Mindenki gazdagabb nálam

Tanácsadások alkalmával gyakran előjön, hogy a tanácsadást kérők tudni szeretnék, hogyan is állnak anyagilag a többiekhez képest.

Rengetegen el vannak bizonytalanodva, a család havi bevétele másfél millió forint körül van havonta, ebből el is tesznek legalább 5-600 ezret havonta, 30-35 évesen vettek egy lakást, kevés hitellel.

Egyrészt úgy gondolják, hogy szépen keresnek az átlaghoz képest, másrészt viszont körbenéznek maguk körül és azt látják, hogy mindenkinek többje van, mint nekik. Nagyobb autó, nagyobb lakás vagy ház. Valahogy mindenki sikeresebb körülöttük, mint ők. Mit csinálhatnak rosszul?

Tudod, hogy többet keresel, mint az emberek 98%-a az országban, mégis amikor elviszed a gyereket az iskolába, valahogy mindenki nagyobb és drágább autóval érkezik, mint te.

Sok embernek ez komoly problémát okoz és keresi magában az okokat, mint rontott el az életben. Mit tudnak azok az emberek, amit ő nem?

Semmit nem csináltál rosszul, ne aggódj.

A problémád először is abból ered, hogy a mikrokörnyezetedet tartod a normális, átlagos közegnek. Valószínűleg ott laksz, ahol a jövedelmednek és a vagyonodnak megfelelően az elérhető legjobb hely. Ha ez egy kőbányai panel, akkor ott, ha egy rózsadombi lakás vagy ház, akkor pedig ott. A gyerekeid is ennek megfelelően járnak iskolába.

S ezzel semmi baj nincs. (A baj abból lenne, ha erődön felül akarnál számodra túl drága környéken lakni. Sajnos sokan csinálják ezt is.)

Azonban rá kell jönnöd, hogy a számodra elérhető legjobb környéken ideális esetben te vagy az átlag vagy még inkább a medián.

Ez azt jelenti, hogy a mikrokörnyezetedben az emberek felének egész egyszerűen több pénze van, mint neked. Ebbe törődj bele. Átlagosnak lenni egyáltalán nem rossz dolog, főleg nem egy olyan környéken, ami az emberek 95%-ának egyébként elérhetetlen.

Azonban az ember olyan, hogy észreveszi, hogy hány gyereket hoznak vadonatúj Mercedes meg BMW SUV-val az iskolába, azonban azt egyáltalán nem veszi észre, hogy hány gyereket hoztak 18 éves Suzukival vagy egyenesen busszal.

Azt észreveszed a Facebookon, hogy hány ismerősöd nyaralt külföldön, azt viszont nem, hogy hány ismerősöd nem tudott nyaralni egyáltalán, mert esetleg a hiteleiket sem tudják fizetni.

Azt észreveszed, hány ember tűnik sikeresnek, azt nem, hogy hányan küszködnek vagy szenvednek körülötted. Eleve csak a sikeres embereket veszed észre és nekik is csak a sikereiket, de a problémáikat nem.

Ezért vagy hagyd abba azt, hogy a saját helyzetedet a körülötted élőkhöz hasonlítod vagy ha mindenképp ragaszkodsz ehhez, akkor viszont csináld korrekten: a városomban vagy kerületemben hányan élnek rosszabbul nálam? Az országban mennyien élnek rosszabbul mint én? S világszinten hány milliárd ember cserélne velem azonnal, gondolkodás nélkül?

Ha úgy hét és fél milliárd ember szeretne olyan anyagi körülmények között élni, mint te és szeretné látatlanban az összes problémádat elcserélni a sajátjára, akkor hagyd abba annak vizsgálgatását, hogy mid nincs még meg, ami másoknak már megvan.

Legyél elégedett és boldog azért, amid megvan és felejtsd el azt, amid még nincs meg. Olvasd el ezt a cikket a megelégedésről, ha még nem tetted meg:

Boldogság mindenek felett

A másik dolog, ami becsap téged, hogy nem tudod, mi van azok a nagy házak és drága autók mögött. Hány családi probléma, túlzott eladósodás, hitelek és a munkahely elvesztése miatti aggodalom.

Felejtsd el, mit értek el mások, vagy mit hiszel a külsőségek alapján, hogy mit értek el. Te legyél elégedett azzal, amid van és legyél hálás azért, amit eddig elértél. Neked magadhoz képest kell sikeresnek lenni és nem másokhoz képest. (S arról most ne is beszéljünk, hogy egy jól működő családi élet mennyivel nagyobb siker, mint egy drága autó, ami mögött már három válás van.)

