Mit csinálnak a pénzemmel?

A legtöbb házastárs kőkeményen elszámoltatja a másikat, hogy mire költötte a közös pénzt és kiborul, ha szerinte felesleges kiadásra akár csak húszezer forintot is elköltött a másik egy hónapban.

Ha a társasház közös képviselőjét kapja pazarláson vagy sikkasztáson, meg sem áll a rendőrségig, mert a közös társasházi pénzből, így az ő pénzéből is lopott vagy pazarolt valaki.

Ugyanez az embert hidegen hagyja, hogy a választók által megbízott kormány mire költi a közös pénzt. Amit elvittek adóba, ahhoz már semmi közöm, gondolják sokan nagyon-nagyon tévesen, a mindenkori kormányok nagy örömére. Sok kormány mindent megtesz, hogy ez is így is maradjon.

Diktatúrákban alattvalók vannak és uralkodók, az elnyomott alattvalóknak semmi közük hozzá, mire költi a király az összeharácsolt pénzt. Jobb esetben visszakap belőle pont annyit az aljanép, hogy befogja a száját és megelégedjen a sorsával.

A demokrácia lényege, hogy az állampolgárok egyenlőek, akik megbíznak közös képviselőket, hogy bölcsen, korrekten és tisztességesen, a legnagyobb haszon mellett kezeljék a közös vagyont. (A közös vagyont. Ez a lényeg. Ez nem a kormány pénze, ez az embereké, akik a kormányra bízták a közös vagyon hűséges kezelését és ugyanúgy el kellene számoltatni a mindenkori kormányt, ahogy a társasházi közös képviselőt számoltatják el.)

A demokrácia szó a görög demosz (nép) és kratosz (hatalom) szóból származik, vagyis a nép kezében van a hatalom. A változás csak annyi a görög eredeti mintához képest, hogy nem mindenki szavaz mindenről, mint a görög városállamokban, hanem a nép képviselőket választ és az szavaz a nép akaratának megfelelően. Ahol nem a társadalom akarata érvényesül, az egyszerűen nem demokrácia, mert ellentétes a fennálló állapot a szó jelentésével. Hiába próbálunk mindenféle jelzőt biggyeszteni elé, hátha akkor lesz értelme az egésznek, nem lesz több, mint a fából vaskarika kifejezésnek. A vaskarika, ami fából van, az nem vaskarika, hiába hívjuk akárhogy: éghető vaskarika, nem mágnesezhető vaskarika, rozsdamentes vaskarika.

Ezért lenne nagyon fontos, hogy az emberek megértsék, hogy az adóba befizetett pénz még mindig az ő pénzük és igenis érdekelje őket, mire, miért és milyen hatékonysággal költi el azt az állam vagy kinek a privát bankszámlájára vándorol az a pénz.

Az emberek akarjanak beleszólni, hogy vajon a többség akar-e látványsportokra évi 530 milliárd forintot költeni. Mert a kormány senki hobbijára ne költsön a közös pénzből, kivéve ha az emberek többsége is így szeretné.

Ha sík terepre építenek alagutakat az M6-os autópályán, mert abból könnyű tízmilliárdokat ellopni, az is fontos, hogy kiverje az emberekben a biztosítékot, ahogy minden túlárazott közbeszerzés is. Ha csak 20%-kal vannak túlárazva a beszerzések, akkor te pontosan 20%-kal többet fogsz adózni a kelleténél az adott beruházásra és az valakinek a zsebébe landol majd. Pedig a te zsebedben lenne a helye annak a pénznek. Ez kellene, hogy leessen az embereknek. Jelenleg ha valaki egy ilyen cikket olvas, hány tízmilliárd tűnt el, csak megvonja a vállát, mintha őt ez az egész nem is érintené, nem az ő ügye.

(Tudtad, hogy az egyetlen állam Európában Magyarország, ahol még egyetlen kormány sem bukott meg soha, legyen bármilyen korrupt, tehetségtelen vagy kétbalkezes? Legyen bármekkora botrány vagy válság, nálunk egyedül minden kormány kitöltötte a négy évét, maximum vezetőt cseréltek, mint a szocialista kormány idején. Hogy ez alapján a magyar nép bárány-e vagy inkább birka, nem tudom, de azért jól mutatja, mennyire azt gondoljuk, hogy a nép nem szólhat bele az ország dolgaiba. Ezen kellene nagyon gyorsan változtatni.)

Azt is látni kell, hogy az állam csak azt a pénzt tudja szétosztani, amit másoktól elvett. Nincs olyan, hogy nyugdíjasok ingyenes utazása, csak olyan van, hogy szűk négymillió adófizetőtől elvesznek 137,5 milliárd forintot “Szociálpolitikai menetdíj támogatás” címszóval. (Egyébként ez miért nőtt 50%-ot a 2021-es költségvetésben az eddigi 91 milliárdról? Hamarosan bejelentenek valami támogatást, ami eddig nem volt? A gyerekesek is “ingyen” utaznak majd, nem csak a nyugdíjasok?)

Olyan sincs, hogy 10 milliókat szórunk a semmiből a nép közé CSOK és egyéb címszóval, olyan van, hogy 296,654 milliárd forinttal több adót szedünk be és azt osztjuk vissza az istenadta népnek “Lakásépítési támogatások” címszóval és 67,5 milliárd forinttal több adót vetünk ki “Babaváró Hitel támogatása” címszóval. (A számok a jövő évi költségvetés-tervezetből vannak egyébként.)

(Nem, te kis csacsi, ez nem úgy működik, hogy ugyanannyit fog elvenni az állam, mint eddig és ugyanannyit is fog költeni, csak te most visszakapsz extra 10 milliót. Az állam ennyivel többet fog elvenni tőled és másoktól az eddigieken túl és abból lesz pénze még többet “adakozni”.)

Arra gondoltam, tegyük plasztikussá, mennyit is fizetsz TE SZEMÉLY SZERINT egy-egy kiadásra.

Magyarország lakossága 9,77 millió fő, ebből néhány százezer külföldön él, legyen mondjuk 9,5 millió lakos itthon. Vannak eltartók és eltartottak, de egyszerűsítsük a dolgot. A te családod négy fő a példa kedvéért, ezért nézzük meg, hogy a te családodra mennyi adóbefizetés jut egy-egy tétel esetén.

Vannak kiadások, amikre te személy szerint nem költenél, de attól még szükséges, ilyen lehet mondjuk a honvédelem, de mondjuk ha választhatna, kevés győri költene a debreceni villamos felújítására akár csak egy fillért is. Attól ezek még szükséges kiadások.

