Miért fulladnak kudarcba az újévi fogadalmak?

Rengetegen tesznek újévi fogadalmat, ennek igen komoly hányada pénzügyi jellegű. Sokan szeretnének tudatosabban élni és változtatni az eddigi életükön és erre az új év beköszönte egy remek apropó, de sajnos az erről készült felmérések szerint február közepére ezeknek az elhatározásoknak 80%-a már csak múlt idő lesz.

Mi az oka a kudarcnak, miért végzik ennyire hamar a kukában az egyébként jó szándékú és hasznos elhatározások?

Az egyik, hogy a fogadalom túl általános. “Igyekszem jobban kezelni a pénzügyeimet.” “Többet fogok törődni a pénzzel.” “Kevesebbet költök.”

Minél jobban, minél többet, mennyivel kevesebbet? Ezek nem célok, hanem pusztán vágyak felületes meghatározásai, semmivel sem többek, mint az “Igyekszem jobb ember lenni 2018-ban” típusú kijelentések.

Mivel megfoghatatlan a cél, így eredményt sem lehet várni az ilyen kijelentésektől. Ha már fogadalommal akarod kezdeni az új évet, határozd meg pontosan, mit is szeretnél megváltoztatni, miért és milyen mértékben. Vagyis legyen konkrét a cél, amit el szeretnél érni, ne csak valami homályos elképzelésed legyen az irányról.

A másik probléma, hogy túl nagy fába vágod a fejszéd. Ahogy a “lefogyok áprilisra 30 kilót” vagy a “Tavasszal lefutom a maratonit” elhatározás is hamvába holt ötlet, nincs ez másként a pénzügyeiddel sem. Az “Idén megszabadulok minden hitelemtől”, “Év végére legalább kétszer ennyit fogok keresni” és hasonló hangzatos, de szinte biztosan teljesíthetetlen célokkal azt éred el, hogy nagy lelkesedéssel belevágsz, de gyorsan rájössz, hogy erődön felüli volt az elhatározás, ezért néhány héten belül szépen elhal a változtatásra való hajlandóságod.

Ha reálisabb célokat tűztél volna ki, akár még el is érhetted volna azokat. Inkább akarj 10 kilót leadni nyárig és heti háromszor öt kilométert lefutni tavaszig, mintsem túl nagy tervekkel semmit sem elérni idén (sem).

Ha nincs semmi megtakarításod, legyen az idei célod két hónapra elegendő vésztartalék megszerzése. Igen, ez szinte semmire nem elég, de pont kéthavi megélhetéssel több, mint ha ennyid sem lenne. Majd ráérsz aggódni a nyugdíj célú megtakarításaid miatt, amikor már a vésztartalék miatt nem kell aggódnod. Ne akarj mindent elérni egyszerre, mert biztos nem fog menni. Ha elhíztál 15 év alatt, ne akarj két hónap alatt lefogyni, pénzügyileg sem.

Ha tele vagy hitellel, legyen az a célod, hogy legalább a legdrágább hitelkártya tartozástól megszabadulsz és idén már nem veszel fel semmilyen új hitelt, azért se (illetve azért főleg nem), hogy a meglévő hiteleidet törleszd. Ha ezt eléred, már nem ásod magad alatt tovább a gödröt.

Harmadik gond, hogy a cél terv nélkül semmit sem ér. Nem olyan nagy művészet a célt meghatározni, az igazán komoly kihívást a célig vezető út megtervezése jelenti. Szép dolog, hogy le akarsz adni 10 kilót, de hogyan akarod megtenni? Hogyan akarsz többet keresni, mint eddig, vagy visszavágni 15%-kal a kiadásaidat?

Csinálj egy tervet arról, hogyan fog sikerülni elérni a célodat. Ha el akarsz jutni mondjuk a Hősök terére, először azt kell tisztáznod magadban, most hol is állsz éppen. Ezért kezdd azzal a tervezést, hogy nézd meg, hogyan állsz most a pénzügyeidben és miket kell megváltoztatni, hogy elérd a célod.

Ha kevesebbet akarsz költeni, kezdd azzal, hogy írni fogod, most mire és mennyit költesz és mi az, amiről a legegyszerűbb lemondanod. Ha ez az egy tétel kevés lenne, nézd meg, mi a második olyan dolog, amiről le tudsz mondani, majd a harmadik és így tovább.

Ha többet szeretnél keresni, nézd meg, másik munkahelyen, esetleg másik városban mennyit tudnál keresni. Most van az egyetemi beiratkozás ideje, ha tovább kell tanulnod, már most döntsd el, merre mész tovább.

