Napelem túltermelés átvételi ár

Gábor kapta kézhez a napelemes rendszere utáni éves elszámolást.

A túltermelését kemény 4,94 forintért vette át az MVM, mert felemelték a villanyszámlában a rendszerhasználati díjat és csökkentették az áram költségét. Így most a rezsicsökkentett áramár hivatalosan 4,94 forint. (A valódi áramár nagykerárban, nettóban 250 forint körül van egyébként.)

Eddig sem volt nagy bóni túltermelni napelemekkel, de 4,94 forintért már végképp nem éri meg. Kész szerencse, hogy jövőre legalább szja-t nem kell majd fizetni utána.

Share

91 hozzászólás

 • BGabor
  Tudom, nem kéne tippeket adni, de ugye már korábban is felmerült, hogy betáplált árammal igazából használod a hálozatot, szóval még jó, hogy nem ráfizetés az áramot visszatáplálni a hálózatba.
 • jami
  Pár hete már a hajam téptem, azóta elengedtem. Szabiról visszatérve aktívan kérdezgettem, hogy izé valami terv a rezsire/home office-ra, akármi??
  Mit akarok én ilyeneket. Nem bízok a vezetésben? Hát, ez nem erről szól…
  Országosan tényleg nem értem, hogy ha tavaly ősztől tudták (mert tudták), hogy itten orosz támadás lesz ÉS a gázárat már el is kezdték emelni akkor (!), hogy a levegőben nincs semmi értelmes terv, de legalább figyelmeztetés. Igen, tudom, én ülök fordítva a lovon.
  Ez nem válságkezelés. Egyrészről ők csinálták a válság egy részét (és azóta se hagyták abba), másrészről semmi, nulla, zéró stratégiai érzékük, épp ezért tervezni sem tudnak; nemhogy újra tervezni. Igen, egy zsák aprómajom jobb lenne, mert azok véletlenül csinálnának jót is.
 • Penge
  Nem akarok én védeni semmit, csak nem árt nem elfelejteni, hogy a mamut lomhább, mint a nyúl vagy a házi légy, meg hogy egy kis startup részvénye is nyilván volatilisebb, mint mondjuk az S&P500.

  Egy kicsi ország vagyunk, akik 1000 éves történelmünk során mindig nyaltunk valami nagyhatalomnak és időnként meg voltunk szállva, végül meg is lettünk csonkítva. Geopolitikai elhelyezkedésünkből adódóan úgy vagyunk a nagyhatalmak között, mint pornósztár a gangbangben. Svájcban pl. csak hó van meg hegyek, ők ügyesen csinálták, kezdetektől fogva kimaradtak.

 • Penge
  folyt. Szarból nem lehet várat építeni. Mintha lenne egy egypetéjű ikerpár, az egyik Ózdon lenne felnevelve a másik pedig Budán és az ózdi szemére vetnéd, hogy nem vitte olyan sokra, mint a budai, meg ne keresse a kifogásokat, mert bezzeg Majka a másik oldalon meg random ember, aki Budáról csúszott le.

  Túlélési torzításnak hívják a dolgot és nemzetállamok szintjén is működik.

  Ezért unalmas már a bezzegnyugatozás, ami az országok szabópéterizmusa. Ezt az élet minden területére rá lehet húzni. Ha 6-ost dobtál volna a dobókockával, ha nem azt a lapot dobod el előző körben, stb.

  Lehet fikázni döntéseket, lehet ideológiailag utálni vagy szeretni pártokat, de mikor ilyen komoly globális nagyhatalmi csörték és klímaváltozás, migráció, stb. történik, akkor a kishajó felborul a viharban a tengeren akárki is a kapitány.

