Mi a legnagyobb pénzkidobás, amit az emberek elkövetnek?

Néhány fórumról összegyűjtöttem, mit tartanak az emberek a legfeleslegesebb pénzszórásnak.

Ha van kedved, folytasd a sort a hozzászólásokban.

– Drága, magas oktánszámú prémium benzint tankolni olyan autóba, aminek a motorja a 95-ös oktánszámra van gyárilag beállítva.

– Macskáknak szánt játékok. Vettem egy 15 dolláros játékot a macskámnak, de az csak a pénztári blokkjával volt hajlandó játszani.

– Rongyrázós esküvők, amikre még hitelt is vesznek fel a házasulandók. Van úgy, hogy a hitel tovább kitart, mint a házasság. (Cikk: Drága esküvő, hosszú házasság?)

– Fizetni a legdrágább kábeltévé csomagot és még a Netflixet is, amikor alig nézed bármelyiket is.

– Venni egy drága fényképezőgépet tele extra funkcióval, amit aztán ugyanúgy csak teljesen automata módban használsz, mint a többi olcsó gépet.

– A gyógyszertárban reklámot venni hatóanyag helyett. 400 mg ibuprofen az, ami csökkenti a fájdalmat, nem az agyonreklámozott márkanév, ami miatt ötször annyit adsz ugyanazért a hatóanyagért.

– Versengeni a körülötted élőkkel, kinek van több, nagyobb vagy drágább cucca, háza vagy autója. Ha az önértékelésedet csak az biztosítja, ha te többet költesz másnál, akkor komoly gondjaid vannak ezen a területen. Nemcsak a pénzed, de az életed is esztelenül pazarlod el, teljesen feleslegesen.

– Egy vagyont elverni egy temetésre és utána a sírhelyre. A halottnak már mindegy, kár az élők pénzét erre pazarolni. Addig kellett volna kifejezned a szeretetedet felé, amíg élt. (Már ha ez az oka annak, hogy ennyit tapsolsz el erre a halála után.)

– Méregdrága HDMI kábel. A digitális jel 0 vagy 1, a drága kábel semmivel sem tudja jobban átvinni a digitális jelet, mint az olcsóbb társa. Hiába mondtam ezt el minden embernek az üzletben, ahol dolgoztam, hogy egy átlagos minőségű kábel ugyanazt tudja, mindenki a 70 dolláros kábelt vette, mert azon biztosan jobb minőségben megy át a jel. De akadt olyan is, aki 500 dollárt adott egy HDMI kábelért, csak mert az Harvey-Normann márkájú volt. (Persze 300 forintért ne akarj használható HDMI kábelt venni, de 17 ezer forintért is felesleges.)

– Éves fitnessbérlet, amikor tudod, hogy jó, ha az év felében lemész heti három alkalommal.

– Hazahordani műanyag flakonban a vizet a boltból, ötszázszor annyiért, mint amennyibe a csapból kiengedve kerülne.

– Feleslegesen sok pénzt tartani vésztartalékként a számládon, ahol nem kapsz rá semmi kamatot.

– Kávézás. Havi 90-100 dollárt vertem el kávéra, amíg le nem szoktam róla. Azóta nem is hiányzik.

– Méregtelenítő kúrák és homeopátiás szerek, illetve fogyasztó tabletták. Mind pénzkidobás csak.

– Fizetni a modemért vagy extra settop-boxért minden hónapban az internetszolgáltatónak vagy a kábelszolgáltatónak. Hat-hét havi díjból tudsz venni magadnak egy olyan modemet.

– Gyémánt. Ha már próbáltál eladni gyémántot, tudod miről beszélek. Nyolcezer dollárt fizettem egy eljegyzési gyűrűért, amit 650 dollárért akart visszavásárolni a kereskedő. (Cikk: Drágakő, mint befektetés)

Szerinted mi a legnagyobb pénzkidobás, amire ennek ellenére sok pénzt  költenek az emberek?

Share

302 hozzászólás

 • Erik
  OFFTOPIC:
  Miklós, nem lehet bővíteni egy olyan funkcióval ezt a blogot, hogy a különböző hozzászólásokat lehessen lájkolni? Szerintem nem sokan vannak, akik a jelenlegi 240 (!) HOZZÁSZÓLÁST elolvassák, de szívesen elolvasnák azt, amelyikre a legtöbb lájk érkezett. Én is ezek közé tartoznék. A Youtube-nál is tök hasznos ez a funkció, csak a legtöbbet lájkolt (értsd: legértelmesebb) hozzászólásokat olvasom, a többi nem érdekel és nincs is rá időm.

