Mi újság a nagyvilágban?

Az elmúlt hetek látszólag eseménytelenül teltek. Több országban lazítottak a lezárásokon is, bár például Dél-Korea újra szigorítani kényszerül a május eleji újranyitás óta, Kínában pedig újra milliókat tesztelnek, bár sokan kételkednek abban, hogy ilyen tömegben ennyi idő alatt lehet-e hatékonyan tesztelni.

A turizmusból élő európai országok mindent megtesznek, hogy legalább a szezon nagyját megmenthessék, még kérdés, mennyire fog sikerülni.

Közben újra emelkedik az amerikai munkanélküliek száma, de újabb két millió ember már nem is hír, még csak az alkalmazottak negyede jelentkezett munkanélküli segélyért az elmúlt kicsit több mint két hónapban.

Területi bontásban nem meglepő módon a turizmusnak leginkább kitett Hawaii és Nevada a legnagyobb vesztes, legkevésbé pedig a mezőgazdaságban legerősebb államok érintettek. (Hawaiiban még csak a kérelmek 82%-át tudták feldolgozni és annak is csak a harmadára fizettek eddig.)

Szakmák szerint a vendéglátásban és turizmusban a legnagyobb a veszteség, ott a munkanélküliség 39,3%, de az építőipar és sok más terület is erősen érintett.

A munkanélküliek 78%-a reméli, hogy csak ideiglenesen küldték el, de az elemzők szerint még az év végén is 12% felett lesz a munkanélküliek aránya, már ha nem lesz második hulláma a fertőzésnek. Egy tanulmány szerint a most állásukat elvesztők 42%-a marad hosszabb távon is munkanélküli.

Az Unió egy 750 milliárd eurós, azaz 262 ezer milliárd forintos csomagot tervez bejelenteni, ez az éves magyar költségvetés tizenkétszerese összegben. Ennek kétharmada hitel, harmada támogatás. A hír hallatán erősödött az euró és csökkentek az európai kamatok is.

A japán kormány sem akar lemaradni, ott egy 1,1 ezer milliárd dolláros kormányzati program készül. Végülis 200%-os államadósság állomány felett további 40% adósság már nem oszt, nem szoroz. A japán gazdaság már a járvány előtt is nagyon rossz bőrben volt.

Tavaly még mélyen aggódtak a befektetők a kínai-amerikai viszony romlásán, ma már az sem érdekel senkit, hogy éppen most számolta fel a demokráciát Kína Hong-Kongban és ezért az Egyesült Államok nagyon morcos lett. Sokkal morcosabb, mint a kereskedelmi deficit miatt tavaly.

Ahogy a dél-európai államok fenntarthatatlan államadóssága is néhány éve még kétségbe ejtették a pénzükért aggódókat, ma már ez sem  tétel, Olaszország államadóssága idén még az optimista becslések szerint is elérheti a 160%-ot, Pár éve még azon aggódtunk, hogy a görög államadósság meghaladta a 120%-ot, ami az IMF szerint a már nem visszafizethető mérték volt és mindenki az Unió és az eurózóna végét vizionálta hatalmas államcsődök mellett.

A jegybankok közben az elmúlt nyolc hétben 4 ezer milliárd dollárnyi újabb pénzmennyiséget öntöttek a piacra, óránként 2,4 milliárd dollárért vettek újabb és újabb pénzügyi eszközöket, ennek örömére a tőzsdék világszerte 15 ezer milliárd dollár értékben emelkedtek. A piaci elemzők egyik aktuális mondása, hogy taktikailag emelkedés-pártiak, strukturálisan esés-pártiak.

Az S&P index újra 3.000 pont fölé emelkedett (ennek oroszlánrészét az öt legnagyobb cég emelkedése tette ki), a P/E értéke közben elérte a rossz emlékű dotkom lufi értékét.

A jegybankok vásárlásainak másik mellékhatása, hogy soha ilyen olcsó még nem volt a 30 évig fix lakáshitel az Egyesült Államokban.

