Népességi helyzet és kilátások Magyarországon

Az előző cikkben írtam arról, vajon várható-e a most bejelentett újabb állami támogatásoktól, hogy megszámlálhatatlan magyar gyerek fog születni a következő években. A válasz az, hogy aligha, ha mégis lesz valami eredménye, az messze elmarad a ráfordított összegektől.

Az új támogatások margójára

Mivel a kérdés nem csak fontos, de érdekes is és mindenkit érint, ha tetszik, ha nem, gondoltam kicsit bővebben is érdemes róla írni.

Magyarország lakossága folyamatosan fogy és öregszik, az elmúlt 29 évben több mint 5 évvel nőtt az átlagéletkor, ennyivel lett idősebb a társadalom a kevesebb megszületett gyerek és a hosszabb ideig élő idősek miatt.

A született gyerekek száma évről-évre csökken:

Természetesen ez az adat önmagában semmit nem mond, kérdés az, hogy hány szülőképes korú nő van egyáltalán, akire lehetne számítani a gyerekvállalás területén.

Sajnos ebben sem állunk jól, az elmúlt 30 évben meg sem született nők nem fognak gyereket szülni, ez elég kézenfekvő.

A világháború után született, úgynevezett Ratkó-korszak gyerekeinek az utódai a hetvenes években születtek meg, ők ma 35-45 évesek. Utánuk egy nagy visszaesés jön, már sokkal kevesebb nő van, akire egyáltalán lehet számítani, mint szülőképes korú nőre. (Bár 50 éves korig számítják annak a nőket, kevesen szülnek 40 év felett.)

A színes ábra a mai állapot a korfán, azt mutatja, melyik életkorban hány férfi és hány nő él Magyarországon.

A szaggatott vonal a 25 év múlva várható népességi megoszlást mutatja, érdemes megnézni, mennyivel több nyugdíjas és mennyivel kevesebb aktívkorú lesz, amikor a most 40 évesek vonulnának nyugdíjba. S ezután is várhatóan tovább fog romlani a helyzet.

Másik ilyen mutatószám, hogy egy szülőképes korú nő hány gyereket hoz a világra élete során. Ha azt szeretnénk, hogy ne fogyjon a nemzet, ennek a számnak 2,1 felett kellene lenni, ennyi utoljára 1977-ben volt.

A rendszerváltás után ez a szám tartósan leesett, a gazdasági válság után 2011-ben érte el a mélypontot, majd azóta emelkedik, illetve sajnos újra némileg csökkent, az előzetes adatok alapján 1,49 volt 2018-ban. (Az uniós átlag 1,6)

Ha politikus lennék, azt mondanám, hogy az én kormányzásom és az állami támogatások miatt nőtt a termékenység, ha demográfiával foglalkozó szakember, akkor pedig azt, hogy a gazdasági válságban elhalasztott gyerekek születtek meg (úgynevezett halasztott gyerekvállalás), illetve egyszerűen most lett 30-35-40 év feletti az a népes korosztály, aki későn észbe kapva ugyan, de még utoljára gyorsan szült, mert utána már nem lesz rá képes.

(Amint az a fentebb belinkelt összefoglalóból kiderül, a gyerekvállalási kedv úgy ugrott meg a maximum 8 általánossal rendelkezőek körében, hogy közben az arányuk csökkent a teljes társadalomban és úgy csökkent a diplomások körében, hogy közben lényegesen több lett a diplomások aránya. Ráadásul megyei lebontás szerint is a legszegényebb megyékben nőtt a gyerekek száma. Csak nem akarnak azok a gyerekek oda megszületni, ahová a kormány szeretné.)

A kétezres évek nagy pénzszórása (fészekrakó program, állami kezességvállalás, szocpol régi és új lakásra, államilag támogatott hitelek, stb.) meg se moccantotta a termékenységi mutatót, pedig akkor is évi 200 milliárd akkori forint felett költöttek ezekre a célokra. Ennyi hatása volt az elszórt ezermilliárdoknak. Semmi. Ki sem lehet mutatni statisztikailag, hogy akár csak egy gyerek is megszületett volna emiatt. Ellenben elévülhetetlen érdeme volt ezeknek a támogatásoknak abban, hogy egyrészt elszálltak az ingatlanárak, másrészt az állami kezességvállalás és a szocpol miatt hitelképtelen tízezrek adósodtak el üres zsebre svájci frankban és közöttük végezte a devizahiteles válság a legnagyobb pusztítást.

Eddig a statisztikai adatok.

Két nagy kérdés van: miért nem akarnak gyereket vállalni az emberek, miért nem születnek sehol gyerekek a fejlett világban, illetve miért is akarjuk, hogy nőjön a népesség? Miért nem jó nekünk a mostani csökkenő trend?

Ha nem értjük, miért nem születnek meg a gyerekek, vagyis a diagnózist sem ismerjük, miért gondoljuk, hogy egy akármilyen megoldás hasznos lehet?

Ha az egész fejlett világon, ahol a legnagyobb a jólét, csökken a gyerekvállalási kedv, miért gondoljuk, hogy ezt pénzzel meg lehet változtatni?

Mi változott meg véglegesen a társadalomban az elmúlt 50-70 évben?

Az első és legfontosabb, hogy feltalálták a hatékony fogamzásgátlást, az ötvenes években a használható óvszert, a hatvanas években a fogamzásgátló tablettákat.

Ennek két eredménye lett: az egyik, hogy a gyerekvállalás szabályozható lett. Ugyanis nagyanyáink nem azért szültek 4-5-6 gyereket, mert annyival jobban szerették a gyerekeket, hanem mert nem tudtak hatékonyan tenni ellene. Ennek másik következménye az elkötelezettség nélküli kapcsolatok (már nem fenyegetett a nemkívánt terhesség), ami a családok széteséséhez vezetett. Jelenleg az emberek 34%-a egyedülálló és 13%-a élettársi viszonyban él. A kapcsolat hiánya, vagy a bizonytalan kapcsolat nem kedvez a gyerekvállalási kedvnek.

