Online vásárlás változások

A PSD2-es uniós irányelv miatt jelentős változások jönnek a bankkártyás vásárlásoknál január elsejétől. (Valójában már több mint egy éve be kellett volna vezetni a változásokat, de mivel nem ment, haladékot kaptak a szolgáltatók január elsejéig. Több helyen már él, de január elsejétől kötelező is lesz.) Erről az MNB honlapjára került fel egy cikk.

Ami jó a változásban, hogy az úgynevezett kárviselési összeg 15 ezer forintra csökkent, vita esetén a pénzintézetnek először vissza kell adni a károsult ügyfélnek a vitatott összeget, majd maximum később kérheti azt vissza, ha kiderül, hogy az ügyfél hibázott. A bankkártya elhagyása miatti letiltásért nem lehet díjat felszámítani, persze ez semmit nem ér, mert az új kártya árába be lehet építeni ezt a díjat.

Ami nem feltétlen fog tetszeni mindenkinek, hogy január elsejétől nem lesz elég megadni az eddigi adatokat (kártyaszám, lejárat, CVV-kód), minden online kártyás vásárláshoz még egy külön kódot meg kell adni, hogy érvényes legyen a vásárlás. Ez lehet biztonsági SMS, mobil app felugró hitelesítés, online PIN kód megadása vagy bármi hasonló elem. (Néhány esetben fognak eltekinteni ettől, mint parkolás és hasonló kisösszegű tranzakciók, illetve a havonta ismétlődő levonások, például előfizetések esetén.)

Érdemes egyeztetni a bankoddal, hogy azt a telefonszámot tudják-e, amit te valóban használsz, mert ellenkező esetben nem fogod megkapni a biztonsági SMS-eket. Szintén érdemes rákérdezni, milyen (egyéb) módon fogják használni az erős ügyfélhitelesítést (mobilapp vagy bármi más.)

A jogszabály szerint az érintéses bolti kártyás fizetést is befolyásolni fogja az új szabályozás. Ezt már be is vezették, amit aztán járvány miatt gyorsan el is felejtettünk, mert ideiglenesen felfüggesztették nálunk: minden ötödik kártyás fizetésnél vagy 150 eurót elérő összfizetés esetén meg kell adni a PIN kódot is. Jó macerás volt, nagyon nem bánom, hogy most éppen nem kell ezzel is szórakozni.

Ezt most hatályon kívül helyezték, sőt 15 ezer forintra emelték a PIN kód nélküli limitet és nem történt több visszaélés a kártyákkal. (A kártyahasználat során 0,006% a visszaélések száma, vagyis minden százezer fizetésből hat esetben van visszaélés, de azok zöme internetes vásárlásokhoz köthetőek.)

Az kérdés számomra, mi lesz a Curve-vel és a hasonló szolgáltatásokkal, hiszen ott online vásárlásnak minősül minden mögöttes kártyahasználat. Remélem már kitaláltak erre valamit. Az sem egyértelmű, hogy a Paypal esetén is meg kell-e adni minden egyes alkalommal az egyedi azonosítót, de valószínűleg igen. Mi lesz a Revolut kártya feltöltésével? Ott is majd SMS-ekkel kell szórakozni minden alkalommal?

(Update: a Curve oldalát végigböngészve valószínűleg már megoldották a problémát, mert csak az érintéses kártyafizetésekről írnak, illetve online fizetésnél itt is be kell majd lépni az appba igazolni a vásárlást. Ha nem tudod, mi az a Curve és miért fontos, hogy online-e a vásárlás, olvasd el az alábbi cikket.)

Curve kártya tudnivalók

A biztonság jó dolog, még ha gyakran kényelmetlen is. A nagy gond azonban az, hogy egyedül az uniós internetes vásárlásokra vonatkozik a szigorúság, az aliexpressen ezen túl is gond nélkül tudod használni a kártyádat úgy, mint eddig. Vagy ha nem te, akkor valaki más a tőled ellopott kártya adatait. (Ugyanaz lesz, mint a kártyachip bevezetésével, hiába volt biztonságosabb, ha a világ többi felén még csak mágnescsík volt és a lopott kártyaadatokat kiküldték Brazíliába vagy az Egyesült Államokba.)

