Önök kérték

Nem akartam írni róla, de annyian kértétek, hát írok egy keveset Matolcsy jegybankelnök beszédéről, ami lázban tartja most az országot.

Zárt körben ugyan, de olyan szinten kritizálta a kormány munkáját, amit még kevesen tettek meg előtte a Fideszhez tartozó politikusok közül: Magyarország válságközeli helyzetben van, az egyik legsérülékenyebb ország az egész világon, a termelékenységi szint az egyik legrosszabb egész Európában, hamarosan és tartósan itt lesz a legmagasabb az infláció, a második legsúlyosabb az ikerdeficit egész Európában, helytelen a kormány válságkezelése, az árstopok csak durván növelik az inflációt, a benzinár befagyasztása miatt egyedül Magyarországon tankolnak többet az emberek, mint egy éve, az infláció egyáltalán nem a háború miatt van ilyen magasan és így tovább.

Mennyire háborús ez az infláció?

Sokan öszödi beszédként kezdték el aposztrofálni Matolcsy beszédét. Mint ismert, Gyurcsány Ferenc szintén zárt körben ismerte el, hogy a kormány gazdaságpolitikája súlyosan elhibázott volt, csak a felvétel kijutott a zárt falak mögül. Ez volt a híres-hírhedt öszödi beszéd, ami nagyban hozzájárult az akkori kormány bukásához.

Egyrészt az a szörnyű, hogy meglepődünk azon, ha a jegybank elnöke kritizálja a kormány munkáját. Igazság szerint ez lenne a dolga, ha úgy látja szükségesnek. Ha a kormány jó irányba megy, akkor támogatja a kormányt a jegybank a pénzügyi politikájával. Ha azonban azt látja, hogy a kormány rossz irányba vezeti az ország gazdaságát, akkor a saját eszközeivel megpróbálja azt korrigálni a deviza védelme érdekében. Ezt jelentené, hogy szükség esetén a monetáris politika, vagyis a jegybank ellensúlyként viselkedik a fiskális politika, vagyis a kormánnyal szemben. Ezért (lenne) nagyon fontos a jegybank függetlensége a kormánytól.

Másrészt szerintem ez a beszéd sokkal inkább hatalmi harcról szól, mint bárminek a beismeréséről.

A kritizált intézkedések (ársapkák, stb.) Nagy Márton nevéhez köthetőek, aki két éve még a jegybank alelnöke volt, csak onnan kirúgták. Azóta a kormány mellett dolgozik, régebben tanácsadóként és most már miniszterként is. Nagyon úgy tűnik, a jegybank elnöke riválisként tekinthet rá.

Egy öszödi beszédhez önkritika kellett volna. Matolcsy György volt a gazdasági miniszter, amikor államosították a magánnyugdíj-pénztárak vagyonát, majd felélték azt. Az államháztartás a GDP 2%-a körüli összeget nyert évente azzal, hogy azt már nem kellett befizetnie a magánnyugdíj-pénztárakba. (Már sokkal többet nyert a költségvetés ez utóbbin, mint amennyi pénzt összesen elvettek egy összegben.)

Vagyis minden adott volt az államadósság nagymértékű csökkentéséhez, mégsem ez történt, hanem dinamikusan nőtt az államadósság azóta is, mivel minden egyes évben bőven mínuszos lett a költségvetés. Akkor is, amikor Matolcsy úr volt a gazdasági miniszter és azóta is minden egyes évben. Ha kellett (és legtöbbször kellett), akkor vasvillával hánytak ki ezermilliárd forintokat decemberenként az ablakon, csak hogy meglegyen a hiány.

Mennyibe fog kerülni az államadósság finanszírozása?

Szintén hatalmas hiba volt a prociklikus gazdaságpolitika, vagyis egy világszinten tapasztalható gazdasági boom közepette a kormány nem felkészült a hét szűk esztendőre, hanem pont fordítva, teljesen kiköltekezett, csak azért, hogy tövig nyomott gázpedállal roboghasson lefelé a lejtőn. Amikor eljött a hét szűk esztendő előszele (mert válság még mindig nincs, csak problémák vannak), akkor ott állt az ország meztelenül, minden pénzügyi védelem nélkül.

Válság van?

S ebben a jegybanknak is nagy szerepe volt, Matolcsy úr alatt szinte ész nélkül szórták a nulla százalékos hiteleket a nép és a vállalkozók közé. Hiába mondta mindenki, hogy nagyon sokba fog ez kerülni a jegybanknak és azon keresztül az adófizetőknek, ha egyszer magasabb lesz a kamatláb, mint 0,6%. Láss csodát, most a gazdaságba kiszórt pénzre 18%-ot ad a jegybank és már most is súlyos százmilliárdokban mérhető a vesztesége, amit a forint összeomlása miatti deviza-árfolyamnyereség sem tud kompenzálni.

A jegybank a forint gyengülésére játszott, legalábbis nem tett ellene semmit, akkor sem emelte a kamatokat, amikor a környező országokban már igen. Ezért is lett a legrosszabbul teljesítő devizák egyike a forint az elmúlt 5-6 évben.

