Neked is sikerülni fog

Már többször volt arról szó a blogon, hogy az anyagi életedet két módon hozhatod egyenesbe: ha kevesebbet költesz, vagy ha többet keresel.

A kiadások visszavágása könnyebbnek tűnik, azonban csak rövid távon működik és gyakran túl komoly lemondások árán tudod megvalósítani.

A bevételek növelése sokkal kényelmesebb, de bátorságot és változásra való hajlandóságot igényel, ezért sokan bele sem mernek vágni, inkább évtizedeken át dolgoznak fillérekért. A legtöbb emberben sokkal több van, mint amit egész életében kihoz magából, de soha nem mer váltani.

(Néhány régebbi cikk a témában: Te is lehetsz vállalkozó, Ha nem keresel eleget, Csináld azt, amit igazán szeretnél, Lehetőség az utcán hever. Ha még nem olvastad őket, szerintem érdemes.)

Zoltán sok éve olvassa a blogot. Nagyon sokáig úgy gondolta, hogy nem igaz, hogy a legtöbb ember tudna váltani a magasabb fizetésért, főleg ott náluk, az ország keleti szegletében. Aztán egyszer csak szöget ütött a fejében, hogy akár nekik is működhet a dolog.

A kifogások helyett inkább a megoldást keresték, most négyszer annyiért dolgozik a felesége kevesebbet, ráadásul otthonról. Ha nekik sikerült Kelet-Magyarországon, egy kisebb településen, neked is menni fog.

Következzen az ő története:

A blog indulása óta vagyok rendszeres olvasója, és hozzászólója is a posztoknak, több esetben nem értek dolgokkal egyet, de kiemelnék két témát, ami visszatérő elem a posztokban, illetve a hozzászólásokban:
– több posztban is előkerült, hogy a kiadások csökkentésénél fontosabb és könnyebb a bevételek növelése.
– több posztban, pláne hozzászólásokban olyan fizetések repkedtek, hogy ihaj.

Bevallom, az elsőnél én is abba a táborba tartoztam, akik legyintettek, hogy persze, könnyű azt mondani, illetve itt keleten ahol élünk örüljünk annak, amit kapunk. A másodikkal kapcsolatban pedig a persze-persze, osztom kettővel és azt sem hiszem el kategóriába tartoztam.

Rajtam kívül csillió kétkedő olvassa a blogot, de ha csak egy ember is okul a mi esetünkből, akkor már megérte megírni ezt a levelet.

Többször beszéltünk már hozzászólásokban arról, hogy panaszkodtam, hogy a párom pénzügyi területen 18 éves szakmai tapasztalattal (könyvelés, bér számfejtés stb.) rendelkezik, és örülhet a havi kb. 150 ezres nettó fizetésének (a főnök kénye-kedve szerint persze néha adott borítékot, volt, amikor öt hónapra 20 ezer forintot!), ami legalább egy stabil munkahely, viszont lassan 5 éve semmi esély se szakmai, se pénzügyi előrelépési lehetőségre:
– volt olyan év, amikor képes volt a cégvezetés kemény 1000 forintos nettó béremelést adni, de idén is csak a szocho csökkentést adták tovább a dolgozóknak, azon felül semmit.
– az utolsó években, ha el akart menni szakmai továbbképzésekre, akkor azt a szabadsága terhére, és saját költségen tette, persze a cég profitált a megszerzett tudásból.

Ti többen is támogattatok és drukkoltatok, elkezdtünk rákészülni a váltásra, a 6 havi tartalékon felül is elkezdtünk további tartalékolást, és összébb húztuk magunkat, megnéztük mennyi lenne az a havi költség, amit finanszírozni kell, ha kiesik a párom fizetése a felmondás miatt. És mivel már otthon is könyvelgetett (de egyszerre a főállással már nem ment tovább a dolog), volt rálátásunk arra, hogy a környezetünkben mindenkinek sikerült a saját lábára állnia, ha nem volt teljesen sült bolond. Egy értelmes, és képzett szakembernek miért ne sikerülne? Ezzel sikerült meggyőznöm egy év alatt(!) a páromat, hogy lépjen!
Megtörtént a felmondás, bele a kvázi légüres térbe, nem úgy, hogy lett volna hová átülni, de mivel a csapból is az folyik, hogy nincs megfelelő szakember, én nem féltem. Bizakodtam.