Régen minden jobb volt

A háztartás gépesítésével a nők felszabadultak az otthoni fizikai munka nagy részétől, így munkába állhattak. Ez generálta a hetvenes-nyolcvanas évek nagy gazdasági fellendülését, azonban a kétkeresős családmodell megint csak nem kedvez a gyerekvállalásnak. Egy nyolc órában dolgozó nő kevésbé vágyik arra, hogy utána lélekszakadva rohanhasson ő az oviba, az apa az iskolába a gyerekekért, majd utána álljanak neki a házi feladatnak és a háztartási munkáknak is.

S pont az állami szociális háló is a gyerekvállalás ellen hat. Ma már nem szükséges gyereket nevelni azért, hogy valaki gondoskodjon rólam idős koromban vagy egy betegség alatt. Sőt, anyagilag egyenesen hátrányba kerülök évtizedeken át, ha a gyerek felnevelése főleg az én költségem, de a gyerek által később megtermelt haszon a társadalomé. Csak anyagilag nézve jobban járok, ha a gyereknevelésre fordítandó összeget félreteszem a saját nyugdíjam kiegészítésére.

Gyerekvállalás és a nyugdíj

S igen, a hedonizmus, a fiatalok infantilizmusa és sok minden más is gátolja, hogy több gyerek szülessen meg.

De a kérdés az, egy kormányzat mit tehet ez ellen és egyáltalán miért akar tenni ellene.

Abban nagyjából minden szakember egyetért, hogy bármilyen intézkedéssel is nem várható, hogy akárcsak 1,7 fölé nőjön a magyar termékenységi mutató,. De ha még most el is érnénk a 2,1-es szükséges értéket, lehet, hogy már akkor is késő lenne az ellátórendszerek szempontjából a következő évtizedekben.

Bármennyire is szeretnénk, az idő kerekét nem tudjuk visszaforgatni, el kell fogadni, hogy más világot élünk, mint éltünk 50-70 vagy 100 éve.

Mivel őszintén teljesen lényegtelen, hogy 12, 9 vagy 7 millió magyar él a határokon belül, az egyetlen probléma az egyre fogyó és idősödő társadalommal, hogy a jelenlegi felosztó-kiróvó nyugdíjrendszer és a teljesen hasonló elven alapuló egészségügy össze fog omlani, ha egyre kevesebb eltartóra egyre több eltartott jut.

Arról, hogyan alakult ki az egyébként nem is régi magyar nyugdíjrendszer és miért lett tőkefedezeti nyugdíjból tőkével egyáltalán nem rendelkező felosztó-kiróvó nyugdíjrendszer, arról itt írtam:

A nyugdíjrendszer múltja és jövője

Az egészségügy ugyanezzel a problémával küzd: egyre kevesebb a rendszerbe befizető aktív tag, miközben az egyre drágább egészségügy miatt egyre tovább életben tudjuk tartani azokat, akikre főleg fordítjuk az aktív tagok befizetéseit.

Mivel pénzesővel az elmúlt közel húsz évben eddig semmi statisztikailag is kimutatható változást nem sikerült elérni, azt kellene megnézni, milyen más megoldás jöhet szóba.

Az egyik a nyugdíjrendszer átalakítása felosztó-kiróvó rendszerről a tőkefedezeti nyugdíjrendszerre, hogy a mindenkori idősek ellátása ne az aktívkorúak számától és anyagi terhelhetőségétől függjön. Persze az erre kitalált magánnyugdíj-pénztári rendszer teljes beszántása után néhány évvel elég kevés esély van.

Így csinálták ezt például Chilében:

Nyugdíjrendszer: van megoldás!

A másik az állampolgárok támogatása az öngondoskodásban. A cafeteria átalakítása és abból minden öngondoskodó elem kivezetése sem támogatja ezt a célt túlzottan.

Eddig nem volt szó róla, de a migrációnak is Magyarország a nagy vesztese, a becslések szerint 400 ezer magyar dolgozik már külföldön, akik ott fizetnek adót és a gyerekeiket is ott nevelik, akik jó eséllyel már soha nem fognak visszatérni Magyarországra. Abból a pénzből, amiből új gyerekeket szeretnénk legyártatni az itthon maradottakkal, lehetne költeni arra is, hogy a külföldre mentek hazatérjenek. Kellene egy őszinte kutatás, hogy miért mentek el az emberek és miért jönnének vissza.

Nagyon nem lesz nekünk se más választásunk minden kormányzati kirohanás ellenére, mint külföldről pótolni a hiányzó embereket. A meg nem születetteket éppúgy, mint a tőlünk elvándoroltakat.

A nagy, lassan négy éve tartó politikai manipuláció helyett érdemes inkább néhány adatot elolvasni az Unióba érkezett bevándorlókról.

2018-ban 634.700 menedékkérelmet nyújtottak be az egész Unióban, ez az 500 millió fős Uniónak az elképesztően hatalmas 0,12%-át kitevő embertömeg. Ha ez így menne tovább, tíz év alatt akár 1,2%-ot is eléri az újonnan bevándorolni kívánók száma. Még szerencse, hogy évről-évre csökken ez a szám.

A 2018-as bevándorolni szándékozók 18%-a származik Nigériából, Albániából, Törökországból, Venezuelából és Grúziából, de jelentős a kolumbiaiak, kínaiak, vietnamiak és több afrikai országból érkezettek száma is. A menedékkérők 20%-a olyan országból érkezett, ahonnan még vízum sem kell a belépéshez. A férfiak-nők aránya 55-45% volt, felük 28 év alatti.

A bevándorlók közül 160 ezer érkezett csak Szíriából, Irakból, Afganisztánból vagy Pakisztánból. (Olvastam adatot, hogy a betelepültek 30%-a sem muzulmán, de sajnos most nem találom a forrást. Aki tudja, linkelje be.)

A beadott kérelmekből csak 34%-ot fogadtak el első körben, nem meglepő módon legtöbbet a szír menekültektől. Ez az Unió lakosságának 0,04%-át kitevő embertömeget jelent. Évente! 10 év alatt az már mindjárt 0,4%-nyi embertömeg lenne, ha ez így megy tovább.

Az illegális bevándorlók száma a 140 ezret sem érte el tavaly, a legtöbben Spanyolország felől próbálkoztak.