Vannak kiadások, amin lehet vitatkozni, hogy mennyi legyen, ilyen mondjuk a szociális kiadások, ami sokak szerint kevés, sokak szerint túl sok és sokak szerint túl kevés és az is rosszul van elosztva. De azért vannak választások, hogy szavazz olyan pártra, amelyik szerinted jól kezeli ezt a kérdést.

Azonban fontos, hogy akármilyen politikai erő is van hatalmon, el legyen számoltatva, mire mennyit költ a közösből és vajon az emberek akarják-e ezt. Mert még egyszer, szájbarágósan: a kormány kizárólag a te pénzedet költi, nem egy pénzfán terem ez az összeg, amit a kormány csak úgy leszüretel és eldönti, hogy berakja a raktárba vagy szétszórja a nép közé. A kormány nem a saját pénzét osztogatja vagy költi el, hanem a tiédet.

2019-ben a kormány a tervezettnél kétezer milliárd forinttal több adót szedett be, ezt a pénzt mégsem államadósság törlesztésre fordította vagy adócsökkentésre, hanem mindent elköltötte az év végén, nehogy véletlenül pluszos legyen a költségvetés. (Egyébként előtte való években is ugyanígy tett.)

A kétezer milliárd forintos plusz adóbevétel ellenére sikerült összehozni az eredetileg betervezett 1,2 ezer milliárd forintos mínuszt, még akkor is, ha ehhez vasvillával kellett kihányni a pénzt az ablakon az év vége felé.

Hogy tudj hová tenni kétezer milliárd forintot, 2019-re áfa bevételből 4,3 ezer milliárd forint volt előirányozva a világ legmagasabb áfakulcsával. Vagyis a kormány a pénz elverése helyett úgy is dönthetett volna, hogy az áfát megfelezi idén, mert annyi is elég lett volna, ha azt a pénzt nem veri el.

Vagy be sem szedi adóba, ekkor a te négytagú családod zsebében 842 ezer forint maradt volna 2019-ben. Ízlelgesd: mintha havi 70 ezer forinttal többet kerestél volna tavaly.

Az államadósság évtizedek óta folyamatosan nő, mert minden magyar kormány normálisnak veszi azt, hogy minden évben többet költ, mint keres (akkor is, ha véletlenül sokkal több adó folyik be, mint eredetileg tervezték, lásd fenn.)

Csak hogy lásd összefüggéseiben, az Unió 27 államából 17-ben pluszos volt a költségvetés, mi egyike vagyunk annak a tíznek, aki szükségesnek érezte, hogy tovább növelje az államadósságot, annak ellenére, hogy kétezer milliárddal több lett a bevétele a tervezettnél.

A kamatok, így az államadósság kamatai is soha nem látott alacsony szinten vannak már nagyon régóta. Ennek ellenére is a 2021-es költségvetésben közel ezermilliárd forint van betervezve kamatfizetésre.

A te kis családod kifizet az államadósság kamataira 421 ezer forintot évente. Ja, és az adósságotok kicsit több csak, mint 14,1 millió forint, amit az állam a ti nevetekben is felvett.

Ha az állam azt a pénzt nem költené el, amennyivel kevesebb kamatot fizet az adósságra, mint tíz éve, csak azzal évi bő ezermilliárd forinttal tudná csökkenteni a 33,5 ezer milliárdos államadósságot. Ebből az egy tételből háromévente lehetne 10%-kal csökkenteni az államadósságot és az arra fizetendő kamatot is. (Ezzel ellentétesen bő 55%-kal nőtt az államadósság az elmúlt 10 évben. Cikk.)

A látványsportokra elköltött tavalyi 530 milliárd forint belekerült a családodnak 223 ezer forintjába. Csak megerősítésül: egyetlen év alatt került nektek ennyibe a látványsportok támogatása.

A “Lakásépítési támogatások” 296 milliárdja 124 ezer forintjába kerül évente a családodnak.

A két hétig se tartó úszó vb 140 milliárdja a családodnak belekerült 60 ezer forintjába. A másik szóba jöhető mexikói helyszín azért lépett vissza, mert sokalt volna 27 milliárd forintot költeni rá az adófizetők pénzéből.

A roppant fontos atlétikai stadion, aminek az építése még messze nincs kész, más most közel százezer forintjába került a családodnak. Ahogy a Puskás stadion se volt sokkal olcsóbb és ezekben a kiadásokban a fenntartás éves költsége természetesen még nincs benne.

A hajdúnánási motoros pálya 64 milliárdja (az összeg már most tovább nőtt 800 millióval) a családodnak 27 ezer forintjába fog kerülni. Ha a következő hónap végén nem tudsz megvenni valamit, jusson eszedbe, hogy de legalább lesz egy motoros versenypálya Hajdúnánáson a hiányzó pénzedből, ami úgy kellett mindenkinek, mint tanyába a villany.

A közszolgálatinak mondott tévé és rádióadókra is kifizetsz néhány fillér híján 50 ezer forintot jövőre akkor is, ha egyszer nem kapcsolsz azokra a csatornákra. Nem is olyan drága az a Netflix és HBO, a közszolgálati tévé sokkal többe kerül neked, csak nem tudsz róla.

Jövőre is el kívánunk verni 34,96 milliárdot arra, hogy a diákokat két hétre külföldre utaztassuk, hátha ott megtanulnak külföldiül két hét alatt, ha már 12 év itthoni nyelvtanulás nem volt erre elég. Ennyi pénzből talán hatékonyabb lenne egész évre alkalmazni még 8400 nyelvtanárt. Addig is, te is fizetsz ezért a roppant hatékony lehetőségért 14,7 ezer forintot, ami aprópénznek tűnik, de sajnos nem ez az egyetlen ilyen tétel.

Csak az MLSZ működésére 8,497 milliárd forint fog elmenni jövőre.

A 13. havi nyugdíj a tervek szerint 77 milliárd forintjába fog kerülni az adófizetőknek jövőre, nyugdíjra összesen 3.915 milliárd forintot fogunk elkölteni a tervek szerint.

