Mi a legnagyobb pénzkidobás, amit az emberek elkövetnek?

Néhány fórumról összegyűjtöttem, mit tartanak az emberek a legfeleslegesebb pénzszórásnak.

Ha van kedved, folytasd a sort a hozzászólásokban.

– Drága, magas oktánszámú prémium benzint tankolni olyan autóba, aminek a motorja a 95-ös oktánszámra van gyárilag beállítva.

– Macskáknak szánt játékok. Vettem egy 15 dolláros játékot a macskámnak, de az csak a pénztári blokkjával volt hajlandó játszani.

– Rongyrázós esküvők, amikre még hitelt is vesznek fel a házasulandók. Van úgy, hogy a hitel tovább kitart, mint a házasság. (Cikk: Drága esküvő, hosszú házasság?)

– Fizetni a legdrágább kábeltévé csomagot és még a Netflixet is, amikor alig nézed bármelyiket is.

– Venni egy drága fényképezőgépet tele extra funkcióval, amit aztán ugyanúgy csak teljesen automata módban használsz, mint a többi olcsó gépet.

– A gyógyszertárban reklámot venni hatóanyag helyett. 400 mg ibuprofen az, ami csökkenti a fájdalmat, nem az agyonreklámozott márkanév, ami miatt ötször annyit adsz ugyanazért a hatóanyagért.

– Versengeni a körülötted élőkkel, kinek van több, nagyobb vagy drágább cucca, háza vagy autója. Ha az önértékelésedet csak az biztosítja, ha te többet költesz másnál, akkor komoly gondjaid vannak ezen a területen. Nemcsak a pénzed, de az életed is esztelenül pazarlod el, teljesen feleslegesen.

– Egy vagyont elverni egy temetésre és utána a sírhelyre. A halottnak már mindegy, kár az élők pénzét erre pazarolni. Addig kellett volna kifejezned a szeretetedet felé, amíg élt. (Már ha ez az oka annak, hogy ennyit tapsolsz el erre a halála után.)

– Méregdrága HDMI kábel. A digitális jel 0 vagy 1, a drága kábel semmivel sem tudja jobban átvinni a digitális jelet, mint az olcsóbb társa. Hiába mondtam ezt el minden embernek az üzletben, ahol dolgoztam, hogy egy átlagos minőségű kábel ugyanazt tudja, mindenki a 70 dolláros kábelt vette, mert azon biztosan jobb minőségben megy át a jel. De akadt olyan is, aki 500 dollárt adott egy HDMI kábelért, csak mert az Harvey-Normann márkájú volt. (Persze 300 forintért ne akarj használható HDMI kábelt venni, de 17 ezer forintért is felesleges.)

– Éves fitnessbérlet, amikor tudod, hogy jó, ha az év felében lemész heti három alkalommal.

– Hazahordani műanyag flakonban a vizet a boltból, ötszázszor annyiért, mint amennyibe a csapból kiengedve kerülne.

– Feleslegesen sok pénzt tartani vésztartalékként a számládon, ahol nem kapsz rá semmi kamatot.

– Kávézás. Havi 90-100 dollárt vertem el kávéra, amíg le nem szoktam róla. Azóta nem is hiányzik.

– Méregtelenítő kúrák és homeopátiás szerek, illetve fogyasztó tabletták. Mind pénzkidobás csak.

– Fizetni a modemért vagy extra settop-boxért minden hónapban az internetszolgáltatónak vagy a kábelszolgáltatónak. Hat-hét havi díjból tudsz venni magadnak egy olyan modemet.

– Gyémánt. Ha már próbáltál eladni gyémántot, tudod miről beszélek. Nyolcezer dollárt fizettem egy eljegyzési gyűrűért, amit 650 dollárért akart visszavásárolni a kereskedő. (Cikk: Drágakő, mint befektetés)

Szerinted mi a legnagyobb pénzkidobás, amire ennek ellenére sok pénzt  költenek az emberek?

