Önök kérték

Nem akartam írni róla, de annyian kértétek, hát írok egy keveset Matolcsy jegybankelnök beszédéről, ami lázban tartja most az országot.

Zárt körben ugyan, de olyan szinten kritizálta a kormány munkáját, amit még kevesen tettek meg előtte a Fideszhez tartozó politikusok közül: Magyarország válságközeli helyzetben van, az egyik legsérülékenyebb ország az egész világon, a termelékenységi szint az egyik legrosszabb egész Európában, hamarosan és tartósan itt lesz a legmagasabb az infláció, a második legsúlyosabb az ikerdeficit egész Európában, helytelen a kormány válságkezelése, az árstopok csak durván növelik az inflációt, a benzinár befagyasztása miatt egyedül Magyarországon tankolnak többet az emberek, mint egy éve, az infláció egyáltalán nem a háború miatt van ilyen magasan és így tovább.

Mennyire háborús ez az infláció?

Sokan öszödi beszédként kezdték el aposztrofálni Matolcsy beszédét. Mint ismert, Gyurcsány Ferenc szintén zárt körben ismerte el, hogy a kormány gazdaságpolitikája súlyosan elhibázott volt, csak a felvétel kijutott a zárt falak mögül. Ez volt a híres-hírhedt öszödi beszéd, ami nagyban hozzájárult az akkori kormány bukásához.

Egyrészt az a szörnyű, hogy meglepődünk azon, ha a jegybank elnöke kritizálja a kormány munkáját. Igazság szerint ez lenne a dolga, ha úgy látja szükségesnek. Ha a kormány jó irányba megy, akkor támogatja a kormányt a jegybank a pénzügyi politikájával. Ha azonban azt látja, hogy a kormány rossz irányba vezeti az ország gazdaságát, akkor a saját eszközeivel megpróbálja azt korrigálni a deviza védelme érdekében. Ezt jelentené, hogy szükség esetén a monetáris politika, vagyis a jegybank ellensúlyként viselkedik a fiskális politika, vagyis a kormánnyal szemben. Ezért (lenne) nagyon fontos a jegybank függetlensége a kormánytól.

Másrészt szerintem ez a beszéd sokkal inkább hatalmi harcról szól, mint bárminek a beismeréséről.

A kritizált intézkedések (ársapkák, stb.) Nagy Márton nevéhez köthetőek, aki két éve még a jegybank alelnöke volt, csak onnan kirúgták. Azóta a kormány mellett dolgozik, régebben tanácsadóként és most már miniszterként is. Nagyon úgy tűnik, a jegybank elnöke riválisként tekinthet rá.

Egy öszödi beszédhez önkritika kellett volna. Matolcsy György volt a gazdasági miniszter, amikor államosították a magánnyugdíj-pénztárak vagyonát, majd felélték azt. Az államháztartás a GDP 2%-a körüli összeget nyert évente azzal, hogy azt már nem kellett befizetnie a magánnyugdíj-pénztárakba. (Már sokkal többet nyert a költségvetés ez utóbbin, mint amennyi pénzt összesen elvettek egy összegben.)

Vagyis minden adott volt az államadósság nagymértékű csökkentéséhez, mégsem ez történt, hanem dinamikusan nőtt az államadósság azóta is, mivel minden egyes évben bőven mínuszos lett a költségvetés. Akkor is, amikor Matolcsy úr volt a gazdasági miniszter és azóta is minden egyes évben. Ha kellett (és legtöbbször kellett), akkor vasvillával hánytak ki ezermilliárd forintokat decemberenként az ablakon, csak hogy meglegyen a hiány.

Mennyibe fog kerülni az államadósság finanszírozása?

Szintén hatalmas hiba volt a prociklikus gazdaságpolitika, vagyis egy világszinten tapasztalható gazdasági boom közepette a kormány nem felkészült a hét szűk esztendőre, hanem pont fordítva, teljesen kiköltekezett, csak azért, hogy tövig nyomott gázpedállal roboghasson lefelé a lejtőn. Amikor eljött a hét szűk esztendő előszele (mert válság még mindig nincs, csak problémák vannak), akkor ott állt az ország meztelenül, minden pénzügyi védelem nélkül.

Válság van?

S ebben a jegybanknak is nagy szerepe volt, Matolcsy úr alatt szinte ész nélkül szórták a nulla százalékos hiteleket a nép és a vállalkozók közé. Hiába mondta mindenki, hogy nagyon sokba fog ez kerülni a jegybanknak és azon keresztül az adófizetőknek, ha egyszer magasabb lesz a kamatláb, mint 0,6%. Láss csodát, most a gazdaságba kiszórt pénzre 18%-ot ad a jegybank és már most is súlyos százmilliárdokban mérhető a vesztesége, amit a forint összeomlása miatti deviza-árfolyamnyereség sem tud kompenzálni.

A jegybank a forint gyengülésére játszott, legalábbis nem tett ellene semmit, akkor sem emelte a kamatokat, amikor a környező országokban már igen. Ezért is lett a legrosszabbul teljesítő devizák egyike a forint az elmúlt 5-6 évben.

Elmúlt tíz év és a számok

A devizatartalékok borzasztó alacsony szinten vannak és voltak, ez szintén hozzájárul a forint sebezhetőségéhez.

