MNB versenyképességi program

Ma jelent meg az MNB versenyképességi programja, ami 330 pontban vázolja fel, hogyan lehetne versenyképesebb az ország.

Vannak benne olyan dolgok, amiket már harminc éve mindenki megfogalmaz, mégse történik semmi komoly áttörés, mint például az állami bürokrácia csökkentése és az adózással töltött idő jelentős csökkentése a cégek életében. Mást ne mondjak, lassan 25 ígérgetik, hogy a járulékokat elég lesz egy számlaszámra elküldeni és majd a NAV ha akarja, szétkönyveli. Most minimum öt számlaszámra utalsz, van amelyikre havi ezer forintot. Ha ehhez kevés volt negyed évszázad a számítógépek korában, nagy illúzióim nincsenek.

Vannak benne olyan dolgok, amiket egy huszárvágással meg lehetne oldani, mint például a túl drága bankszámlák egyből olcsóbbak lennének, ha kivezetnék a tranzakciós adót. Annak bevezetése előtt jóformán minden banknak volt ingyenes számlacsomagja, azóta nem igazán találni ilyet.

Vannak olyanok is, amikkel nem értek egyet, mert például miért kellene az szja-nak 10% alatt lenni, amikor az az adóztatásnak szinte csak a legkisebb szelete, ráadásul a fizetésből levont összegek közül is a legkisebb. Persze, a szavazásra jogosult állampolgár azt látja, amikor ránéz a fizetési papírjára, abba pedig bele sem gondol, hogy 27% áfát adózik akkor, amikor elkölti a pénzt.

Egy cégek számára kötelező honlapnak sincs értelme, akinek most sincs, annak ezután sem lesz. Ha kötelező lesz, csinál valami értelmetlen, használhatatlan valamit, hogy ne lehessen megbüntetni, hogy nincs. De se érdemi információ, se frissítés, semmi nem lesz ezeken a honlapokon.

Ennek ellenére vannak benne jó ötletek, például hogy ne kelljen lakáshitel felvételekor mindenkinek közjegyzőhöz futkosni, legyen egy központi digitális platform, ami kiváltja a közjegyzői bejegyzést.

A TBSZ számla működésének újragondolása, ne legyen ennyire bürokratikus és nehézkés a számla megnyitása és vezetése. Jóléti alap létrehozása, ami egy egybegyúrt önkéntes pénztár-szerű valami lenne. A NYESZ számla marhaságának a kijavítása, ahol valamiért a tőzsdei osztalék adóköteles, szemben minden más nyereséggel. A több éves állampapírok kamatainak automatikus tőkésedése, hasonlóan a mostani babakötvényhez.

Akinek van kedve, olvassa végig a kiadványt.

Share

148 hozzászólás

 • a bolti dolgozó családja
  El kellene törölni mindenféle olyan adót ,ami a jövedelemmel kapcsolatos pl. SZJA,osztalék,stb.
  Viszont az ÁFA helyett 10% sales tax lenne a kiló cukorra is, (amit jóhiszeműen megvesz a vevő a boltban “kaptam blokkot is,há’ hogyne lenne rajta ÁFA” ,pedig pár évvel ezelőtt csak nyomokban tartalmazott adót. Meg persze a vállalkozók Audi Q7-ére is ami cégautó és anyu viszi vele oviba, iskolába a gyereket.
  Senki nem igényel vissza semmit, senki nem fizet adót ,senki nem trükközik, nem ír le költségként semmit sem, nincsenek számlagyárak. Az adminisztráció csökken és majdnem mindenki boldog.
 • százegy

  A magas ÁFA a “szegények adója”, ráadásul a kulcs csökkentése nem feltétlenül hoz árcsökkenést, láttuk Gyurcsány ÁFA-csökkentésekor, viszont jelentős bevételcsöikenést jelentene az államháztártásnak. Ez a magas kulcs jó időre beleégett Magyarországba.

  Én se értem, hogy miért most fűtik a gazdaságot a tartalékokat felélve. Hatalmas koppanás lesz itt nem is olyan sokára. Ideje kicuccolni a magyar eszközökből rövidesen, max. 1-2 éven belül. A gazdasági kockázatok mellett ott a hatalmas politikai kockázat is De a sok parasztvakítás ellenére egyre többen mennek külföldre. Ez egy haldokló, lezüllött ország, csak kipúderezték Orbánék.