Share

302 hozzászólás

 • naa
  “160 ezres telefon a fényképezője miatt, de legalább 1 jó kép legyen”
  Egy 60 ezres telefon mellé egy 100 ezernél nem sokkal drágább DSLR fényképezőgéppel szerintem nagyságrendekkel jobb képeket tudsz csinálni a kölykökről otthon, családi eseményeken (vagy bárhol ha nálad van), ha pedig nincs nálad, kültéri fényben a 60 ezres telefon fotója is teljesen frankó egy gyors felvételre.
  Nyilván valakinek a “mindig nálam” egy közepes minőséggel elég és inkább arra költi el ugyanazt a pénzt. Csak azért írom ezt, mert szerepelt a felsorolásban, hogy pénzkidobás a rengeteg funkció a fényképezőgépben, ha úgyis automata üzemmódban használom. Én se vacakolok sokat a beállításokkal, de nem is azért vettem, hanem az optikája miatt és hogy pontosan akkor és oda fókuszálva készíti a képet, ahogy akarom, benti fotók sem elmosódott használhatatlan izék, stb.
  És azért ott a lehetőség a szöszölésre is..
 • naa
  Ez jutott még eszembe: Bizonyos emberek megvonnak maguktól egy csomó hasznos vagy élvezetes dolgot fiatalkorukban, hogy majd egyszer idősen ők, vagy az örököseik haszontalan dolgokra költhessenek. 🙂
  Nem szabad túlzásokba esni semmiben.

  A rengeteg műanyag ami az ásványvizes/üdítős flakonokkal keletkezik (meg az előállításukhoz, boltba szállításukhoz szükséges energia és szennyezés) engem is zavar, még akkor is, ha egy részét elvileg újrahasznosítják (Mo.-on gondolom jó nagy rész megy a kommunálisba), ez szerintem nem csak pénzkérdés.
  Volt téma talán korábban az otthoni víztisztítógép, csapvíz minősége, de akár a nagy újrahasznált ballonos vizet is érdemes megfontolni.
  Aki szereti a bubit: az újratöltött szóda (vidéken kapni ilyet még) pedig sokkal finomabb és jobb pl. fröccsbe, mint az ásványvíz és patronozni se kell vele, ezt bármelyik alkoholista igazolja… 🙂

 • Ildikó70
  Szerintem a legnagyobb pénzkidobás minden olyan termék, amelyik azt hirdeti, hogy 5-10 nap alatt meggyógyítja a rákot! Sőt, ha az orvos hanyagoljuk miatta akkor még halálos is lehet. Még rendes orvosi ellátással is lehet az, anélkül szinte 100%.
 • gaborr
  -tusfürdő használata szappan helyett
  -mosópor használta mosószappan helyett
 • Somi
  “Sajnos egy 2 éves kislánynak leukémiája volt és a testvére őssejtjei segítségével sikerült meggyógyulnia”

  Igen, ossejt terapia letezik, sot, mar vagy 30 eve azt gondolom, hogy ez lesz ez elso nagy biotech attoresi terulet, mivel itt kvazi alkalmazzuk a termeszet erejet es konstrukciojat, nem mi epitjuk fel, ami a komplexitasbol eredoen nagy elony.
  Azt gondoltam, h az elore ossejt levetelrol beszelunk, mint pl. a koldokzsinorverbol vetelezes, mint felesleges koltes, amirol a blog szol, nem pedig az ossejt terapiarol.
  A fenti esetben az ossejteket ugyanugy le lehet venni a testvertol, amikor baj van es hasznalni. Vagy tevedek?
  Miert elony ha elore leveszed es dragan tarolod?

 • Somi
  Engem a gyerekem szuletesekor felhivott egy ceg, hogy felmillio forintert leveszik es taroljak a koldokzsinor vert.

  En nem latom, hogy ez egy jo befektetes lenne a tudomany mai allasa szerint.

  Max ha beut a biologiai krach, plusz kihal az egesz csalad es nem lehet talalni immunologiailag kozeli ossejteket es letezik az adott diagnozisra hatekony ossejt terapia. Na, ezt igy egyutt en eleg kis valoszinusegre tennem.
  Tehat felesleges koltes nekem. De mindenkinek mashol van a bizonytalansaggal szembeni toleranciaszintje.

 • Garbo
  Kapszulás kávé: a Tchibóé újrahasznos műanyagból van, és 100% újrahasznosítható, csak a szelektívbe kell tenni.
  Csak mondom, mert felmerült.
 • Garbo
  Meister
  Az automata kávéfőzőm kb. 15 mp alatt bemelegszik.
  Nem 35, és és nem 2 perc alatt.
 • Q

  Azt hittem, azt az alapszabályt mindenki tudja, hogy fröccshöz soha nem használunk ásványvizet. Csakis tiszta szódát. Ásványvízzel fröccsöt készíteni, olyan, mint étolajjal pörköltet.
 • Konkav
  “…Miklós irta ,hogy az aszkorbinsav antioxidáns ez igaz de a viz H2O. Ott az oxigén és hopp már hozzá is kapcsolodik az aszkorbin az oxigénhez.Ilyeneket ne igyatok mert nincs értelme .”

