Ne halogasd tovább

Két érdekes eset történt a múlt héten, ami titeket is érdekelhet, vagy akár érinthet is.

Az ügyfél férje a házasság előtt minden pénzügyi terméknél (biztosítás, önkéntes pénztárak) az édesanyját adta meg kedvezményezettnek. A házasságában gyorsan jöttek a gyerekek, de éveken át halogatta, hogy a régi szerződések kedvezményezettjét kijavítsa a feleségére. Egy váratlan halálos baleset miatt erre már nem is maradt lehetősége.

Az anyja idős már, mentálisan sem teljesen volt ép. A fia halála nem segített az állapotán, a menyét vádolja a fia haláláért s nem lehet neki elmagyarázni az ellenkezőjét.

Mivel a halál pillanatában ő volt a kedvezményezett, ezért övé az összes pénz. Bár az özvegynek nagyon nagy szüksége lenne azokra az összegekre (sok tízmillióról van szó), az anyósa hallani sem akar róla.

Meg lehet próbálni megtámadni a bíróság előtt a kialakult helyzetet, mondván, hogy ha a férj élne, most másként rendelkezne a pénzről, de kevés az esély a győzelemre.

A másik esetben az ügyfél a lakásbiztosításának összegét sokallta, kérte, hogy nézzek rá.

Együtt nevettünk azon, mi mindent sóztak rá. Olyan kiegészítő biztosítások voltak hozzákötve a biztosításához, mint szabadon tárolt tárgyak biztosítása, kórházi lopás, gyerekbetegség biztosítás, iskolai lopás, kullancscsípés biztosítás, sírkő sérülés biztosítás, telefonos temetési segítség.

Az éves díja 32 ezer forinttal volt több, mint a mi hasonló lakásbiztosításunk. Ennek oka a rengeteg teljesen felesleges kiegészítő biztosítás volt.

A tanulság? Vedd elő a biztosításaidat, önkéntes nyugdíjpénztáradat és az ehhez hasonló termékeidet. Nézd meg, ki a kedvezményezett (szüleid, volt házastársad, stb.) és ha ideje változtatni, még ma tedd meg, ne halogasd tovább. A vagyonbiztosításaidat pedig nézd meg, tényleg szükséged van-e a sok kiegészítésre. Felesleges minden hülyeség ellen biztosítást kötni, ha 35 évente ellopják a fűnyírót a kertből, inkább fizesd ki zsebből, mintsem évi 30-40 ezret kidobj felesleges biztosításokra.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

96 hozzászólás

 • FifiTheReal
  @Kiszámoló

  Azzal nincs gond, eleve két példányt nyomtattam mindegyiket aláírtuk és abból egy-egy példány itt maradt nálunk, “csak ezeken” a Te aláírásod hiányzik és az, hogy a biztosító ezt tudomásul vette.

  Gondoltam esetleg majd kapunk egy elektronikus példányt, mint a belépési nyilatkozatból.

  Sebaj, akkor elrakjuk a csak általunk aláírt példányokat a visszaérkezett postai tértivevénnyel.

 • Dörnyei József
  Second wave: Külföldi örökösödési eljárás, ebben az esetben US örökösödési eljárás problémás. Rossz esetben az örökösök soha nem is tudják meg, hogy vannak ezek a számlák. De lehet, hogy az admin költség miatt nem is próbálják megszerezni.
  Ha van egy ügyvéd, akinek van egy angol nyelvű végakarata, akkor az ügyvéd szvsz. meg tudja szerezni az örökösöknek a számlákat.
 • Kiszamolo
  fifi, egy ideig szkennelgettem meg visszaküldözgettem, de már nem győztem, akkora meló volt.
 • Otto
  Jogos, rossz volt a szóhasználat. A “közös” számlát úgy értettem, hogy a neki is van teljes hozzáférése. Valaki feszegette a bizalmi kérdést. Ez nem gond, elég régóta vagyunk együtt, nem tegnap kezdtük a közösködést. Meg jövőre amúgy is összeházasodunk. Annyi csak, hogy addig is már a vagyont együtt gyűjtjük.
 • headset
  A haláleseti kedvezményezettként kapott pénz nem része a hagyatéknak. De az örökségi részek kiszámításánál bizonyos esetekben ingyenes adományként figyelembe veszik.

