Mindenki gazdagabb nálam

Tanácsadások alkalmával gyakran előjön, hogy a tanácsadást kérők tudni szeretnék, hogyan is állnak anyagilag a többiekhez képest.

Rengetegen el vannak bizonytalanodva, a család havi bevétele másfél millió forint körül van havonta, ebből el is tesznek legalább 5-600 ezret havonta, 30-35 évesen vettek egy lakást, kevés hitellel.

Egyrészt úgy gondolják, hogy szépen keresnek az átlaghoz képest, másrészt viszont körbenéznek maguk körül és azt látják, hogy mindenkinek többje van, mint nekik. Nagyobb autó, nagyobb lakás vagy ház. Valahogy mindenki sikeresebb körülöttük, mint ők. Mit csinálhatnak rosszul?

Tudod, hogy többet keresel, mint az emberek 98%-a az országban, mégis amikor elviszed a gyereket az iskolába, valahogy mindenki nagyobb és drágább autóval érkezik, mint te.

Sok embernek ez komoly problémát okoz és keresi magában az okokat, mint rontott el az életben. Mit tudnak azok az emberek, amit ő nem?

Semmit nem csináltál rosszul, ne aggódj.

A problémád először is abból ered, hogy a mikrokörnyezetedet tartod a normális, átlagos közegnek. Valószínűleg ott laksz, ahol a jövedelmednek és a vagyonodnak megfelelően az elérhető legjobb hely. Ha ez egy kőbányai panel, akkor ott, ha egy rózsadombi lakás vagy ház, akkor pedig ott. A gyerekeid is ennek megfelelően járnak iskolába.

S ezzel semmi baj nincs. (A baj abból lenne, ha erődön felül akarnál számodra túl drága környéken lakni. Sajnos sokan csinálják ezt is.)

Azonban rá kell jönnöd, hogy a számodra elérhető legjobb környéken ideális esetben te vagy az átlag vagy még inkább a medián.

Ez azt jelenti, hogy a mikrokörnyezetedben az emberek felének egész egyszerűen több pénze van, mint neked. Ebbe törődj bele. Átlagosnak lenni egyáltalán nem rossz dolog, főleg nem egy olyan környéken, ami az emberek 95%-ának egyébként elérhetetlen.

Azonban az ember olyan, hogy észreveszi, hogy hány gyereket hoznak vadonatúj Mercedes meg BMW SUV-val az iskolába, azonban azt egyáltalán nem veszi észre, hogy hány gyereket hoztak 18 éves Suzukival vagy egyenesen busszal.

Azt észreveszed a Facebookon, hogy hány ismerősöd nyaralt külföldön, azt viszont nem, hogy hány ismerősöd nem tudott nyaralni egyáltalán, mert esetleg a hiteleiket sem tudják fizetni.

Azt észreveszed, hány ember tűnik sikeresnek, azt nem, hogy hányan küszködnek vagy szenvednek körülötted. Eleve csak a sikeres embereket veszed észre és nekik is csak a sikereiket, de a problémáikat nem.

Ezért vagy hagyd abba azt, hogy a saját helyzetedet a körülötted élőkhöz hasonlítod vagy ha mindenképp ragaszkodsz ehhez, akkor viszont csináld korrekten: a városomban vagy kerületemben hányan élnek rosszabbul nálam? Az országban mennyien élnek rosszabbul mint én? S világszinten hány milliárd ember cserélne velem azonnal, gondolkodás nélkül?

Ha úgy hét és fél milliárd ember szeretne olyan anyagi körülmények között élni, mint te és szeretné látatlanban az összes problémádat elcserélni a sajátjára, akkor hagyd abba annak vizsgálgatását, hogy mid nincs még meg, ami másoknak már megvan.

Legyél elégedett és boldog azért, amid megvan és felejtsd el azt, amid még nincs meg. Olvasd el ezt a cikket a megelégedésről, ha még nem tetted meg:

Boldogság mindenek felett

A másik dolog, ami becsap téged, hogy nem tudod, mi van azok a nagy házak és drága autók mögött. Hány családi probléma, túlzott eladósodás, hitelek és a munkahely elvesztése miatti aggodalom.