Elmúlt tíz év és a számok

A devizatartalékok borzasztó alacsony szinten vannak és voltak, ez szintén hozzájárul a forint sebezhetőségéhez.

20% feletti inflációnál bejelenteni, hogy a jegybank nem fog többé kamatot emelni egyenlő volt a spekulánsok felkérésére, hogy támadják meg a forintot. Ez az elhibázott kijelentés miatt utólag pánikszerűen 18%-ra kellett emelni a jegybank betéti kamatát, hogy legalább 420 forint alatt maradjon az euró árfolyama.

A jegybank csúnyán elszúrta, hogy nem emelt egyszer nagyot az alapkamaton, hanem csak loholt az infláció után és 0,3 százalékpontos emelésekkel bohóckodott, aminek az lett a vége, hogy sokkal többet kellett emelnie, s közben a forint is sokkal gyengébb szinten rekedt, mint ha időben emelt volna kellően nagyot.

S lehetne még folytatni a sort.

Szóval nem, ez nem egy öszödi beszéd volt, nem az elmúlt 12 év teljesen elhibázott gazdaságpolitikájáról és a jegybank elmúlt tíz évben elkövetett hibáiról szólt, mindössze leginkább az elmúlt egy-két év kormányzati rossz döntéseinek egy részét kritizálta, leginkább azokat, amik a volt jegybanki alelnök nevéhez köthetőek. Az öszödi beszéd még hátravan, attól tartok, hogy még zárt ajtók mögött sem hangzott el soha hasonló beismerés.

Nos, remélem boldogok vagytok, leírtam a véleményem.

Update: Ma megjelent egy hasonló cikk a HVG-n is, azt is érdemes elolvasni, ha van 360-as hozzáférésed.

Share

242 hozzászólás

 • Zsófi
  Köszi, hogy leírtad!
 • Zsófi
  ha édesanyád Baranyában él esetleg, akkor tudok segíteni!
 • NemFideszBirka
  14:02

  Azért elég nagy közelítés az angol és magyar adóékre azt mondani, hogy majdnem ugyanaz. MO-n ez kb 45%, míg UK-ben évi 100k GBP income-ot feltételezve 33%. Ha picit reálisabb vagyok és 45k-t veszek alapul, akkor 24%-ra jön ki. uktaxcalculators.co.uk/#tax-calculation Számolgass picit.

 • John Smith

  youtube.com/watch?v=c0vt5YVXxG4

 • Családfõ

  Ez vicces. 🙂

  A két opciós konklúzió persze a film kedvéért van, mindig létezik további opció.

  “Az alapszabályokat, amit a szüleiktől kellett volna megtanulniuk… a másik ember tisztelete” Ez viszont mindenkire vonatkozik, ugye?

 • Ordas
  Ordas nagy hazugság, hogy az orosz invázió miatt vezették be a benzinár-stopot. Az a covid mizéria miatt történt. Emlékezzünk csak:
  – 2020-ban a bezáráskor kb megszűnt a kereslet (volt olajár negatív is). Hirtelen 300 Ft alatt lett a benzin 2020 évvége felé.
  – Ehhez igazodva a termelést is visszafogták
  – 2021 második felében kb helyreállt minden, hirtelen nőtt a kereslet, amit a termelés nem bírt lekövetni, elindultak az árak felfelé (kb. csipekkel is ez volt, lásd csiphiány)
  – Na ekkor lett bevezetve (21. nov.) a 480-as ár. 21 decemberében simán lehetett ársapka alatt is tankolni.
  – 22 feb-ban indult az invázió, az ár növekedése elindult…
 • expect
  @Családfő
  Sztem meg pont ebből az eltartott kisujjas finomkodásból volt elég, amiben eljátsszuk, hogy az ezekkel szembeni kulturáltságtól meg szépbeszédtől majd változik bennük vmi, mert hát ők is eredendően jóravaló emberek. Ki kell ábrándítsalak, nem azok.

  [szerkesztve]

  Ők vannak többen? Igen. Érdemelnek bármiféle tiszteletet? Nem, kizárólag megvetést, mert felszámolták a hazámat és a nemzetet. Pontosan annyi jóindulattal lehet irántuk viseltetni, mint a náci vezetők és azok kiszolgálói, meg a történelem többi negatív alakja és azok támogatói iránt.

 • Penge
  Meritokráciára valóban nincs igény, nagyon helyesen, hiszen nem működik, lásd bővebben: hu.wikipedia.org/wiki/Meritokr%C3%A1cia#B%C3%ADr%C3%A1latai

  Az összes többire pedig csak Ganxstát tudom idézni: “Ha gazdag lennél mindent másképp látnál halj meg, vááá, de csóró vagy *****’!”

  Én is gyakran eltűnődöm, mennyivel másabb lenne a személyiségem, ha egy normális családban növök fel egy budai környéken és normális oviba, iskolába, egyetemre járok… Valószínűleg nekem is a legnagyobb problémám a jogállamiság meg ilyesmik lennének.

  De addig is szintén a klasszikust idézve: “Ha Isten fizet többet, én őt választom, Ha a Sátán fizet többet, nekem ő a spanom.”