  Nekem valami “vízben oldódó vitaminok” nevű izé rémlett fel, amikor ezt olvastam… de már elmúlt 🙂

 • Heisenberg
  Lassacskán odáig fajulnak a kommentek, hogy a legolcsóbb ha meg sem születünk, mert akkor nem kell költeni semmire. Gyereket vállalni is húzós, azt is ki lehet számolni mennyibe kerül mire felneveled, inkább fektesd be azt az összeget. Nyilván mindig van olcsóbb alternatíva, de hogy a megszerzett pénzzel ki mihez kezd, mire szór el sokat, mire keveset az teljesen szubjektív. Lehet valakinek drága a 160ft-os kapszula, de azért az sem normális, ha valaki a kávén akar megspórolni 3-4E forintokat havonta.
 • gertitorpee
  Kötekedés helyett ajánlhatnál valami hasznosat.
  Ez egyszerű matematika. Napi 40 kilóméter ingázás, az alsó hangon havi 80 ezer forint de lehet jóval több is ha új autójuk van vagy hitelből finanszírozzák. Ha mindketten ingáznak ez azt jelenti hogy a két fizetésből az egyik arra megy el hogy fenntartsák a két autót, ráadásuk napi több órát töltenek forgalomban ahelyett hogy valami hasznos és kellemes dologra fordítanák azt az időt. Ha odaköltöznének az egyik munkahely mellé, mondjuk 5 kilóméteren belül bicikli távolságra, akkor elég lenne egyiküknek dolgozni ugyanazért az életszínvonalért. Ez nem azt jelenti hogy csak egyiküknek kell dolgoznia, csak megmutatja mennyire irracionális a mai életmódjuk a napi majdnem 200 km vezetéssel.
  +Vidéken is lehet munkahelyhez közel költözni, vagy lakóhelyhez közel munkát keresni. Egyik sem valami megmásíthatatlan adottság. A napi utós ingázás gáz
 • Petike
  : Nem az akkor születettét, hanem korábban születettét. Ugyanúgy eltárolták, bár én sem tudom, mióta van őssejt levétel itthon.
 • Ábrás Cet
  Én 40e forintos telefon mellé vettem kompakt, cserélhető objektíves fényképezőgépet. Nekem így érte meg. A telefont általában két évente cseréljük, azzal együtt a drága optika is cserélve van (ha fotózás miatt veszünk drágább telefont). A fényképező lassaban is avul szerintem, mert csak akkor használom, amikor tényleg fényképet akarok készíteni (pl. nyaralás, szülinap, stb.), míg a telefont még mindig tudom akkor használni, amikor tényleg hírtelen kell fényképet készíteni. De egy szülinap vagy nyaralás azért ritkán jön szembe az utcán. A kis milces gépek pedig nagyon kevés helyet foglalnak, cserébe többnyire jobb a képminőségük, mint a legjobb telefonnak.

  Amire én sokat költök, az a péksüteményezgetés, kávézgatás, próbálok erről leszokni.

 • Tittián
  Az esküvő témakört alaposabban is körbejárhatnád Miklós, érdekelne!
 • PaprikaSandor

  Meglepoen sokan hasznalnak elofizeteses telefont is.Pl ismeros is havi 12 ezret fizet,ugy hogy talan osszesn beszel havi 3-4 ezer forintot,ami voippal,es whatsappal par tiz forint lenne..de ,,legalabb nem kell ra figyelni”

 • 42
  C-vitamint venni. 🙂 Táplálékkiegészítőt venni. Rossz minőségű élelmiszerre költeni. Feldolgozott élelmiszert nyakló nélkül fogyasztani. A szezonális zöldségekben- gyümölcsökben, minőségi tejtermékekben, cereáliákban, halakban és húsokban megdöbbentően sok vitamin és ásvány van, finomak,egészségesek és olcsóak.
  Időhiány, betegség, vagy extrém terhelés természetesen kikényszeríti a mesterséges élelmiszerek és kiegészítők fogyasztását,de többségében szükségtelenek.
  Szükségleten felül fogyasztani bármit is, hacsak nincs vele távlati célod.
  Megfosztani magad élvezetektől, ha megengedheted magadnak.
  Időt, pénzt és energiát pazarolni érdemtelenekre.
  Hitelre vásárolni,kivéve ha hasznot termel, kiadást csökkent, vagy hasznos időt takarít meg.
 • grófbáró
  iphone, ipad, macbook, bármilyen apple termék, na ezeket tartom a legnagyobb pénzszórásnak.
 • emberes
  Garbo: Azért megjegyezném, hogy csak részben készülnek az új kapszulák újrahasznosított műanyagból, mivel reciklált anyag(réteg) nem érintkezhet élelmiszerrel.
 • yutte hermsgervørdenbrøtbørda

