Neked is sikerülni fog

Már többször volt arról szó a blogon, hogy az anyagi életedet két módon hozhatod egyenesbe: ha kevesebbet költesz, vagy ha többet keresel.

A kiadások visszavágása könnyebbnek tűnik, azonban csak rövid távon működik és gyakran túl komoly lemondások árán tudod megvalósítani.

A bevételek növelése sokkal kényelmesebb, de bátorságot és változásra való hajlandóságot igényel, ezért sokan bele sem mernek vágni, inkább évtizedeken át dolgoznak fillérekért. A legtöbb emberben sokkal több van, mint amit egész életében kihoz magából, de soha nem mer váltani.

(Néhány régebbi cikk a témában: Te is lehetsz vállalkozó, Ha nem keresel eleget, Csináld azt, amit igazán szeretnél, Lehetőség az utcán hever. Ha még nem olvastad őket, szerintem érdemes.)

Zoltán sok éve olvassa a blogot. Nagyon sokáig úgy gondolta, hogy nem igaz, hogy a legtöbb ember tudna váltani a magasabb fizetésért, főleg ott náluk, az ország keleti szegletében. Aztán egyszer csak szöget ütött a fejében, hogy akár nekik is működhet a dolog.

A kifogások helyett inkább a megoldást keresték, most négyszer annyiért dolgozik a felesége kevesebbet, ráadásul otthonról. Ha nekik sikerült Kelet-Magyarországon, egy kisebb településen, neked is menni fog.

Következzen az ő története:

A blog indulása óta vagyok rendszeres olvasója, és hozzászólója is a posztoknak, több esetben nem értek dolgokkal egyet, de kiemelnék két témát, ami visszatérő elem a posztokban, illetve a hozzászólásokban:
– több posztban is előkerült, hogy a kiadások csökkentésénél fontosabb és könnyebb a bevételek növelése.
– több posztban, pláne hozzászólásokban olyan fizetések repkedtek, hogy ihaj.

Bevallom, az elsőnél én is abba a táborba tartoztam, akik legyintettek, hogy persze, könnyű azt mondani, illetve itt keleten ahol élünk örüljünk annak, amit kapunk. A másodikkal kapcsolatban pedig a persze-persze, osztom kettővel és azt sem hiszem el kategóriába tartoztam.

Rajtam kívül csillió kétkedő olvassa a blogot, de ha csak egy ember is okul a mi esetünkből, akkor már megérte megírni ezt a levelet.

Többször beszéltünk már hozzászólásokban arról, hogy panaszkodtam, hogy a párom pénzügyi területen 18 éves szakmai tapasztalattal (könyvelés, bér számfejtés stb.) rendelkezik, és örülhet a havi kb. 150 ezres nettó fizetésének (a főnök kénye-kedve szerint persze néha adott borítékot, volt, amikor öt hónapra 20 ezer forintot!), ami legalább egy stabil munkahely, viszont lassan 5 éve semmi esély se szakmai, se pénzügyi előrelépési lehetőségre:
– volt olyan év, amikor képes volt a cégvezetés kemény 1000 forintos nettó béremelést adni, de idén is csak a szocho csökkentést adták tovább a dolgozóknak, azon felül semmit.
– az utolsó években, ha el akart menni szakmai továbbképzésekre, akkor azt a szabadsága terhére, és saját költségen tette, persze a cég profitált a megszerzett tudásból.

Ti többen is támogattatok és drukkoltatok, elkezdtünk rákészülni a váltásra, a 6 havi tartalékon felül is elkezdtünk további tartalékolást, és összébb húztuk magunkat, megnéztük mennyi lenne az a havi költség, amit finanszírozni kell, ha kiesik a párom fizetése a felmondás miatt. És mivel már otthon is könyvelgetett (de egyszerre a főállással már nem ment tovább a dolog), volt rálátásunk arra, hogy a környezetünkben mindenkinek sikerült a saját lábára állnia, ha nem volt teljesen sült bolond. Egy értelmes, és képzett szakembernek miért ne sikerülne? Ezzel sikerült meggyőznöm egy év alatt(!) a páromat, hogy lépjen!
Megtörtént a felmondás, bele a kvázi légüres térbe, nem úgy, hogy lett volna hová átülni, de mivel a csapból is az folyik, hogy nincs megfelelő szakember, én nem féltem. Bizakodtam.