Felejtsd el, mit értek el mások, vagy mit hiszel a külsőségek alapján, hogy mit értek el. Te legyél elégedett azzal, amid van és legyél hálás azért, amit eddig elértél. Neked magadhoz képest kell sikeresnek lenni és nem másokhoz képest. (S arról most ne is beszéljünk, hogy egy jól működő családi élet mennyivel nagyobb siker, mint egy drága autó, ami mögött már három válás van.)

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

40 millió forintos életbiztosítás havi 5.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

344 hozzászólás

 • Garázs
  off

  Egy off-kérdés mindenkihez: Ha valaki 1 azaz egy db garázst szabályos feltételek mellett ma Mo-on ki akar adni, akkor jól értelmezem, hogy csak így lehetséges?
  alacsonyjutalek.hu/erdemes-maganszemelynek-garazst-kiadni/

  Ezt az eljárásmódot egy garázsért én brutálisnak találok. Katasztrófa úgy is mondhatnám!

  Ha ez így lehetséges, akkor jól látom, hogy a ráfordítás/bevétel enyhén szólva aránytalan (kb. 120.000 Ft/év), azaz két választás van:

  1) feketén kiadni
  2) üresen hagyni a garázst?

  Köszönöm a visszejelzéseket! és mégegyszer: bocs az off-ért…

  on

 • L70

  Gratulálok neked, hogy 2012 óta a jövedelmed legalább a háromszorosára növekedett, és számodra most könnyebb a lakás megszerzése.
 • untermensch4
  3. vkivel írsz egy szívességi használatról szóló megállapodást. És ha egy magánszemélytől időnként ajándékot kapsz (pl pénzt akár), annak sztem egyszerűbb az adózása 🙂
 • Cold Heart

  a fizuk négyszereződtek az elmúlt 9 évben?

 • Kérdés Sly-hoz
  Szia @Sly!

  Volna kedved részletezni hogy hogyan s mit tanultatok?
  Mire googlizzak ha én is meg szeretném tanulni? 🙂

  Köszi szépen,
  G.

 • Bal
  nem, kutatás egy pénzügyi cégnél, automata kereskedés. A CEO/CTO felettem kezdődött, az más nagyságrend, bár ők nálunk már tulajok is voltak.
 • Géza
  igen, ez egy nagyjából korrekt összefogalónak tűnik. De ebben benne van mindaz, ami az egyéb bérbeadásra is vonatkozik (költség elszámolása). Ami plusz a garázs esetében, hogy adószámos magánszeméllyé kell válni, és számlát kell adni. A számlát célszerűen online számlázó programmal adod, az adatok egyből mennek a NAV-ba, ezzel nincs plusz munka.

  A fekete kiadást nem ajánlom, azzal még rosszabbul jársz, mint lakás esetében, mivel ilyenkor az ÁFÁ-t is be kell fizetned, merthogy nem jelezted, hogy alanyi adómentesként akarod végezni a tevékenységet.

  Amúgy igazából a cikk 4. pontjával vitatkoznék. Ami a nem fizető bérlő kizárásáról, zárcseréről ír, az nem igaz. A bérlőt ugyan úgy birtokvédelem illeti meg, mint bármilyen más ingatlannál, legfeljebb emberileg könnyebb az utcára tenni egy kocsit, mint egy kisgyerekes családot.

 • tumpara
  Garázs: Mi ebben a katasztrófa? Hogy egy online nyomtatvány 10 perces kitöltésével adószámos magánszeméllyé válhatsz? Hogy a hozamodból csak 15% szja-t kell fizetni? Hogy havonta egyszer számlát kell adni? Sőt, előtte szerződést is kell kötni? Mi ebben az aránytalan? A cikk azért tűnik hosszúnak – és az eljárás hosszadalmasnak -, mert minden részletet kibont, de ettől még baromi egyszerű az egész.
 • Krustowsky

  félOFF, de egyébként ha épp a szárazépítést szeretné kitanulni az ember, hol tudja manapság megtenni, OKJ híján? Nem youtube meg olvassutána, hanem tanfolyam ahol gyakorlati képzés is van (a kétnapos elméleti tanfolyam után adunk egy sajtpapírt köszi de szintén nem játszik)
 • Garázs

  “Mi ebben a katasztrófa?”