A több helyen újrainduló élet és az ezzel összefüggő autóhasználat jót tett az olajáraknak, az áprilisi akár negatív olajár már a múlté, az olaj hordónkénti ára típustól függően 33-35 dollárra emelkedett. Ez alig több, mint a január eleji 60 dollár feletti árazás fele, de sokkal jobb, mint egy hónapja.

Az arany ára az év eleji 1.500 dollár környékéről az 1.700-1.750 dolláros sávba emelkedett és itt mozog már két hónapja, éppen most 1.710 dollár.

Ennyi történt mostanában a piacon.

Share

86 hozzászólás

 • Gábor
  @zozo___ anno kaptam a BB-től egy SMS-t, hogy a Visa kártya 15 ezres érintős limit aktiválásához egyszer chip-pel kell vásárolni (magyarul: dugd be :-)). Azóta sem próbáltam ki, mert a mostani ritka vásárlásoknak hála a 15 ezres limit úgysem lenne elég.
 • Gábor
  Az a baj, hogy az egészségügyben még a végtelen pénz sem garancia a sikerre. Ha pl. csak az emberek felénél működik az oltás, akkor még mindig lehet járvány. Ha emellé csak pár hónap immunitást ad, akkor évente lehet járvány. Azonkívül most egy csomó biztonsági tesztelést kihagynak, úgyhogy őszintén szólva nem is feltétlenül látom gondnak, ha pl. Trump először csak az USA-nak akar adni belőle. Legyen más a kísérleti nyúl, ne én 🙂
 • Szabolcs
  Zozo___
  2020-05-30 at 19:02

  Akkor itt egy konkrétum:
  cib.hu/Maganszemelyek/leave-message/phone_contacts.html

  hívd fel, kérdezd meg…

 • örök körök

  Várható válaszok:
  – a statisztikák hazudnak
  – a gazdasági adatok hazudnak
  – ennél influenzában többen meghalnak évente amúgy is

  Hiába cáfolják őket a számok, hiába bármiféle korlátozás, intézkedés, odafigyelés nélkül okoz annyi beteget/halálos esetet egy komolyabb influenza járvány mint most ez a cucc teljes leállás, social distancing mellett, nekik ez akkor is csak egy hülye kis nátha marad. És mindenki komplett idióta a világon, aki emiatt a szent gazdasági növekedést kockáztatja.

  Felesleges ugyan ezeket a köröket végtelenszer lefutni, ők mindig jobban tudják, mint ahogy mindent IS. Egyszerűen csak rájuk kell hagyni. 🙂

