Milyen részvénybe kellett volna fektetni tíz éve?

A legkönnyebb dolog mindig azt megmondani, mi lett volna a tuti tipp a múltban.

Érdekességképpen ha ezelőtt tíz évvel ezeket a cégeket választod, akkor az ezer dollár befektetésed ennyit érne ma minden osztalékot visszaforgatva:

NETFLIX 51.966 dollár

Amazon 12.398 dollár

Apple 6.228 dollár

Starbucks 4.687 dollár

Alphabet 2.922 dollár

Walt Disney 2.824 dollár

McDonald’s 2.793 dollár

Mylan 2.374 dollár

Microsoft 2.260 dollár

FedEx 2.185 dollár

Walmart 1.931 dollár

Coca-Cola 1.489 dollár

Pfizer 1.425 dollár

GE 490 dollár

Összehasonlításul ha a S&P 500-as tőzsdeindexbe fektettél volna ezer dollárt, ma 2.049 dollárod lenne az osztalékok visszaforgatásával.

Valakinek tuti tippje, hogy ma melyik feltörekvő céget kellene megvenni? 🙂

Share

140 hozzászólás

 • hemond
  @Petya: féléves, éves kincstárjegy.

  Nekem a tartalék is félévesben van, minden hónapban lejár egy hónapni és azt újrakötöm.

 • FoX
  “A hozzászólások nem az én véleményemet tükrözik, hanem a hozzászólókét.”
  Miklós, ezt valami jogi dolog miatt kellett ideírnod, vagy van olyan, akinek nem volt egyértelmű? 🙂 🙂
  Csak kíváncsiságból kérdeztem.
 • Kiszamolo
  Fox, csak még valaki azt gondolja, hogy az itt elhangzottakkal egyet értek, csak mert nem mondtam ellent.
 • Maxi
  a BTC lényegét nem sikerült megértened. Nem kell hozzá sem bankrendszer, sem jogrend, nem az ezekbe fektetett, eléggé illékony és esetleges állampolgári bizalom vagy az elfogadást kényszerítő állami erőszak a hitelesség alapja, hanem az azoknál magasabb rendű, objektív matematikai bizonyíték. Értsd ezen, hogy a blokkláncban rögzített tranzakciók hitelessége, az ott tárolt “vagyon” lopásbiztossága lényegesen jobb, mint a hagyományos banki infrastruktúráé, mert ezt a matematika garantálja, nem pedig holmi trezor, jogszabály, vagy állam. A rendszer biztonságán ne aggódjál. Ha meg a bűnözőkkel, pénzmosókkal van bajod, kapaszkodj meg, az oldschool bankrendszer és a jegybankok által kibocsátott bankjegyek a fő pénzügyi platformjuk. A BTC árfolyama meg… kereslet-kínálat alakítja. Van olyan biztos, mint egy tesla vagy amazon részvény 😀
 • headset

  “Szerintetek hol tartam most a pénzem (1-2 millió közötti összeg) amiről tudom hogy 1 éven belül felhasználom?”

  Többször szóbakerült itt a Cetelem Takarákszámla. 500 ezer felett most 1,85%. Nincs lekötés.

  És nincs visszautalási költség, ami az államkincstárnál 0,3% lenne.

 • expect

  “SZerintem valamikor 2050 utan”
  Én nem elsődlegesen arra gondoltam, hogy az utakon csak önvezető autók lesznek, mivel ez az iparág alapjaiban fog átformálni más iparágakat már előtte. A kötöttpályás vezető nélküliség gyakorlatilag megoldott, épp mostanság tesztelgetik már forgalomban az önvezető buszokat, 3-5 éves távon pedig már az önvezető taxik látszanak a horizonton. A GM konkrétan 2019-et lőtte be a flottaindításra, a Ford asszem 21-et, de pl a Toyota is ilyesmi időtávon tervezi az indulást. Persze lehet csúszás, de inkább tűnik az önvezető autók forradalma egy 10 éves távnak a céges tervek alapján, mint 2050 utáni lehetőségnek.
 • S1M0N
  Jó sok baromságot leírtak itt egyesek a crypto valutákkal kapcsolatban. 🙂

