Nyári időszámítás: többet költesz?

Egyre többen kérdőjelezik meg a nyári időszámítás hasznát. Kétségtelen tény, hogy kevesebbet költünk világításra a nyári időszámítás miatt, viszont ha minden nap a munkából hazaérve még meleg van (hiszen egy órával korábban van valójában), ezért ha csak néha benyomjuk a légkondit, alig-alig nyerünk valamit a villanyszámlán.

Egy egyesült államokbeli felmérés szerint mindössze 0,03% megtakarítást jelent a nyári időszámítás (ami ott március közepétől november elejéig tart), ami nem egy jelentős haszon az okozott kellemetlenségek függvényében.

Azonban a hosszabb nappalok miatt csökken a közlekedési balesetek és a bűntények száma is, a hosszabb nyitvatartás miatt csak a golfklubok évi 200 millió dollárral több bevételre tesznek szert, sőt a vásárlások száma is jelentősen nő a több világos óra miatt. (Bár a nyári átállás idején pár napig több a közlekedési baleset, sőt az öngyilkosság is a kialvatlanság miatt.)

Az üzemanyag-fogyasztás is megugrik, valószínűleg azért, mert több ember és többször jár el esténként, ha még akkor is világos van. (Így végképp megkérdőjeleződik, hogy tényleg energiát takarítunk-e meg a nyári időszámítással.)

Mióta kiterjesztették a nyári időszámítást novemberig és így a Halloween is beleesik, több édesség fogy, mert a gyerekek tovább tudnak házról házra járni és édességért zsarolni a lakókat.

Egy tavalyi felmérés szerint a vásárlások száma 0,9%-kal ugrik meg a nyári időszámítás miatt és 3,5%-kal esik ez az adat, amikor vége van. (Kontrollnak egy olyan várost választottak, ahol nincs nyári időszámítás.)

Nem csak a hosszabb nappalok, hanem a naposabb idő is befolyásolja a költési kedvet. A naposabb, jó idő beköszöntével nem csak a depressziósok száma csökken, hanem kimutathatóan többet és könnyebben vásárlunk is.

Így a tavasz és a nyári időszámítás beköszönte duplán fenyegeti a pénztárcánkat. Nem csak többet költünk, hanem több órán át is.

Ez ellen igen egyszerű védekezni: ha tudatosan költesz. Ha havi büdzsét csinálsz és ragaszkodsz is ahhoz, akkor nem lelkiállapottól vagy érzelmektől vezérelve fogsz költeni, hanem tudatosan, legyen tél, vagy nyár, verőfény vagy ködös novemberi hajnal.

(Persze az is járható út, ha a hosszabb nappalokat és a szép időt arra használod, hogy többet keress, így nem kell aggódnod a megnövekedett költésed miatt. 🙂 )

 

Share

69 hozzászólás

 • Petike

  @Kopter Géza: hagyj már ezzel a pacsirtás meg baglyos marhasággal. Feküdj le korábban, máris könnyebben kelsz reggel. Nem kell megideologizálni hogy miért késel el a munkahelyről.

 • Kopter Geza

  @Petike
  a.te.ervelesi.hibad.hu/szalmabab

  Nyugodtan csepelheted a szalmababod, de nem kell megideologizalni, hogy miert kesek el, mert nem kesek el. PONT.

  Petike, hajra, kelj delutan kettokor, melozz este tizkor, en perdig megnezem te milyen teljesitmenyt fogsz nyujtani. Ha alapbol otkor kelo pacsirta vagy, nem hiszem, hogy ertekelheto lesz.

  Azert az nagyon aranyos, amikor valaki azt mondja, hogy nem hisz a bioritmusban. Oke, dobbants is a labaddal, hatha igazad lesz. (NEM!)

