Megéri Budapesten lakni?

Egy érdekes kérdés jutott eszembe: a jelenlegi ingatlanárak mellett megéri Budapesten élni? Vagyis keresel-e annyival többet, hogy megérje felköltözni? Akkor kezdtem el ezen gondolkodni, amikor az egyik nyugdíjas ismerősöm Nagyszénáson keresett házat az ottani gyógyfürdő miatt és a házak zöme 4 és 10 millió forint között van, hasonló házakat nálunk Budaörsön 30-40 millió forinttól 60-80 millióig akarják eladni. (Természetesen a budaörsi házak áránál a csillagos ég a határ, most azokról beszélek, amik hasonló minőségűek, mint a nagyszénási eladó házak.)

Mennyivel kell többet keresned egy multinál, akinek van telephelye mondjuk Miskolcon vagy Szegeden is, hogy belátható időn belül lakást vehess belőle Miskolcon vagy Budapesten? Mennyit kompenzál az alacsonyabb ingatlanár az alacsonyabb fizetésekből például Orosházán? (Orosháza mellett van Nagyszénás.)

A megélhetés egyéb költsége közel azonos, a Lidl vagy a McDonald’s, de még egy maszek pizzéria is ugyanolyan vagy közel ugyanolyan árakat alkalmaz.

Természetesen a kérdés nem ennyire egyszerű, mert soktényezős a dolog: hátrahagyott családtagok, barátok éppúgy számításba jönnek, mint a nagyobb választék a munkahelyekből vagy a nagyobb karrierlehetőség. De ezzel szemben áll a rosszabb levegő, a sokkal nagyobb zsúfoltság, távolság, sokkal több időt töltesz utazással, viszont sokkal több a programlehetőség is.

Szóval van érv pro és kontra is. De most nézzük a lakhatást.

Ha bérelsz, nem nehéz a számítás: amennyivel többet keresel itt, abból mennyi megy el pluszban lakhatásra?

Az ingatlan.com szerint egy 50-55 nm-es zuglói panel havi bérleti díja 140 ezer forint rezsi nélkül.

Egy szegedi hasonló panel 70-85 ezer forint, egy miskolci is hasonló áron van, Orosházán jelenleg nincs kiadó lakás az ingatlan.com-on hasonló paraméterekkel, se tégla, se panel, se kisebb, se kicsit nagyobb.

Bérlésnél már havi 100-120 ezer forint plusz jövedelemnél megérheti elköltözni Budapestre. Ha havonta kétszer haza akarsz járni a családhoz, ennek költségét és plusz idejét is vedd figyelembe.

Az ingatlanvásárlásnál már nehezebb a számítás, ugyanis nem az számít csak, mennyit keresel, hanem hogy mennyit tudsz eltenni belőle. Ugyanis az alapszükségletek ugyanannyiba kerülnek mindenhol, az élelmiszerárak, a rezsiárak szinte egyenlőek, a közlekedés olcsóbb vidéken, de nem sokkal.

Vagyis itt azt kell nézni, mennyit tudsz eltenni, ha mondjuk 150 ezer forint fejenként egy szűkös megélhetés. Ha keresel vidéken 220 ezer forintot, Budapesten 360 ezer forintot, első esetben 70 ezer forintot, második esetben 210 ezret tudsz eltenni, vagyis háromszor annyit.

Egy 50-55 négyzetméteres zuglói panel 25-32 millió forint, legalábbis ennyiért árulják őket. Ha 15 év alatt meg akarod venni, vagy ki akarod fizetni a hitelét, havonta 170 ezer forintot kell tudnod félretenni a megélhetésen túl.

Egy hasonló lakás Orosházán 7,5-8 millió forint. Ez 15 év alatt havi 44 ezer forint megtakarítást kíván.

Miskolcon 10-12 millió, Szegeden 13-16 millió forint a hasonló lakás, 65-70 ezer forintos megtakarítás mellett lesz a tiéd 15 év alatt. (A lakáshitel kamataival most nem komplikáljuk az életünket, ahogy azzal se, hogy halálod után mennyivel fog többet érni a budapesti lakás, mint az orosházi.)

Megint csak az jön ki, hogy ha 100-130 ezer forintnál többet keresel Budapesten, mint otthon, akkor megéri a váltás. (Minden más tényezőt, objektívet és szubjektívet figyelmen kívül hagyva.)

Ha nem panelben szeretnél élni, már jobban nyílik az olló, egy jobb, vidéken 30 millió forintba kerülő házakat Budapesten és környékén 80-100 millióért, vagy még drágábban árulnak még egy átlagos helyen is, a plusz ötven millió havonta plusz 280 ezer forintnyi megtakarítást kíván 15 éven át. Ha házban szeretnél lakni belátható időn belül, havi plusz háromszázezer forint alatt felesleges költözni.

