Mit csináljak édesanyámmal?

Árontól kaptam az alábbi levelet:

Régóta nagy érdeklődéssel olvasom a blogodat.

Lehet, hogy korábban volt már hasonlóról szó, de sajnos nem találtam erről szóló cikket. Édesanyám anyagi hozzáállásával kapcsolatosan kíváncsi lennék az olvasóid és a te véleményedre. Ha lehet ilyet kérni tőled, és közzéteszed a kérdésemet, akkor talán a hozzászólásokban tudna valaki okos ötletet adni.

Szóval édesanyám nem fenntartható pénzügyi életet él. Bevételei kb havi 150 ezer nyugdíj + 60 ezer munkabér, de nem jön ki ebből. Személyi kölcsönt vesz fel, kölcsönkér tőlem és más családtagoktól. Nemrég megint kölcsönkért, persze segítettem is neki, de a napokban láttam, hogy januárban személyi kölcsönt vett fel.

Ha ezt tudom nem adok neki, mert nem fogja tudni törleszteni. Nekem persze nem mondta el, titkolózik, a folyószámlája is mindig mínuszban van, ő nem tudja, hogy én tudom. Úgy gondoltam nem szólok neki róla, hogy tudom milyen rossz anyagi helyzetben van, mert így legalább tudomást szerzek róla, hogy például személyi kölcsönt vett fel. Vagy szembesítenem kellene? De akkor a jövőben semmi belelátásom nem lesz, milyen hiteleket vesz fel, és milyen tartozásokat halmoz…

Nem arról van szó, hogy rászorulna a pénzre, mert mondjuk nem tud ennivalót venni, mert akkor egyértelműen segít az ember, hanem hogy teljesen felelőtlen anyagi életet él. Egyedül él a budapesti panellakásában, kb. havi 50 ezret elkölt cigire, a kelleténél kétszer több élelmiszert vásárol, határozott kérésem ellenére gyerekeknek szükségtelen és ostoba ajándékokat vesz.

Nem hajlandó addig nyújtózkodni, amíg a takaró ér, apám is ezért vált el tőle még évekkel ezelőtt. Mivel nagyon szeretem, ezért próbálom továbbra is felnyitni a szemét, már évek óta, eddig sikertelenül. Már több alkalommal kifizettem a tartozását több százezres nagyságrendben, de mindig újra mínuszba ment. Tudna valaki valami működőképes ötletet adni az ilyen hozzátartozó felrázására?

Hálásan köszönöm!

Áron problémája sajnos nagyon nem egyedi kérdés, sokan járnak ilyen cipőben. A cikk, amit Áron keresett, de nem talált, az ez:

Idős szülők eltartása

Érdemes elolvasni a cikket, ha még nem tetted és érint a téma.

Áron édesanyjánál nem annyira vészes még a helyzet, mint a fenti cikkben, egyszerűen csak képtelen beosztani a pénzt és szembesülni azzal, mit engedhetne meg magának.

Az ilyen pénzköltésnek gyakran pszichológiai oka van, ahogy sokan az evésbe menekülnek a problémáik elől, legalább ennyien a pénzköltést választják vigaszképpen az önértékelési problémák, sikertelenségérzés, magány és depresszió ellen. Persze ahogy a bánat miatti falánkság is csak elhízást okoz és nem vigasztalást hoz, sőt az idő múlásával egyre súlyosabb lesz a túlevés, a bánat és kudarcérzések elől a vásárlásba menekülés is csak teljes anyagi csődöt eredményez, nem megoldást.

Ami nagyon fontos lenne, hogy Áron ne fizesse ki az édesanyja tartozását, mert akkor KHR (rossz adósok) listájára fel fog kerülni az édesanyja, így legalább bankoktól és pénzintézetektől már legalább nem fog tudni kölcsönkérni.

A másik fontos dolog lenne. hogy beszélni kellene őszintén a problémáról. Mert az elefánt nem fog azért eltűnni a nappali közepéről, csak mert szemérmesen hallgatunk róla. Tegyünk úgy udvariasan, mintha nem is lenne probléma, akkor hátha magától minden megoldódik.

Hát nem fog, sőt a dolog napról-napra rosszabb lesz.