20% feletti inflációnál bejelenteni, hogy a jegybank nem fog többé kamatot emelni egyenlő volt a spekulánsok felkérésére, hogy támadják meg a forintot. Ez az elhibázott kijelentés miatt utólag pánikszerűen 18%-ra kellett emelni a jegybank betéti kamatát, hogy legalább 420 forint alatt maradjon az euró árfolyama.

A jegybank csúnyán elszúrta, hogy nem emelt egyszer nagyot az alapkamaton, hanem csak loholt az infláció után és 0,3 százalékpontos emelésekkel bohóckodott, aminek az lett a vége, hogy sokkal többet kellett emelnie, s közben a forint is sokkal gyengébb szinten rekedt, mint ha időben emelt volna kellően nagyot.

S lehetne még folytatni a sort.

Szóval nem, ez nem egy öszödi beszéd volt, nem az elmúlt 12 év teljesen elhibázott gazdaságpolitikájáról és a jegybank elmúlt tíz évben elkövetett hibáiról szólt, mindössze leginkább az elmúlt egy-két év kormányzati rossz döntéseinek egy részét kritizálta, leginkább azokat, amik a volt jegybanki alelnök nevéhez köthetőek. Az öszödi beszéd még hátravan, attól tartok, hogy még zárt ajtók mögött sem hangzott el soha hasonló beismerés.

Nos, remélem boldogok vagytok, leírtam a véleményem.

Update: Ma megjelent egy hasonló cikk a HVG-n is, azt is érdemes elolvasni, ha van 360-as hozzáférésed.

Share

242 hozzászólás

 • NN
  Szerintem a 4 nappal ezelötti Karonkocsma egyik karikatùràja fején talàlta a szöget a hatalom hozzààllàsàròl a kérdésben : Ezen Mészàros ùr vìgasztalja a pityergö Orbàn urat: Vajon a pedagògusok, az àllamadòssàg, az inflàciò, a gyenge forint, vagy a szankciòk miatt van miniszterelnök ùrnak ilyen rossz kedve? A vàlasz szerint : à dehogy, kiesett Szerbia a VB-n…
 • Unemployed
  A “politikai korményzásra” épülő (értsd: gazdasági törvényszerűségeket másodrangúként kezelő) 12 éves kormányzás atyja esett neki a kormánynak, a dolog viszont nem előzmények nélküli. MGy a CHF hitelek 2015-ös átváltása után (3 hétre rá ment fel a CHF 25%-ot vs EUR) messiásként tündökölt a Fidesz táborban, elhitték róla, hogy a vízen is tud járni. Pedig csak öntötte feneketlenül az olcsó pénzt a bankrendszerbe kamatfedezettség nélkül, olcsón.
  Nimbusza a covid kitörésekor csorbulhatott meg (csak OV legbelsőbb körbeiben tudhatják, hogy pontosan mikor), talán a járvány kitörése utáni devizaválság és elégtelen devizatartalék miatt. Ennek legfőbb jele volt, hogy az általa az MNB-ből kirúgott Nagy Márton ült a kormányban a korábbi székébe, egyértelműen az MNB elnöki poszt következő várományosaként. Innentől elszabadult az idióta, rendszeresen nekiment a kormány döntéseinek, alpári stílusú…
 • Unemployed
  … sok kolumnás, heti cikkekben (növekedés.hu).
  A háború kitörésekor a forint, majd a teljes, általa megálmodott monetáris politika összeomlott, a “nulla kamatot fizetünk a gaz külföldi tudjukkiknek” mára 18% kamatot jelent. Bújkált a nyilvánosság elől, az MNB döntéseit rég nem ő kommunikálja (vagy ha igen még rosszabb), súlytalan, filantróp, filozofikus elmélkedések telltek csak tőle.
  A további károkozás elkerülésére finoman felkérhették, hogy mindjon le, ez lehetett rá a válasza.

  Kritikája hitelessége kb. olyan, mintha Eichmann, vagy Göbbels kritizálná Hitlert az összeomlás előtt.
  Elsőszámú arca és kitalálója volt a gazdasági ésszerűséget felrúgó, külföldi befektetőket elbizonytalanító, a hazai cégeket ingyen pénzzel kitömő rezsimnek, ennek következménye, hogy előbbiek nem ruháztak be, utóbbiak pedig takarékoskodás nélkül is úsztak a pénzben.
  Sértett, bosszúálló, szánalmas pojáca.

 • KL
  “Zárt körben ugyan,”
  Ez nem úgy van, hogy az RTL Klub kamerái ott voltak a gazdasági bizottság ülésén? Nem olyannak tűnnek a felvételek, mintha mobillal vették volna fel az asztal alól.
  Szóval nem volt ez véletlenül egy, legalábbis a sajtó egy részének sajtónyilvános esemény?

  De tényleg egy zárt teremben volt, ez igaz.
  Kb. mint egy TV-interjú.

 • Copywriter
  Önök kérték. De nem ezt a posztot, hanem az ország szavazta meg ezt a búbánat kormányt. Akkor élvezzétek. Ha ti az 1/3 vagytok, akik nem szavazták meg, akkor nektek szopás vagy tipli. Ilyen egyszerű, nem kell ragozni.