Ha hitelből vásárolnál, a jelenlegi kamatok mellett havi plusz 369 ezer forintra van szükséged további 50 millió forinthoz. Ezzel áll szemben, hogy az ingatlanod 50 millióval többet ér a hitel kifizetése után.

Ha anyagi oldalról szeretnéd mérlegelni a dolgot, akkor ezek után már könnyebben tudsz számolni.

Share

199 hozzászólás

 • tp
  Mi most lépünk le Gyorbol, mert itt most jött el a csúcs, meg kicsit marad ezen a szinten a varos aztán elkezdi marni az akkusavas eső a negy karikát.

  A cél Budapest, mert az az egyetlen kozmopolita (jo ertelemben) vett nagyvaros itthon es ami fontos, hogy nem egy gigagyar viszi a hatan, diverzifikalt, ami biztonságot ad.

  Tíz ev, es kiderül jo döntés volt-e.

 • Ali
  Szia Miklós. A cikkhez még hozzászólásom: akik Bp.-re költöznek munka miatt, főleg azok hagyják hátra a rokonokat, rokoni, volt osztálytársi stb. kapcsolatokat. Pl. Szegeden sok programlehetőség van egész évben. De akinek van gyereke, szerintem nem a szabadidő eltöltésén gondolkozik. Sok más feladata van.
 • mitel hentes
  Nem mindegy, hogy kiscsaládosként nagy gyerekekkel, vagy nagycsaládosként kisgyerekekkel él az ember. Én inkább az utóbbi kategóriába tartozom, 1-nél több gyerekre nehéz bébiszittert találni. A bulizás alatt első sorban a diszkót értettem, karaoke party a barátokkal belefér.
 • attila
  a közvetlen szomszédomnak felajánlom hogy kiviszem a hulladékudvarbva, de nyilván az egész környékét nem vihetem ki. Az lenne egy jó megoldás ha ilyenkor ősszel a kukások minden kukába tennének 5 db 110-es feliratos lebomló gyűjtőtasakot és azt megtöltve avarral ki lehetne tenni a kuka mellé és elvinnék. Mert nyilván nem kötelezhetők az emberek arra hogy ne égessék el az avart ha nem biztosítunk számunkra másik opciót. Az meg nem opció hogy ki lehet vinni a hulladékudvarba, mert ahhoz autó kell. Én minden ősszel összegyűjtöm és fordulok vele kettőt utánfutóval Nekem ennyit megér hogy ne füstöljek.

  😛

 • Kiszamolo
  attila, a legtöbb önkormányzatnál (legalábbis felénk) kertes házhoz kapsz évi 4-5 zöldhulladék kukazsákot, amit ingyen elvisznek, ha nem elég, valami 4-500 forintért vehetsz még többet és azt is elviszik. Ha pedig ennek ellenére avart égetsz, akkor szénné büntetnek.
 • Zabalint

  Na de épp hogy nem a diszkók miatt jobbak Budapesten a szórakozási lehetőségek, az mindenhol van, és mindenhol majdnem ugyanolyan.
 • jami
  Én a falevelekkel takartam be a töveket, rá kicsi föld, még1 réteg levél ; ill. van, ahol meghagytam a leveleket lebomlani. Tök értelmetlen összegyűjteni, elvinni, aztán meg mindenfélével trágyázni, hogy szépek legyenek a növények… És akkor a komposztálásba még nem is kezdtem bele, mert még nem döntöttem el, hol legyen.
 • Ildikó70
  Nálunk pl. nem lehet zöldhulladékot elszállíttatni, de már az is jobb, hogy egy héten csak egyszer lehet tüzelni. Télen meg fűtenek mindennel – ruha, cipő, gumi és ki tudja még mivel. A falu aljában néha olyan büdös van, hogy szellőztetni se lehet.
  Igaz, hogy olcsók a házak, cserébe nincs semmi. Bár van iskola, óvoda sőt bölcsöde is, de oda csak a kisebbség gyerekei járnak. Én már iskolába elvittem a gyerekeimet a faluból 6 évesen keltek fél 6-kor és utaztak 2-3 órát naponta. Ettől többet Budapesten se kellett volna.
  Életem legrosszabb döntése volt itt házat venni, de itt ragadtunk.Bár 20 éve még nem volt ennyire rossz a helyzet. Aki azért menne vidékre mert jó a levegő és olcsó ház/lakás mellett van minden az ezerszer gondolja meg, mert leeht hogy 10-20 év múlva már nagyon nem lesz előny semmi csak hátrány és a ház eladhatatlan lesz, hátrahagyni meg majd nem meri.
 • attila
  van 15 gyümölcsfám köztök egy 50 éves dió, arról kicsivel több levél hullik le mint amennyit a kertbe fel tudok használni, ráadásul a diófalevél nem túl jó komposztnak.

  nálunk is ingyen van, csak ki kell menni érte a város szélére a hulladékudvarba, tehát megint csak autó kell hozzá, az emberek meg nagyon lusták még akkor is ha van nekik autójuk 🙂

 • Lazybones
  Arra tud valaki jó tippet, hogy hogyan lehet kis falukban olcsón házat találni földdel? Már úgy értem, a nyilvánvaló dolgokon kívül, mint neten nézegetni, személyesen tudakozódni, ügynökséghez elmenni, stb.