  A másik hasznos funkció az lenne, ha lehetne az egyes kommentekre közvetlenül válaszolni, nem pedig úgy, hogy x sorral lejjebb van egy válasz rá. Szintén a youtube-ot tudom példaként felhozni, ott 1-1 hsz után bármennyit lehet egymásnak válaszolni. Tkp. itt is, csak átláthatatlan, strukturálatlan az egész.

 • 42
  “hasznos időt takarít meg” A családoddal töltött időnél nincs hasznosabb! Gratulálok a döntésedhez!
 • Komám
  Aki sajnálja a pénzt a palackozott vízre, azt meghívom a konyhánkba egy pohár csapvízre… Ha a színétől nem megy el a kedve, garantálom, hogy a vasas-klóros íztől el fog.
 • jami
  4 gép, amit folyamatosan használsz, több évtizede, nyilván nem. Van ismerősöm, aki totál btk-s értelmiségi, de kb. egyedül fel tud húzni egy házat és legyártja a bútorokat is 🙂 Örömmel és boldogan. És jól. Miatta felkophat a mesterek álla. De nem ő a többség.
  Épp kifestettem egy lakást, aztán átfestettem egy kerti garnitúrát is. A lakáshoz az a teddym és vödröm elég volt, amivel 6 éve is festettem; plusz egy szélező ecset, szintén nem friss – ez a bútorokhoz is. Festék kellett új :DD Bár a lazurom is több éves, máshoz is használtam már.
 • Zabalint
  A csapvízhez:
  Gyakorlatilag minden országrészben más íze van a csapvíznek, aki először kóstolja, annak fel fog tűnni. Gyerekkoromban nem szerettük a 120 km-re élő nagymamámnál a víz ízét, nem is ittuk meg, ahogy ő sem nálunk, illetve ha jól emlékszek málnaszörppel már igen. Viszont nagyon hamar meg lehet szokni. Aki ezt a “betanulást” nem teszi meg, annak napi 2 palack ásványvíz 100 Ft-al számolva évi 73 ezer Ft. Mert amúgy meg majdnem mindenhol kiváló a csapvíz minősége az országban.

  Ami pedig az ásványianyagot illeti, a legtöbb helyen kb. egy átlagos ásványvíznek felel meg a csapvíz. Speciális esetben ennél többre vagy kevesebbre is szükség lehet, ezért van a piacon mindkettőből kínálat, viszont a legnépszerűbbek, mint pl. a Szentkirályi, de az áruházak saját márkás termékei is épp az átlagos csapvízhez hasonló összetételűek. Szóval illúzió, hogy az ásványianyag miatt.

 • G
  Az “ujrahasznosithato muanyag” fanoknak annyit, hogy egyszer olvassanak utana egy normal ZeroWas bloggon, hogy a muanyag ujrahasznositva csak egyre rosszabb allagu es minosegu muanyagot eredmenyez, a lanc vegen hasznosithatatlan szemet marad, nem bomlik le. Tehat majd a gyermek- unoka generacio fog megdogleni tole. Sajna a fizikat nem sem lehet megeroszakolni. Miklos mar leirta parszor a csapviz parametereit, kevesebben lesznek betegek tole, mint a muanyag szennyezestol. De ez majd a gyekeket erinti, az meg mit erdekel…..csak en igyak most “tiszta” vizet
 • daisy

  A hozzászólásom nyilvánvalóan szubjektiv volt, én pontosan tudom magamról, hogy mig egy kapszula naponta 100 Ft, addig ennek 10-15x értékét el tudnám költeni valami szendvicsalapon kivüli pékárura, csokira, tejszeletre, egy üveg üditőre, és két óra múlva ugyanolyan éhes lennék, mint előtte… Szerencsére leszoktattam magam ezekről a vásárlásokról. Másoknál más addikciók vannak.

 • Zabalint
  Amúgy tudja valaki, mi volt az oka, hogy anno a kemény műanyagból készült visszavaltható palackok megszűntek?