 • gaborr
  Kötelező honlapnál elfelejtitek, hogy az ingyenes lesz minden cégnek, és minden bizonnyal amikor a 4iG megnyeri a közbeszerzést, akkor bárkinek szívesen áll a szolgálatába:

  hvg.hu/kkv/20190204_Ingyen_keszit_honlapot_a_vallalkozoknak_a_kormany

 • Szabolcs
  Kiszamolo
  2019-02-28 at 08:28

  Zodar
  2019-02-28 at 10:58

  szerintem a cégekre lőnek. Zodar: a hitel az nem csak rossz lehet. a cégeknek kifejezetten az a jó, ha sok hitelük van, mert ez t jelzi, hogy a termelésük “hozama” meghaladja a hitelük költségét, és a tőkét is vissza tudják pengetni. Ez azt jelenti, hogy fejlődik a gazdaság. A lakossági hitel más kérdés… Annak is van pozitív része, de az már csak áttételesen, szerintem.

 • expect

  “Talán inkább a csalókat kellene kiszűrni, mint mindenkit köztük a tisztességes többséget büntetni.”
  Magyarországon nincs olyan felnőtt ember, aki ne lenne adócsaló. Számla nélkül kért fürdőszobafelújítás, jövedéki nélkül vett pálinka, kevesebbre bejelentés, hogy több maradjon…stb Ez a magyar folklór része. (És nem, nem kell azzal jönni, hogy de hát az más, mert kisebb összeg, meg hát szegény ember rá van kényszerítve…stb Senki sincs rákényszerítve és egy percig nem kell elhinni, hogy az aki ma áfát csal kicsiben, hétköznapi szinten, az nem találna ugyanúgy kifogást arra, hogy nagyban miért csinálja.)
 • Zabalint
  Addig mondogatták, hogy a magas ÁFA jó, mert nem lehet elcsalni, amíg az emberek el is hiszik. Aztán ott vannak a trükközések az áfával, de ha nem adnak valahol blokkot, akkor sem fizettek áfát, egy csomóan meg szlovák webshopokból rendelnek emiatt. Szerintem amikor valakik azzal érvelnek, hogy az áfát nehezebb elcsalni, arra gondolnak, hogy aki feketén kapja a jövedelmét, az is fizet a boltban. Ez rossz megközelítés, hiszen nem az ő szemszögükből, hanem a bolt és annak ellátási láncának szemszögéből kell nézni a kérdést. Vagy épp a szerelő szemszögéből, aki nem ad számlát.

  Emellett a mai technika mellett a jövedelem jobban ellemőrízhető lenne, ha lenne rá akarat csak a készpénzforgalmat kellene visszaszorítani. Ebben a kérdésben viszont a kormány a visszafelé utat preferálja, lásd tranzakciós adó.

 • Zabalint

  Nem vagyok adócsaló rühellem, amikor okosban akarják megoldani. Úgyhogy óvatosan az általánosítással.
 • Blend Ahmed
  116. oldal „A befektetési cél esetén szigorodó lakásvásárlási szabályok: Budapesten a lakásárak nagymértékű emelkedéséhez a befektetési célú lakásvásárlások magas, mintegy 40 százalékos aránya is hozzájárul.”

  Azt hogyan döntik el és hogyan ellenőrzik, hogy melyik lakásvásárlás lesz befektetési célú?
  Hivatalnok (szigorú, összevont szemöldökkel): “Az Ön lakásvásárlása befektetési célú?”
  Befektetési célú vevő: “Á, dehogy!”
  H: “Becsszó?”
  B: “Beszcsó!”

  „A befektetési motiváció ellenösztönzése érdekében emellett javasolt lehet a CSOK-támogatás mértékének differenciálása is a már tulajdonolt ingatlanok száma. alapján.”

  A kommentek között is megemlítették, hogy vannak, akik már a sokadik lakást veszik az állami „ingyenpénzből”. Másrészt, tényleg miért jár olyanoknak támogatás, ahol megvan az egy főre eső szobaszám vagy négyzetméter, illetve a megfelelő komfortfokozat?

 • Blend Ahmed
  116. oldal: „A lakásárak emelkedését mindezek mellett a lakossági megtakarítások ingatlanpiacon kívülre való terelésével is lehetne hűteni.”