  Gyerek nincs, online keresem a pénzt, szóval csak normális netre lenne szükségünk, de ezt leszámítva kifejezetten világvége hely érdekelne.

 • Hamm
  Egy Szeged-szerű egyetemvárosban sokkal jobb az életminőség, mint Bp-n, gyalog bejárható, van kultúra, színvonalas éttermek, satöbbi. Home office vagy saját vállalkozás esetén heti 2x felugrani Pestre kifejezetten kellemes elfoglaltság.
  Budapest sajnos lerobbant, nem szerethető város, gyakorlatilag a II-XII kerület lakható, leginkább a Pilis felé eső II/a kerület, de az meg nem városi, hanem kertvárosi életmód.
 • Blend Ahmed
  “Arra tud valaki jó tippet, hogy hogyan lehet kis falukban olcsón házat találni földdel?”
  Esetleg felhívni a polgármesteri hivatalt? Ha elég kicsi a falu, akkor tudni fognak minden eladó házról.
 • Brexit

  Ha szerinted csak a II. és XII. kerület lakható, akkor nem ismered Budapestet, és ne vedd személyeskedésnek, de kicsit sznobizmusra hajazol. Aki a sok zöldterületet szereti, és nem bírja a nyüzsgést, az tényleg ne jöjjön Pestre. Heti kétszer Budapestre járni..pár hét/hónap után azért kíváncsi lennék, ugyanolyan “kellemes elfoglaltságnak” gondolnád-e minden héten. 🙂

 • T
  Kiszamolo: Igen, de attól még releváns mindaz, amit írtam, elég sok ilyen hely van ugyanis Nyugat-Magyarországon. De nem csak itt, Kecskemét meg más miatt drága. Az okok lényegtelenek, az a fontos, hogy kurva nagy különbségek vannak a rezsi és a megélhetés költségeiben országon belül, nem igaz a posztban olvasható állítás, miszerint nincsenek. A víz árában például teljesen függetlenül minden általunk ismert tényezőtől ötszörös-hatszoros különbségek mutatkoznak, tervez is állítólag foglalkozni a problémával az állampárt hamarosan. Ami pedig a budapesti 1000 Forintos pizzát illeti, egyrészt azt írtam, hogy onnan indul (tehát a legolcsóbb annyi), másrészt ettem már nagyon finom pizzát 890-ért Budapesten és 2000-ért is kurva szart, de ez mindegy is, a mondat eleje a lényeg.
 • Sanyi
  : nem a fenet nem, meg Budan is!
 • ildi
  Ha valakit érdekelnek a kultúrális események és esetleg egy szofisztikáktabb életet szeretne, akkor nyilván megéri Bp-re költözni. a tanulási fejlődési lehetőségetek, konferenciákat inkább nem is említem. Rengeteg meetup, klub,kocsma, rendezvény csak itt érhető el.

  Ami az ellátottságot illeti Bp világszíntű: michelin csillagos éttermek, rengeteg féle orvosi ellátás, színház, mozi, koncert, utazási kapcsolatok, infrastuktúra.

  Éltem már kivárosban (ott nőttem fel), de mindezek közel sem voltak olyan színvonlasak és sokszor egy cél eléréséért sokat kell küzdeni (pl nyelvtanfolyam, utazás más városokba, nincs rendes egészségügy).

  Van egy életszinvonal ami alatt azért nem éri meg Bp-re jönni, mert ezen előnyöket nem fogja élvezni az illető, plusz van akit zavar a sok nyüzsgés.

 • jami

  A diót sem reménytelen 😉
  Én azért csodálom a “jajj, mi legyen a falevéllel”, mert nálunk otthon (falu) és a ahová a rokonok/később barátok miatt gyakran jártam, jellemzően telek nem volt 1000 nm alatt, de az még kb. csak az első-hátsó udvar és a zöldséges 😀 e mögött a kert. (Nekünk is törik a mezsgye vonala, mert a kertet dédnagyanyám később kapta, mint a telket; mellesleg a telek az ő korában a kert nélkül akkora volt, hogy abból idővel leválasztottak még1-t és a nekünk maradt is is nagy volt.)
  És ezek többnyire sok fával. Nem gyűjtöttük a falevelet és baromira szóltak az égetőknek. Mondjuk ők sem falevet égettek, hanem, khm, amit elfűteni nem akartak…
  Én jelenleg igazából nem is kertes házban lakom, mert ez csak egy ház picike udvarral 😀

  Ettől még totál új hóbort a levélgyűjtés, komposztálni kell. A diónak több idő kell, nagyobb telken eleve elfér több komposztáló..