  Én szakmabeliként momentán értem a Bitcoin működését technológiai oldalról, egyik-másik altcoinét is. Pénzügyi oldalról is van rálátásom, bár a piac turbulenciái miatt kb. kitörölhetem vele a s*ggem. 🙂

  Ez nagyon régóta nem a drogkereskedelemről szól, hanem a pénzügyi spekulációról. Daytraderek, spekulánsok álma.

 • Agent

  Egy tanulmány szerint a befektetők kétharmadának fogalma sincs róla, hogy mi a blockchain technológia…

  Mutassál egy embert aki érti és el tudja mondani 15 mondatban!

 • Lui
  Szia Kiszámoló,

  Bocsi, offtopic, de erről hallottál már? MasterCard Instalment
  Állítólag már itthon is működik, a POS terminálon keresztül lehet részletre vásárolni.

  Nem írnál róla egy cikket, nem teljesen látom át..
  Köszi!

 • Inevitable

  Azért mert nyersz a kaparós sorsjegyen nem vagy sem tökös, sem üzleti guru.
  Alább egy kép idén nyárról:
  fm.cnbc.com/applications/cnbc.com/resources/img/editorial/2017/06/22/104544786-GDAX_Ethereum_price_-_22_Jun_2017.530×298.JPG?v=1498118930
  A felső sorban olvasható: H: 352.00 L:0.10
  Egy nap alatt 352 dollárról 0.10 dollárra esett vissza az értéke. Ennyire következetes és kiszámítható az egész crypto mánia.
  Én biztos senkinek nem ajánlanám még játékpénzzel sem.

 • Valamit elírhattál a Bank of America-val kapcsolatban,mert nem hinném, hogy 26,84-ért venni olyan nagy biznisz lett volna,hiszen ma 28.68.

  A Bitcoin és társainál lesz egy óriási visszaesés,de addig tényleg felmehet 100000 dollárig is az ára, mert amíg ilyen sok “felesleges” pénz van a piacon és ennyire mohók a “befektetők” addig bármi előfordulhat. Aztán majd ha kiszeretnek belőle,akkor fog sok embernek nagyon fájni.Amúgy a blokklánc remek dolog csak nem pénzként kellene felhasználni ,hanem hitelesítésre.Az összeomlás után szerintem 4-5 kriptopénz adja a forgalom 95%-át.A többi kuka….és nem bztos,hogy a BTC a nyerők között lesz.

 • Panasonic
  Az eddigi hozzászólások 30 százalékában szerepelt legalább egyszer a kripto/bitcoin vagy ipo kifejezés. Vajon hány taxisofőr és háziasszony van közöttünk? De persze ez nem lufi és nem mánia. Pedig senki nem látott még coint. Többségünk az sem tudja lényegében mi az. Nem fizet osztalékot. Nem termel. Nem fogadják el a boltban. Valójában semmi valós értéke nincs. Pusztán azért rajongunk érte, mert sokan rajonganak érte és önmagában az ebből fakadó lehetőség, a gazdagság ígérete ami az érték illúziójával ruházza fel. A jövő technológiája. Lehet. De a technológia és a konkrét termék két külön dolog. Ha holnap a FED, vagy az ECB vagy az MNB a technológiát felhasználva csinál egy coint, a mögött legalább lesz valami, de egy semmi ágán függő underground kódsorért rajongani? Ennyi erővel pokémon állatkákért is lehetne vagyonokat fizetni…
 • Fogalmatlan
  @Doki:
  “lehet a partvonalról siránkozni”

  Ha ez ilyen egyszerű, akkor gondolom te már (BTC)multimilliárdos vagy. Én is szeretnék ilyen jó lenni, adnál még pár tippet?