Első lépés, munkaügyi központ, regisztrált munkanélkülivé válni. Onnan ki, majd vállalkozóvá válási támogatásért pályázni. Ez a lehetőség mindenkinek adott lehet (és ha nem ordít a pályázatról, hogy
kamu, és van keretösszeg, akkor mindenki meg is kapja): kb. városonként más és más a konkrét feltétel és juttatás, de nálunk egy értelmesen és nem elszállt adatokkal kitöltött 10 oldalas pályázati
anyag (bárki ki tudja tölteni, de fontos az értelmes üzleti terv!) leadása majd egy fél órás elbeszélgetés
után 3 héttel jött az értesítés: 4 hónapra havi 127.000 forint támogatást kapott a párom. Persze lehetett
volna több az összeg és az időszak is, de ez lássuk be, talált pénz, és majdnem annyi, mint amit eddig
keresett a párom. KATA-s lett, havi 50 ezer forintot fizetett maga után.
Közben a normálisan megírt szakmai önéletrajzot feltöltöttük 3 portálra (a profession.hu volt csak
nagyon ismert, a másik kettő inkább szakmai), de beleírta, hogy főállásba már nem menne, csak vállalkozói vagy megbízási szerződéssel vállalna munkát, illetve egy könyvelő kereső oldalra is regisztráltunk.

Tapasztalatok ezzel kapcsolatban:
– annyi fejvadász cég nézi ezeket az oldalakat, hogy hihetetlen, az ország minden részéből hívták már másnap telefonon főkönyvelői állásokba, de külföldi tulajdonú cégbe is hívták senior accountant pozícióba. Ez már tényleg a sült galamb effektus: jöttek maguktól az ajánlatok, tömegével. Pozitív csalódás, lelkesedtünk.

– elkezdődtek a személyes interjúk, és hiába olvasták, hogy a heti 40 órás munkaviszony kizárva, kivétel nélkül mindenki ragaszkodott hozzá: hiába többe kerül a cégnek, hiába csak heti 10 órányi a munka, a többiben azt csinálhatott volna, amit akar, de benn kell lenni és körmöt reszelni. Érdemben senki nem bírta megindokolni, miért ragaszkodnak ehhez az alkalmazási módhoz. Negatív csalódás, letörtünk.

– a beszélgetések alatt elhangoztak akkora bérajánlatok, miután megkerestük az állunkat, hogy eldöntöttük: karácsonykor leülünk, és megbeszéljük a hogyan továbbot, mert lássuk be, annyira nem szörnyű eredmény visszamenni alkalmazotti státuszba, de 2,5x akkora fizetésért egy 50x akkora céghez, mint ahol korábban dolgozott.

Megjegyzem, nincsenek nagy igényeink azokhoz mérten élünk, de ekkora fizetési ajánlatokat elképzelni nem tudtunk. És ezeket nem a párom kérte, ők ajánlották, amikor látták, hogy nem akarja elfogadni a felkínált pozíciót.
– volt több olyan eset is, hogy már szóbeli megállapodás is megtörtént és az aláírás volt hátra, aztán jött egy csókos, és 2x annyiért elvállalta nagy duzzogva a munkát, minket meg felhívtak telefonon, hogy bocsika, de volt olyan is, hogy mi érdeklődtünk, hogy akkor mikor kell menni aláírni a szerződést, mire közölték, hogy ja, mást találtunk. Rosszul esett, de ezt inkább a majdnem sikerült kategóriába raktunk, nem oda, hogy most megint egy csókos miatt nem sikerült.

Persze közben kisebb vállalkozásokkal, vállalkozókkal sikerült megállapodni, és három hónap alatt már majdnem ott tartottunk, hogy a korábbi fizetés megvan, de még mindig csak heti 1,5 napnyi munkája volt a páromnak. Ezzel már elégedettek kezdtünk lenni, mert így mindenre volt ideje, csillogott a lakás, a gyerekkel sokkal több időt tudott tölteni, pihenésre is volt idő. Megszűnt a stressz.

És ekkor jött két egymás utáni nap, két cégcsoport kereste meg a páromat (szintén nem ő ment hozzájuk), és ők hajlandóak voltak a szerződéskötésre, heti 1, illetve heti 2 alkalommal való megjelenéssel (de utána távoli eléréssel dolgozni a szerverükön). Mindkét helyet többet ajánlottak, mind az eddigi keresete.

Itt leültünk és néztünk magunk elé: lehet, hogy jókor léptünk, de most ott tartunk, hogy heti 3-4 napi munkával megháromszorozta a párom a fizetését (a KATA-t már felemelte havi 75 ezerre közben), kötetlen a munkaideje, otthonról dolgozik. Ééééés, mindezt Kelet-Magyarországon, nem Pesten, vagy még nyugatabbra!

Visszatérve az elején kiemelt két pontra konklúzióként:
– évekig csak húztunk a kiadásokon, néha viccesen alacsony összegeket spórolva havi szinten, pedig a bevételt százezrekkel növelni annál sokkal egyszerűbb volt.
– tényleg lehet otthonról, akár heti 30 órával is 4-500 ezret keresni nettóban.
– a fentiek NEM hiányszakmára vonatkoznak, nagyon nem!
– tőlünk még Debrecen és Miskolc is nyugatra van, szóval nem olyan reménytelen a helyzet itt a keleti végeken sem.

