csóróknak is alap volt, ma meg a gyerekek sokasága nem jut havi egyszer sem zöldséghez, gyümölcshöz.
 • SzaboZ

  “A jo minoseg alatt en egeszseges kajat (is) ertek, es bocsanat – de a rakottkrumpli, gulyasleves meg porkolt, rantott hus krumplival az inkabb az egyenes ut az elhizashoz es zsirlerakodashoz, de nem az egeszseghez
  Ez egy szenhidrat es zsir dieta, amin az alapanyag nem sokat dob, barmilyen draga, a krumpli krumpli marad”

  Hát ezt sajnos nem jól látod.
  Három fő tápanyag kell; fehérje, zsír és szénhidrát.
  Ezen felül kell még rost, makro-, és mikroelemek, valamint vitaminok.
  Nem fogsz a fentiektől elhízni, ha a kalóriabeviteled egyensúlyban van a felhasználással.
  Ne dőlj be semmilyen divatos irányzatnak, hogy mi az “egészséges”.
  (Az orvosin végeztem)

 • ügyvéd
  Egyéb jelek is azt mutatják, hogy a mánia tetején vagyunk. Amikor a piaci érték fölött árvereznek el ingatlanokat, őrült licit után, az már beteg…. Van olyan árverés a VH Kamara oldalán ahol az egy szál licitáló SAJÁT magára licitált fél millát, egy egyébként 3 haszonélvezetjoggal terhelt lakásra!!!!!!!!!!!!!!!!
  Nooorrmmális??? Teljes színtiszta ŐRÜLET.
 • Feri78
  @rám a margarin?

  Ha mindketten dolgoztok, akkor együtt kellene keresnetek havi bruttó 500-at, vagy valamit rosszul csináltok. Az két gyerekkel, adókedvezménnyel és családi pótlékkal olyan közel nettó 400? Abból, ha otthon főztök, okosan vásároltok, szerényen ki lehet hozni az egészséges táplálkozást. Miért mangó és jégsaláta? Mennyi napi 1kg alma havonta, 10-15 ezer? Emellett otthon lehet ültetni paradicsomot, paprikát. Ha nem telik többre így is meg lehet oldani; ha telik akkor meg mi a gond? Szerintem ez azért egy kicsit kifogás, nem? 🙂

 • Zabalint

  “Szerintem a főzés jó dolog, jó együtt csinálni is, ne egy külön, szűkös konyhába elzártan kelljen, ahhoz tényleg nem lenne kedvem…”

  Egy étkezős konyhában mi akadályoz meg ebben?

 • SzaboZ
  @Rám a margarin:
  a pörkölt csak egy PÉLDA volt!

  “A hús 10 dkg-ja 300 kcal, sajté szintén 300 kcal, de az emberek többsége nem tud 10-20 dkg kaján elélni.”

  Ne csak az energiatartalmat nézd!
  A hús/sajt teljes értékű fehérje, ebből kell naponta X gramm. Szénhidrát Y gramm, zsír Z gramm.
  Rakd össze ezt úgy, hogy finom legyen!

  “brokkoli/karfiol aranyárban mirelit meggy, eper, málna, erdei gyümölcs: aranyár a négyzeten”

  Akkor kell enni amikor szezonja van.
  Narancs, banán, mandarin? Télen miért nem ezeket veszed?
  A nyáron 30 kiló meggyet vettünk (amikor kb. utánunk dobták), és elraktuk befőttnek.

  “Bocs, ha nem eszünk egész héten krumplit meg tésztát.”

  Miért kéne..?
  Én írtam, hogy kb. mindent megveszünk amit kívánunk (mármint kaját :), de ésszel.
  Most pl. vacsorára 6 fajta sajt van itthon, teavaj, téliszalámi, és házi sütésű kenyér.
  A gyerekeknek meg házi túrós rétes.

 • majomka
  mrlax: falun 200k? Bruttó. Se.

  Nem igazán értem ezt az ingatlanlufit. Főleg itt vidéken. Ugyanazokat a házakat árulják nagy tömegben 10-15 éve csak most dupla annyira van meghirdetve, mint 15 éve, de persze valamiért kétszer annyiért sem mennek el 🙂 Szóval óriási kínálat, alacsony fizetőképes kereslet -> irreálisan növekvő árak.

  Szerintem (még) vidéken megéri egy visszafogott hitelfelvétel mellett (pl. 10 éves fix kamatos futamidő, 5-8 mill HUF, többi önerő+eddigi lakás ára) bevállalt 10-20 éves, jó állapotú, kedvező elrendezésű 100-150 nm-es családi ház jó környéken. A kertváros itt percekre van a belvárostól pl.