  2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről 7:56. §
  [Osztályrabocsátási kötelezettség]
  Ha a kedvezményezett az örökhagyó leszármazottja és
  – a leszármazottak végrendeletben, de a törvényes rend szerint örökölnek vagy
  – feltételezhető, hogy az örökhagyó az adományt a hozzászámítás kötelezettségével adta.
  Ekkor az adományt hozzá kell adni a hagyatékhoz, azt elosztani, és a kedvezményezett annyival kevesebbet kap, mint amennyit már megkapott.
  Ha a kedvezményezett a fentiek alapján többet kapott, mint ami járna, akkor visszafizetni semmit nem kell.

  2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről 7:80. §
  [A kötelesrész alapja]
  A hagyatékhoz hozzá kell adni az ingyenes adományokat. Van egy pár felsorolt kivétel.

 • headset

  A köteles rész az így megnövelt hagyaték alapján számolt, a törvényes öröklés esetén járó rész egyharmada.
  Tehát a legrosszabb esetben (ha nincs semmi egyéb hagyaték) a kedvezményezetti pénz egyharmadát kell az örökösöknek átadni.

  Szóval érdemes kedvezményezettet megjelölni, mert többnyire végül ő kapja a számlaértéket és nem kell megvárnia a hagyatéki tárgyalást.

 • naa
  , szerintem köss egy plusz Kiszámoló féle csoportos életbiztosítást havi 4990 Ft-ért (ha teljesíted a feltételeket), az fizetne 20, 40, 50 milliót eseménytől függően, ha történik veled valami. Ezze máris nyugodtabb lehetsz és ennél olcsóbbat szerintem nem találsz…
 • headset

  “Jogos, rossz volt a szóhasználat. A “közös” számlát úgy értettem, hogy a neki is van teljes hozzáférése.”

  Ez nem csak szóhasználati probléma. A meghatalmazotti hozzáférés azonnal megszűnik, ha a számlatulajdonos meghal.

  Ha ezt a meghatalmazott kijátsza, az bűncselekmény. A számlán tárolt vagyon a számlatulajdonos örököseié, nem a meghatalmazotté.

  Szerintem még az is problémás, ha a meghatalmazott a tulajdonos halála előtt kiveszi az összes pénzt. A meghatalmazott a számlatulajdonos megbízottja, bizonyítania kell, hogy az ő érdekében cselekedett. Másként ez szerintem sikkasztás lenne.

 • Rissa
  K Andor
  A bankos haláleseti kedvezményezettséget/rendelkezést jól megszívtam! Anno azt mondták, hogy ennek állítanak be a rendszerükben, és így a családtagom vagyona kikerül a hagyatéki eljárásból. A halála után, amikor fel akartam venni a pénzt, közölték velem, hogy csak sima rendelkező vagyok, így ki kellett várnom a hagyatéki eljárást és ezért a közjegyzőnek fizetnem. Ennek díja elvileg a bankszámlán a tulajdonos halálának napján fennálló összeg valamilyen százaléka.

  Úgyhogy tessék ezeket az öröklési dolgokat rendezni, különben fizethettek! 🙂 A halál az élet része és az egyetlen biztos az életben!!!

 • Panasonic
  Tapasztalat okulásul. Közvetlen hozzátartozó elhunytát követően egészségpénztárból szerette volna feleségem finanszírozni a temetést. (500k+) Az ügyfélszolgálaton azt mondták, mivel előre nem volt bejelentve a nagymama kedvezményezettnek a számlán ez így nem lehetséges. Szerintem ez pont egy temetési támogatásnál (ez is már milyen! saját pénz visszaszolgáltatásáról van szó, nem adományról!) meglehetősen ízléstelen és rugalmatlan szabály. Most tényleg erre a sajnálatos eseményre kellett volna előre “spekulálni” ?
  Lényeg a lényeg: Hibáztunk, más ne tegye.
 • prezli
  A haláleseti a legtöbb banknál már ingyenes. Netbank kódok nem érnek semmit, a haláleset utáni pénzmozgatás bűncselekmény.
 • Ákos