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

40 millió forintos életbiztosítás havi 5.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

344 hozzászólás

 • Feri
  Remek felvetés, magam is sokat gondolkozom ezen, mivel elég ügyes vagyok a pénzkeresetben, és jól is állok. Hiteleim is vannak (ingatlanra), tehát kihasználom a pénzügyi rendszer adta lehetőségeket. És emiatt tudom, hogy nem párszázezer forint plusszal lehet elérni azt a gazdagságot, amit sokaknál látok. Aki ugyanis 200 ezret keres, azt hiszi, 500 ezerrel már övé lenne a világ. Hát messze nem, még 1 millióval sem…
  Valószínűleg akinek nagyon látványosan jól megy, nem a maga munkájából rakja össze, hanem vállalkozóként sok ember dolgozik az ő céljaiért. Ugyanis hiába keresel akármilyen jól, egy évben csak 12 fizut kapsz, ez egy erős felső korlát.
  Azzal én is egyetértek, hogy egy szülőtől kapott lakás legalább 10 év előny.
 • AA.

  A magánkórházban szülés valahogy be van akadva mindenkinek, számomra rejtély, hogy miért.

  Közben kb 2 iphone, vagy egy jobb nyaralás ára, amit sokan máskor simán elköltenek.

  Az egy szem lány esküvőjére simán elver a család több milliót, a száz fős nagy lagzi még egy faluban is tök átlagos és elfogadott, de ha valaki magánkórházban akar szülni, az valamiért óriási sznobságnak tűnik.

 • eLemlámpa
  “egyébként simán vehetnénk luxusautót is, nyaralhatnánk 8000 km-re”

  Keresel bruttó 1 milliót, se nem sok se nem kevés. Te írtad. A barátnőd most csinálja a gyorstalpalót, reggel kezdte, este 7-kor amikor a sorokat írod, még csinálja, biztos sok pénzt keres mellette..

  Bruttó 1 misiből fenntartani sem lehet egy luxusautót, csak szólok. Lehet, te az olcsó nagyautóval kevered a luxusautót, de el kell szomorítsalak, ketten bruttó 1 misiből, albérletben még az is álom. Van a sztori a sánta kutyáról.

  Tudom, én vagyok a troll és én járok ide hazudni.

 • Tnemmok
  Sándor „A felső 10% (!) háztartásonkénti (!) medián vagyona volt 2019-ben 80 millió forint.”

  Úgy rémlik a korabeli híradásokból, hogy ez 2019-ben publikált, de 2017-es állapotokat leíró adat, jórészt az ingatlan árrobbanás előtti állapotokkal. Akkor 80-90 millióval garantáltan bent volt valaki az 1.decilisben. Szerintem ma ennek a 2 (2.5) szeresével számolhatunk, nagyságrendileg 200 milliós bekerülési határral.

 • eMérnök
  Minden relatív és mindenki relativizál.
  Minden magyar jobban él, mint a világ 80%-a, akkor a vidéki mélyszegény se sírjon? Hát örüljön, hogy nem etióp?
  Ezt bármeddig lehet csinálni. Kérdés van-e értelme.

  Egyébként a dolog többszörösen torzított.
  1, Nyilván megtakarítani az fog, akinek van miből
  2, Nyilván az lesz itt “eltévedve”, aki meg is teszi.

  Aki pedig ezeket egyszerre hozza, azt semmi sem menti meg attól, hogy több pénze legyen, mint a többieknek.

  A kiszámolót meg főleg ők olvassák.

  A szegény, aki ezen felháborodik, az pont ugyanannyira beszél a saját szubjektív nézőpontjából, mint az itteniek.

 • Tnemmok
  netudki „Az ide írogatók 80+%-a a felső 20%-ba tartozik, és akkor ezek a kommentek…”

  Nagyrészt jogos észrevételek. De úgy sejtem, az itteni kommentezők jellemzően nem a borsodi falvak leszakadó rétegeiből verbuválódnak, hanem az „értelmiségi” csoportokból, akik – a Tárki legutóbbi modellje szerint – valahol a társadalmi paletta felső 26 százalékán belül szóródnak. :(Szóródunk)
  Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a budapesti jövedelmek és árak kiemelkedően magasak. Egy itteni 400 ezer forint Kelet-Magyarországon talán 150 ezernek felelhet meg. (Ottani szemmel a budapesti jó átlag szint is botrányosan fényűző lehet, az itteni árak viszont egyenesen megfizethetetlenek.)

 • Sanya
  Legrosszabb családi helyzetből, kis faluból indultam, tesco virsli volt az alapétel évekig,de mindig szorgalmas voltam, első amiben csak lehetett, ezért jó a munkám is, de esélyem sincs azokkal szemben,akik pl tősgyökeres pestiek és mellé mondjuk vállalkozók, szülők is azok, életük végéig segítenek a gyereknek, amikor már sajátja is van.
  Van egy budai panellakásom, nulla hitel, megtakarítás, túlóra ismeretlen, sportolok,szórakozom, barátnővel ÉLÜNK

  megtehetem, hogy elmenjek drága helyekre,de egyáltalán nem izgat, csak a párom miatt megyek.

  Ismerőseim mindig kérdezik mitől vagyok ilyen nyugodt, fitt, nem rohanok sehová… mitől, mitől…ahonnan jöttem, ahhoz képest fényévekre vagyok. Senkinek nem kell mutatnom. Akinek ez kevés, szenvedjen a többért.