A 700 milliárdosra becsült kínai vasútvonal, aminek a megtérülését és értelmét senki nem érti (kínai kölcsönpénzből építünk a kínaiaknak vasútat a saját költségünkön), a kormány pedig minden ezzel kapcsolatos iratot titkosított is talán harminc évre, hogy ne is érthesse senki, ez belekerül a családodnak közel 300 ezer forintjába. Ha jövőre nem lesz pénzed nyaralni, legalább tudni fogod, miért. Mert ennyivel többet kellett bedobni a közösbe. (Na jó, nem jövőre, mert hitelt veszünk fel rá, így majd akkor fogják bevasalni rajtad, amikor a hitelt kell visszafizetni.)

A magyar állam GDP arányosan az uniós átlag közel háromszorosát költi vallási, kulturális és szabadidős tevékenységre, ahogy az államigazgatás költsége is nálunk a legnagyobb.

Az állam jövőre 23 465 milliárd forintot kíván beszedni adók, járulékok, illetékek és vámok formájában és ennél 1491 milliárd forinttal többet kíván elkölteni.

Ha legközelebb olvasol 30 meg 50 milliárdos költséggel megrendezett vadászkiállításokról, eukarisztika konferenciákról vagy bármi hasonlóról, mindig jusson eszedbe, hogy az a te pénzedből van és pont annyira háborodj fel rajta, mintha a házastársad hagyott volna ott a ruhaboltban néhány tízezer forintot feleslegesen vagy a társasház közös képviselője kopogtatna újabb ötvenezer forintért, mert mondjuk ő szeretne pálmafákat látni a társasház kertjében és szeretné, ha összedobnátok rá a pénzt közösen.

Ja és nem, ez a bejegyzés nem politikáról szól, hanem arról, hogy a közös pénz az a te pénzed is, ezért kérd mindig számon azoktól, akik elveszik tőled. Mindegy, hogy éppen milyen pártnak hívják azt.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

40 millió forintos életbiztosítás havi 5.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Új vagy a blogon? Itt találod a fontosabb írásokat összegyűjtve.

Share

377 hozzászólás

 • Joy
  Négyévente elszámoltatásra kerül minden kormány az országban. Lehet birkázni, de valóban a választó a “hibás”, ha az ellenzéknek csak egy kövér, kétes múltú vállalkozóra futja, mint legutóbb Borsodban? Ráadaásul a demokráciában, aki 51%-kal nyer, azt nem akarta a választók majdnem fele. Egy népszavazáson nemcsak a stadionépítést, de pl. a BKK állami támogatását is leállítanák az emberek, mivel a magyar választók kevesebb, mint fele használja, mind ezt, mind azt. Ezért ebben a formában mind2 felvetés inkább demagóg. Viszont a demokrácia idealizálása mellett a diktatúra démonizálásával nem értek egyet. Ha a diktatúrát úgy fogalmazom meg, hogy olyan vezetési forma, ami nem a népakaratra támaszkodik, akkor látható, hogy leginkább ez jellemző az életre a gyermekkortól kezdve, az iskolán át, a munkahelyi hierarchiáig. Az élet többnyire nem demokrácia: van szülő, van tanár, majd főnök/felettes.
 • Dani
  Végre megint olyan cikk ami igazán összeszedett és elgondolkodtató. Ez tetszett.
  Rendesen meg vagyok lepődve, hogy az eddigi kommentek között még nem volt egy “hitében megbántott” fikázódó sem, de azért nem félek, lehet csak túl friss a cikk 😀

  Azoknak akik azt kérdik,h kire szavazzanak.
  Szerintem 2 féleképpen lehet megközelíteni és egyik sem az,h nem megyek szavazni. Az egyik,h leszavazol a szíved szerint ez tiszta sor. A másik, hogy ha a fidesz ellen akarsz szavazni de nincs kire, akkor leszavazol a legnagyobb támogatottságú ellenzékre.Miért?
  Azért mert így csökkented a Fidesz koncentráltságát és építesz egy fókuszáltabb ellenzéki csoportot, akik persze még így is kevesen lesznek, de TÖBBEN mintha nem szavaznál rájuk. Épp ez a lényege az összefogásnak és épp ezért sikerült ezt Bp-en megvalósítani.

  Egyébként vérlázítóan szomorú a sötétség Mo-n.
  De úgy őszintén és igazán 🙁

 • Szabolcs
  Hali!
  Kiszámoló! Az a nagy helyzet, hogy személyeskedő hozzászólás a Dittával való “vitában” csak Neked volt. Ami nem lenne baj, csak fura, de így, hogy igazad sincs, úgy azért lehet, nem néz ki olyan szépen.
  Ami diplomát és egyebeket jeleztél, az szép és jó, de ha a vakbelem fáj, úgy a legtöbbdiplomásabzseniális fogorvos sem fog tudni segíteni. Szóval lehet, hogy a vállalati pénzügy phd 5-ös, de úgy néz ki, az állampénzügyeknél és a makroökonómiánál hiányoztál… Szóval savazhatod, hogy mennyire előről kéne kezdenie, és nem akarod Te oktatni, de nagyrészt igazat írt, leegyszerűsítve egy blog szintjére.

  Az vitathatatlan, hogy lehetne hasznosabban költeni, de nem véletlenül számít bele a GDP-be például a feketegazdaság…

  Ha nem küldöd ki, az sem gond, csak ne élből hülyézz bárkit, akinek más a véleménye, még ha ő is a “halkabb”. Visszatetsző tud lenni pláne, ha nincs is igazad.

 • Hazavágyó
  mondjuk a politikai stabilitás elég fontos része egy egészséges nemzetgazdaságnak. Ahogy is említette a turmixot tényleg nekünk kellene közvetve és közvetlenül lenyelni. Csak gondolj bele, hogy milyen külföldi beruházás tudna megvalósulni egy ilyen szélforgó-kormány által? Elárulom, semmilyen. A cégeknek stabilitás kell, és igen, a szar rendszer is jobb, mint a káosz. (és akkor még a háttérmegállapodásokról szó sincs.) Arról nem beszélve, hogy szvsz egy ilyen kormány 1 éven belül megbukna, és az emberek újabb 2/3-dal szavaznák vissza a Fideszt, hiszen az egyszerű ember azonnali eredményt akar. Arról nem beszélve, hogy egy ilyen nagykoalíció rettentő drága, ugyanis mindenki helyet akar magának: lásd Bp, ahol 30% több alpolgármester van, csakhogy mindenkinek minden frakcióból legyen helye. Győrben kevesebb hely van, mint ahány párt, így ezekért a polginál lobbiznak külön. 🙂
 • Igazmondó
  Leváltjàtok a fideszt de rá másfèl èv mùlva itt fogtok rinyálni hogy jöjjön vissza a Viki, mert már unjátok hogy nincs munkátok hónapok óta…
 • Robird