  És ebben semmilyen birkaság meg fanatizmus nincs (legalábbis részemről), behódolás meg pláne, csak realitás a saját szintemen.

 • Penge
  Az adóék csak a teljes állásban bejelentett, teljes fizetésük után adózó, 27%-os áfát megfizető és áthárító boltokból vásárló emberekre vonatkozik.

  A rafinált magyar még a BKV-n sem fizet. Ezekről valószínűleg van belső statisztikájuk az illetékeseknek, szóval jó lesz az az itthoni adóék a hivatalos felének is.

  Arról nem beszélve, hogy a morál is teljesen más. Itthon szabadon szidhatod Mészáros Lőrincet, Angliában próbáld meg ugyanezt a királyi családdal.

 • Gary

  De fájdalmasan ismerős amit mondasz.
  A 3. 2/3 óta mondom boldog-boldogtalannak, hogy vegyen keményvalutát és nyisson külföldön számlát. Egy kezemen meg tudom számolni, hányan tették meg.
  Ne tudd, hányszor hallottam a “mi van ha mégse úgy lesz” érvet. A 4. 2/3-ad utáni első sokk után meg “nem fogok 400-ért eurót venni” – nem volt meg bennük az az érzés, hogy ez lehet még sokkal rosszabb is.
 • Atheist

  Szerintem meg ellenzéki szavazónak lenni önmagában egyenlő egy erkölcsi magaslattal. Ahhoz képest, hogy mennyivel jobbak vagyunk a kormánypártiaknál, egészen kultúráltan bánunk velük (itt még csak igazi kommentháborúk se szabadultak el).

  Az egyik oldalon vannak azok, akik csak azt szeretnék, ha ez az ország egy normális hely lenne, és egy minimális szinten működne. (Sajnos alig van terület ahol ez most elmondható lenne.) A másik oldalon azok, akik ezt akadályozzák. Megvásároltság (CSOK, egykulcsos SZJA, dohánybolt, stb) vagy szimpla ostobaság, esetleg a kettő keveréke miatt. Mégis, milyen alapon egyenrangúak ők velünk? (Ok, ők is homo sapiensek, de ez önmagában kevés.)

 • Kiszamolo
  Penge, azért az megvan, hogy ha tönkreteszik az országod 30 évre, mind gazdaságilag, mind például az oktatáson keresztül, az elvándorlás által, akkor te a rosszabbat választottad és támogattad, pusztán csak rövidlátás miatt, igaz?
 • NGergő
  kösz, most én is átestem picit a ló túloldalára a tálibozással, jogos..
  ti egyébként maradtok az országban? ha igen, miért? ha nem, merre?
 • ezt nem akarom névvel
  köszönöm a felajánlást, de publikusan nem szeretném specifikálni, meg sajnos nem is Baranya.

  Még egyszer utánamegyek mit tehetek magamtól

  és te azt tapasztaltad hogy aki “megőrzi az emberi mivoltát” az jobban jár, jobb bánásmódban részesül mint aki nem? Ha így is úgy is ilyen putri aljas módon bánnak velünk, miért nem mindegy a stílus?

  Vagy te nem éled meg kultúrháborúsnak a helyzetet? Ha nem, miért nem?

 • M
  na ez a probléma. Hogy itthon úgy látják az emberek hogy a jogállamiság megbecsülésének előfeltétele az iskolázottság.

  A meritokrácia szerintem se működik, de a demokráciában kevesebb a kétségem, csak az a baj hogy nincs ott az emberek SZÍVÉBEN, legalább olyan fontossággal és súllyal mint a hazaszeretet és/vagy kinél hogyan de, a család.

  És akkor még a távlati gondolkodásról nem is beszéltem: semmit nem ér a fideszre szavazás ha tényleges, hosszútávú, évtizedes távlatokban mérhető hasznot nem hoz. Ezerszer elpofázták itt is hogy gazdasági konjunktúrában tapsolta el a kormány a pénzt.

  Oké, nem behódolás, fogadjuk el, de hogy nem ez az egészséges realitás, az is biztos. Ennyire túlélőmódban egyszerűen NEM LEHETSZ. NEM SZABAD, az a civilizáció halála.

  De annyiban köszönöm ezt a kommentet hogy rávilágít a (sajnos nem csak) magyar kórtünetre. Így állunk a demokráciához, ezért nincs

 • Csinolina
  “Arról nem beszélve, hogy a morál is teljesen más. Itthon szabadon szidhatod Mészáros Lőrincet, Angliában próbáld meg ugyanezt a királyi családdal.”