  A másik probléma, hogy a sörösüvegek visszaváltása iszonyatos macera, azt sem tudom már hol vettem, és mindegyik boltban csak olyat váltanak vissza, ami ott kapható, még az automata is leolvassa a vonalkódot, nehogy egy totál ugyanolyan formájú és színű, de más cimkéjű üveget váltsak vissza. Ezt nem igaz, hogy nem lehet normálisan szabályozni legalább az itthon gyártott söröknél, én folyton emiatt választom inkább a dobozos sört, mert azzal nincs ez, ha üvegest veszek, az meg megy az üveggyűjtőbe a legtöbb esetben. Németországban meg minden betétdíjas, az egyutasak, mint a pet palack és a sörösdoboz sokszor magasabb díjjal, mint a többutas üveg, és sehol sem szívóznak, így ott majdnem mindig üvegest veszek.

 • szocske
  , én úgy tudom az emberek nem nagyon vitték vissza, és a kopás/szennyeződés miatt azok is csak 2-3 utat tudtak megtenni, és ennyivel több anyagból is készültek, így valójában nem voltak környezetbarátabbak.

  Ha már mindenáron műanyag palack, én bevezetnék rá egy olyan magas betétdíjat, amiért az emberek közel 100%-ban visszaviszik, így biztosítva a szelektív gyűjtést.

  Persze már elég jó lehet az arány, hiszen ott van a legtöbb házban a szelektív kuka, viszont felháborít, amikor látom, hogy milyen sokan összenyomás nélkül, rácsavart kupakkal dobják bele a palackot. A kukás autó pedig mehet 3x annyi kört, hogy el tudja szállítani 🙁

 • gusson

  Én sem vagyok hajlandó fizetni az igénytelen, “kenjük be sárral” jellegű, de legalább méregdrága munkákért. Inkább elvégzem magam. Az alapszakmám villamos, így a “rázós” dolgokat is biztonsággal, a szakma követelményeinek megfelelően végzem el. Az iskolában (80-as évek) még tanultunk fémmegmunkálást is, elég sok órában. De ami a legfontosabb volt, a tanáraink még régivágású szakik voltak, magas igényszinttel a szakma iránt. Elhűlve nézem, ahogy magukat mesternek tituláló kontárok milyen kuplerájban mímelik a munkát, és maguk után is mekkora ganédombot hagy(ná)nak.

  Az indukciós kotyogós típusát/márkáját elárulnád? Keresek egy jó minőségűt, de igen szűk ezen termékek piaca, pedig az indukciós tűzhelyek száma meredeken emelkedik.

 • heeeeee
  Lusta voltam végigolvasni, de volt olyan, aki átgondolta és leírta, hogy milyen hülyeségre költ, vagy mindenki a szomszéd drága HDMI kábelén, és C vitaminján rugózik, és utána megmagyarázza (magának), hogy ő 100 százalékban költséghatékonyan él?
 • Jóska Pista
  heeeeee 08-14 at 16:00
  “volt olyan, aki átgondolta és leírta, hogy milyen hülyeségre költ?”

  Miért tett volna ilyet? :)))))

 • basiC
  Olyan cégnek adni a pénzed, ami csilli villi székházat épít belőle és drága autókat vesz a lótifutiknak.

  Biztosítást kötni arra, amire lehet (úgyis pont a kivétel leszel vagy fele annyit se kapsz, mint ami járna vagy k drága a havi díj)

  Nőkre költeni vakítás céljából.

  Kezdő vállalkozóként türelem és gondolkodás helyett befektetőket bevonni.

 • raw and older
  dohányzás. fényévekkel
 • Garbo

  Indukciós kotyogós: Bialetti Moka induction.

  Csak Bialettit szabad venni ilyen típusú főzőből, és nekik 2 indukciós készülékük van, ez főzi ajobb presszót.

 • (x+y)
  Crokinole csúszóport venni,mikor keményítőt boltban is lehet jóval olcsóbban.
 • Eper11

  A rácsavart kupakon bizonytalanodtam el, hogy jól csinálom-e amikor kupakkal együtt dobom ki a pet palackot. Ezek szerint jól:
  vkszrt.hu/Hulladekgazdalkodas/GYIK/Hova-kell-dobni-a-muanyag-palackokrol-lecsavart-muanyag-kupakot
 • nyman
  Ami a kabel flame-t illeti, egy idoben vettem olcso kabelt. Nem csak hdmi-t, microusb-t meg hasonlot.

  Ezek viszont jellemzoen vekonyabb erekkel keszulnek. Azt vettem eszre tobbszor, hogy a telefon nagyon lassan tolt. Majd masik kabellel normalisan. Visszacsereltem, megint hasonlo jelenseg. Majd mikor megadta magat, elvagtam. Hat alig talaltam meg a rezdrotot. Igy leszoktam 99 centes kabelekrol, inkabb 3-4x annyi es valami markasabb.