  “Városi szaladgáláshoz nem indokolt …. a hidraulikus tárcsafék”

  az mondjuk pont de. Városban is néha jól jön hogy előbb meg tudsz állni….

 • ügyvéd
  Mindenkinek más a “pénzkidobás”. Fordítsuk meg! Írja meg mindenki mi(k)re költ szívesen, ami másnak esetleg pénzkidobás.
  Kezdem azzal ami még nem volt: óra.
 • GB
  Ha csecsemőnek vásárolsz, a cumin és az üvegen kívül minden, ami új és bolti, na az a pénzkidobás.
  Nem csak a köldökzsinórvér a kidobás, de az a legnagyobb!
 • tom
  Valaki mondta, hogy rendes légitársaság, fapad helyett, szezon időben.
  Soha többet fapaddal. Fél napokat késnek. Ha csatlakozásom van, alap, hogy egy rendeshez közeli társasággal repülök, de ha Europán belül kell utaznom, akkor sem mindegy, hogy délre érek oda, vagy este 9 re. Türelmes/hülye voltam, és adtam ezeknek az ócsitott tákolmányoknak jó pár esélyt, de nálam az utolsó csepp a pohárban az volt amikor 1x lekéstem az ausztrál csatlakozásomat, mert valamelyik kis suttyó üzemeltető, asszem wizzair, 4 órás késéssel indult Londonba. Ez csak 1 volt a tucatnyi esetből.
  Qatar-ral utazom. Megfizethető, pontos, és még a fingszag is kevesebb:)
  Névvel rendelkező társaságok, azért nagyjából időben indulnak, érkeznek. Legalábbis nekem ez a tapasztalatom, hogy már párszor átrepültem a földet
 • Peter

  Hitel segitsegevel vettunk kertes hazat. Kozvetlen hasznot nem termel, kiadast biztosan nem csokkent, de most kicsik a gyerekek, es nagyon orulunk, hogy nem kell mar a zajos varosban tologatni a babakocsit. Nem kell kulon osszekeszulodni, es utazni, ha friss levegon szeretnenk jatszani, csak kisetalunk az ajton. Nehez lenne ezt az eletszinvonal novekedest forintositani, 20 evre valoszinuleg nem szivesen adosodtam volna el erte, de kb 5 ev alatt visszafizetjuk az egeszet, es ebben a formaban szerintem abszolut ertelmes dolog a hitel.

 • yutte hermsgervørdenbrøtbørda
  azért valamit ideje lenne tisztázni. Az hogy valami “újrhasznosítható” műanyagból van, és a szelektív hulladék közé dobod, nem kellene úgy tenni mintha nem is lenne, azaz nulla lenne a környezetterhelése.
  Tény hogy jobb mint az egyszerhasználatos “eldobható”, de ettől még terheled a környezetet ha a kávét 2 mikrogrammos egységekben csomagolod műanyagba, akkor is ha újrahasznosítod.
 • naa
  felvetésére a válasz egy hozzáértőtől szerintem többeket érdekelne itt…
  Az alapdíjban pl. 20 év tárolás van benne, ha felesleges, akkor sokan megspórolhatnák a tárolás hosszabbításának a költségét…
  “mióta van őssejt levétel itthon”: kétezres évek közepén már volt 🙂

  Vannak őssejtek mindenkiben ha jól emlékszem, a csontvelőben, de nem egyszerű, talán nem veszélytelen/fájdalommentes levenni, a köldökzsinórban meg ott vannak, ha nem dobják ki. Én lehet, hogy inkább fizetek, mint hogy a csontvelőmet csapolják, ha van rá lehetőség.
  Gondolom a saját őssejtek a leginkább kompatibilisek – a testvér/szülő genetikailag csak 50%-ban hasonló.
  Ezek csak tippek, nem tudom, jól sejtem-e.
  Nem jártam utána ennek se anno nagyon, ahogy néhány magas költségű, “profik” kezelte befektetésemnek se. A befektetéseken sokkal többet buktam, az őssejt dolgot nem bánom ha így, ha úgy, de érdekel.