 • Tankcsapda
  “Ha nem hiszed el, hogy az életed ajándék
  Nézd meg jobban hogy élnek anyádék”
 • Vladislav
  Tudom ajanlani ehhez kapcsolodoan Jordan B. Peterson: 12 Rules for Life c. konyvebol a 4. szabalyt: “Compare yourself to who you were yesterday, not to who someone else is today”.

  Rovid eloadas belole, ha valakit erdekel:
  youtube.com/watch?v=tYz8aJzhJHY

 • lyukely
  En altalaban pont forditva probalok meg errol gondolkodni. UK-ben elunk, 2 professional fizu, hitel nelkuli 12 eves honda, sajat haz 1.9% koruli fix kamaton, tudunk felretenni szepen csak ugy is meg nyugdijszamlara is (azert sajnos messze nem 800e-nek megfelelo osszeget, itt lenne hova fejlodni), es nyaralgattunk, amikor meg lehetett. Ez az, amit kozeposztalybeli eletnek hivnanak egy igazsagosabb vilagban, igazabol meg nezzuk meg a UK mediant (£31k) ES atlagot (£38k), mint CSALADI bevetel. A mienk boven tobb, mint ezek ketszerese, es vagyonosnak semmikepp nem szamitunk ezzel tavolrol se. A szamokat forintra atszamolni folosleges, de sajat tehermentes ingatlan nelkul a £31-38k csaladi bevetel az errefele nem tul sok, hitellel/albival meg… Es ugye a CSALADOK fele ez alatt van. Es nagyon sokat tudok gondolkodni azon, hogy jonnek ki belole meg ugy is, hogy nem tesznek felre ugy mint mi.
 • coccinella
  De szomorú ez! Emiatt a kivagyiság, versengés miatt kell a természetnek eltűnni, állatoknak kipusztulni. Mindenből kifacsarni a pénzt, hogy lehessen rázni a rongyot. Nagyon kevés ember van, aki nem eszerint méri magát és másokat. Apámnak nem kellett autó soha, hiába nézegette mindenki egymást az utcában, hogy kinek van autója és milyen, valahogy eszébe sem jutott, hogy az autótól lenne valaki. Ilyesmikkel akarnak az emberek kitűnni a többiek közül, közben pont ezért lesznek egyformán szánalmasak. Ha már ki akarnék tűnni, akkor inkább azzal, hogy gyalog vinném a gyereket az óvodába.
 • Vidia
  @Gergő

  Tavaly meg a legtöbbjük itt sírt a KATA változás miatt. Meg nem keresnek havi millió felett meg ilyen kommentek jöttek. Meg a járvány miatt mi lesz velük. Előtte persze mindegyik milliókat keresett egy hónapban. Most, megint mind milliókat keres. Szerintem nyugodtan elosztható kettővel a legtöbb kommentelő keresete.

 • sifarr

  “Én pl. nem vagyok szuper munkaerő,” – te tudod.
  “anyának sem a legjobb.” A hozzászólásaid alapján ez nem igaz.
  “Viszont együtt tudok élni a hiányosságaimmal” – Hát nem megmondtam?!? Lám, ebben is jóra neveled a gyerkőcöket. 🙂
 • Skygineer
  Egy egyetemi baratommal 6 éve vagyunk a munkaerő piacon. 6 év alatt ő nettó 180k-rol eljutott 240k-ra, én 180k-rol 600k-ra. Sehol sem látom a saját ingatlant még. Ő a belvárosi saját lakás mellé, most kap egy 70 millos házat is a szülőktől mert komoly kapcsolata van. Sosem fogom ezt behozni. Barátom, így nem irigylem, de a szülői segítséggel nem lehet versenyezni. Persze nincs okom panaszra, el tudom magam helyezni a társadalomban, mikor látom a nagy házakat, autókat a saját korosztalyomban, a végén mindig kiderul, hogy masszív segítség van a háttérben. Én meg így jártam, dolgozok tovább.
 • falusi proli

  Nem tudom pontosan milyen magánéleti problémád van / volt

  De ha ajánlhatok egy könyvet:
  Corey Wayne – How to be a 3% man

  Nekem felnyitotta a szemem, egy próbát talán neked is megér 🙂

 • Nem_fontos
  A medián van középen. Az átlag teljesen torz lehet a szélsőértékek miatt.
  Értem a cikk célját, csak pontatlan…

  S a cikket olvastad-e? Idézném: “ideális esetben te vagy az átlag vagy még inkább a medián.”