Egy nyugodt napon, ebéd után (nem este tízkor, amikor mindenki feszült, fáradt és ideges) fel kell hozni a témát. Szembesíteni kell az édesanyát azzal, amit tesz és addig nem szabad lezárni a beszélgetést, amíg nem vázolunk fel cselekvési lehetőségeket.

Fontos, hogy ne kritizáljunk és ítélkezzünk, hanem mindenképpen biztosítsuk a másik személyt, hogy megértjük a gondjait, de ő is értse meg, hogy ez így nem mehet tovább. Nem ellene vagyunk, hanem mellette és nem a számonkérés a célunk, hanem a közös megoldáskeresés.

Viszont az is legalább ilyen fontos, hogy egy valódi cselekvési tervet dolgozzunk ki közösen, amit aztán számon is kell kérni rajta és folyamatosan követni kell, hogy mit valósít meg belőle.

Tisztázzuk azt is, hogy ő okozta a problémát, neki is kell megoldania. Vagyis ne fizessük ki helyette (újra) az adósságait, mert akkor soha nem fogja a maguk valójában megérezni és megérteni a tetteinek a súlyát.

Különítsünk el a nyugdíjból például havi 30 ezer forintot az adósságok törlesztésére. Kérjünk hozzáférést vagy meghatalmazást a számlájához, hogy lássuk, tartja-e magát a megbeszéltekhez.

Még egyszer kiemelném: a földön fekvő embernek nem arra van szüksége, hogy még egy valaki belerúgjon, hogy mennyire ostoba volt. Teljes mértékben támogassuk a gondban lévő személyt és szeretettel beszéljünk vele. Ha nem ezt tesszük, csak ellenállást, védekezést és dacot fogunk elérni. Lehet, hogy már ő is tudja, hogy mindent rosszul csinál, de ha ezt a fejére is olvassuk és kritizáljuk, csak azért is védeni fogja az álláspontját és megmagyarázza magának is, miért nem hibázott semmit és miért nem ő tehet a helyzetről. Az ember már csak ilyen lény.

Így viszont elkövető helyett áldozatot csinál magából a saját szemeiben és megoldás helyett megmentést fog várni, aktivitás helyett passzivitás lesz az eredmény.

Viszont balekok se legyünk, ne elégedjünk meg általános, üres frázisokkal, hogy majd igyekszem jobban odafigyelni, fiacskám, meg majd kicsit kevesebbet igyekszem költeni.

A terv attól terv, hogy konkrétumokat tartalmaz: hogyan és mennyi idő alatt akarja kifizetni a hiteleit, mennyit fog költeni élelmiszerre, pontosan miket fog csinálni, hogy kevesebbet költsön és a többi.

Amennyiben pedig nem partner az illető a változtatásban, akkor a fent belinkelt cikk szerint hagyni kell, hogy elmenjen a falig, hátha a földön fekve rájön, tényleg nem élhet így tovább. Sajnos nem tudsz senkit megmenteni saját magától, ha nem hagyja vagy nem is akarja.

Nos, én így csinálnám, de most jöttök ti, mert Áron a ti véleményetekre is kíváncsi. Ha te voltál hasonló helyzetben, hogyan tudtad megoldani a helyzetet vagy miért vallott kudarcot a jónak tűnő terv?

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül

Share

123 hozzászólás

 • Alfa
  Nem 62 évesen hülyül meg az ember hirtelen. Több évtized kemény munka van abban biza, meg a cinkos család, aki szó nélkül hagyta.
  Sosem késő kijózanodni, zéró segítség, kapcsolatot minimalizálni aztán kiderül mi lesz.
  A drogos tovább etetése nyilván nem vezet sehova, meg a pszichológiai hókuszpókusz se. (nem azért mert a pszichológia hülyeség lenne).
  Tudomásul kell venni hogy ezt szépen együtt elkúrták és le kell jönni a szerről.
  Nem az a kérdés mi lesz szegény anyucival.
  Hanem az hogy hány embert ránt magával…
  (vagy esetleg kigyógyul)
 • FPeti
  A Facebook Libra megérdemelne egy posztot.
 • Janos82
  :