Első lépés, munkaügyi központ, regisztrált munkanélkülivé válni. Onnan ki, majd vállalkozóvá válási támogatásért pályázni. Ez a lehetőség mindenkinek adott lehet (és ha nem ordít a pályázatról, hogy
kamu, és van keretösszeg, akkor mindenki meg is kapja): kb. városonként más és más a konkrét feltétel és juttatás, de nálunk egy értelmesen és nem elszállt adatokkal kitöltött 10 oldalas pályázati
anyag (bárki ki tudja tölteni, de fontos az értelmes üzleti terv!) leadása majd egy fél órás elbeszélgetés
után 3 héttel jött az értesítés: 4 hónapra havi 127.000 forint támogatást kapott a párom. Persze lehetett
volna több az összeg és az időszak is, de ez lássuk be, talált pénz, és majdnem annyi, mint amit eddig
keresett a párom. KATA-s lett, havi 50 ezer forintot fizetett maga után.
Közben a normálisan megírt szakmai önéletrajzot feltöltöttük 3 portálra (a profession.hu volt csak
nagyon ismert, a másik kettő inkább szakmai), de beleírta, hogy főállásba már nem menne, csak vállalkozói vagy megbízási szerződéssel vállalna munkát, illetve egy könyvelő kereső oldalra is regisztráltunk.

Tapasztalatok ezzel kapcsolatban:
– annyi fejvadász cég nézi ezeket az oldalakat, hogy hihetetlen, az ország minden részéből hívták már másnap telefonon főkönyvelői állásokba, de külföldi tulajdonú cégbe is hívták senior accountant pozícióba. Ez már tényleg a sült galamb effektus: jöttek maguktól az ajánlatok, tömegével. Pozitív csalódás, lelkesedtünk.

– elkezdődtek a személyes interjúk, és hiába olvasták, hogy a heti 40 órás munkaviszony kizárva, kivétel nélkül mindenki ragaszkodott hozzá: hiába többe kerül a cégnek, hiába csak heti 10 órányi a munka, a többiben azt csinálhatott volna, amit akar, de benn kell lenni és körmöt reszelni. Érdemben senki nem bírta megindokolni, miért ragaszkodnak ehhez az alkalmazási módhoz. Negatív csalódás, letörtünk.

– a beszélgetések alatt elhangoztak akkora bérajánlatok, miután megkerestük az állunkat, hogy eldöntöttük: karácsonykor leülünk, és megbeszéljük a hogyan továbbot, mert lássuk be, annyira nem szörnyű eredmény visszamenni alkalmazotti státuszba, de 2,5x akkora fizetésért egy 50x akkora céghez, mint ahol korábban dolgozott.

Megjegyzem, nincsenek nagy igényeink azokhoz mérten élünk, de ekkora fizetési ajánlatokat elképzelni nem tudtunk. És ezeket nem a párom kérte, ők ajánlották, amikor látták, hogy nem akarja elfogadni a felkínált pozíciót.
– volt több olyan eset is, hogy már szóbeli megállapodás is megtörtént és az aláírás volt hátra, aztán jött egy csókos, és 2x annyiért elvállalta nagy duzzogva a munkát, minket meg felhívtak telefonon, hogy bocsika, de volt olyan is, hogy mi érdeklődtünk, hogy akkor mikor kell menni aláírni a szerződést, mire közölték, hogy ja, mást találtunk. Rosszul esett, de ezt inkább a majdnem sikerült kategóriába raktunk, nem oda, hogy most megint egy csókos miatt nem sikerült.

Persze közben kisebb vállalkozásokkal, vállalkozókkal sikerült megállapodni, és három hónap alatt már majdnem ott tartottunk, hogy a korábbi fizetés megvan, de még mindig csak heti 1,5 napnyi munkája volt a páromnak. Ezzel már elégedettek kezdtünk lenni, mert így mindenre volt ideje, csillogott a lakás, a gyerekkel sokkal több időt tudott tölteni, pihenésre is volt idő. Megszűnt a stressz.

És ekkor jött két egymás utáni nap, két cégcsoport kereste meg a páromat (szintén nem ő ment hozzájuk), és ők hajlandóak voltak a szerződéskötésre, heti 1, illetve heti 2 alkalommal való megjelenéssel (de utána távoli eléréssel dolgozni a szerverükön). Mindkét helyet többet ajánlottak, mind az eddigi keresete.

Itt leültünk és néztünk magunk elé: lehet, hogy jókor léptünk, de most ott tartunk, hogy heti 3-4 napi munkával megháromszorozta a párom a fizetését (a KATA-t már felemelte havi 75 ezerre közben), kötetlen a munkaideje, otthonról dolgozik. Ééééés, mindezt Kelet-Magyarországon, nem Pesten, vagy még nyugatabbra!

