Nyaralás előtt: ellenőrizd a mobil roaming költségeit!

Az előző cikkben a roaming eSIM-ekről volt szó, s sokan nem tudják, sőt, rossz álmukban sem gondolnák, hogy mennyit számolhat fel a szolgáltatójuk egy meggondolatlan internetezés miatt külföldön.

Ezért még a nyaralási szezon előtt gyorsan írtam egy cikket róla, mert ha nem a saját szemeddel látod, úgysem hiszed el, mennyit akarnak lehúzni rólad a szolgáltatók.

Az Unióban viszonylag védve vagy, ha csak beszélsz vagy hívást fogadsz az itthoni előfizetéseddel, olyan nagy meglepetés nem érhet.

Az internetre ez már csak részben igaz. Minden díjcsomagnál, ami tartalmaz internetezési lehetőséget is, meg van adva, hogy abból a mennyiségből mennyi használható el az Unión belül.

Például:

Akár normál havi előfizetésed van, akár feltöltőkártyás előfizetésed, kérdezz rá a szolgáltatónál indulás előtt, hogy mennyit adatot használhatsz el belőle az Unióban és mi történik, ha elfogyott a keret. (Ideális esetben megszűnik az internetezés lehetősége.)

A komoly anyagi csapás az Unión kívüli országokban fog érni, ha fel merészelsz lépni az internetre. Legyél bár Európában akár, nincs jobb szó rá, elképesztő árakkal fogsz találkozni. Jobb esetben hamarabb, mint hogy a számládat kiküldik.

A szolgáltatók egyszerűen megnyúzzák az embereket, ha már az Unión belül nem tudják megkopasztani őket.

Az olyan egzotikus, távoli, vadregényes helyeken, mint Svájc, Szerbia, Ukrajna vagy Macedónia, néhány pillanat alatt össze lehet hozni több tízezres számlákat. Szó szerint néhány pillanat alatt. S hol van még Egyiptom, Thaiföld és a hasonló turisztikai célpontok.

Tippeld meg, mennyibe kerül a Diginél egy ártatlan, egy GB-os internetezés Szerbiában vagy Svájcban?

Kicsit több, mint 50 ezer forint. MB-onként 50 forint a díj:

(Persze a 220/perc hívásfogadás és az 530 Ft/perc hívásindítás sem semmi.)

Ha most felszisszentél, akkor nézd meg, mennyibe kerül a Telekomnál ugyanez Egyiptomban:

Ehhez képest (majdnem 3,4 millió (!!!!!!!) forint egy GB) a Digi szinte ingyen van Szerbiában. (1 MB a 100 kB majdnem pontosan tízszerese, azaz 3.290 Ft, 1024 MB egyenlő egy GB.)

De vajon mennyibe kerül Szerbiában néhány MB adatot forgalmazni? Nyilván sokkal olcsóbb, hiszen itt van a szomszédban, mégsem Afrika.

Aha. Remélem, még nem futottál bele ebbe a késbe:

Mi az a rongyos szűk 3,4 millió forint egy giga adatért? Ne legyél már olyan kicsinyes, valamiből a Telekomnak is élni kell, szegénynek. Valószínűleg emberek rohangálnak oda és vissza az adatcsomagokkal a zsebükben a legközelebbi torony és a telefonod között és a tornyokat is színaranyból építették, másképp el nem tudom képzelni, mi kerülhet ennyibe egy nyomorult gigabájtnyi adatforgalmazáson.

Ha előre gondolkodsz, vehetsz 3 napra 2 GB adatot, ezekhez az árakhoz képest szinte ingyen, akár Dominós, akár előfizetéses vagy. Ha elfogyott, újra megveheted:

A Telekomhoz képest a Vodafone szinte ingyen van, ott nem kerül 3 millió forintba sem egy GB adat Egyiptomban:

Ezek után Szerbiában már örömmel fogsz netezni, hiszen 320 ezer forint sincs egy egész GB adat:

Ami kicsit vigasztaló, hogy az árlista alapján Svájc és Törökország belföldi tarifával mennek a Vodafone-nál. Lehet így is, csak akarni kellene. Amire figyelj, hogy új tulajdonosa van a Vodafone-nak, könnyen lehet, hogy ez egyszer megváltozik. Indulás előtt mindenképp ellenőrizd az aktuális árakat.