Tényleg csak akarni kellett, és belevágni, kifogásokat most is találhattunk volna (lakáshitel, 10+ éves öregedő kocsi, kisiskolás gyerek, betegeskedő nagyszülők mindkét oldalon).

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

170 hozzászólás

 • Családfő
  Zoltán, inspiráló a történetetek, érdemes volt megosztanod. Erőt adhat többeknek, akik jelenleg hezitálnak és csak egy kis lökésre várnak, hasonlóan cselekedni.
 • Zabalint

  Szerintem meg érdemes a stílust és a tartalmat kettéválasztani, amit ügyvéd írt a bizalmas szakmákról, az jogos, még ha bicskanyitogató stílusban is írtam. Ráadásul ügyvédként őt is ilyen szakmában dolgozik, szóval releváns a véleménye. Ez esetben a személyeskedée a felszín, a tartalom meg a lényegy én például az ellenkezőjére sokkal háklisabb vagyok…
 • headset

  “Gondolom egyből rohantak az ügyfelek kifizetni a tartozásukat miután bemószeroltátok őket a NAV-nál?
  Vagy esetleg feladtak “tevékenységetekről” egy hirdetést a helyi lapnál? :)))”

  Le kellene már szállni Gábor családjáról.

  Gábor annyit írt, hogy
  – a szülei a saját könyvelőcégükben dolgoznak
  – Ő maga elképzelhetőnek tartja, hogy van olyan könyvelő, aki tartozás esetén befújná az ügyfelet a NAV-nál.

  Szó sem volt róla, hogy a szülei bármi ilyet tennének, vagy akár csak gondoltak volna rá.

 • headset

  2017-11-17 at 10:53

  Teljesen egyetértek.

  A legjobb az lenne, ha ügyvéd “megjavulna”.

  Egy embernek, aki tisztában van a saját belső értékeivel, nincs szüksége arra, hogy másokat személyükben támadjon, lenyomjon.

  Hátha ügyvéd is ilyen ember.

 • Axt
  Jó sztori, de miért kell ilyeneket írni, hogy egy csókos elvitte a melót? Nem a feleséged kapta meg, ennyi. Nem tudhatod hogy ki kapta meg, és miért. Ez annyira magyaros, hogy egyből csókost kiáltunk.
 • Axt
  Én azt gondolom, hogy programozóval Dunát lehet rekeszteni, de emellett meg nagyon kevés jó teszt menedzser, IT projekt menedzser vagy információbiztonsági szakember vagy etikus hacker van. Az ő melójukat az átlagember nem is ismeri, így aztán senki nem akar az lenni. Mindenki programozni akar. Uncsi.
 • Axt
  Ügyvéd, te mégis miről beszélsz? Megveretni? Milyen ügyvéd az, aki törvényellenes tevékenységre buzdít? A feljelentés legalább teljesen törvényes. Agyam eldobom rajtad. Megveretni… Balkán.
 • Szaky
  Axt
  2017-11-17 at 14:38

  Én tudok a környezetembe olyanról hogy APEH-el való fenyegetésért megverték az illetőt.
  Ügyvéd ismeri a valós vállalkozói világot.

 • tromsö
  “Gábor annyit írt, hogy
  – a szülei a saját könyvelőcégükben dolgoznak
  – Ő maga elképzelhetőnek tartja, hogy van olyan könyvelő, aki tartozás esetén befújná az ügyfelet a NAV-nál.

  Szó sem volt róla, hogy a szülei bármi ilyet tennének, vagy akár csak gondoltak volna rá.”

  Jó látni, hogy van még kevéske ember, aki tud (értelmezve) olvasni.
  Az meg külön mókás, amikor a legnagyobb arcú érti a legjobban félre és habzik a szája.
  Még csak nem is kapiskálta…… (S még rá is tromfol veretes ostobaságokkal.)
  Valamiért nagyon fájó pont ez a nav-nál feljelentés ……

 • axt
  De akkor is, mennyire szánalmas dolog már megVERETNI valakit? Ha már annyira bántani akarja, legyen annyira tökös, hogy megVERI, de nem vereti valaki mással. Utoljára általános iskolában láttam ilyet.

  Mondjuk ügyvédről ad egyfajta képet, ha neki ilyen verekedős ügyfelei vannak. De itt be is fejezem, ez már átmegy személyeskedésbe, és nem való ez ide.