 • szocske

  @Petike, pedig van ilyen, persze aki nem éjjeli bagoly, az képtelen megérteni.
  Már középiskolás koromban is 21:00-01:00 között tudtam a legjobban tanulni, és azóta is akkor tudok hatékonyan dolgozni.
  Mivel a “világ” megköveteli, hogy 8-9 között bemenjek a munkahelyemre, ha 1-ig dolgoztam és 7-kor kelek, akkor 6 óra alvással tökéletesen elműködöm, tudok koncentrálni, és másnap este ha kell újra dolgozni is.
  Azonban jó fél éve úgy hozta az élet, hogy 5 körül van ébresztő, szinte minden nap. Nem is bírok koncentrálni. Amikor tudok igyekszem korábban lefeküdni. Volt rá példa többször, hogy 8-9 között mentem aludni. Tehát rendszeresen 9 órát alszom a korábbi 6 óra helyett, de 5-kor kelek. 8 hónap alatt nem sikerült átállnom, egész nap csak kóválygok, képtelen vagyok hatékonyan dolgozni, koncentrálni.
  Ezek után nekem senki se mondja, hogy csak korai lefekvés kell a koránkeléshez.

 • PanelProli

  Én nem értem ezt a mizériát, ha nem lenne óraállítás akkor mi akadályozná meg a Zembereket, hogy nyáron 5-re télen 6-ra menjenek dolgozni, vagy pl. a csillagászati napkeltéhez igazodnának?

  Meg amúgy is mindenhol be kell vezetni a folytonos váltóműszakot, iszonyat pazarló, hogy felépítik a böhöm áruházakat, hivatalokat, iskolákat, rendelőket stb. azt csak hétköznap délelőtt használják… Amikor ráadásul mindenki más is dolgozik.

 • L70

  @Jóska Pista

  Nálad ugye nem 1000 felett van a létszám? Aztán óvoda és iskola se fog nyáron (május/szeptember ebből a szempontból már/még nyár) egy órával hamarabb kezdeni. Vannak itt a korai kelést preferálók, de jelentkezzen már az a hajnalbarát, aki a gyerekeit majd július elején felkelti reggel 4-kor, hogy nosza világos van, menjünk ki focizni vagy biciklizni. Pedig ez este 8 és 9 között egy abszolút reális opció.

  Télen ez nem okoz akkora kiesést, mert a hidegben egy-két óránál többet nem vagyunk a szabadban, nem úgy, mint nyáron.

 • Dani85

  @Nagy Vonalakban
  “Nyújtsa fel a kezèt aki nem!…”

  Kezem felnyújtva.

 • L70

  Még egy a 7 órás munkakezdéshez. Nagyon is ismerem, mi az. Szüleim anno az átkosban 7-re jártak, legkésőbb 6-kor indultunk otthonról. Este korán feküdni kellett, ennek ellenére sem szerettem, nagyon utáltam, mert mindig 6-kor indultunk hullafáradtan, januárban is.

  Este pedig lámpaoltáskor kellett hazamennem, azt szerettem, ha minél később van, mert lehetett kinn mozogni. Igen, ha nem esett az eső, és nem volt cudar hideg, akkor tulajdonképpen mindig a szabadban voltunk, egész délután/este ment a bringázás és a foci.

 • Zabalint

  @Petike
  A javaslatod kb. annyira működik, mint ha azt mondod a balkezesnek, hogy használja a jobb kezét. Mielőtt csípőből lehurrogsz valakit, azért először nem ártana utánanézned a dolgoknak…

 • hargi

  Nekem nagy nyűgöt jelent, hogy egy órával hamarabb kell felkelteni a gyerekeket, megreggeliztetni, összeszedni a cuccokat és bevinni az iskolába. Elég hosszú idő, mire átállnak (nekem is az).Az időzónákat elvileg azért találták ki, hogy nagyjából délben legyen dél.Minek ezen variálni?

 • Eltévelyedés

  Tegye fel a kezét akinek magyarországon október végén és március végén megy a klíma? Ne bohóckodjunk már, ez az időszak, amikor már/még nem kell klíma, esetleg egy picit rá is fűtünk időjárás függvényében. Értem, hogy Floridában ez probléma, de de Pusztaszőlősön nem.
  Az hogy 0,03% megtakarítás, meg 1% változás a költésekben… az minden, csak nem szignifikáns, ekkora hatása lehet egy örömteli focieseménynek, egy hidegebb/melegebb napnak, meg a puszta véletlennek is.