  Megertem a frusztraciodat, fiatal, kozepkoru embereken latok hasonlot a kollegaim kozott is, a kulonbseg csak annyi, hogy ok a munkahellyel kapcsolatban erzik ezt. Regota figyelem a jelenseget es szerintem sok esetben a tapasztalat hianya okozza.
  Ha gyerektelen vagy, oszinten javaslok par ev kulfoldet. Akkor sokkal realisabban fogod latni Magyarorszagot.
  En is tudnam sorolni, hogy mi szar, de vagy valtoztass rajta, vagy ne foglalkozz vele es foglalkozz a sajat kis koreiddel, vagy menj el. A legrosszabb a dohogas es ebben az orszagban minden szar hozzaallas.
  Ez az ami megkeseriti az eleted.
 • EL Presidente
  Amíg az ellenzék a szavazókat akarja lecserélni, addig a kormány többé kevésbé, de el tudja adni a “terméket” a szavazóinak.Ez a demokrácia, ami nem feltétlen jelenti azt hogy mindenkinek szipi szuper és magas az életszínvonal. Valójában a gazdaság pont hogy a kvázi egyeduralom esetén fejlődik. ( lehetne kifejteni: Apple/ Kínai kezdeményezések/ katonai fejlesztések stb. miért valósulnak meg és az agyonszabályozott demokráciák miért maradnak le ).
  Amúgy az életszínvonalhoz nem kell feltétlen demokrácia. Ahhoz bevétel kell, sok cég, ami a világ vagyonát szippantyúzza haza. Vannak királyságok / hercegségek és puha diktaturák ahol magas az életszínvonal és vannak demokráciák ( pl USA) ahol 20-30millió ember nyomorog.
  Valaki írta h lázadás meg majd jól elzavarják a kormányt. Ez nagy tévedés, lázadás csak éhinség, és súlyos külső nyomás / adósság esetén van. Itthon tele a szupermárket.
 • MitÉrtekÉnHozzá
  Apróság ugyan,de nem teljesen fair idevenni a szociális kiadásokat.nyugdíj pl).A nyugdíjasoknak ugyan van része akik hivatalosan nem fizetett adót(pre1988),de az ő béreik meghatározottak voltak és a cégek bevételei az állam zsebében kötöttek ki így v. úgy(kb mindegyhogy adok neked 100 ft-ot te meg visszaadsz 20at vagy eleve csak 80at adok neked)
  ugyanakkor a nyugdíj,TB stb a közös gondoskodás alapjai.Pl hogy a tetszőleges 4 fős család 2 gyereke orvoshoz megy és nem kell érte fizetni(közösen fizetik az adózók) Ha a 4 fős család két felnőttje nyugdíjas lesz,ők is ebből fognak részesülni. (ugye a felszámolt magánnyugdíjpénztárak… 🙁
  “Enyhe” állami túlárazás és “minimális” korrupció mindenhol van-nem kéne,de van.Ami komoly baj,az a pofátlanság mértéke, de ez meg pártfüggetlen.
  Kicsit olyan mint a foci: a partvonalról könnyű megmondani. lehet pártot alapítani és nyerni és jól megmutatni. 🙂
 • tumpara
  Helmholcz: na jó, de januártól augusztusig nem nem is építesz utakat, állsz be rendőrnek, orvosnak vagy focistának. 🙂 Szóval elgondolkodtató az analógiád, de azért kapsz is valamit az adókért cserébe (persze a mérték lehetne jóval nagyobb).
 • Dani85
  @Gábor
  Évekkel ezelőtt olvastam egy cikket (tanulmányt, nem tudom minek nevezhető), amiben azt írták, hogy ezen a nyomvonalon tényleg szükséges volt alagutat építeni, viszont, ha pár kilométerrel arrébb lett volna (és lehetett vona) a nyomvonal, akkor már nem kellett volna egy alagút sem. Linket nem tudok küldeni, mivel fogalmam sincs milyen portálon, és mikor olvastam.
 • Trolldetektor

  Javaslom mindenkinek, hogy lopjuk el Ditta összes(!) pénzét, és költsük magyar termékekre. Mindenki jól jár! Ditta is!

 • Hardy
  A költségvetési deficit nincs közvetlen összefüggésben a gazdaságban forgó pénz mennyiségével. Olvass utána a jegybankok és bankok működésének. Természetesen egyébként a gazdaságban jelen lévő pénz mennyiségéből sem következik egyértelműen az infláció szintje, annak ezer más tényezője van, például – hogy csak egyet mondjak – a gazdasági szereplők inflációs várakozásai.

  Többek között ezért (is) butaság amit mondasz, remélem segítettem.

 • Bb85
  En ugy tudom, hogy nem vilagelso az AFAnk…csak a 4. legmagasabb. Bar kb. azok koze a ‘fejlett’ orszagok koze tartozunk, ahol magasabb.
 • Tünde
  A jogi mozgástér valóban érdekes, s már az elszámoltathatósággal összefüggésben. Az, h. a kirívó ktsgvetési károkat okozó történések körében miből _nem_ lett ügy, az eddig is a (jól odapozícionált) főügyész személyétől erősen függött. Az utóbbi 20 évben csak 2006-10 között nem ő volt a főügyész s tavaly még 9 évre megszavazták. Nemrégiben a Kúria új elnöke (csakis ő volt e “főbírói” szerepbe elfogadható, aha: többszörös tv változtatás révén és nulla bírói gyakorlattal, de ő ám a főügyésznek egykori helyettese) mögött is felsejlik, hogy a színjátszókör fokozatosan készül az elszámoltatásra. Ill. annak hatástalanítására, elvégre 2022 utánra is kell gondolni. Vélhetően a bagázson belül is csodálkoznak, h. ily könnyen ment a darálás. S míg a polgári jogérvényesítés időhúzásos, ütemesen vizsgálat alá vonnak vagy pénzügyileg lehetetlenítenek olyanokat, akik visszaélést merészelnek leleplezni.
 • M6
  Az M6 alagúthoz kis adalék, még az is lehet, hogy van értelmes műszaki magyarázat:

