Népességi helyzet és kilátások Magyarországon

Az előző cikkben írtam arról, vajon várható-e a most bejelentett újabb állami támogatásoktól, hogy megszámlálhatatlan magyar gyerek fog születni a következő években. A válasz az, hogy aligha, ha mégis lesz valami eredménye, az messze elmarad a ráfordított összegektől.

Az új támogatások margójára

Mivel a kérdés nem csak fontos, de érdekes is és mindenkit érint, ha tetszik, ha nem, gondoltam kicsit bővebben is érdemes róla írni.

Magyarország lakossága folyamatosan fogy és öregszik, az elmúlt 29 évben több mint 5 évvel nőtt az átlagéletkor, ennyivel lett idősebb a társadalom a kevesebb megszületett gyerek és a hosszabb ideig élő idősek miatt.

A született gyerekek száma évről-évre csökken:

Természetesen ez az adat önmagában semmit nem mond, kérdés az, hogy hány szülőképes korú nő van egyáltalán, akire lehetne számítani a gyerekvállalás területén.

Sajnos ebben sem állunk jól, az elmúlt 30 évben meg sem született nők nem fognak gyereket szülni, ez elég kézenfekvő.

A világháború után született, úgynevezett Ratkó-korszak gyerekeinek az utódai a hetvenes években születtek meg, ők ma 35-45 évesek. Utánuk egy nagy visszaesés jön, már sokkal kevesebb nő van, akire egyáltalán lehet számítani, mint szülőképes korú nőre. (Bár 50 éves korig számítják annak a nőket, kevesen szülnek 40 év felett.)

A színes ábra a mai állapot a korfán, azt mutatja, melyik életkorban hány férfi és hány nő él Magyarországon.

A szaggatott vonal a 25 év múlva várható népességi megoszlást mutatja, érdemes megnézni, mennyivel több nyugdíjas és mennyivel kevesebb aktívkorú lesz, amikor a most 40 évesek vonulnának nyugdíjba. S ezután is várhatóan tovább fog romlani a helyzet.

Másik ilyen mutatószám, hogy egy szülőképes korú nő hány gyereket hoz a világra élete során. Ha azt szeretnénk, hogy ne fogyjon a nemzet, ennek a számnak 2,1 felett kellene lenni, ennyi utoljára 1977-ben volt.

A rendszerváltás után ez a szám tartósan leesett, a gazdasági válság után 2011-ben érte el a mélypontot, majd azóta emelkedik, illetve sajnos újra némileg csökkent, az előzetes adatok alapján 1,49 volt 2018-ban. (Az uniós átlag 1,6)

Ha politikus lennék, azt mondanám, hogy az én kormányzásom és az állami támogatások miatt nőtt a termékenység, ha demográfiával foglalkozó szakember, akkor pedig azt, hogy a gazdasági válságban elhalasztott gyerekek születtek meg (úgynevezett halasztott gyerekvállalás), illetve egyszerűen most lett 30-35-40 év feletti az a népes korosztály, aki későn észbe kapva ugyan, de még utoljára gyorsan szült, mert utána már nem lesz rá képes.

(Amint az a fentebb belinkelt összefoglalóból kiderül, a gyerekvállalási kedv úgy ugrott meg a maximum 8 általánossal rendelkezőek körében, hogy közben az arányuk csökkent a teljes társadalomban és úgy csökkent a diplomások körében, hogy közben lényegesen több lett a diplomások aránya. Ráadásul megyei lebontás szerint is a legszegényebb megyékben nőtt a gyerekek száma. Csak nem akarnak azok a gyerekek oda megszületni, ahová a kormány szeretné.)

A kétezres évek nagy pénzszórása (fészekrakó program, állami kezességvállalás, szocpol régi és új lakásra, államilag támogatott hitelek, stb.) meg se moccantotta a termékenységi mutatót, pedig akkor is évi 200 milliárd akkori forint felett költöttek ezekre a célokra. Ennyi hatása volt az elszórt ezermilliárdoknak. Semmi. Ki sem lehet mutatni statisztikailag, hogy akár csak egy gyerek is megszületett volna emiatt. Ellenben elévülhetetlen érdeme volt ezeknek a támogatásoknak abban, hogy egyrészt elszálltak az ingatlanárak, másrészt az állami kezességvállalás és a szocpol miatt hitelképtelen tízezrek adósodtak el üres zsebre svájci frankban és közöttük végezte a devizahiteles válság a legnagyobb pusztítást.

Eddig a statisztikai adatok.

Két nagy kérdés van: miért nem akarnak gyereket vállalni az emberek, miért nem születnek sehol gyerekek a fejlett világban, illetve miért is akarjuk, hogy nőjön a népesség? Miért nem jó nekünk a mostani csökkenő trend?

Ha nem értjük, miért nem születnek meg a gyerekek, vagyis a diagnózist sem ismerjük, miért gondoljuk, hogy egy akármilyen megoldás hasznos lehet?

Ha az egész fejlett világon, ahol a legnagyobb a jólét, csökken a gyerekvállalási kedv, miért gondoljuk, hogy ezt pénzzel meg lehet változtatni?

Mi változott meg véglegesen a társadalomban az elmúlt 50-70 évben?

Az első és legfontosabb, hogy feltalálták a hatékony fogamzásgátlást, az ötvenes években a használható óvszert, a hatvanas években a fogamzásgátló tablettákat.

Ennek két eredménye lett: az egyik, hogy a gyerekvállalás szabályozható lett. Ugyanis nagyanyáink nem azért szültek 4-5-6 gyereket, mert annyival jobban szerették a gyerekeket, hanem mert nem tudtak hatékonyan tenni ellene. Ennek másik következménye az elkötelezettség nélküli kapcsolatok (már nem fenyegetett a nemkívánt terhesség), ami a családok széteséséhez vezetett. Jelenleg az emberek 34%-a egyedülálló és 13%-a élettársi viszonyban él. A kapcsolat hiánya, vagy a bizonytalan kapcsolat nem kedvez a gyerekvállalási kedvnek.

Régen minden jobb volt

A háztartás gépesítésével a nők felszabadultak az otthoni fizikai munka nagy részétől, így munkába állhattak. Ez generálta a hetvenes-nyolcvanas évek nagy gazdasági fellendülését, azonban a kétkeresős családmodell megint csak nem kedvez a gyerekvállalásnak. Egy nyolc órában dolgozó nő kevésbé vágyik arra, hogy utána lélekszakadva rohanhasson ő az oviba, az apa az iskolába a gyerekekért, majd utána álljanak neki a házi feladatnak és a háztartási munkáknak is.