 • naa
  A részvények kiválasztása a cikkhez mi alapján történt?
  Szerintem érdekesebb lenne (bár sokkal több időt kellene belefeccölni) megnézni néhány befektetési bank ajánlásait és azok eredményét. Persze ez baromi nehéz, mert nagyon függ a vizsgált kezdő/záró időpontoktól (mondjuk a záró lehet ma is). Nem tud valaki olyan netes adatbázist/site-ot, ami trackeli mondjuk a Citi, Goldman, stb. ajánlásait, és paraméterezhető módon le lehet kérdezni, hogy hogyan “teljesítettek” az ajánlások abszolút vagy benchmarkhoz képest.
  Ilyen site-ot, adatbázist csinálni lenne értelme, akár meg is lehetne élni belőle aztán, jól… Szerintem Bloomberg stb. szolgáltatások feedjeiből is automatikusan kiszűrhetők az ajánlások, adatbázist erre összerakni gyerekjáték…
  Ha van már ilyen, írjátok meg.
  Lefogadom, hogy elég szar átlag eredmények jönnének ki a nagytudásúak ajánlásaiból… 🙂
 • jalso
  tenyleg ennyi ember van akinek felfoghatatlan a block-chain alapelve, vagy csak trollkodtok? 🙁 Nem ertem, ez nem egy relativitas-elmelet, amihez fizika PhD kell…

  Ha erthetetlen, akkor mi alapjan erzed azt, hogy megalapozott a velemenyed rola?

 • Tibu
  Az elmúlt hetekben foglalkoztam a Bitcoin – Ft átváltással. Nekem a legjobban az jött be, hogy Bitwala utalással ráutaltam egy Transferwise Borderless EUR számlára, majd azt át a saját Ft számlára. Valakinek van jobb ötlete?
 • Hitel
  Igen…igen Miklós..látványosan távolmaradsz a kripto véleménnyilvánítástól a pár éves cikkedet kivéve…visszatérek néha és nincs update..
  A magam részéről kivettem a befektetett pénzemet. A “hozamot” mint talált pénzt bennehagyom lesz ami lesz. És igen nem értem pontosan miez de nem akartam kimaradni..de ugyanakkor nem bírtam idegekkel ezt a le-fel ugrásokat..és nem rakok be többet. Volt h egy nap 1000 usd-t ugrott…ez agyrém.
 • FoX
  dolgozó

  Nem írtam el. Nem azt állítottam, hogy nagy biznisz, hanem hogy eddig nem bántam meg.

 • Tinaturner
  Jalso: a relativitas elméletének felfogásához se kell talán még érettségi se..
 • naa
  , miért KELLENE bárkinek a bitcoinról véleményt mondania? Főleg rászánva jelentős időt, utánanézni, hogy megalapozott véleményt formálhasson…
  Szerintem mindenkinek joga van ahhoz, hogy nagy ívben tegyen a bitcoinra, én is ezt teszem. Ha már a péknél is csak kriptopénzzel lehet zsömlét venni, akkor persze majd nekem is lesz a chipemben, addig még annyira se érdekel, mint a tulipánhagyma.

  A fenti disclaimerrel, hogy nem érdekel a “blockchain” ebben a pillanatban, ezért lehet, hogy marhaságot írok: azért kívülről szemlélődve és csak szalagcímeket olvasva elgondolkodtató, hogy mennyire fenntartható egy olyan rendszer, ahol pusztán a tranzakciók processzálásához (incl. ún. “bányászat”) több energiára van szükség, mint egy kisebb ország áramfogyasztása… Tényleg ez lenne a jövő, egy ennyire nem hatékonyan működtethető rendszer? És pont az elsőként kiagyalt specifikációval? Nee…