Az Unió polgárai 16,7%-ra becsülik a bevándorlók számát, a valóság ezzel szemben 7,2%. Születési hely szempontjából legtöbben a volt francia gyarmati marokkóiak vannak 10,7%, utána az albánok 6,8%-kal, a valaha brit gyarmat indiaiak 4,2%, törökök és a szintén brit gyarmati pakisztániak 3,3-3,3%. Az állampolgárságot nyertek 30%-a afrikai, 21%-a ázsiai, 20%-a európai nem EU tag, 15%-a észak és dél-amerikai.

(Országonkénti bontásban itt. Néhány példa: Németország csökkenő arányban: törökök 20,4%, oroszok 6,1%, ukránok 5,8%, koszovóiak 5%, a spanyoloknál rengeteg a latin-amerikai bevándorló, Olaszország 20% albán, 19,1% marokkói, indiai 5,2%, bangladesi 4,6%)

Na de szóval, érdemes megbarátkozni a gondolattal, hogy vagy kitesszük az országra a kiürült táblát, vagy eldöntjük, honnan szeretnénk bevándorlókat fogadni és ki is kellene találnunk, mivel tudnánk rávenni őket, hogy maradjanak és ne menjenek tovább a többi nyugatra költözött magyar után.

S még egy hatalmas kiaknázatlan forrása van Magyarországnak, a rengeteg mélyszegénységben élő, magára hagyott ember, aki nem is szocializálódott rendesen már generációk óta és az oktatásból is kiszorulnak, így újra és újra kitermelik a nyomort, amit a többségi társadalomnak kell finanszírozni.

Ha ezeket az embereket elkezdenénk oktatni és támogatni a változásban (nem anyagilag feltétlen), néhány évtized alatt remek munkaerővé válnának. Abból a sokszáz milliárdból, amit gyerekgyártásra adunk a többségi társadalomnak, a statisztikák alapján eredmény nélkül, évi néhány tízmilliárdból hatalmas eredményt lehetne elérni a leszakadt társadalmi osztályokban.

Két legyet ütnénk egycsapásra: felszámolnánk a nyomort és nyernénk rengeteg használható, magyarul beszélő munkaerőt. Persze nem menne egyik napról a másikra, minimum évtizedekig tartana, de ha ma sem kezdjük el, csak egy újabb generációt elveszítünk.

Na, röviden ennyit akartam még hozzátenni a legutóbbi cikkhez.

Minden hozzászólást szeretettel várunk, akár pro, akár kontra, de csak akkor, ha értéke és értelme van. Az ész nélkül migránsozó, cigányozó, okoskodó, felesleges vitákat generáló hozzászólásokat törlöm. Ha érveid vannak, nem csak véleményed, támaszd alá hiteles adatokkal.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

379 hozzászólás

 • LSV
  OFF, Miklós az miért van hogy a főoldalon ez alatt a bejegyzés alatt 59 hozzászólást ír órák óta, amitől úgy tűnik nem frissül az oldal, de belépve már 93-nál tart? Ezt talán már más is írta régebben, mert minden bejegyzésnél ez a jelenség.
 • Ildikó70
  Szerintem az integrációban segítene még a családi pótlék sávossá tétele is. Pl. általános iskolás korig maradna ami most van, majd középiskolában lenne ennek 150%-a, egyetemen meg 200%. Ha megbukik a diák akkor 1 évre visszacsökkenne az eredetire, 2 bukás után nem jár semmi. Ezzel a gyerekek és a szüleik is motiválva lennének, hogy gyerek tanuljon, taníttassák. Egy tanultabb ember pedig többet tud keresni, meglát olyan dolgokat, amiket esetleg anélkül nem látna, remélhetőleg a gondolkodásmódja is változik.
 • Poli
  Szia Miklós.
  Régóta olvasom a blogodat, a legtöbb dologgal egyetértek, SŐT rengeteget tanultam belőle, és hasznosítottam a pénzügyi helyzetem stabilitására. Ezt csak azért írom le, hogy ne csak egy idetévedő,vagdalkozó trollnak gondolj.
  Mi a párommal mindig is nagycsaládot szerettünk volna, de ezelőtt 5-6 év kb, ez anyagilag esélytelen lett volna, pedig akkor még Angliában éltünk, és dolgoztunk. Hazajöttünk, és IGEN mi leszünk azok akik ki fognak használni minden támogatást, fel fogunk venni mindent, amit lehet. És meg lesz a 4 gyerek. Szóval 2 helyett 4, a kormány intézkedései nem kötelezőek, ez egy lehetőség, és mi igenis élni fogunk vele. Jó hosszúra sikerült, bocsánat. Csak a lényeg hogy most a csapból is az folyik, hogy az egésznek semmi értelme, nem fog megváltoztani semmit, ami szerintem nincs így. Rengeteg embernek nagy segítség a most bejelentett intézkedés-csomag.
 • manus
  Az oda is b*szna az inflációnak. Szülőként szerintem mindenki azt kívánja a gyermekének, hogy anyagilag biztos lábakon álljon majd, piacképes tudással, legyen majd a más gyeerekéből az, aki a rosszabb munkákat elvégzi kevés pénzért.
  @zozo___ Ne vedd már szó szerint, arányaiban értem. Lehet, hogy egy ember befizetése csak 0,3 nyugdíj, de aki 4x annyir keres és 4x annyi adót fizet be, az 4x 0,3 nyugdíj. Ezért is írtam, hogy lehet tört szám is.
  Ha valahol ma születik 4 gyerek és 30 év múlva mindegyik minimálbérből fizeti be a nyugdíj adót, az pont ugyan annyi “hozzájárulás” az akkori nyugdíj rendszerhez, mint ha valahol ma 1 gyermek születik, de az majd 4x annyit keres és 4x annyit fizet be adóba.
 • Anna
  Időszerű lenne a Bagázs 1% adószámát (18206634-1-42) kitenni. Idén én is támogatom őket, ilyen úton is.
  Ilyen és hasonló programokban is látom a “megoldást”.
 • jami
  Nagyon sok gyereknek elváltak a szülei és a család agyonkompenzálja a gyereket, aki ráadásul online hallgatja, hogy a házasság/párkcsapcsolat mennyire rossz és tapasztalja a folyamatos szivatást.

  Vagy épp nem váltak el, de jobb lett volna.

  Ezek után nem akkora csoda, hogy nehezen köteleződnek el a fiatalok és/vagy bemenekülnek, aztán ki egy-egy kapcsolatba.