S pont az állami szociális háló is a gyerekvállalás ellen hat. Ma már nem szükséges gyereket nevelni azért, hogy valaki gondoskodjon rólam idős koromban vagy egy betegség alatt. Sőt, anyagilag egyenesen hátrányba kerülök évtizedeken át, ha a gyerek felnevelése főleg az én költségem, de a gyerek által később megtermelt haszon a társadalomé. Csak anyagilag nézve jobban járok, ha a gyereknevelésre fordítandó összeget félreteszem a saját nyugdíjam kiegészítésére.

Gyerekvállalás és a nyugdíj

S igen, a hedonizmus, a fiatalok infantilizmusa és sok minden más is gátolja, hogy több gyerek szülessen meg.

De a kérdés az, egy kormányzat mit tehet ez ellen és egyáltalán miért akar tenni ellene.

Abban nagyjából minden szakember egyetért, hogy bármilyen intézkedéssel is nem várható, hogy akárcsak 1,7 fölé nőjön a magyar termékenységi mutató,. De ha még most el is érnénk a 2,1-es szükséges értéket, lehet, hogy már akkor is késő lenne az ellátórendszerek szempontjából a következő évtizedekben.

Bármennyire is szeretnénk, az idő kerekét nem tudjuk visszaforgatni, el kell fogadni, hogy más világot élünk, mint éltünk 50-70 vagy 100 éve.

Mivel őszintén teljesen lényegtelen, hogy 12, 9 vagy 7 millió magyar él a határokon belül, az egyetlen probléma az egyre fogyó és idősödő társadalommal, hogy a jelenlegi felosztó-kiróvó nyugdíjrendszer és a teljesen hasonló elven alapuló egészségügy össze fog omlani, ha egyre kevesebb eltartóra egyre több eltartott jut.

Arról, hogyan alakult ki az egyébként nem is régi magyar nyugdíjrendszer és miért lett tőkefedezeti nyugdíjból tőkével egyáltalán nem rendelkező felosztó-kiróvó nyugdíjrendszer, arról itt írtam:

A nyugdíjrendszer múltja és jövője

Az egészségügy ugyanezzel a problémával küzd: egyre kevesebb a rendszerbe befizető aktív tag, miközben az egyre drágább egészségügy miatt egyre tovább életben tudjuk tartani azokat, akikre főleg fordítjuk az aktív tagok befizetéseit.

Mivel pénzesővel az elmúlt közel húsz évben eddig semmi statisztikailag is kimutatható változást nem sikerült elérni, azt kellene megnézni, milyen más megoldás jöhet szóba.

Az egyik a nyugdíjrendszer átalakítása felosztó-kiróvó rendszerről a tőkefedezeti nyugdíjrendszerre, hogy a mindenkori idősek ellátása ne az aktívkorúak számától és anyagi terhelhetőségétől függjön. Persze az erre kitalált magánnyugdíj-pénztári rendszer teljes beszántása után néhány évvel elég kevés esély van.

Így csinálták ezt például Chilében:

Nyugdíjrendszer: van megoldás!

A másik az állampolgárok támogatása az öngondoskodásban. A cafeteria átalakítása és abból minden öngondoskodó elem kivezetése sem támogatja ezt a célt túlzottan.

Eddig nem volt szó róla, de a migrációnak is Magyarország a nagy vesztese, a becslések szerint 400 ezer magyar dolgozik már külföldön, akik ott fizetnek adót és a gyerekeiket is ott nevelik, akik jó eséllyel már soha nem fognak visszatérni Magyarországra. Abból a pénzből, amiből új gyerekeket szeretnénk legyártatni az itthon maradottakkal, lehetne költeni arra is, hogy a külföldre mentek hazatérjenek. Kellene egy őszinte kutatás, hogy miért mentek el az emberek és miért jönnének vissza.

Nagyon nem lesz nekünk se más választásunk minden kormányzati kirohanás ellenére, mint külföldről pótolni a hiányzó embereket. A meg nem születetteket éppúgy, mint a tőlünk elvándoroltakat.

A nagy, lassan négy éve tartó politikai manipuláció helyett érdemes inkább néhány adatot elolvasni az Unióba érkezett bevándorlókról.

2018-ban 634.700 menedékkérelmet nyújtottak be az egész Unióban, ez az 500 millió fős Uniónak az elképesztően hatalmas 0,12%-át kitevő embertömeg. Ha ez így menne tovább, tíz év alatt akár 1,2%-ot is eléri az újonnan bevándorolni kívánók száma. Még szerencse, hogy évről-évre csökken ez a szám.

A 2018-as bevándorolni szándékozók 18%-a származik Nigériából, Albániából, Törökországból, Venezuelából és Grúziából, de jelentős a kolumbiaiak, kínaiak, vietnamiak és több afrikai országból érkezettek száma is. A menedékkérők 20%-a olyan országból érkezett, ahonnan még vízum sem kell a belépéshez. A férfiak-nők aránya 55-45% volt, felük 28 év alatti.

A bevándorlók közül 160 ezer érkezett csak Szíriából, Irakból, Afganisztánból vagy Pakisztánból. (Olvastam adatot, hogy a betelepültek 30%-a sem muzulmán, de sajnos most nem találom a forrást. Aki tudja, linkelje be.)

A beadott kérelmekből csak 34%-ot fogadtak el első körben, nem meglepő módon legtöbbet a szír menekültektől. Ez az Unió lakosságának 0,04%-át kitevő embertömeget jelent. Évente! 10 év alatt az már mindjárt 0,4%-nyi embertömeg lenne, ha ez így megy tovább.

Az illegális bevándorlók száma a 140 ezret sem érte el tavaly, a legtöbben Spanyolország felől próbálkoztak.

Az Unió polgárai 16,7%-ra becsülik a bevándorlók számát, a valóság ezzel szemben 7,2%. Születési hely szempontjából legtöbben a volt francia gyarmati marokkóiak vannak 10,7%, utána az albánok 6,8%-kal, a valaha brit gyarmat indiaiak 4,2%, törökök és a szintén brit gyarmati pakisztániak 3,3-3,3%. Az állampolgárságot nyertek 30%-a afrikai, 21%-a ázsiai, 20%-a európai nem EU tag, 15%-a észak és dél-amerikai.