  “A tervezési szakasz különlegessége, hogy a vonalvezetés a Geresdi-dombság területén keresztirányú völgyeket keresztez. … Az RKHT-hez készített részletes földtömegszámítások alapján az első hossz-szelvény változatban kb. 7 millió m3 föld fölösleg mutatkozott. … Az esztétikai, műszaki és tájvédelmi szempontból kedvezőtlen 20-40 m mélységű bevágások és földfölösleg miatt merült fel az autópálya alagútban való vezetése. Ezzel a megoldással már kb. 70 %-kal volt csökkenthető a jelentkező földfelesleg.”
  geoplan.hu/references/cvfafdssadf/#referenciak

 • Husz János Puszita
  Ditta bizonyára nem hallott még az offshore számlákról. Az a bizonyos yacht sem a magyar tengeren hajózik, ha jól tudom. A lopás és hanyag kezelés azzal okoz óriási károkat, hogy a gazdaságban forgó pénz nem hatékonyan hasznosul, nem oda kerül, ahol a legnagyobb hozzáadott értéket termelik. Ezzel az egész ország növekedési potenciálját, az általános jólétet fogja vissza. Az erkölcsi károkról nem beszélve. Ha Dittanak igaza lenne, akkor uritsuk ki a börtönöket, hiszen a tolvajok és csalók jót tesznek a gazdaságnak.
 • okosban megoldjuk
  Tény, hogy Magyarország 30 évet eltékozolt. De szereztünk tapasztalatokat is. Pl: 1 a kormány lehet cinkos is egyéni üzelmeinkhez. 2 nem volt még olyan kormány, aki jól gazdálkodott volna 3 Magyarországon a többség értékrendje nem nyugatról származik 4 a fidesz nem középszerű párt, sikerült kiépítenie egy rendszert ami konzerválja a hatalmát és van egy irányuk amerre haladni akarnak szemben a korábbi versenyzőkkel. Stb. Ezen tényezők összességéből jutottunk idáig 30 év alatt.
  Igen jó lenne beleszólni úgy hogy másra szavazok de kire? A legtöbb amit remélhetek hogy Orbán helyett egyszer megjelenik Lázár. Vagy ki?
 • GáborBp
  Jó cikk. Miklós néha hamarabb felidegesíti magát, jobb elengedni.
  A társadalom többségét bármit is mond, nem érdekli a közgazdaságtan elmélete.
  2006 után egy morális válság után jött a pénzügyi, az már sok volt.
  Most is súlyos morális válság van, de pénzügyi nincs, akkor is ha vannak arra utaló jelek hogy lesz a jövőben.
  Ezért a konklúzió az a többségnek, hogy jobb ez mint volt.
  Amíg nem alakul ki egy tömeg akinek már olyan nehéz lesz hogy azt érzi, már nincs veszítenivalója, addig nem lesz semmi.
  Egy károsult, kritikus tömeg ha kialakul egyszer, akkor lehet.
  A tévedés jogát fenntartom.
  Ne idegeskedjetek.
 • Helmholcz
  igazad van, helytelenül fogalmaztam, a lényeg az volt, hogy azért cserébe közszolgáltatásokat és állami projekteket kapsz. Mivel ez konkrétan több, mint amiért kenyeret és hajvágást vehetsz, illene is jobban figyelni rá, egyrészt az értelmes közszolgáltatások minőségére, másrészt megkérdőjelezni a többi értelmét.
 • István
  Amúgy szerintem az sem igazságos, hogy az itt élő emberek adóját romániai, és más külföldi “befektetésekre” költik.

  “A támogatások Erdélyben a legnagyobbak: körülbelül 145 millió euró érkezett 2017-ben – és egy hasonló összeg jött 2018-ban is. Tavaly Magyarország létrehozta a Pro Economica alapítványt – a Szlovéniában és Szerbiában is létrehozott kisebb alapítványok másolatát –, mivel kisebb támogatások formájában 312 millió eurót ígért a helyi mezőgazdaság fejlesztésére.”

  napi.hu/ingatlan/sapientia-alapitvany-magyar-allami-finanszirozasu-erdelyi-magyar-tudomanyegyetem-fenntartoja-muemlekepuletet-vett-kolozsvaron.712210.html

  balkaninsight.com/2020/01/30/ugy-elni-mint-magyarorszagon-hogyan-finanszirozza-orban-a-romaniai-etnikai-parhuzamossagot/?lang=hu

 • Bence
  Miklos for President! 🙂
 • V.A.Laki
  Marie Antoinette-rol annyit, hogy a forradalom nem tort volna ki, ha nem lett volna megelozoen nagy ehinseg, es a rekord magas allamadossaggal rendelkezo kormany nem dontott volna ugy, hogy pazarlas ezt kezelni. (Ebbol is latszik, hogy Orban mennyivel nagyobb geniusz, o osztja a krumplit.) Ugy latszik, hogy a rosszul elkoltott penz nem folyik at spontan jo helyekre. (Az udvartartas altal elbaszott penzbol nem szervezodott spontan elelmiszersegely.) De a “penz az orszagban marad” erv amugy is kb. olyan, mint hogy az agyverzes nem betegseg, hiszen a szervezeten belul marad a ver.

  Szerintem egyebkent az is naivitas, hogy a penz az orszagban marad. Jut belole kinanak, az oroszoknak, Rachel svajci maganiskolajanak, az adriai jachtok gyartoinak, a kokain termeloi es elosztoi pedig vesznek belole bitcoint. Nem 1730-at irunk, harom kattintas es mar is egy masik foldreszen van a penz.

 • hopkinsz
  Az a baj, hogy ha azon bosszankodok, hogy mennyit lop a(z éppen aktuális) kormány, sokan csak annyit tudnak mondani: “De még mindig jobb mint a másik párt, mert ők még többet lopnak!”
  Miért kellene nekem választásokkor arra szavazni aki “csak” kevesebbet lop? Miért nem várják el sokan, hogy az ország vezetői becsületesek legyenek?! Tudom a becsületes politikus az ritka mint a fehér holló, de ha már igény sincsen rá, az baj…
 • Kiszamolo
  Gábor, nem idegesítettem fel magam, de ez nem az a szint, ahol neki kellene állni vitatkozni. De még egyszer, akinek van kedve, győzze meg, ha tudja. Nekem erre se időm, se kedvem, se erőm.
 • Blend Ahmed
  “Ahol nem a társadalom akarata érvényesül, az egyszerűen nem demokrácia, mert ellentétes a fennálló állapot a szó jelentésével.”
  Most csak a gazdasági vetületre tértél ki, de alapvetően ezt gondolod a többi területre is? Pl. ha az emberek többsége szeretné a halálbüntetés visszaállítását, de ugye ezt a “felvilágosult” politikai elit nem teszi meg, akkor most demokrácia van vagy sem?