 • nyman
  A premium uzemanyaghoz. Sok evvel ezelott egy nagyobb fogyasztasu benzinesnel kimutathatoan tapasztaltam minimalis csokkenest. Bar a felar miatt kb. ugyanannyiba jott ki egy km. Most dizelem van es 6 fele ritkan megy a fogyasztas, igy nem vettem eszre semmit.

  De az uzemanyagkartyaval tankolva a simara 9 Ft/l kedvezmenyt kapok, a premiumra 17 Ft-ot. Plusz a pontgyujto kartyan is 4 pont (4 Ft) tobblet. Igy viszont mar 12 Ft/l minusz a kulonbsegbol. Ha ehhez hozza veszem a 6% plusz kedvezmenyt, (4+2% hitelkartya visszaterites), akkor a 20-30 Ft-os felarnal ujabb 1,2-1,8Ft. Igy viszont mar minimalis a tobbletkoltsege. Ha meg hozzadobom a visszateriteseket, akkor olcsobb a premium, mint a sima, ha kp-ben vagy debit kartyaval fizetnek.

 • Rojtos
  Ajándéktasak saját kezű csomagolás helyett.
 • Szocske
  de gondolom te osszenyomod a palackot, nem “felfújva” teszed a kukába..,
 • Eper11

  Természetesen
 • Matetoth

  Ha azt is hozzáveszed, hogy a pénzt a munkádért kaptad, ami neked nem került semmibe, akkor ingyen volt az üzemanyag.

  Szóval csak azt számold bele, ami akkor nem lenne, ha alap benzint tankolnál.

  Ettől függetlenül megérheti, csak a hk visszatérítés alap benzinre is jár, nem?

 • Tamás
  “Azt vettem eszre tobbszor, hogy a telefon nagyon lassan tolt. Majd masik kabellel normalisan. Visszacsereltem, megint hasonlo jelenseg. Majd mikor megadta magat, elvagtam. Hat alig talaltam meg a rezdrotot. ”

  Uez a jelenség figyelhető meg az ún bika (indító) kábelek esetében is. 40-45 perc áttöltés után semmi, majd hoztam cégtől bontásból 5x sodort “igazi” kábelt. Áttettem a sarukat, és láss csodát, ha használni kell, akkor csak ráteszem az egyikre, odaérintem a másikból és egyből indul a másik autó is.

 • nyman
  @Matetoth: Igen, a hk visszaterites mindenre uzemanyagra jar 🙂

  Mas: Vegigolvasva sok kommentet, azert vannak arnyalt teruletek, ami sokaknak penzkidobas, egyeseknek meg nem.

  Van amit racionalisan vegigszamolva az lehet, de vannak benne egyeb kenyelmi faktorok, vagy lelektani dolgok is.

  Ha racionalisan nezem, pl. a biztositas is jellemzoen a biztosito tarsasagoknak eri meg. Embereknek osszesegeben nem. De ha mar egyent nezek, akkor van egy rakas pelda, hogy megerte.

  Ha hazajovok egy utazasbol es nem tortenik semmi, de az utazasi biztositasra kifizettem 10 ezret, nezhetem ugy is, hogy penzkidobas volt. Ha viszont az utazas alatti nyugalmat nezem, mar nem biztos. Csak ezeket a stresszeket, stresszmentessegeket nehez forintositani, max akkor lesz ara, ha valamilyen betegseg kijon az emberbol.

  Mert ha ugy nezem elni is eleg nagy penzkidobas 🙂

 • Zabalint

  Pedig pont a biztosítás az, ami viszonylag objektíven megítélhető, szemben az élvezeti cikkekkel, amelyeknek szubjektív az outputja. A biztosítás várható értéke a biztosított számára negatív, mert a biztosító ebből él. Pontosan emiatt olyan eseményekre kötünk biztosítást, amelyek kis eséllyel fordulnak elő, de ha igen, akkor végzetes következményei lehetnek a pénzügyeinkre. Hogy mi számít ennek, a elsősorban nem a személyiségtől, hanem a pénzügyi helyzettől függ. Ami nem ilyen, arra a káreseményre célszerűbb pénzt félretenni. Pl. emiatt nem kötnék telefonra biztosítást, ha összetöröm, magam pótolom, de utazásbiztosítást igen, mert milliós károm lehet, kis eséllyel.