  Ez komoly volt?:D:D primitívségi bizonyítvány level 100.. szerinted Mészáros, aki itthon kb analfabétaként lett a leggazdagabb magyar, az angol királyi családdal van egy szinten?:D mondjuk ha így haladunk, valóban Lölő nem lehet összehasonlítani a vagyont, mert Lölőnek lesz több pénze.. olyan ócska tolvaj, hogy még az előadásán is lusta volt fejleszteni szimplán igényesség alapon.. Bátorak legyetek meg hasonló megnyilvánulásai pont azon a szinten vannak, amiknél már a 10 éves gyerekre is rászólnak a szülők, hogy ezt így nem mondjuk…

 • Csizkek
  “ behódolás meg pláne, csak realitás a saját szintemen.“
  Realitas a turot. Igeretet kapsz, nem tobblet „juttatast“. 1 kg krumpliert es almokert csereled be az „aranygyurud“..
  Csak kene szamolni, meg erteni par osszefuggest.
 • Ági
  “Itthon szabadon szidhatod Mészáros Lőrincet, Angliában próbáld meg ugyanezt a királyi családdal.”

  Ez a legabszurdabb mondat, amit életemben olvastam.

 • NemFideszBirka
  3:57

  Remélem, hogy akkor is ezt fogod mondani, amikor a gyerekednek kell elmagyaráznod azt, hogy nem lehet az, ami szeretne, mert nincs biológia vagy épp kémia tanár az iskolában, mert apának fontosabb volt az, hogy 10.000 ft-tal többet kapjon.

  Vagy remélem, hogy akkor is ezt fogod mondani, amikor a szülészeti osztályok bezárása miatt egy nem várt komplikáció esetén a feleséged nem kap időben ellátást és elvesztitek a gyereketeket. Vagy épp egész életére kihatással lévő károsodást szenved. Remélem akkor is büszkén gondolsz majd vissza a mostani döntéseidre és azt fogod mondani, hogy igen, neked megérte az a pár tízezer forint.

  Vagy akár akkor, amikor a szüleid nem fognak időben ellátáshoz jutni az egészségügy leépülése miatt. Remélem, hogy akkor is azt fogod mondani, hogy az a pár tízezer forint megérte azt, hogy évekkel korábban elveszítsd őket.

 • @NemFideszBirka
  4:43

  Na látod, ezért rohad az ország. Én szóvá teszem, hogy mekkora az adóék mondjuk Angliához képest és mégis, milyen leromlott az állam, te pedig elintézed annyival a problémát, hogy feketézni kell, lopni, csalni meg hazudni. Csak úgy tájékoztatásul: a MO-i 45%-ban az áfa még benne sincs, ez csak a bruttó béredből elvont adókat és a munkáltatónak utánad fizetendő adóit tartalmazza. Ha az áfát is figyelembe veszem, akkor ez kb 55-56%-ra nő. És ugye van még minden egyéb, pl jövedéki adó, népegészségügyi termékadó, meg más finomságok.

  Mások itt finomkodnak, hogy “jajj, tisztelni kell mindenkit”, de szerintem te egyszerűen csak sz@rember vagy. Ha véletlenül nem értesz egyet a kijelentésemmel, akkor kérlek válaszold meg azt a kérdést, hogy minek is kellene nevezni azt, aki adócsalásra, lopásra és csalásra buzdít. Mert te azt tetted.

 • John Smith
  “Az alapszabályokat, amit a szüleiktől kellett volna megtanulniuk… a másik ember tisztelete” Ez viszont mindenkire vonatkozik, ugye?

  Ha arra gondolsz, hogy ordítozással/sértegetéssel senkit nem lehet meggyőzni, egyetértek. Egy lehetőséget mindenkinek adok, de aki az ész érvekre nem hallgat, az eljátszotta az esélyét. Innen kezdve tiszteletet/empátiát tőlem ne várjon.

 • Családfõ

  Igen, mi maradtunk. Egyszerűen szeretem, szeretjük az országunkat, a családunkat, a barátainkat. Időt akarunk tölteni velük személyesen. A nagyszülőket és a gyerekeinket sem akartuk/akarjuk elvágni egymástól. Hihetetlenül szeretik egymást, időt tölteni egymással oda-vissza. (Mi Budapesten élünk, mindkét nagyszülő vidéken.)

  Pedig mindketten dolgoztunk külföldön. Én több országban is – nem mosogatóként 🙂 -, közel 3 évet összesen és nagyon jól éreztem magam mindenhol. Szívesen látogatok vissza vagy éppen új helyekre. Utóbbit inkább céges keretek között, a családdal elsősorban az országot  és a szomszédainkat fedezzük fel. 

  Az biztos segít, hogy mindketten nemzetközi munkakörnyezetben mozgunk. Rengeteg kollégám, barátom van a világ minden tájáról. Azt is tudom első kézből, hogy nem magyar sajátosság az, ami itthon folyik. (Lásd pl. írtam az argentín cikk alá is.) folyt.

 • Családfõ

  folyt.

  Jóval több rálátásom van erre, mint az átlagembernek. Minden országnak megvan a maga keresztje, még ha mindnek más is. Vannak persze (jelenleg) szerencsésebbek. Rengeteg értelmes embert ismerek mind a fővárosban, mind vidéken. Ahogy kevésbé értelmeseket is, bár olyan körökben direktben ritkán mozgunk.