Visszatérve az elején kiemelt két pontra konklúzióként:
– évekig csak húztunk a kiadásokon, néha viccesen alacsony összegeket spórolva havi szinten, pedig a bevételt százezrekkel növelni annál sokkal egyszerűbb volt.
– tényleg lehet otthonról, akár heti 30 órával is 4-500 ezret keresni nettóban.
– a fentiek NEM hiányszakmára vonatkoznak, nagyon nem!
– tőlünk még Debrecen és Miskolc is nyugatra van, szóval nem olyan reménytelen a helyzet itt a keleti végeken sem.

Tényleg csak akarni kellett, és belevágni, kifogásokat most is találhattunk volna (lakáshitel, 10+ éves öregedő kocsi, kisiskolás gyerek, betegeskedő nagyszülők mindkét oldalon).

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

170 hozzászólás

 • headset
  2017-11-18 at 23:15

  Ha elered az eső az emberek ernyőt nyitnak.

  Azért teszik, mert közösséget akarnak formálni?
  Vagy saját frusztrációjuk/dühük/bánatuk/indulatuk miatt?

  Elárulom a választ.
  Azért csinálják, hogy csökkentsék egy kellemetlen dolog hatását.

 • axt
  @Én is akarok kommentelni: a cég második emberének a meséje csak a sztori egyik oldala. Nem akarok látatlanban senkit sem védeni, de multinál dolgozom és hallottam már egy rakás olyan sztorit, ahol két fél teljesen másként mesélte ugyanazt, vagy teljesen másképpen értelmezte ugyanazt a tényt.

  Csókost kiáltani mindig is egy önmentegetés volt: ha ugyanis a “legyőzött fél” nem azt gondolja a másikról, hogy szakmailag jobb volt, mint ő, hanem azt, hogy csókos, nyugodtan hátradőlhet, hogy ő nem hibázott, mindent jól csinált, nem kell fejlődnie semmiben sem.

  Mellesleg mi van akkor, ha a 10+ évesek azért mentek el, mert nem tudták felvenni az újabb, fiatalosabb tempót, és leragadtak valahol a múltban? Ilyenre is van példa.

  Sokrétű egy ilyen dolog, nem hiszem, hogy egy “csókos” legyintéssel elintézhető. De mindenki azt gondol a másikról, amit akar.

 • bobo
  @én is akarok kommentelni:

  Sokáig fontolgattam, gratuláljak-e nektek. Nem azért, mintha nem lenne szép teljesítmény, amit véghez vitt a párod. Az tényleg elismerésre méltó. Kitartó volt az álláskeresésben is, ami meghozta a gyümölcsét. De akkor miért ne gratulálnék? Mert szerintem ez egy természetes folyamat, hogy valaki ekkora szakmai tapasztalattal és gyakorlattal ne akarjon tovább gombokért dolgozni. Ráadásul még szakmát sem kell váltani hozzá. Ti is látjátok visszatekintve, hogy milyen jól járt. Vagyis nem az volt a kérdés számotokra, hogy megéri-e a döntés, hanem a kellő elhatározás hiányzott. Sajnos ismerek olyanokat, akik belevágtak egy vállalkozásba, majd többmilliós adóssággal szálltak ki, mert nem jött be az üzlet. Viszont pont az ilyen adósságok kényszerítnek be sokszor abba a helyzetbe, hogy nem éred be már az átlagossal és többet akarsz és kell is keresned a fennmaradáshoz.

 • Solo
  Csatlakozom, JAVA a te nyelved. A cég ahol vagyok, már évek óta átállt a karrier váltók felvételére, akik csak egy pár hónapos tanfolyamot végeztek el (greenfox, codecool, stb) és utána a saját belső oktatónk nevel ki mindenkit. Van közöttünk fiatal biológus lány, fitnesz személyi edző, bolti eladó, stb. de már mind komoly rendszereket fejlesztenek…. És többségüket idén vettük fel. Ezen is látszik annyira hiányszakma a fejlesztő, kis cégként csak teljesen kezdőket tudunk felvenni… Szólj, ha itt tartasz, azt jöhetsz hozzánk interjúra 🙂
 • Dénes
  OFF:

  Miki!