  Ha annyira házasságokat és gyerekeket szeretne a kormány, akkor legyen 5 alkalmas ingyenes párterápia pl. a hozomány/csok mellé. Ne legyen hosszabb a várólista a nevtanba, mint CT-re… Legyen elég gyógytornász, iskolákban fejlesztő pedagógus.
  s
  t
  b…

 • jami
  Tényleg milyen jót is tettünk a határon túli magyarok behúzásával: sorra szűnnek meg a magyar iskolák, mert alig van arra gyerek – naná, ha a szüleik már itt/nyugaton szülik meg őket.

  Az agyelszívás csak 1 generáción belül és a befogadó országnak nyereség – a hátrahagyott országrésznek/nemzetiségnek mindenképp veszteség.

 • Kiszamolo
  Teve, úgy látom, messze még az állapot, hogy egyáltalán vitatkozni legyen érdemes veled.

  De nem adjuk fel veled kapcsolatban sem.

 • emigrans
  En Nyugat-Europaban elek, Nemetorszagban. Szeretnek vitatkozni az integracio sehol a vilagon nem mukodik szoveggel. Ez baromsag. 20 ev alatti bevandorlot alig latok nem nemetul beszelni a haverokkal, vagy akar a szuleikkel. Anya, apa seksukol, a kis srac pedig tokeletesen beszel nemetul. Volt olyan osztalytarsam nemetkurzuson, aki azert jott, mert a gyerek nem hajlando megszolalni egyetlen keleti nyelven sem… Jobban mukodik az integracio, mint pl otthon.

  A magyarok hazahozatalarol: az itt szuletett magyar gyerekek is csak felszegen beszelnek mar magyarul, sajnos. Ha haza viszed oket, elmulnak 18 es mar ott se lesznek …

  Ami a teritest illeti:
  engem probaltak mar megteriteni az elmult 30 evben. Budapesten iszlamra, itt pedig a bibliaval rohangalo amcsik… Egyiknek sem volt eselye. Gondolkodo es hivo embereket nem lehet megteriteni…

 • Kiszamolo
  Csgary, most komolyan, te még a cikket sem olvastad?!

  Ott van minden adathoz minden link.

  Nézzük csak. KSH és KSH tanulmányok. A gyengébbek kedvéért ez a magyar statisztikai hivatal. Elég kóser neked?

  Eustat. Ez pedig az Unió statisztikai hivatala. Ez megfelelő?

  Frontier, az EU határvédelmi szerve. Elég hivatalos?

  Hivatalos bevándorlási adatok. Ez neked megfelelő színvonalú?

  Nem kellett volna inkább olvasni fikázás előtt? Jobban jártál volna…

  S az ilyenek szoktak vérig sértődni, ha nem jelenik meg az értékes hozzászólásuk. Mert cenzúra van, az.

 • jami

  a 25-40 közötti korosztály nekem 20+ évesként nem lett volna opció. Lehet, hogy több 35-40 évesnek a környezetemben jó lettem volna – de most tényleg, miért normális az, hogy MUSZÁJ +10-15 évvel idősebbet keresnem, mert a velem egyidősek inkább tindereznek?
  Egy kedves barátnőmnek pl. volt komoly kapcsolata, tehermentes lakásuk is, jól megvoltak, jött a gyerek. Aztán már menet közben derült ki, hogy a pasi szerint a gyerek semmiben sem korlátozza őt. Nem is, az utolsó perces felesége mellől is elment 1 hetes kajaktúrára. HA otthon volt, és ráért, akkor apuka volt. A gyerekeket bármi beelőzhette és mivel még nem voltak önellátók, maradtak a csajra. Igen, elváltak.
  Nem egyedüli eset.
  Vagy “nincs jobb” barátnő, esetleg lesz gyerek is – olykor megcsalás. Aztán megy a csodálkozás, ha a csaj kirakja, mint Frédit a dínó.
 • Mazzola
  Elnézést, hogy így a partvonalról bedumálok, régóta olvasom az oldalt kommenteni nem szoktam, viszont most felmerült bennem az igény, hogy nem lehetne olyan moderációt felrakni a fórumra, hogy pl. annak a kommentjét még véletlenül se kelljen átolvasnom, aki képes olyat leírni, hogy “ballib”. Öregem ide értelmes emberek járnak, az internet teleszemetelésére van elég kommentelhető kormánypárti portál. pls ne égessétek magatokat!
 • Gabor

  Azt hiszem akkor ha mar parkereses temanal vagyunk ugyanabban a cipöben jarok csak ferfi vagyok (35 ev, nincs gyerek)
  Igaz h Nemetorszagban elek, de az itteni online parkereses katasztrofalisnak tünik.
  Ertsd fizetni kell a parkeresö hasznalataert, nem is keveset. Rairok valakire 3 mondatot (vagy ö ir ram 2 mondatot a hello hogy vagy szinten) es kb a valasza rögtön az a nö reszeröl: nem illünk egymashoz szia es akkor ez mar a rendszer miatt autmatikus bucsuzas is..

  Es nemcsak a 25 eves nök, hanem a 35 eves 2 gyerekkel is aki a közelben lakik es belsöre is passzolnank (ezt pontozza a rendszer kerdöivek alapjan) Pedig felsöfokon beszelem a nemetet es normalis kepet raktam fel)

  szerintem ebböl következik amit irtal, hogy nehezebben talalnak az emberek kapcsolatot es bar 2 -3 gyereket tervez az ember, de az idöbe 1 fer mar csak bele