 • Sanya
  Adofizetes 😉
  A vicc az, hogy komoly. Holott joszivvel fizetnem, ha jozanul hasznalnak fel.
 • jami
  Nem az volt a kérdés, hogy a kapszulás kávé milyen minőség. Úgy került ide, hogy azért kell kapszulás kávéfőző, mert nincs 1-2 személyesben más, meg ez gyors. Erre írtuk páran, hogy de, van, pl. kotyogós, ami jó kávét is tud, nem is drága.
  (Van több olyan espesso gép is, aminek 1 és 2 személyes a szűrője, nekem a kotyogós előtt az volt. Gyorsan bemelegedett, kikapcsolt magától. Igen, pénzkidobás a többféle kávéfőző; ez a gép most az albérletbe kiadott lakásba került.)

  Volt kapszulásom is, Jura darálós, szarvas stb. Mindet vagy eladtam vagy kérték a családban; egy elég hosszú kör után lett megint kotyogós. Van mellé egy kicsi darálóm, tök jó kávékat ki tudok próbálni.
  Az egész egy hobbi, eleve lehet élni kávé nélkül, pénzkidobás mind 😀 Egyedüli mentségem, hogy a vérnyomásom fiatalon a pincében volt (100 alatt), napi több kávéval 120 most; a pulzusomról meg jobb nem beszélni.

 • jami
  Peter, mi is hasonlóan, annyival kiegészítve, hogy a lakás megmaradt és kiadjuk. Még kb. 3 évig lesznek kisebb munkák a házon, aztán csak a karbantartás; viszont azon túl, hogy 1. elférünk 2. a gyerekek imádják 3. sokkal jobban nő az értéke, mint a lakásé; pedig annak is. És a rezsije nem több; a mérete akkora, hogy a gyerekek elköltözése után sem hodály, ellenben ha esetleg hazajönnek, nem a földön kell aludni x embernek. íapósoméknál imádnak lenni a gyerekek, de a lakásuk igazából max. 3 embernek elég, a rezsije meg több, mint a házunké; cserében télen hideg, nyáron meleg.

  Nagyon nem akartam kertes házat, mert otthon a szüleim a ház és a kert rabszolgái voltak és csak elnyelte a pénzt. Itt pici munkával saját málnát eszünk már most, épp szedtem leveszöldséget és érik a paradicsom.

 • Anita

  Az a baj, hogy sokszor pont a saját őssejt nem jó, mert genetikailag hordozza a problémát, ami miatt a betegség is kialakult. Testvérnek viszont jó lehet.
 • jurta

  esküvő:

  mrmoneymustache.com/2011/08/17/royal-wedding-shloyal-fledding/

  (Olvasásakor nagyon tetszett, bár lehet, csak azért, mert már pont megvilágosodás-közeli állapotban voltam)

 • Mrlax
  Nők, egy lehúzós nő a legdrágább…

  Mindenféle közhelyes turista tobzódó helyre való utazgatás, busszal, nyomorogva, de facéra lehet tölteni a fotót.

  Drága ruha, volt nike cipő.. pont 1 honap alatt eset le a talpa mint winknek… de legalább 5x annyiban van.. rég nem igaz hogy mert sokáig tart… nem.igaz.

  Drága háztartási eszközök… luminarc és társai, jó drága de lagalább ugyan olyan uveg pohár mint a 100 forintos társa.

  Túlzott társasági élet: a járkálás, főzőcskézés, piálás, telefonálgatás van aki heti 2x csinálja

 • QTT

  “Kötekedés helyett ajánlhatnál valami hasznosat.”

  Így első körben annyit ajánlok, hogy értelmezd a hozzászólásomat. Még mindig az általad elképzelt teóriákat tudod csak ismételgetni, mintha más nem lenne. Ha már máshogy nem megy, legalább az apám példáján keresztül értsd meg, de látom nem megy, szóval segítek:
  1. Hová költözzön? Az erdőbe? 😀
  2. Miért váltson munkahelyet? Lehet, spórolna rajta havi X ezer forintot mert letehetné az autót, de nem azt csinálná, amit szeret, tehát boldogtalan lenne. Nem éri meg. Erre mit mondasz? Ugyan minek kellene neki valami hasznosat ajánlani? 😀 Tudod a pénz nem minden. Nem csak azt kell nézni egy adott munkahelyben, hogy mi éri meg anyagilag… Nagyon leegyszerűsítve látod a dolgokat és értelmetlen okoskodást löksz a napi autózás=gáz dumáddal. Nem mindenkinek az a napi munkába járás autóval, hogy a nagyvárosban 6 km-re mászkál.

