Napi 11.20

A választási kampányban (ami elég hamar elkezdődött) a kormány büszkén lobogtatja, hogy a számok alapján milyen jól áll a gazdaság. Az infláció rekord alacsony, a folyó fizetési mérleg pluszos, ahogy a külkereskedelemben is az export nagyobb az importnál, az államadósság csökken és a többi.

Csakhogy ha a folyó fizetési mérleg azért pluszos, mert megszűntek a beruházások, az infláció azért alacsony, mert az embereknek nincs pénze vásárolni és állami kényszer hatására csökkent a rezsi is, az államadósság csak pár hétig csökkent, a mostani kétmilliárd dolláros kötvénykibocsátással éppen, hogy nőtt, miközben az államadósság 14%-ának megfelelő nyugdíjmegtakarítások is semmivé lettek, ha csak azért van 3% alatt a költségvetési hiány, mert a magánnyugdíj-pénztárakba már nem folyik be az eddigi 350-360 milliárd forint évente, akkor nincs nagyon miért tapsolni.

Az index cikke a témáról itt.

Az Európai Bizottság véleménye itt.

**************************************

Sikeres volt a kétmilliárd dolláros 10 éves kötvénykibocsátás, nagy túlkereslet mellett 5,95%-os hozamért sikerül értékesíteni azokat. Így az a kicsit torz dolog állt elő, hogy a forintban kibocsátott 10 éves magyar állampapírért kevesebb kamatot fizet az állam (5,75%), mint a dolláros kötvényekért. Még hogy a befektetők racionálisan döntenek….

A horvát 10 éves dolláros állampapírok hasonló túljegyzés mellett 6,2%-on keltek el.

**************************************

Nem a kedvenc hete a mostani az amerikai JP Morgan Banknak, ugyanis elképesztő nagyságú büntetést fizet azért, mert rossz minőségű értékpapírokkal félrevezette a befektetőket a 2007-e válság előtt. (Az origo cikke itt.)

De a magyar bankok sem szívesen teszik zsebre, amit a Versenyhivataltól kaptak: 9,5 milliárd forint bírság, mert a gyanú szerint összejátszottak a végtörlesztés idején, hogy minél kevesebben jussanak forinthitelhez, illetve emelték a kamatokat. A hvg cikke itt.

***************************************

Az amerikai gazdaság helyzete fájdalmasan hasonlít a 2005 előtti állapothoz, ami a 2007-es válság kirobbanásához vezetett. Az investor cikke itt.

***************************************

Egyre komolyabban aggódik az EU a defláció (negatív infláció, azaz árcsökkenés) miatt, ezért  a 0,25%-os alapkamat-csökkentés mellett belengették a negatív kamatot, vagyis hogy -0,1%-ot fizetnek a náluk tartott pénzre. Ennek hírére nagyot gyengült az euró. (Németországban 0,7%-kal csökkentek az árak az elmúlt egy évben.)

A dollár is 1%-os inflációt tud csak felmutatni az elmúlt évre, ezért folytatódhat a havi 85 milliárd dolláros pénznyomtatás.

**************************************

Mostantól külföldön sem kellene gyorsan hajtani, vagy pirosban átmenni. Az infórádió híre itt.

*************************************

(Offtopik) Blogajánló: egy érdekes blog Indiáról-Indiából: http://telindiaban.blog.hu/

Share

16 hozzászólás

 • mesterséges unintellingencia
  “választási kampányban (ami elég hamar elkezdődött)”

  Kis naiv 🙂 Amióta médiademokrácia van, a választási kampány már az előző választ eredményhirdetése után megkezdődik. Az egész politikai élet egy nagy permanens választási kampány.