  Mi? 🙂 Ezt komolyan kérdezed? – Hát, ha a cikket elolvasod, szerintem teljesen egyértelmű: éves BRUTTÓ mondjuk 120.000 Ft-ért (10k/hó) a nyakadba kapsz annyi adminisztrációt, hogy az egész nem ér annyit, mint amennyi vessződséged van vele AZ EGÉSZ ÉV FOLYAMÁN!
  Sajnálatos, hogy ez így működik ma Magyarországon. És ilyen előfeltételekkel és keretrendszerekkel várjuk a gazdaság “kifehérítését”…

 • Csonti
  Nem értem mit vagytok kiakadva a milliós fizetéseken…
  Nálunk termelésben (autóipari beszállító), igaz 4 műszakban, de az ukrán vendégmunkások pár túlórával hazaviszik a netto 300-400ezret.
  Én sorvezetőként netto 400-430 között keresek+cafeteria .
  Nem szoktam, de ebben a hónapban bevállaltam 6 túlórát , így mos kb 650 nettóm lesz.
  Barátom IT-s egy másik cégnél , programokat ír, már egy éve HO-ban van, napi 8 -9 óra , netto 1milló+ részvények.
 • tumpara
  Garázs: adószámos magánszemélyre való bejelentkezés egyszeri nettó 10 perc; számlakiállítás (gondolom ugyanannak a vevőnek) havonta 1 perc; 15%-os szja bevallás és befizetés évente 2 perc. Megérteni bonyolult (jogi szöveg, de ez minden téren így van), csinálni már nem. Ha az adószámos regisztrációtól eltekintünk (hisz az egy egyszeri 10 perc) a 120 ezer forintos bevételed érdekében évente 14 percet és 18 ezer forint szja-t kell beáldoznod. Valóban kemény menet.
 • Garázs

  Marhára nem a fizetendő adó nagyságával van a gondom, hanem azzal a processzel, ami az oldalon le van írva.

  Most komolyan, többiek hogy látják: csak én látom úgy, hogy évi bruttó 120.000 Ft nem ér annyi hercehurcát, amivel ennek a bevallása és a korrekt lebonyolítása jár ennek az oldalnak a leírása alapján?
  alacsonyjutalek.hu/erdemes-maganszemelynek-garazst-kiadni/

  Adószám, számlázás havonta, bejelentkezések, bevallások stb… a nyereség része alig 100.000 Ft egy évben, ha levonjuk csak az adót. (Az egyéb időt/ráfordításokat még nem…)

  vagy tumparának van igaza, és mindenki szerint ez csekély ráfordítás a bevételhez képest?

 • Garázs

  Kicsit leegyszerűsítetted a dolgot… Nem csak azokat a tevékenységeket kell végrehajtani, és közel nem annyi az időráfordítás, amennyit te írtál. Olvasd VÉGIG az oldalt, amit linkeltem…
 • II.LZ
  melyik város?
 • tumpara
  Garázs: pont azokat tevékenységeket kell végrehajtani, amiket írtam, és képzeld, a cikk is ezt írja, csak sokkal részletesebben, hogy megértsd, mit miért csinálsz és milyen lehetőségeid vannak az adóoptimalizálásra. Amint eldöntötted, hogy alanyi mentes leszel, illetve hogy 10%-os költséghányadot vagy tételes költségelszámolást veszel igénybe, az egész negyed óra alatt megvan évente, méghozzá cirka 100 ezer forintért. Szerintem jó órabér.
 • Márk
  Emberek 1,5 millióból nem tudnak életet csinálni, aztak.. beteg 🙂
  400 nettót keresek jelenleg, de elmondom, hogy sz.ra sem elég Budapesten, 0 jövőd van konkrétan. Ha nem keresel min. 1m-t vagy szülők nem tömnek meg 30millával, semmi esélyed, erre kellett rájönnöm. Nyomor sz.r élet az egész amit élek, tömöm más zsebét az albérleti díjjal +egyéb kiadások és ott is vagyok,h 200+ el is ment a fizetésemből, eltehetek 150-200 között, ami semmire nem elég. Szerencsére a csok+babaváró kombo teljesen ellehetetleníti, hogy saját akár panellakásom legyen, 35m-ért már vehetsz 1 szobásat. haha. 20 év hitel? Ugyan, lehet már jövőhéten nem kell menned dolgozni, csak úgy. Mindeközben más sem jön velem szemben csak AMG mercik, RSQ8-7, BMW-k tömkelege, 16 éves taknyok mustangban stb. Nem boldogít semmi, csak minél több pénz kellene, hogy elérjek egy normális élete, de esélytelen. Marad az öngyilkosság 🙂
 • gab
  Teljesen egyetértek, én is ezt az oldalt olvastam, logikusan le van írva, sajna ez a helyzet, és teljesen nonszensznek tartom ezt a szabályozást. Simán adózhatna ugyanúgy, mint a lakás. Nem véletlen, hogy senkit nem ismerek, aki ne feketén adná ki.
 • Családfő
  Garázs,
  Írni akartam, de gab összefoglalta a véleményemet.
 • untermensch4
  Nekem az a véleményem hogy amikor megláttam hogy adószámos magánszemélyként milyen bohóckodással járna hogy havi néhány ezer ft-nyi bevételből adót fizessek akkor felhagytam a dologgal, még 5 évig őrizgettem a számlatömbömet hátha kéri a méltóságos nemzetiáhéhá, és kerestem olyan hobbit ahol a m.kir.bürokráciát teljesen kizárhatom. Ebből bevétel és adó biztosan nem lesz, de örülök a nyugalmamnak. Akik a vevőim lennének, meg majd rendelnek kínából vmit. Jobb ez így.
 • Csonti