A jó terv az, ami konkrét, az eredménye objektívan mérhető, külső szemlélő által is ellenőrizhető, reálisan elérhető, de nem könnyen teljesíthető, vagyis erőfeszítést igényel az elérése és időponthoz kötött a megvalósulása.

A negyedik dolog: a fogyókúránál vagy a reggeli kocogásnál is az határozza meg a hosszú távú sikert, hogy szenvedésnek, lemondásnak, gyötrődésnek éled meg az étrended megváltoztatását, vagy a hajnali felkelést és izzadást, vagy pedig éppen ellenkezőleg, megmenekülésnek az eddigi zabálástól, elhízástól vagy tunya életmódtól. Nincs ez másként a pénzügyekben sem, legyen bármilyen célod is. Ahogy a mondás tartja, fájdalom nélkül nincs eredmény. A kérdés csak az, hogy a fájdalmat látod csak magad előtt, vagy az eredményt?

A sikeres és hosszútávú változás nem kúraszerűen működik (ezért nem működik egyetlen fogyókúra sem), hanem a hozzáállásod és az értékrended megváltozása által érsz el tartós és sikeres eredményeket.

Az ötödik probléma szokott lenni, hogy a változtatással járó problémák, fájdalmak, lemondások azonnal jelentkeznek, míg a változás jótékony hatásai csak sokkal később és sokkal kevésbé látványosan. Ezért adják fel sokan már az elején. Nem várják meg, míg észreveszik, hogy milyen pozitív hatása van annak, hogy mondjuk letették a cigit, mert a leszokás nehézségei elveszik a kedvüket.

A pénzügyekben is a nadrágszíj meghúzásának hatása, vagy a továbbtanulás fáradságai már az első napon jelentkeznek, az pedig, hogy csökken a hiteled, vagy elkezd nőni a vésztartalékod, a mindennapokban nem sok hatással van az érzelmeidre. Évek eltelhetnek, mire rájössz, mennyire jól döntöttél, akkor, amikor elhatároztad, hogy nem hitelből, az egyik napról a másikra fogsz élni.

A hatodik gond, ha nincs külső kontroll. Az átlagember már a harmadik nap nem fog felkelni az ágyból, csak hogy kocogjon egyet hajnalban, kivéve, ha a barátja/barátnője ott várja az ajtóban, hogy együtt fussanak. A pénzügyekben is kereshetsz ilyen társat, akivel együtt spóroltok vagy tűztök ki célt, amit mindketten el akartok érni és egymást támogatjátok és biztatjátok.

Ha tettél bármilyen pénzügyi fogadalmat idénre, tarts ki mellette, ha nem tettél ilyet, pedig kellett volna, még nem késő pótolni azt. Ha van kedved elárulni, mi az a cél, írd le a hozzászólásokban, ha eddig kudarcot vallottál, vagy éppen sikeres voltál az ilyen célkitűzésekben, írd le azt is.

Sok sikert mindenkinek.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

62 hozzászólás

 • sokfa
  OFF:

  vodafone tuti-hoz eddig 500MB-os internetet hasznaltam, ami ha elfogyott, akkor is meg volt lassu internet (waze-ra, viber-re nekem eleg volt).
  ez most ugy tunik, mintha megvaltozott volna, es ha lejar, akkor teljesen megszunik jelenleg az internet eleres.

  mas is eszrevette ezt?

  milyen szolgaltatonal van meg olyan olcso net, ami mukodik tovabb, ha elfogy a keret egy minimalis sebesseggel?

  koszi

 • sokfa
  OFF #2:
  vodafone.hu/en/lakossagi/internet/mobilon/kartyasadat

  ez gondolom uj, eddig nem igy volt:
  “Az adatopciók esetén nincs túlforgalmazási díj, az adatlimit elérése után a szolgáltatást kikapcsoljuk, melyet bármikor egyszerűen újraaktiválhatsz. Ennek feltétele a szükséges egyenleg megléte.”

 • Pipe
  Fogadalmaim nincsenek celok vannak, amik nem januarban szulettek hanem korabban.
  Tavasszal egy maraton osszel egy terep 50-es.
  Penzugyekben, minimalis tartalek kepzes, hitelek egy reszenek torlesztese. Fundamenta nyitas, haz felujitas folytatasa.
 • piccola
  @sokfa: szerintem ez eddig is így volt.
 • Penge
  @sokfa: Bluemobile, nem hivatalosan még működik a 90 Ft-os mobilnet, ami már 84 Ft, idén elvileg olyan 72-re csökkent az áfa miatt, erről bővebben olvasgass a Google keresés által elérhető oldalakon.