 • Lumpenproletár
  Szóval akinek a kocsijában nem fér el három gyerkőc, annak az élete máshol deficites. Érdekes megközelítés, enyhén primitív. Nekem se gyerekem, se kocsim. Megyek és felkötöm magam a szilvafára.
 • Lumpenproletár
  Nekem szerencsére nincs ilyen problémám, mint amiről a cikk szól. Minimálbérből élek amióta az eszemet tudom. Semmit sem örököltem, soha sem kaptam szülői segítséget, épp ellenkezőleg. Én támogatom a mai napig őket. Gyári betanitott munkákat végzek, sajnos a képességeim elég kevésnek bizonyultak bármi egyébhez. Ötven éves leszek. Szerencsére már egy ideje olvasom ezt a blogot, és Miklósnak köszönhetően van egy kis megtakarításom és nincs hitelem. Ha azt vesszük, már egy picit jobban élek, mint régebben. Másnak ez vegetálásnak tűnhet, de nekem nincs szükségem többre. Jól tudok aludni, és nem kell idegeskedéssel élnem.
 • Treil
  Engem nem érdekel más hogy él, a saját igényeim fontosak. Ez egy 80-100nm2 egyszerű kis kertesház kertvárosi övezetben, 400nm2 kerttel ahol két gyerek tud játszani, elérhető távolságban iskola, bolt. Egy kisautó fenntartása a mobilitás miatt, én 80%-ban kerékpárral járok melózni. Emellett tudjak egy keveset félretenni nyugdíjra, egészségügyi tartalékra, gyerekeknek iskolai kiadásokra. Ezen felül havi egyszer kifussa egy közepes étterem, évi egy balatoni nyaralás és néhány belföldi kirándulás.
  Nos ehhez kettőnk 550 ezres bevétele (enyém ebből 350) vajmi kevés, még ingatlancélra sem elég legfeljebb 20 év teljes kockázattal, de semmi másra sem. Kb. 1 millió bevétel kellene ehhez a célhoz, és csak én tudok tenni érte gyerekvállalás miatt. De interjúkon gépész diplomával, nyelvtudással még a 450-es bérigényt is magasnak találták.
 • Gábor
  Mindenki jobban él? Ha úgy nézem igen, ha meg úgy nézem nem.
  Az egykori általános iskolás osztálytársaim kilencven százaléka többre vitte, több vagyonnal rendelkezik mint én. Amikor általános iskolai osztály találkozóra kerül sor, ott is az számít ki mire vitte, milye van, és ott igencsak azt szoktam érezni, hogy “nulla” vagyok.
  De ha a helyemen nézem a dolgokat és mint gyári munkás körülnéznek a szomszédságomban, akkor kb azt látom, hogy az emberek úgy élnek mint én, ill vannak akik látszólag jobban, de nekik hiteleik vannak, ellenben nekem megtakarításom. Természetesen a hitelre vett új autó, vagy a hitelre vásárolt nagyobb ház, jobban mutat, mint a bankszámlán lévő pénz, mert az utóbbi nem látványos, nincs a kirakatban.
  És igen, manapság azt az embert nézik értékesnek, aki ki tud rakni “valamit a kirakatba”, ház, autó, exkluzív nyaralás..stb
 • Miklós
  Éppen most hallottam, hogy az egyik rokon eladott egy kisebb erdőt és egy darab földet. Kellett a 30 éves fia 40k eurós új autó törlesztőjébe Németországban. Nem szólt, hogy eladna. Valahogy így ‘gazdagabb’ az emberek nagy része.

  “Es nagyon sokat tudok gondolkodni azon, hogy jonnek ki belole meg ugy is, hogy nem tesznek felre ugy mint mi.” Nem kell tovább gondolkodnod, mert elárulom. Úgy jönnek ki, hogy a költségeik kisebbek, mint a tiéd, mivel a cég fizeti az utazást, a munkaruhát, a szerszámokat, kedvezményesen lehet venni cégen keresztül fogyasztási cikkeket-szolgáltatásokat, bankhitelt, stb. Mint a kommunizmusban. Csak most nem ételcsomagot, meg tüzifát kapsz (városban), hanem bónuszt meg részvényopciót.

 • jami
  Addig működik jól egy társadalom, amíg az ilyen motorok, mint te is, hajtanak; az barátodhoz hasonlók kiegyensúlyozottan (korábban) vállalnak gyereket; amitől a motorok még jobban rákapcsolnak, hogy még időben legyenek. Mindkettőre szükség van; ideális esetben a második családjától néz el életvezetési skilleket az első; aztán a gyerekek után az elsőtől munka-skilleket második.

  30 éves koromban úgy éreztem, hiába tanultam, hajtok, dolgozok rengeteget – messze vagyok a vágyaimtól, pedig pl. az autótípusok mindig hidegen hagytak. Meddő voltam és annak is örültem, hogy már ketten fel tudunk tartani egy albit és van valamennyi megtakarítás.
  Ha jelen állapotom nem romlik le nagyon, akkor pár év múlva, 50 éves koromra, a 3 gyerekem középiskolás lesz, lakunk egy közel tehermentes kényelmes házban és van egy tehermentes lakás (ebből még a tehermetesítésre gyúrok, alakul).

 • mardel
  “azonban azt egyáltalán nem veszi észre, hogy hány gyereket hoztak 18 éves Suzukival vagy egyenesen busszal.”
  A mondat azt sugallja, hogy aki busszal jár, annak kevés pénze/tulajdona van, szerintem nincs összefüggés.
 • jami
  Jelenleg mindentől többet ér, hogy rugalmas munkaidőben dolgozom és a home office is marad részlegesen. Dupla ennyi fizu, de kötött napi munkával, min. fél évvel korábban leadott szabadságtervvel – egyszerűen nem működne a családunk. Néhány éve kaptam egy olyan munkát, amire sokáig vágytam – de havi 2 szombaton nem voltam itthon. Visszaadtam, mert az egyik gyerekemnek nem volt jó.