(Országonkénti bontásban itt. Néhány példa: Németország csökkenő arányban: törökök 20,4%, oroszok 6,1%, ukránok 5,8%, koszovóiak 5%, a spanyoloknál rengeteg a latin-amerikai bevándorló, Olaszország 20% albán, 19,1% marokkói, indiai 5,2%, bangladesi 4,6%)

Na de szóval, érdemes megbarátkozni a gondolattal, hogy vagy kitesszük az országra a kiürült táblát, vagy eldöntjük, honnan szeretnénk bevándorlókat fogadni és ki is kellene találnunk, mivel tudnánk rávenni őket, hogy maradjanak és ne menjenek tovább a többi nyugatra költözött magyar után.

S még egy hatalmas kiaknázatlan forrása van Magyarországnak, a rengeteg mélyszegénységben élő, magára hagyott ember, aki nem is szocializálódott rendesen már generációk óta és az oktatásból is kiszorulnak, így újra és újra kitermelik a nyomort, amit a többségi társadalomnak kell finanszírozni.

Ha ezeket az embereket elkezdenénk oktatni és támogatni a változásban (nem anyagilag feltétlen), néhány évtized alatt remek munkaerővé válnának. Abból a sokszáz milliárdból, amit gyerekgyártásra adunk a többségi társadalomnak, a statisztikák alapján eredmény nélkül, évi néhány tízmilliárdból hatalmas eredményt lehetne elérni a leszakadt társadalmi osztályokban.

Két legyet ütnénk egycsapásra: felszámolnánk a nyomort és nyernénk rengeteg használható, magyarul beszélő munkaerőt. Persze nem menne egyik napról a másikra, minimum évtizedekig tartana, de ha ma sem kezdjük el, csak egy újabb generációt elveszítünk.

Na, röviden ennyit akartam még hozzátenni a legutóbbi cikkhez.

Minden hozzászólást szeretettel várunk, akár pro, akár kontra, de csak akkor, ha értéke és értelme van. Az ész nélkül migránsozó, cigányozó, okoskodó, felesleges vitákat generáló hozzászólásokat törlöm. Ha érveid vannak, nem csak véleményed, támaszd alá hiteles adatokkal.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

379 hozzászólás

 • iorgoszkimindigénekel
  Tisztelt Miklós!
  Természetesen, megpróbálom megkeresni. Nem mostanában volt hozzá szerencsém, de eléggé belémégett. Őszintén szólva nem rémlik, hogy valaha is neonáci blogokat olvastam volna, de persze lehettek gyenge pillanataim. 🙂
 • LSV
  Nem én mondtam, pontosan emiatt idéztem.

  Azt se felejtsük el hogy nem az elmúlt “nyócév”, “tízév”, “harmincév” munkájának a gyümölcse az hogy nem sikerült az integrálódás. Esetleg azokat kell megkérdezni akinek sikerült, hogy miért és hogyan sikerült neki.

  A lényeg hogy a nem fideszes többség szerint, a családpolitikába retorikailag öntött milliárdok nem fognak segíteni a népesedésen (mert sokak nem vehetik majd igénybe). Mások szerint nem is kell. Megint mások meg panaszkodnak hogy szerb/ukrán/egyéb munkatársaik vannak. Mások azt mondják hogy az első gyerek sem születik meg, erre megválaszolják hogy kezdjék el hogy a második és harmadik gyerek mielőbb jöhessen. Persze aki az elsőt sem kezdi el mindenféle kifogásra alapozva, ott a többi is kérdéses.

  Nálunk cigány vállalkozó dolgozott, és jobban meg voltam elégedve mint a kólista magyarral. Csak a többi is követné…

 • Mennyit ér egy gyerek
  Ha pénzre akarjuk váltani a gyereket, akkor csak annyit akarok mondani: anyám beteg, kórházban van. Szobatársainak nincs gyereke, anyámnak 3 van. Mikor látogatjuk, akkor a szobatársak szinte sírnak, hogy őrájuk senki nem kíváncsi, még a WC papírt is én viszem nekik.
  Akkor mennyit ér a gyerek?
  HA mindenképpen arra akarsz rájönni, hogy mennyit kell költeni optimálisan egy gyerek “létrehozására”, akkor tedd hozzá, hogy mennyit kell költeni azokra, akik 10 éves koruktól bűnöznek, majd egyre nagyobb bűncselekményt követnek el, majd 9 büntetés után megölik olaszliszkán a tanárt, és utána elitélik, 10 év után kiengedik, és beperelik az államot rossz tartási körülményekért. Ez mennyit ér, erre mennyit költünk?
  Értékrend kérdése mire mennyit költünk.
  Abban igazad van, sok pénz megy semmire, de nem tudod mérni megfelelő módon ebben az esetben az eredményességet.
 • Second Wave

  előkerestem a hivatkozott ASZ jelentést. Elég rossz indítás, hogy az index címben szereplő 1500 Mrd a jelentésben szereplő táblában nem lelhető fel. Ott már csak 1280 Mrd van. Beleértve az
  – ltp támogatást,
  – a panelprogramot,
  – a Martin-salakos technológia kiváltásától mindent.

  Kétségtelen, voltak nagyon elszúrt koncepciók (rémlik valami törlesztő leírható az adóból, vagy adóalapból?). Ésszel kell csinálni, ebben egyetértek. Ahogy látom a táblából, a kamattámogatásra ment nagy pénz.
  Évente átlag 160 milliárdról beszélünk. Nem tudom, hogy ez mekkora pénz kisvasútban, de nekem nem tűnik vállalhatatlannak.


  én voltam az építtető, szóval ha én nem rendelem meg a munkát, más nemigen teszi meg. Szerintem egyértelmű ezeknek a támogatásoknak a multiplikátor hatása, de sajnos forrásom nincs, meg mindig hiányzik a másik ág a mi lett volna ha képletből.