 • Penge
  Ott is nőtt az infláció és az EKB-nek is muszáj volt kamatot emelni, ahol eddig negatív volt. A németeknél nem volt választás februárban, megszorítással nem lehet kampányolni. Végül pedig a németek egy súlycsoportban vannak az oroszokkal, riválisok voltak és lesznek, nekünk viszont nem mindegy, hogy a győztes vagy vesztes oldalra állunk. Amúgy nyilván sejthető volt, hogy az USA és a nyugat nem engedi a prezstízsveszteséget, ahogy az is, hogy Putyin se fog meghunyászkodni, itt mi annyit tudunk tenni, hogy egy lapra teszünk fel mindent, ez a nagyok játéka. G7 vs. BRICS

  Utóbbi pedig ideológiailag és kulturálisan a magyar néplélekhez jóval közelebb áll, mint a “demokratikus” színes, polkorrekt társadalom. Lehet kampányolni a nyugathoz tartozással, csak akkora lesz a népszerűsége, mint az összefogásnak.

 • Janos82
  :
  A németek tavaly októberben kezdték el felkészíteni a lakosságot. Akkor a Fideszes média nevetett rajtuk… sőt, még most is gúny tárgya hogy a németek az energiatakarekossagrol beszélnek.
 • grafit
  Március elejétől üzemel egy 15KW -os rendszer a tetőmön+légkondi,villanykazán ,ami 50% felújítási támogatásos beruházás.6 millás költségvetés-(3 millió saját)szeptember 1-ig 12ezer kilowattos termelés(töredék fogyasztás)A maradék áramra azonnali felhasználásra energiaigényes üzleti vállalkozásban gondolkodom(pl.automata önkiszolgáló szolárium,cnc esztergálás,hegesztés,tűzzománc műhely,stb)cél minél többet azonnal felhasználni és nem visszatáplálni.
 • TT
  Ahogy Putyin a gázt, én a napelemet zárom el. Év végéig még min. 2000kWh termelnék, de mivel úgyis Ausztriába száműztek, nincs rá szükségem, ilyen átvételi ár mellett meg nem adom oda. Legalább az inverter sem amortizálódik.
 • porthosz

  Lehet mindent egy lapra tenni fel, csak az usa elleneben az oroszokra fogadni,olyan mint a 60 eves rozsdas tankokra feltenni mindent a legmodernebb javelinek elleneben…

  Az meg hogy a magyar lakossag hova huz, jol mutatja a 800 ezer – jobb elet remenyeben – oroszorszagba kivandorolt magyar fiatal… oh wait…

  Akinek meg nagyon bejon az oroszos eletforma azzal sincs baj, elnezve az inflaciot majd most megtanulja a sok fidesz szavazo hogy milyen lenne oroszorszagban elni. Majd ul otthon es ragcsalja a szaraz kenyeret mert csak arra futja, welcome to russia

 • Zabalint

  Nyilvan annak a felelőtlen pénzosztogatásnak is a vilagpolitika za oka, ami a választás előtt történt, ahogy a hatósági áraknak is…

  Ami a kelethez vagy nyugsthoz tartozást illeti, azok a hú de nagy kelet pártiak valahogy mégsem orosz termékeket, szolgáltatasokat vesznek, ha felmerül hogy más országban dolgozzanak, nem nyugatra mennek, és feltételezem annak sem örülnének, hogy ha orosz módszerekkel őket vegzálná az állam. Csak addig nagy a pofa, amíg másokba lehet belerúgni, legyenek azok melegek, bevándorlók, ellenzékiek, stb., stb.

 • Nacionalista

  Valóban a németeknél is van élelmiszerinfláció, kőkemény 8%. Jártál mostanában magyar Lidlben? Szerinted itt is annyi?

  “kis ország vagyunk, nem lehet mást tenni”

  Tényleg? Ezért van szétverve az oktatás? Ezért van a béka segge alatt a forint? (A zloty meg a lej miért nem?) Ezért nálunk a legdurvább az élelmiszerinfláció az euban? Ezért lett egy gázszerelőből 10 év alatt 500 milliárd forint boldog tulajdonosa? Ezért zárnak be a szülészetek megyeszékhelyeken? Mert kicsik vagyunk?

  Idén lett krvára elegem ebből a mocsárból, ebből az itthoni hozzáállásból, amikor mindenki csendben elfogadja, hogy ok-ok lopnak, meg nem is mennek annyira jól a dolgok, dehát a Gyurcsány, meg amúgy sem lehet másképp, máshol is ez megy.