  Tényleg nagyon gyorsan megnőnek. És hatalmas öröm, mikor látom, hogy ügyesednek. Veszik át a tanulási módszereim, alakítanak ki sajátot. Van érdeklődésük, alakul a szorgalmuk, a kitartásuk. Önállósodnak és megtalálják a helyüket a barátaik között.
  Ülnek velem a szikla tetején és azt mondják: anya, csodaszép, megérte feljönni. És megyünk még…

  Tudni kell hajtani, azt is, mikor kell lassítani.

 • jami

  Voltam nagyon jó munkaerő, most sem vagyok rossz, időben megvan minden, rendben vannak a számok, jó a hírnév stb., de visszább léptem a fentiek miatt. Majd leszek megint, még pár évig kellek a gyerekeknek ennyire.
  Szerintem nagyon jó, ha a gyerekek nem pucér fenékkel kezdik az életüket; de kell, hogy kapjanak jókora adag bátorságot és (ön)bizalmat. Akkor majd teljesítenek ők is.
 • DontPanic
  Mi a gond a ceges, lizingelt autokkal? Az auto egy hasznalati targy nem vagyonelem, a lizingdijjal fedezni kell a tokekoltseget, amortizaciot stb.

  Aki sajat cegen keresztul lizingel, annak ezt ki is kell termelni, aki pedig alkalmazottkent kap juttataskent (tehat nem teruleti kepviselokrol beszelek) maganhasznalatra autot, az 99% esellyel az atlagber tobbszoroset keresi.

 • Revolut
  Off topic: légyszi segítsetek!

  Revolut nem enged be. Amikor újratelepítettem az alkalmazást azt írja helytelen telefonszám vagy jelszó. Tuti, hogy jó mindkettő. Semmit nem tudok csinálni. Járt már így valaki? Mi a megoldás?

 • Gary

  Köszi a tippet.
  Szerencsére azóta rendeződött a dolog, megtaláltam az Igazit, de a vereségeim fájdalma és az akkori helyzet miatti lúzerségérzés részben velem maradt. (Igen, jártam vele pszichológushoz.) Nekem sokat segített az a felismerés, hogy ha valaki a sokak számára sci-finek számító KSH-átlagnál lényegesen magasabb fizetéssel érezheti magát egy rakás szerencsétlenségnek, akkor lehetnek rakás szerencsétlenségek azok is, akiknek amúgy meg szuper fiatalkoruk volt.
 • II.LZ
  Nekem 290netto, feleségem most itthon van a gyerekekkel kb 200netto (gyed gyes családip) ha nem lenne koronavirus kb 100netto lenne hétvégi munkából. Családi ház kész, 10m babaváró 20évre, 3 évre felfüggesztve. Saját 10+ éves astra és golf. 3millio tartalék pmáp. GYMS megye.
  Lehetne nézelődni felfelé és lefelé is, de szerintem nem érdemes mert a lényeg az hogy amire kell arra elég és egészségesek a gyerekeim, más pedig nem számít.
 • Tamas
  Offtopic: Építkezünk és épp a mi leendő gépkocsi bejárónk sarkánál van egy tűzcsap az út szélén.
  Át lehet-e helyeztetni? Járt-e már így valaki? Nekünk egy 50-100 centi is elég lenne,hogy ne legyen esetleges szűkös a napi beállás.Ezzel kapcsolatban várnék minden hasznos infót.
 • A talking monkey on an organic spaceship flying through the universe
  Alapjáraton értem a frusztrációdat és volt hasonlóban részem, ha a hely engedi leírom. De ahogy Serrin is írta és te is, az hogy szereted a munkád nagy kincs. Lehet, hogy a sógornőd annyit keres, mint te, de lehet, hogy utálja minden napját és a hétvégét (és átvitt értelemben az élete végét) várja. De ennyi erővel a magyar orvosok meg haragudhatnának rád, hogy te nem felelsz közvetlenül életekért, és ők 8 évet tanultak, és mégis feleannyiból kell megélniük, mint amennyit te félreteszel havonta (jó, ez már változott). Azon kívül Miklós is mondta már, ha úgy érzed, hogy többet is tudnál keresni, de mégis ott vagy, az kinek a hibája, ha nem a tiéd? Az életben nem csak pénzzel adózol. Ő valószínűleg a munkanapok utálatával adózik, te meg azzal, hogy kevesebbet keresel, mint amennyit megérdemelnél, de szereted a munkád. Hát, a hely elfogyott, a sztori marad legközelebbre.
 • MÁP-os
  OFF
  MÁP+ kérdés, kérlek segítsetek…
  Egy hete jegyeztem 17M ft értékben állampapírt.
  A mobil applikáció szerint a portfólió értéke /piaci értéke 16.960.900 ft a mai napon.
  Az árfolyamra 99,77%-ot ír , míg 100% névértéken jegyeztem.
  Ez mit jelent? Ne nézegessem gyakran?
  Jövő hónapban tervezek még venni 12M ft értékben, érdemes lehet?
 • Smaragdzold
  Tárgyak hajszolasa helyett talán észre kellene venni, hogy mi is az igazan fontos az életben.
  El kellene jutni arra a szintre, hogy ne a másikkal foglalkozzunk mindig.
  Sokkal jobb érzés kiszállni a hitelmentes, olcsó kocsiból, úgy, hogy tudod, hogy bármikor megvehetned a suv-ot, ha akarod. Egyáltalán ki akar új, drága autót, hogy aztán azon aggódjon mikor karcoljak meg vagy törik ossze? Vicc…