 • Kiszamolo

  Eltév, ki beszélt márciusról? Klíma nyáron megy, júliusban. Akkor nincs egy órával korábban, csak márciusban?

 • Eltévelyedés

  @kiszamolo, mea culpa, jogos, jogos.

 • Dpeter

  Tudom, hogy ez egy pénzügyi blog, de én személy szerint tojok rá, hogy inszignifikáns
  mértékben többet költ az ember a nyári időszámítás alatt. A téli egy hülyeség, a normál bioritmus mellett tovább rövidíti a télen amúgyis rövidülő nappalokat, ezáltal rontja a közérzetet, fokozza a depressziós hajlamot, stb. Számomra mindig felszabadulás, visszatérés a normális kerékvágásba, amikor végre vissza állunk nyári időszámításra. Bármikor készséggel megszavaznám a téli eltörlését!

 • Nbazs

  Hoztam nektek egy jó kis cikkel, számokkal érvelve az egyes rendszerek használata mellett/ellen. Az egész alapja, hogy a sötétben töltött ébrenlét és az átaludt világosság hogyan alakulna a legoptimálisabban.

  csillagaszat.hu/hirek/asztroblog/a-nyari-idoszamitas-szaz-eve/

 • pgyomber

  A muris a dologban, hogy ez egy örök téma… ugyanakkor a tőlünk párezer kilóméterrel északabbra élőknek télen esélyük nincs világosban munkába indulni es világosban hazaérni… A költések ilyen jellegű elemzése egyébként számomra is túlzasnak tűbik… hiszen ha m otthon kapcsolja be a klímát aki hazaér, akkor a munkahelyét hűtik – szintén klímával.
  Az viszont elgondolkodtató, hogy a nyári hosszabb esték, több fény vajon az általános közérzetet (és áttélelesen a munkakedvet/termelékenységet) vajon melyik irányba befolyásolják?

 • Kiszamolo

  pgyomber, nem vettétek még észre, hogy irodaházakban, plázákban és mindenhol máshol folyamatosan mennek a klímák? Ott nem úgy van, hogy most már kevesebb az ember, akkor kikapcsoljuk, hogy aztán majd reggel gőzerővel kelljen órákon át hűteni mínusz 10 fokkal. Ja és a fűtést sem tekerik le 10 fokra télen.

 • antenna

  Nyilatkozott a mavir, hogy szombathoz képest a vasárnap 5% megtakarítást hozott elektromos áram formájában… Azért ez egy korrekt összehasonlítás, ha azt nézzük, hogy vasárnap:
  – csak 23 óra jut, ez önmagában bő 4% különbség
  – általában reggel tovább alszunk és este korábban megyünk aludni, mint szombaton
  – sok olyan bolt nincs nyitva, ami szombaton igen
  – jobban van idő szabadtéri programokra
  Engem meggyőztek.

 • szocske

  “Engem meggyőztek.” abban, hogy teljesen felesleges az állítgatás? 🙂

 • rm

  Világidőt! 🙂 Nem mindegy, hogy 12-t vagy 8-at mutat az óra, amikor betoljuk az ebédet az arcunkba? Hogy akkor a boltok nyitvatartását is talán lokálisan fogják megoldani? Hogy ez káoszhoz vezet? Na és! Kit zavar az, hogy a bolt 22-től 6-ig van nyitva, ha azt verőfényes napsütésben teszi? Amúgy a káosz jó. Mivel nem igazán lehet egy egységes rendhez igazodni, több lesz a mozgástér és akadnak majd a koránkelő bolt tulajdonosok, akik korán nyitnak-zárnak, meg későnkelők, akik… de ezt minek magyarázom. Sokkal kevésbé valószínű, hogy minden hivatal egyidőben zár be, lesz esély ügyet intézni. Olyan földhözragadtak az emberek! 🙂

  Na de a viccet félretéve, a legegyszerűbb olyan melót találni, ami rugalmas munkaidőt kínál, és mindenki maga dönti el, hogy a bioritmusához milyen munkaidő passzol. Ja, hogy itt nem egyéni, hanem társadalmi problémát feszegetünk? Akkor nem szóltam… bocsi.