 • jami
  Egy ismerősöm baromira szegény volt, dilemmáztak, hogy a párjával hol lakjanak. Nagy volt a család, több helyre mehettek. Végül Bp. lett – mert ott nem kellett ahhoz kocsi, hogy mindketten tudjanak munkába járni. A pasijának volt egy zűrös időszaka, a gyerekekük pár hónapra ment vidékre a nagyihoz – és a csaj simán tudott dolgozni, eltartani magát, a gyerekét és még a pasi adósságait is rendbe rakták. Aztán a srác a fejéhez kapott és jó 1 év múlva már egész pofás családként éltek. Amihez nyilván sok dolog kellett, de az mindenképp, hogy a csak nem bejelentetlen, minimálbéres munkával tudott pénzt keresni. Otthon ez lett volna a max. És a srác is látta, hogy biz’ ezek itt megvannak totál nélküle is. (3 gyerekük van, saját ház azóta. Mivel Bp-en, van értéke is, ami az otthoni házaknak minimális.)
 • Zabalint
  Egyébként függetlenül Budapesttől, én mindenkinek javasolnám, de elsősorban fiataloknak, akik még könnyen megtehetik, hogy költözzenek el legalább pár évre a szülővárosukból/szülőfalujukból máshová (egyetem, főiskola nem ér, mert az nem ugyanaz a tapasztalat és szemszög), rengeteg dolgot máshogy fognak látni azután. Gondolok itt pl. a belterjességre, más emberek gondolkodásmódjának megismerésére, szülőktől való teljes függetlenedésre. Nem kell, hogy a célpont Budapest legyen vagy más ország, sőr pestieknek is érdemes lenne.
 • expect
  “Ettől még totál új hóbort a levélgyűjtés, komposztálni kell. ”
  Nem mondanám, inkább csak megváltozott az élet. Egyrészt az emberek nem szeretik a bűzt (tudom, a komposzt nem szükségszerűen büdös, de ahhoz hogy ne legyen az, bizony pepecselni kell vele és ebből következik a másik ok), másrészt ma már nem veteményesek vannak otthon hanem pázsit, nem a vacsorának valót termelik a kertben, hanem néha sütögetnek benne. A legtöbb kertes ház tulajdonosnak sem ideje, sem kedve, sem tudása nincs ahhoz, hogy komposztálgatással szórakozzon. Ezért vitetik el a levelet.
 • jami
  A falevél gyűjtése min. heti feladat, kb. szeptembertől. Esélyesen a következő évek sem lesznek nagyon csapadékosak, így a pázsitok is szépen ritkulnak majd. Én is látom a változást, a szülőfalumban is sokkal kevesebb gyümölcsfa lett, a helyüket átvették a smaragdtuják és a gyep, plus a nyírott sövények. Aztán, nahát, a tuják egy része haldoklik, a gyep meg rendszeres öntözés ÉS nyírás nélkül ronda, az sövényt is nyírni kell, ha olyanra tervezték meg a fejükben.. Azaz akinek nincs ideje néha átmozgatni a komposztot, annak a füve sem lesz gyep stb. A tuják meg nagyon szépek, csak épp egy fa több árnyékot ad, plusz a leveleivel télen tápanyagot. A kert munkás dolog, de egy kis konyhakertre nem kell több idő, mint egy gyepes, sövényes udvarra. Locsolóvíz sem… Nekem az udvar idén munkás volt, mivel egy nagyon régóta nem művelt, pluszban az 2 bites mesterek miatt elégé törmelékes..
 • jami
  Viszont elsősorban évelő virágok/bokrok lettek ültetve, amiknél mondjuk a levendulákról majd lenyírom virágokat, de rendszeresen dolgozni csak a konyhakertben akarok – aminek a szélét végig ültettem eperrel és bogyósokkal.

  A kertben lenni amúgy jó dolog, ha valaki hétvégén örömmel gyűjti a levelet, nyírja a nagy felületű füvet, sövényt, az is tök ok.