 • L70
  Túl nagy ház.
  Túl nagy autó.
  Hétvégi telek (ez aztán egy igazi alattomos pénznyelő).

  A kotyogós vs kapszulás kávéfőző és hasonló problémák a fentiekhez képest hangyapiszok kategória.

 • Dorian Gray
  na ez a megforditott dolog tetszik, hogy ki mire költ, ami másnak tuti pénzkidobás lenne, de neki nem 😉 bár lehet fűt-fát kapni fogok érte. Én pl. mi sem ősszel elverek kb 800 fontot whiskyre. Ez olyan,annak 6 vagy 7 üveget italt jelent. Maximálisan megértem, ha másnak ez értelmetlen egyébként.
 • vedini
  Szerintem semmi sem penzkidobas ami tenylegesen es itt a tenylegesen van a hangsuly noveli a boldogsagerzetunket fentarthatoan hosszutavon
  Megadnam a jogot mindenkinek, hogy az egyik oldalon irracionalis dolgokra koltson de a masik oldalon megfogja a penzt a preferenciaja alapjan
  Ha valaki az ertelmetlen bufezestol boldog de szivesen bejar napi 35km nem kolt kutyukre de el hal a utazasert miert is ne
  Ami nem tetszik, ha valaki mindenre ertelmetlenul kolt, lusta, kenyelmes, fenhangon elegedett a fizetesevel, de nagy dolgokra nincs penze es depis

  Szemely szerint a penz megkeresese, halmozasa legalabb annyira boldogga tesz mint az elkoltese, amire szivesen koltok:
  Nyaralas (iden meg nem jott ossze)
  Szuk csalad
  Sieles
  Kaja
  Minden ami penzt hoz
  Amin sporolok:
  ora, ekszer, bufe, kutyuk, magan auto, lakhatas, eladok mindent amire nincs szuksegem, karos szenvedelyek es a lehuzos nok :):):)

 • Rege
  Egyesek szerint a legjobb találmány, szerintem pedig pénzkidobás a szeletelt kenyér.
  Kilónként kb 15 Ft-al drágább a helyi pékségben, és annyival nyújt többet, hogy felszeli egy gép…
 • Névtelen
  -Szerintem minden ami divat. Hiába jó az a ruha, ha már gáz a szabása, színe vagy a felirata. Vagyis nem ruhát vesznek, hanem jelmezt. Ugyanígy a divat sportautók, legújabb kütyük.
  -Házban tartani az autót, amikor egy négyzetméter többszázezer ft. Kertes házakon sosem használt erkély, vendégszoba.. Házakról sokat írhatnék.
  -Dobozos gyógyszer: kell 1-2 db, 18db megy a kukába. Van egy szatyor lejárt cucc. Egy homeopátiás szert próbáltam, az jobb volt mint a tabletták.
  -Tv előtt töltött idő.
  -Saját motor, quad stb. Egyszerűen drága és kihasználatlan.
  -Egyszerű személyautó. Szőlőbe már nem megy ki, padkán, füvön már fennakad. De plusz 250-400-ért megvehető a cross ami olyan magas mint az előd modell.
  -Autós egyedül utazás. Ha egyszer enyémmel máskor másikéval megyünk összebeszélve, 50% megtakarítás, plusz egyik mindig pihen.
 • daisy
  – autó Bp-n (főleg gyermekteleneknek)
  – TV: nem csak sokba kerül, de cserébe a világ leghaszontalanabb dolga is
  – 100-120e feletti telefon
  – NASI (üditő,csoki, a világ minden pénzét el lehetne szórni rá…)

  A kapszulás kávé margójára: alkalmi fogyasztó vagyok, az ize miatt iszom, nem a hatás miatt. Heti 2-3 kapszulát használok el. Párom viszont napi 3-4 presszót iszik. Dilemmában voltunk kávéfőző választásnál (én lusta vagyok töltögetni, takaritani a presszógépet, plusz nem tudok vele egy adagot lefőzni, és az őrölt KV hamar elveszti az aromáját, ha kibontom), ezért vettünk egy kapszulásat. Vettem hozzá ebayen újratölthető kapszulákat, rendes szűrő van bennük és a tetejük is van, előre ki van lyukasztva. 4 kapszula volt 800 Ft. Párom ezeket tölti újra és újra, lefőzi az egyadagokat mindig frissen, én meg egy hónap alatt megiszok egy doboz eredeti fancy kávét.
  Win-win.