  Budapest
 • Piniccsio
  Biztos van, aki nagyot mondani jár ide, de ha Zoli sztorija igaz, és tényleg vezető tervező építész 10+ éves tapasztalattal, akkor még kevés is, amit mond. Ausztriában nincs egyébként az a balkáni ordító különbség a fizetések között, persze ott is igaz, hogy építőipar < gépész, villamos < IT, de nem olyan drasztikus, mint nálunk.

  Ahogy azt sem mondta, hogy ez mindenkit – a takarítótól a CEOig – figyelembe véve átlagos, csak hogy piacképes reáldiplomával ez nem megugorhatatlan. Ahogy itt fel is merült, itthon is van, akinek a KSH bruttó átlag egy elérhetetlen pénzeső, de műszaki területen pár év tapasztalattal mondhatjuk, hogy az nettóban átlagosnak tekinthető.

  Inkább azokkal van baj, akik olyat írnak, hogy 30-35 évesen tök természetes és alap kéne legyen a 1,5 milliós fizu, ami amúgy egy tipikus német multinál min. groupleaderi szint, amit még a diplomások között is max. 5% ugrik meg.

 • Piniccsio
  Az osztrák mérnökfizukhoz egy kis kiegészítő, ha valakit érdekelne, bár ott a glassdoor, paylab és hasonlók.

  Ausztria nem olyan vízfejű, mint Mo., Bécsben kevesebb a klasszikus mérnöki meló, az inkább az olyan ipari központok környékén van dögivel, mint Graz vagy Linz, a fizetések között viszont nincs akkora különbség.

  Gépész- és villamosmérnöki vonalon, 3-5 év tapasztalattal (nem junior már, de nem is übersenior) jellemzően 55-65 kEUR br éves fizuk mennek, ami kedvezmények nélkül, 12 hónapra elosztva (13-14. havi kiküszöbölése) havi nettó 3000-3500 EUR. De van olyan cimborám is Bécsben, aki ugyan autóiparban, de szoftverközeli vonalon dolgozik, durván 70 kEUR fizuval, ami havi nettó ~3650 EUR.

  Az érdekesség kedvéért a legdurvább, amit valaha láttam ott hirdetve a saját szakmámban, mega-giga senior, 10-15 év elvárt tapasztalattal, plusz kismillió specifikus ismerettel, br 120k volt.

 • QTT
  Írták sokan, hogy keresnek 2-3-400e Ft-ot és elérhetetlennek tűnik a saját lakás. Igaz szűk minta, de saját ismerőseim között vannak többen, akik úgy adtak egy lökést az életüknek, akár bármilyen komolyabb végzettség nélkül is, hogy kb 23-30 éves koruk közötti időtartamban ki több ki kevesebb időre kiment külföldre akármilyen kétkezi munkát végezni, vagy elment kamionozni.