  Én mindig magamhoz mertem magam, hogy mennyit haladok előre, mennyit fejlődok az EN elgondolasom szerint. Nem érdekel, hogy másnak mije van. Felszabadító érzés. Kar, hogy az emberek többsége sosem fog kilépni ebből a mokuskerekbol, pedig nem kell hozzá sok. Minimalistabb életstílus, apró dolgok értékelése és lesz*rom tabletta, hogy ki mit gondol a másikról.

 • pumpedjanó
  Mindenkinek ajánlom a kéktúra borsodi részét, lehetőleg az induló és kiszálló pontokat is tömegközlekedéssel megközelítve. Hazatérve még a panellakásotok 4mm-es praktikeres laminált padlóját is párás szemmel fogjátok simogatni.
 • Tamás
  “Great Minds Discuss Ideas. Average Minds Discuss Events. Small Minds Discuss People.”
  – Eleanor Roosevelt
 • RDLDR
  Ezen csak a konzumidiotak aggodnak. Akiknek nincs mas celjuk az eletben, mint a fogyasztas. Barmennyi penzt kereshetsz, ez a rendszer lenyege. Tudom, hogy nyilvanvalot mondok, de megse tunik ugy, hogy sokan tisztaban vannak vele… Most h be se kell jarni irodaba, komolyan nem ertem kinek akartok vagizni. A szomszednak? Ki nem szarja le mije van, hivjatok at grillezni inkabb es dumaljatok egy jot. Szerintem itt a blogon a legtobben keresunk annyit, hogy napi gondok nem gyotornek. Ezutan jonnek az ilyen jellegu gondolatok, amikor mar tul nagy a jolet. Talalj egy hobbit magadnak, a tobbi embert sz@rd le. Az elet tul rovid ehhez. (Ne vegye magara senki aki nem akarja, nem a kotozkodes a celom ezzel, hanem kimondani a nyilvanvalot.)
 • Aomame
  Én ezen a blogon érzem magam vacakul, de azért jövök néha, hogy lássam hova kellene eljutni 🙂
  Mostanában döbbentem rá, hogy nem kell magam szarul éreznem, amiért nincs saját lakásom, mert engem nem indítottak el lakással/tőkével a szüleim, ellenben diákhitelem volt. Cserébe eladósodva sem vagyok, megtakarításom csak annyi, amennyiből pár hónapig megélnénk.
  Másokat azért nem irigylek, mert egyik-másik gazdag(abb) életben nagyon nehéz női sorsokat látok, nekem attól még így elváltan is jobb szerintem.
  Az egyetlen, ami zavar, a nyugdíjas korom. Most közelítve a 40-hez, alulról karcolja a fizetésem a 300 nettót, bár olyan területre váltottam épp, ahol pár év alatt ugrást lehet elérni. De még így is albérletben maradok, ha nem megyek újra férjhez, vagy ilyesmi. Pedig nem megyek. És 70 fölött is élni kell majd valamiből…
 • M M
  Hát nem tudom, engem az bosszant a leginkább, hogy másnak kevesebb energiabefektetéssel sokkal több mindene van. Ahogy írtátok, aki kap házat/lakást a szülőktől, vagy örököl, vagy kap CSOK-ot, vagy a 10 évvel idősebb férje finanszírozza ezt, vagy gazdag feleséget választ (ilyet is tudok a környezetemben) annak tényleg behozhatatlan előnye lesz. És ezek az emberek, meg pl. nálunk 50-60 éves szülők, rokonok, akik szintén ajándékba kapták az ingatlanjukat, azok el se tudják képzelni, hogy milyen nehéz egy saját ingatlant úgy összehozni, hogy közben a kiadásaidat is fizetni kell. És nem azért, mert nem tanultam, lusta voltam, vagy nem fejlődök a karrieremben. Nekem ez nagyon fáj, hogy hiába küzdünk a párommal, nem tudunk lépést tartani.
 • Gergo
  lehetseges, hogy nem csak nemetorszag van a vilagon? meg hogy te egy bizonyos szeletet latod, es most ram ragelsz a sajat hulyeseged miatt? meg hogy bele se gondoltal a hszembe? itthonrol milyen munkakorok fognak tavmunkaban dolgozni (egyebkent nemetorszagban is)? pl programozok.. JA hogy nekik a 3-3.5k euro az semmi?

  akkor most kell kotozkodni? pici nyitottsag, legyszi 🙂 legalabb ezen a blogon probalj meg picit nagyobb leptekben gondolkodni

 • M M
  Folyt.: Tudom, rossz az önértékelésem, ez biztos, de sírni tudnék, amikor az ilyen eltartott emberek mutogatják a szép új házukat, amivel nekik csak annyi dolguk volt, hogy ráböktek a neten, hogy milyen bútorokat meg cuccokat szeretnének bele. Előadják magukat az élet császárának, hogy igen, nekik saját ingatlanjuk van, (amit valakitől kaptak), közben meg nem is tudják, hogy mennyi munkába kerül az a ház, meg a tárgyak, amiket bele vettek. (Vagy hitelből van mindez.)