 • Ani
  sziasztok!
  van itt olyan, aki ingatlan hasznosítással foglalkozik?
  egy fél hektáros terület, jelenleg szántó, telekrendezési határon belül, mint termőföld nem értékes, de főút mellett van, viszont onnan nem megközelíthető, ellenben a kisközség Debrecen agglomeráció, és az autópályafelhajtótól kb 5 km-re esik a terület.
  A gondom röviden annyi, hogy amennyit kapnék most érte, szeretnék évente annyit kuivenni belőle, hogy a föld megmaradjon. Fontos lenne, köszönöm!!!!
 • Ancsa
  folyt: elnézést hogy itt kérdezem, csak igazából nem tudom merre induljak el. ilyenekre gondoltam mint napelem park, de ugye az óriási hasznot igér, nyilván befektetni is sokat kell. van esetleg ilyen ingatlanhasznosítási “tanácsadó”? vagy az a helyi építési osztály “oszt jó napot?”
 • hazitroll
  Benzin: azért van a motorvezérlő elektronika, hogy az aktuálisan betöltött üzemanyaghoz határozza meg a gyújtás időzítését. Ezért, ha magasabb oktánszámú üzemanyagot tankolsz, ahhoz alkalmazkodik a vezérlés, összességében (jó esetben) kevesebb üzemanyagot fogyaszt az autód. Nyilván nem tud egy 80-as oktánszámű löttyel mit kezdeni, de 95-100 között bőséggel utánamegy. (kopogásérzékelés) Ezek már az F-es Astrákban tutira léteztek, az meg 90-es évek közepe.
  Én lusta voltam, haver viszont precízen számolta, hogy a 99+ és a sima 95 között forint/100 km-ben az előbbi jobban megérte. Nyilván autó és vezetési stílus közt lehetnek különbségek.
 • Zabalint
  Sokan írták, hogy autó Budapesten. Nos, mi minden hétvégén megyünk valahová, plusz nyaralni is nyaralunk, ugyanakkor Budapesten belül tényleg teljesen felesleges számunkra, hétköznap így a parkolóban áll. A hétvégi programjaink nagyrészt nem megvalósíthatóak tömegközlekedéssel, illetve sok esetben módosítani kellene rosszabb helyekre, vagy szimplán harmadolná a hétvége hasznos időtartamát. Tehát az nem játszik. Maradna az autóbérlés. 4 ezerért is láttam naponta lepukkadt Suzukikat, de egy megbízható bérautó inkabb 10 ezer / nap. Az 45 sima hétvégével és 11 nap nyaralással több mint 1 millió Ft lenne évente, és ebbe nem számoltam esetleges extra díjakat (van ahol külföld felár, vagy napi 300+ km), meg hogy jó esetben vasárnap este visszavihető, szombat reggel elvihető. Plusz egy csomó macera. Amortizáció, szerviz nem hozza ki az évi 1 milliót.
 • Zabalint
  Persze lehetne a hétvégi programjainkat felesleges pénzkidobásnak tartani, de akkor megint a szubjektív hasznosság jön elő. Szvsz célszerűbb azt írni az autóra, hogy felesleges pénzkiadás az az autó, amelyik nics vagy alig van használva, vagy tömegközlekedéssel minimális kompromisszumokkal helyettesíthető.
 • Faxe

  “Túlzott társasági élet: a járkálás, főzőcskézés, piálás, telefonálgatás van aki heti 2x csinálja”

  Néhány hozzászólást nagyon szomorú olvasni hogy valójában a saját életből eredő hiányokat próbálják kivetiteni hogy ez nem nincs jelen (pl sok társasági élet) de nem is baj, mert az amúgy is nagyon rossz és fölösleges pénzkidobás.
  Nem kiemelve ezt a hozzászólást egyedül, de ha már a kilónként 15 ft-al drágább szeletelt kenyér is kidobott pénz akkor nagyon rövid távon el lehet jutni arra a következtetésre hogy minden kidobott pénz ami nem az alapvető élethez szükséges, szóval vízen és kenyéren kívül nagyjából minden. Ne akarj te külföldi utakra menni mert pénzkidobás jó ugyanúgy otthon ülni 35 fokban a 4 fal között mert miért is éljünk az elmenyeknek?
  Akik penzkidobasnak vélik azokat sajnálom, jelenleg 36 fokban a tengerparton üldögélek és pihenek és ez kapcsol ki a legjobban

 • Családfő
  @Kiszámoló
  Úgy látom, az elején megfogalmazott hozzászólásom helytálló.

