Miért nem érzik magukat gazdagnak a gazdagok?

A statisztikai adatokat bújva azt találod, hogy már egy négyszázezres nettó fizetéssel is te a legjobban kereső 10%-ban vagy az országban, ahogy már egy budapesti, tehermentes 120 nm-es ház is ugyanebbe a kategóriába repít a vagyonod alapján.

Azonban ha tippelnem kellene, egyáltalán nem érzed magad gazdagnak egy négyszázezres fizetéssel vagy egy tehermentes házzal.

Vajon miért van az, hogy nem érezzük magunkat gazdagnak jóformán soha, még akkor se, ha benne vagyunk a társadalom felső 1-2%-ában a vagyonunk vagy a jövedelmünk (esetleg mindkettő) alapján?

Több felmérés készült, hogy az amerikai háztartások 30%-a, amelyek évi 250 ezer dollár feletti jövedelemmel rendelkeznek még jómódúnak (upper income) sem gondolják magukat, nemhogy gazdagnak, miközben jövedelem alapján a felső 2%-ba tartoznak.

Egy Fidelity felmérés szerint az amerikai milliomosok 42%-a nem érzi magát vagyonosnak, szerintük átlagosan 7,5 millió dollár szabadon befektethető vagyon (az ingatlan és egyéb vagyonon túl) kellene ahhoz, hogy úgy érezzék, vagyonosak. A magukat vagyonosnak érzők úgy nyilatkoztak, 1,75 millió dollár után kezdték úgy érezni, most már van valamennyi vagyonuk. (A megkérdezettek pénzügyi vagyona átlag 3,5 millió dollár volt.)

A magukat vagyonosnak nem érző milliomosok azt nyilatkozták, hogy tartanak a nyugdíjas évektől, mert ha megszűnik a bevételük, valószínűleg zuhanni fog az életszínvonaluk.

Egy bostoni felmérés szerint az igazán gazdag emberek (átlagvagyon 78 millió dollár) zöme akkor érezné magát anyagi biztonságban, ha a vagyona átlagosan 25%-kal magasabb lenne a jelenleginél.

Miért lehet ez? A jómódú és a gazdag emberek miért nem tudják magukat elhelyezni reálisan egy társadalom anyagi ranglétráján? Miért nem érzik magukat anyagi biztonságban, miközben gyakran többük van, mint száz másik családnak együttvéve?

Az egyik ok, hogy mindenki abból indul ki, ami körülveszi. Azt veszi normálisnak és ahhoz képest érzi magát szegénynek vagy tehetősnek. Ha te egy borsodi faluban élsz, ahol mindenki minimálbérből él hónapról-hónapra, már ha van egyáltalán munkája, akkor ahhoz képest gondolod magad átlagosnak, vagy sikeresnek.

Ha a II. kerület jobb részein élsz, akkor az a normális, hogy mindenki minimum 150 milliós házban lakik, egy új vagy közel új autóval jár, magániskolába járatja a gyerekeit. Nem érzed magad semmivel sem többnek, mint bárki más a szomszédos utcákban.

Sőt, ha tehetős vagy, sokat keresel vagy nagy vagyonod van, akkor nagy valószínűséggel naponta olyan emberekkel találkozol, akiknek nálad több pénze van, vagy azt gondolod, hogy több pénze van. Ha neked csak 4 milliárdos vagyonod van, míg az ismerősödnek 8 milliárdja van, akkor egyből úgy érzed, sok mindent nem engedhetsz meg magadnak, esetleg aggódsz is, hogy vajon a te vagyonod elég lesz-e életed végéig, hogy fedezze az életszínvonaladat. (Ahogy az amerikai felmérésekben is sokan ezért aggódtak. Minél közelebb voltak a nyugdíjas korhoz, annál inkább volt ez a félelmük.)

Sőt, a nagy igazság, hogy hozzászoksz a luxushoz és az onnantól kezdve nem is lesz többé luxus. Már nem is emlékszel arra, amikor még csak egy autó volt a családban, amikor még kontinensen belül mentetek el nyaralni és csak évente egyszer, amikor nem mentetek étterembe hónap végén, mert már nem maradt rá abban a hónapban. De van, akinek már a magánrepülő sem luxus, csak egy használati tárgy.

Ha pedig nem luxus a több autó, a nagy ház, az ázsiai nyaralások, akkor nem is érzed magad ettől jómódúnak vagy gazdagnak. Főleg, hogy a lakóhelyeden és a gyerekek iskolájában, a téged körülvevő mikrokörnyezetben ez az átlagos és ez a normális.

Néha érdemes leülni és objektívan megnézni, hol is tartasz a társadalmi ranglétrán valójában, fontos néha az embernek átértékelnie a saját helyzetét.

Sőt, ha van kedved hozzá, akár nemzetközi viszonylatban is megnézheted, hol állsz anyagilag:

Jövedelem-kalkulátor

Oszd meg velünk az érzéseidet. Te mikor éreznéd magad gazdagnak vagy anyagi biztonságban? Mennyi havi jövedelem vagy vagyon kellene hozzá? Mennyivel több, mint ami most van? Ha már elérted, mikor érted el?