 • Nacionalista
  Írj egy e-mailt, elküldöm a számát.
 • Zozo___
  Nos, csak kiderült.
  A 2021 októbere előtt lejáró VISA kártyákat ki kell cserélni ahhoz, hogy ne kérjen PIN kódot 15 ezerig. Hogy ez minden VISA kártyára érvényes e, vagy ez csak CIB ajándék, nem derült ki.
 • beszámoló
  Dezső bácsi hová tűnt??
 • Kiszamolo
  Meggondolta magát.
 • Gergő
  Fundáról mi a vélemény most? Gondolkodom, h kiszállok a lakástakarékból. 2db 4 éves, úgyse jön össze rajta sok. De ha bedőlne sajnálnám. 2,5 éve fizetem.
 • Csokismedve
  Valahogy nem szimpatikus az a mentalitás, amikor valaki kinyögi bunkó stílusban, hogy neki mi nem tetszik, akkor sem ha általánosít, és akkor sem ha egyénekre nyögi ezt be. 🙂
  Az meg a legszebb amikor neki áll itt okoskodni valaki, hogy a másik, vagy mások tévednek. Ez egy blog: Itt igenis lehet, és szabad találgatni, tippelgetni. Elmondani a véleményünket kultúrált formában. Múlzkor volt itt egy primitív ember, aki úgy kezdte a mondandóját, hogy: “nem akarlak megsérteni, de” -dehogynem akart, azért emelte ki hogy nem akar. 🙂
  Na mindegy, én még mindig októberi igazság pillanatára gondolok, de az egyik értelmes kommentelőnek lehet, hogy igaza van az USA elnökválasztása miatt lehet, hogy csúszik november utánra. Én mégis azt mondom: a korábbi válságok általában ősszel bontakoztak ki. Talán moat is így lesz. 🙂
 • attila
  ezzel a sebességgel az spx októberben már 5000 pont lesz 😀
  Nehéz megtippelni hogy mi lesz, de hogy ennek semmi köze a reál gazdasághoz az teljesen biztos. Bírom mikor mindig van valami elemzőcég aki megindokolja valamilyen összefüggéssel hogy miért érdemes részvényt venni. Miért is fog innen még minden óriásit emelkedni ? Mert a többség nem ezt várja ! A braziloknál markolóval ássák a sírokat annyi a halott, erre tessenek megnézni a brazil tőzsdét, a lufinak nőnie kell, csak így működhet minden ugyanúgy rosszul ebben a világban mint eddig. Sokan vannak akik szerint nagyon szomorú ahogy ez a világ működik. Van egy rossz hírem ennél sokkal-sokkal rosszabb lesz !
 • lvjtn
  igazából a lakászkassza évek óta nem éri meg, hoz kb. évi 5%-ot (ha ‘évesíted’ az állami támogatást), ami ugyan összevethető a máp+-szal, de ha valóban lakást akarsz venni vagy fölújítani, akkor mind a lakásárak, mind a fölújítási költségek többszörösével nőttek évente, legalábbis 2020 előtt, közelebb nem kerültél vele a kitűzött célodhoz, cserébe egy sor macera és papírmunka volt vele

  DE! ha kiszállsz, bukod az összes eddigi állami támogatást. szóval neked kell mérlegelned. ha pl. idén tudsz jutányos áron szépíteni-bővíteni a lakásodon, lehet, hogy jobban megéri föltörni, ha úgy véled, hogy másfél év múlva 20%-kal drágább lesz a mester meg az anyagköltség

  de akár részvényt is vehetsz, ha 25%-nál* nagyobb hasznot remélsz 1,5 alatt és nem félsz kockáztatni

  (* azért min. 25, hogy fedezze az értékpapírszámlád és a pénzmozgatás költségeit)

 • Treil
  348 az Euró.
 • folti

  Igen nyit mindenki, egymás felé is, kivéve Svédországot. Ők még egy ideig ülhetnek otthon, mert senki sem fogja őket beengedni.

  index.hu/kulfold/2020/05/30/ujraindul_a_turizmus_norvegiaban_es_daniaban_de_a_sved_hatarok_zarva_maradnak/

 • csizkek
  Miota megirtad a postot, azota ismet van minden mint a bucsuban:) USA-ban tuntetnek. Trumpira epp raomlani keszul a sz.rja. Hong-Kongot benyeli Kina. Trumpika kilep a WHO-bol, szavakkal kemenykedik Kinaval. Egyelore nem mert gazdasagilag komolyabban. De akkor is.. Erre mi tortenik?
  Semmi, Sp500, Nasdaq menetelnek szepen felfele.. Kokemeny..
  (Irionia on: Az elmult par ev lassan meggyoz arrol, hogy a jozan esz szerinti takarekossag nem vezet sehova. Jol el kell adosodni. Megyek veszek lakasokat:) )
 • Nacionalista
  Mai cikk az indexről:
  index.hu/belfold/2020/06/02/allastalanok_valsag_koronavirus_most_ugy_kelek_fel_hogy_tul_kell_elni_ezt_a_napot/

  Elképesztő a pénzügyi tudatlanság, pedig a cikkben jól kereső, képzett bp-i emberekről van szó, ezek után nem csoda, hogy a szegényebbek között az van ami 🙁

  A Farkas Franciskára különösen dühös vagyok, mert ő egyike a kevés példaképnek a cigánysoriaknak, hogy van esély kitörni. És akkor mond egy ilyet:

  “Én magamat tartom el, magamra számíthatok, ez eddig is így volt, ezért nincs is semmilyen felhalmozott vagyonom, félretett pénzem. Ami volt, azt mindig beforgattam más projektbe, vagy utaztam.”
  Mondja ezt egy folyamatosan foglalkoztatott felkapott, befutott színésznő.