  Megadtad-e “Hivatalos kapcsolattartásra szolgáló elektronikus elérhetőség”-ként a tárhelyedet a Rendelkezési Nyilvántartásban?
 • Ákos

  Tegyük azt hozzá, hogy tudatni kell az örökösökkel valami módon, hogy készült egy végrendelet. Van egy jó megfogalmazás:
  “A közjegyző nem nyomozhat, nem nyomozó hatóság, csak arról tud dönteni, ami az iratanyagban van és amiről a felek tájékoztatják.”

  Senki nem fogja a dunyhát felvágni, vagy a könyvespolcon Brehm – Az állatok világa 11. kötet, 73. oldalán keresni a végrendeletet. Normális családban elég egy “Ha meghalok” dosszié, amiben benne van a végrendelet, az összes biztosítási kötvény (haláleseti bejelentőlappal együtt), szerződés, tulajdoni lap fénymásolat, stb., ami alapján a család megmaradó része előkészítheti az örökösödési eljárást.

  Más esetben mindig megmarad a kockázat, hogy a “Banán-oxid előállítása és alkalmazása” tanulmány örökre elvész, a karibi jacht-tal együtt.

 • Szabolcs
  Ákos
  2018-04-11 at 16:03

  persze. jöttek is már rá anyagok. Épp ezért nem tudom hova tenni. Persze, át fogom venni, csak nem tudom mire készüljek vajon előtte 🙂 4-5 nap sokat segíthet.
  Tippem szerint amúgy vmi ilyesmi lesz (amivel sziíattak már meg, korábban): “Tájékoztatjuk hogy az 1% szja rendelkezését befogadtuk”. Ezért nekem 2 éve még autókáznom kellett másik kerületbe, mert az értesítési címem más volt.

 • Csacsy
  @Kiszámoló
  Úgy látom megorroltál rám, mert más a véleményem?!
  Az, hogy egy kertben más kár is történhet mint lopás gyakrabban fordul elő mint a temetői szösszenet, és nem nyafognék holtan a sírkövem miatt. Egyébként, hogy ugyanez a temetői fa dőlne ki az én kertemben is nem valószínű :)))! Az iskolai tornazsák lopás szintén szélsőség, csak megalázol vele.
  A károm elég jelentős volt a havi 180 Ft. plusz biztosításhoz viszonyítva. Bár lehet meglepő, de nem műanyag asztal volt, hanem egy 14 személyes bükkfa (nászajándék), gömbgrill Trek kerékpár, és a kocsibeálló tető komplett csere (cserép, gerendázat, tetőléc, egy támasztó oszlop).
  Én fenntartom a véleményem, hogyha értékes tárgyak vannak a szabadban érdemes rá biztosítást kötni.
 • Kiszamolo
  Csacsy, senki nem orrolt meg rád. Csak azt írtam, hogy csak arra kötünk biztosítást, aminek az elvesztése igazán fáj. Életbiztosítást sem kötünk influenza ellen.

  Nem tudom a te biztosításodnál, de ezek a kiegészítők jellemzően csomagokban vannak, így nem 160 forint az éves költségük, inkább évi 7-8 ezer forint.

  Ha te túl sok értéket tartasz a kertben, köss rá biztosítást. Az átlagember biciklije, műanyag asztala nem ér annyit, hogy érdemes lenne biztosítani.