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

224 hozzászólás

 • Grza
  Mondjuk szerintem ha az állam építene (nyilván szokás szerint 20-50%-kal túlárazva) évi 9000 lakást az nem húzná fel a “magánépítkezők” építési költségeit az egekbe pont ugyanúgy mint a CSOK, főleg a mai munkaerőhiányos környezetben…

  Én amondó vagyok hogy az állam csak ne építkezzen, ne adjon csokot meg semmit se, hanem hagyja szépen nálam a pénzt, majd én elköltöm arra, amire akarom.
  Az erre fordított 200 millárd pénzkidobás, de ha már mindenképp az állam akarja elkölteni, fordítsa oktatásra.

  Szerintem mindenki jobban járna.

 • kpeti
  Felesleges csak a vagyon+ fizetés skálán elhelyeznünk magunkat és hasonlítgatni másokhoz, mert ez csak egy szempont és a számok persze nem hazudnak, de szerintem ez olyan mint az almát a körtével összehasonlítani csak a súlyuk alapján.
  – Honnan jössz? Hová tartasz?
  – Mennyire vagy elégedett a családi kapcsolataiddal, szociális kapcsolataiddal, érzelmi helyzeteddel?
  – Mennyire vagy elégedett az egészségeddel?
  – Van-e motivációd, vannak-e kitűzött céljaid?
  – Önismeret, személyiségfejlődés szempontjából hol tartasz?
  – Vannak-e szakmai célkitűzéseid, a karriered úgy alakul ahogyan tervezted?
  És még kb. 4-5 szempontból lehetne értékelni az éppen aktuális helyzetünket. Mindent területen 100%-ot nem lehet elérni, maximum 3-4 területet tudsz 100% nyújtani, néhányban 70-90%, és biztosan van 1-2 terület amelyre nem jut idő és energia. A vagyon mindebből csak egy szempont.
 • százegy
  Alfa

  Akkor már is ott van az a kb. 1-2% átlagos reálhozam, amiről beszéltem. Tizenéve adok-veszek, kiadok lakásokat, ha nem is fejtegetek ki mindent részletesen, pontosan tudom, miről beszélek.

  expect

  Lehet nem volt pontos a megfogalmazás, de elsősorban a bp-i “belvárosi” lakások kiadásáról írtam, azok átlagáról. Ha utánanézel, mennyibe kerül, mire kiadhatod, mennyiért lehet kiadni átlagosan, akkor nagyjából az általam leírtak a reálisak. Hogy te mit mondasz, az az “átlag” kifejezés miatt teljesen lényegtelen.
  Hogy te miként gondolkozol, az számomra lényegtelen. Én bizony amikor kb. 1 éves időtartamra kb. 40%-os reálhozamot tudok realizálni, akkor bizony eladok, mert az elég szép időarányos hozam, főleg úgy, hogy csökken a várható értéknövekedés üteme. Hogy te mit tartasz spekulációnak, az a te dolgod. A jó ki- és beszállókkal jóval többet lehet keresni, mint a kiadással.

 • százegy
  Kiszámoló és Grza

  A magyarországi medián bérbe tényleg nincs beépítve a lakászerzés és gyerekvállalás ktg-e, ez igaz. Valahogy úgy kellene beavatkozni, hogy ne torzítsa a piacot és ne járjon túlzott költségekkel. Nehéz megtalálni a társadalom különböző szegmenseinek érdekét. Én is Grza álláspontját vallom inkább, de kétségtelen, hogy Kiszámolónak is van bőven igazsága. 90.000 lakás 10 év alatt még elfogadható lenne normális országban, ha rotációs jelleggel lehetne bérelni kedvezményesen. Viszont a korrupció miatti többletköltség, az elosztás jogossága -ismerjük ezt önkormányzati lakásoknál- problémákat vethet fel.
  A lakások értékvesztése is problémás lenne, hiszen csökkenne az ingatlanok értéke, miközben egyre többen nem csak otthonként, befektetésként is tekintenek ingatlanukra, emellett volt időszak, amikor a tágabb belvárosi lakásvásárlások 30-40%-a befektetési célú volt.

 • jami
  A bérlakásokat esélyesen papíron szegények bérelnék, akik amúgy pont meg tudnának venni is vagy a nagyon-nagyon szegényeknek lenne megoldás, azaz az árak pont maradnának, mert a kereslet nem csökkenne jelentősen.
  Fiatal koromban itt még volt szociális bérlakás, no most mi, a szabad szemmel szinte nem látható jövedelmünkkel, ellenben gyerek nélkül, 2 dolgozó – teljesen esélytelenek voltunk, maradt az albi.
  A bérlakások felhúzása túl lenne árazva, kellene lakáskezelő, ami megint egy fenntartandó sóhivatal, plusz az elbíráláshoz apparátus. Az albérlet támogatás olcsóbb, mondjuk ott sem 100 km-nél húznák vonalat, hanem 50-60.
 • Grza
  @százegy Szerintem két fő tényező torzítja a piacot:
  -Korrupció
  -Állami beavatkozás
  Mindkettőre a kisebb állam a megoldás. Ha nem szedem be az adót, nincs mit ellopni, csökken az ellopott pénz és a bürokrácia is.
  Egy ideális világban semmi nincs “ingyen” (mint ahogy valójában mindenért fizetünk, csak az adónkkal) hanem minden pénzemről én döntök. Az állam egyetlen célja a cégek és magánemberek közti erőviszony kiegyenlítése. Persze ez utópia és sosem lesz így, de azért haladhatnánk erre.

