NOK Rapid

Azt gondoltam, a Nemzeti Otthonteremtési Közösség hamvába holt vállalkozás lesz, erre most ír István, hogy mit tudok az új NOK Rapid termékről, mert megtalálták vele az ügynökök.

Hogy mi a véleményem az egész Nemzeti Otthonteremtési Közösségről, arról már sokat írtam, itt egy egész cikksorozatot találsz. (Ne lepődj meg, a címkék miatt ez a cikk is benne lesz. Görgess lejjebb.)

Kicsit utánaolvasva némileg megnyugodtam, ha jól értem, még a második garnitúra ember is csak most áll össze, miközben lassan egy éve elstartolt az egész mutatvány. (forrás) A megcélzott évi 25 ezer belépő úgy látszik, nem lesz meg, de nagyon nem is baj. Még ez a két-háromszáz ember is pont két-háromszáz emberrel több a kelleténél.

Most kitalálták, hogy az ügyeskedőket eleve egy csoportba szervezik, így nem is lesz belőle gond. A NOK Rapid annyiban tér el a normál NOK-tól, hogy tagjai vállalják, hogy minden évben a hátralévő rész 40%-át előre befizetik és amíg nem nyernek a liciten, valamint minden liciten a fennálló tartozásuk 60%-át felajánlják, mint licitálók.

(Megvalósították azt, amit írtam bő egy éveMásik lehetőség lehet a közösségi mutyi, ha mindenki összefog és előzetesen befizeti a maximális befizetést, így sok pénz lesz benn, sok sorsolást lehet tartani. Ez azonban csak akkor működik, ha mindenki benne van. Hiába fizetem én be szinte az összes pénzt, amint lehet, ettől még nem sorsolnak ki hamarabb, maximum az utolsó 10 évben már nem vagy csak alig kell befizetnem. Mondjuk egy kicsit sem lepődnék meg, ha több ilyen mesterségesen összerakott csoport lenne, ahol mindenki a törvényi lehetséges maximumot fizeti be. De egyéni szinten ez nem működő technika. Ők is rájöttek, úgy látszik. 🙂 )

Magyarul, akinek megvan a teljes összeg, csak gyúr a 4,5 milliós állami támogatásra (mínusz a kicsit több, mint egymilliós teljes költség, valamiből a NOK-nak is élni kell ugye), az kockáztathatja, hogy csak néhány év múlva lesz lakása. Ideális esetben néhány hónap alatt sorra kerül, de lehet, hogy csak 3-4 év múlva. Ez utóbbira most azért kisebb az esélye, mert mindenki előtörleszt folyamatosan.

A NOK honlapja szerint a játékosok 93%-a 26 hónap alatt sorra fog kerülni az új Rapid rendszerben. Nem volt kedvem utána számolni, higgyük el nekik.

Mondjuk kiindulva abból, mennyit emelkedtek az újépítésű ingatlanok árai az elmúlt 26 hónapban, tuti a bukás, mert a költségek utáni állami támogatás alig kicsivel több 3 millió forintnál. S ha az újépítésű lakások áfája 22%-kal fog nőni 2020 január elsejétől, akkor végképp nagy vesztes lesz, aki 3 millió kedvéért éveket halogatja a vásárlást.

Azt se egészen értem, honnan akaszt le a nyertes egy újépítésű ingatlant azonnal, ami jó áron van, jó helyen van és pont olyat akart venni. (Ha csak úgy nem, hogy már eleve leszerződött rá, de akkor mi van, ha pont ő nem fog nyerni három évig?)

Ha pedig beáll a földbe az egész építési láz 2019 végén, ha tényleg visszajön a 27%-os áfa a mostani 5% helyett, fog-e bárki is ingatlant építeni, amit meg lehet majd venni?

Megannyi kérdés.

Mindegy, most már tudtok róla. Azért mielőtt beleugranál, olvasd el a fentebb belinkelt négy cikket.