  LEHET MÁSKÉPP! Németországban is lopnak és van korrupció, de ott legalább szégyellik ha kiderül! És történnek retorziók. Itthon meg csak a pofádba nevetnek, hogy ez van

 • Nacionalista

  Még valami. “Nem mindegy, hogy a győztes vagy a vesztes oldalra állunk”.

  No ebben 100%-ig egyetértünk. Az egyik oldalon ott van ugyebár Oroszország, Európa egyik legöregebb és egyik legalacsonyabb termékenységű lakosságával. Egy olyan gazdasággal, ami nyersanyagon, élelmiszeren és fegyveren kívül érdemben semmit nem exportál (ebből a fegyver 5-10 évre kiesett, min. annyi idő lesz mire feltöltik a saját készleteiket az akadozó gyártásukkal). Az egy haldokló ország, amit már csak a lendület visz előre és az utolsókat rúgja. Jön egy olyan évtized amikor lemegy a nyersanyagok ára, és földbeállnak mint a gerely.

  Ezzel szembenáll a 10x nagyobb és sokkal sokrétűbb gazdasági térség (EU), nagyságrendekkel magasabb knowhow-l minden területen, fiatalabb és szaporább lakossággal. (És akkor az USA-t nem is említem)

  Szerinted 10-20 éves távon ki lesz a győztes oldal?

 • Nacionalista

  No egy utolsó, mert elképesztő, hogy mennyire fetisizálva van a kormánymédiában Putyin. A “legzseniálisabb” húzása, hogy egy a demográfiai összeomlás szélén levő ország teljhatalmú uraként a képzett fiatalokat elüldözi, a képzetleneket meg lelöveti az ukrán fronton.

  Egy ponton a Nyugat is biztosan össze fog omlani (semmi sem tart örökké), de hogy Oroszország hamarabb tűnik el (vagy mélyebbre süllyed) az biztos.

 • Janos82

  A gond csak az, hogy a G7 vs Brics harcnak egyértelmű a győztese. A Brics nem egy súly csoport az eu/USA párossal. Az utóbbi adja a világ GDP több mint felét. Technológiailag és társadalmilag is fejlettebbek. Ha a nyertes oldalra akarunk állni, akkor az az eu/USA. Lehet, hogy most úgy tűnik, hogy a gáz elég erős fegyver, de erre az eu már tuti felkészült. Ezt az 1-2 nehezebb telet végig fogja csinálni. Nyilván lesznek itt gazdasági károk, de 2-3 év és túl leszünk rajta. A 10 év nagyon eltulzottnak tűnik.
 • Janos82
  Az amúgy egy érdekes jelenség, hogy 10-20 éve még eléggé utálta a magyar jobboldal az oroszokat( legalábbis a szavazók), ez most jól eltűnt….
 • jami
  Magyar jobboldal nincs. 10-20 éve is csak nyomokban; mostanra teljesen szélső lett, de még abból mindkettő: jobb is (náci); és bal is (bolsevik), de abból is magyarosch, semmi világ poletárjai, utálnak mindenkit is.
  Ahogy baloldalunk sincs, az baoldalinak csúfolt ellenzéki részben ott van pl. MZP és Ungár Péter. És képes a fidesz ezt röhögés nélkül nyomni.
 • Valamirandom

  Nem tűnt el, kicserélődött a szavazótábor.
 • Penge
  Várjuk ki a végét azoknak a rozsdás tankoknak. Az USA se tud annyifelé szakadni és Tajvan nagyobb veszteség lenne nekik, mint Ukrajna.

  Kevés olyan ember van kint nyugaton, mert fel akarja venni az ottani állampolgárságot (és nem adózási okokból) és annál több, aki a kint keresett sok pénzből szeretne majd egyszer itthon császárként élni meg az ottani nyugdíjból itthon vagy még keletebbre dőzsölni.