 • Rebellis
  Kedves Miklós, írtál megint egy cikket a Te saját szemüvegedet felvéve és “adatokkal’ alátámasztva. Emlékszem legutóbb ugyanezen vitáztam veled és ahogy látom a véleményed nem változott semmit. Én most nem megyek bele ebbe a vitában, mert úgy se fog változni a véleményed. De légyszíves gondolkozz el azon, hogy milyen hatásai vannak a cikkeidnek, valamint, hogy Te magad írod le a választ a kérdésre.
  Régen nem volt óvszer/abortusz/jó lét/érték volt a család stb…stb –> Eredmény: népesség növekedés –> Hatás: berendezkedés arra, hogy a sok ember sokat termel, jó lét, folyamatos gazdasági növekedés.
  –> Kérdés: Miért kellene ezt a rendszert fenntartani olyan emberekkel, akik nem ide valóak?
  Kényszeresen ragaszkodni egy rossz rendszerhez?
  Pótolni a munkaerőt???Minek???
  Csökkenteni kell minden mást, hogy kevesebb munkaerő is elég legyen.
 • Rebellis
  Miért kellene nekem/nekünk más emberekhez viszonyulni a saját hazámban?
  HA ELMÉSZ RÓMÁBA, VISELKEDJ ÚGY MINT A RÓMAIAK!
  Gyanítom már hallottad.
  Te elmész kínába, indiába, nigériába, bárhova, akkor neked kell alkalmazkodnod és nem mások fognak hozzád.
  A németek mindig is kinézték a külföldieket, az angolok és egyéb országok szintúgy, soha nem fogsz felérni egy nagyobb ország bármelyik polgárához. Ez onnantól vicces mert a németek sz@rban vannak, mert náluk baj lesz nagyon rövid időn belül ha nem lesz “dolgozó” ember, így jóhogy érdeke a migráció. Fennt kell tartani a jóléti társadalmat.
  Magyarország nem jár még itt!És köszönönjük nem is kérünk belőle. Igen és nem szeretnék arabokkal, indiakkal együtt dolgozni, de még németekkel sem!Sajnos mindre volt már példa és hosszú távon NEM MŰKÖDIK!Nem tudom neked milyen személyes tapasztalataid vannak, de a migráció nem megoldás. Ez nem Ausztrália!
 • százegy

  -Van olyan felhalmozott vagyonod/vagyonotok, ami lehetővé teszi ezt a 3-4 gyerekes projektet? Ugyanis ehhez kell egy min. 3-4 szobás, rendes lakás. Megfelelően rugalmas és jól fizető állás a férj részéről, a megfelelő hozzáállás mellé. Rengeteg stresszel, fáradtsággal és lemondással jár.

  – A házasságok több mint 60%-a válással végződik, a fiatalabb korban kötötteknél még nagyobb ez az arány. Úgyhogy jelentős kockázattal jár egy ilyen projekt, nem kell meglepődni, hogy nehezen állnak bele. Az érzelmek stb. mindkét részről megváltoztatnak ezer okból. Ez már nem a nagyszüleink világa, ahol 3-4 gyerek vállalása volt a normális.

  Az első gyerek megszületése a legfontosabb, onnan lehet idővel építkezni, ezért tartom alapvetően hibásnak a kormányt, akik a 3-4 gyerekes modellt támogatja igazán, azok kárára, akiknek ezért az első/második gyerekük se születik meg sokszor.

 • Rebellis
  Olvasom a hozzászólásaid Miklós, sajnálom, hogy idejuttot az éles elméd.
  Egy pesti, ne mondja már meg, hogy milyen a cigányokkal együtt élni, meg hogy milyen nagy szegénységet láttál te.
  Elmondom neked. SEMMIT nem láttál és SEMMIT nem tudsz.
  Gyere le borsodba, egy két falut szívesen megmutatok neked, hogy milyen jól sikerült az integráció.
  800-900 forintot visz ki a postás a purgyék miatt, a te adó forintjaidból, aztán ezek véletlenül leöntik a kölyküket forró vízzel és a te adóforintjaidból látják el a kórházba, addig sincs otthon, aztán a tesó megveri anyósodat a buszon mert nem tetszett neki valami, mennél ki a kocsidhoz de már nincs rajta kerék, csak fel van téglázva, aztán jön egy társaság és kér tőled cigit, aztán már jobb esetben csak a földön vagy, rosszabba pedig a kés ott van benned, de sorolhatnám még egész nap.
  Úgyhogy KEDVES PESTIEK, NE OSSZÁTOK AZ ÉSZT!
 • ON
  Nekem 2002-ben a kamattámogatásos időszakban született az egyetlen gyerekem, ami nélkül sem gyerekem se panel lakásom nem lenne. Azóta is áldom a családokat támogató intézkedéseket. Szinte minden tanítványom 350en vannak Debrecenben hárman vannak testvérek. Isten áldja őket. Ezelőtt 4-5 évvel évi 2-3 család elköltözött nyugatra, mostanában senki. Éppen ettől a félévtől két régi tanítvány haza költözött Németországból.
 • Kiszamolo
  Rebbelis, a problémákat már nagyon jól megfogalmaztad.

  Most már csak a megoldást kellene ugyanilyen éleslátással megfogalmazni.

  Ugyanis nem az a baj, hogy nem látjuk a problémát, a baj, hogy a megoldást nem keressük.

  Mert a problémák ismételgetésével még soha semmi nem oldódott meg.

 • százegy

  Egy dolgot elfelejtesz, te mások pénzét kapod meg, amit elvesz tőlük az állam, hogy neked adja, mert önerőből alkalmatlan vagy terveid végrehajtására.
  Sőt, nemcsak a pénzüket veszik el és tolják át neked, hanem az ingyenpénzek árnövelő hatása plusz nehézséget okoz nekik pl. első ingatlan megszerzésénél. Lehet, hogy ahhoz, hogy neked 4 gyereked legyen, mások lemondanak többről. Persze az emberek többsége egyszerű, mint a faék, ácsingózik a másoktól beszedett “ingyenpénzre”. Szerintem ez meg gusztustalan dolog, ráadásul mint látható, semmilyen különösebb demográfiai hatása sincs, sőt, lehet, hogy tovább erősíti a fiatalok kivándorlását.

 • Kiszamolo
  Gazdaságélénkítő program. Másra sincs szükség. Az összes magyar kormány akkor akar gazdasagot élénkíteni, amikor hűteni kellene és ezért akkor nem képes élénkíteni, amikor recesszió van.
 • Kiszamolo
  On s most hallgassuk meg azokat a tízezreket, akik a szocpol miatt ugrottak bele a lakásvásárlásba és a mai napig szívja a svájci frankos hiteleket. Jó sok nálam intézte a hitelét annak idején.

  De mennyi lesz az ügyvéd, mert még 50 ezer sincs rá.

  Aztán kihozta a postás az illetéket, jött a recesszió, a munkanélküliség majd a 240 forintos svájci frank.