  Amelyik nem szórta el a pénzt (meglepően nagy része nem szórta el) ők kb 5-6-7 év múlva visszajöttek, mivel sosem volt céljuk ott maradni, hanem csak lakhatásra akartak összerakni egy olyan összeget, amiből hitelmentesen meg tudják venni az ingatlant, amit szeretnének. Többségük azóta itthon dolgozik, gyereket vállalt. Nyilván alacsonyabb bérért, de hitele nincs, lakása felújítva, félrerakni tud valamennyit, de nem egy elérhetetlen célt kell üldöznie, hogy nettó 200-ból sokmilliós ingatlanra gyűjteni albérlet mellett.

 • hemond
  Ez az ennyi-meg ennyi fizuval a saját lakás elérhetetlen, sírásra mindig a feleségem jut eszembe.

  Egészségügyi dolgozó (gyógytornász), minimálbérre bejelentve, kb + 0,5 minimálbér még zsebbe volt a fizetése + kb 0,25 minimálbér privát melókból , kb. 10 év alatt sporolta össze a lakása önrészét (akkor még LTP-be és bankbetétbe), mivel alacsony volt a hívatalos fizuja alacsony volt csak az LTP hitelét kapta meg.

  Belbudán, jó házban, nagyon lepukkadt lakást vett, amit apránként felújított.

  Most jól jön mert ki van adva és a GYES mellet van bevétele.

  Persze abban a 10 évben, nem volt plázázás, vacsi a barátokkal hetente menő vendéglőbe és kéthetes nyaralások 5*-ban.

 • Macher
  QTT:

  Ez jól működött addig, amíg relatív olcsók voltak a hazai ingatlanok. Manapság próbálj meg külföldi kétkezi munkából összerakni egy teherementes pesti garzont.

 • QTT

  Nincs tapasztalatom, hogy így milyen összespórolni egy ingatlanra, de a számok szintjét nézve kijön a matek. Keresztapám 2 éve dolgozik sofőrként Németországban. 2.700 EUR amit kézhez kap havonza. Az úgy 950.000 Ft. Nincs túlvezetés, de azért dolgozni kell rendesen.
  Szerintem abból havi 400e Ft-ot minimum félre lehet tenni albérlet, rezsi és kaja mellett. Meglepne, ha a költségek nem jönnének ki 550ezer Ft-ból.

  Az 5 év alatt 24 millió megtakarítás minden kamat nélkül. És ezt egy keresetből. Ha párja is van az embernek és ketten keresnek még több.
  Budapesten egy felújított garzont kapsz 21-22 millióért metró közeli lokációknál is.

 • Ábel123
  én is gondolkoztam, hogy vegyünk e még egy beállót kiadásra. 3 millióba kerül, hozott volna 150 ezret bruttóban (ugye közös költésget fizetned utána) és annyi utánajárást, utánaolvasást, papírmunkát, amit egyszerűen nem ér meg a szabadidőmből(!) rááldozni. nem bezsélve arról, ha kifogsz valami rosszabb bérlőt. komolyan jobban megéri csak lekötni bankban…

  múltkor direkt figyeltem vasban és zalában. én ennyi RSQ8-7-et meg BMW-t még a budai villák környékén se láttam mit erre

 • axt
  A szocializmus sohasem működhetett volna. Egyszerűen azért, mert nem oszthatod szét a javakat egyenlően úgy, hogy nem mindenki akar egyenlő arányban dolgozni. Nézd meg ezt kicsiben: társasházban van 1-2 ember, aki tesz is a házért, a többi meg csak a markát tartja. Napestig lehetne sorolni az ilyen kisebb kommunákat, látható, hogy mennyire nem működik.
 • axt
  Nem vagyok pszichológus, de nekem az az érzésem, hogy neked simán csak társaságra lenne szükséged, akikkel eltereled a gondolataidat. Ülj le a haverokkal egy sörre, beszélgessetek általános dolgokról, röhögjetek a 10 éves sztorikon, stb. Én tuti ezt tenném.
 • tedzse

  Én azt látom, hogy nyugaton a ,,bezzegnyugaton” pl minket IT-ban egyáltalán nem fizetnek meg, sőt lehet hihetetlen de itthon sokkal jobban lehet keresni mint fejlesztő, van olyan ismerősöm itthon keres br. 1.890.000 Ft-ot komolyan, plusz kap még részvényopciókat.