  Feltételezem, itt elsősorban államkötvényekre gondolnak 🙂

 • Copywriter
  Ezt írta a Diétás Magyar Múzsa, én is egyet értek vele:

  ” további intézkedések a digitális megoldások pénzügyi szektorban való széles körű elterjedését, ezáltal a költséghatékonyság növekedését, az olcsóbb és magasabb szintű szolgáltatások elérhetőségét támogatják”

  Ezt ugye abban az EU országban, ahol tán a legnagyobb a készpénzforgalom aránya és a legdrágább a bankolás, mindkettő kifejezetten a kormány által hozott intézkedések miatt…

  De vannak benne olyanok, hogy magyar egyetem a top 200-ban (jelenleg egy van a top 500-ban) 64 éves korukig egészségben élő magyarok (az EU legrosszabb egészségügye, súlyos orvoshiány, listavezető a daganatos betegségekben) 110000 újszülött évente (90000 körül mozog az elmúlt tíz évben, a Medgyessy-féle nagy osztogatások és nulla kezdőrészletes hitelbőség idején, a Ratkó-unokák gyerekvállalásának csúcsán volt 95-96000 körül). Stb.

 • Kiszamolo
  Blend, egyszerű: első lakás, ahol az állandó lakcímed van, alacsony adókulcs. Minden további ingatlan, ami a te vagy közvetlen hozzátartozód nevén van, egyre durvább éves adózás. Gyorsan elmenne az emberek kedve.

  Örökölt ingatlanra 2 év türelmi idő.

  Csak akarni kellene és meg lehetne oldani a problémát egy hét alatt.

 • szocske
  az ingatlan adózás kezelése az önkormányzatok kezében van.
  Egerben évek óta van ingatlanadó, nem csak garázsra, lakóingatlanra is. m2, nem érték alapú.
  Üzleti célra magasabb a kulcs, az apartmanra kb. 50%-kal többet fizetünk, mintha normál lakás lenne.

  Miskolcon 2-3 éve vezették be, kicsit furcsa a szabályozás: ha miskolci lakcímem van korlátlan számú lakásom lehet ingyenesen. De ha nincs miskolci lakcímem, akkor már az első miskolci lakásra is fizetnem kell.
  Ez a rendszer arra ösztönöz, hogy akkor is miskolci legyen a lakcímem, ha valahol máshol élek. Legalábbis minden év január 1-én. Végülis ezzel a rendszerrel elérik, hogy a gépjárműadót is Miskolcnak fizessem, ha nem akarok ingatlanadót fizetni…

 • jami
  A szocpolnál szabály volt, hogy nem lehet 50%-nál nagyobb ingatlantulajdon. Szerintem hasonló lehetne – de persze ezzel is trükköznének.
  De az is szívás, és ilyen nem kevés van, mikor a fiatal felnőtt megörököl pl. a nagyszülőktől 3×1/3 lakást, de mindben lakik/beköltözik valami közeli rokon, akit alól fel sem merül eladni a lakást – ő meg húz albérletbe; holott összességében van 1 lakása 🙂
  Egyszer albikeresés közben beszéltem az előző bérlővel (ő mutatta meg a lakást): 15 éve lakott különböző albérletekben, ugyan a nevén volt az apjától örökölt fél ház – de abban az anyja lakott az egyik nagyival; önerőt pedig nem tudott gyűjteni az albérleti díjak miatt… Akkor úgy lett végül sajátja, hogy meghalt a másik nagyi…
 • Szabolcs
  Kiszamolo
  2019-03-01 at 08:46

  És a gyereknek kecót venni is büntetendő?
  Cégek vásárlása is büntit érdemel? Iroda? raktár? lakóhajó? Külföldi? Erdélyi magyar? Ingatlanalap?
  Általában liberális gazd-i megközelítést képviselsz, bár ez mostanság enyhülni látszik, a végén még átmész (valódi, nem hazai viszonyokat tekintve) baloldali gazd pol tanácsadóvá? 🙂 Szóljon bele az állam a folyamatokba, és simítsa ki a szerencsések/kevésbé szerencsések (helyettesíthető egyéb jelzővel…) helyzetét? Magánnyugdíj: csúnya állam, kecó: jófej állam?
  Nem gond, csak nem annyira koherens így.
  Mindenhol baromi drága a lakás, mármint a világon. Vaskos belenyúlás lenne a folyamatokba, ha egy eszközt bekorlátozol. Olcsóbb lenne. eltűnne a banki hitel mögötti fedezet. Céltartalék-növekedés. Kevesebb céges hitel, lassabb gazdaság.
  folyt.