Bár most már csak 15 ezer forintig felelsz az ebből származó kárért, érdemes megelőzni a problémát. Ma már ezer ingyenes vagy szinte ingyenes kártyát tudsz igényelni, ráadásul ezek szinte kivétel nélkül jobban váltják a pénzt, mintha a rendes bankkártyádat használnád.

Ilyen a már említett Curve, a Revolut vagy a Transferwise is. Bármelyiket kiváltva annak a kártyáját használd netes vásárlásra. A legjobb talán a Revolut. Az appot letöltve és ott kártyát igényelve nem emlékszem rá, hogy kértek volna pénzt érte, de lehet hogy tévedek. A Transferwise-nál kétezer forint volt a kártya, a Curve-nél ingyenes volt a promó kód miatt.

A példa kedvéért a Revolutot váltod ki, bankkártyával mindig csak néhány tízezer forintot töltesz rá ingyen, amikor éppen szükséges és ennek a kártyadatait adod meg a neten. Sőt van még egy virtuális kártyád is pluszban, amit külön is felfüggeszthetsz, ekkor még a rendes Revolut kártyádon lévő pénzhez sem férnek hozzá a virtuális kártyád adatainak birtokában. (Természetesen az ingyenes csomagod kérd, hogy ne kelljen havi díjat fizetned.)

Ma már annyi lehetőséged van másodlagos ingyenes vagy szinte ingyenes bankkártyához jutnod, ami ráadásul még sokkal jobb árfolyamon is vált, mint a normál bankkártyád, hogy kár nem kiváltani legalább egy kártyát a fentiek közül az online vásárláshoz.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

40 millió forintos életbiztosítás havi 5.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Új vagy a blogon? Itt találod a fontosabb írásokat összegyűjtve.

Share

62 hozzászólás

 • Belavoltam
  Valoszinuleg nem letezik olyan az orszagban mukodo bank, amelyik ne tudna virtualis kartyat, kifejezetten netes vasarlasra.
 • L
  “az aliexpressen ezen túl is gond nélkül tudod használni a kártyádat úgy, mint eddig. Vagy ha nem te, akkor valaki más az általad ellopott kártya adatait.”

  Az “altalad”-ba bekerult egy viccesre sikerult felesleges d betu. 😉

  (Vagy: “toled”.)

  Amugy egy horvat webshopon vasarolva, Revolut eldobhato kartyaval fizetve a webshop kerte, hogy engedelyezzem a Revolut appban a vasarlast (tehat felismerte, hogy Revolutos a kartyaszam), es tenyleg addig homokorazott, amig ezt meg nem tettem. Mukodik, biztonsagosnak tunik es gyors. Jo.

 • Moltiszanti

  Én nagyon örülök, ha igazad van es ennyire módos vagy!
  Viszont szerintem sem írsz igazat.
  Hadd mutassam meg, hogy szerintem hol szoltad el magad.
  Csak, hogy okulhass belőle és legközelebb ügyesebben toljad.
  “De hogy valaszoljak a felvetesekre, én napi szinten hasznalom fizetesre a revot plusz valtok is (keresek is vele havi 20-30ezret), meg par részvényt is szoktam venni (WDC most). Kielégíti vagyaimat, hogy van miért izgulnom, csak ezért nem ertettem a 10.000Ftokat”
  Túl sok az info Gábor! Ha te havi szinten 20-30 ezertol josz izgalomba, akkor nem nagyon lehetsz hozzászokva a százmilliókhoz. Nem az az izgalmi szinted. Másrészről neked 20-30 ezer Ft izgalma, pont annyi amennyit mas a revolutjan tart, hogy ne kelljen izgulnia.
  Még az is lehet, hogy nekik vannak százmilliók és nem neked, csak ők nem teszik az infót az asztalra.-;) Minden jót neked!