  A napló kedvéért: nálunk még mindig 1,65 EUR a benzin litere. Az elmúlt fél évben volt 1.75 EUR is, kíváncsi leszek, Magyarországon meddig szalad el. Figyelembe véve,hogy nálunk a hanyatló nyugat van, és a magyarok úgyis jobban tudnak mindent.

 • Gary

  Gratulálok, a lényegen kívül mindent sikerült a történetből felfogni.
  A tranzakció másik oldalán meg egy olyan cég volt, akinek muszáj a portékáját beszerzési áron alul adnia. Ez erőteljesen vitatható akkor, ha egy nagy és arc nélküli vállalatról van szó, mint a MOL, ami részben az állam, azaz mindannyiunk tulajdona, részben meg mindenféle portfoliók töredékét teszi ki. Az elején viszont egyenesen tragédia volt, hogy kis családi vállalkozásoknak kellett az árstopot megfinanszírozni, a mindenük elvesztésének fenyegetése mellett. 4586. bizonyítéka annak, hogy a NER egy olyan társasjáték, ahol senki nem tudja, hogy ki lesz a következő célpont és 8756. bizonyítéka annak, hogy fideszesnek lenni erkölcsileg védhetetlen. De hurrá, tudtunk fejenként havi tízezer forintot spórolni, és a prolik tudták a rozsdás Daewoo Kalost a dohánybolt előtt +20 fokban is járatni.
 • Gary
  Mai HVG, vélemény rovat, Farkas Zoltán:
  Nyilvánvaló, hogy a brutális inflációt, a forint értékvesztését, a devizaszűkét, a 18 százalékos irányadó kamatot, a sérülékenységet az egész bagázs együtt hozta össze. Ennyire futotta. Annyi történt, hogy az árstabilitás fő felelőseként Matolcsy másra hárítaná a felelősséget. Varga Mihályra, aki kulturáltabban bár, de szintén a saját dicsőségét zengi, és az ársapkát öltő Nagy Mártonra, akit ő tett meg alelnökének, de összebalhézott vele, és most a riválisát látja benne. Még Orbán Viktornak is odaszúrt, aki azt mondta, hogy a globális recesszióban Magyarország lokális kivétel lehet. Merthogy nem lehetséges.

  Amíg Matolcsy az öndicséret kómájából fel nem ébred, és saját tetteivel nem néz szembe, sajnálatos módon akkor sincs igaza, ha netán igaza van. Ilyen egyszerű.

 • Tamás #2
  nem kell fizetniük, az egészségbiztosítás a legtöbb esetben biztosítja a szülőket, ha gondozásra szorulnak vagy más lehetőség áll fenn.
 • anti
  Maximálisan egyetértek. Ez a beszéd egyértelműen Nagy Márton lejáratásáról próbált szólni. Itt küldök egy jövőbeni üzenetet, hogy 2025-től Nagy Mártonnak fogják hívni az MNB elnökét. Ha Matolcsy nem hátrál és hunyászkodik meg, akkor Matolcsy Ádám és az egész rokonság ki lesz penderítve a NER maffiából.
  És amúgy nem értek egyet Matolcsy érvelésével, hogy az élelmiszerár robbanás oka a szektor alacsony termelékenységére vezethető vissza.
 • Doze
  Az a baj belekényszerítik azembereket Az okoskodásba.. bár jómagam van hogy megunom és megveszem a drágábbat. Bár a benzinnel máshogy csináltam, de remélem nem gondoljátok komolyan hogy a kutasok nem vitték külföldre a 480as naftát… eladta valami halott nevére 5000 litert, másnap a kotlák vedégmunkas bömösbe volt Berlinben…550ért.
 • Migri
  Ket napja jottem haza Angliabol, es elmentem bevasarolni:

  Tesco itthon es kint

  Banan 699 vs 380
  Mango 1500 vs 800
  Alpro mandulatej 1200 vs 600
  Datolyaszilva 350 vs 200
  Alma 1200 vs 1200

  Haverok erre mondjak, hogy de kint mennyi a benzin?
  Mondom 1.60 (720 Ft.), vagyis a minimalber 1 ezreleke. Itthon mikor lesz 200Ft.?

  Jo-jo, de draga az alberlet!
  Valoban, 1750 Fontot fizetek havonta.
  London agglomeraciojaban, gazdag kornyeken, 10 eves hazban egy 120nm-es lakasra. Ez az 0osszeg nagyjabol a minimalber (1600) osszege.

  Itthon Torokbalinton kapsz ilyet 200 ezer korul?

  Oke-oke, de itthon maradt rezsitamogatas!

  Jogos, kint havonta 100 Font az aram, 50 a gaz, 40 a viz nekem. Evi 2280 Font, a minimalber 1.4-szerese.

  280e-bol kijon itthon a 120nm rezsije evente?

  Ja es MINDEN fogyaszto kapott evi 400 Font tamogatast + a raszorulok meg 650-et.