 • Alfa
  :
  “Mit takar nálatok az “értelmes” ház?”
  Hát például nem társasház 🙂
  Nem 60 nm alapterületű kétszintes ikerház.
  Az “új építésű” környéken (értsd elqrt iker és sorházak tömege) nem 8 szomszéd lát be 10 méteres körzetben a 300 Nm-es telekrészre, amiből 40-et elfoglal a ház melletti lekövezett kocsibeálló (mert garázs az nincs).
  Nem az építési vállalkozó anyagi érdeke alakítja ki a térelrendezést a telken és a házon belül (ikerházak mindenhol ugye).
  (Több oldalon át tudnám sorolni, most csak a tiedhez hasonló újépítésűekről írok.)
 • Alfa

  “akar peldakkal megmutatnad kerlek, hogy mi az ami szamodra nem elfogadhato 65-ig es mi az ami 80-tol igen?”
  Nem szeretném. Mindenkinek más preferenciái vannak, elfogadom hogy lehet 50-ért is házat venni.
  Nem akarom hosszan vázolni hogy az szerintem miért nem az igazi, de pont a cikkben leírt vidéki vs. budapesti összehasonlításhoz: horror árért lehet csak hozni azt a “vidékszerű” környezetet (jó környék, értelmes méretű telek, jó állapotú és kialakítású ház) Budapesten.
  Másfél éve keresek és nem feltétlenül az anyagi szűkösség a gond, egyszerűen ritka a normális, rengeteg az elkefélt kompromisszum.
 • Zelle
  @Kiszámoló

  Nem válaszoltál, hogy jön ki az, hogy ha Budapesten sokkal drágábbak az albérletek, akkor Pestre és vidékre is 150 ezret számolsz fejenkénti lakhatásra. Hol látszik akkor az albérleti árak különbsége?

 • jami
  Hát hajra, az elmúlt 3 év tapasztalata alapján, igazán jót akkor találsz, ha építtetsz; ami meg máshogy szívás, viszont csak a saját fejed vered majd a fajba beköltözés után és kb. tudod, mire számíthatsz. Minden használt ház egy baromira nagy lutri, a kompromisszumkészséged rugalmasságától függ, mennyire zavar, ami van. Én a sajátunkról és a családban pár házról tudom, mik a buktatói, de hogy ezt egy épp eladó háztulaj ritkán mondja el, az is biztos. A vicc az, hogy pl. a mi házunknál olyanokat is tudok, amit a kivitelező nem, mivel én gyakrabban jártam ki…
 • KawaBazsy

  Lehet egy ház is egy telken, de akkor ugye magasabbak a költségek. Ha így nézzük, akkor persze, h nem elég 40M, amikor csak a telek ára közelít ehhez az értékhez. Mindenki mással együtt nekem is kényelmesebb lenne, ha csak 1 lakást építenék a telekre, de megfizetni már jóval kevesebben tudják/akarják (velünk együtt, ezért is lesz 3).. Nekünk elég 340 m2, szomszéd meg egyik oldalról a rét, a másikról meg egy magas betonkerítéses (fa) telep.
 • szocske
  én nem látom, hogy lakhatásra számolna 150ezret. A cikkben a megélhetésre számol ennyit, amibe belekerül a villanyszámla, a reggeli kifli, ruházkodás és esetleg a fodrász. Ezzel egyébként már Bp javára ferdít egy picit, mert ha nem is nagyságrendileg, azért a magasabb bérek miatt a szolgáltatások már drágábbak Bp-en.
  De, ahogy másik is említették, Bp-en jellemzően olcsóbb pl. a vízdíj, mint vidéken, szóval tekintsük úgy, hogy az olcsóbb budapesti vízszámla kompenzálja, hogy drágább a fodrász.
  Valójában sztem nem, mert ha nem magadnak főzöl, hanem a munkahelyhez legközelebbi kifőzdében ebédelsz, ott már közel kétszeres szorzó lehet vidék és bp között, és ez egy átlagembernél jóval nagyobb tétel, mint a fodrász vagy a vízszámla.
 • Zabalint

  Miskolcra lehet, hogy igaz, de Dunántúlon majdnem mindenhol drágábbak az alapabb szolgáltatások is, mint Budapesten, a speciálisabbak meg sokkal drágábbak. A 90-es évek közepén amúgy a bolti áru is sokkal drágább volt Dunántúlon, mint Budapesten (konkrétan a tej, kenyér, gyümölcsök például), ezt a különbséget a külföldi tulajdonú üzletláncok törték le, de a kisebb vállalkozók által nyújtott szolgáltatások a kisebb verseny és kisebb mérethatékonyság miatt ma is drágábbak.
 • jami
  +1 szempont a régebbi házakhoz: most mindenhol abba lehet belefutni, hogy kóklerek a mesterek.Ami sokszor igaz is.

  Viszont emlékszem, mikor a szüleim építkeztek, akkor is mik voltak. Rengeteg sorház fala rosszabb, mint a panel hang szempontjából.

  Amúgy meg nem az volt a kérdés, hogy van-e eladó ház 60m alatt Bp agglóban, hanem, hogy JÓ hát van-e.