 • Gábor
  Meg kell alapítani a “Nemzeti Lyukasgumi Óvszergyárat”, a konkurenciát kisemmizni (röpke 20mrd-ot berakni a bünti alapba kapásból), egy szép szerda délelőtt beadni a törvényjavaslatot az abortusz betiltására…délutánra el is van fogadva. ..máris dagad az a görbe 🙂 (gy.k.: nem kell komolyan venni)
 • Proxima
  A bevándorlás nem megoldás, mert már nem az, ami régebben volt. Egyrészt a XXI. században a bevándorlók már nem asszimilálódnak, másrészt a mostanában “menekültként” bevándoroltak nagy része nem dolgozik, így őket is el kell tartani.
 • Sbari
  OFF, bocs, hogy itt, a Transferwise bankkártya cikknél már nem láttam hozzászólási lehetőséget.
  Jól emlékszem, hogy ha valakitől kapok kódot, akkor aki adja is kap jóváírást, meg én is? Ha igen, kérhetek egy kódot?
  Köszönöm 🙂
 • Andrea
  5. éve élek a családommal külföldön és 3 hónapja megszületett első gyermekem is. Hogy miért itt!? Azért mert Magyarországot kiszámíthatatlannak tartom és az öletszerű törvények lehetetlenné teszik a tervezést. Nem értek egyet azzal ahová az adóm ment vagy ma menne. Mit tettem? Demokratikus úton hangot adtam akaratomnak és szavaztam és tüntetésen is voltam. Továbbra is úgy látom, hogy rossz az irány, de az emberek többsége ezt szeretné. Megszokni nem tudtam, így megszöktünk. Vágyom haza? Igen. Hazaárulónak tartom magam? Egy cseppet sem. Itt sincs kolbászból semmi, nem adnak ingyen pénzt semmire. Egyszerűen csak mindenki teszi a dolgát és egy jobb világot akar, nem pedig egymásra mutogatva érvek nélkül elítélik egymást, mert ha nem velünk vagy, akkor ellenünk. És a feszültség a társadalomban sokkal kisebb, ami egy hatalmas stresszforrás hiánya. (Nem kell kitenni, csak kikivánkozott)
 • Kiszamolo
  Iorgosz, sarkítottam. Felmérés az, ami tudományos alapon készült és nem volt meg előre az eredmény, amihez kerestek válaszadókat. Vagy rosszabb esetben hivatkoznak egy soha nem is létező felmérésre.
 • Lala
  A népességfogyás nagyjából olyan történet, mint a globális felmelegedés. Nem éri már el az ingerküszöböt sem. Mindenki tudja, hogy probléma, de senkit nem érdekel és nem is fog.
  Tenni ellene végképpen nem akar senki, esetleg a partvonalról bekiabálják az emberek, hogy mit kéne másoknak vagy a kormánynak csinálni, ezzel is a rendkívüli intelligencájukat csillogtatják..
  Azért nézzük meg mi az ajánlata a kormánynak. Ha egy házaspár gyerekvállalásban gondolkodik, akkor kap 10 milliót ELŐRE, amiből megteremtheti a feltételeket hozzá. Hozzá az adókedvezmény meg a CSOK és 3 gyerek esetén a 10 millát sem kell visszafizetni nem beszélve például a diákhitelről.
  Azoknak ez miért nem elég, akiket csupán a pénzügyi megfontolások tartottak vissza a gyerekvállalástól? Persze, egy gyerek sokba kerül, de mi a baj ezzel az ajánlattal a gyereket vállalók szempontjából?
 • Kiszamolo
  Erőszakos, én újjászületett hívő keresztény vagyok, de már kiütésem van a sok rettegő, hitetlen, xenofób, magát kereszténynek állító gyűlölködő embertől, aki jobban retteg az iszlámtól, mint amennyire hisz a saját istenében. Istentiszteleteken az Isten igéje helyett az iszlámtól való rettegésről tudnak csak beszélni.

  Ha lenne hited, imádkoznál Ahmedért, aki meggyógyulna és azonnal megtérne, mert az igazi kereszténységnek az iszlám nem ellenfél. Az csak az erőtlen nyavajgó vallásos embereknek ellenfél. Afrikában százezrével térnek meg a muzulmánok, ajánlom figyelmedbe a cfan.org oldalt.

  Ha az apostolok ilyen nyápic, picsogó alakok lettek volna, ma nem létezne kereszténység. Szerencsére ők nem sápítoztak, hanem erővel hirdették azt, amiben hittek.

 • tip
  Wave nem arról van szó, hogy te vagy valaki más építtette volna-e meg a házat, hanem hogy az állami támogatás nélkül létrejött volna-e a megadóztatott fogyasztás, legalább részben. Gondolom, anélkül is laknál valahol. Nyilván ösztönzi a fogyasztást a kereslet erősítése, de nem 100%-ban, így nem fair arra hivatkozni, hogy az nem került semmibe az adófizetőknek.
 • Poli
  Szazegy:
  Nem felejtem el hogy mások/adófizetők pénzét kapom meg. Sőt azzal is tisztában vagyok, hogy az “ingyen” milliók inkább többé,mint kevésbé drágítják az ingatlanokat. DE: a CÉL, a demográfia folyamatok megfordítása, ez a kimondott, plusz a gazdaság élénkítése, ez a kimondatlan. Aki úgyis akart 1-2-3 gyereket, az most nyugodt szívvel bevállal helyette 2-3-4-et. Mert az elszállt ingatlan piacon ott lesz a zsebébe a plusz 10-15-20 millió. Nem vagyok gazdasági szakemben, nem azt írtam hogy ez a program megoldja Magyarország minden gondját, azt írtam hogy a célját szerintem el fogja érni, és nekem tökéletesen jókor jött. Pl: 5-7 millióert nem veszek új autót, ám ha 5 millióért 7.5 milliósat kapok akkor erősen elgondolkozok rajta.
 • tip
  “Két magyar melós terrorizálja a németeket a buszon. Olyan sztorid nincs? Két vérprimítiv magyar segédmunkás fogdossa a német nőket az utcán és füttyög nekik, megfélemlítik őket. Ilyen sztorid sincs? Pedig tuti találnál ezer ilyet is, csak akarni kellene.” – sajnos nem érvényes az analógia. Olyan bűncselekményekkel szembesül Nyugat-Európa, amelyek korábban egyszerűen nem léteztek itt, például a nők tömeges zaklatása nyilvános helyen (Köln 2015), ami egy észak-afrikai népsport, a “becsületgyilkosságok”, amit a média szemérmesen csak “kapcsolati tett”-nek nevez, a török-arab klánok, amik nagyvárosok egyes részeit kontrollálják és már nem csak a jobbos rétegmédia szerint. Az elsős lányomnak végig kellett néznie, ahogy feltörlik a vért a napközi padlóján, miután két apuka kórházérettre püfölte egymást, mert az egyik beszólt a másik feleségének. Soroljam még?
 • blaci
  “2,1%-nyi muzulmán át tud téríteni 98% állítolagos keresztényt. Az ilyen társadalom megérett a pusztulásra.”
  Nem teológiát tanultál? Elég cinikus hozzászólás volt ennek fényében. Oké, hogy fogy a kereszténység (a fejlődő országokban azért nő), de nem kellene leírni…
 • tgwh
  Jajj, kényes egy téma…
  Nem lehet megkerülni, hogy a mindenkori kormány hibája nagyrészt az egész.
  Hiába akar a magyar ember 4 gyereket, ha nincs rá pénze, vagy ha van is, nem látja még a saját jövőjét sem, nem hogy még a gyerekeiét…
  Nem tudom ki szabad-e mondani ilyen nyíltan, de egyetlen megoldás létezik; börtönbe a tolvaj, korrupt politikusokkal, kirúgni az asszisztálókat, és hozzáértő, becsületes embereket választani a helyükre, akiket valódi, hozzáértő szakértők segítenek. Majd ezek után lehet felépíteni egy reális és stabil gazdaságot, az el nem lopott pénzekből futja majd oktatásra és egészségügyre, aztán ha lesz egy stabil gazdaság, akkor lesz jövőkép. Ha lesz oktatás, lesznek értelmes és felelősségteljes választók. De addig nem! Hogy erre nem sok esély van, azt belátja mindenki. Tehát ,,B” terv, jöjjön a nagy összeomlás, aztán a romokból kínkeservesen lehet újrakezdeni…
 • maveryck
  Az érem másik oldala, hogy a robotok, AI terjedésével egyre több munkahely szűnik meg, és nem tudjuk, hogy mi lesz nagyon sok emberrel munka nélkül. A robotok egyre több területről kiszorítják az emberi munkaerőt.
 • Addam
  csak nem Hitgyüli ?? :DD
 • B Miklós
  A “pénz nem boldogít” mondás itt is igaz. Szerintem sem pénz kell. Inkább élhető hétköznapok. Szánalmas az átlag magyar viselkedés és kommunikáció. Az ellátó rendszerekben is ilyen emberek dolgoznak. Mit várunk??? Az én válaszom hogy elmagyarázom a dolgokat gyermekemnek. És akarunk még gyereket vállalni de nem az ingyenpénz miatt, hanem mert így döntöttünk a feleségemmel.