  Persze vannak olyan biztosítások, amelyek nem csak a káresemény fedezésére szolgálnak, hanem egyéb, kényelmi szolgáltatást nyújtanak, lásd pl. utasbiztosításhoz kapcsolódó assistance. Ott megint szubjektív a kimenet.

 • headset

  “Ha racionalisan nezem, pl. a biztositas is jellemzoen a biztosito tarsasagoknak eri meg. Embereknek osszesegeben nem. De ha mar egyent nezek, akkor van egy rakas pelda, hogy megerte.”

  Ahogy Zabalint is írta, az elviselhetetlen anyagi terhet jelentő események ellen kell a biztosítás. És ezért többet kell fizetni, mint az
  (esemény valószínűsége) * kártérítés
  de ingyen senki nem szolgáltat és szükség van rá, ezért megéri.

  Másrészt, ha soha egy fillér kártérítést sem kapsz, akkor is lehet, hogy megérte. Mert a biztosítás a káresemény lehetséges előfordulására szól. Ha az esemény nem következett be, de a valószínűsége megvolt, akkor az ügyfél megkapta a pénzéért az ellenértéket. 🙂

 • axt
  Ilyen témában nagyon megoszlanak a vélemények, így szerintem fölösleges is elkezdeni. Nyilván mindenki a saját élethelyzetéhez viszonyít, és azon keresztül látja a másik ember költéseit. Persze hogy hülyeségnek fogja tartani. Pl. szerintem is hülyeség az ásványvíz. De voltam már olyan helyen Magyarországon, ahol a csapvíznek pocsék íze volt. Ilyen helyen én is inkább az ásványvizet vettem. Vagy valaki szerint hülyeség Budapesten autót fenntartani. Nekem meg azért van, mert sokkal hamarabb eldobom vele a gyereket az iskolába meg megyek dolgozni, mintha ezt tömeggel tenném. A tömeg is csak akkor opció, ha jó arrafelé a közlekedés, amerre mész. Mellesleg a kocsival hétvégén nagyon jókat lehet kirándulni is.

  De mivel mindenki a saját élethelyzetére vetíti rá ezeket a dolgokat, ezért sosem fogjuk objektíven látni a mások költéseit.

 • axt
  Egyébként a HDMI kábelben is lehetséges olyan, hogy jelvesztés, nem? Ha a kábel nem tudja hozni a hivatalos specifikációt, akkor szerintem előfordulhat, hogy néha elveszít pár bitnyi adatot. Szóval ha nem is a legdrágábbat, de valami elfogadhatót illene venni.
 • Emil úr
  axt
  Pár bitnyi veszteség? :D:D
  Ha a világon nem lennének hibajavító algoritmusok, nem lenne semmi csak kőbaltával csapkodás 🙂
 • Phvhun
  Új laptop vásárlása a “bemegyek a laptop boltba” módszerrel -> Ehelyett használtan lehet kapni pár éves üzleti kategóriás gépeket, amik ugyanannyi pénzért gyorsabbak, minőségérzetre jobbak, és strapabíróbbak.
 • Zabalint

  Én fordítva látom. Azok a használt üzleti gépek 3 év intenzív használaton vannak túl, és alig olcsóbbak az új consumer vagy “félüzleti” gépeknél. A belső alkatrészek meghibásodási esélye pedig a kor előrehaladtával növekszik, így hiába masszívabb a háza az üzleti gépnek, egy 3 éves sokat használt üzleti gépnek nagyobb az esélye, hogy a következő 3 évben valami tönkremegy benne, mint egy új consumer kategóriásnak. Emellett ma már a legtöb felhasználási célnál nem a teljesítmény az elsődleges, az újabb laptopok megkevesebbet fogyasztanak, és így kevésbé is melegednek, ami mellesleg szintén növeli a várható élettartamát. Aztán az is gyakori jelenség, hogy amit ma egy integrált VGA is hardveresen támogat, azt a régebbi laptop CPU-ból csinál meg, nagyobb fogyasztással, melegedéssel.

  És akkor arról nem is beszéltünk, hogy ha hordozod, a 3 évesbe új aksi kell, amivel már drágább is.

 • Dániel
  “S akkor még nem is beszéltünk arról, hogy a C vitamin sima aszkorbinsav, fél kilót kapsz tisztán gombokért pl cukrászellátóban.”