 • Kriss
  MONZO-t használok és itt is jóvá kell hagyni az appban az internetes vásárlást… Nekem tetszik.
 • GABOR8
  ha feldobsz egy szemmel látható összeget, hogy fogadjunk arra igazat mondtam e vagy sem, akkor megirom kiszamolonak a telefonszámom vagy emailcimem es tudunk találkozni.
  Hozod a fogadas targyat, mutatom az egyenlegem (majd adod a penzt) es elvalunk egymastol. Egyébként voltam már nála tanacsadason is.

  F-om kivan mar azaz igazsag, a sok irigy komplexuszos kötekedőtol, azert meg mert meg mertem jegyezni, hogy sztem a blogon 1-2MFt a jelen lévő átlagnak nem olyan nagy tétel (attol meg sok penz). Illetve, hogy a múltkori ki mennyből él bejegyzésben lehetett latni, hogy az átlag feletti vagyonnal rendelkező emberek jarnak ide.

  Igen szórakozom a penzvaltassal 20-30eFtert is attol mert mashol sok 10MFtom van. Szegény családból jottem, mindenért megdolgoztam, oruluk 30eFtnak is ha a semmivel keresem meg.

  Varom a válaszod es a fogadas összegét.

 • V
  nem akarok szemelyeskedni de tenyleg szegeny csaladbol johettel es ugy latszik ez az egyenleg mutogatas szokas megmaradt. Nem gondolom hogy ezt mutogatni kell, szerintem jobb a hatterben maradni, az ilyen kommenteket ignoralni. “Egy joakarod”

  Udv – Joco a 100M+ klubbol

 • GABOR8
  Igen pontosan értem miről beszélsz és vszínű igazad van, kösz. Nem értem miért zavarja az embereket, ha van valakinek esetleg több pénze van a másiknál vagy neki van kevesebb. Sok mindenen nem változtat szerintem. Sok minden sokkal könnyebb, de sok minden nehezebb lett. PL régebben soha nem dolgoztam annyit mint most (napi 12-14 óra). Nem alszom, hogy 10 család sorsa függ minden hónapban Tőlem. Harcolok a NAV-val, az ügyfelekkel, a beszállítókkal és még sorolhatnám. Érdekes, ezt soha senki nem szeretné elvenni Tőlem vagy helyettem csinálni, de rohadjak meg mert azt merem mondani, hogy 1MFt azért nem a világ. Arról nem is beszélek, hogy soha nem kérdezi meg senki (a fikázós bandából), hogy mond már el hogy csinálod vagy hogy csináltad. De befejezem és megfogadom a tanácsot…
 • matetoth

  szerintem félreértetted, szerintem a stílusodon akadt fel pár ember szeme, azért nem hittek annyira. Én személy szerint gratulálok, nem is kérdés, hogy egy ügyesen működő vállalkozónak pármilló forint fel sem tűnik. Van akinek meg 10k már elég sok pénz.

  Egyébként, ha el szeretnéd mondani, én szívesen hallok tőled akár hosszabban is, hogy hogy csináltad. Komolyan érdekel. Általában az a tapasztalatom, hogy nehéz ilyen elfoglalt embereket összehozni, de ha tényleg van kedved elmondani, akkor írsz egy rövid üzit a matetoth [kukac] gmail.com-ra?

  Mások is írhatnak, szívesen elbeszélgetek bárkivel, mert tényleg érdekel a téma. 😉

 • Nagy Ildikó
  Sziasztok!

  Tudom, hülye kérdés, de a Revolut feltöltésekor (OTP-s számláról) kér egy sms-ben kapott internetes azonosítót meg egy TELEKÓDOT is – a gond az, hogy én csak egyetlen azonosítót kapok, és az gondolom az előbbi, szóval az lenne a kérdésem, hogy mit kell írni a TELEKÓDhoz?
  Októberben még nem volt ilyen…

  Előre is köszönöm a választ:
  egy bölcsész… 🙂

 • Mária
  Kedves Miklós
  A kárviselési összeget kifejtené?
  Köszönöm!
 • Kiszamolo
  Kedves Mária,

  Ennyi, amit a kártyahasználónak kell kifizetni a kárból.

 • Gyafi
  A telekód az OTP újítása. Menj az OTP.hu -ra további infóért.