  Nálunk (megyeszékhely) már elkezdtek 100m felett is új házakat hirdetni. Max. a 300+ nm telek… De van dupla garázs. Agyrém. Mivel ez majd húzza a környékbeli használt árakat is…

 • Rebellis
  Hát azért ezt elég plasztikusan kezeled. Nekem nem jön ki a matek.
  Tegyük fel üres „fenékkel” érkezünk.
  Pl: Pesten egy panel albérletért kifizetsz 140-at + rezsi legyen mondjuk 80 ezer, tv telefon kiskutyapöcörő….(90-ezerből meg vidéken egy családi házat fenn lehet tartani.)
  Pest javára: 220e ledaráltunk
  Ugyan ez azonos paraméterekkel legyen 70e + rezsi. Nem kell nagy matek 70e a difi „vidéken”.
  Mondjuk azt hogy az élet színvonal azonos és az árak is.
  200 km-re vagy „mindenkitől” azaz havi 2x haza látogatsz oszkárral oda-vissza 5-5e és 8 h az életedből (azaz 1 munkanap-8h)

  És akkor most járunk ott, hogy 200 km-re vagy és 80e-el kevesebb pénzed van Miskolchoz képest.
  Akkor ez hogy állja meg a helyét?
  „ha 100-130 ezer forintnál többet keresel Budapesten, mint otthon, akkor megéri a váltás.”

 • Rebellis
  20-50 ezer forintért így leszivatni magad? Ezért megéri életmódot váltani? A barátaid, családod feladni?
  Nem életszerű szerintem, úgyhogy hagyjuk hogy BP-en kolbászból van a kerítés.
  Mindenhol meg lehet élni és haladni – csak akarni kell.
 • Zelle
  Valóban elírtam, a megélhetésre gondoltam. Kiszámoló is erre írta a 150 ezret, de továbbra sem értem, ez hogy jön ki, ha közben azt mondja, Pesten kb. 140 ezer egy lakás, míg Szegeden ugyanez kb. 80 ezer… ha egy pesti ember bérli ezt a lakást, akkor ő lakhatáson kívül minden másra, kajára, utazásra, stb.-re csak havi tíz ezret költ vagy hogya fenébe lesz csak 150 a megélhetése?
  Ez max. akkor elképzelhető, ha ketten bérlik a lakást és feleznek, de egy ugyanekkora lakást Szegeden is felezhetnek, tehát akkor ott meg simán kijön mondjuk 90 ezerre a megélhetés, nem 150 ezerre és akkor azzal még nem számoltunk, amit írtál, hogy Pesten azért csak drágábbra jön ki a szolgáltatás, pusz onnan nem olcsó hazamenni meglátogatni a családot….

  De Kiszámoló, bár beengedi a kommentet, tehát olvassa is, nem válaszol, hogy jön ki mindkéz helyen 150 ezer a megélhetésre eltérő árak mellett…

 • Szabolcs
  Alfa
  2018-12-06 at 01:09

  van ilyen házam, sőt ilyenebb, M2 mellett, nagy telekkel, medencével, 70-ért a Tiéd! Saját célra épült, sajnos örökség lett. Szólj ha érdekel. Másik cikknél is jelezheted 🙂

 • GD
  alapvetően abban igazat tudok adni, hogy ha valaki egy olyan házat keres ahol nem nyolcan laknak egy akkora méretű telken amire régen csak egy házat építettek, akkor annak ára van…

  Én jóval nagyobb problémának látom azt, hogy 40-50M -nál olyan elvárásai vannak az eladóknak, hogy kb fizesd ki az egészet előre, mert neki pénzre van szüksége ahhoz hogy továbblépjen, de 60-90 nap, vagy adott esetben még ennél is több idő mire ki tud költözni. Az egész összegre pedig azért van szüksége, mert foglalózni szeretné a következőt, és közben el kellene indítani a hitel és a CSOK visszafizetését vagy áthelyezését másik ingatlanra.

  (Bár felmerül bennem a kérdés, ha valakinek van egy 40-50M értékű ingatlanja, nincs 10M saját tőkéje pl. foglalóra hogy továbblépjen? Ha pedig nincs, akkor miért szeretne nagyobbat, miért nem jó az miben lakik?)

 • Szocske
  , a 150-Ben nincs lakhatás, csak az attól független költségek, hisz épp ez a cikk lényege, hogy a lakhatás költségei mennyiben térnek el vidéken és Bp-en
 • Zelle

  Lehet, hogy én értettem félre a dolgot, mert visszaolvasva nem egyértelmű, hogy a 150 ezer csak arra az esetre szól-e, ha hitelmentes ingatlant vásárolsz vagy bérlés esetére is. De igen, a számítás alapján ebben a spórolásban nincs semmiféle hitel vagy bérleti díj (bár, szerintem ez abszurd, akinek annyi pénze van vidéken is, hogy hitelmentesen vásároljon a fővárosban, annak felesleges felmenni).