  A megoldás a dologra szerintem mar elhangzott: oktatást kell fejleszteni és ebbe a mai felnőtteket is be lehetne vonni. Es meg valami, legyünk mar normálisabbak a többi emberrel. Miért nem lehet egy normál hétköznapot összehozni. Budapesti vagyok és látok sok embert aki kb a Bria Élete c. filmből ugrott ki. Ne a világot inkább csak a napi életünket oldjuk meg és higgyük el, ennyi bőven elég a boldoguláshoz és a kiegyensúlyozott élethez. Persze kell idő mire változik az ember de Ennyi?

 • dmry
  további, a szerző által már jóval korábban említett szempont:
  https://kiszamolo.hu/a-gyerekvallalas-penzugyi-oldala/

  illetve, van arra adat, hogy milyen időtávon – milyen eséllyel szülhet meg 4 egészséges gyermeket egy anya, miközben az ő, és a párja egészsége is megfelelő marad?
  van/lesz elég férőhely otthon, bölcsiben, (minőségi) suliban, gyermekorvos, közlekedés, nyelvtanár kérdésében?
  …és ez az állapot legalább két évtizedig kitart?

  a bérlakás program bármilyen jól is hangzik, sajna morális váltás nélkül az is kivitelezhetetlen. elég csak a balmazújvárosi focistáknak nevezett labdakergetők, vagy a várban/II./XII./debiben bagóért bérlő politikusuk és sleppjük ügyeire gondolni.

  végre le kell rázni az újra ránk telepvő komszocializmus láncait, sőt egyre inkább eljött az ideje egy újabb fel/megvilágosodásnak…

 • Rebellis
  @zsolt: érdekes hasonlat, szídva aki/ami miatt történt megoldanám magam a problémát
  @kiszamolo: ahhoz hogy egy problémát megtudj oldani ahhoz tisztán kell látnod a dolgokat, sokan ott cseszik el a dolgot, hogy aki egyetért 1-2 dologgal a mostani kormány döntésével azt megbélyegzik, hogy fideszeses elvakult jobb oldali. Nah most akkor hallgatnám melyik balf@sz nevetséges röhejes, gyerekes tróger párt lenne jobb?
  Jobbik? Azt se tudja melyik oldalon áll.
  MSZp? Az már egyszer elvolt “kurva” nem kicsit, nagyon
  LMP? És más színészpalánták nevetséges csoportja???akkor mi is van? Jah hogy nincs jobb, akkor ez lezárva.
  És tegye mindenki a szívére a kezét, én nem azt mondom hogy nem lopnak/csalnak/hazudnak (mint az összes többi) de jobban élsz most mint 2010 előtt?mert én igen és nagyon messze vagyok a tűztől…
  Akik meg kimennek külföldre annak reményébe hogy ott kolbászból van a kerítés: hajrá
 • dmry

  gratula a kicsihez! 🙂

  írásodból úgy tűnik, hogy szabad polgárként hallgattál a tudásodra/tapasztalatodra/életösztönödre/megérzésedre.
  mitől lennél hazaáruló? ha, majd egyszer vagy alkalmanként, magát a feelinget hazahozod már többet tettél a hazádért, mint számos helyi nagyszájú.

 • Rebellis
  @kiszamolo: kérdésre a válasz?
  Mit kellene tenni?
  Minden támogatást adókedvezmény formájába adni, aki dolgozik az keressen többet. A rendszer hibáit kiküszöbölni, aki nem tud 1 gyereket is fenntartani annak ne lehessen következő még 4et szülnie aztán beadni a gyivibe, amit te és én meg minden adó fizető fizet és ugyanolyan ember lesz 98%ban mint a szülei. A börtön ne nyaraló intézmény legyen, dolgozzák meg a tartásuk bérét aztán meg az állambacsinak termeljenek kötelezően. Az eü rendszer ne járjon mindenkinek ingyen az is ugyanolyan ellátást kap mint te, aki életében nem fizetett TBt, támogassák a dolgozó családokat, jah és nem kéne szétlopni mindent, meg leosztani mindent a haveroknak, kkv-t hagyni élni és a mezőgazdaságot is fejleszteni, soroljam még? Ha az emberek jól érzik magukat, biztos a hátterük, tudnak tervezni, támogatják őket akkor a születési ráta is feljebb fog menni!
 • Nagy Vonalakban
  Van három, már régóta Svédországban élő ügyfelem; pár éve még mindhárman a migráció mellett álltak ki a svéd többségi társadalomhoz hasonlóan.