 • Geri
  Nehéz nem hozzászólni, de itt mindenki csak annyit lát a bitcoinból, hogy lehet rajta nyerni és mekkora üzlet, de senki sem gondol bele a miértekbe. Nem pénzügyi blog ez? Elhiszem, hogy itt sokan hobbiból olvassák és nem mindenki szakmabeli, nem is kell, de hadd ne kezeljünk pár kódsort pénzként. Tekintsünk el attól, hogy mekkora üzlet és ne foglalkozzunk vele hogy müködik (de megjegyzem, a bitcoin bányászat, mint fogalom picit azért röhejes, pénzt is csak úgy bányászunk nem? kenyeret sem kell megsütni, csak kikaparjuk valahonnan).
  Amit mindenki megtanulhatott, minden annyit ér, amennyiért valaki más hajlandó megvenni. Lehet az bármi…lehet egy hatalmas lakásod a Budai hegyekben, mint befektetés, de ha a kutyának nem kell, annak az értéke nulla. Hiába van 1M Ft-ot, ha azzal nem tudsz fizetni vagy senki nem fogadja el, annak az értéke nulla.
  Bitcoint meg tudod enni? Egészségedre..
 • ügyvéd
  Bármibe le mertem volna fogadni, hogy azért itt is előkerül majd pár BTC tulaj… 😀
  ( Ha az OTP jön szóba, akkor ott meg az 12xx-n bevásároltak jönnek. 😀 )
 • gd42
  Függetlenül attól, hogy az évezred lufija vagy a legnagyobb technológiai innováció a tűz megszelidítése óta, érdemes elolvasni (főleg annak, aki szerint lehetetlen megérteni a technológiát):

  bitcoin.org/bitcoin.pdf

  9 oldal, még elgondolkodva az olvasottakon sem tarthat 20 percnél tovább.
  Teljesen érthető, főleg e blog olvasói számára, akik vélhetően tudják mi a kamatos kamat és értik egy csomó pénzügyi termék működését. Nem tudom mit ittak a kommentelők akik szerint Nobel-díj kell a megértéséhez.

 • Attila
  1 részvény ami még jó lehet: Cameco Corporation
 • Income
  Ezt a sok bitcoin szakértőt ebben az országban aki azt hiszi h elolvas 5 oldalt a bitcoin.orgon és már “érti” a rendszert ajánlom a sok okosnak valódi cikkek olvasását is a témában

  fintechzone.hu/mi-a-blockchain-valodi-erteke/

  Nyilván ha Svájc legnagyobb bankjának innovációs szakembere beszél a témában arról h a blokk láncot nem szabad túlértékelni akkor már megint a csúnya bankok irányítják a világot bezzeg a pék aki mást akar lehúzni bizcoinnal na ő aztán a jó fiú csoda h ennyi devizahiteles volt? Ok is nagy szakértők voltak a témában a forinthitelesekkel szemben

 • Doki
  @AndrásGY nyilván egy kisebb volatilitású piacon szűkebb stop losst alkalmazol, míg a nagyobb volatilitásnál nagyobb tűrőképességre van szükség, de nincs érzelem, ami kuka, azt kukába kell dobni. Nem azt mondtam, hogy ez mindenkinek való és idegileg könnyű, csak azt, hogy ne általánosítsanak már itt néhányan, hogy ez lufi, az tuti bedől, az meg tulipán stb.
  De nyilván ezt nem neked kell elmagyaráznom, aki évek óta minőségi írásokkal látja el a nagyérdeműt.
 • Hitel
  naa: mégiscsak írtál róla . Amellett hogy igazad van ez szerintem olyasmi ami mellett nem lehet legyintve elmenni. Erre gondoltam…