  Ne hagyd abba Kiszámoló, mert az üzenetednek még nagyon sok helyre el kell jutnia…

 • Addam
  Felhívtam régi kedven balatonközeli szállodámat, 5 tagú családnak (4 fővel számoltak) 1 nap 70 ezer forint juniusban, 100 ezer főszezonban, beltéri medencék vírus miatt zárva.

  Ennyit a nagy válságról.

 • Yoda
  Furcsa, a törölt posztot látom telefonról, de ha belekattintok akkor nem.
  Néha így járok a kommentek számával is, nem szokott frissülni, csak ha belekattintok.

  Kár, hogy meggondolta magát a bácsi, remélem nem veszi rossz néven ha egyszer felhívom mégis. Szívesen viszek az állatoknak enni.

 • Sándor
  Igen , vannak a huhogók (mint én), és vannak a hiperoptimisták, mint te. Az igazság valahol kettőnk között lesz valószínűleg 🙂

  Viszont az előző hét végi/most hét eleji híreket elnézve az egész helyzet továbbcsúszik más társadalmi szintekre – legalábbis az USAban. Indult egészségügyi válságként. lett belőle egy gazdasági sokk (még csak sokk, nem válság!), és most alakul egy társadalmi válság. Nem hinném, hogy ennyi ember ment volna George Floyd miatt tüntetni/rombolni, ha mindnek lenne még most is munkája…

  Mindez nem hogy nem segíti, hanem még inkább visszaveti a gazdasági oldalát a társadalomnak, és egyre inkább lehetségessé tesz egy gazdasági válságot is. Nincs még válság, és nem is biztos hogy lesz, de az utóbbi 5-6 hónap eseményei nagyban növelték a kockázatát. Minden mindennel összefügg, és jelenleg egy negatív spirálban vannak az események.

 • tumpara
  Nacionalista: igen, az a cikk nagyon durva, egész jól kereső embereknek sincsen 6 havi vésztartalékuk, aztán csodálkoznak, ha beüt a krach. Mert az ugye ritkán jön el. Csak ha eljön, akkor kapaszkodhatsz. Sokan sokat köszönhetünk Kiszámolónak!
 • Gergő
  köszi a választ. Igazából az érdekelne, h szerintetek beborulhat-e a funda a válság miatt? Egyesek szerint túl nagy hozzá, erős a banki háttér. Elég pesszimista vagyok mostanában és ahhoz képest kevés a liquid tartalékom, de máp-ot nem szívesen vennék, mert nem szívesen teszem állami dologba a pénzem, bár tudom ez butaság. Lehet megpróbálom cashben kivárni a következő nagy esést és veszek pár részvényt.
 • BBalázs

  +1
  Bár alapból is tartalékoltam,de sokat segített a blog. Kicsivel 300k nettó feletti fizetésből is sikerült összehozni a 6havi vésztartalékot(még többet is),meg lakásra is spórolok egyedül. A cikkben szereplők meg a jóval többet keresnek,most mégis bajban vannak.
 • Dobi
  Ottó, Kiszámoló

  Svédek messze nem zárták be annyira az embereket, mint máshol. Járvány közepén is ment az éttermezés, bulizgatás, satöbbi. Van is 4500 halottjuk eddig. worldometers.info/coronavirus/countries-where-coronavirus-has-spread/
  És gazdaságilag pont ugyanúgy fejreálltak, mint máshol. Nem is értem, mit gondoltak, mindenhol máshol leállnak, ők meg tudnak működni egy lezárt környezetben? Fogalmatlan társaság.