 • Szaky
  axt
  2017-11-17 at 16:41

  Lehet hogy személyesen nem tudná megverni, sőt visszájára sülne el a verés. Hallottam már ilyet is .. :)))

 • Ez vagyok
  Én mérlegképes könyvelő is vagyok és kizárólag a saját cégünket könyvelem. Résztveszek sokféle továbbképzésen, ahol a minisztériumok és nav vezető állású dolgozói tartanak előadásokat. Abban a pillanatban, ha nem az ők egyfajta adónemükből való kilépés kerül szóba, megbénulnak és nem tudnak válaszolni a kérdésekre. Sőt, ha az ő szakterületéről különös kérdés merül fel, akkor is elhárítják a válaszadást. Én iszonyú sok időt és energiát fektetek be, hogy a saját kft-nk mindenféle törvény, kormányzati rendelet, végrehajtási utasítás megmég ilyenek ismeretében topon legyek. Egyfolytában mégis attól szorongok, hogy valamit rosszul értelmezek, csinálok. Így nagyon nagy kockázat a könyvelők munkája. Nagy összegű biztosítást kell kötniük és fizetniük, ha valamit elvétenének akár akaratlanul is. Ezt nagyon ajánlom a cikk írójának.
 • Szaky
  Ez vagyok
  2017-11-17 at 18:32

  Igy igaz ahogy tetszik mondani. Nem egy könyvelő vagy könyveléssel foglalkozó cég NAV vagy volt NAV alkalmazottat “foglalkoztat” jók az összeköttetéseik és az értelmezési gyakorlatot is jobban ismerik.
  Esetleg egy-egy határ eset ügy elsimításéban is tevékenykedni tudnak.

 • ügyvéd

  1.Tudok értelmezve olvasni. Gábor, bár expressis verbis nem mondta ki, de nyilván anyukáék könyveldéje “gyakorlatából” indult ki, hiszen hol máshol hallhatta volna ezt.

  2. Sok ügyfelem a legnagyobb elkövethető bűnnek tart bármilyen hatósági feljelentést.

  Én egyetértek velük.

 • ügyvéd
  Ps.:
  Verés: POÉNNAK szántam, mint a ” 😀 ” = VIGYORJEL !!! is jelezte, de humorérzéke kevés hozzászólónak van, illetve szokás szerint a becstelen gazemberek olyan mondanivalót tulajdonítanak nekem, amiről egyáltalán nem írtam…

  A verés egyébként egy szakma, szakemberekre kell bízni. Amatőröknek nem ajánlott gyakorolni, mert ugye lehet “szándékon túli eredmény” ami miatt,- ha mondjuk embörhalál esik – , azért méreteset lehet ülni. 😀

 • tromsö
  Jajédesistenem és még fokozza / magyarázza.
  Nyilván, ilyet máshol nem hallhat az ember, de sehol ám, húúúúú …….

  Maradjunk abban, hogy neked valamiért ez nagyon csípi a szemed, innentől objektivitás nulla. (viszont az ex cathedra kijelentések repkednek, “mert csak” szintű alátámasztással – na ez a gond.)

 • tromsö
  “szokás szerint a becstelen gazemberek olyan mondanivalót tulajdonítanak nekem, amiről egyáltalán nem írtam…”

  Hopp, valamiért egy pillanatra azt hittem ezt Gábor írta…..

 • jancsika
  Ügyvéd és könyvelő Rokon szakma.
  Olyan teherhajó, ami az arúját sosem rakja ki. Kötelező felelősség biztosítást sztem is kellene kötni csoportosan mert úgy töredék az ár de előtte csatlakozni kell egy egyesülethez.

  Sok sikert és kitartást kívánok és sok sok szakmai kihívások ügyet ami a szakma szépsége.

 • axt
  Azért arra kíváncsi lennék, hogy az olyan ügyfeled, amelyik a legnagyobb elkövethető bűnnek tart bármilyen hatósági feljelentést, mit csinálna akkor, ha valamelyik alkalmazottja feljelentené őt valamilyen munkavállalót ért jogos sérelem miatt.

  Most komolyan, mire való a törvény meg a bíróság, ha “bűn” feljelenteni valakit? Én gond nélkül jelenteném fel azt, aki az utamba áll. Erre valók a törvények, ezért vagyunk emberek. Nem állatok, akik megverekszenek az igazukért.

 • headset
  @ügyvéd
  2017-11-17 at 19:11

  Amiket Gábor családjáról írtál, azt nem lehet kimagyarázni.

 • Jóska Pista
  at 20:25
  Elfelejtetted kitenni a szmájlit.
 • Tyler Durden
  @Jóska Pista

  “Ó, mily kedves ez a történet.
  Megjegyzem, aki ma Magyarországon nem tud pénzt keresni, az vagy lusta, buta, vagy hiányzik belőle a vállalkozási kedv.”