 • TeszVesz
  5.4:

  A külföldön élők hazavonzása. 100 ezer kivándorolt hazacsábításával számolnak. Ez már meg is mutatja a program komolyságát. Még ha feltételezzük is, hogy sikerül bérben megközelíteni nyugat-európát (természetesen nem fog sikerülni), azon felül milyen egyéb csodás jövőképet mutat az ország? A társadalom összetétele, a politikai hangulat, a folytonos uszítások és gusztustalan állandó plakátolás, az egészségügy, a közöny, a kilátástalanság, a nyugdíjhelyzet? Az ország nem vonzó. Egyedül Budapest az, ami egy európai nagyvárosnak versenytársa lehet és megérné ott élni. De ahhoz is az kell, hogy rengeteg fejlesztés történjen. A tömegközlekedéssel ugyan bárhova eljuthatunk, lefedettsége korrekt, de a minősége katasztrófa. Autózni nem lehet, mert állandó dugó és szmog. Biciklis fejlesztések lassan haladnak, ha haladnak. Kevés zöld terület. Rossz levegő. A vidék meg nem versenytárs.

 • Szabolcs
  folyt.
  Szerintem nem azt kell megakadályozni, hogy vki vagyont halmozzon fel, és kiadja (ad absurdum) a lakást. Azt kéne, hogy a kecó a piacon legyen, és legyen belőle adó, ehhez meg világos szabályok kellenek, amik védik mindkét felet és biztosítják az adó beszedését is. Baromi egyszerű lenne, ha akarnák.
  És azt kéne biztosítani, hogy akinek most nincs, de tehetséges, az képes legyen feljebb lépni. És vagyont felhalmozni. Na ja, oktatás.
  A lakhatási problémákat pedig célzottan, állami, önkori bérlakásokkal, SZOCIÁLIS és nem haveri alapon kéne megoldani. Olcsóbb lenne, mint tönkretenni a piacot.
  Ingatlanadó rendben, sőt! De miért lenne az progresszív, ha minden más nem az. Akkor minden legyen az. Pl. egyéb tőkejövedelemnél is… Különben torzít.
 • Szabolcs
  ÁFA: persze, lehet elcsalni, és teszik is. egy előnye van még, amit más nem írt. Ezt a turista is fizeti, az szja-t meg nem…
 • százegy

  Egy kis gibdokatkísérlet. 🙂 Az “átlagemberek” által “elcsalt” pénz nélkül összeomlana az ország. Mit csinál a kisember az ilyen pénzzel? Rákölti a gyereke oktatására, az egészségükre, jo életkörülmények biztosítására, rekreációra, megtakarít belőle. Az állam meg elszórva és ellopja. A társadalom számára sokkal jobban hasznosul, mintha a NER-maffia zsebébe dugnánk. Így is túl sok az. elvonás, az bőven fedezné a kiadásokat, ha tisztességes rendszer lenne. Itt egyelőre ázva helyzet, hogy drágán fizetjük meg az NER által nyújtott penészes kenyeret. Nemcsak az adó mértéke számít, hanem az, mit biztosít érte az állam adófizetőnek. Adózz a semmiért, ha annyira tetszik, legfeljebb tapsolhatsz rövidesen, hogy a Bölcs Vezér rövidesen benne lesz a világ 10 leggazdagabb embere közt, ,közben meg Balkán legalján is szégyenletesek az ország mutatói.

 • százegy

  A feltőkésített NER-maffia szerinted saját ellensége? A NERcsecsemők nevén is paloták állnak. XD Nem tesznek semmit a saját érdekeik ellen, bár ebben az esetben örülök neki, hatalmas ütés lenne azoknak, akik ebbe fektették megtakarításuk jó részét. Egy ilyen intézkedés után hatalmas tőkemenekítés lenne az országból, tovább erősítené a kiszámíthatatlanságot. Ez nem oldaná, hanem csak generálná a problémát. Hatalmas vagyonvesztést okozhatna a középosztályban, ahol nem tűrnék el csak úgy

 • SavingsRate

  “Magyarországon nincs olyan felnőtt ember, aki ne lenne adócsaló.”