  Most már amúgy az sem vigasztal, hogy nekem van megtakarításom, mert aki költekezik meg erőn felül vesz fel hitelt, annak megvan mindene, gondolkodás nélkül megvesz mindent, amit csak megkíván. Mi meg átgondolunk mindent, aztán ki tudja, hogy megéri-e lemondani a dolgokról, mert egy saját lakáshoz nem kerülünk közelebb. Írta valaki régebben, hogy tök mindegy, hogy 6 vagy 8 millióm van, mert 20-ba kerül egy panel.

 • M M
  Folyt.: Most már tényleg megfordult a fejemben, hogy én se teszek félre tovább (vagy csak minimálisat), hiszen eddig sem érte kár azokat, akik erőn felüli hitelből élik a szép életüket. És nekik közben megvan mindenük, amit később el lehet adni, ha úgy alakul. Meg ez az elmélet, hogy aki erőn felüli hitelekből él, az később meg fogja szívni, hát nem tudom… Egy embert sem tudok, aki bajba került volna emiatt. Régebben egy távoli ismerősöm mesélte, hogy neki egy ismerőse – egy egyedülálló anyuka egy gyerekkel – nem tudta fizetni a deviza hitelét, mert annyira megemelkedett a törlesztő. A lakásból ki kellett költözni, de a hitelt fizetni kell. Az ismerősöm ingyen kiadta nekik az egyik lakását, plusz havonta egyszer bevásárolt nekik. Ezt az egyetlen esetet tudom, ahol valaki megszívta a hitel miatt.
 • M M
  Folyt.: Ugyanakkor én nem vagyok elég bátor ehhez, hogy hitelt vegyek fel 15-20 évre. Mert hitelből mi is tudnánk a párommal lakást venni, de az azt jelentené, hogy az összes megtakarításunkat az önerőbe kellene fizetni. Nagyon nehéz döntés, mert se a hitel nem tűnik jó ötletnek, de az se, hogy gyűjtögetem a pénzt, mert egyre kevesebbet ér. Meg úgy látom, hogy az állampapíroknak, befektetéseknek nem igazán van értelme ilyen 10 millió Ft alatti összeggel. Esetleg a vállalkozásomba tudnám fektetni a megtakarított pénzemet, de oda meg nem kell ekkora összeg.
  Akinek kevés megtakarítása van (Kiszámoló olvasókhoz mérten kevés, átlagemberekhez mérten sok) ti mibe rakjátok? Ami nem kockázatos.
  Illetve Miklós, esetleg az állampapírokról nem lesz cikk, kezdőknek? Lehet, hogy már van, akkor bocsánat, de én nem találtam. Van már állampapírom, de szívesen olvasnék róla, mert biztos sok újat mondana.
 • Gergo
  en is hangosan hisztiztem a kata miatt, egeszen ~2 hettel ezelottig, vegul talaltam megoldast, es nem hisztizek

  es igen, van az a szemszog is, hogy fogjuk be a bagolesot, mert igy is milyen jol keresnek a katasok, meg van az a szemszog is, hogy en ugyanazt csinalom mint tavaly, csak epp sokkal kevesebb penzert

  na de szerintem a kata nem kata vitat ne szitsuk 🙂 en meg olyat nem lattam itt, hogy az egyik oldal kepviseloje azt mondta volna a masiknak, hogy “igen, megertelek, jogos”… mindenki (en is) csak nyomja a sajat igazat a temaban, en mar csak rohogok magamon, hogy mennyire hulyen kezelem a temat, mint egy dedos