 • nnk
  abból a dollárkötvényből nem lehetne mezei usernek venni?
 • Kiszamolo
  Biztos lehet, ha privátbanki ügyfél vagy. Persze te nem ilyen kamattal fogod megkapni.
 • Kiszamolo
  Az intenzitására gondoltam. Úgy folyik, mintha jövő héten lenne a választás.
 • kanguru
  Az a baj, hogy az állam minden tette után döngeti a mellét, hogy milyen jól csinálta, pedig AZ A DOLGA, hogy az országot jól irányítsa, a növekedését szolgálja. Ezért undorító, hogy egy csomó mindent a választásokhoz igazítanak!
 • K. András
  Van lehetőség vásárolni a dollár kötvényből magánszemélyeknek is, van olyan magyar brókercég akik megveszik nagy tételben és porlasztva odaadják az ügyfeleknek sima értékpapír számlára, én vállalati kötvényeket is így vásárolok, pedig nincs annyi pénzem. Ha érdekel valakit, vagy a blog írót, szívesen teszem közzé a lehetőséget. Addig reklámozni nem szeretnék.
 • mutyilufi
  Azigen:
  investor.hu/i/1311/2013111927.jpg
  Nem elég hogy 2 tengely van, de ráadásul a tartományok köszönő viszonyban sincsenek (6-12 vs 0-10), miközben mindkét adatsor ugyanarra vonatkozik (kamatfelár, nem mondjuk benzin ár bal tengely Ft-ban és elfogyasztott mennyiség jobb tengely literben, amire az ilyen grafikonok amúgy valók). Úgyhogy a marhanagy korreláció egy nagy nulla, kb annyi hogy mindkettő csökken, és a magasabb többet. Valójában egy kicsit magasabb jobb oldali tengelyen látszana hogy a régi adatsor alapján a felár 11,5% ról kb 6,9%-ra csökken, míg a másik 7%-ról 3%-ra. Ilyen önkényes grafikon választással bármilyen adatsorból bármit ki lehet hozni úgyhogy ezen a ponton túl nem is olvastam tovább a cikket.
 • dunker456
  T Kiszámoló! Mi a véleménye a Raiffeisen lehetséges távozásáról? Mi lesz a Raiffeisen kötvényekkel, ha tényleg elmennek?
  Köszönöm.
 • K.Tamás
  Szia! Engem érdekelne mindenképpen. Esetleg még ha annyit meg tudnál mondani, hogy amerikai részvény piacról is lehet vásárolni rajtuk keresztül, azt nagyon megköszönném.
 • K. András
  K.Tamásnak üzenem, hogy valamiért nem tudok válaszolni az emailjére a blogon keresztül, mert visszadobja a gmail. kérem küldjön nekem egy saját email címet az előző módon szívesen válaszolok a kérdésére.
 • hopkinsz
  “..a magyar bankok sem szívesen teszik zsebre, amit a Versenyhivataltól kaptak: 9,5 milliárd forint bírság…”
  Lassan eljutottam odáig, hogy a bankokat kezdtem el sajnálni. Tudom, hogy a bankok is hibásak a kialakult helyzetben, de ez a rengeteg banki adó; tranzakciós adó; a devizahiteles mentő csomagok, amit a bankoknak le kellene nyelni; a kormány állandóan belenget egy újabb mentőcsomag, aminek a puszta hírétől már lassan az se fizet aki tudna. Ha a bankok ezeknek a nagy részét nem az ügyfelekkel fizettetné meg, akkor csődbe mennének. Már így is veszteséges a nagy részük. Ha még egy ekkora bírságot ki akarnak fizettetni velük, akkor vagy megint az ügyfelekre tolják, vagy lehúzhatják a rolót.
 • mage
  Hogy-hogy nem az FHB megúszta büntetés nélkül a kartelezést, mert passzív szereplője volt az eseményeknek 🙂 . Hétfőn szerintem veszek is egy kevés FHB részvényt, mert szeretnék én is jobban teljesíteni 🙂 .
 • Panasonic
  K. András hozzászólásához: Engem is érdekelne a lehetőség. Előre is köszönöm az infót!
 • Géza
  ha egy kötvénykibocsátásnál túlkereslet van, azt a kormány mindig sikerként állítja be. Nem arról van szó, hogy egyszerűen rosszul lőtték be a kamatot?

  Szerintem az a sikeres kötvénykibocsátás, amikor éppen hogy elfogy a kötvény.

 • Stiel
  Különösen a nagy államadósság-ellenes retorika fényében vicces ezt sikernek beállítani… (és amúgy igen, az 5.75-ös dollárkamattal fölélőttek).
 • K. András
  kapitanyandras89@gmail.com emalcímre küldjetek email címet, csak erre hoztam létre az emailt tehát spam is nyugodtan jöhet 🙂 a blog írónak ismét leírom nem szeretnék ingyen reklámot és nem kötődöm a cég értékesítéséhez, éppen ezért, akit érdekelt annak szívesen leírom privátban.