  “A legjobb érv a demokrácia ellen egy ötperces beszélgetés egy átlagos szavazóval.” (Churchill, állítólag 🙂

 • Kiszamolo
  Bb85, én meg úgy tudom, hogy még egy szigeten van szintén 27% és ennyi. Akinek van kedve, kikeresheti.
 • Blend Ahmed
  “Hogy ez alapján a magyar nép bárány-e vagy inkább birka, nem tudom, de azért jól mutatja, mennyire azt gondoljuk, hogy a nép nem szólhat bele az ország dolgaiba.”

  Egy-két kirívó esettől (taxisblokád, 2006 Őszöd), tényleg nyugalom van az utcákon – de ezt a mindenkori kormány előnyként adja el a befektetőknek, hogy itt bezzeg nincs tüntetés, nincs zavargás és nincs országos sztrájk. Sőt, szakszervezet sem (lásd Suzuki).

 • iambandee
  Kiszámoló,
  Szerintem a cikked mondanivalójában egy feloldatlan ellentmondás húzódik meg.
  A demokráciának valóban az a lényege, hogy a nép dönt, ugyanakkor te arra biztatod a démoszt, hogy döntsön körültekintőbben, a számokat ismerve. (Azaz jelenleg a nép nem dönt jól.)
  Ha a demokráciát komolyan vesszük, akkor ne kérdőjelezzük meg a démosz döntését. Akár azért, mert nem ismerik az adóforintok útját, akár azért, mert a pénzügy-gazdaság mellett más FONTOS szempontjaik is vannak, (szavazó)joguk van úgy dönteni, ahogy nekik tetszik. (Mégha ez neked nem tetszik is:)
  Nem rád mondom, de aki szerint a többség nem elég demokrata, sokszor épp ő maga nem demokrata.
  (Az a nem-demokrata, aki mondja:)
  El kell fogadni a demokráciát akkor is, ha nemcsak a pénzügyileg tudatosak szavaznak,
  de az is legitim álláspont, hogy nehezen tanítható démosz miatt nem a demokrácia a legjobb államberendezkedési forma.
 • eDemokrácia
  Magyarországon soha nem volt demokrácia, mert ahhoz demokraták is kellenek. Itthon a legnagyobb kisebbség diktatúrája van a többség felett. Nem 2010 óta, hanem előtte is. A 4 évenkénti szavazási lehetőség az egy demokratikus intézmény, de nem garantálja, hogy demokrácia is lesz tőle.
  A demokrácia azt jelenti, hogy a népnél van a hatalom, a hatalom pedig munkával és felelősséggel jár. Ha ezen munka nélkül szavaznak, akkor az nem demokrácia, és a szavazó emberek teszik nem azzá, ez a nép hiábja.

  A magyar emberek nem akarnak semmiért felelősséget vállalni és gyerekek akarnak maradni, ezért itt diktátorokat/apákat választanak, akik atyáskodnak felettük, mert ők nem tudnak az élet vezetéséről, a számlákról és megélhetésről, ami itt az állami pénzeket jelenti.

  A demokráciát meg kell tanulni, és csinálni kell folyamatosan, nem lesz magától és nem az én véleményem diktatúráját jelenti!

 • SB
  A cikkben leírtakkal összességében egyetértek, ez a rész azonban sántít:

  “Tudtad, hogy az egyetlen állam Európában Magyarország, ahol még egyetlen kormány sem bukott meg soha”

  Tény, hogy a rendszerváltás óta nem volt olyan kormányválság, ami miatt új választást kellett volan kiírni ciklus közepén. Viszont szerintem ez nem (csak) azon múlik, hogy a magyar választópolgár mennyire birka. Más országok választópolgárai is birkák, mégsem lopják ki ennyire a szemüket ill. mégis megbukik egy-egy kormány. Meg lehet nézni a KKE régió kormányait a 90-es években, kormányválság kormányválság hátán.

  A probléma nagyobbik része az alkotmányos berendezkedés, más szóval fékek és ellensúlyok rendszere. Értsd: mind a ’89-es Alkotmány, mind a 2012-es Alaptörvény úgy lett megírva, hogy ne nyisson teret egy ilyen ciklusközepi bukásnak.

  (Ajálott irodalom: parameter.sk/kategoria/cimkek/az-nem-ugy-van

 • 2cents
  “ha pár kilométerrel arrébb lett volna (és lehetett vona) a nyomvonal”

  Nem lehetett, itt kellett lenni a nyomvonalnak, mert W politikus úr itt vásárolt fel földeket olcsón pár évvel korábban, és azokat kellett a közös pénzből drágán megvennie az államnak, hogy W politikus úr gazdagabb legyen, és ezzel az egész ország jól járjon (dittai értelemben), úgyhogy kellettek az alagutak is.

 • Pampalini
  “Van egy elméletem hogy ha a 10 milliós országból szisztematikusan 1-2 generációnként kiveszed az értelmiséget, illetve azokat akik nem akarnak megalkudni, akkor nos… ez marad amit látunk.”

  Sajnos igazad lehet. És úgy tűnik, addig nem is lesz itt forradalom, amíg “el lehet menni”. Én hülye meg itt stresszelek, hogy ha 1x zárják majd a határokat, mert kilépünk/kiraknak az EU-ból, a sorompó megfelelő oldalán álljak.

 • Miklós
  A cikk nagyszerűen leírta a dolgok egyik felét. Én annyit tennék hozzá, hogy ezekből az ellopott közpénzekből épülnek az új munkahelyek és lakások a bevándorlóknak, a kormány által támogatott vállalkozók által (akik nagyszámban, szintén bevándorló magyarok). Úgyhogy, ez egy negatív visszacsatolás az értelmiség elvándorlásának problémájára. Éppen emiatt , hiába készíted a szavazatod, mert a költések megtisztitása ellenére is ezek az emberek hozzájutnak majd a pénzükhöz, mert senki másnak, aki még itt van, nincs sem tőkéje, sem tudása, hogy konkurenciát jelentsen nekik. A megoldás az lenne, ha nagyobb számban kérnék számon az emberek mindezt, de vezető értelmiség nélkül erre nincs esély. A Kárpát-medence már legalább 100 éve éléskamraként funkcionál és úgy néz ki, hogy fel is fogják élni belőle az összes tartalékot.
 • Éjszakaibagoly
  Sziasztok,

  az azért megvan, hogy a Fidesz túl van több bukáson, és kormányzáson? Sztem rájöttek, hogy olcsóbb a tömeget manipulálni a médiával, mind állandóan ígérgetni, és be is tartani valamennyit. És hogy sokat lop? Naná nem is kérdés, de azért lophatnak ennyit, mert most van miből (több a dolgozó, EU-s források, gazdaság fehérítése stb.). 20 évvel ezelőtt is loptak az akkori viszonyokhoz képest, de vagyonokat nem tudtak összelopni néhány év alatt… Ezek tények és nem, nem jó az irány…