  Természetesen látom a letaglózó példákat és a – mondjuk ki – sötétséget, igénytelenséget és ostobaságot. Ahogy a demagóg ország vezetési stílust is. Ezen a magam módján igyekszem változtatni, és azt vallom, hogy ha mindenki megteszi, amit ő tud, azzal lehet csak előrébb jutni. Semmi nem tart örökké.

  folyt

 • Családfõ

  folyt
  Elvárom magamtól az intelligens viselkedést akkor is, amikor esetleg nem ezt kapom vissza. Úgy is lehet asszertívnek és érdekérvényesítőnek lennünk, hogy nem alacsonyodunk egy szint alá. Ez működne bárkinek, csak akarni kell(ene). Melósabb persze, mint bezárkózni a nekem-van-igazam-és-mindenki-más buborékba. (Ezt nem neked célzom, hanem általánosságban.) A másik becsmérlése és gyűlölete még soha nem oldott meg semmit.


  Ennyire nem érdemes fekete-fehérben látni a világot, és homogenizálni heterogén csoportokat. Szerintem.


  Pont a “háborús” és a vélt ellenség ellen mindegy a stílus hozzáállással van bajom. Sosem votl hátrányom abból, hogy nem adtam alább a magammal szembeni elvárásaimat – sőt, épp a hangnem miatt néha elértem valamit. Nincsenek hozzászokva sokan – sajnos -, hogy normális hangnemmel szembesülnek, és ez jót hozha ki belőlük.

 • Családfõ

  Látod, nem áll egymástól messze a véleményünk. Annyiban igen, hogy részemről akkor is megmarad az alapvető tisztelet és kultúrált hangnem, ha valaki eljátszotta az esélyét. Ettől nekem nem lesz rosszabb, ellenben megadom az esélyét a változásra, nem kényszerítem defenzív, “visszalövök” üzemmódba. Legfeljebb nem változik. Vesztenivaló nincs, de pozitív eredmény még kisülhet belőle egyszer.

 • mostmérgesvagyok
  Néha annyira értelmes a kommunikáció, hogy könnybe lábad a szemem. ( nem vicc) De ez csak levezetés, nekem olvasóként is. Mélyen megértek mindenkit, aki visít elkeseredésében, amikor a hazánk állapotát tárgyalja. De miért nem merült még fel, hogy ennyi értelmes ember tegyen is valami láthatót?
 • Roller
  Lehet a kormányt szidni, van miért, de azokat a szavazókat ekézni, akik bíztak bennük, primitív hozzáállásra vall.
  A szemét szemért hozzáállás erőszakot szül, nézz keletre, hova vezet a mentális fejlettség, érettség hiánya.
  Az állatokra jellemző az erőszak, nekünk embereknek tisztelettel, érvekkel kellene véleményt nyilvánítani.
  Karácsonyhoz közeledve mindig elszomorít, hogy mennyi iskolázott, tehetős ember maradt a középkori gondolkodás szintjén.
 • Atheist

  Aki az elmúlt 12 év alatt nem vette észre magától, amit észre kellett volna vennie, szerinted fogékony az észérvekre? Alapvetően egyetértek veled, de szerintem ebben a történetben nem lehet nagyot tévedni ha megelőlegezed az ostobaság/gonoszság feltételezését.


  Számból vetted ki a szót.

 • Penge
  Ha a birkák miatt így sem-úgy sem tudom megcsinálni a saját szerencsémet az országomban a saját anyanyelvemen és még mindig ott tartunk, hogy Orbán helyett Gyurcsány a másik reális alternatíva, akkor részemről minden mindegy. Globálisan diverzifikálom a portfóliómat és egyaránt bebiztosítom magam keleti és nyugati győzelem esetére is.

  Szélmalomharcra minek pazaroljak energiát? Ha a hozzánk legközelebbi 5-10 embert nem tudjuk meggyőzni a vélt vagy valós igazunkról, akkor felesleges csodára várni, hogy majd valami külső politikai erő szuperhősként rendet tesz a fejekben, mert a legjószándékúbb ember is megelégeli a hülyéket és vagy a Jézusi úton kenyérrel dobálózik, amíg bele nem döglik, de sokkal valószínűbb, hogy felébred benne a marchiavelliánus logika és az Orwelli úton halad tovább. Kormányváltás után Óceánia lesz az ellenség a bal lesz az új jobb és ennyi.

 • Penge
  Nem az iskolázottság, hanem az alapvető jólét, átlagnál magasabb társadalmi státusz, személyes Marlow-piramis aljának betonstabilitása.

  Egészen Dawkinsig elemezhetjük, hogy a nyilvánvalóan előnyösebb kooperáció helyett miért az evolúciósan stabil stratégiák nyernek újra és újra (hint: bizalom garanciája).

  A problémám pedig továbbra is az, hogy 12 éve az egyetlen értelmes alternatíva a Megoldás Mozgalom volt, aminek adtam volna egy esélyt. A Kutyapárt is megrészegült a sikertől és a kezdetben becsülendő, konstruktív programjaik mellé csempészik be a masszív politikai propagandát és értékítélet-formálást.

  @agi Mindkettő az érdemtelen, hovaszületéses arisztokráciát, urizálást, rongyrázást testesíti meg. Kb. részletkérdés, hogy az de facto diktátor gyerekkori spanja vagy vérvonal meg hagyomány.