  Nem véletlen jön ide sok külföldi nyugdíjas/expat sem életvitelszerűen.

  A felelőtlen pénzosztogatásnak a nép az oka, bárki lett volna hatalmon, ugyanez lett volna.

  Vennék én orosz termékeket, amik 40-50 évig működőképesek voltak, csak az egész világot átitatta a tervezett elavulás és a kapitalizmus csúcsra járatva, aminek köszönhetjük a szemétszigetet és a ritkaföldfémek kimerülését. De gyártjuk a szemetet egyre jobban. Lényeg a GDP.

 • Penge
  “de ott legalább szégyellik ha kiderül!”

  Máshol meg a házasság előtti szexet gyónják meg.

  Nem lenne egyszerűbb elfogadni az emberi természetet úgy, ahogy van? És ha nem tetszik, akkor ma már vannak fejlett tudományos módszerek ennek megváltoztatására. Akár génszerkesztés révén, de kevésbé haladó szellemiségűek kezdhetnék Philip Zimbardo munkásságánál is vagy akár a buddhista nevelésnél, ezekkel is messze lehet jutni.

  Persze itt megint felmerül a kérdés, hogy erőszakkal csinálunk békét és elszakítjuk a gyerekeket a szülőktől vagy akaratuk ellenére szerkesztjük a hülyék génjeit, vagy humánus, opcionális lesz?

  Nyugaton is annyira szégyellik a korrupciót, mint itthon Borkai/Szájer. Ott az az értékrend, hogy a korrupció csúnya dolog, itthon meg az, hogy kereszténydemokraták vagyunk, mert a sok nyugdíjas azért szavaz ránk. Az emberi álszentség is örök csak a téma változik.

 • Penge
  Igazából ezek az érvek kísértetiesen emlékeztetnek a 2013-as vitáimra, amikor a Bitcoinnal kapcsolatban próbálták megmagyarázni, hogy játékpénz meg kamu meg úgyse lesz népszerű, úgyse fog elterjedni, 0-t fog érni.

  Vagy hogy a Tesla csak egy túlértékelt autógyár, Elon Musk meg egy autista showman.

  Vagy az ingatlan, mikor realestate-et is szétfikáztátok, hogy ne hasonlítsuk már Budapestet Londonhoz meg Bécshez, aztán mégis töretlenül emelkedik az is.

  Én azt mondom, várjuk ki a végét, mert az LHC is nagyon fejlett, amíg ki nem húzzák alóla az áramot.

  Épp a fejlettség lesz a vesztünk, mert aki megszokta, hogy uborkán, vodkán meg zsíroskenyéren él az még észre sem vesz semmit, mikor a nyugati elkényelmesedett ember, akinek nem lesz mindenmentes vegán cucc a boltban már táblákkal rohan hisztizve az utcára.

 • porthosz

  Egy kerdesem lenne: ha az oroszoknak eleg csak a zsiros kenyer meg a vodka, akkor miert omlott ossze a szovjetunio?

  A mostani szolamaidat el lehetett volna mondani a ‘80-as evek vegen is, hogy az orosz katona nem ker enni, bezzeg a draga nyugati, aztan megis az lett a vege hogy nem az usa pusztult meg….

 • Nacionalista

  Összevissza ugrálsz, tényekre nem válaszolsz, csak érzéseket hozol. Nem sok értelme van így bárkivel beszélgetni.

  Szerinted a 83 milliós Németországból mennyi költözött Magyarországra? És a 10 milliós Mo-ról hányan mentek Németországba?