  A hanyatlo nyugat…

 • Gergő
  @Norb: nem 20+ százalék lesz a PMÁP kamata, hanem 16% körül. A kamatbázisát a 2022. évi átlagos infláció fogja adni. Attól, hogy most épp 20,5% az infláció, az nem azt jelenti, hogy egész évben annyi volt. Januárban még 10% alatt volt.
 • Csizkek
  „ így…
  Azokat főleg bátorítom, akik a hazájukról csak rosszat mondanak, eláztatják tróger módon, remélem majd odakint is ezt teszik.“
  Nem a hazajukrol hanem a jelenlegi kormanyrol es azokrol akik oket hatalomban tartjak.
  De latom ha mas nincs akkor lehet pengetni a „nemzeti erzelmeket“. Gondolom te mar a kenyeret is csak kokardaval eszed..
  Asszem itt az ido pattintani a meg megmaradt kis vagyont Mo-rol.. mert ebbol argentina lesz.
  Otthonmaradott, nemzeti kokardasoknak: kellene mar inditani a huxitot en segitek megszavazni, tamogatom!
 • Csizkek
  „ És amúgy nem értek egyet Matolcsy érvelésével, hogy az élelmiszerár robbanás oka a szektor alacsony termelékenységére vezethető vissza.“

  Azt mondta hogy monopoliumok miatt! Azaz a ner rablobanda miatt, akik az allami es eu-s tamogatasok miatt csak latszattevekenyseget folytatnak valodi versenykepes termeles nelkul. Es de, nemzetgazdasagi szinten alacsony hatekonysag, ontozes nelkul. Nezd meg a hollandokat, na ok tudnak hatekonyan termelni

 • Leopold
  Üzemanyag ára: kit érdekel?
  Áttételesen mindenkit (áruszállítás ide-oda-amoda).
  De az, hogy nekem alanyi jogon járjon egy 480, egy rossz vicc.
  Buták azok, akik ezt bevezették, buták azok is, akik összeverekednek a benzinkúton.
  “Ilyen baltaarcú népet…”
  Buták azok is, akik tavaly ilyentájt a lakosságra öntöttek kb. ötezer Mrd forintot.
  Buták azok is, akik ennek az “ingyen pénznek” a seggére is vertek.
  Most meg hőbörögnek. Hogy elfogyott.

  Jézusom, segíts!

  Csak a Kiszámoló Akadémia első részét (nem többet) nézné meg a sok baromarcú.
  Bár szerintem rajtuk az sem segítene.
  A mammon már nem nem hull az Égből.
  Nincs mindig lakodalom.
  Itt az ideje gondolkodni.
  Szeretem a blogodat, de amiket olvasok (moderálásod után), nálam már kiveri a biztosítékot.

 • BlaZember
  Hogy mennyire nyerőben vagyunk ezek miatt, jól látszik az inflációs adaton. Kb vezetjük Európát 🙂 A jó hír, hogy tovább fog nőni az előnyünk, mert hála az ársapkáknak, és egyéb hasonló helyi, mások által persze ki nem próbált populista vívmányoknak, nálunk még mindig alapos emelkedés várható az inflációban még az ovis szerint is, miközben Európában már csomó országban csökken. Hamarosan felzárkózunk Ukrajnához. Moldova és Törökország lekörözéséhez mondjuk még ki kell találni pár extraprofitadót, meg ársapkát, de már dolgoznak rajta a fiúk. És akkor majd minden itt lesz a legolcsóbb, amit itt nem lehet kapni, csak a rothadó nyugaton.

  De tetszik az érvelésed. Nyerőben vagyunk, már csak az összeomlást kell elkerülni, és ehhez visszacsábítani azokat, akik új piacokat találtak az üzemanyaguknak 🙂

  És ezt a baromságot még olyanoknak is el tudják adni, aki “nem szimpatizál velük”…

 • Zsófi
  Köszönöm Neked ezt a mondatot!! “Nem a hazajukrol hanem a jelenlegi kormanyrol es azokrol akik oket hatalomban tartjak.”
  Ez valóban fontos különbség és ennek tükrében annyira elszomorít, ahogy itt (is) így bántjuk egymást:-(((
  Soha nem tudhatod, hogy valaki miért nem megy ki, vagy ha kiment, akkor miért jött haza, stb. Magamról beszélve, én pl. első lépésként csak “anyagilag próbálok elmenni” (sok itteni tanácsot megfogadva), fizikailag nem tudom elképzelni, mert egyszerűen a szívem szakad meg a gondolatra….lehet ezt kritizálni, tessék, tegyétek, de ha ezért engem valaki most lehülyéz, vagy idióta, egybites, stb. embernek néz, az elsősorban magáról állít ki szegénységi bizonyítványt, ugyanis engem NEM ismer, fogalma sincs, hogy ki vagyok.
  A kritikát, tanácsot elfogadom és megfogadom, de hogy ez az alpári, a másikat bántó és szidó stílus nagyon nívótlan és szomorú:-(
 • Fabatka
  -nb- Mi is kulfoldrol jottunk haza… Egyesult Kiralysag, 2 het a varakozas a legtobb haziorvosi rendeloben egy idopontra, de van, hogy az is csak telefonos egy noverrel. Teljes kivizsgalas, ha nem maganszolgaltatohoz mesz, 12 honap + mert minden helyre kulon idopontokba osztanak be es akar honapok is lehetnek a vizsgalatok kozott. A mutetek varakozasi ideje altalaban 8 honaptol 2 evig terjed.
  Szoval, a 3 honap meg egeszen jo szintido…
 • Dr_Csernus

  2022-12-07 at 18:28

  Hát ez egy csodás könnyekig megható gondolat volt.