  Hát én meg ezt kikérem magamnak, vagy inkább mindenki magából indul ki? Én, és a közvetlen családom akire befolyásom lehet határozottan elutasítja a számla nélküli mutyizást, és egyéb ügyeskedést. A törvény adta kereteken belül, de igenis kivesszük a részünket. Festés? Kértem számlát. Autószerelő? Számla. A feleség vállalkozása? Ad számlát. A “mer úgy olcsóbb” brigád az első garanciális javítás, vagy minőségi kifogás érvényesítésénél majd átértékeli, hogy kért-e számlát vagy nem.

  Amióta létezik a KATA azóta egész egyszerűen már nincs mentség a slamposságra, és igenis a FOGYASZTÓ felelőssége, hogy ELVÁRJA a tiszta üzletmenetet. Lehet sírni, hogy csóró ország, és lepusztult minden, de a végén mindenki a saját pénztárcájával szavaz! A mutyi mutyit szül!

 • Matetoth
  Fura egy pü blogon olvasni, hogy a ‘gonosz lakásspekulánsok’. Kicsit plakátszaga van Miklós.

  Nem mellesleg, ha lenne normális szabályozás, jó lenne, ha nem háziasszonyok, hanem cégek kezelnék a bérleti piacot…

 • vim
  Nem bizom semmilyen evtizedeken at tarto megtakaritasi formaban.

  Alkalmazott vagyok, ugyis elvonjak a nyugdijra valot. 40 ev alatt ~3-4x annyit mint az atlagtol. Az allam ugyse hagyja ehen halni oket, nekem aranyaiban akkor is ~3-4x annyi fog jarni mint az atlagnak. Ez milyen strategia?

 • Kiszamolo
  vim, jelenleg a nyugdíj adómentes. Holnaptól adózni fog, sávosan. Az adó miatt a te 3-4×-es nyugdíjas nettóban a duplája sem lesz. Ennyi.

  Ja, a világ fejlettebb felének nagy részén adózik a nyugdíj is…

 • LSV
  Írorszgában vagy angliában mitől megy másként a vállalkozásoknak? Meg sem fordul senki fejében az adócsalás. Ha kihívsz egy vállalkozót nincs nettó/bruttó árazás. Számlának egy itthon tombolaként árult fecnit kapsz, és mégis működik az adózás, és a garancia is. Nem gondolom ha 20%-ra csökkenne az áfa akkor megszűnnének a csalások, pedig mennyivel egyszerűbb lenne az élet. Szóval nem a magas áfa miatt van a csalás, hanem a mentalitás miatt (mindenki kilopja a részt, én nehogy már kimaradjak).
 • S1M0N

  Annyira azért nem kell nagy fantázia BÁRKI megvádolásához, az általad is említett KATA-t pl. a bejelentettek nagy többsége lazán bújtatott munkaviszonyként tolja (a kényszervállalkozói móka új neve), ha valakire ráfogod, jó eséllyel nem lősz mellé. Ennyire nem kell megsértődni.

  De ezernyi apróság van, ami teljesen átszőtte egy magyar életét. Te nem szoktál Kínából rendelni? Ha átcsusszan a vámon a cucc, akkor rohansz bejelenteni? Vagy ugyan nem a te adócsalásod, de ha tech dolgot kell venni, gondolom a drága “lehúzós” boltokból veszed, véletlenül sem támogatod a román/cseh áfás online nagy boltokat az adóelkerülős játszmáikban. 🙂

  Lehetne sorolni a végtelenségig.

 • Zabalint

  Szerintem meg ez így kifordított logika. A NER létrejötte is az egész kéz kezet mos rendszer következménye, hogy fent és lent is lopnak az emberek, miközben az államtól várják a mannát. Az, amit mondasz, egyik oldalról tekinthető kényszermegoldásnak, másik oldalról nézve viszont hozzájárul a rendszer fenntartásához. Alacsony adók, kisebb, de jobban működő allam kellene (különös tekintettel az oktatásra), de ezzel a gondolkodásmóddal ilyen a NER után sem lesz.
 • Blend Ahmed
  “Fura egy pü blogon olvasni, hogy a ‘gonosz lakásspekulánsok’. Kicsit plakátszaga van Miklós.”