 • gaborr
  Remélem júliusban már simán bejutunk Svédországba, mert oda terveztem a nyaralást. De az sem zavarna, ha utána nem engednének vissza 😉
 • Balint
  itt többen írnak arról, hogy most aztán jól el kéne adósodni, mert erre tart a gazdaság és úgyis elinflálódik a pénz. ez számomra zsigerileg nonszensz, de kíváncsi lennék a véleményedre.
 • Gauchos

  Én is oda tervezek utazni, igaz augusztusban. De egyelőre nem vagyok optimista. A beutazás nem probléma, most is simán bel lehet jutni, ráadásul a WizzAir megy is, még ha nem is minden nap. A probléma ott kezdődik, hogy hazautazás után 14 nap karantén vár. Igaz home office-ban vagyok, de ez nem mondható el az útitársaimról, tehát szívás ez eléggé. Bár a magyar (és a többi európai) kormány álláspontja is érthető egyébként, mivel Európában a legtöbb napi új eset Svédországban van.
 • folti
  “Semmi, Sp500, Nasdaq menetelnek szepen felfele.. Kokemeny..”

  Február végén-március elején, amikor napról-napra vált biztosabbá hogy a virus szabadon garázdálkodik a nyugati országokban és valamilyen szintű karantén elkerülhetetlen lesz, az amerikai tőzsdék valami 20-30 éve nem látott rekord ralit nyomtak. Ami csak akkor szakadt meg, amikor kiborult a bili, hogy az USA mennyire elrontotta a védekezést és neki is le kell állnia. És ugye azóta is emelkednek, mert az okosok azt szajkózzák, hogy jön a helyreállás. ¯\_(ツ)_/¯

 • Kiszamolo
  Bálint, ha meg akarjuk menteni az eladósodottakat, azokat csak a megtakarítók kárára lehet. (Negatív kamatok, infláció, stb.)

  Most jól járnak a hitelesek. Akkor szívják meg, ha kiborul a bili egyszer és a tartalma eltemeti őket az újabb megmentés helyett.

 • csizkek
  “Most jól járnak a hitelesek. Akkor szívják meg, ha kiborul a bili egyszer és a tartalma eltemeti őket az újabb megmentés helyett.”
  Nem tudom mikor lesz ilyen.. Olyan merteku az eladosodottsag, hogy ha ez kidurran vege a jelenlegi vilagrendnek., kb. Az elmult 10-12 evben megtakarito voltam/vagyok, de alacsony a rizikovallalasi hajlandosagom. Ez mara ugy tunik a leheto legrosszabb kombinacio a vagyonkezeles szempontjabol. Kb. a baleknak erzem magam es ugy erzem a gyerekeim jovojet “cseszem” el ezzel. Kicsit luxusproblema, mert sokeves külföldi megelhetesi tartalekkal rendelkezunk, mikozben nagyszuleim meg konkretan az ehezes szelen eltek.
  De pont azt erzem, hogy jol megszivat az allam/jegybanki gazdasagi politika es nagy baromsag volt nem eladosodni. Mert igy duplan szivunk. Egyszer a vagyonvesztes a hitelhianya miatt (ingatlan), majd a mindenkit megmentunk miatt.
 • Dani
  Hihetetlen rally van ezen a héten a tőzsdén!! Lassan elérjük a válság előtti szintet. Ennyire nem érdekli a tőzsdét a munkanélküliség, GDP csökkenés, államadósság, stb?
 • gaborr
  ha repülővel mész akkor simán bejuthatsz, de mi autóval mennénk, ahhoz meg át kellene jutni dánián, oda is, és vissza is. Max kerülünk majd valamerre, vagy átkompoznunk németországból.
  A kötelező karantén nem zavar.. de lehet akkor inkább kibérelünk egy lakást ott, aztán maradunk, míg fel nem oldják, vagy emigrálunk 😀
 • Fenpdllon
  Pont így érzem én is. Jópár éve a családban volt, aki hasonló helyzetben volt mint mi, csak ők jól eladósodva megvettek egy pesti családi házat. Mi bezzeg inkább gyűjtögettünk, a pénz nagyobb részét biztonságos helyen tartva, majd költözünk, ha megengedhetjük magunknak. Aztán jött az ingatalanár robbanás, alacsony kamatok, babaváró, növekvő infláció, hitelmoratórium. Most három lehetőséget látok: vagy betolom a pénzem nagy részét a tőzsdére, ahol senki nem tudja, hogy lesz-e összeomlás, vagy nézem, ahogy állampapírban szép lassan elinflálódik vagy veszünk kényszerből egy sokkal rosszabb paraméterekkel rendelkező lakást. Egyelőre úgy néz ki, mi jártunk rosszabbul…
 • gaborr
  ilyen alacsony kamatokkal sosem tudtál felvenni hitelt. Mindig a teljes költséget nézd teljes futamidőre.