  Arról nem is beszélve, hogy ha jön valaki nyugatról, akkor azok az ottani kisnyugdíjasok, mert itthon annyira jól megy minden, hogy egy német kisnyugdíjas is császárként él. Tőlünk ki viszont fiatalok és tehetségesek mennek nagyobbrészt…

  Ez az Oroszország mégcsak nem is a Szovjetunió, pedig az is összeomlott… A műszaki értelmiség jelentős része távozott, az orosz high-tech fényévekre van a nyugatitól, a lakosság elöregedett, gyerek nincs, innováció nincs, fejlődés nincs. A GDP-jük alacsonyabb mint 2014-ben. Az egy haldokló ország. Azt megértem, amikor valaki Kínára tesz, node Oroszországra…

 • A tények makacs dolgok
  Svájc lakossága, mezőgazdasága, ipara szinte teljesen a Mittellandon volt és van, nem ott, ahol csak hó van meg hegyek. Szerencséjükre nem nagyhatalmak közé szorultak? Franciaország, Németország, Itália. Valamikor csak láttál térképet. Azt is elárulom, hogy ezek a legkevésbé sem voltak barátságosak egymással.
  A magyarok orientációja? Az EU csatlakozáshoz népszavazás kellett, 84%-kal nyert az igen. A NATO-hoz is, ott 85%-kal nyert az igen.
  40-50 évig működőképes orosz termékek? Nekem kényszerből volt szerencsém hozzájuk. Nagyon gyorsan szétrohadtak, de ennek ellenére tényleg nem sokat romlottak 40-50 év alatt, mert működőképesnek új korukban se lehetett nevezni őket.
  A valósággal köszönőviszonyban sincs, amit írsz, ráadásul olyan dolgokról, amiket bárki könnyen ellenőriz, vagy tapasztalatból tud. Vagy tényleg fogalmad sincs a téged körülvevő világról, vagy direkt hazudsz.
 • Janos82
  A jó orosz termékekhez:
  Érdemes összehasonlítani a 70-es 80-as évek orosz termékeket a nyugatiakkal…
  Szóval Lada vs 1es 2es golf? A 123as Mercivel ne hasonlítsuk össze… az tényleg nem fair.
  De a kazánok terén is nagy volt a lemaradás.
  BTW mi most fogjuk lecserelni a 40+ éves Miele sütőnket… Szóval a Nyugat is tud időtálló terméket készíteni… persze nosztalgiából jobb az oroszok emlékezni.
 • Penge
  Mert még nem volt globalizáció meg internet, lehetett hülyíteni az embereket az amerikai álommal, aztán egyre többen jöttek rá, hogy ugyanúgy az számít, ki hova születik és a piramis csúcsán se lett több hely, csak a verseny fluktuációja nagyobb meg a nyomor lett absztraktabb, értsd: a csövesnek előbb lesz okostelefonja, minthogy emberhez méltó lakhatása legyen, mert ezekkel lehet bérrabszolgaságban tartani az emberiséget.

  Alapjövedelmet sem a gazdaság teljesítménye miatt nem lehet bevezetni, hanem mert visszanyalt ez a csodálatos fagyi, ahol akkor vagy ember, ha különb/több/jobb vagy másoknál, de minimum az átlagnál és ezzel biztosítva van a csótány vagy sáskaszintű pazarlás és élettér-kiszipolyozása.

  Élhetetlen lesz a Föld az elit miatt és nem az elit számára, aki 50x-es áron is klimatizálni meg fűteni fog.

 • Penge
  Az agyelszívás nem hungarikum. Mindig a jobb élet reményében vándoroltak az emberek. Csak ennek következtében gyakran le is rabolták azokat a helyeket, ahova a jobb élet reményében mentek. Vagy még többet sajtoltak ki abból, amit maguk mögött hagytak, hiszen arra már úgysincs szükségük, aki ott maradt így járt, kövesse a példájukat.

  Alternatív univerzumban élek, nálam jól működtek/működnek az orosz dolgok. Meg praktikusak voltak a használati eszközök is, nem a gagyi tömegtermelt szemét. A cserélhetetlen aksis okostelefonok viszont 2 év után kuka. Nekem jó nem származott az EU-ból, ha a családom Budán élt volna az ottani életszínvonalon, akkor én is EU-Pro lennék meg talán ma már beszélnék 3-4 nyelven, mert kint éltem volna számos országban és nekem is lesújtó véleményem lenne az itthoni helyzetről.