  Ez így van, csak jól ki kell tudni mérni. A nyújtott felszívódású viszont jobb, mert nem hírtelen szívódik fel aztán semmi. Nagyobb mennyiségben csak a nyújtott felszívódásut érdemes szedni.

 • Rózsaszín Pöttyök
  Nekem az, hogy évekig foglalkoztam azzal, hogy a hobbimból pénzt csiholjak. Közben pár hónap után hagyni kellett volna a fenébe, és csak saját szórakozásomra csinálni, az energiáimat pedig egészen másra használni.
  Az egyetlen mázlim az, hogy nem költöttem erre túl sokat, “csak” az időm.

  A minimalizmussal nem értek egyet, szerintem a raktárkészlet jó befektetés és nem haszontalan. Nyilván az fontos, hogy miből áll a készlet.

  Nálunk ihatatlan a csapvíz. Büdös. Forralva sincs jó íze (vagyis főzéshez is ásványvizet használok.) Ez szerintem erősen szubjektív, mert bizonyára sokaknak ízlene.

  Plusz a kapszulás kávé. Én eü célból iszom, ha nem azonnal ébredéskor, akkor nem tudok ebben a pacsirtavilágban funkcionálni, miközben kénytelen vagyok. Nekem ez vált be: gyors és egyszerű. Ráadásul mindig jól sikerül. Ezt a kotyogósról és a presszóról nem mondhatom el.

 • Zabalint

  Ha objektíven nézed, a nagy mennyiségű C vitamin bevitelnek nincsen klinikai vizsgálatokkal igazolva a hatásossága, tehát a kötelező 65 mg-on felül a jelenlegi ismereteink szerint pénzkidobás. Ezzel nem akarok lebeszélni senkit róla, mert amúgy ártalmatlan vitaminról van szó, ami lehet, hogy hasznos nagy mennyiségben attól hogy még nem sikerült igazolni, ugyanis az ilyen vizsgálatok jó része azon bukott el, hogy a placebo csoport rájött, hogy placebo-t kap, a C vitamin ugyanis nem íztelen, hanem jellegzetes savanyú íze van.
 • lvb
  Szerintem a legnagyobb pénzkidobás az ajándékozási kényszerből ered. Rengeteg olyan áru van, amit az emberek sosem, vagy nagyon ritkán vennének meg maguknak, de mégis hatalmas forgalom van belőlük, mert ajándékba megveszik.

  Ami még hasonló ehhez, az egyetlen alkalomra megvásárolt drága ruhák, ez is megfelelési kényszerből fakad.

 • kj4prez
  HDMI kábelhez:Micro USB kábelnél is, az olcsó nem hajlik annyira, nem passzol a csatlakozóba (tehát vagy tölti a telót vagy nem), könnyebben törik, szakad. HDMI kábelből is van olyan, ami kiesik a laptopból, vagy úgy kell beleerőszakolni a csatiba minden alkalommal. Szóval nullák és egyesek ide vagy oda, érdemes nem a legszarabbat venni.
 • Zabalint

  A micro USB csatlakozó valószínűleg eleve egy elcseszett konstrukció, nekem a márkás telefon töltők és adatkábelek is 1 éven belül megadják magukat, azaz hacsak nem tartom kézzel oda, nem töltenek. Lehet hogy én dugdosom, húzogatom ezeket barbár módon, de korábban volt egy elég hosszú miniUSB korszak, okostelefonnal, digitális fényképezőgéppel, PDA-val, és soha semmi bajuk nem volt, ahogy a különféle telefon töltőkkel sem.

  A hdmi-nél meg nem arról volt szó, hogy a legolcsóbbat vegyed meg, hanem hogy az extrának árul aranybevonatú meg társai semmivel nem nyújtanak többet, mint az átlagos kábel.

 • Szakértő
  Igenis létezik értelmetlenül drága HDMI kábel. Itt egy:
  aliexpress.com/item/-/32738501277.html
  És van, aki megveszi!!!! Akcióban csak 3167,99$ !!!
 • Szakértő
  A a kemény műanyagból készült visszaváltható palackok azért szűntek meg, mert volt egy eset, amikor tömény lúg maradt az üvegben és páran ezt nehezményezték. A lúg arra kellett, hogy kimossák az üvegeket. Technológiai hiba miatt nem öblítették ki. Ezután pár héttel teljesen kivonták a forgalomból.
 • Kamionsofőr
  Sziasztok!