Vajon a Yettel mélyen elítéli az ügyfelek ilyen szintű gátlástalan megkopasztását?

Szerbia:

Alig több, mint százezer forint 1 GB internet a szomszédban. Ugyanennyi Svájcban és Egyiptomban is.

(Ha te flottás vagy, valami speciális csomagban vagy, esetleg üzleti előfizetéses, rád más számok vonatkozhatnak. De mindenképp ellenőrizd a költségeket még az utazás előtt.)

Mit tehetsz ez a – nevezzük nevén – gátlástalan rablás ellen?

Az első, hogy kapcsold be a telefonodon az adatroaming tiltása funkciót. Ez akkor is kellhet, ha bár Magyarországon vagy, de közel a szerb határhoz és észrevétlenül átvesz egy szerb torony. (Vagy Németországban utazol, közel a svájci határhoz. De a Görögországban nyaralók is fizettek már tízezreket, mert a telefonjuk fellépett egy albán vagy észak-macedón hálózatra és frissítettek egy alkalmazást, miközben a táska mélyén pihentek.)

A második, hogy vegyél eSIM-et, amiről az előző cikkben volt szó. A hozzászólásokban sok linket találsz, nézd végig, neked melyik lenne a legolcsóbb.

Wizzair nemzetközi internet eSIM kártya

A harmadik, hogy indíts egy online petíciót, hogy az EU végre szabjon gátat ezeknek a gátlástalan és semmivel nem megindokolható árazásoknak.

Update & Breaking News: Május harmadikán aláírtak egy szerződést az EU és a balkáni országok között Tiranában, miszerint ha máshol nem is, de a Balkánon vége lesz a szabadrablásnak. Októbertől több lépcsőben fogják csökkenteni az 1 GB-ért kérhető összeget. Bővebben erre. Persze ez rajtad még most nyáron nem fog segíteni, de a halvány reménysugár a szabad rablás megfékezésére már látszik, még ha csak a Balkánra vonatkozik is.

Share

65 hozzászólás

 • QTT

  “egy idegen helyen, ahol nem beszélik a nyelved, minden fura”

  Nagyjából sikerült minden általánosítást ellőnöd a nyaralással kapcsolatban, de a fenti kettőt még nem hallottam.
  Mindig tanul valamit az ember…. 😀

 • barangoló
  Személy szerint én is irreálisan drágának tartom az eu-n kívül árakat, viszont az is ugyanúgy irreális, hogy az eu roamingért eu-s operátor előfizetőjeként senki sem fizet pluszban semmit.

  (most olyan köröket ne fussunk, hogy “be van építve az előfizetéses árak”-ba, meg hasonló ostobaság, ehhez pl azt kellene tudni (mármint nektek), hogy az efi-k mennyi %-a roamingol egyáltalán, és még azt az info-t is tovább lehet bontani 2-3 féle szempont alapján)

  Most ez van, ebből kell főzni, lehet, hogy valami fix napidíjas voucheres megoldás eccerűbb lenne, ezen még nem gondolkodtam.
  A szellem viszont már előjött a palackból, tehát ha az eu-s polgároknak eccerre +5-10e-rel többe kerülne előfizetésenként a horvát, görög, olasz roaming, hirtelen nagy morgás támadna minden országban.

  Vagy lehetne olyan mit US-ben, hogy egy kontinenst lefedve nem 100 – 150 cég adja a szolgáltatást, hanem mondjuk 3.

 • 404? 440.

  Mesés a fel nem fogási képességed.
  Ha pár euróért ad a helyi szolgáltató nekem 5giga netet helyi simmel akkor ha ugyanaz a cég ötmilliót kér egy gigáért nem helyi simmel akkor biztos lehetsz benne hogy átvertek.
 • barangoló
  Az átteszik egyik zsebből a másikba, mennyit segít annak, akinek fizetni kell?
  Az elhülyülés és gondolkodás képességének hiánya kritikus szinten van, mindenkire rá kell tolni egy napi 10 euros roaming díjat (előfizetésenként, hálózat függetlenül)
  és akkor azért kapnál mondjuk napi 1 óra beszélgetést, meg 1GByte leforgalmazhatóságot, ami lehet, hogy az átlag előfizetői hívás, adatmennyiségének a 2x,
  tehát neked bőven elég kell, hogy legyen.
  10 euró, 3700 Ft / nap, egy hét legyen mondjuk 25-30e Ft.
  Egy 4 fős család nyaralása simán milliós tétel körül van, de több 100e Ft biztos, szóval ahhoz képest ez a 20e Ft kerekítési hiba, 1 tank benzin kb.
  Kitörne a parasztlázadás? egészen biztos.
  Nem menne az insta, az 1 Gbyte-t meg lezabálja 1 pillanat alatt a FB. Skandallum lenne, hogy nyaralás alatt nem menne a net.