 • Penge
  Libertariánus vagyok, önmagammal szemben is az a mottóm, hogy hulljon a férgese. Ha életképtelennek bizonyulok, akkor így jártam. Gettóban nőttem fel, ott ha magam nem tudtam megoldani a problémáimat, késő bánat lett volna bármilyen állami szervre hagyatkozni. Az állam csak elvesz és visszaoszt de a haszonélvezői sem járnak jól, csak a szopóágon lévőkhöz képest, de ahhoz képest nem, ha felelősséggel gondolkodnának.

  Azt pedig mindig egy beteg dolognak tartottam, hogy a gyengét erősítjük az erős kárára. A szolidaritásnak ott kell megmutatkozni, hogy akinek van elég az szétosztja a felesleget. Ami a természetben jól működik, de a korlátlanul felhalmozható, örökölhető, átruházható vagyonok mellett nem. Ezért káros a szolidaritást kiszervezni. Annak belülről kell jönni. Az pedig csak a szívünkhöz közelállóakkal szemben van. Mármint ami autentikus, nem csak PR fogás.

 • Gary

  Ok, ez szép és jó, de mit?
  Nem támogatom a saját elnyomásom (a lehetőségek függvényében nem viszek pénzt bizonyos körök vállalkozásaihoz) és támogatom a független sajtót. Mit lehet ezen túl tenni? Őszintén érdekel.
  Ha bekötött szemmel kell éles kézigránátokkal zsonglőrködni miközben visszafele éneklem az orosz himnuszt, megteszem, ha ezen múlik bármi.
 • John Smith

  Az a baj, hogy ők vannak offenzívában és mi védekezünk (mindenki a maga módján). Nem olyan látványos a pusztítás, mint Ukrajnában, de sokkal maradandóbb.

  Ne haragudj érte, de számomra a “F@szom az egészbe, úgyse fog menni!” túl magyaros hozzáállás. 🙂 Megpróbálom, aztán vagy-vagy. Csodát nem várok, a tapasztalatok téged igazolnak, de ha nem csinálok semmit, akkor biztosan nem lesz semmi.

 • Ági
  Ne felejtsd el, hogy itt már sok-sok év frusztrációja gyülemlik fel. A szavak teljesen elvesztették jelentésüket, abszurd és toxikus az egész közeg (online, facebookon ez a hatás megsokszorozódik). Simán eldurran az ember agya. Ráadásul van egy elég nagy választói csoport, akinek ez a kormány nemhogy nem kínál(t) semmit, de nem is vesz róla tudomást. Még egy gesztusra sem telik. Ellenben a szívásban mindannyian osztozunk. Ezen kell nagyvonalúan túllépni, miközben le vagy hordva hazaárulónak, ha katás voltál, akkor adócsalónak meg mittudomén minek, stb. Ez egy lefelé tartó spirál.
 • Castiel
  Hello!

  Értékes cikk, köszönjük.

  Egy apró dologra szeretnék reagálni.

  “Nos, remélem boldogok vagytok, leírtam a véleményem.”

  Bocs, de ha nem akarod, akkor ne írd le.
  Jaj nincs kedvem leírni, najó de annyisn kértétek, ezért leírom kénytelen kelletlen, és utána egy “nesztek”?
  Ez számomra kifejezetten bántó.

  Mi ebben a bántó? Nem szívesen írok olyan GAZDASÁGI kérdésekről, amit néhányan politikainak gondolnak, mert még sokan ott tartanak, hogy ne beszéljünk róla, akkor nincs is probléma.

  Nagyon sok ember nem érti, hogy a legtöbb politikai döntés egyben gazdasági is, sőt őt kifejezetten érintő gazdasági kérdés is, és sajnos már nem is tudunk normálisan beszélni ezekről a döntésekről a tizenéve ásott lövészárkok és a társadalom sikeres megosztása miatt.

  Ha valaki nem ért egyet az én politikusommal vagy fordítva, egyetért azzal, akit én nem szeretek, az ellenség, hazaáruló,”lipsi” és így tovább.

  Tehát ezért nem írok róla szívesen.

  De e-mail jött róla, hogy mi a véleményem és sok hozzászólás is.

  Ilyenkor egyszerűbb írni róla.

  Nem tudom, ez neked miért bántó, de ne legyen az, nincs benne semmi személyes(kedő).