  Ha már bérlakás, és mindenképp be akarunk avatkozni, akkor találjunk ki valamit, mondjuk adókedvezményt arra ha CÉGEK építenek BÉRLAKÁS tömböket kiadási célra. Egyrészt a minőségi problémát is megoldja, mert évtizedekig foglalkozni kell vele, nem úgy mint amikor eladják jó előre és a végén mire kiderül hogy kiloptak mindent belőle, már rég csődbe ment a projektcég…Ezt lehet az eladás büntetésével is.

 • százegy
  Grza

  Az általad képviselt túlzott szabadpiaci hozzáállás is hordoz súlyos veszélyeket, mint a túlzott hatalmú államé is, főleg ilyen elmaradott helyen, mint Magyarország. Szegények és gyerekeik tömege lenne megfosztva a továbbtanulástól, kizárva a közegészségügyből, éhezne, lakna nyomornegyedekben, folytathatnám még. Ez se jó megoldás. Valahol az egészséges egyensúlyt kellene megtalálni a szociális ellátórendszernél és támogatásoknál a hosszútávú társadalmi érdekek alapján.
  Ami működik a fejlett Nyugaton, az ilyen minden területen elmaradott, korrupt társadalomnál nem feltétlenül. Nehéz működőképes megoldást találni – a CSOK se ilyen szerintem-, nem tudom, a magyar társadalom mikor tud elszakadni a Balkán legaljáról. Itt nagy állami támogatású projekteknél mindig őrült korrupció és szabadrablás van, piaci alapú bérlakás meg általában van elég.

 • Otto
  Egy időben gondolkoztam én is budapesti ingatlanba való befektetésben, de végül nem vettem. Szerintem több baj is van az ingatlannal. Egyrészt a hozamok nehezen összehasonlíthatóak, lévén minden ingatlan teljesen egyedi, ráadásul ahány befektető, annyi féle képpen számolja magának a hozamot (költségek figyelembevétele, amortizáció stb). Ha megnéz az ember egy ezzel foglalkozó fórumot, jellemzően 3-10% között szóródnak. Persze ott vannak a különböző lakásindexek, de ezeket nem lehet megvenni úgy, mint a részvényindexeket: egy SP500 hozamát egy kattintással meg tudom nézni tetszőleges időintervallumra. Csak egyedi lakást lehet venni! És ez a másik gond. Hacsak nincs többszázmilliós vagyon, nem lehet diverzifikálni. Tízmilliókkal kell beszállni egyetlen lakásba. Másik oldalon akár már 100e ft-ból globálisan többtíz országban diverzifikált befektetés vehető részvényekből/kötvényekből. folyt
 • Otto
  A diverzifikációra sokan legyinteni szoktak, nekik javaslom megnézni néhány földrajzilag nem is túl messzi ország ingatlanárainak alakulását az elmúlt években: Ukrajna, Görögország, Spanyolország, Olaszország.
  Mindezekhez még hozzájön, amiről itt a fórumon is többször volt szó: az ingatlan egyáltalán nem passzív befektetés, egy sima buy and hold részvény/kötvény portfólió viszont az.
 • naa
  @Kiszamolo: “Ma sokkal nehezebb lakáshoz jutni, mint ezelőtt 3-4 évvel.
  Már megint évi 200 milliárdot költ az állam az adófizetők pénzéből arra, hogy az adófizetők nehezebben jussanak lakáshoz.”

  Abszolút egyetértek, nagyon találó a megfogalmazás.

  A támogatások végső soron nem az állítolagosan megcélzott lakosság, hanem az építőipar zsebében landoltak (hacsak nem ez volt a cél eleve ugye…) és csak torzították a piacot, ami magától is megugrott volna a hosszú depresszió után, a kamatok csökkenésével. Békén kellett volna csak hagyni a piacot, de hát a klasszikus jobboldali (piacbarát, kis állam, kevés beavatkozás a versenybe, piaci folyamatokba) gazdaságpolitika gyakorlása nálunk nehezen megy…
  Nem írom ide, szerintem miért, mert ez nem az a blog.

 • Tribuszerné
  @szazegy Ti megvennétek most egy óbudai panelt 6. emeleten ami ilyen félkomfortos? 3 helyiségből áll.. 2×12 nm-es szobák és a folyosón egy 7 nm-es fürdő/konyha.. 7.6 misiért vihetném mert ismerős, nincs is hirdetve.. Totál felújítandó, de mindegyik helyiségen van ablak.. 5 perc séta Hév.. Jogilag nem lakás, hanem “műteremlakás”.. Vajon mennyire kiadhatóak? Azt tudom, h. viszonylag nehéz eladni az ilyeneket.. De hát most ingatlanválság van, meg hát panel ami @realnál kulcskérdés szokott lenni.. Köszi, ha válaszoltok..
 • százegy
  A műteremlakás nagy, jobbára egybefüggő, kevéssé helységre osztott, nagy belmagasságú lakás. Biztos erről van szó? Gondolom gazdasági ingatlanként van számontartva, de ez nem okoz problémát, ha kiadod. Ahogy tudom, viszont helyi adót fizethetsz érte, de átminősíthető. Túl olcsónak tűnik nekem, bár nem ismerem pontosan a lokáció árait. Az ügyvéded kérni fogja az alapítói okiratot és egyebeket, valószínűleg képben lesz, ha bekéri a szükséges infókat. Első blikkre jónak tűnik, de mindig gyanús, ha valaki ennyire olcsón akar szabadulni. Ilyenkor mindig kérd szakember tanácsát!
 • százegy
  Otto

  Kinek mi tetszik jobban, mindenhol lehet keresni és bukni is. Ha megnézed mondjuk a nagy magyar befektetési alapokat, nem túl magasak a hozamok -kivéve a Biggeorge, ami kisebb és évekig “haldoklott”-. A lakásoknál viszont éppen abban van pénz, hogy mind egyedi, mazsolázhatsz. Minden úgyis a gazdaság függvénye, legyen ingatlan, részvény, kötvény. Az alacsony diverzifikációs és likviditási szint persze kockázat, de ezt tudja, aki ingatlanba fektet. Mindenhez kell némi tudás, némi szerencse, így megy ez.