  Tényleg nem kötözködni szeretnék, de tudnád definiálni kérlek kik a buta emberek pontosan?

 • Lajos65
  Gratulálok a döntésetekhez! A kata és a nyugdíj lehetőségeiről itt egy elgondolkodtató cikk érdemes elgondolkodni… forbes.hu/uzlet/katas-vagy-ehen-halsz-vagy-krozus-leszel/
 • Zabalint

  Szerintem félreérted. Nem arról van szó, hogy az alkalmazott feljelenti a munkáltatót, mert mondjuk csorbulnak a munkavállalói jogai, vagy feljelented a szomszédot, mert láttad, hogy hullát ásott el a kertben. Hanem arról, hogy ha egy ügyvédnek bizalmas információt mond el az ügyfele, az ügyvéd erre névtelenül feljelenti. Vagy a könyvelő felnyomja a NAV-nál. Bizonyos szakmákban fontos a titoktartás. Ha a könyvelő azért jelenti fel az ügyfelét, mert meglátta, hogy hullát ás el a kertjében, az nem ilyen, de ha az általa könyvelőként megszerzett bizalmas információk alapján tesz bejelentést a navnál, az már a bizalmi viszony megsértése.

  És ez független attól, hogy Gábor szülei csinálnának-e ilyet, ebben én sem ügyvéddel értek egyet, szerintem nem következik Gábor kommentjéből, hogy elfogadhatónak tartaná ezt az eszközt.

 • Zabalint

  Ja és tegyük hozzá, hogy eredetileg Gábor kommentjében még csak nem is pusztán feljelentésről volt szó, hanem feljelentéssel zsarolásról. A könyvelőként megszerzett bizalmas információk alapján feljelented az ügyfelet, ha a vitás ügyetekben nem enged. Ha enged (pl. fizet), akkor meg hiába törvény, nem jelented fel. Szóval még ha azt is mondod, hogy állampolgári kötelességednek tekinted, hogy aki törvényt sért, azt feljelentsed és feleljen érte, itt még erről sem volt szó, csak ezzel való fenyegetőzésről, zsarolásról. Ez még akkor sem etikus, ha az eredeti vitás ügyben amúgy neked van igazad.
 • Peti
  @Jóska Pista:

  “Megjegyzem, aki ma Magyarországon nem tud pénzt keresni, az vagy lusta, buta, vagy hiányzik belőle a vállalkozási kedv.”

  Többségében inkább a legutóbbi a jellemző. Bár lehet, hogy meglenne a vállalkozási kedv, csak épp félnek az újba belevágni.

 • Peti
  “Amikor egy szegény borsodi faluba 520 ezer forintos fizetéssel keresnek óvónőt, akkor tényleg csak a legkényelmesebbek maradnak a híg posványban.”

  Pontosítsunk: bruttó 350-520 eFt-ról van szó, ami ugye nettó 230-345 eFt. Azon felül: nem óvónőt keresnek, hanem óvodavezetőt. A legmagasabb, 345 ezres fizetést csak a több éves munkatapasztalattal, pedagógus II. fokozattal rendelkező munkavállalónak adják, amiben benne van a vezetői pótlék, és a nehéz körülmények közötti munkáért járó pótlék…ugyanis halmozottan hátrányos helyzetű gyerekekkel kell foglalkozni (a falu 66%-a roma lakosú!). És ha ez nem lenne elég: szolgálati lakás nincs, a tömegközlekedés pedig katasztrofális.
  Ilyenek ezek a féligazságot rejtő hírek, amivel a sajtó gerjeszti az emberek közt a feszültséget. Ugyanez volt tavaly a 313 ezres LIDL fizetéssel, csak épp akkor is elfelejtett néhány “apróságot” közölni a sajtó…

 • Csillag V
  Miklós egyszer azt írta , gondolkozik azon ,hogy lezárja a hozzászólás lehetőségét a blogon….megértettem . 🙁
 • Tyler Durden
  Nav feljelentés: sajnos elég alap itthon. Lásd: lakást bérlők – bérbeadók.

  De volt hogy egy komoly jól menő cégre a konkurencia ráküldte a NAV-ot(volt bent ismerős),és rá is tettek a cégre egy akkora inkasszót hogy csődbe is ment a cég.
  Így vágjunk bele bármibe jó vállalkozási kedvvel…
  Magyarország, 2017.

  ügyvédes szál
  vannak szerényebb formák is az tény, de ez az ő stílusa.
  Írták hogy akinek nem jön be, annak nem kötelező olvasni kommentjeit,vagy reagálni.
  Amíg Mikós kiengedi, addig azt ír le amit akar és ahogy akarja.
  Figyelem:Ez mindenkire igaz!