  – 2 –

 • barangoló
  Most mondtad, hogy abba akarod hagyni, erre kisregényt írsz.

  Segítek abbahagyni, oké? 🙂

  Úgyse fogunk soha egyetérteni ebben a kérdésben, úgyhogy kár a billentyűkopptatásért.

 • Kakoscsiga

  Ha fejbol megy,h 1operator, akkor nyilvan azt is tudod,h a nem frekventalt iranyokra 1ar van, aztan ha valaki elkezd izombol arra fele vegzodtetni akkor szoktak ezzel foglalkozni.

  Tisztaban vagyok vele,h nem ez az egyetlen koltseg.
  Ellenben azzal is tisztaban vagyok,h minden masra is egyre kevesebbet szeretnek kolteni, ami eppen nincs benne a bonuszkiirasban. Pl ugyfelszolgalatra ugy kell fogni az embert, es annyi penzert annyi is van tole elvarva,h felvegye a hivast. Az,h semmihez nem ert…
  Vagy ami par evvel ezelott benne volt az alapdijban (pl. behajtas koltsege, csekk koltsege), azt most szeretik meg egyszer lehuzni, mert csak.

  Visszakanyarodva a vegzodtetesi dijakhoz: anno amikor volt egy nagy ugras benne lefele, ott is kellett egy kotelezo cps plusz egy tele2,hogy ne ma is 80ft/percert telefonaljunk.

  Szoval miert indokolt a 3M/GB adat pl szerbiaban?

 • Kiszamolo
  Nem fogjuk megtudni a választ, mert abbahagytuk a témát.

  Barangoló szerint normális a 3 millió forint/GB díj Európán belül, mindenki más szerint meg nem az.

  Még az ezredrésze se lenne olcsó. Így gondolja az összes állami szerv is, ezért maximalizálják 9 euró/GB-ba az összegét hamarosan.

  Szerinte normális, hogy a német Telekom megkopasztja a saját leányának ügyfeleit roaming felkiáltással, más szerint nem az.

  Ezzel összefoglaltam a vitát, lapozhatunk.

 • törzsmókus
  aki képes leírni egybe azt, hogy „függetlenobjektív”, az rögtön elárul pár dolgot magáról: nem érti sem a függetlenség, sem az objektivitás fogalmát, viszont túl sok kormányzati propagandát fogyaszt és hisz el. Én Miklós helyébe automatikus szűrőt tennék erre a szóra
 • barangoló
  Miki, csúsztattok, általánosítotok, és az állításotok alátámasztására semmilyen tényt nem hoztatok vagy arra, amiket én írogattam. Csak a mér’ drága, és miért nincs ingyen mantra jár.
  A beírogatók véleménye nem annyira érdekel, de benned nagyot csalódtam.

  Most erre mit mondjak? Milyen tény hiányzik? Mi a csúsztatás abban, hogy egész Európában néhány mobilcég van és saját magának adja/adta horror áron a roamingot?

  Hogy az Unió is megelégelte éppen most, és a mostani ár ezredrészére(!!!!) kell levinni a roamingot a Balkánon is?

  De most már tényleg hagyjuk abba.