 • Otto
  @százegy

  Nem a befektetési alapokról beszéltem, azok a magas költségeik miatt teljesen esélytelenek hosszú távon a hozamvadászatban. Amire én gondolok, az egy ETF-ekből összerakott portfólió. Ezeknek 0,1-0,5% körüli a költsége. Ha valaki csak fogja és megveszi az MSCI World-öt, akkor hosszú távon 8% körüli hozamra számíthat, dollárban úgy, hogy semmit sem kell csinálnia.
  Forrás: msci.com/documents/10199/178e6643-6ae6-47b9-82be-e1fc565ededb
  Persze lehet ennél szofisztikáltabb portfóliót is csinálni, hogy a beesések ne legyenek ennyire durvák. Biztos létezik olyan budapesti ingatlanbefektető, aki ennél többet hoz, de abban biztos vagyok, hogy a túlnyomó többségük messze jobban járna, ha csak megvenné az MSCI World-öt és nem szívna a kiadással.

 • Miklós
  A probléma, ahogy a cikkből is kiderül, annak a definiálása, hogy kit nevezhetünk gazdagnak. Nos szerintem, az a gazdag akinek olyan, befeketetett munka nélküli, jövedelme van ami elég arra, hogy fenntartsa önmagát és vagyonát. Tehát, a gazdag az, akinek semmit sem kell dolgoznia a puszta megélhetéséért. Ezt a definiciót ki lehet terjeszteni a családra is. De a lényeg az, hogy ennek a jövedelemnek mértéke akkora legyen, hogy az alany anyagi/vagyoni helyzete ne romoljon az idő múlásával.
 • százegy
  Otto

  Az ingatlanos befektetési alapokat azért írtam, mert részben azokról volt szó. Az ETF-fel kapcsolatban van igazságod. Sokan “beleülnek” az ingatlanba, nem realizálják időben a hasznot, ezért a többséget szerintem is verte az MSCI-t lekövető ETF. Viszont 2013-2017 között nagyot lehetett szakítani, ha realizált vagy közeljövőben realizál. Aztán az idő eldönti, mi lesz majd a piacon. Egyre többen aggódnak egy nagy korrekció miatt. Lehet, rövidesen kp. vagy arany lesz a nyerő egy ideig. De sztem érdemes most már lassan biztonságos és likvid eszközbe vonulni.

 • dps
  @Dörnyei József:
  Megtaláltam említett cikkét a blogján (gondolom “2012/09/11/alapok_kasztok”). Éppen ezt keresem már rég óta.
  Egyetlen dolgot hiányolok, azt, hogy csak a felső osztálynál van becsölt szám (felső 10.000), a többihez is örülnék egy becslésnek.
  Akár Öntöl, akár Miklóstól, a jelen szerzőtől (akire már majdnem ráírtam emiatt) egy ilyen becslésekkel frissített 2018-as összefoglalót szívesen olvasnék.
 • Endre bá
  @János Kiszámoló: ez (2010) az első kormány a rendszerváltás óta, aki a középosztályt támogatja és nem osztogatja ki a diplomás, nyelveket beszélő értelmiségiek nagy nehezen megkeresett pénzét azoknak, aki nem tanultak annyit, nem beszélnek nyelvet, nem akarnak 8 óránál többet dolgozni és nem vállalnak nagyobb felelősséggel járó munkát.
  Az egyenlősdi megbukott a szocializmussal.
  Szabályozza a piac szépen a béreket, nem kell a kormánynak belekontárkodni. Aki többet keres, arányosan többet adózik.
 • Endre bá
  Egyébként kb. 160 milliónyi ingatlan vagyonom van, ebből 60-ban lakunk, 20-ban nyaraluk, a többi hasznosítva van. Egy 9 éves középkategóriás autó van a családban.
  Ha dogozom nettó 800 körül keresek és felső-közép kategóriás céges autóban feszítek, de egy éve nem találok munkát.
  Egyátalán nem érzem magam gazdagnak, olyan szinten élek szerintem, mint egy német autószerelő.
 • Kiszamolo
  Endre bá, ettől lényegesen bonyolultabb dolog a világ, de nem fogok belemenni, már sokat írtam róla.
 • Nagy Vonalakban

  “…az első kormány a rendszerváltás óta, aki a középosztályt támogatja és nem osztogatja ki a diplomás, nyelveket beszélő értelmiségiek nagy nehezen megkeresett pénzét azoknak, aki nem tanultak annyit, nem beszélnek nyelvet, nem akarnak 8 óránál többet dolgozni és nem vállalnak nagyobb felelősséggel járó munkát….”

  Én vagyok az első fele (diploma, nyelvek, értelmiségi…).
  Adózok mint az állat.

  Mészáros Lőrinc pedig a másik fele
  (egy ócska gázszerelő, nem tanult, nem beszél nyelveket, nem hiszem hogy 8 óránál többet dolgozik…).
  Azt sem tudja, hogy mennyi cége és mennyi pénze van, olyan ütemben gazdagodik a közbeszerzésekből…

  ????