 • Second Wave
  random,
  az új Ptk. reformálta meg 2014/2015-ben, ilyen gyakran ne legyen már reform. (A régi volt a haszonélvezeti jogos, ez ment át a házastárs egy gyermek részt örököl-be).
 • százegy
  Nem közvetlenül ide tartozik, de manapság sajnos gyakran aktuális. Egyre több ismerősömnél fordul elő válás. Sorra jönnek fel azok az esetek, amikor házaspár vagy élettársi kapcsolat egyik tagjának sokkal jelentősebb vagyona van, majd elköveti azt az ostobaságot, hogy a tulajdonrész egy részét a “vagyontalan” társra íratja. Válásnál vagy élettársi kapcsolat megszűnésekor pedig viszik a vagyonrészt. Nem egyszer több tízmilliós kárt okoznak. Nem szabad a saját vagyon egy részét a másik félre íratni, érdemes külön kezelni a péügyi befektetéseket is, így csak a jogszabályok által meghatározott részhez jut a másik fél . Amennyiben együtt maradnak, nincs különösebb jelentősége, hogy kié a vagyon nagyobb része -pl. együtt laknak az ingatlanban, együtt használják az autót, stb.-, váláskor viszont nagyon hasznos.
 • mtoma73
  Kiszámoló:
  Fifi kérdéséhez kapcsolódóan, én se kaptam anno semmi visszajelzést erről a halálesetiről pedig elküldtem szerintem együtt a többi papírral. Csak azt nem tudom, hogy ez a biztosítónál landolt-e és elfogadták-e. Csak ennyi infóra lenne szükségem. Nem kell szkennelgetni. Volt rajta két adat, amit nem is tudtam kitölteni (a kötvénnyel kapcsolatos) ezért sem tudom, hogy a biztosító elfogadta-e.
  Lehet az excelbe lehetne egy x az illető neve mellett, aki adott be ilyet. Bár gondolom ez is nagy meló lenne. Mindenesetre most bizonytalan vagyok, hogy mi a helyzet.
  Ne következzen be a haláleset, de ne is akkor derüljön ki, hogy nincs kedvezményezett bejegyezve.

  Köszi.

 • headset

  “…A bankos haláleseti kedvezményezettséget/rendelkezést jól megszívtam!

  Úgyhogy tessék ezeket az öröklési dolgokat rendezni, különben fizethettek!”

  A rokonod rendezte az “öröklési dolgokat”, hiszen kért haláleseti kedvezményezettet. Az eset tanulsága más.

  Az, hogy amit el lehet rontani, azt a hivatalnokok elrontják. Mindent ellenőrizni kell. Kapunk másolatot minden papírról. Legkésőbb otthon újra át kell futni, és ha nem azt csinálták, amit kértünk, akkor akár másnap lehet pótoltatni.

 • jurta
  @Barnabás.Jog
  04-11 9:51

  Na de itt nem az volt a probléma a nagyanyával, hogy megadta a fiát kedvezményezettnek, hanem hogy márciustól öt hónapon át nem állított új személyt egy számlája elhunyt kedvezményezettje helyére.

  Ha két nappal a fia után halt volna meg, akkor persze nem írnám ezt.

 • jurta
  “Kiszamolo
  2018-04-11 at 07:40

  Zelei, a legtöbb banknál súlyos összegért lehet ilyet kötni”

  Érdekesség. Magnet Banknál 1600 Ft volt a díj. Sokáig pont ez tartott vissza, aztán egy öröklés bonyodalmai átélése hatására megadtam nevet. A díjat soha nem láttam a számlámra terhelve. (Nyilván valami piti adatfelvételi vagy informatikairendszer-hiba volt, de valahogy igazságosnak éreztem.) 2016 végén történt, nem lehetetlen, hogy ma sincs kijavítva.

 • Sokatolvas
  Szabolcs, ha időpontra hívnak be, akkor mindegy, mikor veszed át. Nem esznek meg.
 • Tudatlan
  , ez nem félreértés? Nem az elhunytnak kell kedvezményezettnek lenni, hanem a pénztártag használja önsegélyezésre az általa korábban befizetett tagdíjat. Persze lehet, hogy az alapszabály nagyban különbözik a többi pénztárétól.
 • Slumbery
  Barnabas

  Ez furcsa. Te vagy a szakjogász, és hiszek neked, csak a laikus jogértelmezésemnek ez fura. Az apuka már hónapok óta halott volt, mikor a nagymama meghalt, akkor hogy értelmezhető rá egyáltalán a haláleseti kifizetés? Azt hinné a józan paraszt, hogy ha a kedvezményezett már halott, akkor a haláleseti kifizetés semmis. Vagy van egy külön jogszabály, ami kifejezetten rendelkezik arról, hogy nem semmis? Nem értem.
  (És tudtommal a magyar jogban az örökség az örökhagyó halálával keltezik. Akkor pedig hogy lehet bevonni a hagyatékba olyan vagyont, ami az örökhagyó halálakor nem volt az övé?)