 • jami
  Ne kapkodd el a kijelentésed, lefelé mindig van út.
  Olyan mértékben abszurd, ami megy az összes szinten és fokozatosan gyorsul, amit én pl. már nem tudok eléggé kompenzálni. 2 év még online volt mindenhol a vizsgáztatás, most 16 fokos termekben _csak_ jelenléti. Jogszabály miatt megszüntették ált sulikban ugyanazon osztálynak 2 idegen nyelv tanítását, szakgimnáziumokban szintén csak 1 idegen nyelvet lehet tanítani, és most elértünk oda, hogy az egyetemen a nyelvvizsga nem lesz bemeneti ÉS kimeneti követelmény sem.
  Tegnap ültem egy megbeszélésen, egy idő után már csak Eszterházy Termelési-regény-e ment a fejemben. Illúzió azt gondolni, hogy családi-baráti körben sokáig túlélhető a hülyeség. Nem, ára van.
 • NGergő
  köszi a választ

  nagyon hasonlóan élünk mi is, itt még nincsenek gyerekek, ezért jöttünk ki, hogy ne is oda szülessenek abba a masszív gyűlöletbe, illetve sötétségbe ami jelenleg (meg jó ideje) az ország
  a barátok kegyetlenül hiányoznak, és nagyon szomorú, hogy a barátok közelsége, illetve a normálisan működő ország / kedves normális emberek, társadalom között kell dönteni, a kettő együtt nincsen…
  dehát látod, látjuk, még egy értelmes közegben is úgy kell vadászni azokat az embereket, akik nem gyűlölködnek, meg állnak bele mindenkibe, tragikus, én már nem bírtam, hiába éltem burokban

  “és azt vallom, hogy ha mindenki megteszi, amit ő tud, azzal lehet csak előrébb jutni.”
  szerintem ez a gondolat elég sok magyar emberből kihalt az elmúlt időszakokban, belőlem tutira… 🙁

 • John Smith

  “és azt vallom, hogy ha mindenki megteszi, amit ő tud, azzal lehet csak előrébb jutni.”
  szerintem ez a gondolat elég sok magyar emberből kihalt az elmúlt időszakokban, belőlem tutira…

  Miért, megtetted, amit tudtál/kellett, nem? Előbbre jutottál, felül emelkedtél a saját kényelmeden. A teljes izoláció képtelenség. Új barátokat bárhol szerezhetsz, de életed csak egy van.

 • Csinolina

  “Mindkettő az érdemtelen, hovaszületéses arisztokráciát, urizálást, rongyrázást testesíti meg. Kb. részletkérdés, hogy az de facto diktátor gyerekkori spanja vagy vérvonal meg hagyomány”

  A briteknél valóban csak hagyomány, viszont a család érdemlegesebb része elég komoly diplomáciai előírásokat tart be. Megnyilvánulásra képesek, eközben Lőrincünk ugyanakkora paraszt maradt, mint volt, csak felvesz egy két Gucci ruhát a töltött galamb testére.. bocsi a durva hasonlatért, de ennyi pénzzel hogy tud valaki még mindig ilyen ortóan kinézni? Andi még valamennyire próbálja felhozni, na nem értelmi szinten, de a korábbi felesége mellett ahogy kinézett, vidéken a kisfalvakban különbül néz ki egy két nyugdíjas..

 • gab
  “Itthon szabadon szidhatod Mészáros Lőrincet, Angliában próbáld meg ugyanezt a királyi családdal.”

  Ez nálam is leverte az ékszíjat. 😮

  De ha már belemegyünk ilyen szintű ostobaságokba, a királyi család felmenői legalább a világot rabolták ki, Anglia mai jólétét megalapozva, így angol alattvalói részről megérdemlik a tiszteletet, viszont Mészáros & társai a magyar népet rabolják ki, megalapozva saját jólétüket, nem külföldről hozzák be a forrásokat, így ez az összehasonlítás nem állja meg a helyét.

 • Belavoltam
  “12 éve az egyetlen értelmes alternatíva a Megoldás Mozgalom volt”

  LOL, te mit szivsz? Minden normalis ember tisztaban volt vele, hogy gattyan csak azert jott vissza a valasztasok idejere Luxemburgbol, hogy erodalja az ellenzeki osszefogast, mert kapott egy lofejet az agyaba. Eleg volt ranezni a jeloltjeik listajara, hogy nem a gyozelemre hajtottak. Egy valovilag szereplo, meg a zzlabor kivenhedt enekese, mint kepviselojeloltek, akiket aprohirdetesben keresett? Szanalom. A “programjuk” meg netto irrealis ostobasag volt. De megcsinalta, amit o1g kiosztott ra, cserebe, feltetelezem, a ceghalojat nem fogja szogatni a nav. Mert a biznisz az biznisz.

 • Belavoltam
  “Nos, remélem boldogok vagytok, leírtam a véleményem.” “Bocs, de ha nem akarod, akkor ne írd le.”

  Az en boldogsagom ugyan nem ezen mulik, de kifejezetten jol tette, hogy leirta. Ujat nem mondott vele, de mindig jo egy osszefoglalo arrol, mi mindent baltazott el az elmult12ev politikai haszont maximalizalo, de amugy rovidlato es dilettans amokfutasa. A 3 millio fideszjobbagyon segiteni nem fog, de a tobbieknek hasznos iras.

  Az meg a fidesztalibok es -trollok szegyene, hogy minden kritikara idebofogik az egyugyu propagandat.

 • QTT

  “Lehet a kormányt szidni, van miért, de azokat a szavazókat ekézni, akik bíztak bennük, primitív hozzáállásra vall.”