 • + 1 Cetelem!
  Rugalmas és kell akkor pár órán belül a számlán a pénz.
 • Inevitable
  Napi friss hír, a sok nagyokosnak akik még mindig vakon bíznak az informatikában:
  reddit.com/r/NiceHash/comments/7i0s6o/official_press_release_statement_by_nicehash/
  Tessék. 62 millió dollárnyi bitcoin lopás. Most aztán lehet magyarázkodni és linkelgetni a 9oldalas pdf-eket.
  Aranyat is igen nehéz hamisítani, mint a bitcoint is, világos. De értéket az ember ad neki, és ellopni is nagyságrendekkel könnyebb, mint előállítani.
 • Kovács Géza
  Kicsit talán offtopic, de tud valaki olyan grafikon rajzoló oldalt, ahol nem csak a standard dolgokat, mint pl. 50 EMA lehet felrajzolni, hanem a paramétereket változtatni is, illetve bármit rárakni a chartra, kicsit hasonlóan, mint mondjuk MT4-ben a custom indikátorok? És ehhez kapcsolódóan van benne egy scanner ami ezek alapján szűr. Esetleg olyan oldal, ahol ETF-re van ilyesmi? Természetesen fizetős is érdekel, ingyenesben nem valószínű, hogy létezik ilyen.
 • Panasonic

  Köszi a tippet. Mi alapján gondolod, hogy ez az uránbányász cég felülteljesítő lesz? Tényleg érdekel. Éves nyitóárán van. Volt már az idén +30 és -20 százalékban is, az utóbbi egy hónapban felfelé mutat a momentuma, de a csökkenő trend technikai szemmel még nem tört meg, max elbizonytalanodott.

 • L70
  @Hitel

  Mindent meg lehet magyarázni, hogyne. Van egy dolog, ami viszont örök, mégpedig ha bárminek ilyen szép exponenciálisan ment fel az ára a múltban, annak a vége mindig jó nagy cumi volt. Kivétel nélkül.

  E mögött tiszta pszichológia van, a termék maga lényegtelen, ami 1637-ben tulipánhagyma volt, ma kriptopénz, 100 év múlva meg majd talán galaktikus hyperugrás slot lesz. Jó esetben 1-2% amatőr ki fog szállni nyerővel, de a pszichológiai nyomás miatt a többség nem, ezért garantáltan buknak majd.

  Ha pedig épp kiszálltál, de megy még 10-szeresre a következő félévben, akkor is úgy érzed, buktál. Egész addig, míg össze nem omlik, és beáll egyensúlyba az egész.