  Remélem ezzel jóllaknak és kitaníttatod a gyerekeidet, kifűtöd a lakásodat és meg tudod gyógyítani a nyugdíjas szüleidet.

  Őrizd csak a lángot, sok kitartást kívánok hozzá!

  Ha felébrednél ne ijedj meg, NEM csak rossz álom volt 🙂

 • Csinolina
  Hollandia valóban high tech ország, élelmiszerek elôállításában is… nekünk elég a duma, hogy a 5. helyet elfoglaljuk bemondás alapján..a termelékenységben meg hátulról vagyunk elôkelô helyen az EU-n belül, de az nem gond:D:D
 • Belavoltam
  Ezek a lehetosegek ugyan valoban nem elkepzelhetetlenek az allamtol, de abban a pillanatban elveszitik az osszes kulfoldi befektetot. Ami egy normalis kormanyt (nem ezt) megfontolasra kesztetne.
 • Látnokzsálya
  Most itt tényleg válság van, vagy ez csak az előszele?
  Most nem a Nyugati Fény törzsgárdájának negatív érzéseire, vagy az Orange County Nyugdíjasklub még így is jobban élünk, mint ’44-ben megfejtéseire vagyok kiváncsi, csak hogy itt van e már a Devla a kertek alatt, vagy ez még mindig semmi komoly.
  Szüleimnek mindig volt/van valami kifogása, hogy miért is Fairy Tale még mindig az ország gazdasága, és még nem érzem a változást e tekintetben.
  Matolcsy azt mond, amit akar.
  Bizonyítsa be valaki a saját vagy rokonai példáján, hogy válság van! (Az nem ér, hogy infláció, az viszont igen, hogy el kellett adni az autót, stb.)
 • Fabatka
  Hm, azt is tedd hozza, hogy ezekhez a koltsegekhez nem nagyon eleg a median ber, ami netto 29k egy evben.
  1750 + 150 council tax = 1900, heti bevasarlas 3 fore 120-150 font, tehat kb 500 font minimum per ho, nalunk rezsi – 2 haloszobas lakase 3 lakoval mostani arak mellett 3200 per ev, bolcsi 2-4 eves kor kozott 1200 per ho per gyerek, alatta nincs allami tamogatas, szoval 1500 per ho per gyerek. Ha iskolas a gyerek, akkor childminder, reggel 1 ora, delutan 3 – orankent 5 fontert – havi atlag 400 font. 20 km-es vonatberlet 190 font per ho. Autonal a casco kotelezo, Covid utan jol megemeltek a dijakat – 5 eves kozepkategorias auto videken evi 500 korul 2 vezetovel, 15e merfold hasznalattal. Munkaba jarashoz (oda-vissza 60 km per nap) szamolhatunk 110-120 fontot per ho. Ket median bert is nagyon konnyen el lehet kolteni, es nincs is benne semmi luxus. 90nm regi sorhaz videken kb400k
 • Cinikus
  Az tetszene, ugye? A kormánykritikusak ne húzzanak hasznot az ilyen bolondériákból, csak finanszírozzak azokat az adójukkal.
  Az iskolai besegítés meg alap.
 • Velence
  Hihetetlen hogy az itt kommentelő, magát értelmiséginek meg intelligensnek, sőt kicsit felsőbbrendűnek tartó emberek milyen stílusban beszélnek. Lenéző, kioktató, kicsit gyomorforgató stílus. Elárulom ezzel semmivel nem vagytok jobbak, mint az a réteg, akit egyébként szidtok a hozzászólásaitokban. Ezen gondolkodjatok el, hogy mit engedtek meg magatoknak, meg hogy valójában miért is vagytok ti jobbak? Persze, akinek nem inge…

  Cikkhez hozzászólva, persze, hogy rengetet dolgot lehetne és kellene is másként csinálni. Ezeket az árstopokat be se kellett volna vezetni, de ha már belettek vezetve a választások miatt, legalább utána kivezették volna, ráfogva valamire. Csak hát nem akartak úgy járni, mint Gyurcsány 2006-ban, bíztak hogy hátha jobbra fordul globálisan a helyzet, hát nem jött össze. Most meg hatalmas a baj. Persze trükkök százai most is mennek. ebből sok jó nem fog kisülni sajnos