 • Pettyeslille
  Fuggetlenul attol, hogy politikailag melyik oldalon allok, es nem, nem vagyok fideszes, de ennek a cikknek a hangulatkeltesen kivul semmi mas hadzna nincs. Penzugyi, gazdasagi cikket szivesebben olvasnek.
 • Gary

  Még ha két évig nem lenne semmi új beruházás, akkor is jobban örülnék az összellenzéki koalíciónak, mint a NERnek. A jelen helyzetben meg az a kérdés lebeg mindenki feje felett, hogy a szeretett vezető által szorgosan rázott pofonfa gyümölcsei mikor kezdenek potyogni.


  Ha feljönne maga az Ördög a kénköves pokolból és kérné a szavazatomat a NER elsöpréséért, megkapná. Ennyire nem a jelenlegi állapot a kisebbik rossz.

  @péter
  Egykulcsos SZJA? Tényleg ilyen kevés az árad?
  Az X-eddel van lehetőséged esélyt adni az országnak, hogy jobb hellyé váljon, vagy visszanyomni a korrupcióbűzös mocsárba, amiben fuldoklik. Pár (amúgy egyre kevesebbet érő) forint és a részigazságokra épülő, félig jogos igazságérzeted miatt inkább az utóbbit választanád? Én is nagyon jól járok az egykulcsos SZJAval, de ezt az érvet kritikán alulinak gondolom.

 • Kiszamolo
  Pettyeslille, olvasd el még egyszer, miről szól….

  Ha neked ez nem gazdaság és nem is pénzügy, akkor nem tudom, mi lenne neked az.

 • Miklós
  “Amúgy szerintem az sem igazságos, hogy az itt élő emberek adóját romániai, és más külföldi “befektetésekre” költik.” Azon “befektetések” hozamát zömében Magyarország, emellett Németország és Ausztria aratja le, mivel pont ezen befektetések miatt viszik oda az emberek a pénzüket. Máris megkaptad a választ, hogy miért emelkedett az ingatlanok ára. Emellett mindazok, akik ezekből a pénzekből vállalkoztak, be fognak dőlni a válság és a konkurencia növekedése miatt, mert
  ellepik őket a más nemzetiságű bevándorlók. Így, ők is Magyarországra fognak költözni. Úgyhogy, azt lehet mondani, hogy a saját pénzeden számolod föl magadat, de legalább (ha nem élsz a lakóhelyeden legalább 3 generáció óta) jobban élsz!
 • Pallos Levente

  valasz.hu/itthon/elfurtuk-19887/
  Tudom, a főosztályvezető nem szakember, biztos sértettségből mondja, blablabla.
 • iambandee
  @Éjszakaibagoly “Sztem rájöttek, hogy olcsóbb a tömeget manipulálni a médiával, mint állandóan ígérgetni, és be is tartani valamennyit. És hogy sokat lop? Naná nem is kérdés, de azért lophatnak ennyit, mert most van miből – több a dolgozó…”
  Azért igenis hangzottak el ígéretek a Fidesztől, és nem kispályás tételben.
  Ha már a több dolgozót felhoztad: OV 2010-ben azt ígérte, hogy 10 év múlva 1 millióval több munkahely lesz.
  Akkor mindenki röhögött/gúnyolódott rajta – szerintem te is -, aztán most meg vádolod őket azzal, hogy csak azért nem ígérnek, hogy ne kelljen betartaniuk.

  Akkor lenne igazad, ha a valóság így nézne ki:
  “Olcsóbb a Fidesznek médiamanipulálni, mint teljeskörűen rezsit csökkenteni (és később sem emelni visssza).”
  Vagy: “Olcsóbb a népmanipuláció, mint kőkemény összegekkel támogatni a 3gyerekes családokat.” Ésatöbbi.
  De a valóság nem így néz ki.

 • Šipi
  1. Ditta egy fideszes troll. Értelmesebb fajta, nem egy némethszilárdi szintet böfög vissza, de attól még fidesztrollos színvonal.
  2. Van egy érdekes magyar szavazói vélemény. Megpróbálom lefordítani, majd Miklós kihúzza a csúnya szavakat:

  Sipi, hát ez így nagyon gázos volt, kihúztam a csúnya dolgokat, nem maradt semmi. 🙂

  Talán próbáld meg másképp. 🙂

 • Pettyeslille
  Kedves Kiszamolo!
  Szamomra ez a hangulatkeltesen kivul nem sokat ad vissza es azert mereszeltem leirni a velemenyem, mert mas, hasznosabb cikkeidnek a lelkes olvasoja vagyok. De ez most nalam nem abba a kategoriaba esett. Sokat hallgatok kozgaszdasz eloadasokat, nagy kedvencem peldaul Pogatsa Z. O sem hive a jelenlegi gazdasagi iranyitasnak, de mindig szakmailag epito es gondolkodtato eloadasokat keszit. Bocs, de nalam ez a cikk most nem utotte meg ezt a szintet. De ez csak az en velemenyem, termeszetesen elfogadom, ha masok szivesen belefeledkeznek az adokkapokba.
  Majd visszaterek legkozelebb, addigra biztosan szamomra is erdekes uj cikked lesz.
  Szep estet mindenkinek!
 • N76
  Kedves Miklos,
  Amint erinted egyik irasoddal a korrupciot, es ezt a hihetetlen orszagrablast, azonnal megjelennek a fizetett kormanyparti trollok, es probaljak kodositeni, relativizalni a mondanivalodat.
  Ezek ezert penzt kapnak.
 • Hazavágyó
  Te lehet, hogy igen, de az a sok átlagszavazó, akinek ettől függ a megélhetése, kevésbé moralizál a NER-en, ha a megélhetése múlik rajta, és nincs két évi megtakarítása, mire elül a por, amit kavarna egy ilyen gittegylet megválasztása. Ezzel nem legitimálom a jelenlegi működést, csupán eloszlatnám azt a tévképzeted, hogy ha itt kormányváltás lesz, akkor minden jelenlegi probléma megoldódik.