  Továbbra sem írok szubjektív listát a legnagyobb pénzkidobásokról, amit emberek elkövetnek.

  A legnagyobb időpocsékolások egyike viszont bizonyosan ennek a cikknek és a ~240 kommentnek az átfutása.

  Erre a bulvárosodásra van itt tényleg igény? Neked meg ennyi időd moderálásra? Vagy valami “perverz” szociális tanulmányt foytatsz? 🙂 A mennyiség egyértelműen a minőség rovására megy a közelmúlt cikkeiben. Szó se róla, a te blogod, azt teszel, amit jónak látsz – egyszerűen csak meglepődök az erodálódó minőségen, a szaporodó “töltelék bulvár” bejegyzéseken.

  Tudom, akkor ugorjam át és ne olvassam. 🙂 Tiszta sor, ezt is fogom tenni, de emellett érdekel, hogy te miként látod ezt.

 • Tudatlan
  – pletykalapok;
  – mintás vagy illatosított wc-papír;
  – művirág;
  – mobiltelefonra akasztható dísz;
  – műkő oroszlán a kerítésre vagy kihasználatlan kemence a kert végébe;
  – pedagógusnapra 22 doboz desszert;
  – petárda, tüzijáték;
  – télen 26 C°-ra fűtött lakások, intézmények és plázák.
 • Zabalint

  Csak kérdezem, hogy mitől haszontalanabb a nasi, mint a kávé? Kívülről nézve mindkettő élvezeti cikknek tűnik, mindkettő tud függőséget okozni, mindkettőt lehet mértékkel és mértéktelenül fogyasztani. Az meg totál szubjektív, hogy kinek melyik ízlik, illetve az is, hogy értékesnek találja-e a kávéhoz kötődő kultúrális szokásokat.
 • gusson
  A barkácsgépek feleslegességéhez egy kis adalék részemről.
  Van egy 2joule ütőerejű barkácsáruházi sajátmárkás fúrókalapácsom, egy Bosch dekopírfűrészem, egy Bosch 125-ös sarokcsiszolóm, egy régi, még Angliában gyártott 550W-os Black&Decker ütvefúróm. Nagyjából 80e forintba került a megvásárlásuk.
  Ezekkel felújítottam egy panelt, összeraktam két komplett konyhabútort a tűzhely, a mosogatóhely kivágásaival egyetemben. A panelban és a jelenlegi kertes lakásban fúrtam sok-sok lyukat polcoknak, a kertet magam építettem be (illetve még folyamatban van, ősszel készülnek a magaságyások).
  Az elvégzett munkák összértéke milliós tétel. Aki nem hiszi, járjon utána. 🙂

  Szóval, ha nem tudsz, vagy nem akarsz ilyenekkel foglalkozni a ház körül, akkor tényleg pénzkidobás e gépek megvásárlása, de ha a használatuk örömet okoz, és/vagy pénzt termel (vagy nem visz), akkor már nem az.

 • Erik
  Ontopic:
  – Olyan képzésen részt venni, amiből aztán nem ültetsz át semmit a gyakorlatba.

  Ellenvetés 2 gondolathoz:
  “A gyógyszertárban reklámot venni hatóanyag helyett. 400 mg ibuprofen az, ami csökkenti a fájdalmat, nem az agyonreklámozott márkanév, ami miatt ötször annyit adsz ugyanazért a hatóanyagért.”
  Ha az Advilra vagy az Algoflexre gondolsz, akkor azok lágyzselatin kapszulák, amik gyorsan szívódnak fel, míg a 400 mg ibuprofén sima tabletta, ami nem szívódik fel gyorsan. Ergó nem véletlenül fizetsz magasabb árat! Ismét előjött az, hogy a minőségibb drágább. (Barátnőm gyógyszertárban dolgozik.)

  – Hazahordani műanyag flakonban a vizet a boltból, ötszázszor annyiért, mint amennyibe a csapból kiengedve kerülne.
  Eddig kb 10 féle ásványvizet kóstoltam, s van olyan, aminek teljesen más az íze, mint a csapvíznek és van benne ásványi anyag, a csapvízben meg nincs!