  Ezt nem Miklós, hanem az MNB mondta 🙂

 • cga82
  : melyik típusú jövedelem mentes ettől az adózási kockázattól? És ha pl ha te mint kormány a legtöbb pénzt a legkisebb szavazatveszteséggel akarnád megszerezni, mit adóztatnál?
 • SavingsRate

  A korábbi posztoló azt írta MINDEN felnőtt. A jövedelmem minden egyes nyamvadt forintja ott szerepel a bérpapíron, leadózva.

  Adót fizetni annyit kell, amennyit feltétlen muszáj. Egy fillérrel se többet. Minden visszatérítést, kedvezményt, könyvelői tanácsot ki kell használni. Ez ha a törvény keretein belül járunk, nem kell, hogy lelki törést okozzon. De mindenkinek ki kell venni a részét.

  A BKV bliccelő, áfacsaló, örök P-rendszámos, számlazsonglőr mind ugyanaz a kategória. Rendszertani besorolásuk valahol az orsóféreg környékén van.

 • Second Wave
  Érdekes, hogy ez az ingatlan gyűlölet minden poszt alatt előjön.

  Szóval ott tartunk, hogy ha van 20 milliód és
  1) részvényt veszel, akkor arra adókedvezmény van, ha
  2) egy snassz panel garzont, akkor arra van 4 % “vagyonszerzési” illeték (haha 🙂 Persze a user nem szerzett vagyont, az addig meglévő pénzét forgatta át ingatlanba + fizeti az önkormányzati ingatlan adót.

  Hát ez tényleg korrekt 🙂

  Namost, erre akarnak fentebb páran rátenni még egy lapáttal, amikor a 2., 3. ingatlant veszi valaki. Az megvan, hogy ez úgy néz ki, mintha a 2. 20 millióra 4% azonnali elvonás lenne, meg a 3. 20 millióra is, és így tovább? Vagy a 3. 20 milliónál már 6 % lenne a levonás? (progresszív kulcs?)

  Értem persze az okát (Mari nénit, ha megveszi az ingatlant, többet nem tudja sem a bankszektor, sem a jogi, sem a további szektorok lehúzni, mert a lakbérért talán el tud ballagni ügyvéd nélkül is 🙂

 • E13
  Jo lenne ha az ák tbsz számla nyitását is megkönnyitenék. Pl nekunk több dolog is nem egyertelmu az online info alapján: hol lehet nyitni ák tbszt, lehet e rogtom betenni kp eurot, mennyi koltseggel utaljak vissza eurot, forintot sajat szamlara, mi van akkor ha 5 ev lejar de egy papir meg fut (adomentes lesz e mikor lejar vagy sem), stb. Jo lenne ha részletesebben irnának..
 • Moltiszanti
  m.hvg.hu/kkv/20190228_versenykepesseg_jegybank_mnb_kkv
 • Kiszamolo
  Second, részvényt venni nem muszáj, ahogy kaviárt vagy Gucci cipőt sem.

  Azonban lakni és enni muszáj. Mindenkinek.

  Ezért ha profitszerzés céljából felverik a lakások, a lakhatás vagy a kenyér árát, az államnak be kell avatkoznia.

  Maximum azon lehet vitatkozni, mikortól túl drága a lakhatás vagy indokolatlan-e a kenyér árának négyszereződése.

 • Maki Verem
  youtube.com/watch?v=GXl6RZ5EUwY

  Ezek után hogyan képzelik, hogy nőni fog a lakossági hitel? Most mondták el a TV-ben, hogy a pénzzel feltöltött BANKkártya VESZÉLYES!

 • Cse
  OFF: december végén, január elején cikkeztek az otthon melege pályázatról (konvektor csere). Azóta viszont semmit sem hallani róla. Lesz belőle valami? Illetve az érdekelne, hogy milyen dokumentumokat kell beszerezni, kitölteni. Szeretnék előre felkészülni rá.

  Köszi!

 • Szabolcs
  Kiszamolo
  2019-03-01 at 23:16

  És ki mondja meg, hogy mi a “muszáj”. A Gb net még nem az? Vagy már az?
  Ha lakni muszáj, akkor állam avatkozzon be azzal, hogy a legelesettebbeknek ad kecót, kaját.
  Vagy szabályozással támogatja a bérlakásépítést. Ha sok lesz a hal, akkor majd jól”lakik” minden fóka.
  Szóval valakinek a kaviár az muszáj, ezt viszont ne az állam döntse el.