  Hivatalosan 100 MB (ami most visszavonásig 300 MB) havi 400 Ft, 1 GB pedig havi 1058 Ft.

  Én évente egyetlen 3000 Ft-os feltöltőkártyát használok, azt is csak mert évente kötelező feltölteni, hogy ne szűnjön meg a számod, de amúgy 2x90Ft+2x90Ft+400Ft+2x90Ft+2x90Ft+400Ft+2x90Ft = 1700 Ft és mindig van mobilneted. Tehát évi 1300 Ft-od még marad is az egyenlegedből, ha nem telefonálsz vele.

 • sosekommentelek
  Nem tudom miért, de nekem pont a külső kontrollal van a legkisebb bajom: gond nélkül felkelek évek óta 4:30 – 5:00 között és megyek edzeni minden hétköznap 60-70 percet. Magamtól. Pénzügyekben is ugyanígy vagyok. Nincs a környezetemben más hasonlóan tudatos ember. Fura. Lehet, hogy szeretek szenvedni? 😀

  Na mindegy. Idénre a cél: +4MM a megtakarításokhoz (nagy valószínűséggel ingatlanba fog majd kerülni, ha összejön a szükséges összeg)

 • Penge
  @sosekommentelek: Több pszichológiai tanulmány szerint erre maximum a társadalom 10%-a képes. A többi ember külső kontrollos. Te abba a ritka 10%-ba tartozol, aki bármire képes a környezetétől függetlenül.
 • Zabalint

  Ez nem valami genetikailag kódolt valami, mert egyrészt a legtöbb szülő és az oktatási rendszer azon dolgozik, hogy a gyerekekből erősen külső kontrollos legyen, másrészt felnőttként ezen többé-kevésbé változtarni lehet. Egyébként pont ennek kellene lennie a célnak, pontosan ezért nem szeretem az olyan módszereket, amikor valaki ahelyett, hogy ezen akarna változtarni, inkább maga próbál felállítani külső kontrollokat. Gondolok itt pl. költési limitekre, a usert baszogató fitnessz appokra, de szerintem at újévi fogadalom is ez a kategória. Ezek mind-mind a belső kontroll hiányának tüneteinek kezeléséről szólnak, és nem pedig a tudatos élet irányába tett lépések.
 • dmry
  viszont, a nem fogadok meg semmit!- kijelentők többsége is bukja a fogadalmát 🙂
 • Vakmacska
  Zabalint, Újhegyi Uszoda Kőbányán, baromi olcsó és jó is – kevesebben ismerik ezért nincs tömeg sok máshol használhatatlan idősávban. Ki is publikálják milyen sávok szabadok.
 • Garbo
  A legtöbb ember “fogadalom” címén hagymázas álmokat kerget. Azaz vágyakat fogalmaz meg és álmodozik, nem pedig tervet készít egy valós cél eléréséhez.
  Hogy miért? Mert az utóbbi fárasztó, az emberek meg lusták. Plusz egy rendszer szabadságfoka a beavatkozások csökkenésével egyre nő, ez egy fizikai törvény. Azaz két pillanat alatt elmarad minden szigor meg fegyelem, ha nincs kontroll.

  Olyan ez, mint a házasság: vajon melyik lesz tartósabb az alábbiak közül?
  A. Örökre szeretni foglak, és mindig szerelmesek leszünk, 20 év múlva is!
  B. Szeretettel és tisztelettel állok melletted életem minden egyes napján, és soha nem szűnök meg tenni kettőnk egységéért és érted, minden nap.

  Na ugye.

 • Odi
  Idei célok közt szerepel:
  -hitelbetörlesztés esetleg kiváltás
  -nyelvvizsga
  -10km futás (jelenlegi maxom 5.5km) (persze egyhuzamba xd)
  -önvédelmi sport (amit a héten el is kezdtem, ma lesz a következő edzés)
  -természetesen fogyás.. és sokkal több sportolás.
  -tavaly úsztam át először a Balatont 3óra 51perces idővel, idén jobbat szeretnék.
  Nem fogadalmak inkább tervek/célok. Nem fogok a kardomba dőlni ha valamelyik nem sikerül.. De legalább elhatároztam és meglátom mire megyek.
  Ami kicsit hátrány, hogy a feleségem nemrég szült, szóval egy ideig egyedül kell csinálnom, de igyekszem.