  Érdekes téma. Akkor megpróbálom összeírni azokat a dolgokat, amelyekre az emberek feleslegesen adnak ki (sok) pénzt. Elnézést, ha olyat írok, amit már más említett, de megpróbálok teljes listát összeállítani.:
  – Gyerek vállalása külső nyomásra. Aki nem érez leküzdhetetlen belső kényszert arra, hogy szaporodjon, az mások nyomására ne tegye meg, mert egy közel két évtizedes, nagyon költséges (20 millió/gyerek összeggel nyugodtan lehet számolni) terhet vesz magára, amiben ráadásul semmi öröme nem lesz.
  folyt. köv.

 • Kamionsofőr
  – Párkapcsolat elkezdése/befejezése érzelmi felindultságból. Senki ne kezdjen bele egy házasságba/élettársi kapcsolatba afeletti örömében. hogy összejött egy jobb minőségű férfival/nővel hanem mérlegelje a dolgot, mert ha nem egy hozzáillő személlyel vág bele, akkor nagyon sok pénzt el fog költeni a kapcsolatára feleslegesen, mire szétmennek. Szintén ne fejezze be senki a házasságát/élettársi kapcsolatát unalomból, indulatból, valaki más miatt, ha van közös vagyon, vagy közös gyerek, hanem higgadtan gondolja át a szétválást, mert nagyon sokba kerülhet egy ilyen.
  – Jól fizető munka, jól menő vállalkozás feladása unalomból, utálatból, vagy önmegvalósítás iránti vágyból. Különösen akkor kerülhet ez igen sokba, ha később már nincs visszaút. Itt lehet említeni a külföldről való visszaköltözést is, honvágy miatt.
  folyt.köv
 • Kamionsofőr
  – Rosszul fizető szakma/foglalkozás választása. Évtizedek alatt nagyon sokba kerülhet, ha valaki keveset keres.
  – Olyan vállalkozás indítása, amit a tulajdonosa nem tud csinálni, vagy nincs rá igény, ezért bedől, és a beleforgatott pénz odalesz.
  – Tanulmányok, nyelvtanulás elhanyagolása. Főleg az elkezdett, de be nem fejezett felsőfokú tanulmányok kerülhetnek igen sokba.
  – Szolgáltatások indokolatlan igénybevétele. Ide sorolnám a nem önkiszolgáló éttermet, büfét, kávéautomatát, taxit, fodrászt, manikűröst, pedikűröst, kozmetikust, takarítónőt, valamint pszichológust, coach-ot, személyi edzőt, nyelvtanárt. Utóbbiak jó esetben csak simám feleslegesek, rossz esetben kárt okoznak. Nem sorolom ide: masszőr, gyógytornász, tánctanár, illemtanár, sportedző, ezeknek a munkáját az ember nem tudja magának megcsinálni.
 • Kamionsofőr
  – Életvitel fenntartása hitelekből. Ház, lakás, nyaraló, autó vásárlása hitelből; nyaralás, utazás hitelből. A műszaki cikkekre felvett árúhiteleket nem számolom ide, mert ezek általában egyszeri, nem nagy összegű hitelek, és gyakran a THM sem magas (vagy egyenesen nincs is). A diákhitel (ha már mindenképpen szükség van rá) se tartózik ide, mert a tanulás is egyfajta befektetés.
  – Pénzügyek felelőtlen kezelése: indokolatlan hitelfelvétel, kölcsön adása, kezesség vállalása, hitelkártya helytelen használata, rossz pénzügyi termékek (united link, kötvények) vásárlása. Pénzügyek nem kezelése: ha valaki nem fekteti be a pénzét, hanem csak simán a folyószámláján tartja, vagy otthon a párnájába varrja, így a pénze évről-évre kevesebbet ér.
  – Kivagyiságból lakás helyett ház vásárlása, mikor annak nemcsak a megvétele, hanem a fenntartása is jóval többe kerül (pénzben és időben is).
  folyt.köv.
 • Kamionsofőr
  – A felnőtt élet albérletben/munkásszállón való kezdése, ha van más lehetőség is (szülőknél, rokonoknál, barátnál/barátnőnél lakás).
  – Prémium-, luxus-, veterán autózás. Ha valakinek nincs annyi pénze, hogy mellényzsebből kifizessen egy prémium- vagy luxusautót, utána meg a zsebpénzéből fenntartsa, akkor inkább hanyagolja a témát, mert a jövedelmének túl nagy részét fogja rákölteni. A veteránautózáshoz pedig a pénzen kívül még sok idő és nagy türelem is kell, hacsak a tulajdonos nem tudja maga szerelni, karbantartani a járgányt.
  – Autó indokolatlan fenntartása, használata. Ha valaki nem jómódú, és az életét autó nélkül is (könnyen) meg tudja oldani, akkor ne legyen saját autója, mert hosszú távon sokba fog neki kerülni. De ha van is neki, akkor se használja, ha máshogy is (gyalog, biciklivel, tömegközlekedéssel) tud közlekedni.
  folyt.köv.
 • Kamionsofőr
  – Drogok (alkohol, dohányzás, kábítószer, koffein, doppingszerek) használata.
  – Egészségtelen életmód folytatása, betegségek elhanyagolása, amik költséges nyavalyákhoz (drága műtétek, orvosságok; csökkent munkaképesség, a munkaerőpiac korai elhagyása) vezetnek.
  – Munkakerülés lustaságból, a munka indokolatlan abbahagyása nyugdíjazáskor.
  – Egészség elvesztése, megnyomorodás hülyeségből vagy feleőtlenségből.
  – Minden bevétel azonnali elköltése, amikor pedig van mód a megtakarításra is. Ez még akkor is kiszolgáltatottá tesz pénzügyileg, ha nincs semmilyen hitel, és a végén nagyon sokba fájhat.
  – Szerencsejátékok: gépezés, lóverseny, kaszinó, sportfogadások, kártya, kocka, dominó, mahjong; ezek internetes változatai, tőzsde, forex.
  – Különféle függőségek: vásárlási-, utazási-,bulizási mánia. Játékszenvedély. A facebookot nem sorolom ide, az ingyenes.
  folyt. köv.
 • Kamionsofőr
  – Prémium és luxus (vagy annak mondott) árú cikkek vásárlása. Ha valaki ezt egy egész életen át csinálja, a végén nagy sokba lesz neki.
  – Élelmiszerek, fogyasztási cikkek árának nem követése. Mivel ezekre sok pénzt adunk ki (minél szegényebb valaki részarányosan annál többet), itt jelentős összegeket lehet elfecsérelni.