  A pofonfát meg nagyon okosan rázzák, mert sajnos profik ebben. Gyakorlatilag semmi nem történt EU szinten, pedig nem tegnap kezdték el rángatni azt a bizonyos fát. Javaslat szinten valami alakul, de az is elég gyenge ahhoz képest, hogy 2-3 éve miket helyeztek kilátásba. Nagyon jól tudják, hogy mit kell tenni ahhoz nyugati cégekkel, hogy a politikai színházon kívül valós kár ne érje őket.

 • Tamás
  Nem releváns, hogy az előző kormányoknál mi volt. Most a mostani kormány van, ezzel kell valamit kezdeni, nem azzal, hogy mi volt. Azért, mert régebben is loptak, az nem igazolja a mostani lopást, ez a világ leghülyébb érvelése. Nem tudom, hogy ki tudná jobbá tenni az országot, de amit írtam megoldásnak, annak pont az lenne a lényege, hogy ne is kelljen MEGJÓSOLNOM, hogy vajon ki. Az biztos, hogy a névtelen programokra szavazás, amit írtam már fényévekkel előbbre vinne. Plusz betartatni az ígért programot, ha nem tartja be, leváltani azonnal, mint bármilyen alkalmazottat egy cégnél. Három hónap próba idő pl.
 • Kiszamolo
  cga, éppen mivel is van bajod? Hogy dittát leállítottam a hülyeségeivel, hogy milyen jó, ha ellopják a pénzt, mert itthon költik el meg milyen rossz, ha nem nő az államadósság, mert akkor összeomlik a gazdaság, mint például Németországban. Ja nem, ott csökken 10 éve és ők a legerősebbek Európában.

  Tényleg ilyen idiotízmust kellene cáfolnom pontról-pontra?????????????????????????????????

  Ez még troll szintnek is gyenge volt.

  Ehhez nem értek??????????

  Ez nem makrogazdaság volt, hanem egybites ostobaság. Tényleg egyre inkább az a gyanúm, hogy fizettek neki érte, mert ennyi sületlenséget senki nem hord össze egyébként.

 • Nicholas

  Speciel Ditta első bekezdése teljesen jól leírta a dolgokat: a jegybank (ami egy állami intézmény) teremti a pénz egy részét, illetve befolyásolja, hogy a bankrendszer mennyi további pénzt teremtsen a hitelezésen keresztül. És az is nyilvánvaló, hogy egy növekvő gazdaságban a pénzmennyiségnek is növekedni kell, hogy ne legyen defláció. Ez volt a probléma pl a nemesfémekhez kötött pénzrendszerekkel, hogy ezek kínálata nem tudott lépést tartani a gazdaság növekedésével. Szóval emiatt kár volt lehülyézni meg személyeskedni vele.
  A túlárazott közbeszerzésekkel kapcsolatban szerintem sem volt igaza, de normális hangnemben leírta a véleményét.
  “De még egyszer, akinek van kedve, győzze meg, ha tudja.” Úgy azért elég nehéz vele beszélgetni, hogy elküldted a πcsába meg kimoderáltad a hozzászólását…
 • Gary

  Fun fact: volt ilyen, méghozzá igen, a NERben. Amikor a vasárnapi boltzár eltörléséről volt szó, pár képviselő “lelkiismereti okok miatt” tartózkodott.
  24.hu/belfold/2016/04/12/a-habonyistak-nyertek-ezt-a-kort-a-fideszben/
  Méghogy elvtelen s.nyaló mind! Az igazán fontos kérdésekben kiállnak az országért! (Irónia)


  A döntést Neked kell meghoznod. Javasolnám viszont a kereső használatát, a régebbi cikkek és kommentjeik elolvasását.
  Illetve feltenném azt a költői kérdést, hogy az elmúlt 3 évben mi volt kiszámíthatóbb: a MÁV menetrendje vagy a forint értéktelenedése? Illetve van egy régi mondás, miszerint “ha a német gazdaság tüsszent, a magyar gazdaság megfázik”. Nézz szét a világban és gondold át.

 • Kiszamolo
  Nicholas, akkor kigyűjteném neked a mondanivalóját, tessék:

  “Ha ellopok tőled 1 millió Ft-ot, majd magyar kurvákra költöm, az is a gazdaságban marad, tehát nem loptam el tőled…”

  De nem loptad el Magyarországtól. Max. akkor, ha a kurvák a boltban magyar pisztráng helyett norvég lazacot vesznek.

  Érted ugye? A tőle ellopott pénz nem lopás, ha pisztrángra költik.

  De folytassuk:

  Azt mondtam, hogy nemzetgazdasági szinten a “lopás” csak akkor okoz kárt, ha a pénzt kiviszik az országból.

  Meg ez:

  Egy nullás költségvetéssel működő országban a pénz állandóan felértékelődik, a lakosság meg ül a pénzén, elhalasztja a vásárlásait, ami szépen leülteti a gazdaságot

  Ez egy nettó baromság, magyarázni is kár. (Nézd meg azt a 17 államot, amelyik nemhogy nullás, de pluszos költségvetést csinál.)

  Ahogy ez is:

  Az államadósság pedig lényegében pénzteremtés. Az államadósságot a kormány szedi össze, a pénzt meg a jegybank és részben a bankrendszer teremti. Az adósság növekedéséből egyáltalán nem következik semmilyen pénzteremtés, csak eladósodás és magasabb kamatterhek. Igen, az üres zsebből való költekezés növeli a GDP-t az adott évben, viszont később még jobban csökkenti, amikor vissza kell fizetni kamatostól, de ennek semmi köze semmilyen pénzteremtéshez.

  Az sem igaz, hogy a túlárazás önmagában, nemzetgazdasági szinten lopás lenne.

  Erre mit kellett volna mondanom?????????

  Ezután leolt, hogy milyen ostoba vagyok és ő mindent jobban tud, mert én hülye vagyok mindenhez és a világot ő látja jól.

  Itt állítottam le.

  Főleg, hogy a cikkhez nagyjából semmi köze nem volt annak, amit összezagyvált.

  Nehogy már ilyenekkel álljak le vitatkozni, meg hagyjam, hogy tönkre vágja a hozzászólásokat.

 • Kiszamolo
  cga82, Én kérek elnézést, ha a te ízlésednek ez a cikk éppen nem felel meg.

  Nem tudok és egyáltalán nem is akarok mindenkinek mindig megfelelni.