 • Gyula

  …Én nem elsődlegesen arra gondoltam, hogy az utakon csak önvezető autók lesznek,..
  En sem. 2050 lehet az elso olyan idopont, amikor _ELKEZDENEK_ terjedni az invezeto autok.
  …mivel ez az iparág alapjaiban fog átformálni más iparágakat már előtte…
  Az onvezetes az autoipar resze.
  Igazabol ma is rendelkezesre all minden, ami szukseges lehet.
  …A kötöttpályás vezető nélküliség gyakorlatilag megoldott,…
  EZ egy oriasi tevedes.
  Az onvezetsenek 6 szintje van.
  Ebbol a 0 a klasszikus auto
  az 5. szint pedig a teljesen autonom auto, amelyik MINDEN korulmenyek kozott jobban boldogul a vezetessel, mint egy ember.
  Jelenleg a Tesla onvezeto rendszere jar a legelorebb, ha figyelembe veszed a piaci megvalositast is.
  Na, az a rendszer most valahol a 3.-4. szint kozott all.
  Nagyon messze vagyunk meg az 5. szinttol, ha egyaltlan az megoldhato lesz!
 • Gyula
  folyt.
  …épp mostanság tesztelgetik már forgalomban az önvezető buszokat,…
  Azok meg mindig nem 5. szintuek lesznek, hiszen csak varosi kornyezetben, elore meghatarozott vonalon kell “önvezetniuk”.
  Az elso ilyen pedig meg is tett jo 100 m-t, majd szepen balesetet szenvedett.
  …3-5 éves távon pedig már az önvezető taxik látszanak a horizonton…
  Ha 3 ev mulva meg akarod venni, akkor mar MA fejlesztes alatt kellene allnia egy ilyen autonak.
  …A GM konkrétan 2019-et lőtte be a flottaindításra, a Ford asszem 21-et, de pl a Toyota is ilyesmi időtávon tervezi az indulást…
  Akkor olvasd el ujbol a sajtokozlemenyeket, es mindegyikban fogsz ilyesmiket talalni, hogy “csak autopalyan”, meghogy “varosban”.
  De, ismetlem, hogy ezek NEM onvezeto autok.
  Szinte kizartnak tartom, hogy 21-ig barki is kepes lenne a mostani stabil 3-as szintrol erdemben az 5-re ugrani.
 • Gyula
  Meg folyt.
  …Persze lehet csúszás, de inkább tűnik az önvezető autók forradalma egy 10 éves távnak a céges tervek alapján, mint 2050 utáni lehetőségnek…
  Egeszen biztosan nem lesznek az utakon 10 even belul valodi onvezeto autok (most itt konkretan a kormany nelkuli, “szemelyi taxik”-ra gondolok, amibe beleulsz Londonban, es elvisznek Siofokra, mikozben te vegig pezsgozol, es filmet nezel.)
  Alapvetoen nem nagy kunszt “onvezeto autot” fejleszteni Nevadaban, ahol:
  – SZelesek az utak
  – Tukorsimak
  – Minden tabla, felfestes ragyogo, es fel ven festve
  – Meg eso sem esik, nemhogy hovihar lenne.
  Az onvezeto autok majd akkor erik el az erettseguk legfelso fokat, ha egy ilyen auto gond nelkul elnavigal Alaszkaban egy suru hovihar kozepen, derekig ero hoban (is).
  Vagy, ne adj Isten egy folduton.
  Na, ettol igen messze vagyunk meg!
  Ha egyaltalan megvalosithato ez infrastrukturalis segitseg nelkul..
 • Dörnyei József
  A crypto pénz rém egyszerű. Dillettáns is simán megérti, hogy mi az, hogyan működik, miért nem lehet ellopni (feltörni).
  Az árfolyama azért változik ennyire drasztikusan, mert alig van kihasználva. Ahogy már írtam azok használják rendszeresen, akik óriási transzakciókat hajtanak végre vele. Szvsz. őket kevésbé érdekli az árfolyama sem, mert az, aki akarja azonnal átváltja, ahogy megkapta. Tehát pár másodpercig van pl. bitcoinja. Persze az igazán nagy szervezetek inkább percenként küldik a pénzt, hogy ne okozzanak saját maguk vihart a biliben, így a fekete pénzek mozgatása nem változtatja meg az árfolyamot. Mivel a fekete pénz csak átutazik a rendszeren, ezért ez nem befolyásolja az árfolyamot, mert annyi megy bele, amennyi kikerül belőle.
  A crypto pénzekre leselkedő legnagyobb veszély egyébként az, hogy valaki feltöri valahogy. Majd meglátjuk, hogy megy-e.
 • Péter

  Pár papírfecnit miért kezelünk pénzként? A pénznyomtatás nem röhejes annyira, mint a bitcoin bányászat? A kenyeret sem kell megsütni, csak kinyomtatjuk? A papírpénzedet meg tudod enni? Vagy a bankszámlakivonatodat? Biztos, hogy jobban érted a bitcoin lényegét, mint azok, akik csak azt látják, hogy az mekkora üzlet?
 • Zedder
  , miért gondolod?

  Oké, egy darabig még lehet elleszünk az uránnal, de amint lesz egy fúziós áttörés (nem az ilyen sok évtizedes ITER tervekben gondolkozom, ha gondolod olvass utána milyen más fúziós kutatások folynak), akkor ezt kb. kukázható. Még a tóriumos reaktorok terjedése is bekavarhat.

  Plutónium kellhet RTG-kbe (űrkutatás), de azt meg tudtommal elő lehet állítani a meglévő készletekből (kiégett fűtőelemek, atomfegyverek)

  Nem mondom, hogy felejtős, de szerintem nagyon kell hinni az iparágban, ha ebbe akarsz fektetni.