  Itt is felvetődött, körbejárhatnád az IT-s munkaerőhiány témáját valahogy, csinálhatnál egy posztot róla, esetleg vendégszerzőkkel, az olvasóid között úgy is van rengeteg programozó, megkérdezhetnéd őket, elmondhatnák, hogy mi a valós helyzet ezzel a felhajtással kapcsolatban, hogy “több ezer infós hiányzik ma MO-ról”. A bootcampek (Green Fox, Progmasters, Codecool, Reaktorlabs, Braining Hub stb.) már futószalagon gyártják az új programozó palántákat.
  Szakmát akarok váltani, valszeg ilyen irányba mennék, jó lenne megtudni, hogyan látják azok, akik benne vannak, megéri-e kifizetni a miliós tandíjat a néhány hónapos képzésért, cserébe vállalni az elhelyezkedési feltételeket stb.

 • attila
  nézz körül ! Nem látod hol élsz ? A versenyszférában ugyanaz a helyzet mint az állami szférában csak esetleg az arányok másak, de ott is sok helyen dillettánsok dolgoznak azért mert ismernek valami fejest. Azért sem lesz tartható a bérnövekedés itthon mert a hatékonyság nem nő ezzel arányosan. Így meg elolvad a profit a cégeknél vagyis előbb-utóbb mennek a levesbe. Nem magát mentegeti az író hanem teljesen jól látja a helyzetet….

  Az hogy mertek váltani ebben a lékörben ami itthon van illetve kockáztattak, már az tapsot érdemel….

 • Tibor
  Jo ilyet olvasni 🙂 en mostanaban probalkozom freelanceren, de minden projektre van vagy 80 jelentkezo, szoval eleg kicsi az eselye hogy pont engem valasszanak.

  de gondoltam mar arra is, hogy csinalok egy netes oldalt mint utazasi iroda, vizumugyintezest meg utakat szervezni Franciaorszagbol Magyarorszagra es Oroszorszagba, de nem tudom mennyire lenne ra igeny.

 • Tibor
  @Dénes: az en tapasztalatom hogy akarhanyszor frissitem a CV-met monsteren vagy barmelyik nagy allaskereso portalon, a kovetkezo napokban kapok egy tucat hivast, de majdnem mind olyan “fejvadasz” ceg, vagy kis kozvetitoceg, ahol elorejutasi lehetoseg nem sok, nyomott berek, mert ugye ok abbol elnek, hogy egy nagy cegnek teged kiszamlaznak joval tobbert mint amennyit neked fizetnek. Ebben meg nincs sok racio, akkor mar jobb kozvetlenul a nagy ceghez bekerulni (vagy egyeniben dolgozni), csak ilyet meg joval nehezebb talalni.
 • Tibor
  Egy kerdes: vannak olyanok akik ezzel foglalkoznak? Marminthogy elmagyarazzak hogy es hol kell keresni, ha ilyen es ilyen allast szeretnel, hogy reklamozd magad ha vallalkozni akarsz stb, de nem altalanossagban hanem konkretan adott embernek nyujtani ilyen karrier-menedzselesi szolgaltatast. Mert en pl ehhez nem ertek egyaltalan, es megfizetnem azt aki igen, mert jo befektetes lenne.
 • Tibor
  Nem ilyen altalanos tanacsokra gondolok CV ugyben mint ami professionon meg ezer helyen van, hanem egy konkret hozzaerto emberre aki leul velem, megnezunk par allashirdetest ami erdekelhet, es segit adaptalni a CV-t, irni egy jo motivacios levelet, meg vegigkiser az egesz allaskeresesi folyamaton.
 • BTM
  Tibor!
  Minden nagyobb állásbörzén vannak olyanok, akik karriertanácsadással foglalkoznak, és hasonló dolgokban segítenek, mint amiket leírtál.
  Linkedin regisztrációval rendelkezel egyébként? Az is olyan, mint egy önreklám.
 • antenna
  Géza: azért azt megnézem, hogy egy polgári per lezajlik mindenféle mocskolódás, sárdobálás nélkül. Nem olyan fajta a magyar, aki elismeri a hibáját, csendben és szótlanul megvárja az ítéletet, majd kártérít.
 • Tibor
  @BTM: persze, van Linkedinem.
  Igen, segitenek, de altalanossagban. Nekem pont az lenne erdekes, ha valaki kulon velem ulne le, es nezne vegig hogy mit tudok kezdeni magammal, hogy tudnam kimaximalni a fizetest. Nyilvan nem ingyen, de az ami ingyen van, a par altalanos tanacs amit ilyen borzeken lehet kapni, nekem sajnos nem eleg.
 • Tibor
  Ami most nagyon erdekel az az EPO patent examiner pozicio, palyaztam mar tobbszor, csak nem jutok el az interjuig, de nem adom fel, ujra es ujra megprobalom, egyszer csak osszejon 🙂
 • antenna
  Ildikó: a hőszivattyút nem úgy kell elképzelni, hogy -X fok alatt semmi fűtés, megszívta a júzer. Van benne fűtőpatron, meg van oldva a gond. Ilyenkor jön a szöveg, hogy úgy már nem olyan olcsó. De ez egyrészt évente max. pár éjszaka, másrészt olyankor már a gázóra is pörög rendesen, ami szintén nem olcsó. Lehet, hogy egy régi házat már nem érdemes ilyennel felszerelni, főleg, ha van egy jól működő gázos fűtése. Én az új építésűeknél szoktam csodálkozni, hogy miért kapaszkodnak foggal-körömmel a gázcsőbe a magyarok.
 • headset
  Szerintem csak programozóként lehet bekerülni a szakmába.
  Rendszergazdát, architectet vagy projectmenedzsert nem vesznek fel előélet nélkül. Legfeljebb, ha szakirányu egyetemet, főiskolát végzett.