  Ez most átfordult, mindhárman egyértelműen a bevándorlás ellen vannak (ahogy most már a svédek nagyrésze is), egyikük el is költözött Göteborgból egy vidéki kisvárosba,
  ahol nincsenek migránsok.

  Ugyanazt sorolták: rosszabb közbiztonság, asszimilációs nehézségek,
  a bevándorlók miatt megemelt adók…

  (Nem akarok migránsozni, migránsoznak ebben az országban elegen, én csak leírtam amit tapasztaltam.)

 • Családfő
  , ez a beszéd, gratula! 🙂
 • Rebellis
  Visszatérve akik kimennek külföldre mert nem látják élhetőnek ezt az országot:
  Hát mindenkinek szíve joga, oda megy ahova csak akar, csak ne felejtsd el honnan jöttél!
  Te külföldön CSAK egy magyar vagy!se több se kevesebb. Németek/angolok csak egy mozgó $ jelet látnak benned. És oké menj ki dolgozni 3x-4x annyi bérért, számolj utánna tényleg annyival jobb?utazás, szállás, körülményék, kaja stb…és ha +ba is vagy megérte?Akiknek se kutyája se macskája annak ok, de neked gyerekek, család, barátok, többet ér hogy új kocsid legyen?és nyaralgass évente 2x?megéri?Tegyük fel igen!Akkor most mondom: hogy AKI AKAR az tud itthon is boldogulni, nem könnyű de közel se lehetetlen!És drága kinti honfitárs tegyél meg egy szívességet!Ne sajnáld/ne nézd le aki itthon van, mert mi sajnálunk téged hogy nem vagy itt!Mi is ott lehetnénk, de mi nem akarunk ott lenni!Ez a különbség!
 • Bence
  Nekem már abból van elegem, hogy az állam mindenbe bele akar és bele is pofázik. Állam mondja meg, hogy mennyit szüljünk. Állam adja a pénz. Állam teremti a munkahelyet. Állam tájékoztat milliárdokért, hogy Soros és bevándorlás. Állam megvéd ezektől. Állam oktat, állam működteti az egészségügyet. Állam stadionokat épít. Állam támogat minden baromságot a TAO pénzből. Állam nonprofit cégeket csinál. MNB-nek ki tudja, hány alapítványa van, és mire költi a pénz. Állam rengeteg embert foglalkoztat a közszférában.
  Miközben a megoldás az lenne, hogy minél kisebb, hatékonyabb állam legyen. El kéne küldeni rengeteg embert a közszférából és átterelni őket a versenyszférába. Oktatás, egészségügy legyen minél inkább magán. Állam ne hirdessen milliárdokért hazugságokat köztereken. Állam ne védjen meg a nem létező ellenségtől. Állam ne szedjen be rengeteg pénzt és ossza szét.
 • Bence
  Az állam rossz gazda, a rábízott szervezeteket nem tudja hatékonyan működtetni, és csak kilopja a pénzt. A lehető legtöbb dolgot át kell adni a magánszférának, mert az hatékony. Piaci alapon ha egy cég nem hatékony, az csődbe megy, és átveszi a helyét egy hatékony. Állam maradjon meg annál, ami a feladata, pl. honvédelem, erős és igazságos szabályozói feladatok (versenyfelügyelet, fogyasztóvédelem) feketegazdaság visszaszorítása, rendőrség és közbiztonság erősítése, korszerű és igazságos törvények alkotása, verseny erősítése és monopóliumok letörése, jogbiztonság, erős és független igazságszolgáltatás. A többibe, ami nem feladata, ne szóljon bele. Így jobb hely lenne az ország és nagyobb eséllyel szülnének ide az emberek gyereket. De nálunk még a szocializmusban ragadtunk, állambácsitól várjuk a mannát.
 • Ordas
  “Ha ezeket az embereket elkezdenénk oktatni és támogatni a változásban (nem anyagilag feltétlen), néhány évtized alatt remek munkaerővé válnának. ”

  Miklós, 50 éve ezt csináljuk, de vhogy nem jutnak előrébb. Itt tovább kell gondolni: nem csak oktatni kell, hanem kiemelni családból, bent lakásos intézményekbe. Minimalizálni, de akár megszakítani kapcsolatot az eddigi életével, hogy igénye se legyen a meleg iszapva visszatérni.

 • Családfő
  A cikket zömében korrektnek tartom, sok lényeges elemet ragadott meg. A polkorrektség néhol túlpörög viszont, elsősorban a kommentekben, ahol egyes tények leírását rögtön gyűlölködésnek állítja be akár Miklós, akár más. Hozzátéve, hogy néhány hozzászóló tényleg sután fogalmazott.

  Egy konkrét példát hoznék fel arra, hogy a helyi cigányságot próbáltuk segíteni, sok-sok évvel ezelőtt. A helyszín egy kis alföldi falu, egy korrekt cigány önkormányzati vezetővel. Kitaláltunk vele egy olyan tervet, amellyel a helyi cigány közösség kap olyan eszközöket, amelyekkel saját magának több mindent elő tud állítani. Mindezt ingyen ajánlottuk fel – miközben ugyanezekért a faluban mások fizettek. Meglehetősen sokan jelezték részvételi szándékukat. A program indulásakor már kevesebben jelentek meg, és végül alig maroknyian vitték végig. Egyszerűen még a munkanélküliek sem tették bele az idejüket. folyt.

 • Családfő
  folyt.
  Az egész program lényegében hamvába holt, sajnos. A cigány önkormányzat vezetője nem győzött szabadkozni, és borzasztóan kellemetlenül érezte magát, hogy ő maga sem tudott hatni a közösségre. Mi vigasztaltuk, hogy azért tragédia nem történt. Mindenesetre rendkívül tanulságos volt. Ebben a faluban (is) mindennapos volt a kapott pénz azonnali felélése, a kapott javak gyors tönkretétele és a kapott munkalehetőség meg nem becsülése. Tisztelet a sajnos kevés kivételnek. Utóbbiakkal lehetett és lehet sikert elérni, nagy kár viszont, hogy ők számban sokkal kevesebben voltak/vannak, mint a problémás tömeg.

  Ezeket egy (nagy)város kényelméből nem feltétlenül látja vagy hiszi el az ember, főleg, ha személyesen sosem találkozott a jelenséggel.

  Mindezek ellenére folytatni érdemes és kell az erőfeszítéseket – közben tudomásul véve a már frusztrált segítők esetleges negatív véleményét.