  Így kerek a történet.

 • tip
  Wave “kaptam anno 3,6 MFt “szocpolt” az újépítésűre. A kiutalás előtt bemutattam a bruttó 20 MFt-ról szóló számlát. (ÁFA tartam: 4 MFt). Kérdés: akkor most ki járult hozzá mihez. Remélem senki nem rokkant bele, hogy a befizetett adójából kaptam 3,6 milliót, amire fél éven belül visszakerült az államhoz 4MFt.”

  Ez az érv csak akkor érvényes, ha egyébként az a ház biztosan nem épült volna meg.

  Sokan érvelnek azzal, hogy az állam csak támogassa őket, ők majd “visszaforgatják” a támogatást az adóba meg a gazdaságba, hiszen a pénzt elköltik, az már nem lesz a kezükben, mintha nem is kaptak volna semmit.

  A bibi ott van, hogy mégiscsak lett egy háza, a lúzer adófizetőknek meg, akik befizették az adót, nem lett házuk.

  Én alkoholra és dohánytermékre kérek állami támogatást, annak úgy is jó magas az adótartalma, tuti üzlet az adófizetőknek!

 • Addam
  Látszik hogy te sem a tényeknek hiszel, hanem a kormánypropagandának :))))))))))))))))))))))
  (veled értek egyet)
 • Dani
  Lilla:
  Habár az emancipáció rendesen metépázta a nemi szerepeket és nem sok jót látok benne, azért az még mindig valid, hogy a nő választ, nem?
  Ha te csupa ilyen férfival találkozol vagy ilyenek vesznek körül, akkor lehet érdemes lenne elgondolkodnod a választási szempontjaidon. ( tanácsként, nem pedig cinikus hangnemben mondom ).

  Nekem pont az a tapasztalatom, folyamatos aktív randizás mellett ( és még sikeresnek is mondhatom magam ), hogy a nők szavak szintjén családot akarnak meg gyereket, de sajnos állandóan dolgozniuk “kell”, meg kutyás képeket kitenni, instázni és FB-on menőnek lenni, na meg persze utazni és borozgatni a legtrendibb helyeken. Majd jól elsírják magukat, hogy dehát sehol az igazi FFI, miközben ők maguk semmit nem tesznek azért, hogy megjelenjen a potenciálisan jó partner. Csak ülnek és várnak…aztán vagy jön a don huan vagy nem…

 • Gabo
  Ismerős az a sztori, hogy Pl egy buszon egy idióta (fegyver és kés nélkül is) rettegésben tud tartani, 30-40 embert is?

  Láttam már olyat, hogy ketten megvernek valakit és 10-én csak nézik?

  Sorolhatnam napestig. Miért fontos ez? Azért mert egy 2-3%-os népesség rettegésben tud tartani 98%-ot. Szerintem hibas Miklós következtetése a csak 2% muszlimrol.

 • jami
  Igen, a támogatások másik vége, hogy mennyi megy ezekből vissza.

  Magasabb az ár a beépülő támogatásokból? Szuper, máris több ügyvédi költséget/illetéket fizetsz, nem beszélve a közjegyzői díjról; amikből megy a bevétel szépen vissza az államhoz.

  Új építésű esetében ehhez jön még az ÁFA, persze, 5m-t vissza lehet kérni; 50m-ás háznál mennyi is megy vissza rögtön ÁFÁban, illetékben?

  És akkor az a ház még nincs berendezve…

  Mivel most a bankbetét nem opció, az is lakást vesz, akinek amúgy eszébe sem jutna. Nagyon kíváncsi lennék, mennyivel több illetéket fizetnek be a népek az elmúlt 2 évben a korábbiakhoz képest – mivel egyrészről nőttek az árak, másrészről baromira nagy az ingatlanforgalom.

  És akkor még nincs ott a gyerek, akire az isten pénze sem lesz elég, de ha már megvan, ritkán dugják vissza, valahogy megoldja a család.

 • jami
  ott nem a szocpol volt a hunyó, hanem a devizahitel. A mi társasházunk családjainak kb. a 90%-a szocpolos volt. És csak pár helyen nem születtek meg a gyerekek.
  A devizahitel viszont tényleg nagy gond volt, főleg azoknál, akik szépen kiszámolták, hogy a forinthitelhez képest megmaradó részből vesznek devizahiteles kocsit…
  A szomszédunkban pont születtek meg a gyerekek, elváltak, a lakás albi volt évekig. Épp most árulják a lakást: az eredeti ár 220%-áért, az albidíj fedezte a törlesztést/gyűjtötték és kifizették, amikor lehetett és most kapnak egy ajándékpénzt árként.
 • Átvernek a reklámmal
  A következtetésekkel nagyon nem vitatkoznék (sztem a családi adókedvezmény jó, de kevés, a CSOK meg nyilvánvaló hülyeség), de módszertanilag azért lennének problémáim.

  1. Mivel nem tudjuk, mekkora lenne a termékenységi arányszám a programok nélkül, nem biztos, hogy a program teljes kudarc. Ez természetesen nem jelenti, hogy a program jó, de az ellenkezőjét sem feltétlenül.

  2. A CSOK hatását sztem messze túlbecsülik az ingatlanpiacon. Kapásból használtra eddig érdemi pénzt nem adtak, maga az ingatlanpiac pedig sokkal nagyobb annál, hogy ez mozgatná érdemben az árakat.

  3. Két dologgal érdemes foglalkozni. Az egyik az, hogy valószínűleg teljes tévedés a háromgyerekes modellt ösztönözni, mert alapvetően az első meg nem született gyerek a probléma. A másik az, vajon mi lesz 15 év múlva, amikorra a mostani modell már bedől, de az esetleges új gyerekek még nem lesznek járulékfizetők.

 • jami
  Egy osztrák falut szemétség egy borsodival összehasonlítani. Ez utóbbit elég sok háború/éhínség/beszolgáltatás sújtotta; míg egy jobb osztrák faluban Hans a dédnagyapja jól megépített házában él, a családi birtokon.
 • Zsolt
  Rebellis: Ha csőtörés van nálatok, akkor te mit teszel?