  Ezzel szember Bécsben pl volt br. 65e Euros fizu, kuncogtam egyet kb, vicces.
  München ugyanez br. 70e euros fizu seniorként persze.

  Szerintem IT-ban nem éri meg bezzegnyugat, apró pénzért dolgozz, persze lemondásos élet mert lakásbérlés elvisz min. 1500 eurot Münchenbe pl, Bécsben min 700EUR, kaja sokkal drágább, és még nem vettem ruhát, kocsim nem tankoltam, akartak 3500 eurot adni, talán eltudtam volna tenni belőle 120EUR-t hozzáteszem itthon több sikerül sokkal.
  Nyilván lehet vajaskenyeret enni meg szobát bérelni csak szoktam mondani ,,nem ezért tanultam meg még tanulok folyamatosan”.

 • tedzse
  Folytatom :))

  Szóval igen, nem is értem ezeket a béreket kint.
  Én most készülök majd Svájcba kb 1-1,5 év múlva odamegyünk.

  Na ott fizetnek rendesen sőt nagyon kimagaslóan, meg USA.
  És döbbenet mert pl Bern központban egy lakàs garázzsal zöldben 600 CHF, mondom hoppá.
  Baráti ár nagyon az emberek el se tudják képzelni, plusz mellette a kaja se olyan drága arànyaiban mint N.o, Luxemburg, Ausztria.
  Luxemburgban 2900 EUR-t akartak adni, mondanom sem kell végig se hallgattam,szánalmas ajánlatát.

  Cserébe nem kell lemondásokkal teli életet élned senior mérnökként, nem szobát kell kivegyél, amivel borítékolom az ember párja is mérges lenne, plusz hamar lapátra tesz,jogosan hozzáteszem.

 • tedzse
  A bruttó 65e és 70e euro az évente akart lenni.
 • Beanuts

  A 600 CHF-es berni lakást szerintem elnézted, az legfeljebb csak egy szoba, 3-4 lakótárssal. 🙂
  Bérlésre reálisan olyan 1500-2500 CHF-et kalkulálj, ha nem akarsz lakótársakkal lakni.
 • V
  azert pedig csak hidd el, lehet jol is keresni ha megfeleloen specializalt vagy. Havi netto 5 szamjegyu fizuval tanusithatom ezt, szabaduszokent. Alkalmazottkent is megvolt a havi 5k+juttatasok+bonusz, mindezt Frankfurt kornyeken. Nem kell ehhez Svajcba menni, ahol amugy is dragabb az elet mint erre.
 • tedzse

  Neem néztem komolyan lakás volt 550 CHF-ért.
  Szobát soha nem bérelnék már, a párom is kiakadna miatta.
  Most nem találom de igen igaz átlagban 1500 kb, két szoba garázzsal.
  Ez nagyon jó ár.
  Az a durva,hogy itthon sokkal jobban megadnak nagy béreket, nem írok számokat de no panasz


  Igen én is ez is vagyok meg mellette alkalmazottként tolom most, tudom nem vagyok normális.
  De ez lesz a kövi lépés külföldi szabadúszó projekt, láttam olyat,hogy Svájcba sima alkalmazott 250e CHF évente, nyilván ide már nem csak backend kell meg sima fejlesztés de ez nagyon tetszene egy ilyen.
  Ezért álltam neki frontendet is tanulni, meg a németet.
  Jó dolgokat írtatok srácok.

 • tedzse
  Ja amúgy a cikkre visszatérve.l(bennem is bennem szokott lenni amiről szól)
  Én is szoktam ,,irigykedni” a sikeres emberekre, de nem úgy, ahogy sokan, hogy ,,dögöljön meg a tehene is”, hanem olyan szívesen felkérném mentornak, hogy képezzen főleg amikor 23 éves srácot látok vagy csajt(nem nem a prostikra célzok, hanem akinek saját vállalkozása van), rengeteg huszon pár éves fiatalt látok ügyes cégvezető, volt olyan akinek láttam a Binancet, hát egy jó 15e dolcsi bent volt neki.
  Én olyan szívesen dumálnék ezekkel a srácokkal, hogy mondják, hogyan lettek sikeresek, hogyan tekerték úgy a szállakat, hogy odajusson.