 • csizkek
  “Hihetetlen hogy az itt kommentelő, magát értelmiséginek meg intelligensnek,”
  Mit varsz? Idejon a ner-troll es tolja a propagandat. Hogy kellene reagalni? K. elegem van ennek a ner propaganda toleralasabol. Mit varsz? A ner kobaltat es vasvillat hasznal. Gondolod szepbeszeddel majd megvaltozik a helyzet? A helyzet tobb mint kritikus, olyan szinten vertek szet az egesz orszagot. Ha nem lennenk EU-ban mar reg osszeomlott volna minden. Szerintem igy is kritikus, hogy nem lesz huxit ebbol. A gomboc enni akar, ha az EU nem ad, majd lopnak mashonnan.
 • Csinolina
  pont ezért nincs még itt nagy válság, hiszen nem értünk még olyan szintekre, amit példának hoztál:) DE eközben még érvényben:
  -Kamatok befagyasztása
  -Zöldhitel volt még az évben
  -Benzin sapkáját csak most vettünk le
  – Még csak most jönnek majd a téli rezsirôl az új számlák
 • Belavoltam
  Hagyjuk mar ezt a szanalmas picsogast. Ha nem birod elviselni a valosagot, ne olvasd.
 • csizkek
  “Magamról beszélve, én pl. első lépésként csak “anyagilag próbálok elmenni” (sok itteni tanácsot megfogadva), fizikailag nem tudom elképzelni, mert egyszerűen a szívem szakad meg a gondolatra”
  Tapasztalat es penz miatt jottem kulfoldre. Tobbszor felmerult a Mo.-ra visszakoltozes, mert nem kivandorlasi szandekkal jottunk. Sok otthonrol elindulo azt hiszi, hogy egy ilyen kivandorlas az vmi vegleges dolog. Egyelore maradunk. Szerencsere EU-ban vagyunk nem a 80-as evek zold hataron szokese a tema.
  Az otthoni anyagi fuggetlenedessel ugyanazt tudom mondani mint itt honapok ota es le voltam hurrogva. BArmit csinalsz a ner ugyis eljon erted (is). Ha megtakaritasz, viszik az inflaval. HA vallalkozol magyar piacon, beszantanak. Olyan szintu kiszamithatatlansag van, hogy semmit nem tudsz tervezni. Felporogtek az esemenyek, de ez meg az eleje. HA beut egy rendes valsag, akkor mi lesz?
 • csizkek
  “Egyesult Kiralysag, 2 het a varakozas”
  Millioszor ki lett ez is targyalva. UK egy angolszasz orszag, relativ alacsony ado es szocialis elvonasokkal. Kulonbozik a nemet-francia-eszaki szocial demokraciaktol. Ergo ha ilyen orszagokba mesz akkor alapszolgaltatas “keves” (relativ) es neked kell magadrol gondoskodnod ha tobbet akarsz. Biztositas, privat iskolak etc..
  Mo. az meg nem ilyen. Es ha hasonlitunk akkor a nemet-osztrak-holland-francia rendszerekhez illene. Nemeto.-ban lehet hogy 2 hetet varok a hazidokinal egy nem surgos vizsgalatra, de ha gethes vagyok, aznap bent vagyok a rendelesen, egy megfazassal is. Szakorvosok is 2-4het max. Mutetekre nincs ilyen varo lista mint UK vagy Mo.
  A kulfold az nem csak UK, hanem sok egyeb EU es nem EU orszag.
 • Bal
  Matolcsy beszédében nekem az a riasztó, hogy előrevetíti a leváltását, így a török utat. Amikor Erdogannak nem tetszett a magas kamat, elkezdte cserélgeti a jegybanki vezetőket.

  A kormány-jegybank feszültség megvan nálunk is. A jegybank emeli a kamatot, a kormány meg próbálja visszafogni (20 milliós limit, alacsony kamatú támogatott hitelek…) Már az érthetetlen “13% marad az alapkamat és nem több” katasztrófa is valószínűleg Viktor megrendelésére született. Amikor mégis megemelték 18-ra, nem tudni, hogy ez a kormány egyetértésével, vagy tiltakozása ellenére történt. Matolcsy beszéde azt sugallja, hogy az utóbbi.

  Nem lennék meglepődve, ha Matolcsy Ádámról hamarosan kiszivárognának dolgok, és/vagy Gyuri nem húzná 2025-ig.

  Akkor viszont érdemes fejben tartani, hogy a török líra tíz év alatt tizedére gyengült.

 • Én is akarok kommentelni...
  @…..
  Okés, bár én szándékosan a 100% autópályát hasonlítottam 130-as tempomatos sebesség mellett frissen tankolva itthon MOL, kint meg ahol éppen sikerült kúton tankolva.
  Tényleg laikus vagyok a témában, de ÓRÁKON keresztül stabilan 0,6 literrel alacsonyabb fogyasztást mutatott a kijelző, és emiatt érezhetően több km-t is tudtam menni egy tankkal (1/4-es vonaltól kattanásig) kint, mint itthon.1,5 hét alatt kb. 6000 km autópálya volt ebben (1500 itthon, 4500 kint). És ezt már nem egyszer tapasztaltam (ezért is állítom át mindig a kijelzőt erre, mert furcsa). Nem érdekel sem a piaci ár, sem a többlet fogyasztás (egy napi 5000 forint értékvesztésű kocsinál nem mindegy?), csak furcsa.
  Illetve nem fül alapján néztem a viselkedést, hanem a kijelzőn néztem mekkora fordulatszámon tartotta a 130-at (2000 felett, illetve alatt).
 • ezt nem akarom névvel
  édesanyám (én nem vele lakok), vidéki kisváros, tizen-X ezer lakos de nem specifikálnám tovább, fél éve nem tudott tűzifát venni. Vagy nem kapott, vagy ha mégis annyira nem volt rá pénze. Dolgozik rendesen, könyvelői munkája van, de eléggé szürke módon.

  Autót már egy éve eladták, de az most nem releváns ide, tűzifa viszont mindig is volt. Most én kell segítsek valahogy, hogy ne fagyjanak meg.

  Tudom messziről jött ember azt mond amit akar, én Budapesten szintén nem érzem a válságot (gondolok is erre minden ébredés után) de nekem sokkal több bizonyíték nem kell. Egy olyan rétegről beszélünk akiről TUDTAM, hogy egy válság gyorsan érintene.