  A félreéértésem egyébként abból adódott, hogy azt hittem, a 150 ezerben a bérlés is benne van, mert mi ketten nem költünk el ennyi pénzt “csak megélhetésre” egy hónapban….nem tudom, Budapesten tényleg kell-e ennyi pénz kajára/közlekedésre/rezsire/ruhára egy embernek, de ha igen, akkor orbitális árkülönbségek lehetnek vidék és Pest között vagy nem tudom, mi nem nélkülözünk és mégsem tudom elképzelni, hogy alap megélhetésre havi 150 elmenjen… :O

 • slow dive
  Budapesten elek, de Miskolcon nottem fel. Lehet furcsa lesz amit mondok, de en pl Miskolcon sokkal rosszabbnak erzem a levegot foleg telen, mivel emberek nagy resze vegyestuzelessel fut.

  Regebben mi is gondolkoztunk agglomeracioba kikoltozni de a rengeteg utazas eltantoritott. Nincs az az Isten, hogy kocsival menjek munkahelyre es mindennap stresszeljem magam. Jelenleg 30 -35 perc tomegkozlekedesre lakom a munkahelyemtol, es kb 25 percre bicajjal. Szamomra tobbet er az az ido amit itthon / ertelmes dolgokkal tolthetek. Ha valaki videki cs.hazba koltozik azt is merlegelnie kell szerintem hogy az utazasi idon tul meg a haz / kert fentartasa is sok idot fog elvenni.

  A minosegibb munka es az ingergazdagabb kornyezet miatt dontottunk anno Budapest mellett.

 • szocske
  “Miskolcon sokkal rosszabbnak erzem a levegot foleg telen,” alapvetően értem, de mit keres ott a főleg?
  Nyáron nemsokan fűtenek vegyestüzeléssel, ellenben Bpen sokkal több az autó. Miskolcon már a buszok is majdnem mind CNG-vel mennek, biciklivel busz után haladni a váltás előtt felért egy öngyilkossággal, most már közel sem vészes.
 • SG
  A kiszámolón láttam az idézetet, miszerint ha nem valósítod meg a saját álmaidat, akkor valaki másnak az alkalmazottjaként fogod megvalósítani az ő álmait. Miért gondolkozik mindenki az alkalmazotti létben? Senki nem akar a családjával nyugodt környezetben időt tölteni? Minek a 30-40-50-60 milliós ház, ha nem vagytok otthon? Mi 4 M alatt vettük a házunkat, van vele dolog bőven, de a KATA-val, megtakarítással együtt 180 ezer forintból megélünk havonta. Igaz, még kicsik a gyerekek. Óvoda, iskola nincs a faluban, de szeretnénk itthon oktatni őket. A kukorica hozama pedig egy napon sem említhető a pénzügyi termékekével;)
 • Zabalint

  Miért gondolod, hogy mindenkinek épp ugyanazok az álmai, mint neked?
 • szocske
  , ha te a gyereket tanítod, ki fog a földeken dolgozni, hogy legyen eladható kukorica?
  ezen kívül örülök és le a kalappal, ha te mindenhez is értesz, így a gyerekednek minden tudást át tudsz adni, legalább úgy, ahogy az egy-egy területre specializálódott szaktanárok.
  harmadrészt nem vonom kétségbe, hogy a gyerekeidből remek kukoricatermesztőt tudsz képezni, de mi van, ha ő annyira okos, hogy könnyen lehetne akár agysebész is?
  és ez még a kisebb gond, az elvesztegetett tehetség. a nagyobb ott van, ha gyűlölni fogja a kukoricatermesztést – mert nem vagyunk egyformák – így egész életében boldogtalan lesz, mert utálja amit csinál, de máshoz nem ért, így nem tud/mer váltani

  “még kicsik a gyerekek” – ez vezet félre, a pelenkacseréhez nem kell különösebb szakképzettség, és a kisgyerek mellett van elég szabadidőd a földjeiden dolgozni. Később nem így lesz.

 • jami

  Egy időben dolgoztam teleházasokkal. A zömük nagyvárosból költözött a nyugodt vidékre: olcsó ingatlan, jó levegő, nyugodt életritmus – de ehhez majd közösségépítés, telekom is. No most volt, akinek megvalósul a az álma. A többségnek a rémálma. És leginkább nem a felnőtteken bukott meg a dolog, hanem a gyerekeken. Nem olyan romantikus 10 fő alatti mintában jóbarátot találni gyüttmentként. Sportolás? Nuku, esetleg 1-2 féle – ha valaki vállalja a logisztikát. S amíg egy ovisnak, kisiskolásnak még a háziállatok, kiskert szuper, addig egy kamasz, pláne középiskolás egyre kevésbé vágyik erre. Sok tesóval, uncsikkal még nem rossz a helyzet, de ha totál betelepült a család, akkor azt látja majd, hogy másoknak mekkora kiterjedt családja van…

  Ismerős családban apuka nagyban gazdálkodik tanyán. Míg kicsik voltak a gyerekek a család is min. hétvégente kint volt, plusz a szünetek. folyt

 • jami
  Kb. 12 éves kortól már annyira nem mentek örömmel a gyerekek, csak családi bulira, vagy nyáron párszor. A család székhelye egyértelműen a megyeszékhelyen lévő ház lett. 2 gyerek elég eredményes sportoló. Nekik nagy mák, hogy megvolt minden: vidéki nyugi, állatok, erdő – és közben kertvárosi ház jó tömközzel, jó sulik, sokféle sportiskola.