 • Szorgoshangya
  S1M0N: Te átaludtad az elmúlt 5 évet?? 2012-ben, vagy 13 derekán 6 millió forintért 3 szobás panelt lehetett venni Pesten. Nyilván nem a legelitebb helyen, de most a legrosszabb helyen is 400-600e forint 1 négyzetméter. A paneleknél simán megvan a 4-es szorzó, de pl. a XI. kerületi Menyecske utcában pont a metró elkészülte előtt 7 millióért vettek ismerősök 46nm-es, erkélyes panelt. Na, most szűrj rá erre! 28-30-nél járunk! Komolyan, itt mindenki vak? Persze értem én, hogy szép lassan hozzászoktok ezekhez az irreális árakhoz, pedig nem kéne.. Ezért is lépek. Mert bár lehet, hogy -most még- drágábbak néhány helyen az ingatlanárak nyugaton, de ott már legalább elindultak lefelé, és nem tüzeli a kormány fel az árakat mestersgesen popolizmusból .. A bérlés pedig nominálisan ugyanannyi, viszont a lehetőségek fényévekkel jobbak.
 • százegy

  Eltérő adatok vannak, de ha 160 milliárd éves kamattámogatással számolsz, az infláció miatt 2.000 milliárd körüli az infláció miatt 2010-es árakon, ezt írtam. Eltérő adatok vannak, ebben a 2005-ös cikkben évi 280 ,milliárdos éves otthonteremtési támogatásról van szó, aminek 80%-a a fideszes otthonteremtési támogatásra megy el, 2003-tól én is 240 milliárdos támogatásra emlékeztem.
  m.magyarnarancs.hu/belpol/terhes_orokseg_-_a_gyurcsany-kormany_lakaspolitikaja-64799
  2.000 milliárddal számolhatunk.

 • Kopter Géza

  Karrier van, jövőkép van, hobby van, bármikor összedobok egy rántotthúst majonézes krumplival és még villanyt is tudok szerelni.
  Jelentkezésedet várom. 😉
 • Kopter Géza

  A férfiak többsége nem fél, de családos emberrel sokkal nehezebb. Nemcsak a másik személyjel, hanem annak gyerekével is kapcsolatot kell építeni.
  Ismerősi körben történt meg az a faramuci helyzet, hogy nevelőapu tök jól összehaverkodott a kissráccal, de aztán anyuval nem jött össze. Nem irigylem egyik szereplőt sem. 🙁
 • Kopter Géza
  @bevándorlás – Pozsonyban laktam együtt indiai cukrásszal, benini fekete közgazdásszal, angol angoltanárral, olasz kétbalkezessel és mindenhez IS értő szlovák ügyvéddel. A legtöbbet / legmélyebben az indiai sráccal dumáltam, néha egész estéket. Kegyetlenül jó volt egy durván piaci gondolkodású, mégis hozzánk képest ultrakonzervatív emberrel beszélgetni / vitatkozni. Ellenben a disznóvágástól a villanyszerelésig mindenhez IS értő ügyvéd agyilag pusztító volt. Be is fejezem, mert megfájdult a fejem. 🙂
 • birzol
  Ha Curve ra szeretnél regisztrálni ezt a kódot használva kapsz Te is meg én is 5 fontot: KNV4825D imaginecurve.com

  A Curve mögé bank kártyákat rakhatsz, és kivalászthatod, hogy éppen melyiket akarod használni. Ha azokat külföldön használod a Curve forintban terheli meg a kártyádat majdnem közép árfolyamot használva. Kivéve hétvégén, amikor is van egy 1.5-2%-os marzs.
  Van még egy feature je, hogy ha meg gondolod magad, harminc napon belül átterhelheted a vásárlásodat egy másik kártyára. Ilyenkor jóvá írás érkezik az eredeti kártyára. Az MCC kódokat tovább küldi.

 • Kiszamolo
  Igen, Családfő, ekkora a baj, kérdezz meg bárkit, aki velük foglalkozik. Két év nevelése, mire a cigánygyerek nem elvesz valamit, hanem elkéri és utána megköszöni. Ha elmondja, mi a baja és nem szétver mindent maga körül, mert nem tudja kifejezni az érzelmeit. Mire napszaknak megfelelően köszön.

  Ezután jöhet csak az oktatás meg a nevelés.

  Ezek az emberek generációk óta ki vannak dobva a szemétdombra, nem szocializálódnak, nem tanulnak meg dolgozni, alkalmazkodni. De nem azért mert cigányok, mindenki ugyanilyen lenne, ha oda születne, ahová ők.

  Ezért kellene elkezdeni végre. Abból a százmilliárdakból, amit diplomás szülők gyerekeire szánunk (akik az adatok alapján akkor se akarnak megszületni) inkább erre kellene költeni.

  Olyan szervezetek, mint az Igazgyöngy meg a Bagázs csodákat érnek el közöttük egy marék rizsből. Ezt kellene kiterjeszteni és folytatni.

 • Kiszamolo
  Ordas, ugyanmár, mit csinálunk 50 éve? A nagy büdös semmit.

  Ad az állam néhány cigány vezetőnek néhány milliárdot, amit azok el is lopnak legtöbbször, aztán meg rácsukjuk a problémára az ajtót, mintha nem is létezne.

  A mostani kormány még annyit sem csinál velük, mint az előzőek, pedig azok se csináltak semmit.

 • Kornél
  Lehet, hogy már volt észrevétel, nem olvastam az összes hszt, de szerintem az egyik célnak nem a gyerekszám növelésének, hanem a születések “korábbra” hozatalának kéne, hogy legyen. Értsd, ha most valaki 20 évesen szül 2 gyereket, akinek a gyereke 20 évesen megint szül, akkor ő 40 évesen nagymama lesz, míg a másik nő éppen egy gyereket szül, kimarad egy generáció. Ezért születik sokkal több gyerek bizonyos népcsoportokban/bevándorlóknál, mert ők 20 évesen sokszor már bőven anyák. Ezzel meg nehéz versenyezni, ha nálunk gyakorlatilag kimaradnak generációk. Én emiatt biztos, hogy ösztönözném a 30 év alatti gyerekvállalást extra kedvezményekkel is, (sőt, akár 25), jelige, ha egyetem után szülsz azonnal, CSED/GYED-maxot kapsz munkaviszony nélkül is, vagy akár más módon. Tudom, hogy kell egy partner is, és egyéb, de a legtöbben elkényelmesednek, és minden előbb kell, mint a gyerek.
 • Kiszamolo
  blaci, én semmit nem írtam le. Csak az a kisded játék, amit errefelé kereszténységnek becéznek, az nem az. Az csak egy társadalmi vallásos szakkör.