  Ehhez képest piskóta volt a Covid is, az nem kisvárosokban okozott parát.

  Úgyhogy de, rohad minden, csak könnyű leplezni, meg nem feltűnő ha lassú, lásd a békás megfőzős sztorit.

 • Attecte
  semmivel nem akarok jobb lenni mert már csak a győzelem maradt mint cél. Könyörület meg normalitás? Ebben az országban?

  Mindent elvesztettünk amiért érdemes volt élni ebben az országban, az értelmiségi státusz szitokszó lett. Ez az új normalitás Magyarország közbeszédében, úgyhogy az álnaivitásod itt sokat már nem fog érni.

  Úgyhogy ez a viselkedés nem státusz kérdése, túlélőmódban minden ember állatias, és vesztenivaló már nem maradt. Köszönd meg a magyar jobboldalnak, sőt ha őszinték akarunk lenni akkor igazából a teljes rendszerváltás utáni garnitúrának.

  Sőt részemről inkább örülj hogy az erőszakig nem jutottunk el. Bár a TEK úgyis tudjuk ki mellé állna.

 • Gfella
  Letartóztatták a perui elnököt…
 • Fabatka
  Az ado nem alacsony… az elvonas %-os aranya nagyjabol ugyanaz, mint a kontinensen, vagy Mo-n. A kulonbseg ott van, hogy a nagyon szocialisan lecsuszottak tamogatasa jobb – a benefit rendszer eleg kiterjedt. Az atlag, v atlagnal jobb dolgozo kozeposztaly viszont satuban van a savos adozas miatt.
  Sajat tapasztalat meg Hollandiarol van – ott sem konnyu egeszsegugyi ellatashoz jutni a nagyvarosokban. Haziorvosnal minimalis az aznapi surgossegi idopont (2-3 fonek, a nover merlegel, surgos-e az eseted), egyebkent 5 nap a varakozasi ido.
 • pkrt
  A lenézett, alsóbbrendű emberek akiket annyira szidunk maximálisan kiérdemelték a helyüket. Nem most, hanem az elmúlt bő tíz évben. És igen; mi “jobbak” vagyunk. Mert mi több mint tíz éve mondjuk, hogy meztelen a király. Ők meg ennyi idő alatt sem jöttek rá. Ha öten mondják, hogy részeg vagy, feküdj le…
 • @NemFideszBirka
  12:02

  Lebecsülöd a fiúk kreativitását. A betéti kamatok stopja is csak a hazai szerződésekre vonatkozik. Külföldi befektető külföldi bankon keresztül simán élvezheti a 18%-os forint kamatot. Picit tekernek rajta és azt mondják, hogy a MO-i pénzügyi szolgáltatók minden náluk lévő devizaszámla után fizessenek 1% adót. Ez a külföldi intézményen keresztül befektetőket nem érinti, márpedig a külföldiek nem feltétlenül hozzák ide a pénzüket, hanem általában egy számukra hazainak számító szolgáltatót használnak. Vagy azt mondják, hogy csak a magyar adóalanyokra vonatkozik. Rengeteg lehetőség van.

 • jami
  Egyszerűen és összefoglalva: igen, drága ‘kint’ az élet, csak épp a fizetésbeli különbség sokkal több – és akkor még csak az alapszükségletek vannak kifizetve. Ami után itthon kb nem marad semmi.
  Amit én itthon észrevettem: gyorsan húzódik össze a kínálat. Karácsonyi ajándékokból idén semmit nem vettem boltban. Akartam pl. meleg pulcsikat – pocsék minőség drágán. Rendeltem. Fél év alatt oda jutottunk, h csak kaja-mosópor-drogériai cuccok miatt megyek boltba, minden egyéb rendelve.

  Válságra: ősz óta most volt pár nap, hogy kocsival vittem gyereket a reggeli csúcsban, mentem haza szintén csúcsban. SOKKAL kevesebb kocsi van. Simán indulhatok 7,40-kor, akkor is bent vagyok 8-kor úgy, hogy kirakom a gyereket a belvárosban. Normál esetben ez min +30 perc…

 • Gary

  Nem megkérdőjelezni akarom, amit mondasz, de ez felettébb fura. Alapesetben – főleg egy modern autónál – a motorfordulat és az autó (műszerfalon mutatott, nem GPS-sel mért) sebességének hányadosa állandó. Nincs valami hibája a hajtásláncnak? Konzisztensen csinálja ezt?
 • Gary

  Más körülmények?
  Hőmérséklet? Domborzat? Tetőcsomagtartó?
 • Barki
  Oszodei beszed van, volt vagy lesz, teljesen mindegy. Nem lesz/lenne akkora hatasa, hogy ez a nep felhaborodjon es elmossa jelenlegi kormanyt…
 • John Smith
  “És ezt a kíváncsiak rettegve de tétlenül szeretnék megtudni? ”

  Lényegében igen. Ismered a magyarokat, küldjön Isten egy prófétát, aki majd megmondja a tutit. Akkor övé a felelősség, lehet rá mutogatni. (Bár a többség azt is elvárná, hogy az ember intézze el helyettük.)
  Évek óta hajtom mindenkinek, hogy ennek nem lesz jó vége. Legjobb esetben annyit kaptam, hogy majd meglátjuk, egyelőre várunk.
  Néha felcseszem magam rajtuk, de amúgy rendes emberek. Sajnos nem lesznek egyúttal okosak is. 🙁

 • Sipi
  “Hihetetlen hogy az itt kommentelő, magát értelmiséginek meg intelligensnek, sőt kicsit felsőbbrendűnek tartó emberek milyen stílusban beszélnek.”