  1. Szidod a csövet, a vizet, a Vízműveket, meg persze az alsó szomszédot, aki szólt neked, hogy gáz van, mert nehogymá ő mondja meg neked! Különben is csak egy ócska kis proli, ráadásul nem is idevalósi, egy gyüttment, aki a szomszéd városból költözött ide. Közben mindent eláraszt a víz a lakásodban.

  2. Szerelőt hívsz (esetleg megszereled a csövet te magad).

  Ha a kettest választottad, akkor nem vagy menthetetlen.

 • százegy

  Amit te áldasz, az 2010-ig, 2010-es árfolyamon számítva kb. 2.000 milliárd forint+kamatok költséget okozott az adófizetőknek, ami a teljes 2010-es államadósság 10%-a, 2002-2010 között felvett 8.000 milliárd forintnyi államadósság 25%-a. Nincs ingyenpénz az államtól, valaki kamatostól fizet. Remélem, testnevelést vagy zenebonát tanítasz, nem közgazdaságtant vagy történelmet. Mikrokörnyezeted történéseit kivetítheted egészre, de attól még jönnek haza tömegesen, legalábbis a statisztikák szerint.

 • István
  Üdv,

  A saját példámat is megosztanám, hátha többen vagyunk és már kiteszünk egy statisztikai számot, bár most a részletekre rest vagyok visszakeresni.

  Szóval két gyeres család vagyunk és habár szeretnénk, de azért nem vállaljuk be a harmadik gyereket, mert nincs segítség. Ez alatt azt értem,hogy kitolták a nyugdíjkorhatárt és míg a 80-as éves végén az én és párom nagyszülei is nyugdíjjasok voltak, simán el tudtak hozni az oviból, tudtak ránk vigyázni, addig most még minden nagyszülő bőven dolgozik, pedig a nagyobbik gyerekünk már iskolába megy. Így hova? A feleségem viszi az egyiket edzésre, én a másikat másik fele és harmadikra már nem marad kapacitás.

  Szóval dobálhatnak itt milliós hiteleket, hülyítéseket, nem azon múlik, hanem azon, hogy időben és energiában van-e kapacitás.

 • Igazmondó
  Nem kell mindenkinek gyermeket szülnie, valakinek kifogásokat kell gyártania és hárítani minden de minden felőséget.

  Én nem ezt teszem.

 • Maxi
  https://en.wikipedia.org/wiki/Workforce_productivity

  A hatvanas évek vége, hetvenes évek eleje óta a munkaerő produktivitása több, mint duplájára nőtt! Hasonló arányú fejlődés történt (erről nem tudok linkelhető anyagot, mert könyvben van) 1900 és 1940 közt, akkor elsődlegesen a villamosítás okán. A technikai fejlődés teljes generációnyi embertömegeket tesz “feleslegessé”, ugyanannyi idő alatt. Régen ez a tömeg háborúkban pusztult el, manapság nem születik meg. Lényegesen emberségesebb. Technikai civilizációban élünk, bízhatunk a fejlődésben. Felesleges a termékenységi rátát hajszolni. Több pilléres nyugdíjrendszer, és hosszú, egészséges aktív évek (és az energikus, aktív 50 felettiekre nyitott munkaerőpiac) a megoldás. Esetleg a kontrollált migráció amit számításba kell venni, illetve a népvándorlás – ha kell katonai erővel – megfékezésére felkészülés ami szükséges.

 • Moltiszanti
  Jókat szoktál írni, de ez különösen kiemelkedő.
  Bravó Miklós!
 • Szuletesek

  A mutass a grafikonra kérdésre… Továbbra sem tudjuk, hogy mi lenne a helyzet, ha nem lennének (lettek volna) a támogatások (lehet, hogy 60 ezer lenne 2018-ban).
  Aakár azt is mondhatnád a grafikonod alapján, és szintén a tényeket tükrözné:az 1990 és 2000 közötti csökkenő tendencia megállt és a 2000-2010 közötti stagnálás után ismét növekedésnek indult.

  De persze minden nézőpont kérdése: félig üres/félig tele?

  Kezdem úgy érezni (személy szerint), hogy elmész politikai irányba, ami nem jó.
  Pl. ha a “klasszik” kiszámoló hozzáállást nézem, akkor egy ehhez hasonló bejegyzés született volna:

  portfolio.hu/finanszirozas/hitel/jon-a-kormany-uj-kamatmentes-hitele-millios-osszegek-utik-az-elelmesek-markat.314621.html

  Lehet, hogy csak én érzem rosszul. Vagy jól érzem és ez a választott stratégiád. Csak egy olvasó vagyok, de nekem jobban tetszett politika mentesen.

 • Szuletesek
  korrekcio az előző hozzászólásomhoz: a születések száma lenne 60 ezernél; a termékenységi ráta 1,1-nél.
  A grafikon alapján természetsen csak a termékenységi ráta növekedett 2010-hez képest.
 • Blend Ahmed
  ” Ha jól emlékszem te (bocsánat ha nem, lehet hozzászólók voltak) egy régebbi bejegyzésnél pont azt mondta hogy mindenki egyenlő feltételekkel indul neki az életnek, kérdés akar-e és tanul-e.”

  LOL. Ez már majdnem olyan vicces, mint az a mondat, hogy „A lakosság nem tud mit kezdeni a felhalmozódó vagyonnal” hirtv.hu/hirtv_gazdasagi_hirei/a-lakossag-nem-tud-mit-kezdeni-a-felhalmozodo-vagyonnal-2477039

  “Spanyolorszagban pontosan tudjak milyen a cigany, Olaszorszagban pontosan tudjak milyen a cigany..nahat milyen fura.”
  Meg az USA-ban is… Részlet a “Gyilkos elmék” című sorozatból: youtube.com/watch?v=oGLR7b0_dEE
  Ha a 0:50-től induló mondatot fekete amerikaiakról mondták volna, akkor másnap nemhogy az egész TV-stáb, hanem még a takarítónő is ki lett volna rúgva.

 • Autóhitel
  OFF:

  Még a múltkori cikkben tettem fel kérdést egy 2.5M forintos autóhitellel kapcsolatban. Azóta annyi változott, hogy hitel helyett önerőből (2.5 havi fizu) vettem egy 120 ezret futott, viszonylag régi de megbízható szívómotoros Mitsubishit 🙂

  Szóval hatottak a tanácsok, köszönöm mindenkinek!