 • headset

  “bitcoin.org/bitcoin.pdf”

  Mit mond ez a pdf? Amíg a becsületes nódok több számítási kapacitással rendelkeznek, mint az együttműködő “tolvajok”, addíg a rendszer biztonságos.

  Ez arra alapozódik, hogy a tranzakciók blokkokban vannak dokumentálva. A blokkok egymásra hivatkoznak, ezzel láncokat képeznek. Ahhoz, hogy egy blokk érvényességi pecsétet kapjon meg kell oldani egy számításigényes matematikai feladatot. Aki ezt megoldja, beírhatja a blokk első tranzakciójaként, hogy a bányából eljutott hozzá egy bitcoin. Mindíg a leghosszabb lánc az érvényes tranzakciós lista, és ez mondja meg, hogy melyik bitcoin kinek a tulajdona.

  De van itt egy probléma. A bitcoin bányaszat egyre reménytelenebb az egyéni gépek számára. A sok független gép helyett nagy bányászcégek vannak. Mi lesz, ha egy nap ezek összefognak és a kapacitásuk többségbe kerül?

  Mindent bitcoint el tudnak majd lopni.

 • Dani2
  A cryptovalutákat 90%-ban kínaiak veszik szerintem, szóval ha az bebukik, párosítva a kínában meglévő súlyos problémákkal, a koreai és most már a közel keleti konfliktussal, rohadt nagy recesszió elé nézünk nemsokára. Hogy ez holnap fog beindulni vagy 5 év múlva, senki nem tudja, de szerintem nagyobbat fog szólni, mint 9 éve. Én most kötvényalapokban ülök, azok durva zuhanások idején sem szoktak túl sokat veszíteni az értékükből. Évi 5%-os hozam szerintem megfelelő a recesszió végéig, aztán majd meglátjuk 🙂 De persze csak utólag lehet okosnak lenni, fingom sincs mi lesz a következő 10 évben 🙂
 • SzB
  @Kovács Géza
  A QlikView programra keress rá, hátha az jó lesz neked.
 • Majomparádé
  Részvények, amik alulrétékeltek és érdemes venni: Nokia, Siemens, Bayer, Lufthansa, Sanofi. Ha kell még tipp, van még.
 • Paprikajancsi007
  Hogy tudnam a legkisebb koltseggel atvaltani a btc-met? Van euro szamlam,ugyhogy a legjobb talan az lenne,ha kikernem,aztan keszpenzben atvaltanam az egeszet forintba (?)
  Hany ezertol jelentik az adohatosagnak? Erdemes külön reszletekben kivenni?
 • Inevitable

  “A kötöttpályás vezető nélküliség gyakorlatilag megoldott”
  Ezt szerintem félreértetted, a kötöttpályás a metrót/villamost/vasutat jelenti, és ott valóban vannak már 100%ban önjáró szerelvények (igaz tudomásom szerint csak metróban).
 • gd42
  @headset:

  Jól látod. Viszont, ha esetleg előállna ez a helyzet (összefognak a bányászcégek, és megváltoztatnak múltbéli tranzakciókat), akkor ezzel bedöntik az árfolyamot, és mivel a bitcoin bányászásra használt célgépeket nem nagyon lehet újrahasznosítani másra ekkora mennyiségben, ezért az eredeti befektetésüket is bukják. Addig, amíg a hamis tranzakciót tartalmazó blokklánc utol nem éri az eredetit, a csalásban résztvevő bányászcégek bármelyikének sokkal jövedelmezőbb az eredeti láncot bányászni (mivel a többiek máson dolgoznak, ezért ő több blokkot tud kibányászni), tehát a rendszerből fakadóan a résztvevők egyikének sem éri meg ez pénzügyileg.

  Ráadásul, mivel a blokklánc publikus, ezért könnyen ellenőrizhető, hogy épp mekkora adott cégek részesedése a kibányászott blokkok között.

 • Attila
  Sziasztok!

  (Előzmény: Cameco Corp)

  Lényeg: megérzés, tartom több évig TBSZ számlán.