  Mert egy dolog, hogy ki mire vágyik. De a család MINDEN tagja ritkán vágyik pont ugyanarra.

  Szintén ismerős otthon tanította a gyerekeket. Alsóban. És akkor is bejártak min. heti 1 délelőttre suliba, szocializálódni. Nagyon okos, ügyes gyerekek, versenyeket nyernek. Apuka multinál középvezető, anyuka viszi elsősorban az otthoni dolgokat. Mindenki azt csinálja, amit szeret és totál boldogok. De sok választásuk van.

 • Zoly
  Ezt nem lehet csak pénz alapon számolni.

  Ha gyereked van más a mérce, ha 25 éves vagy megint más.

  Ha klasszikus alkalmazott vagy megint más.

  És nem véletlen hogy itt szinte mindenki keletről költözött fel.Ott ez volt 50 éve is, oda való a család.

  Mindig mindenkinek más az ideális.13 évig laktam pesten, majd 30-ig Érden.Ma hányok még a megyétől is…

  Ugyanakkor látom mi van keleten, ott meg is hallnék.A fő gond, hogy az ország egyes részei kelet-délkelet olyan szinten van leszakadva hogy az elképesztő.

  A világon mindenütt többet keresnek és drágább a nagyvárosi élet.De a szakmák 90%-a 10 éven belül nem lesz helyhez kötött (IT,pénzügy,marketing, tanácsadás,stb.), akkor bizony lesz egy durva átrendeződés a világban ismét.

  És akkor majd az számít hol-hogy élsz, nem azt mennyiért.

  Nem véletlen hogy a tehetős emberek közül nem túl sokan laknak a belvárosban…

 • jami

  Így van. Fiatalon imádtam lakásban lakni, semmi gond télen a hóval, a fűtéssel, nuku kertgondozás, járdatakarítás, kerítés- és házkarbantartás. A gyerekkel változott meg. Hogy fél óra levegőzéshez kb. ugyanannyit kell öltözni, folyton halom cuccot pakolni, ha az egyik gyereknek pisilni kell, mindenki megy. Ez az én oldalam.
  A gyerekeknél a csúcs az volt, mikor már simán lementek a társasház udvarára hóembert építeni – amik aztán már többnyire a másnapot sem érték meg, mert vidám szomszédok ledöntögették.
  És ahogy nőnek úgy fontos az is, hogy egyedül is közlekedhessenek.

  No most ezeket nem ellensúlyozza a nagyobb fizetés. Ha a nap szétesik a hosszabb ingázás miatt, az egyik szülőnek még a 16 évest is kaputól kapuig KELL vinnie – az elveszi a nyugalmat, ami maradna a munka mellett. És amíg fiatalon bárhogy, bármikor és bármeddig tudtam aludni; most már egészen élvezhető…

 • jami
  nem szakítja meg a szomszéd családi perpatvara/bulija/ütve fúrózása (mind valódi példa). És van arra is esély, hogy mikor kirepülnek a gyerekek, én meg öregszem, már megint a lakás lesz kényelmes.
 • SG

  Miért feltételezed azt, hogy rá akarom kényszeríteni az “álmaimat” a gyerekeimre? Nem lehet, hogy szeretném inkább lehetővé tenni azt, hogy elég időt tölthessek a gyerekeimmel, hogy megismerhessem, mik az álmai, és segíthessek nekik azok elérésében? Miközben egészséges környezetben vannak, és tudom, mit esznek? És látom, ahogy nőnek, fejlődnek?


  Te termeltél már kukoricát?
  Mire jó az a tudás, amit “átadtak” neked, de nem vetted át, nem gyakoroltad, és nem is gyakorlati? Mi nem ugyanabban az országban jártunk iskolába? Miért jó a tanulásért tanulni? Nem az életre kellene inkább készülni?
  A tehetség felismerésére is gondozására is sokkal több lehetőséget látok itthon.
  Azzal pedig nem értek egyet, hogy azért van most időm dolgozni, mert kicsik a gyerekek. Mert azért nincs sokszor időm, mert kicsik. Ha nagyobbak lesznek, már tudnak majd segíteni.

 • SG
  Továbbgondolkodásra:
  Tanult iskolázatlanok könyv
  Joel Salatin: 10 Threads to Farming Success előadás
  Vissza Édenbe videó – talajtakarásos kertművelés egy szál gereblyével, plusz néhány szó az élelmiszerekről
  TMMG blog – mert a legjobb növényvédelem az egészséges növény