  Szóval Endre bá, te mi a f…szomról hadeválsz?

 • Zabalint

  Te valami alternatív valósagban élhetsz, a középosztály épp szemünk láttára épül le, illetve menekül külföldre…
 • Shylock
  Ha 20 éven keresztül 500’000 HUF félre raksz havonta, infláció feletti 6% hozamon (történelmi tőzsde átlag) akkor 220 milliod lesz. Ahhoz hogy 150 millió legyen elég 340’000 félrerakni. Kamatos kamat nagyon erős:

  […Array(20).keys()].reduce(function(wealth, _){return 1.06*wealth + 12*340000}, 0)

  Ugyanott vagy ha 28 évet dolgozó, de kb a felét pontosabban 183’000 raksz félre havonta:

  […Array(28).keys()].reduce(function(wealth, _){return 1.06*wealth + 12*183000}, 0)

  Szintén 150 millió lesz ha 22 évesen kezded, 65 évesen végzed, és havonta 67 ezret raksz félre:

  […Array(43).keys()].reduce(function(wealth, _){return 1.06*wealth + 12*67000}, 0)

  Nehéznek továbbra is nehéz, de távolról sem annyira mint első ránézésre feltételezted.

  Ha a krisz krasz nem érthető akkor Copy, Right Click, Inspect, Console, és Paste a kacsacsőr után.

 • Endre bá
  Vonalakban: 15% az szja, soha nem volt még ennyire alacsony adód. És most először kapnak a gyermeket vállaló középosztálybeli családok jelentős támogatást, adókedvezmény formájában. Nyugi, attól hogy ezeket a tényeket elismered még nem kell szeretni Orbánt.

  Mészáros nem gázszerelő volt, hanem gázbekötésekkel foglalkozó cége volt. Amúgy meg nem mindegy Neked, hogy az aktuális kormány kegyelt vállalkozójának mi a neve: Leisztinger vagy Mészáros vagy Gipsz Jakab?

  @Zabalint: túl sok Klubrádiót hallgatsz, meg HVG-t olvasol. Teljesen normális, hogy az Európai Unióban sokan vállalnak munkát külföldön. Ezért találták ki nyugaton ezt az egészet, hogy olcsó munkaerőhöz jussnak.
  Én azt látom magam körül itt Budapesten, hogy a vállakozók és multinál dolgozok jól élnem, utaznak, veszik sorban a kiadós lakásokat, nyaralókat.
  Tényleg sajnálom, aki 8 éve az ellenzéki médiumukból tájékozódik.

 • Endre bá
  @Kiszámoló: egy dologban egyezzünk meg, az egysávos vs. progresszív adórendszer nem racionális, hanem politikai kérdés. Mindkettő lehet jó és működőképes.
 • Gauchos
  @Endre bá

  Friss statisztikák: egyre kevesebben mennek ki! A KSH friss adatai alapján több 15%-kal kevesebben, mint egy évvel korábban. A kivándorlók száma 2 éve csökken!

  portfolio.hu/gazdasag/kiderult-hogy-mennyien-vandoroltak-ki-magyarorszagrol-itt-a-hatalmas-meglepetes.2.283118.html

  A Közép-Kelet-Európai országokkal összehasonlítva pedig lényegesen jobban állunk. A környező országokból többen vándorolnak ki. Nézzük csak meg Horvátországot, Romániát vagy Lengyelországot!

 • naa
  bá “nem mindegy Neked, hogy az aktuális kormány kegyelt vállalkozójának mi a neve”
  Nem mindegy, ha a vádak szerint 2 nagyságrend (százszoros) a különbség a lopásban, de a megvett ügyészség a nyilvánvaló eseteket is eltussolja.
  “Tényleg sajnálom, aki 8 éve az ellenzéki médiumukból tájékozódik” – ellenzéki lenne, aki objektív, valódi újságírást csinál? Haló, ez lenne a normális!
  Én az országnak azt a nagyobb részét sajnálom, akihez csak a kormánypropaganda jut el, ha bekapcsoltad a királyi tévét/rádiót, ránéztél a megvett megyei lapokra választás előtt, neked nem fordult fel a gyomrod? Sajnos vidéken csak ezekből tájékozódnak az emberek, és a gond, hogy ez ott nem egyéni választás kérdése, el se jut az infó.

  Az egykulcsos adóval semmi bajom – de lényegtelen, egy számomra akár kedvező adójogszabály miatt nem ferdítem el a tényeket, nem hitetem el magammal, hogy minden rendben van.

 • Zabalint

  Tudsz mondani olyan kormányoárti híroldalt, amelyik nem Soros propagandával van tele?

  A kormány multiellenességét pedig hogyan egyezteted össze azzal, hogy épp a szemét multiknál dolgozók (én is multinál dolgozok) élnek az alkalmazottak közül magasan a legjobban?