  Nagyjából ezek azok, amik feleslegesen sokba kerülhetnek az életben. Jó hosszúra sikerült a lista, de remélem nem hagytam ki semmit.
  Kamionsofőr.

 • Zoltán
  A közhiedelemmel ellentétben a prémium benzinben nem csak adalékok mások hanem alapjaiban más benzin. És ahogy előttem írták érdemes néha olyat tankolni a motor és a tüzelőanyag rendszer átmosása végett.

  Amúgy többnyire én 95-ös Auchan benzint veszek (tökéletes évek óta, ugyan olyan mint a többi MOL -tól vásárolt benzin) és Spuri adalékkal feljavítom magamnak.

  Itt egy hiánypótló magyarázat hozzá: youtube.com/watch?v=Kc4pV9Wft0s

 • Szkeptikus
  Márkás fogkrém vásárlása sajátmárkás helyett.
  Tusfürdőből dettó.
  Napi kávé valami drága láncnál, pl. Frei vagy Costa Coffee.
  Valami vagány kocsi vásárlása (pl. turbódízeles Ford Focus) a nagy piaci átlag (Nissan Micra, Toyota Corolla) helyett.

  Egyébként én ásványvizet iszok otthon, de csak azért, mert nem szeretem a csapvíz ízét.

 • Derül Hanna
  Hja, a rongyrázás az nagyon megy. Kinek úgy, hogy megveszi a pénztárcájához igencsak drága autót hitelből, és közben az albérletét alig tudja kifizetni, de ezt a “többiek” úgy sem tudják…..

  Vagy a másik véglet, amikor a 3 tagú család 300 m2-es házat épít, kihasználatlan hülyeségekkel, mint kondiszoba, ???? relax szoba ????, (majdnem megkérdeztem az illetőt, hogy mit relaxál a nagy semmitttevésben?), vendégszoba, lomosszoba.

  Vagy megveszik az 500 ezer forintos porszívót, hogy lássák a “barátok”, nekik ilyen is van. Persze, mert takarítani nem lehet 500 ezres porszívó nélkül….

  Ilyenkor mindig elképedek, hogy nekik ez az életük? Kifele mutatni, kifele élni? Megmutatom a szomszédnak, az ismerősöknek, a “barátoknak” stb.? Szánalmas.