 • kivancsi
  Közös számla nem elég. Amikor mamám meghalt, tatám rögtön ment a bankba és vett ki pénzt. Csak aztán persze kiderült, hogy mamám a pénzkivét előtt halt meg, így neki vissza kellett fizetni a pénzt, mert az nem az övé. Persze a gyerekei mondták, hogy tartsa meg, nem tartanak igényt az örökségükre, maradjon csak az öregé, de ha nem így lett volna akkor semmire nem ment volna azzal, hogy közös volt a számlájuk.
 • Kiszamolo
  Mtoma, megpróbálok kérni egy ilyen listát, de nem biztos, hogy meg is csinálják. Már így is velünk dolgoznak a legtöbbet és az egész osztály 3 főből áll, ők kezelik az összes szerződés minden tennivalóját.
 • Dörnyei József
  A kommentek tanulsága számomra az, hogy egy haláleset zárolhatja a bankszámlákat is, amivel gyakorlatilag ellehetetleníti az élelet egy hosszabb időre.
  Még akkor is, ha egyébként az elhúnyt felkészült a dologra és minden rendezett.
  Szvsz. ez egy komoly probléma a jogrendszerben. Azért nem kap nagy figyelmet, mert elhúnyni az idősek szoktak, akiknek a pénze elsősorban KP-ben van, így nincsen probléma a zárolt bankszámlával.
  A nagy tanulsága a dolognak számomra az, hogy muszáj valamennyi KP-t tartani valahol. Ha valakinek nincsen és a bankszámlája zárolódik mondjuk 9 hónapra, akkor ki is nézhet magának egy barátságos hídat és beköltözhet alá…
 • Ildikó70
  Nekünk Aegonos lakásbiztosításunk van, nagyon meg vagyok vele elégedve. Mindig mindenért fizettek, sőt a pár évvel ezelőtti földrengéskor egyedül ők fizettek, pedig a rengés nem érte el a szerződésben meghatározott értéket.
  Egyébként minden kedvezményezett rendben van, de a net/mobilbank miatt úgyis ki lehetne üríteni a számlát, ha arról lenne szó.
 • naa
  “muszáj valamennyi KP-t tartani valahol. Ha valakinek nincsen és a bankszámlája zárolódik mondjuk 9 hónapra, akkor ki is nézhet magának egy barátságos hidat”

  Nyilván arra gondolsz, hogy ha hiteleket hagy maga után az elhunyt egyedüli családfenntartó, pl. hitel van a lakáson is és nincs senki rokonja aki segítene.
  Azért ha van vagyon egyébként, akkor szerintem még ebben a helyzetben is kezelhető a helyzet valamilyen áthidaló kölcsönnel (pl. a bank ahol a vagyon parkol nem hinném, hogy ne adna…), de ha már felkészülés, akkor készpénznél akkor is jobbnak tartom a jövendő örökösök nevére létrehozott akármilyen befektetési számlát (ez amúgy is hasznos pl. egy gyereknél) Ha gond lenne, ahhoz hozzá tud férni azonnal, amíg a zárolások feloldódnak…
  Egyébként gondolom egy életbiztosítás kiutalása sem tarthat hónapokig, a likviditási problémákat legalábbis megoldja az is…

 • Andru
  Akár ügyvédnél, akár közjegyzőnél készít valaki végrendeletet, annak nyilvántartásba kell vetetnie. Ez anno 5ezer forint volt. (Nem a készítés, a nyilvántartás.) És az rendben, hogy a közjegyző nem nyomoz hagyatéki esetén, viszont ezt a nyilvántartást le kell kérdeznie. Ugyanis ezért van!
 • Barnabás.Jog
  @Slumbery

  Még nincs vége a bulinak, egyelőre a közjegyzői kamarával próbálunk okoskodni, mert a bank póthagyatékit kér az “apuka” részéről, hogy kiadja a lóvét az ügyfélnek és az anyukának.