 • Zabalint

  A legnagyobb csúsztatásod az, hogy úgy próbálod beállítani, mint ha az EU szabályozás miatti ingyen roamingot a szolgáltatók a magas EU-n kívüli roaming díjakkal akarnák kompenzálni. Ott kezdődik, hogy ezek a díjak ugynaott az EU szabályozás előtt is ugyanilyen magasak voltak, másrészt ezekre az irreálisan magas díjakra az az ügyfelek reakciója, hogy nem használják ezen országokban a mobilnetet, vagy más útkn, pl. helyi simmel. Szóval ami pénzt beszednek, nem tudom mekkora tétel lehet, de szinte mind abból fakad, hogy a user hibázik, és elfelejti kikapcsolni a mobilnetet, mikor az adott országba ér, vagy ép pa szomszédbna áll át a telefonja külföldi hálózatra. Azon túl, hogy ez baromira nincs rendben, kizártnak tartom, hogy ez nagyságrendileg összevethető lenne az EU-n belüli roaminggal.
 • Zabalint
  A másik, hogy az EU-n belüli ingyen roamingnag azon túl, hogy kényelmes, vannak gazdaságilag pozitív, továbbgyűrűző hatásai. Mert nem kell foglalkoznia sem a magánszemélyeknek, sem a cégeknek az egésszel, ugyanúgy tud telefonálni, mobilnetezni akár nyaral, akár üzleti úton, több rálátása lehet a helyi szolgáltatásokra, több pénzt hagyhat ott, stb.
 • barangoló
  “Még az ezredrésze se lenne olcsó. Így gondolja az összes állami szerv is, ezért maximalizálják 9 euró/GB-ba az összegét hamarosan.”

  Akkor kérnék linket, EU-s azonosítót. Ami reguláció, kötelező és mindenkire vonatkozik, és ütemtervet is tartalmaz.

  Amit én hirtelen találtam, az kb arról szól, hogy 2028(!)-ban lesz ennyi (9 euró), 2023 októbertől még 18, 2026-tól 14 (euro / GByte).

  38 cég csatlakozott hozzá önkéntes alapon, beleértve az érintett balkáni operátorokat is természetesen, valamit mindenkit szívesen látnak. Mennyi érintett operátor van az eu-ban? 100-110?

  neighbourhood-enlargement.ec.europa.eu/news/decrease-data-roaming-fees-between-western-balkans-and-eu-2023-05-03_en

  Most már, harmadjára, tényleg, de tényleg abbahagytuk.

  Te is nagyon jól tudod, hogy 3 millió ft/GB egyszerű, pofátlan rablás, semmi nem indokolja, még az áfa sem.

  De véded a védhetetlent, mert belekanyarodtál az utcába.

 • barangolo
  Semmilyen védelem nincsen és sehová sem kanyarodtam be.

  Az általad betett linken is az látszik, amit mondtam.
  – nincs kötelező érvény az EU mobilokra, nincs “EUregIV” vagy hasonló hivatkozás, illetve kiegészítése annak.
  – 9 euro/Gbyte 2028 okt-tól (5+ év), okt-tól a duplája még (18 euro)
  – önkéntes alap, 38 operátor jelenleg (100-120 helyett)

  Ez kb gyakorlatban azt jelent(het)i, hogy az érintett 3-4 ország 8-12 operátora megegyezett a környékkel, hogy majd 5 év múlva, lehet, hogy 9 euro lesz 1 GByte.
  (Várhelyi Olivér jegyzi, ha már politikát is akarunk belevinni)

  Ehhez képest valaki azt állította, hogy az EU (összes állami szerv) az asztalra csapott és hamarosan (!) 9 euro/Gbyte lesz a roaming a Balkánon (mindenkinek).
  Ez annak az állításnak a közelébe sincs, már ne hari.

  – 1 –

 • Aleksandr
  Vodafone ebben akkor egész korrekt.
  Legutóbb elfelejtettem kikapcsolni a roamingot egy egzotikus szigeten és pár óra után jött az értesítés, hogy elértem a 16 ezret, ezért biztonsági okokból lekapcsolják a roamingot. Ahhoz képest, hogy ez futhatott volna a DIGI-nél akár milliós szintig is, ez igen korrekt lépés és hozzáállás részükről.
  Persze lehetne még egy fokkal jobb, ha már a legnagyobb csomagban vagyok, ahol van világ napijegy, amit egyébként automatikusan indítanak is, ha érzékelik, hogy EU-n kívül pörög a mobilnet, de csak az első napra. Második naptól már magadnak kell gondoskodni az indításáról.
 • Aleksandr
  Írta valaki büszkén, hogy okosan megoldja a netezést otthoni wifin majd a reptéren.
  Lehet nekem nincs szerencsém, de a reptéri wifi-k kb annyira elegendőek, hogy híreket, esetleg e-maileket olvasson az ember. Egy viber hanghívást már nem lehet lebonyolítani, arról nem beszélve, hogy folyamatosan megszakad, X időközönként újra kell csatlakozni, de néha alap szolgáltatások sem mennek biztosan és ezáltal például egy taxi/über rendelése is nehézkes lehet.

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.