  szóval kb mindegy, hogy korábban vettél volna “olcsón” lakást, de magas kamattal, vagy most veszel “drágán”, alacsony kamattal, a végén ugyanoda jutsz.
  egyedül fejben nehéz feldolgozni, hogy most nem 20 hanem mondjuk 30m-et kell felvenned. de a teljes költség lehet, hogy pont ugyannyi. illetve az árnövekedésbe számold bele azt is, hogy a mai, de leginkább a jövő évben felépülő házak/lakások műszaki színvonala nagyban eltér egymástól a múltban épültekéhez képest. (leginkább energetikai szempontból, tehát pl. alacsonyabb költséggel lehet kifűteni, ami tovább csökkenti a rezsi költségeket amit ugyancsak törleszésre fordíthatsz)

 • csizkek
  “szóval kb mindegy, hogy korábban vettél volna “olcsón” lakást, de magas kamattal, vagy most veszel “drágán”, alacsony kamattal, a végén ugyanoda jutsz.”
  Nem egeszen. Nagyobb osszeget mindig nagyobb risk felvenni. Osszessegeben koltsegvonzatilag ugyanoda jutok. de ha kozben van megtakaritasom a torlesztes mellett, hamarabb lehet szabadulni az alacsonyabb osszegtol.
 • csizkek
  Ja detto nalam is. En is a likviditasra szavaztam. Es most nezem hogy huznak el a lakasarak. De ha minden jol megy talan jon egy korrekcio a lakaspiacon is. Drukkolok az airbnb kisebb beborulasanak. (Nemcsak az arak miatt)
  en tavaly betoltam egy nagyobb osszeget egy portfolioba. Kb 1 evet kalkulaltam es tanultam elotte, inkabb tobbet. Aztan jott a corona es lelkileg nem birtam, szepen kiugrottam. Veszteseg nem volt, de az eves nyereseg ment a lecsoba. Es most szepen elhuzott minden mar, szepen kimaradtam egy realizalhato 20%bol. De nekem ez iszonyat stresszel jart. Nem tudom mi a jo, ha meg csak most gondolkozol eloszor tozsdeben, oda nagyon kell a hideg fej.
  Lakas+hitelre: egy erve ellene, ez olyan mint a tokeattetes kereskedes. Ha korrekcio jon es roszkor szalltal be, ott is nagy lehet a buko. 2009-2013 kozott volt boven ilyen..
 • BBalázs
  Elhúzó lakásárak azok vannak sajnos. Nem vagyok egyetemet végzett ember,kevesebbnek érzem az előrébbjutási lehetőségeket, mégis sikerült 2017 óta majdnem megdupláznom a fizetésemet,meg folyamatosan növelni a havi szinten félretett összegeket. De nem hogy közelebb,inkább távolabb kerülök a saját lakástól. Egy kisebb korrekciónak én is tudnék örülni,sok esélyt viszont nem látok rá