 • jami
  Hidegháborús vicc volt:
  -Honnan tudod, hogy lehallgatnak a japánok? A légynek 7 lába van.
  -És hogy az oroszok? Lett a szobába egy új 3 ajtós szekrény.
 • porthosz

  Kiváncsivá tettél, milyen orosz dolgok müködnek nálad jól? 😀
  Csak azért kérdem, mert az oroszok az elmúlt 30 évben nem nagyon gyártottak semmit, hacsak nincs otthon a fészerben egy armata tank 🙂

 • jancsika
  Sziasztok!
  Az azért megvan, hogyha van napelemes termelésed és éppen fogyasztásod is akkor kvázi már most is szigetszerűen műkődik a rendszered, azaz a saját magad termelte áramot használod.

  Mi pl átálltunk a napközbeni mosásra, mosogatásra, robottöltésre.

  Ha az 5 ftos visszavételi ár kevés tessék beszélni a lime mal és lehet tölteni pénzért az elektromos rollereket.

  Mi pl a céges szervert is haza fogjuk hozni hiszen így nem a piaci 293+ hálozati díjas igen már 293 ftos a kwonkénti ar budapest 11. Kerületében fizetni.

  Lehet ,hogy kib..szok a szemét elművel éjjel nappal inkább járatom a sűtőm es 30 fokot csinálok az elektromos fűtésselszeptemberrre hátha el tudom fogyasztani az a 600 kwot amivel plusszban vagyok…

  A másik, hogy nem a névleges rendszerhasználat számit, hanem az optimalizáció, azaz lehet egy 5kwossal többet temelsz optimalizálva, mint egy 50 kwossal optimalizálatlanul

 • 404
  Azért a harminc évig használt orosz technika az olyan mint a nagybandó féle nagyapám fejszéje: már többször is kicserélődött a nyele is meg a feje is, de az még mindig a nagyapám százéves fejszéje.
 • Max
  Csirkefog
  2022-08-30 at 19:44
  “Bementem reklamálni az ügyfélszolgálatra, onnan meg elzavartak, hogy napelemmel nem foglalkoznak és adtak egy központi telefonszámot, hogy azt hivogassam. Természetesen nem lehetett senkivel beszélni! Találkozott valaki ilyennel? Mit lehet tenni?”

  Azt tudod tenni, hogy ismét bemész az ügyfélszolgálatra. Teszel egy panaszt arról, hogy az ügyfélszolgálat nem hajlandó napelemes témában foglalkozni az ügyeddel és a telefonos elérhetőség elérhetetlen. Kéred a jegyzőkönyv másolatát. Panaszodban hivatkozol arra, hogy a Fogyasztóvédelemről szóló tv. 17/B § szerint 15 napon belül kéred a választ írásban. Tekintettel arra, hogy panaszod az ügyfélszolgálat tevékenységével kapcsolatos, a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. tv. 57. §-a értelmében panaszodat a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal részére is megküldöd.
  Sztem más lesz a hangnem ezután.

 • Penge
  Rokonnál a mai napig működik az orosz fagyasztó, ami a mostani rezsinövelés miatt lesz nyugdíjazva.

  Egyik exem albérletében orosz mosógép volt. Hangos volt, de nem ugrált és jobban centrizett, mint az A+++ csodák.

  2 éve találtam a kuka mellett egy Rakéta porszívót, szereztem hozzá gégecsövet és a mai napig azt használom. Nem kell hozzá drága szűrőbetéteket venni, a féltéglát felszívja olyan erő van benne és működik, miközben Samsung, Zanussi meg minden kuka lett.

  Dolgoztam takarítócégnél évekkel ezelőtt, idézem akkori főnökömet: “F..om beleverem a Kärcherbe, ugyanolyan szemét csak cserébe jó drága, az amortizáció fog a sírba tenni.”

  A régi vandálbiztos fém padok, tűzbiztos fém kukák, nedvességbiztos bőr ülések a régi buszokon, amibe nem ragadt bele a csöves testnedve…

 • Penge
  Régen átgondolt, szerelhető módon gyártották a nyákokat is. Normálisan szét tudtál csavarozni mindent és megjavítani.