 • Zabalint
  Mármint Sorosozós propagandával. A Soros propaganda az ellenzéki sajtó a kormánypárti propagandisták szerint 🙂
 • Endre bá
  naa: Való igaz, hogy a Fidesz a több, mint 20 éves balliberális média túlsúlyon fordított. De ha az utcán múlt szombaton a Simicska féle Magyar Nemzetért zokogó emberek, mondjuk előfizettek volna kedvenc lapjukra, akkor ma is élne, virágozna.
  Azért az ország legnépszerűbb tévés csatornája masszívan ellenzéki.
  A kormány kiválasztott egy valós problémát – amit az ellenzék rosszul kezelt – és a végtelenségig tupírozta. Ezzel lehet választást nyerni, ezt érti meg mindenki.
  Az ellenzék meg úgy töketlen, ahogy van.
 • Endre bá
  Zabalint: Soros a liberális eszméket támogatja pl. a CEU-n és NGO-kon keresztül. Ennek érdekében brüsszeli politikusokat is mozgat. És támogatja a migrációt. Ezek tények. Ezek után nem meglepő, hogy egy konzervatív kormány nem szívleli. Ő egy jól kommunikálható, valós ellenség a jobboldali szimpatizánsoknak.

  Orbán helyesen ismerte fel, hogy a multikra nem lehet egy ország gazdaságát építeni. Bármikor kereket oldanak, ha az érdekük úgy kívánja. Erős hazai ipart kell építeni. De azért nem hülye, a retorika mellett szépen el vannak kényeztetve itt a multik. Jönnek is csőstül.

 • Garbo

  Számomra megdöbbentő, hogy hány, magát értelmiséginek gondoló kapja be a koncot, amit dobnak neki, húzza ki magát büszkén, hogy ő “középosztálybeli”,hitegeti magát a hogy a tömeges, sok esetben családdal történő kivándorlás “külföldi munkavállalás”, és a többi, és a többi. Megdöbbent, mennyien nem látnak az orruknál tovább.

  Mészáros de, gázszerelő volt. Soroljam az ingatlanokat, ahol dolgozott a kis kezével? Amúgy meg: lépték.

  Nem, nem “ellenzéki” az, ami tényeket közöl, ideológia, elhallgatás és ferdítés nélkül. Ha azt ellenzéknek nevezed, akkor az azt jelenti, hogy a másik oldal a propaganda. És senki nem nevezheti magát értelmiséginek, aki a propagandát elhiszi.

  Nincs két oldal, egymás ellen. Van az, aki szerint csak ők a magyarok, jók, igazak és mindenki más ellenük van. És vannak azok, akik szerint a tények diktálnak és mindannyian magyarok, nem csak az elv-társak.

 • VAG

  Hát persze, a KSH adatai szerint, ami simán hazudik, vagy egyszerűen nem ad ki többet adatot valamiről, ha Piktornak nem tesztik, ami benne van (lsd. kórházi fertőzések).
 • Családfő
  A politikán lovaglóknak: pökhendi kijelentésekből egyikőtöknél sem volt hiány. Azokra vagyok büszke, akik nem ugrottak rá Endre bá kezdő kommentjére.

  Biztos vagyok benne, hogy tudjátok, hogy itt 10×900 vagy akármennyi karakterben sem fejthető ki kellő mélységben vélemény, egymás meggyőzése még úgy sem.

  Akkor meg minek? 🙂

 • jami
  Garbo, én is szoktam nézni, kik gondolják, hogy ők polgárok. Pláne középosztály.
  Nagyon minimálisan van. Ha nem így lenne, akkor nem hallottam volna halom olyan érvet, hogy “jajj, elvennék a családi ak-t”.
  Egy középosztálybeli nem az állam csecsén lóg.
  Ugyanez a kertes ház és a kocsi. Tömegek gondolják, hogy mivel az van, akkor ők már gazdagok. De az az egy szem (nem túl korszerű) ingatlan van, az is világvégén, a kocsi mire hitelmentes lesz – 7 éves.

  Rengeteg ismerősünk kiment, családostól: szakmunkástól a 20 éve praktizáló szakorvosig. Egyik sem jött (még?) haza, szerintem max. nyugdíjasként fognak, a gyerekeik meg soha. És MINDNEK van 1-3 gyereke, a kisebb részüknek 1.
  Miért nem születnek gyerekek: a fiatal munkatársaim küzdenek a lakhatással, akik nem, azoknál lebeg, mennek vagy maradnak és max. 2-t akarnak, majd. S akkor azokról beszélek, akiknek van stabil párkapcsi 30 évesen.

 • Lexa
  Önmagában nem lehet konkrét összeget megnevezni, hogy hol kezdődik a nagy vagyon, hiszen ha az árak felmennek, akkor könnyen alakulhatsz úgy, hogy semmid sincs (semmire sem elég a korábbi sok milliód).

  Döntő jelentőségű lesz majd a BIS által jósolt “monetáris reset”, a papírénz vagyonok aranyhoz képesti újraértékelése (rákersel a “monetary reset 2018”-ra, vagy big reset 2018-ra, akkor közel kerülsz ahhoz amire gondolok).

  Tegnapelőtt Trump egyik gazdasági védője (QAnon) posztjában így fogalmazott:

  SKY Event.
  Federal Reserve ending?

  Mindenki elgondolkodhat mit is érthetett ez alatt Q és mi lesz a pénzével, ha a FED-nek vége.