  Uránium ára kb 1 éve padlót fogott (17,75 USD), most szerintem már megindult fel (jelenleg 25.5 USD). Vettem nemrég Cameco C.-t – tőkeáttétellel – 9.35 USD -ért, eladtam 9.81 USD-n.
  Úgy gondolom, hogy egy TBSZ számlán 267 USD/HUF vett dollárral simán csak részvényt megvéve 5 év alatt szép haszon lehet rajta szerintem a jelenlegi piaci áron be/vissza szállva.

  Főleg ha az elektromos autókhoz kevés lesz a napelem, és kellenek még az erőművek is, hogy legyen elég áram, ill. legyen tisztább áram pl egy szénerőműhöz képest.

  Az Uránium árának növekedése hatni fog – szerintem – a Cameco árára is.

  Kereskedésről mindenki maga döntsön, amit leírtam a saját véleményem.

  Üdv,
  Attila

 • gd42

  “Napi friss hír, a sok nagyokosnak akik még mindig vakon bíznak az informatikában:”

  Szerencse, hogy bankrablások és hitelkártya csalások nincsenek, mert logikád alapján akkor gondolom a bankrendszer is felesleges lenne.

  Komolyan, ahhoz hasonlóan tudatlan vélemények hangzanak el itt, mint amiket Zeitgeist film megnézése után írtak a bankrendszerről az összeesküvéselmélet-hívők. Ennél azért többet várnék itt. Bár mondjuk így már érthető, miért kellenek olyan cikkek, hogy “a kövérség rossz”.

  Ezért is lenne hasznos, ha Miklós írna a témáról valamit, miután ő is utánanézett, mert lenne bőven miről (pl. a most induló CME bitcoin futures-ről szerintem nagyon hasznos lenne).

  Ráadásul a cikkben feltett kérdésre abszolút releváns a válasz a kriptopénz, ne mondja senki, hogy 10 éve a Netflix vagy 7 éve a Tesla biztosabb befektetésnek tűnt.

 • expect
  “A kötöttpályás vezető nélküliség gyakorlatilag megoldott,…
  EZ egy oriasi tevedes.”
  Értem, szóval pl a metróban láthatatlan a sofőr?:)
  _
  “2050 lehet az elso olyan idopont”
  Sokkal gyorsabb annál a technológiai fejlődés, hogy 30 évre előre lehessen látni, ebből következően ma nem 2050-re fejlesztenek, hanem jóval korábbra.
  _
  “az 5. szint pedig a teljesen autonom auto, amelyik MINDEN korulmenyek kozott jobban boldogul a vezetessel, mint egy ember.”
  Tök felesleges fogalmi lovaglás. Önvezető autóval foglalkozó fejlesztés, amibe nem kell sofőr. Ezek a fejlesztések ma zajlanak és nem 2050-re terveznek. Teljesen mindegy, hogy egy önvezető taxiflotta csak mondjuk a tokioi belvárosban lesz képes közlekedésre vagy bejárja az egész országot gond nélkül már 5 év múlva, ettől még az iparág robbanásszerű fejlődésen megy át és rengeteg más iparágat fog átalakítani. Ez pedig = pénz.
 • Laci bácsi
  Aranyba fektet valaki, ill. érdemes-e vásárolni belőle. Kinek mi a véleménye?
  Állítólag a világ leglikvidebb fizető eszköze.
 • Rigodon
  @headset:
  “De van itt egy probléma. A bitcoin bányaszat egyre reménytelenebb az egyéni gépek számára. A sok független gép helyett nagy bányászcégek vannak. Mi lesz, ha egy nap ezek összefognak és a kapacitásuk többségbe kerül?

  Mindent bitcoint el tudnak majd lopni.”

  Amennyiben a blokklánc manipulálásával akár 1 Bitcoint is ellopnának úgy az egész rendszer értéke azonnal nullára esne, ezért nem érdeke senkinek efféle kartell kialakítása.