 • @Flashpointer: cikket nem irhatok, de mi a kovetkezot csinaljuk. Mindketten felretesszuk a fizetesunk 25%-at ETFbe. Baratnom 4, en 3 fajta ETF-et veszunk. Mindegyik Sparplanfähig. A fennmarado zseton amit nem koltunk el arra van, hogy ha valamire kellene gyorsan penz legyen, tehat megy valami gagyi Tagesgeldkonto-ra. Mindig tartunk 6 havi fizetest arra az esetre, ha munkanelkulive valnank. Ha meg efolott is marad, azt evente egyszer megint ETF-be tesszuk, izlesek szerint. Baratnomnek van nemet LTP-je a Bausparkasse Schwäbisch Hall-nal. Amiben gondolkozom de meg nem mertem belevagni az egy idosek otthonaban szobat venni befektetes jelleggel.
  Ingatlan nem jatszik, mert a mi havi berleti dijunkbol kb. 35-40 ev alatt fizetnenk vissza egy lakas es kb. 100 ev alatt egy haz arat. Ingatlant mint egyetlen megtakaritast amugy is veszelyesnek tartom.
 • realestate

  Te nagy király vagy! Csak aztán X év múlva megint itthon egyen a rosseb amikor már nem kell pizzát kihordanod vagy mosogatnod 😉 Nem az a menő aki külföldön tud pénzt keresni, hanem aki itthon is!

  “Nem akarom lerombolni az illúzióidat, de Budapest és környéke lakossága 1990 óta csökken.”

  Tényleges szaporodás, fogyás, ezer lakosra. Nézegessed csak a számokat, különösen a Közép-Magyarország-ot:
  ksh.hu/thm/2/indi2_1_1.html

  BTW változnak a lakhatási igények is, azaz egyre kevesebb ember él egyre több ingatlanban!

 • naa
  @flashpointer: “mihez kezdjunk Nemetorszagban a penzunkkel”
  Hát szerintem kb. ugyanazt, mint bárhol máshol… 🙂 Olyan devizába váltod és ott/abba fekteted be, ahol/amibe akarod… Akár forintban, dollárban is.
  Ha államilag támogatott extraprofitra gondolsz, mint a prémium/bónusz államkötvények, lakástakarék, szja jóváírások különféle befektetésekre, abból lehet, hogy odakint kevesebb / más van, de ezek itthon is korlátosak/egyre kevésbé érdekesek, és talán nem is ezeken múlik…
 • mitel hentes
  Saját tulajdonú ház márpedig kell!
  Én mézeskalácsból csináltattam egyet. Karácsonykor meg is ettük jóízűen. Aztán boldogan élünk a bérelt ingatlanunkban, akkora négyzetméteren, amekkorát önerőből építeni nem hogy nekem, de a nálam háromszor jómódúabbaknak sem lenne egyszerű.
 • mitel hentes

  “hozzávetőlegesen egy korszerűsített, 140nm háznak, ami azert szigetelt+normalis fűtés van benne, mennyi a rezsije?”

  100 ezer Ft-ot ha számolsz havonta, akkor nem fogsz meglepődni. Ebben benne van a gáz, villany, víz, szemétszállítás és egy erős vezetékes internet is. Télen a fűtés (gázzal), nyáron a légkondi áramfogyasztása és az öntözőrendszer vízfelhasználása. Mindennapos főzés (gáztűzhely), rengeteg háztartási gép.

  Nincs benne viszont: a kert gondozása (fűnyírás, metszés, ha nem te csinálod), a zöldhulladék elszállításra alkalmas zsákok, a hangyairtó-riasztó szerek, vakond elleni megoldások, stb.

 • SzaboZ
  Ha már szóba kerültek a gyerekek; a legértékesebb dolog amit adhatsz nekik az az IDŐD.
  Tehát ha együtt szerelitek az autót (ők adogatják a szerszámokat, közben lehet beszélgetni hogy mi mire való, hogy működik az autó), ha együtt rakjátok el a befőttet (miért tartósít a cukor / benzoesav, miktől romlik meg, alkoholos/ecetes erjedés), csináljátok a kovászos uborkát, együtt panírozzátok a húst; ezekre fognak emlékezni idősebb korukban.
  És BESZÉLGETTEK, mert ha ezt kisgyerekként megszokják, akkor később, kamasz korban is elmondják a problémáikat.

  Zöldség/gyümölcs; filléres cucc pl. a sárgarépa, és nagyon jó nyersen rágcsálni (chips helyett) 🙂 Az alma darabja is kb. 30-40 Ft (termelői piacról).