  Bennem sokszor az szokott lenni, hogy valami baj lenne velem, vagy agyilag nem klappol valami.
  Bár már ritkábban mert dolgozok rajta, de sokszor bejön ez a gondolat.

 • Beanuts

  Az ilyen feltünően alacsony árú bérleti hirdetéssel vigyázz, mert csalók. Belefutottam én is ilyenbe de szerencsére nem ugrottam bele. Az lett volna hogy utaljak előre a kulcsot meg majd levélben megkapom.
  A 250e CHF az Google senior szint, nem tudom hogy milyen képességeid vannak, csak azért írom ne csalódj, kezdésnek egy 100-120e CHF reális kezdésnek tűnik.
 • Beanuts

  Ha reális képet akarsz kapni a fizetésről akkor a swissdevjobs.ch-t ajánlom meg a coderfit.com-ot.
 • tedzse

  Hmm köszi erre kajak nem gondoltam, hogy Svájcban is megeshet, hogy betalál valaki kamuval.

  Persze 120e/év az teljesen jó,nagyon jó.
  A nagyobb bérhez még sok mindent le kell tenni, az egy 3,4 év kint lét után gondolom reális lehet, ha odateszi magát az ember.

 • aujjobba

  Nagyon ritka az, hogy melos szulok gyereke cegvezeto legyen, nem is feltetlen az anyagi lehetosegek miatt, hanem mert teljesen mas mintat lat a cegvezer gyereke, mas a gondolkodasmod.
  A masik dolog az anyagi oldal persze, lehet annak a fiatalembernek a sikeres vallalkozasa mar az X-edik, az elozoek bebuktak, de a szuloi penznek hala ujra lehet parszor kezdeni. Nem az van, hogy kuporgatsz evekig hogy be tudj inditani egy vallalkozast, aztan ha nem jon ossze huzhatod le magad a klotyon.

  Vannak errol egesz jo videok a youtube-on, gazdag szulok – versus szegeny szulok gyereke, hogyan termeli ujra magat a gazdagabb reteg, es ezzel szemben miert marad szegeny a szegeny.

 • axt
  Ne vedd kötekedésnek amit írok: eleve már ott elválik a dolog, hogy milyen közegből jössz, milyen nyelvet használsz, hogyan viselkedsz. Azok a körök, akikről te beszélsz, soha a szájukra nem vennék azt a szót, hogy “kajak” legalábbis nem abban az értelemben, ahogyan azt te használod. Ha így beszélsz velük, egyből kiszúrják, hogy te nem közülük való vagy, és kiröhögnek.
 • Adamant
  Nem akartam én belekötni, de akkora feltűnő szakadék van a nagyzolós hozzáállás és a felmutatott kommunikációs sztenderdek között, hogy nem csak a lóláb, de az egész ló kilóg. Ráadásul a számokkal való teljesen inkoherens dobálózás arra enged következtetni, hogy vetítés az egész, szerintem még a barátnő is. Utoljára egy vérbeli Mr. Busta küllemű csapos srácot hallottam – egy kevéssé forgalmas kocsmában – ilyen sztorikat pont ebben a stílusban összehordani. Te figyejjémá haver, kajakra, mondom haver, figyeljél olyan pénzeket lehet keresni mondom haverom ennyit meg annyit keres autószerelő de svájcba németbe kimész haver figyejjé napi 1000 ejró de a kaja ingyen van, egyszer én is megpattanok ígérem kajakra pacekba mondom neked tes. 250k CHF lesz holnap tesa, de 15k USD már nagy pénz a Binance-en, miközben elvileg szabadúszó ÉS alkalmazott IT-s egyszerre, akinek a német fizetés vicc.
 • Bankó Ádám
  Hasonlításhoz, perspektívához nagyon ajánlom, 50 országból 264 család nagyon-nagyon más anyagi helyzetek fotókkal, videókkal:
  gapminder.org/dollar-street

  https://kiszamolo.hu/dollar-street/