 • naa
  bá: Azt a kereskedelmi tévét is megpróbálnák megvenni ha tudnák (mint a másikat tették), és talán azért is nagy a nézettsége, mert nem csak propaganda jön belőle (még… mert azért a pénz az úr). Viszont nem is a politikai, közéletről beszélgetős műsorok a fő profilja, ugye? Választás estéjén amikor bekapcsoltam, egy film ment rajta, az M1-es “közszolgálatin” meg elemezgetés, erős egyoldalúsággal.
  A “20 év baloldali túlsúlyból” emlékszünk még a ’98-02-es 1. Fidesz-kormány idején milyen volt a közszolgálati tévé/rádió? Mint most.
  Arra kérlek, kicsit légy szkeptikus. Őszintén és kritikus szemmel nézz végig a kormány kezében levő médián 1 napot, számold össze 1 kézen, hány percet kapnak NER-kritikus hangok a “pártatlan”, “közszolgálati” médiában, és nézz utána a sorosozásnak is. Hogy mit csinál ez az “amerikában élő bácsi”, akkora -e a szerepe itt Mo.-on, hogy ennyit kell sulykolni?
 • naa
  @Családfő – valóban nem fejthető ki pár sorban. De azon már túl vagyunk, hogy legyinteni lehessen, hogy “politika, kit érdekel”.
  Egyszer régebben is írtam már 900 karaktert reagálni egy hasonló hozzászólásra, aztán 5 perc gondolkodás után akkor kitöröltem.

  De nem akarok ezen pörögni, elnézést mindenkitől, abszolút megértem, sokan nem szeretik már a politikát olvasni (én se), ezennel abba is hagyom, ez amúgy is offtopic.

 • Ildiko70
  Azt mondod, hogy a középosztálybeli nem az állam csecsén lóg. Dehogy nem! Sőt az állam a családtámogatással, CSOK-kal, adórendszerrel saját maga próbálja kitermelni a középosztályt, hogy aztán az a csecsén lógjon és még véletlenül se akarjon elmenni, legyen csak a szolgája egész életében és válassza meg újra és újra. Hiszen a nagyjából ötszázezer körül keresők járnak a legjobban. A szegények meg le vannak, sőt le sincsenek sajnálva, de azért nekik is dobunk egy kis koncot, hogy ők se akarjanak, de inkább ne is tudjanak elmenni, szolgáknak jók lesznek.
 • Janos82
  :

  Ma csak az nem tud elmenni, aki nem akar. Mindenkinek vannak kinti ismerosei, mindenfele vannak cegek, akik szivesen foglalkoztatjak kint meg azokat is, akik a nyelvet se beszelik, mert tesznek mellejuk 1et, aki beszeli.

  Aki meg multinal dolgozik, annak tenyleg konnyu dolga van. Tobbnyire kerheti az athelyezeset, es gyakran at is teszik.

  Az allam amugy az also-kozeposztalyt tamogatja igazan, mert nekik szamitanak az adojovairas es a tarsai.

  A Nemeteknel meg a nagytokeseket tamogatja az allam. Peldaul azzal, hogy olcsobban kapjak a gyarak az aramot mint a maganszemelyek. Megse sajnaljuk a Nemeteket, ugye?:)

 • Ildikó70
  Az idősebbek maradnak, hiszen sokuknak segítségre szoruló szülei vannak itthon, akiket nem mernek egyedül hagyni. De a fiatalok mennek, ürülnek ki a keleti, északi megyék. A falunkban kb. három 30 év alatti fiatal pár – család – él, a többiek mind elmentek. Eleinte csak a főiskolások, egyetemisták nem jöttek haza, aztán már a szakmunkások is elmentek. Igaz sokan még csak Budapestre, de sokan már Németországba, Ausztriába, Angliába. Az alsó-középosztály szinte alig tudja igénybe venni az adójóváírást, meg a 10+10M CSOK-ot igénybe venni. Aki a legjobban járt az a 3 gyerekes, felsőosztálybeli családok, akik a CSOK-kal a többedik házukat, lakásukat vehetik meg.
  Szeretnék én olyan szinten élni, mint a németek. Kár, hogy nem kértük a német állampolgárságot amikor még lehetett a sváb származással.
 • jami
  Ildiko70,

  azt mondom, hogy IGAZI nem ott lóg.
  A cél, szerintem, hogy ott legyenek gyerekek. De ezekkel a támogatásokkal marasztalni nem lehet. Mi nem vagyunk közép, legalsó közép is max. a nagyon szegregátumokat beleszámítva hazudhatom. Számom a polgár (=középosztály) önállóan megél és nem rosszul. Ami tragikus, hogy pl. értelmiségi csak a vh-k előtt volt polgár, abban minden irányzat egyetért azóta, hogy ők veszélyesek (mert a végén még gondolkodnak). ÉS ez nem csak annyi, hogy délután kérdőívezik/magánórákat ad egy középiskolai tanár, hanem az is, hogy amikor kérdőívezik stb., akkor nem a tanításra készül, nem képzi annyira magát – azaz sokkal silányabb munkát fog végezni. Ami épp a köv. generáció versenyképességét nyírja ki.

  A szegénység nagyon nehéz kérdés. De nem, nem lesznek jó “szolgának”, mert akinek van munkamorálja és még esetleg akarata is, az nem marad 40e-s közmunkára.