  Ha esz nelkul fizetsz, akkor a sajat megelhetesed, elorejutasod, gyermekvallalasod kerulhet veszelybe ertelmetlenul. Raadasul pont az esz nelkul fizeted a szamlait megoldassal tudja a legnagyobb adosagterhet evekig gorgetni. Nemi folyoszamlahitel+ hitelkartya kimaxolva, de rendszeresen fizetve. Ha ilyen, akkor a legjobb amit tehetsz ha megvarod azt, amig KHR-re kerul, es csak utana segitesz. A KHR nem jelent automatikusan vegrehajtot, de azt igen, hogy ezeket a hiteleket nem kapja mar meg.
  De amugy, ha megvarod a vegrehajtot, akkor is tudsz egyezkedni vele, foleg akkor lehet jo strategia, ha a nagyi egy amugy eladhatatlan hazban lakik ( es ezt a vegrahajto is tudni fogja)

 • Nagy Pál
  A címben anya szerepel, de vannak apák is pénzherdálók?
 • Hmmz
  Egy jó pszichológus lehet(ne) a megoldás, nagyjából bármilyen rendelkezésre álló eszközzel, tűzzel vassal, szépszóval, érzelmi zsarolással, akár pénzel is ,mert önszántából sajnos szerintem kizárt hogy elmenne. Persze nem 1 alkalmas menet lesz.., ezért elsőkőrben semmiképp nem pénzügyi megoldás kéne.. szerintem..

  pl.: Hiába oda valakinek a világ legjobb könyvét, elöbb csak meg kéne tanitani olvasni 😉

 • Karesz
  Szerintem pszichológussal fel kell tárni a háttérben húzódó okokat, minden más csak tűzoltás lenne.
 • Újonc
  OFF: Miklós, mit szólsz az MNB mai döntéséhez?
 • Kiszamolo
  Újonc, mármint hogy megint nem változtattak?
 • Újonc
  Miklós, igen, hogy még mindig nem. Vajon mire várnak, meddig marad még ennyi az alapkamat? Stb. Érdekelne a véleményed.
 • Kiszamolo
  Hát lehet tudni ezeknél? 🙂

  Majd ha jön egy sokk, gyorsan emelnek egy hatalmasat, addig pedig kockáztatnak.

  Miután teleszórták az egész országot ingyenhitelekkel, vállalkozásokat éppúgy, mint a lakosságot, nagyon fájna a jegybanknak a kamatemelés, mert a végén ő fizetné ezeknek a kamatait.

  A gyenge forint is jót tesz a jegybank eredményének a devizatartalékok átértékelése miatt, annak meg az alacsony kamat.

  S hát az exportnak is jó a gyenge forint, bár ehhez elvileg nincs sok köze a jegybanknak, mert az elméletileg egy független monetáris szerv.

 • kaan
  ‘Miután teleszórták az egész országot ingyen hitelekkel, vállalkozásokat éppúgy, mint a lakosságot, nagyon fájna a jegybanknak a kamatemelés, mert a végén ő fizetné ezeknek a kamatait.’

  Azt tudod Miklós, hogy Európában a lakosságot tekintve GDP arányosan a 3 legkevésbé eladósodott között vagyunk? Lakáshitelben is.

  Tehát itt még komoly hitelezés bővülés lesz, most már fix kamatokkal és loan-to-value és payment-to-income limitekkel körbebástyázva. Pár éve várom a lakáspiaci rally végét, de most már azt gondolom, még 2-3 évig FELFELÉ menés lesz, mert bővülő hitelezés lesz, 6-8%-os reálbér emelkedéssel.

 • Kiszamolo
  kaan és ennek mi köze ahhoz, hogy nullás hitelekkel szórták tele az országot, ami a jegybanknak fog fájni, ha emelkedik a kamatláb?
 • kaan
  Az a köze, hogy a teleszórás relatív, mert ha igazán teleszórták volna, akkor a lakossági eladósodottság nem alacsony lenne európai viszonylatban.
 • Janos82
  :

  Az alacsony eladosodottsag inkabb arra jo, hogy ne zakozzunk akkorat, ha jon egy valsag.
  Viszont ha a nemetek zakoznak egy nagyot, akkor nalunk se lesz 5%os GDP bovules, hanem orulunk, ha mi nem esunk akkorat.

  En mar regota arra tippelek, hogy ha jon egy sokk, akkor is csak a minimumot akarjak majd emelni, mert a jegybanki alapkamat emelese kevesbe tunik fajdalmasnak, mint egy gyors forintleertekelodes.