  Azért nem egyszer betalál amiket ír, pl mikor arról volt szó,
  hogy ki mennyit tesz félre milyen kereset mellett, jöttek ki tényleg elég ellentmondásos eredmények. Ügyvéd meg mindjárt kedvesen rávilágított, hogy legalább ekkora hülyeségeket ne írjanak be.
  Szóval írnak zöldségeket sajnos nem is kevesen,ami elég baj.
  Akinek nem inge…

 • untermensch4
  @_Peti “egy 8 általánost végzett árufeltöltő esetével. Utóbbinak lehet, hogy megvan a magához való esze” a korábbi kedvenc szakmám 8 általánosra épül, nem feltétlenül olyan szigorú ám az az okj-s vizsga 🙂 Vállalkozáshoz nincsenek meg a képességeim de alkalmazottként nekem kényelmesebb ám jobban fizető munkám lett így mintha 8ált v érettségivel nyomultam volna ugyanazon cégeknél. A jó eszű árufeltöltőnek is olyanba kell belefognia amit tud szeretni annyira hogy megérje a kezdeti nadrágszíjhúzás akár. Én a tanfolyamot munkanélküliként végeztem, soxor a napi menü egy tányér zacskós leves és egy marék szaloncukor volt teával, az is előfordult hogy képzésről haza (20km) gyalog/autóstopp mert hóvégén buszjegyre már nem maradt. Nem siránkozásként mondom mert már akkoriban is dohányoztam 🙂
 • Én is akarok kommentelni
  @dmry:
  Az, hogy sikerült az egyszerűen “tök jó érzés”.
  És ehhez az is hozzátartozik, hogy ahova be kell járni, ott 100x jobb a légkör, mint a korábbi helyen. Itt mindenki mosolyog, és segítőkész. Persze, tudjuk, hogy minden csoda 3 napig tart, de még mindig képes amulatba esni a teljesen más hozzáállás láttán, és kimondtuk hangosan is: ezt így is lehet?
 • Én is akarok kommentelni
  @Zsolt:
  Azért emeltem ki, hogy honnan származik a történet, mert ezen a blogon is állandóan azt olvasni, hogy itt nem lehet, bezzeg Pesten.. vagy nyugaton. Pestre hívták a páromat 950 ezres bruttó fizetésért két héten belül, de ezt csak a B tervnek szerettük volna (de elhiheted, kerestük az állunkat az ajánlat után), és kiderült, ugyanez elérhető nem csak Pesten.

  Illetve tényleg azért írtam meg a történetet, mert mint írtam, én is a kétkedők közé tartoztam, de “megtértem”, és rá kellett jönnöm, jönnünk, hogy nem csak mese az ilyen jövedelem.

 • Én is akarok kommentelni
  @gyilkosto:
  Nem igazán értem mire akartál célozni, de:
  – mindenkivel szerződést kötünk, és mindenki számlát kap minden esetben, még a rokonunk is (és igen, adózunk is rendesen)
  – korábban a közös kis cégünk nevében könyvelt a párom, mint személyesen közreműködő tag
  – mivel soha nem volt vállalkozó, teljesen jogosult volt a támogatásra, és vállalkozóként a továbbiakban csak egyéni vállalkozóknak könyvel, illetve őstermelőknek, míg a cégünk a céges ügyfeleket szolgálja ki a továbbiakban

  2016-ban 55006 regisztrált mérlegképes könyvelőt találtam országosan az adatbázisban: na EZ NEM hiányszakma, ez nagyon sok eszkimó a fókák számához képest!

 • Én is akarok kommentelni
  @Axt:
  “miért kell ilyeneket írni, hogy egy csókos elvitte a melót? Nem a feleséged kapta meg, ennyi. Nem tudhatod hogy ki kapta meg, és miért. Ez annyira magyaros, hogy egyből csókost kiáltunk.”
  Pont te hozzáállásod magyaros. Pontosan tudjuk, hogy ki kapta meg a melót, ismerjük a képzettségét, és a szakmai tapasztalatát, és azt is tudjuk, hogy került oda (a főnök a pasijával jár inni), tudjuk, hogy dupla árat kért, és azt is, hogy 4 emberrel kellett együtt dolgoznia a cégnél (TB ügyintéző, bér számfejtő, 2 adatrögzítő), akikből 2-en egy hónap után felmondtak 10+ év munkaviszony után, hogy nem tudnak vele együtt dolgozni (szakmai egyet nem értés, ahol később kiderült, hogy az új ember hibázott, de nem ismerte el). Minden részletet ismerünk, lévén a cég második emberének a vállalkozását a párom könyveli, és szokott kiakadva mesélni.
  Na EZ nálam a csókos.
 • Én is akarok kommentelni
  vagyok, @jancsika:
  Természetesen nekünk is van teljes körű szakmai felelősség biztosításunk, bár (kopp-kopp) 11 év itthoni munkavégzés alatt történt 50+ NAV ellenőrzés alatt eddig mindig minden rendben volt. 44 ezer forint az éves díja a biztosításnak, és ebben benne van a könyvelésen kívül a munkaügyi feladatok ellátása, sőt igazából minden, amit bele lehetett válogatni. 10%-os önrész van a büntire vonatkozóan és 10 milliós bírságig vagyunk jók.