 • Zsolt
  Nem hiszem, hogy a méricskélés boldog élethez vezethet. Szerintem abba sem kell belegondolni, hogy a másiknak örökségből vagy hitelből van valamije, teljesen mindegy. Ha a munkádat nagyrészt élvezed, megbecsültnek érzed magad, de amikor nem dolgozol akkor nem azon jár az agyad, igazán a családdal tudsz lenni vagy a hobbiddal foglalkozni akkor már teljes életet élsz. Ez nem attól függ mekkora a házad, kerted, autód, az általam boldognak megismert embereket ez egyáltalán nem érdekli. Nem árt hozzá egy hivatás, amit teljes szívvel csinálnak, de lazítani is kell és kell család, barátok, valami közösség akiket lehet szeretni.
  Nem tartom jó iránynak ezt a pénzszámolgatós, korai nyugdíjra dolgozó, folyamatos versenyszellemben élő magatartást. Élvezni kellene az életet a többi meg jön magától, csajozni sem úgy lehet, hogy rágörcsölsz.
 • Macó
  Valóban nem tudjuk, hogy mi van az ajtó mögött. Nemrégiben kaptam egy megjegyzést, hogy még mindig a 14 éves autómmal járok?!?! Nos, igen. Még mindig azzal. Ezt mondja nekem az, aki az extra minőségű életet mutatja, de rengeteg hitellel. Azt viszont nem tudják, hogy a vállalkozásunkból befolyt összegeket a munkánkhoz szükséges gépekre fordítjuk (persze ott is a régebbi, de jó állapotúra), ami már néhány jobb autót is kifutott volna, azért hogy később ne hitellel tudjuk megvenni azt a bizonyos jobb autót. Ja, és nyugodtan alszom, mert még tudok is félretenni.
 • Joy
  A cikket ihlető (nem) átlag család a havi bevételével még a nyugati társadalmakban is a felső 30%-ába tartozna. A 40% megtakarítási ráta itthon is magas, nyugaton viszont kiugró lenne ekkora jövedelem mellett.
  Nekik (vélhetően a meglévő pénzügyi tudatosság mellett) elsősorban nem pénzügyi tanácsokra lenne szükségük, hanem inkább pszichológus segítségét kellene igénybe venniük. Ő segíthetné őket elindítani az önismeret útján, hogy pl. mások életéből ne csak a számukra frusztráló dolgokra fókuszáljanak.
  Gondolj bele, hogy mindenkinek van irigylésre méltó dolog az életében! Amikor erre rájössz, megnyugszol és eszedbe jut, hogy “cserébe” te mivel rendelkezel (szabadidő, család, egészség, tudás, jó munkahely stb.), amire meg egy másik ember vágyna.
  (Egy elég vagyonos, de elvált ismerősöm mesélt arról, hogy milyen fájdalmas hétvégén elbúcsúzni a gyerekektől. Sajnálom őt, nem cserélnék vele.
 • Sándor
  Érdd el valahol a Team Lead szintet, ott már 500 nettó körüli a belépő szint. Jó öt évvel, megfelelő asszertivitással, és önképzéssel nem lehetetlen. Hajrá.
 • Miki-pédia
  50 elmúltam. Közgazdászként, vállalkozóként elég sokat felhalmoztunk. Nem kell(ene) megnézni nagyon mire vagy mennyit költünk a hétköznapokban és bármikor befér(ne) bármilyen utazás vagy vagyontárgy. Mostanra jól látom, nem ez a fontos. Persze ésszel és módjával lehívunk ezekből. Nekem az az érték, amikor az egyébként felnőtt gyerekeimmel eltölthetek néhány órát, vagy a barátokkal egy beszélgetős-borozós hétvégét. Vagy amikor a szokott útvonalon tekerek egy kiadósat a bringán. Biztonságot ad az erős anyagi háttér. De valódi érték – nekem – a mindennapi apró öröm. A legjobb múltbeli emlékek még ahhoz az időszakhoz kötődnek, amikor üres volt a zsebünk.
 • Béla, az állat
  2,5 hónapja oxigénre kötve feküdtem a Covid osztályon és a túlélési esélyeimet latolgattam. Eszembe sem jutott, hogy habzsolhattam volna nagyobb kanállal az életet, a lehetőségeimen túlmenve, hitelből. Viszont adott némi megnyugvást, hogy halálom esetén, rendezett pénzügyeket hagytam volna a családomra. Mert van vésztartalék, életbiztosítás, ésszel felvett lakáshitel és némi megtakarítás a gyerekek tanulmányaira, nyugdíjra, lakásfelújításra. Ezek fontosabbak, mint a külsőségek.

  Számos iskolatársam sikeresebb nálam anyagilag, de többnyire nagy árat is fizettek érte: jól jövedelmező, de utált munka; elpazarolt tehetség, gyerektelenség, infarktus, válás, stb. Megérte? Az egyensúly nekem előbbre való. Azzal foglalkozom, amivel mindig is szerettem volna, a kitűzött céljaimat eddig elértem. Az én életem, az én utam. Minek foglalkoznék másokéval?

 • vMérnök
  Na akkor megérkeztem. Mi vagyunk az a pár akit a szüleik tudnak segíteni. Lakással, házzal, autóval. Lehet szidni minket. Ettől függetlenül nem érzem, hogy mi ebbe beleülnénk és kihasználnánk. Nekem meglévő diploma mellett szakma, most munka mellett folyamatban a másik. Páromnak folyamatban lévő (tanári) diploma mellett készül a szakma. Kezdő mérnökként egy szép, Pesttől távol eső keleti megyében 500br, 25-öt még be nem töltve 1 év munkaviszonnyal. Lehet, hogy lehetne több is már, de egyelőre megvagyunk ezzel elégedve, ketten ebből is kijön a matek havonta. Közös vállalkozásunkat tervezzük.
  Ha már van nyilván elfogadjuk a segítséget, de azért azt nem érzem, hogy beleülnénk a langyos pocsolyába, nem így gondolkodunk. Igaz még nagyon fiatalok is vagyunk.

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.