  Szerintem hatálytalan a haláleseti rendelkezés, de a banknál előbb el kellene jutni valami írástudóhoz, mert Marikával a pultnál ilyet nem lehet megbeszélni – az pedig nem hiányzik, hogy buzgóságból kiutalja a lóvét a túlélő házastársnak is.

  A történetet csak azért osztottam meg, hogy hozhatja úgy az élet, hogy a korábban nagyon okosnak hitt dolog visszaüt – ez egy csomó pénz és energia lesz az ügyfélnek, mire megkapja a lóvét. Persze, átírhatta volna a néni az unoka nevére; de onnantól hogy meghalt a fia, egyszer sem ment ki a lakásból fél évig, aztán egy combnyaktörés vitte el 1,5 nap alatt (91 éves volt).

 • Tibor
  @naa: akartam, de sajnos kover vagyok hozza, turhetetlen ez az obezofob diszkriminacio 🙂
 • Apuka

  2018-04-11 at 17:48

  “Én fenntartom a véleményem, hogyha értékes tárgyak vannak a szabadban érdemes rá biztosítást kötni.”

  Ez így igaz. Egy lakásbiztosítás akkor jó, ha megnyugtatóan lefed milyen olyan helyzetet ami bekövetkezhet, s ez még ár-érték arányban elfogadható. Az lakásbiztosításom éves díja 100E HUF fölött van és jól érzem vele magamat. Van akinek azonban elég az évi 9.000 HUF is és ő is jól érzi magát tőle. Neki olyan az élethelyzete. Fontos, hogy hozzáértő ember segítségével készüljön el az a biztosítás, akinek Te mint ügyfél vagy fontos. Aki a Te érdekeidet szem előtt tartva készíti el az ajánlatot. Ez igaz egyébként minden biztosításra. Élet biztire különösen. Nincs két egyforma élethelyzet. Nem lehet két egyforma biztosítás sem.

 • Szabolcs
  Sokatolvas
  2018-04-11 at 21:01

  Kösz, meg másoknak is. Annyi, hogy egy 3 oldalas rettenetesen hivatalos levélben tájékoztattak, hogy az szja visszatérítésből levonják a fennálló egy 2300 Ft-os TB “tartozást”. Tudtam én, hogy vmi ilyen fontos lesz. És persze ezt az ebeven már láttam.
  Néha tényleg nem értem az államigazgatást, pedig része vagyok 🙂
  off vége.

 • Kiszamolo
  Tibor, erre már kitaláltak egy gyógymódot… 🙂
 • headset
  @Barnabás.Jog
  “…a banknál előbb el kellene jutni valami írástudóhoz, mert Marikával a pultnál ilyet nem lehet megbeszélni”

  A haláleseti rendelkezési nyomtatványt illetve a bank üzletszabályzatát is érdemes lenne megnézni.

  Nem tudom, hogy melyik bankról van szó, de pl. a Raiffeisen üzletszabályzatában ez van:”A kedvezményezettség át nem ruházható és nem örökölhető.”

  Az OTP-jé már nem ennyire egyértelmű:”A kedvezményezett elhalálozása esetére másik kedvezményezett (helyettes) nem jelölhető, de a Számlatulajdonos rendelkezését bármikor megváltoztathatja, vagy visszavonhatja.”

  Hátha olyan banknál volt a számla, ahol rendelkezik erről a szabályzat.