  Egyébként hány született európait térítettek át a “szélsőséges iszlám térítők” az elmúlt 10 évben?

  Van erre statisztika? Akár néhány százan is lehetnek? Hány kékszemű szőke németet látsz bemenni a mecsetbe?

  Akkor mi ez a cirkusz meg jajveszékelés az iszlám térhódításáról? Nem kellene inkább azzal foglalkozni, amivel egy kereszténynek foglalkozni kellene: az evangélium hirdetésével?

 • András György
  “Tessék, itt egy megoldás: szavazati joga csak annak legyen aki adót fizet. ÁFA nem ér, ellenben szja, tb és társai igen.”
  Jónéhány éve (bennem is) felmerült ez a “megoldás”, de azért van vele néhány probléma. Miért nem ér az ÁFA? Miért van szavazati joga a nulla adót fizető határon túliaknak? Nem az lenne a következetes, ha a befizetett adó mértékével lenne arányos a szavazati jog? Morálisan mi ér többet, ha valaki abszolút értékben fizet több adót, vagy ha a jövedelméhez képest? Miért nincs a világon sehol ilyen rendszer?
  Sajnos elég nehezen védhető egy ilyen rendszer, aminek burkolt célja a cigányok szavazati jogának megvonása lenne, csak hát ennek kimondása ellen te is tiltakozol. Rasszizmus a neve. Az élet egyébként már úgy-ahogy megoldotta ezt a kérdést: a legszegényebb rétegek 10-15e ftért eladják szavazataikat a legjobban fizető pártoknak.
 • Kiszamolo
  Tip, miért orosz maffia meg magyar maffia, meg magyar stricik meg magyar kábszerkereskedők nem élnek Németországban?

  Idehaza még egy idióta magyar apuka sem verekedett az iskolában a másikkal?

  S ennek ellenére nyilván van probléma velük, teljesen más kultúra, sokat kell nevelni őket.

  Például szemetelnek, mert náluk úgy szokás. Mások az értékrendjeik. Stb.

  Igen, és?

  Miért él annyi török Németországban már évtizedek óta? Mert szükség van rájuk, ha már a német nő nem szül eleget.

 • Kiszamolo
  NA azt én sem értem, miért és hogyan szavazhat az, aki nem is ebben az országban él. Miért akarja eldönteni, mi történjen itt, ha soha nem élt Magyarországon vagy már évtizedek óta nem is él itt?
 • András György
  “Segélyt mi alapján is kapnak? Évtizedek óta nem nyúlnak hozzá a kérdéshez, pedig nem egy agysebészet néhány feltételt betenni, ami nem a 15. gyerek születése utáni “merdzsó” megvásárlását finanszírozná.”

  Nyitott kapukat döngetsz. A kormány 10 éve nem emeli az öregségi nyugdíj összegét. Ennek függvénye a legtöbb szociális ellátás.
  nyugdijguru.hu/nyugdij/oregsegi-nyugdij/miert-nem-emelik-a-minimalis-nyugdijat-lassan-10-eve

 • Vakmacska
  az utolsó kommented a kereszténységről nagyon ott van. Sose éreztem, hogy kapcsolatomat Istennel vagy Jézussal egy másik vallási rendszer meg bírná rengetni vagy veszélyeztetni – a hitnek bennem kell lennie, nem a körülményeimben.
 • Szabolcs
  PanelProli
  2019-02-19 at 14:10
  Ezt de régóta várom. És sajnos még nagyon sokáig… 🙁

  amúgy a sok észrevétel közül kevéssel tudok azonosulni, merthogy szerintem sok az ember a bioszférában… Na, az eloszlás so-so. Majd az evolúció megoldja, a dodóval együtt kihal az a vérvonal, aki nem életképes. Ja, kemény.
  Oktatás/EÜ, az tényleg kéne. De nem “csak” ezért nem szül szerintem aki tehetné, meg nem is a fene nagy egyéni önmegvalósítás miatt. Idő nincs rá. És nem is kap időt az államtól sem. Amikor a bölcsi/ovi/suli kvázi bezárt 4-kor, és kapd fel a kölyköt, mert még kicsi hazasétálni 3 évesen. Vagy reggel 8-is érj be melózni, miután leadtad. Meg persze ha beteg, üld ki a 4 órát a sürgősségin. Elég kemény logisztika, régen nagyszülők még segítettek, most jó eséllyel máshol laknak. Városokba költözött a többség. Szolgáltatásokat kéne kapjon az elkényelmesedett nép, hogy az idejét ne bukja.

 • András György
  “Minden támogatást adókedvezmény formájába adni, aki dolgozik az keressen többet. A rendszer hibáit kiküszöbölni, aki nem tud 1 gyereket is fenntartani annak ne lehessen következő még 4et szülnie aztán beadni a gyivibe”

  Azért 5 percnél többet kellne szánni a hasonló csodálatos megoldások kidolgozására. Néhány kérdés, ami felmerül: ki az, aki nem tud fenntartani egy gyereket? Ezt tényleg tudjuk előre? Kinek szól a támogatás, a gyereknek vagy a szülőnek? Tehet-e a gyerek arról, hova született?És végül a legfontosabb: szeretnéd-e, hogy valaki előre eldöntse, TE hány gyereket nevelhetsz fel?

 • Janos82
  Nekem ugy tunik, hogy a netto migracios ratank pozitiv ( vagyis inkabb bevandorloorszag vagyunk, mintsem kivandorlo)

  Legalabbis a cia.gov/LIBRARY/publications/the-world-factbook/rankorder/2112rank.html szerint.

  de barhol kerestem eddig, mindig arrol van szo, hogy ide azert jonnek emberek, es ez felgyorsult.
  Igaz, kicsit regi az adat, de latszik:
  en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_net_migration_rate

  Az, hogy kivandolrolt par100ezer magyar, es helyukre jottek erdelybol, meg innen-onnan, az nem azt jelenti, hogy netto kivandorloorszag vagyunk.

  Van valaki masnak adata arrol, hogy milyen a netto ratank?

 • Szabolcs
  “gaborr
  2019-02-19 at 18:31
  elkéstél, a aktuális kormányunk már lépett jópár egyház ellehetetlenítése ügyében ”

  NE szelektáljunk, mindet! Ez így rossz, de persze lehetett rosszabbá tenni.