  Mostanra a mérnöki tehetség elérte, hogy a LED, ami örök élet lenne mégsem az, mert az olcsóbbakban szándékosan selejtre tervezik a vezérlőt és 20 ezerért kéne LED izzót venned, hogy a régi 100 wattos villanykörte tartósságát és fényerejét elérhesd magasabb energiatakarékosság mellett.

  Felőlem dátumozott, inflációval korrigált tételek alapján is számolhatunk ROI-t, akkor is az átgondolt, nem profitorientált technológia fog kijönni győzesen, amiből nem spórolták ki az anyagot és a tartósság volt a cél, nem a profitmaximalizáció és a ciklikusság. Kopó részeket nyilván cserélni kell. Kérdés, hogy lehet-e, pl. aksit telefonban vagy sem. A Fairphone meg egy vicc. Majd ha lesz S23 tudással, rugged case-ben, akkor vissza lehet térni rá.

 • V
  “nedvességbiztos bőr ülések a régi buszokon”

  ezen jot rohogtem, ha arra a gagyi-gumi mübör ülesre gondolsz amik a regi ikaruszokon voltak, na az sosem volt bör

  “A Fairphone meg egy vicc. Majd ha lesz S23 tudással, rugged case-ben, akkor vissza lehet térni rá.”

  akkora arccal tolod mintha tudnal orosz gyartasu telefont S23 tudassal. Na ki vele!

 • GRatta
  Pár gondolat a nyugat vs orosz vitához.

  Kétségtelen, hogy a nyugat szinte minden gazdasági területen veri Oroszországot. Említette valaki, hogy az exportja “csak” nyersanyagra épül. Azért a csakon elgondolkoznék, mert épp a jelenlegi helyzet mutatja, hogy a nyugati technológiai tudás nem sok mindenre jó, ha nem társul hozzá nyersanyag. Európa tragédiája, hogy az USA-nak sikerült összeugrasztania Oroszországgal, mert mindkét félnek elemi érdeke lenne a gazdasági együttműködés.
  Az orosz nyersanyagok nélkül nagy baj lesz itt hamarosan, és nem is a fűtés, energia a nagy gond, hanem az ipar szükségletei, pl a műtrágya gyártáshoz, ami nélkül a mezőgazdaságnak annyi.
  Szóval a mostani Nyugat-Európát ne vetítsük ki 10-20 év távlatban, mert gyorsan össze tud omlani az elmúlt 70 év eredményein alapuló jólét. Ebben a háborúban a végkifejlettől függetlenül mindenki veszít kivéve az USA-t.

 • jami
  Hallgasd esetleg Meg Fridi Holoda Attillával készül podcastját..

  Tényleg nem értem, mire gondolsz pl. te is összeugrasztáson? Oroszország annektálta egy ország területét 2014-en (!) és lerohanta egy hadsereggel 2022-ben, konkrétan a fővárost is ostromolva és bombázva. Nem diplomáciai machinálások voltak, konkrétan háború van, amit az oroszok különleges katonai hadműveletnek hívnak fél év után is.
  Akik 1980 előtt születtek van emlékünk, milyen az, amikor a szovjet hadsereg barátilag itt állomásozott. Hogy suttogtak a rokonok, milyen kétféle beszéd volt a mindennapokban.
  Aztán a fidesz jott, hogy ezek az oroszok már nem azok az oroszok. És most, akinek van szeme, látja, hogy DE azok, sőt, már néphatalmi elv nélkül, csak gyarmatosítanának.
  Az USA akarta, hogy 1949-ben leverjék a szabharcunkat.1956-ban a forradalmat. Kényszerből voltak itt 40+ évet, ami alatt csak oroszt tanultunk

 • jami
  A szuper orosz technikához. Voltam olyan kiserőműnél látogatáson, amiben csak orosz technika van; no mikor jöttek apks2-vel, kirázott emiatt a hideg. Konrétan egy garázsmókolás az, amivel az említett minierőmű még működik, kb 70+ éves műszerészek segítségével lehet életben tartani. Lehet, hogy az élettartama (=nem esik szét) hosszabb, de nem működik csak folyamatos karbantartással. Mivel a világon minden cirillbetűs és a szabványméretei direkt nem eu-i, minden vackot spec méretben kell hozzá gyártani, mert, persze, alkatrész-utánpótlás az nincs.