  A gyorstalpalós papír mellé a valódi tudást – jobb hiján – otthoni programozással, állandó gyakorlással kell meg szerezni.

  Egy nagy vállalati környezetben rengeteg dolgot kell ismerni:
  – a verziótároló rendszer használatát,
  – milyen formális lépései vannak, amíg a programrész csatlakozhat a nagy egészhez,
  – tesztelések,
  – a program megfelelőségének, működőképességének dokumentálása,
  – a munkaszervezés (Agile, Lean, stb.)
  Ezeket nem tanítja egyetlen tanfolyam sem, vagy ha igen, akkor a valóságban másként használják.

  Ezért be kell kerülni egy munkahelyre.
  A felvételin mutatni kell, hogy van valami, amit stabilan tudsz és a többit szeretnéd megtanulni. És hogy nagyon megbízható vagy!!!

 • Andru
  Nem @ügyvéd védelmében, és nem @Gábor “ellen”, hanem úgy általában

  Az ügyvéd, a könyvelő, a titkárnő és még sok másik bizalmi állás.
  Ez azt jelenti, hogy a tudomásodra jut olyan dolog, amit nem szellőztethetsz. Nyilván ez területenként más és más. Ügyvédként védhetsz olyant, aki tényleg elkövette azt, amivel vádolják, könyvelőként lehet, hogy valami stiklit kell elsimítanod, titkárnőként a szeretőjét titkolja a főnök(nő), sofőrként meg a titkos útjait. Ezzel visszaélni szerintem etikátlan és szakmaiatlan is!

  Nyilván van helye a feljelentésnek a jogban, de az alapvetően nem ez a témakör és nem lehet a bosszú eszköze.

 • dmry

  “az emberek ernyőt nyitnak”

  attól függően, hogy aranyat érő tavaszi, vagy számon kérő téli lészen az adott nap.
  nyűgös nap végén a szabadban, vagy nyűgös nap végén, azt (is) értékelve, hogy az otthon melegéből tekintenek ki az ázott világra…

  pl. magam nem használok ernyőt, de értem azt, aki igen. ezért is köszönöm a válaszod!

 • Zsófi
  Könyvelőként még soha nem fordult elő,hogy tartozás miatt ne küldjek be egy bevallást.Pedig volt aki egy évi könyvelési díjjal tartozott már. És következő évben egyszerre hozta.Kis város, alföld,előfordulhat hogy valakinek rosszabb egy -egy éve. Egyszerűen nem tudnám azt megtenni hogy nem küldök akkor áfát. Akkor még rosszabb helyzetbe kerül hogy tudna kifizetni? Persze így könnyen beszélek munkaviszony mellett, de közel azonos a helyzet mint a cikk iró feleségénél,csak munkaviszony mellett könyvelek katásként és több vállalkozást mint ő. Gratulálok a váltáshoz! Én 28 év után sem tudtam még rá szánni magam,inkább éjszakázok folyamatosan.
 • Fajanko
  Szerintem sokan az információ hiánya (vagy vélt különlegessége) miatt nem vágnak vállalkozásba. Úgy értem, a vállakozó kedv mellé nem árt, ha a vállalkozás indításához szükséges információkat, teendőket, feltételeket valaki érthetően, hiánytalanul elmondja.
  Az egyetemen (bme) is hallgattunk vállalkozás gazdaságtant…….. kb mintha a 4eves kislányomat differenciál egyenletekkel tanítanám tízig számolni…
  Miklós, tudsz javasolni felkészült, gyakorlatias vállalkozási tanácsadót? Vagy magad is vállalsz ilyet? Elnézést, ha hülyeséget kérdeztem.