Aminek örülök, hogy látszólag nagyon kevés embert sikerült eddig beszervezni, pedig nagyon nyomják az ügynökök a hírek szerint.

Share

68 hozzászólás

 • Tamás

  Visszamenőleg elvileg nem változtathatnak, szóval amit ma kötsz, az lesz a futamidő végéig. Le merem írni, h 4 éven belül biztosan hozzányúlnak az LTP-hez.

  A NOK jelenleg annak jó, aki befektetési céllal (vagy ráér a beköltözéssel) akar lakást/házat vásárolni/építeni és amúgy is megvan rá a pénze, de így még hozzádobhat kb nettó 3,2 millió állami támogatást és kicsit használhatja a közösség pénzét. Ez nem egy szociális termék, hanem egy befektetési. A NOK RAPID meg főleg. Akinek van pénze és megérti a matekot, és megér neki egy kis plusz melót 3,2 millió, annak jó termék.

  Október 1-től jön a szigorítás, sztem azok látókörébe is be fog kerülni a NOK, akik nem lesznek hitelképesek, mert nem lesz 40 % önerejük, de mindenképp saját ingatlant akarnak.

  Az infók egy független pü közvetítő cég tulajdonosától vannak, aki LTP-t és NOK-ot is értékesít.

 • Tamás

  Úgy tudom a Magyar Államkincstár a 6, 9 és 12 hónapnál monitorozza a befizetett összeget és ez alapján adja az állami támogatást, magyarul ha 5 hónapig nem fizetsz semmit (kivéve a számlanyitási díj) és a 6. hónapban befizetsz 6×20 ezret, akkor is megkapod a max állami támogatást, ha pedig kimarad egy hónap, akkor is a befizetett összegre megkapod az állami támogatást. De pl ha pont a 6. havi befizetés marad el, azt már nem tudod a 7. hónapban pótolni, mert ott húzott egy vonalat az államkincstár, ezért kell ezekre baromira figyelni, akinek mondjuk nem csoportos beszedéssel megy. De a 7-8. hónapot tudod pótolni a 9. hónapban.
  Nem tudom, mennyire érthető ez így?!

 • szocske
  ez persze nem jelent garanciát, de mióta LTP létezik volt már több módosítás is, és eddig még mindegyik csak a módosítás után nyitott új szerződésekre vonatkozott.

  két megoldás van:
  – a hivatalos: felveszel most tőlük azonnali áthidaló hitelt vagy vmi ilyesmi a neve, ez csak fundamentánál van, a többieknél nincs. Persze fizetsz így 1 évre némi kamatot, de még mindig jobb, mintha nem tudod mire költeni és lemondanál az állami támogatásról.
  – a nemhivatalos: jövőre mikor lejár szólsz minden ismerősnek, hogy neked most kéne pár számla. Biztos akad majd, aki épp felújít és csak a szemétbe dobná a számlát arról az anyagról ,amiről mindenképp kap (mert. pl az OBIban is vásárol)

 • Garbo

  Mondasz valamit … simán lehet, hogy ez az egész hitelfelvételi szigorítás arról szól, hogy a NOK-hoz terelje a kijátszható kisembert, akineknem lesz nagyon más választása …
  Én hülye! Még azt hittem, hogy megjött a józan eszük.

  Köszi, így eléggé érdekes az összeállt kép.

 • szocske
  definíció szerint nem a szerződéses összeg feletti befizetést utasítják vissza, hanem a “rendkívüli befizetést” de az nincs definiálva egyértelműen.
  ár több fundamentással is beszéltem erről, egyelőre az a gyakorlat, hogy bármekkora is a szerződéses összeget, ha a befizetésed túllépi a 2,4M Ftot, ami elméletileg a max. befizetés (10 év a leghosszabb megtakarítási futamidő jelenleg x 12 hó x 20ezer Ft), akkor küldenek egy levelet, hogy indokolt meg miért fizettél be ilyen sokat.
  Retorzió akkor sincs, ha nem válaszolsz a levélre, de pl. azt is elfogadták eddig, hogy én itt gyűjtök lakásra, mert nekem így kényelmes, hogy egy külön számlán gyűlik a pénzem rá.
 • Endre bá
  A ltp ugye az állami kedvezményen élősködik, ami csak egyszer jár az adott évi összegre. Ergo minél hosszabb a futamidő, annál rosszabb a megtérülés.