  És igen, évente több százezer forint a szakmai továbbképzések, amivel szinten kell tartani magát az embernek, illetve részét kell képezni egy olyan szakmai közösségnek, ahol mindenki képzi magát, és lehetőség van kérdezni, megvitatni dolgokat. Másképp ez nem megy.

 • jami
  Azért elég érdekes gondolat, akár gyakorlatban is látták már, akár csak hallották a szomszéd keresztanjának a távoli unokatestvérétől, hogy azért fizessen, nehogy kiderüljön stikli. Izé, abban a stikliben a könyvelő nincs benne kicsit sem? 😀

  Az pedig főleg jó kis fokozat, hogy fenyegetőzik feljelentéssel, erre, micsoda világban élünk, hát nem megverik?! Zsák a foltját.

 • headset
  Durden
  “ügyvédes szál”

  Ha van meglátása, miért nem a megfelelő stílusban írja meg?

  Mintha én figyelmeztetnék valakit az utcán, hogy kibomlott a cipőfűzője, de emellett jól belerúgnék.
  “Miklós kiengedi” ~= van lábam. Megtehetem.

 • Kacsalekvár
  Tényleg sokkal egyszerűbb bevételt növelni.

  Én több, mint tíz éve vagyok a melóhelyemen alkalmazott. Eléggé az elején léptem be, együtt építettük fel az egészet. Alig kerestem többet, mint az újonnan felvett kollégáim. Emberhiányban szenvedünk, már a szakképzettség sem feltétel. Rengeteg balf*sz volt már próbaidőn, szinte reménytelen a helyzet.

  Ezen bepöccenve közöltem a vezetőséggel, hogy most akkor vagy adnak egy szép kerek fizetésemelést (+100 ezer), vagy kereshetnek helyettem is embert. A főnököm szerencsére értelmes, belátta, hogy nehéz lenne pótolni a tizenéves tapasztalatomat, és a hűségemet.

  Kiegyeztünk 80 ezer pluszban. Zsarolás? Mondhatjuk. Furdal a lelkiismeret? Nem. Most kezdem el csak igazán megérteni a világ működését. Annyiért adod el magad, amennyiért tudod. A plusz pénzt félrerakom későbbi vállalkozásom megalapításához.

 • Tyler Durden

  ja elnézést, én nem azt mondom, hogy jó hogy ilyen stílusban kommunikál,
  vagy hogy így kellene mindenkinek ha már lehet, csak azt hogy a jelek szerint ez még belefér. Így ha valakinek nem tetszik akkor annyit tehet, hogy figyelmen kívül hagyja és nem is reagál rá. Látod, neki meg más stílusa nem jön be, nem vagyunk egyformák.
  Ez van.

  Úgy tűnik ő a kis agresszív gyerek a homokozóban, Miklós meg az óvóbácsi. ( :D)
  Amíg nem szól rá/ránk/, addig mehet a játék.

 • Income
  @én is akarok kommentelni

  Egyetértek a váltással, ezt valóban csak így lehet. Ami nekem hiányzott, hogy a kezdeti 127 ezer forintos támogatás mire volt elég? 50 ezer KATA oké. iroda nem kellett. De a könyvelő programnak is van ám díja, nem is kevés. Ez mennyi volt? A biztosításnak is van díja… Összességében az a 127 ezer forint talán elég sem volt a költségek fedezésére a kezdeti ügyfélnélküliség idején. Vagy igen?