  Ne röhögtess – mit vársz? Hosszú évek óta hallgatjuk, hogy rohadt lipsik, hazaárulók vagyunk, takarodjunk innen. Olyanok, akik két szót nem tudnak helyesen nem hogy leírni, de kimondani sem magyarul. Olyanok, akik semmi vagy minimális adót fizetnek. Olyanok, akik leszúrnának, savval leöntenének, csak mert merünk és tudunk gondolkodni és nem tetszik, amit látunk.
  Tudod, a tiszteletet ki kell érdemelni. A fideszesek mivel érdemelték ki? Azzal, hogy megint elővették a jól bejáratott nacionalista dumát, eladják konzervatív-keresztény-jobboldalinak (röhög a vakbelem, Jézus meg forog a sírjában…), és kiutáltak az országból? Elég ebből… Ha nem tetszik, viselkedj erkölcsös emberként, vállalj felelősséget, ne utálj, és utána beszélhetünk.

 • csizkek
  “Okés, bár én szándékosan a 100% autópályát hasonlítottam 130-as tempomatos sebesség mellett frissen tankolva itthon MOL, kint meg ahol éppen sikerült kúton tankolva.”

  offtopic, de ugyanez a tapasztalatom. Nemeto. – Mo., evek ota hasonlitgatom az oda vissza utakat. Ejszakai utak foleg, tetobox es anelkul, 3 kulonbozo autoval. Diesel jarganyok. Meg soha nem sikerult ugyanazt a fogyasztast elernem magyar Mol/Shell (az van kozel a magyar tartozkodas alatt) uzemanyagokkal mint odafele Nemet(Ausztriai diesellel. Mindig magasabb 0.5-1l-el is akar. Raadasul Nemeto. fele mindig kevesebb a cucc joval.
  Azt en se gondolom hogy parametereiben tul sok a kulonseg az uza-gok kozott, de valoszinuleg az adalekozas az mas lehet.

  Btw. az megvan, hogy az allam odavert egy extra kulonadot a Mol-nak? Igy fektess be Mo.-on:) Hopp egy 10% minusz, allamositas..

 • Grand
  csizkek,
  Szerintem van minosegi kulonbseg a MOL-os (orosz) es a nyugati (Brent) uzemanyag kozott, de azt is vegyuk szamitasba, hogy az uralkodo szeljaras nyugat-keleti iranyu.
 • Belavoltam
  “Btw. az megvan, hogy az allam odavert egy extra kulonadot a Mol-nak? Igy fektess be Mo.-on:)”

  Tegnap ota a MOL reszvenyek estek is jo 5,4%-ot 🙂 Bator ember, aki ma Magyarorszagon BUX reszvenyekben latja meg a tutit 🙂

 • attila
  4-5 éve rengeteget mentem Münchenbe, az OMV max motion diesel azt tudta fogyasztásban mint az Aral alap benzin, de tankoltam olcsó német kúton is már nem tudom mi a neve. Odafelé én kb. +200kg-val mentem. Fogyasztás csak a Max motion diesellel jött ki ugyanoda, magyar diesellel több volt mindig kb. 0,6-0,9 literrel/100km. Tankoltam bele shell prémiumot meg mol prémiumot is, fogysztásban nem segítettek sajnos…..Ebből látszik hogy ami valóban jó azt meg kell fizetni. Mondjuk gyanús hogy odafelé több az emelkedő, de sztem a lejtő is 🙂
 • attila
  Azért aki követi a szektavezér irányvonalát az szinte biztosan tudhatta hogy ha leveszik a sapkát az üzemanyag fejéről, akkor a plusz mol profitot el fogják vonni, a kérdés a százalék volt. Tegnap reggel 9kor bőven el lehetett még adni mindenkinek a molt aki akarta….Úgyhogy ebben nem értünk egyet !
  Én pontosan azért kereskedek bux részvényekkel mert ismerem az itteni viszonyokat, az meg ilyen szempontból elég kiszámítható…..
 • Családfõ

  Ne is törődj a beszólogatokkal, csak a szokásos, már egy ideje. Teljesen érthető, amit mondasz. Hiába jogos a kritika a szemellenzős M1 huszárok és NER hívők irányába, a stílusukkal semmivel sem jobbak azoknál. Akkor sem, ha próbálják megmagyarázni.

  Egyrészt mondjuk érthető a frusztrációjuk, mert a gondolkodó polgár csak néz ki a fejéből, hogy mik történhetnek meg ebben az országban. Gondolom, ez hozza ki a rosszabbik énjüket.

  Másrészt viszont ezt kultúráltabban is elő lehetne ezt adni – ahogy sokaknak sikerül is -, és eközben ugyanúgy igazuk lehetne, míg emberi mivoltukat is megtartanák. Mindenki saját döntése, hogy miként reagál másokra.