  Eladó képviseletében találkoztam Fundamentás ingatlan vevővel. Egy rémálom volt, rengeteg bürokrácia, körülményeskedés. 3 hónap múlva fizettek. Jellemző, hogy egy Fundamentás vevő jóval kevesebbet tud alkudni a fenti körülmények miatt.

  Off: rég volt szó a nyugdíjbiztosítás nevű lehúzásról, jó lenne feleleveníteni az intelmeket! Lesz még sírás-rívás, fogcsikorgatás…

 • Janos82
  :
  A NOK max annak erheti meg, akinek megvan a teljes osszeg, amire szuksege van az ujepitesu ingatlanhoz, maximalisan ki tud hasznalni minden egyeb allamilag tamogatott lehetoseg, valamint jo epitoipari kapcsolatai vannak, es szereti a szerencsejatekokat:)
  A tobbieknek tul kockazatos a bizonytalan kifizetessel. Akinek viszont megvan a teljes osszeg ( mondjuk 50 millio ft, mert kell telek, es nem pont 20 millioert akar epitkezni), az minek varna fel-egy evet? Vagy meg tobbet is, ha nincs szerencseje? Honnan tudja, hogy megeri megvarni a 27%os afas idoszakot az ujepitesuvel, ha meg elotte lehetne neki? A kisebb penzu embereknek eleve tul kockazatos, mert ha mondjuk csak 20 millioja van, es meg egy picit emelkednek az arak, es pont nem talal jo helyen jo elado lakast, akkor bizony nagyon megszivta, ha nem tudja kipotolni…

  Szerinted a lakossag hany %-a tartozik ebbe a korbe?

 • Anita

  “Kíváncsi lennék, miért van, mert ez nem a csok&áfa hatása már rég.”
  A hitelek kamatai nagyon alacsonyak ( még nagyobb összeget is vissza lehet fizetni ltp-vel tkp. nulla kamatra vagy akár még pluszra is ki lehet jönni). Ahogy olvastam a bérlés drágul, betéti kamat nulla, szóval befektetésnek is jól hangzik. Nálunk pl. (egyetemi város) abszolút nem a családoknak építenek lakásokat, hanem kiadásra.
 • jami
  Szintén egyetemváros, tegnap láttam egy elvileg családnak szánt lakás hirdetését – annyiért már jó minőségű házat lehet venni jó helyen – szóval csak kiadni van értelme; normál család tuti nem költözik bele.
  A bérleti díjak nagyon elszálltak, rengeteg új építésűt hirdetnek zsír új berendezéssel – gondolom valahol be kell hozni a kiadást.
  Azért egy 3-6%-os kamat nem kevés. Én is ltp-kkel akarom rövidíteni a törlesztést.
 • szocske
  , “elvileg családnak szánt lakás hirdetését – annyiért már jó minőségű házat lehet venni jó helyen” én azt látom a környezetemben, hogy bár a többség igen, de azért közel sem mindenki szeretne családi házat. Sokaknak nem hiányzik fűnyírás, havat lapátolni stb.
  Viszont ők sem szeretnének 60m2 panelben élni, tehát azért van egy igaz szűkebb réteg, akinek 100-120m2 modern lakásra van igénye.
 • Fundamenta
  @Tamás

  Teljesen érthető volt, hasznos infó, köszönöm!

 • jami
  persze, én is ide tartoztam 🙂
  Nálunk egyértelműen a gyerekek miatt lett kert, mikor láttam, mennyire kisimulnak a nagyszülőknél; én el lettem volna egy tágas erkéllyel. Aztán persze ott tartunk, hogy amikor csak tudok én vagyok kint :DD és kicsit sajnálom, hogy nem nagyobb a kert, mert ami van, az igazából udvarnak is kicsike. (Ami különbség még, az pl. a korszerűsítés: a háznál tudok, lakásnál szavazni kell. Nekem a lakógyűlésekből lett igazán elegem…)

  Viszont 60m-ért már van pihenőkertes (50-100 nm) sor is.