 • Szilvi
  Ildikó70@ Köszönöm a hozzászólásod, akkor onnan mindenképpen fogok bekérni ajánlatot. Az Önyupom is náluk van, lehet,hogy azt is figyelembe veszik valahogy.
 • hargi
  Szerencsére nálunk nem tabu a téma, anyám pont a napokban jelezte, hogy volt a bankban, és megadott engem kedvezményezettnek, hogy hozzáférjek a számlájához (pedig nem is olvassa ezt a blogot:)) Remélem, még sokáig nem lesz aktuális a dolog…
  Kicsit OFF, de öröklés:
  Egy ismerősömnek váratlanul meghalt az apja, örökölt ugyan egy lakást és egy régi autót, de örökölt egy 750 ezres folyószámlahitelt is, amiről nem tudott. Egyelőre az ingóságokat se tudja eladni, úgyhogy saját zsebből kell megelőlegezni a törlesztést (erre is jó a Miklós által “mantrázott” fél évi tartalék)
 • Ildikó70
  @Barnabás.Jog Nem ismerem a törvényi szabályozást, de furcsa, hogy egy előbb elhunyt lehet örökös. Az apának egyedüli örököse volt a fia?
  Nálunk is voltak anomáliák édesapám halálakor, mert a szülei, akik már 20 és 45 évvel azelőtt meghaltak még mindig rendelkeztek földtulajdonnal, de az ő halotti anyakönyvi kivonataik bemutatása után az édesapámnak, majd onnan nekem átvezették a tulajdonjogot, amiről ugyan lemondtam, de legalább az ő része tisztázódott. De a 2, akkor már halott testvéréé még azóta sem, sőt nagyszüleimnek is van még föld a nevén azóta is, de abból már csak a 3 testvérnek van része. Kicsit furcsa volt a hagyatéki leltár, de a közjegyző szerint tökéletes.
  A közjegyzőnek nem tudom mennyire kell utánajárni az örökösöknek, de apósom (aki már 25 éve meghalt) testvérének a fiának a halálakor ő felkutatta az örökösöket.
 • Ildikó70
  Édesanyám megtakarításainak a társtulajdonosa vagyok, erre a lehetőségre a bankban hívták fel a figyelmét. Így tudok mindent intézni nélküle és nem is lesz az összeg a hagyaték része, bármikor ki tudom/tudnám venni – nincs testvérem, de amíg él az az övé, én magamat csak ügyintézőnek tekintem, hiszen úgyis adna, ha szükség lenne rá.
 • jozef
  Ildikó?

  Mit jelent a megfogalmazásodban a “társtulajdonos”? Ha úgy érted, hogy rendelkező vagy a számlán, vagy úgy, hogy Te is tulajdonosa vagy a számlának, akkor tévedsz a konklúzióban. Édesanyád halálakor a számlát (vagy a felét, házaspárok közös számlájánál ez a gyakorlat, esetetekben nem tudom) zárolni fogják, és az biztosan a hagyatéki része lesz ha nincs haláleseti rendelkezés a számlán. Csak és kizárólag az vonja ki az elhunyt tulajdonos részét a hagyaték alól. És az se tévesszen meg, ha nem zárolják : “ki tudod venni”, persze, ha nincs zárolva, de az nem feltétlenül jelenti azt, hogy ki SZABAD venned : ha a hagyaték része lesz, akkor a haláleset utáni időszakra elszámolási kötelezettséged lehet utólag a felhasznált összegekre.

 • hargi
  @Ildikó70

  Amikor nagyapám unokatestvére meghalt (közvetlen örökös nélkül) akkor az ő ügyét intéző közjegyző is komoly nyomozást végzett, kb. 40-50 rokont hajtott fel, és hívott össze hagyatéki tárgyalásra (vagy hogy hívják az ilyesmit). Azt is kiszámolta, kire milyen arányban jut az örökségből a rokonsági fok, és egyéb kritériumok alapján. Mivel sem nagyapám, sem apám nem élt addigra, így nagyapám részét tovább osztotta a gyerekei között, apám részét pedig tovább kétfelé öcsém és köztem. Nem lehetett egyszerű munka, felért egy komplett családfakutatással.

 • Nimfas Corporation
  LASLOW:

  (Kia Ceed kombi)
  CASCO:
  első díj összege: 30 540 Ft
  kedvezményezett: Groupama Biztosító Zrt.

  KÖTELEZŐ:
  15000+5000 Baleseti…

 • Gergő
  Off:

  Kiszámoló, meg tudnád mondani, hogy az “1-es típusú” egészségbiztosítással kapcsolatban van-e már valami bővebb infó? Ha jól láttam, november óta nem volt azzal kapcsolatban hír.