 • Ildikó70
  Sokan azért maradnak felénk közmunkán, mert ahhoz, hogy a minimálbért megkeresse 3 műszakban kellene dolgoznia gyárban, reggel 4 órakor kelni a délelőttös műszakra és ott valóban dolgozni kell, nem csak úgy csinálni. Sokan mondják, hogy nekik a +20ezer forint ennyit nem ér. Sokkal többet meg nem kap, mert végzettsége, akarata nincs. Páran elmentek, megpróbálták és pár hónap múlva újra közmunkások voltak.
  Mi a 2 egyetemista gyerekkel már nem lógunk ott, tudjuk őket taníttatni, megélünk, félre is rakunk mégsem érzem magunkat középosztálybelinek, még alsó-középosztálybelinek sem.
  De akinek se végzettsége, se akarata nincs csak szolgának lesz jó, generációkon át csak szolga lesz, kitörési lehetősége nincs, hiszen példát sem lát maga előtt.
 • Penge
  Én még mindig tartom a 100 milliós véleményemet (inflációval korrigálva legyen 105). De én ezt is elérhetetlen távolságnak érzem.
 • Garbo
  @Ildikó70
  Az nem középosztály, akit az állam tart el. Az az alsóközép, esetleg. Jamival egyetértek, a középosztály önállóan megél, tehát csok és adókedvezmény nélkül él, tart el gyereket, vesz/bérel ingatlant, és a többi. Az állami habcsókra szomjazó széles tömegek az alsóbb társadalmi osztály. Nem a legalsó, nyilván, de nem az erős középosztály, ami egy jóléti kategória, kis hazánkban pedig ritka, mint a fehér holló.
  Az értelmiségi pedig nem az, aki gründolt egy diplomát, az attitűd, életmód, világlátás, életvitel, szabadidő eltöltési mód, viselkedéskultúra és a többi. Akár átfedés is lehet a kettő között, de a szovjet megszállás évtizedei ezt jelentősen megnehezítették. Kevés ún. jó család élte túl tartással,lehetőségekkel, kapcsolatokkal, életmóddal, és azok közül is csak kevesen opportunizmus nélkül.
 • axt
  Garbo Nem választhatod szét az embereket okosakra és butákra csupán az alapján, hogy melyik pártra szavaztak. El kell azt fogadni, hogy legyen egy ember buta, vagy okos, máshogy látja a világot, mint a hasonló társadalmi helyzetben levő, és más szempontok fontosak a számára. Ha ennyire végtelenül leegyszerűsíted a dolgot, akkor soha az életbe nem fogod megérteni a választók motivációját, legyenek azok kormánypárti, vagy ellenzéki szavazók. Részemről rohadtul unom, hogy mindenki birkáz mindenkit, meg nyomatja ezt a nem lát tovább az orránál sódert. Persze, mindenki szereti magát fényezni, és azt gondolni, hogy ő az okos, mert oda szavazott, ahova, de ez egy nagyon egyszerű gondolkodás. Ezen kicsit felül kellene emelkedni.
 • jami
  Ildiko70,
  de épp azt írom, hogy, nem “jók” szolgának, mert ha megurugják ezt a szintet, akkor már tovább tudnak menni. Iszonyúan benn van sok ember fejében, hogy aztán nem lesz cseléd pl. Jó ideje azért nincs bébiszitterünk (és lassan ki is növik), mert elképesztő jelentkezőkkel találkoztam. Úgy, hogy több email után volt eleve találkozó. És voltak nagyon jó tapasztalataim, de olyan is, mikor a leggázabb helyzetben hagyott faképnél az egyik, mert a családja nem bírta már a szégyent. Holott ELŐRE tisztáztunk minden részletet és tényleg “csak” szitter volt. Vagy: szintén előre tisztáztunk mindent, aztán a személyes beszélgetésnél már ott volt, hogy de ő ezt csak pár hétig akarja, míg nincs jobb. Amit méltányolok, de eleve úgy hirdettem, hogy hosszabb távra keresek, aztán levélben is írtam stb. Akkor miért jelentkezett??
  Akik idősgondozót keresnek, hasonlókat meséltek.
 • jami
  Volt 2 nagyon jó, 2 egész jó, akiket nem győztem visszafogni, hogy ne takaríts, tényleg nem kell főzni, merthogy nekik simán belefér az időbe, meg szeretik stb.

  Amit írsz Ildiko, hogy +20e Ft-ért műszakba már nem, azért akinek 40e a havi bevétele, +20e az 50%-kal több.Ha a műszak helyett termel a kertben/állatokat tart/eladja ezek egy részét és így kitermeli – ésszerű döntés. Ha csak ül a tv előtt, akkor meg nem.

 • naa
  @Ildiko: “csak szolgának lesz jó, generációkon át csak szolga lesz”
  Egy érdekes megközelítés, miszerint a legtöbb nagyon jól fizetett multi-alkalmazott is szolga, kivéve, aki tesz a céges szamárlétrára:
  medium.com/incerto/how-to-legally-own-another-person-4145a1802bf6
  Slave ownership by companies[…]The best slave is someone you overpay and who know it, terrified of losing his status. Multinational companies created the expat[…]with a higher standard of living[…]with perks and privileges such as country club membership, a driver, a nice company villa with a gardener, a yearly trip back home with the family[…]enough to be addicted. […]Returning to the home office means loss of perks, having to revert to the unchanged base salary, and the person is now a total slave[…] Ninety five percent of the employee’s mind will be on company politics… which is exactly what the company wants
 • Matetoth
  Ildiko: 3 muszakban nem kereshetsz minimalbert, mert muszakpotlekot kapsz.

  Egyebkent egy videki multinal dolgozom, ahol a sima sori munkasok bere (konnyu fizikai munka altalaban) muszakpotlekkal, minimalis tuloraval br. 410 is lehet. Nem mondom, h gazdagok lesznek, de ez nem 20k plusz. De az igaz, h koltozni kell, bar ez a telepules nincs nogradtol messze.