 • Zabalint

  Elvileg a befektetési ingatlanvásárlásnak nem kellene akadályoznia a lakosság lakhatását, hiszen ha sokan vesznek befektetési célból lakást, és kiadják, akkor az lejjebb veri a piaci bérleti díjakat, az alacsonyabb bérleti díj / ingatlanár arány pedig egy idő után egyensúlyt teremt, már kevésbé lesz vonzó a befektetési ingatlanvásárlás. Amíg meg odáig eljutunk, a befektetési ingatlanvásárlás az újabb lakások építését is elősegíti.

  Végső soron nem amiatt mennek fel az ingatlanárak, mert befektetők vásárolnak és kiadják, mivel ez egy korlátos növekedést tud csak. Az okok inkább az alacsony piaci hozamokban, valamint a legjobb helyeken a korlátozott bővítési lehetőségekben (belvárosban már nincs hely új házaknak) van. Persze az olyan befektető, aki megveszi, majd nem adja ki, nyilván ront a piacnak, ám a közhiedelemmel ellentétben ilyen nincs arányaiban sok.

 • Zabalint
  * Abból gondolom, hogy nincs szándékosan üresen hagyott lakás sok, hogy Budapesten, Győrben, Sopronban a legalacsonyabb az üresen álló lakások aránya, arányaiban a legtöbb meg a kihaló régiókban van. Tehát az üresedések fő oka nem a szándékos spekuláció.
 • százegy

  Rosszul működő, korrupt, értelmetlenül osztogató, extrém drága államot látok, ide minél kevesebbet szabad befizetni, mert rosszul használják fel. Civilizált jogállamban eszembe se jutna ügyeskedni, de ez egy lezüllött szeméttelep, ide felesleges pénzt tolni. Magyarország Fekete-Afrika Európában. Aki teheti, szedjen ki minél többet, aztán mentse ki családját, vagyonát fejlett jogállamba. A magyar új mindig ilyen marad. Eddig tartott a Monarchia öröksége, 1990-től, nagyjából azonos körülmények közt már a sokkal szegényebb, elmaradottabb országokkal szemben is versenyképtelenek vagyunk. Ennyivel alsóbbrendű a magyar kultúrkör. Csodát lehet várni, ez mindenki magánügye.

 • Matetoth

  Remélem látod, hogy ezzel a hozzáállással nem megoldod a problémát, hanem TE vagy az. Ha azt hiszed, h máshol nem ez leszel, nagy meglepetések várnak még…

 • Matetoth
  ahmed

  Az egyik hsz-ben Miklos irta, h progressziv adoval meg lehetne oldani a ‘problemat’.

  a budapesti ingatlan sem lételem…

 • Blend Ahmed
  @százegy “mentse ki családját, vagyonát fejlett jogállamba.”

  Erről eszembe jutott egy poén Hofi Gézától (még a rendszerváltás környékéről).
  – Képzelje, mama, jogállamban fogunk élni!
  – Mi van, Géza? Már megint költözni fogunk?

 • Petike
  : te miért nem mész el innen? Ha ennyire frusztrál az ország, csak az egészséged megy rá, annyit idegeskedsz. 🙂
 • Családfő
  százegy,

  Tehát mivel – szerinted – “ez egy lezüllött szeméttelep”, emiatt itt ügyeskedsz, (“Civilizált jogállamban eszembe se jutna ügyeskedni”) és kiszedsz minél többet.

  Bravo! Pontosan az ilyen mentalitású emberek miatt (is) tart ott az ország, ahol. Minden kicsiben kezdődik, az állampolgár szintjén.

  Ráadásul – szerinted – alsóbbrendű a magyar kultúrkör. Miért lenne a világ bármelyik kultúrköre alsóbb- vagy felsőbbrendű a másiknál?