  Volt rakéta porszívónk, baromi erős, megfelelő hanggal, a por felét kifújta hatul, nuku hepaszűrés, nyilván.
  Lehet élni 40 éves technikai csodákkal, de az ritkán adja a most elvárt komfortot. Lsd. majd télen a szigeteletlen Kádár-hodályok nem egy fél utcának is elegendő fűtéssel.
  Vezettem kockaLadát. Abban még nem volt szervókormány se..

 • Jóska Pista
  GRatta 2022-09-11 at 01:02
  “Európa tragédiája, hogy az USA-nak sikerült összeugrasztania Oroszországgal”

  Miért kell itt is az agymosott ruszki propagandát olvasnom? Európa azért veszett össze Oroszországgal, mert az megtámadta Ukrajnát, civileket gyilkolásznak, hol Ukrajnában, hol valamelyik uniós országban, és előre belengette, hogy vissza akarja állítani a volt Szovjet érdekszféra határait.

 • attila
  Ne haragudj, de ha látom hogy a szomszéd minden nap agyba-főbe veri a feleségét meg a gyerekeit, akkor nem ülök be a kocsijába mikor szakadó esőben felkínálja, hanem inkább elázok míg hazaérek. Tehát elvi kérdés. Vannak bizonyos értékek amiből a fejlett országok vezetői nem engedhetnek mert az sokkal inkább politikai öngyilkosság lenne nekik mint a 20 fokra letekert termosztát meg 2-3 év stagnálás.
 • jami
  Európa tragédiája, hogy a gazdasági érdekeket nézte csak és az oroszok elaltatták az egészséges gyanakvást. A meglévő (általuk észlelt) viselkedést vetítették ki hosszabb távra.
  Teljesen érthetetlenül egyébként: mikor vannak az eu határain belüli energiaforrások is, de hát olcsóbb volt az orosz…Most issza is ennek a levét minden igazán érintett ország. Hasonló okokból mentegette a mutti Orbán popsiját, aminek mi isszuk igazán; de azért az eu-nak sem kellemes. De hát a szent autógyári lobbi, ugye.
  Kit érdekel, mit csinálnak az oroszok a saját határaikon belül (kisebbségek kinyírása kulturálisan és erőszakos beköltöztetéssel, pl. Mordvinföldön és Udmurtföldön, de hát csak rokonaink, így jártak), olcsóbb onnan a gáz. Kit érdekel, mit csinál Orbán, a magyarok megválasztották (eleinte az EU-s pénzeken megvett propagandával, mostanra már az sem kell).
 • Karcsi
  Az, hogy éppen mennyiért veszik át a HMKE által megtermelt többletet csak ismételten bizonyítja, hogy bármit bármikor megcsinálhatnak velünk ár és költségek változására hivatkozva. De az, hogy a 2021-es elszámolásban szereplő összeget a mai napig (közel egy éve) nem fizették ki már mégiscsak túlzás. Reklamáló, fizetési felszólításomra tájékoztattak, hogy az „ügyfél részére a szolgáltató általi késedelmes kifizetés esetén kamat kifizetése nem jár: 273/2007.(X.19)Korm. rendelet szerint semmi sem rendelkezik arról, hogy a betáplásási többlet ellenértékét mennyi időn belül kell megfizetni. A nyilatkozatukon megküldött fizetési határidő csak tájékoztató jellegű.
  Továbbá a 2017/2002(VI.17)Korm. rendelet alapján az MVM mentesül a kötbérfizetési kötelezettség alól, plusz a Fogyasztóvédelmi Hatóság sem szabhat ki rájuk bírságot.”
  Így mindegy is, hogy mennyiért veszik át, ha úgysem fizetik ki.