 • antenna
  LTP: ha volt már téma, elnézést. Én az Aegonnál nyitottam LTP-t, volt akciójuk ingyenes nyitással, 5 évre. Most nézem, hogy már csak erre a hónapra lehet náluk új szerződést kötni, októbertől nem fogadnak be új igénylést. Tudja valaki az okát?
 • Nikoff

  “Le merem írni, h 4 éven belül biztosan hozzányúlnak az LTP-hez.”
  Én is le merem írni, soha az életben nem leszek számon kérhető érte. Ezt a nicket még törölni sem kell, mert csak a komment idejéig érvényes.

  Már elmondhatjuk, hogy “Olvastam egy fórumon, ahol az egyik fórumozó ismerőse, aki LTP-t értékesít…”, tehát igaz. Hiszen az interneten volt és le volt írva! Így keletkeznek a konteók. :/

 • tmberna

  Fentiekben írtál a Generali Egészségpénztárral kapcsolatban, miszerint rugalmatlanok a kifizetésben, e-mailes tájékoztatásuk alapján én ezt nem tapasztaltam. Augusztus elején érdeklődtem náluk a szülési segély, gyermekgondozási támogatás kifizethetősége tekintetében, tőlük az alábbi választ kaptam, amit úgy tudok értelmezni, hogy ők sem korlátozzák az egy jogcímen több számláról történő igénybevételt. A kérdésem az lenne, hogy neked volt ezzel ellentétes tapasztalatod?

  “A szülési segély szolgáltatásunkat egy gyermek születése után igénybe vehetik a szülők közeli hozzátartozói, az Önök szülei, nagyszülei, illetve testvéreik a saját tagságukon keresztül.
  Gyermekgondozási támogatás önsegélyező szolgáltatásuknál hasonló képen, csak ebben az esetben annak a közeli hozzátartozói aki részesül a támogatásban. A felesége aki részesül benne, ennek okán az ő közeli hozzátartozói.”

 • Fundamenta
  Azt szeretném még kérdezni, hogy mi történik akkor, ha most indítok akciósan 2 db 4 éves LTP-t és fizetem 4 évig, ahogy kell.

  De mi van akkor, ha pont nem lesz futó hitel amibe betörleszthetném a 4 év után lejáró LTP-ket és pont nem is akarok majd hitelt felvenni?

  Fel lehet venni az addig befizetett összeget, ha lemondok az állami támogatásról?

  Tudom, elmaradt kamat/hozam, de szeretném felmérni, hogy mekkorát bukhatok a dolgon, ha nem fog kelleni az LTP…

  Gondolom csak azért nem éri meg hitelt felvenni, hogy megkaphassam az LTP-t támogatással együtt.

 • Janos82
  :

  Felveheted az állami támogatás nélkül, de tovább is fizetheted őket, és majd akkor feveszed, amikor el tudod költeni.
  Sőt, azt is csinálhatod, hogy felveszed, és elkezded pár hónapig gyüjteni a számlákat az ismeretségi körödből. Ha nem jön össze elég számla, akkor csak a különbözet állami támogatását és a kamatait kell visszafizetned valamennyi büntetőkamattal ( ami most nem sok, de lehet addigra jelentős lesz)

 • Tamás
  napi.hu/ingatlan/lakastakarek-nok-torveny-allami-tamogatas.671990.html?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

  Eddigi eredmények:

  “- működtetett közösségek száma:1;
  – az “új lakóingatlan megszerzésére lehetőséget szerzett tagok száma: 38;
  – új lakóingatlan ténylegesen tulajdonjogát szerzett tagok száma: 2.”

  no komment, már a napi is ekézi őket..