  Viszont erre meg nem mertem fogadni:)

 • MHGA!
  Miért fájna a jegybanknak? Aki felvette a hitelt, annak fog fájni, ha nő a kamat.
 • Kiszamolo
  Mhg, annak nem fog fájni, mert ő végig fix nulla százalékot fizet. Viszont az a pénz visszakerül a bankrendszerbe, onnan vissza a jegybankhoz, aki kamatot fizet rá. Minél nagyobb az alapkamat, annál többet.
 • Kiszamolo
  kaan, ez miért is lenne igaz? Lehet úgy alacsony az eladósodottság, hogy mind nulla százalékos államilag támogatott hitel és ez nagyon fáj a jegybanknak. (Persze nem ez a helyzet, csak hogy értsd, mit értesz félre.)
 • kritizátor
  “Mhg, annak nem fog fájni, mert ő végig fix nulla százalékot fizet.”

  Ez nem ugyanaz mint a lakáshiteleknél? Ha emelkedik a jegybanki alapkamat, akkor a hitelkamat is emelkedik?

 • axt
  És mi van akkor, ha veszélybe kerül az ingatlan? Felnőtt embereknek legyen annyi eszük, hogy nem játsszák el a saját ingatlanjukat. Vagy azért baj, mert a leendő örökös elesik az ingatlantól? Azt én úgy oldottam meg magamban, hogy már lemondtam anyám lakásáról. Ha megmarad megmarad, ha eljátssza akkor eljátssza. De én nem fogom kihúzni az adósságaiból, mert ő ássa bele magát azzal, hogy hülyeségeket vesz.
 • axt
  Pál Nagyon jó a kérdés! Pont a napokban fogalmazódott meg bennem is. Ha a saját ismeretségi körömből indulok ki, akkor az kell hogy mondjam, hogy férfiak esetében kisebb a valószínűsége, hogy pénzpazarló lesz. Valahogy a nőkbe kódolva van a rongyrázás, a cicoma, a hülyeségek megvétele. Ezzel persze nem akarom az összes férfit felmenteni, van köztük pazarló bőven, főleg, ha alkoholista. Csak ugye ott már nem a pénzköltés a függőség tárgya, hanem az alkohol.
 • jami
  Én sokkal többet költök: veszem a gyerekek összes ruháját, a kaja zömét, utalom stb. a rezsit, biztosításokat, megtakarításokat, én járok a kocsival (tehát tankolás), patikába stb. A férjem csak a közeli kisboltokba jár. Naponta 🙂
 • Bocsi
  Ma azt mondom, hogy rengeteget kell mondani. Nem egy nagy beszélgetésre készülni, hanem nyomatni kell az üzenetet minden formában. Beszélgetni, hogy volt velük, ő mit látott a szüleitől, és a motivációt felderíteni. Nagyon sok embernek nincs oka panaszra anyagi és tárgyi téren, mégis érezhetően boldogtalan/elégedetlen. Miért van ez így? Ameddig lehet, beszélgetni kell velük, nyitottan, ítélkezés nélkül. Megmondani, hogy aggódom érted. Nem ezt tanítottad, arra neveltél, hogy jobb legyek, okosabb legyek és nem jó irányokat látok. Igenis magyarázza meg és érvelj higgadtan, őszintén. Éreznie kell azt, hogy többre tartod képesnek. Kérdezd meg nyíltan, hogy mit vár tőled, akár mondja ki, hogy ne avatkozz bele. Beszélgetni, konfrontálódni idegtépő tud lenni, de INGYEN van. Kicsit szülői szerepben kell helytállni, és egy szülő sem hátrálhat meg a gyerek hisztije előtt. Állj bele, amíg teheted!
 • Tibi
  Meglepőek a megoldások: pénzügyi tudatosságra szeretnénk nevelni a sokszor szűkölködő, idős szüleinket. Eszközök: pofon, érzelmi és/vagy anyagi zsarolás stb. Az senkiben sem merült fel, hogy le kéne venni minden anyagi terhet a válláról: pl. megállapodni a testvérekkel és fizetni az összes rezsijét, egészségügyi kiadását stb. A nyugdíjas élet Mo-on jelentős anyagi lemondásokkal jár. A legtöbb ember ezt nagyon nehezen vagy egyáltalán nem tudja elfogadni.

  A kérdés máshogy megfogalmazva: hajlandóak vagyunk-e folyamatosan úgy költeni a szüleinkre, mint a gyerekeinkre?