  Köszi

  ui: vajon ügyvéd miből élne, ha nem lennének feljelentések? 😀 😀 És mindenki elveretné a másikat…

  Egyébként én is úgy vagyok, aki veled nem tisztességes, azzal te se legyél az. Ez az antikrisztus hozzáállás azt hozza, hogy mindig a ló rossz végén fogsz landolni. Nem gondolom, hogy a könyvelőt nem fizetnék ki, hisz tényleg igaz, akkor a könyvelő felmondja a szerződést, nem vallja be az áfát, és bumm… a vállalkozó mehet a magas büntetést fizetni a NAV-nak…

 • untermensch4
  Bizalmi viszony… aki először borítja az számítson rá hogy a másik ludasmatyisat játszik. A megállapodás szerint ki nem fizetett pénzért a könyvelő tképp kötelezően vesz vmit. A semmit/rabszolgaságot (=ingyen dolgozott) vagy mellé még némi bosszút. Ha tényleg jó könyvelő akkor tudja úgy csinálni hogy ne “önfeljelentés” legyen. A szadista büntetéscentrikus hatósági hozzáállást meg nem a könyvelők gyártották…
 • untermensch4
  @_ügyvéd 1. a könyvelők kapcsolati hálójában szoktak lenni más könyvelők is
  2. érdekesen dolgozod fel pszichológiailag hogy joguk van a legjobb védelemhez… ha esetleg ideológiát akarnál gyártani hozzá: ugye a törvénytelenül létrehozott állapot semmis, az államrend/jogrendszer erőszakos illegitim megváltoztatása bűncselekmény, a magyar állam a szentistváni alapra vezeti vissza a jogfolytonosságát. Ergo maga az állam, saját jogi álláspontja szerint illegitim. 🙂
 • untermensch4
  Az sztem teljesen érthető ha egy ügyvéd olyasmit javasol viccesen (önbíráskodás, polgári per) amitől neki nő a piaca… 🙂
 • ügyvéd

  Zárt körnek nyújtok speciális szolgáltatásokat. Polgári pert kb. 20 éve nem vállaltam, büntetőben pedig csak a barátok barátait 😀 védem.
  Szóval nem az önérdek…
 • Mernok
  Borsod,eszak keleti regio, betanitott munka,1200ft oraber +potlek+havi premium(max.20%)+15k cafeteria/ho.Ha valakinek a pulzusat tapintani lehet mar felvesszuk.nem munkanelkuliseg van hanem munkakerules.
 • jami
  Nem is munkakerülés, egyszerűen nem az a munkavállalói attitűd, amivel tudnának dolgozni. Nevetséges dolgokért kell szólni, jegyzőkönyv, értekezlet, alapok, szabályok tisztázása többedszer. Ok, hogy nem a növekedés mindig a jó stratégia, de mikor piac is lenne, forrás is – csak épp munkavállaló nem, akkor azért tényleg felmerül, hogy mi van itt?? És kb. az összes szektorben ez megy. Ráadásul nem arról van szó, hogy fizikailag nincs ember, hanem, hogy 5-ből nincs 1 használható. És ez az egész pont olyan, mint a hálapénz: több pénzért lehet, hogy fizikailag megjelenik a doki, de pihentebb, jobb tudású nem lesz tőle.
  A jobb fizetés ott tudja tartani azt, aki jó. De jobb munkamorált, tudást nem ad.
 • dmry
  @Én is akarok kommentelni
  szerintem itt fordult végképpen termőre a történetetek:
  “Rosszul esett, de ezt inkább a majdnem sikerült kategóriába raktunk, nem oda, hogy most megint egy csókos miatt nem sikerült.”

  a 100x jobb hangulat 20%-át már lehet, ti állítjátok elő. Miért is ne!?:)

 • dmry
  az ügyvéd által felszínre került “jelenséghez”…
  ne legyen igazam, és bocs, sokaktól, de kezd közösségformálóvá válni, hogy lehet vkit együtt utálni.
  ismerős jelenség?

  …pedig, lehet a saját frusztrációm/dühöm/bánatom/indulatom kérem, most éppen őrajta számon?…

 • untermensch4
  @_Mernok volt az a bájos munkaerő-túlkínálati időszak amikor a default válasz nagyon sok mindenre az volt hogy “százan állnak sorba a helyedre”. Mivel az összes résztvevő ugyanebben a balkáni troll országban szocializálódott, most “vegyétek fel helyettem a száz embert van”. Nem állítom hogy arányos a büntetés. Akkoriban a korrektebb munkavállalók szívtak igazságtalanul, most a korrektebb cégek. De még mindig van olyan hogy “munkaközi szünet ledolgozás” fedőnévvel szombati, pótlék nélküli munkavégzést erőltetnek ott ahol már a munkaerő-kölcsönző toborzója is tudja hogy akik elmennek interjúra mert ezt nem tudják, többnyire ennél az infónál köszönnek el. Egyszer vki megkapta a zseniális bűvésztrükkét a buksisimit meg a prémiumot, most ha beismernék hogy fail volt, az éppen aktuális létszám is lázadozni kezdene.
 • Andru
  Örülök, hogy sikerült, amit elterveztetek. Sőt, még túl is jutottatok a célon 🙂 Gratulálok a feleségednek ahhoz, hogy megpróbálta, neked pedig a támogatásért, amit adtál neki 🙂