 • Gábor
  Én akkor venném észre hogy dübörög a gazdaság, ha a bruttó és nettó fizetésem között 10-20% különbség lenne és nem húzna le az állam mindenféle adóval. Bár mindenhol azt hallani, hogy munkaerő hiány van, ez csak pár tevékenységre és országrészre igaz. Újabban a munka adó is próbál minden az állam által kirótt terhet a munkavállalón behajtani, vagy megspórolni. A megszűnt adómentes cafetériák is beépültek a fizetésekbe, de már adózva és szinte semmi pluszt nem hoznak. Nálunk a két műszakból lett egy műszak (kiesik a műszakpótlék összege), de a munka mennyisége maradt ugyanannyi, ezért sok a túlóra, (amit majd egyszer talán kifizetnek, lásd munkaidő keret). A túlóra miatt romlott a hatékonysági mutató, ezért a százalékos prémium összege is csökkent. vagyis a nettó bérem 15% csökkent. A bolti vásárláskor meg hétről hétre minden drágább 20-60 forinttal. (amiket én vásárolok).
 • százegy
  Sejtettem, hogy a magyar ugar népe hisztizni kezd, mert zavarja a tükör. 🙂 Olyan országban, ahol egy kleptomániás, már minden szerepet eljátszó, sokadik 180 fokos fordulatot tevő tanyasi Caligula 3-szor kap 2/3-ot, minden program nélkül, a legprimitívrbb demagógiára, ott ne várjunk semmit. Ez már a balkáni országokban se működik, csak Magyarországon. 1990-ben a posztkommunista országok közül Szlovénia volt előttünk, Csehország mellettünk 1 főre eső GDP tekintetében, onnan sikerült ledolgozni magunkat az EU legaljára. A jogszabályok stb. tekintetében szintén elől álltunk. Ergo, azonos szabadságfoknál, lehetőségeknél a magyar teljesít a legrosszabbul. Ennek pedig kulturális gyökerei, mint azt egy Nobel-díjas közgazdász állítja -kikeresem a tanulmányt-. Soha nem volt anyagi kényszerem, hogy kimenjek, most se azért tervezem, nem tetszik a Hungarica Cloaca Maxima, ízlés és értékrend kérdése.
 • Lumpenproletár
  Hiába támadjátok Százegyet, sajnos teljesen igaza van. A magyar ember asszisztál ahhoz, hogy a politikusaink ellopjanak lassan egy egész országot. Valamelyik nap volt a hírekben, hogy több ezer ember hal meg az egészségügyi szektor hiányosságai miatt. Ezekért a halálesetekért kik a felelősek? Igen. Pont ők, akik Lui vütyon táskát és egyebeket vesznek a befizetett adónkból.
 • pimpi
  Picit unalmas, hogy már a csapból is az folyik, hogy a magyarok mekkora szarok, aki itt marad mind lúzer, a magyar kultúrkör sehol nincs a szent nyugathoz és a többi. Nem gáz a saját fajtád szapulni? Ha valami nem tetszik, le lehet írni. De hogy nemzeti hovatartozás és kultúra alapján a másikat semmi veszed m, az menõ? Kíváncsi lennék ha például izraeli lennél ott is ezt játszanád-e a nemzettársaiddal? Vagy ez csak a magyaroknak jár?
 • Igazmondó
  Most gyűjteni kell veszettül, mert amikor jön az új világválság, a felelőséget vállalóknál a gyűjtési idószakot felváltja a vásárlási időszak.
  Ha most nem állsz készen, kit fogsz hibáztatni akkor ha beüt a krach és te akkor sem állsz készen?
 • Second Wave

  Ez így teljesen irracionális. Ezerszer megneztuk már, a lakaskiadas nem nagy üzlet. (nekem személyes okok miatt fekszik, de tisztán pénzügyi okok miatt az a +2% hozam nem a világ üzlete). Itt nincs extraprofit.
  Az új lakás piac nyitott, bárki építhet saját lakást, ha sokallja a vállalkozói profitot, vagy belevaghat az építési vállalkozasba. A használt lakás ára meg valamennyire korrelal az újjal, mint helyettesítő termék.

  Bizony, az árakat nem a gaz nyereszkedes tolta fel, hanem
  – a bérek növekedése,
  – meg egy kicsit a belső migráció,
  – egy kicsit a támogatások, és
  – a kamatcsokkenes.

  Na, ha ezeket visszaforditjuk (csinálunk egy valsagot) akkor majd a lakásarak is csökkennek.

  Az epitoipart mint húzóágazatot (és vasarloit) ütni, nagyjából ebbe az irányba hat.