 • gaborr
  elkéstél, a aktuális kormányunk már lépett jópár egyház ellehetetlenítése ügyében 😉
 • Krisztian
  ez egy nagyon pragmatikus es objektiv poszt.
  Nezd csak meg a kommenteket es mar abbol latod. Meg azt is hogy ezt gyorsan felejtsd is el mert Mo belathato idon belul nem lesz olyan hely mint amirol irtal. A blogodat ennek az orszagnak az ertelmesebb resze olvassa es ezeket a kommenteket tudtak osszehozni.
  Ahogy az Alphabet azonnali osszeomlasara sem shortolsz igy Mo ertelmes befogado orszagga valasara se longolj mert mindent buksz. Ha mar pragmatizmus ezt tartsd szem elott. Vagyon es ismeroseid egy reszet tartsd Nyugaton mert 20 even belul innen menni kell. Majd emlekezz erre. 🙂
 • Kiszamolo
  szuletesek, ebben mi a politika? Kezdte a Fidesz az értelmetlen pénzszórást, a szoci kormány ráerősített, most megint a Fidesz csinálja.

  Ezek csak pusztán gazdasági dolgok: nagyon sokba kerül és elég sovány az eredmény. Ennyi az egész.

 • Kiszamolo
  Gabo, de miért nem a magyarok? Két magyar melós terrorizálja a németeket a buszon. Olyan sztorid nincs? Két vérprimítiv magyar segédmunkás fogdossa a német nőket az utcán és füttyög nekik, megfélemlítik őket. Ilyen sztorid sincs? Pedig tuti találnál ezer ilyet is, csak akarni kellene.

  Kérdezz meg egy németet, szerinte jobb ember-e a magyar melós, mint a török, vagy a marokkói.

 • Kiszamolo
  Legjobban az tetszett, amikor a mexikói ismerősöm elárulta, hogy ők a helyi cigányokat azzal sértik meg, hogy magyaroknak hívják őket. Teljesen meglepődött, amikor idejött és egy hét alatt egy cigányt se látott.

  S ezt vesd össze, te mit gondolsz a “koszos, cigányképű mexikóiakról.” Na, ők pont ezt gondolják rólad.

 • TT
  Bírom azt az érvet, hogy a cigányok integrációjára milliárdok mentek el és lám semmi nem változott. Azt elfelejtitek, hogy ezeket a pénzeket jórészt lenyúlták, így semmilyen integráció nem történt. A végén már kénytelenek voltak leváltani Viktor nagy haverját, Farkas Flóriánt, mert annyira nyilvánvalóvá vált a lopás.
  Vannak jó kezdeményezések és ezeket kéne kiterjeszteni, valamint felhasználni a tapasztalataikat, hogy 10-20 év múlva látható eredménye legyen. Persze ha nem vesztegettük volna el az elmúlt 10 évet, akkor talán már most is lenne valami fejlődés.
 • Blend Ahmed
  “Legjobban az tetszett, amikor a mexikói ismerősöm elárulta…”

  Ilyesmire gondoltál? 🙂
  >>”Egy latin-amerikai magyarokkal foglalkozó könyv írta, hogy emiatt Dél-Amerikában a 19. századig a Hungaró szó egyet jelentett a cigánnyal” – ez most is így van, ezért sajnos a magyaroknak nincs jó híre a hispán világban. A spanyol nyelvész ismerősömtől hallottam még régebben, hogy egyik ismerőse, aki Magyarországon járt, mesélte neki, hogy “érdekes, hogy alig láttam az országban magyart: majdnem mindenki magas, világos hajú és szemű”. Na, erről mire lehet következtetni?<<
  nyest.hu/hirek/erromintxela-a-baszk-cigany-nyelv

 • Alexi
  “Mert a problémák ismételgetésével még soha semmi nem oldódott meg.”

  Nem olvastam el minden kommentet, de ez azért kicsapta a biztosítékot. Megyeszékhelyen nőttem fel, Budapesten tanultam és ott is élek azóta. Sajnos még mindig megvan Budapesten ez a buborék szindróma, hogy nem értik miért utálják “vidéken” a cigányokat és ha megoldásokat fogalmaznak meg, akkor rasszisták, nácik, alacsony intelligenciájú emberek.

  Tessék, itt egy megoldás: szavazati joga csak annak legyen aki adót fizet. ÁFA nem ér, ellenben szja, tb és társai igen. Segélyt mi alapján is kapnak? Évtizedek óta nem nyúlnak hozzá a kérdéshez, pedig nem egy agysebészet néhány feltételt betenni, ami nem a 15. gyerek születése utáni “merdzsó” megvásárlását finanszírozná. Ma egy fiatal pár nem kevés pénzt kiad szülésre, orvosra, stb. A 16 éves cigánylány aki a harmadik gyerekét szüli a “döngölt padlóra” (by Tuzsér) . folyt

 • Alexi
  folyt.
  pedig gond nélkül elvan még a nagycsaláddal a kórházi ellátásban. Sehogy nem tudjuk mérni, hogy mi alapján kapják ezt? Dehogynem. Megoldás bőven van, de a túloldal néha elvakultan nem látja a valós okokat és csak rasszizmust kiált. Így pedig csak akadályok vannak, nem megoldások.
 • Erőszakos iszlamizálódás
  Kiszámoló.
  Akár akarod észrevenni, akár nem: erőszakos iszlamizáció zajlik mindenhol. Vallási okokból, gyerekszülés ösztönző/nő lebecsülő vallásról van szó.
  Arra pedig hogy azt mondod, hogy egyik vallás olyan mint a másik, akkor szeretném a figyelmedbe ajánlani a koránban leírt mohamed életét, melyben kifejti, hogy a legkedvesebb felesége Aisha, akit 6 éves koréban vett feleségül, és 9 éves koréban elhálta vele a házasságot. Ekkor mohamed 50 éven felüli volt. Ez az európai értékrendben nettó pedofília!!! És nem beszélek a 9 feleségről stb…
  Ha úgy gondolod ez egyenlő a többi vallással, akkor sajnálom.
  Voltam olyan iszlám országban is ahol földi halandó nem, tudom miről beszélek.
  Az iszlám életforma egyedül az iszlámnak jó, de az embereknek nem.

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.