  Senki nem azokat a szavazókat ekézi, akik értelmes (vagy legalább annak tűnő), a saját szemszögéből logikus érvekkel alá tudják támasztani a dolgokat.
  Azokat ekézzük, akik egybitesek (iskolai végzettségtől függetlenül) és az egyetlen reakciójuk “a mocskos lipsi, mocskos prüsszel, mér a másik jobb vót?” és társai szintű érvelések a vitakultúrában.

  Mikor bejön a munkatársam és vinnyog, hogy ő fél, mert az iskolákban óriási a gender propaganda és jobb is, hogy erkölcstan van, a nyelvoktatás nem baj, ha csökken. Amúgy meg az ukránok hülyék és az EU szemét és ott fagyoskodhatnak.
  Amikor meg megkérded, hogy a kinti rokonai hogyhogy nem panaszkodnak és miért nem számol be más szülő nemváltó ovisokról, akkor a válasz: SZEMFÉNYVESZTÉS!
  Ilyenekkel ugyan mit tudsz vitázni?

 • Utilsman
  Nekem az elmondottak alapján a beszéd egyik legigazabb mondása a mezőgazdasággal kapcsolatos volt: jó minőségű, de nagy költséggel működik, alacsony hatékonyságú, versenyképtelen és az ország nagyrészt importra szorul (BP nagyrészt ezt eszi, mert a jobb minőségű gabona, termények külföldre mennek). Mindez nyomja az inflációt felfelé. Szabolcsiként azt kell mondjam: igaza van. Nincs pazarlás, úgy termesztünk ahogy régen, de az elmúlt pár év száraz időjárása megmutatta, ennek vége, át kell állnia más kultúrnövényekre, amik bírják a szárazságot és több öntözési rendszert kell kiépíteni. Illetve jó lenne ha a jó minőségű földek egy részét visszavenné az állam a nagy Agro-tech cégektől, mert kizsigerelik a földet a tömeges term.-el, az állami földalapú támogatás még az EU-st felveszik és ennyi. Ebben az EU-t is hibáztatom, tudok róla pl. Romániában ugyanez megy. Ebből élelmiszer válság lesz
 • NGergő
  szerintem nem létezik olyan, hogy megtettem mindent, mindig lehet(ne) többet tenni
  az egy dolog hogy én jutok egyről a kettőre, de közben senki másra nem gondolok, se a saját barátokra, családra, se másokra
  én most így elvagyok, de azért valahol ez szomorú is, mert ha én így döntök, így dönt másik 100ezer is, és 100ezer ember meg már igenis tudhatna változtatni jelentősen
  na, nem fogunk…
 • jami
  De, változtattok, csak ott adják be az energiátokat a közösbe – ahol mások is. És ez nem sima szorzat lesz végül, hanem szinergia.
  Volt pár munkatársam az eddigi pályafutásom alatt, akikkel kiválóan együtt, de még inkább, össze tudtunk dolgozni. Nem kompromisszumok voltak, hanem a végén már senkinek fogalma nem volt arról, pontosan ki mennyit “tett bele”, az egyéni ötleteink pedig az egymásétól formálódtak. Társadalmi szinten is ezért jó a sokféleség – az alap a másik tisztelete, a közös szabályok elfogadása és betartása stb. Nálunk most onnan indulunk, h nincsenek közös szabályok. Nulla egyeztetés nélkül fél nap alatt megszületnek jogszabályok, olyan is a formájuk és a tartalmuk és és pont nem is lehet szívből egyetérteni.
  Egy olyan országban nő pl. folyamatosan az egyházak által üzemeltetett intézmények száma – ahol még így csökken a vallásosaké és régen volt sima többség..
 • John Smith
  Azt írtam, azt tetted, amit KELLETT. A saját életedért te vagy a felelős. A családod/barátaid/mindenki más felnőtt emberek, nekik kell meghozni a saját döntéseiket. Mégis, hogyan lehetne itt változtatni, ha a társadalom egy jó része nem akarja?

  Tessék, olvasd el:

  hasznaldfel.hu/onjelolt-martirok-tarsadalma/

 • Zabalint

  Szerintem ez nem úgy működik, hogy ha egy politikai csoport dehumanizál mindenkit, aki nincs vele, hazaárulónak, magyarellenesnek, libsinek, stb., stb. nevezi őket, akkor akiket dehumanizál, és igen, jen időben írom, mert ma is egy teszik, annak visszafogott, úrii stílusban kellene tűrnie. Amíg még megbánás sincs, nem hogy bocsánatkérés amiatt, amit a magyarok nem velük tartó részével szemben tesznek, sőt, hangsúlyozom, a jelenben művelik, addig semmi alapja ninca a velük szemben tanusítandó empátiának. Február 24 óta meg végképp nincs mióta nyíltan tapsolnak a háborús aggressziónak.
 • M
  elfogadom a véleményed, így ebben a stílusban mindenképpen, nem is tudok (sőt nem is szeretnék) belekötni, de azt nagyon fontosnak látom kommentálni, hogy minden lehetőség, még az egyébként valóban megrészegült MKKP közül a legendásan felszínes, ordítóan scammy Megoldás Mozgalomra szavazni, nos az…

  …az nagyon súlyos.

  Ennél bármilyen protestszavazat előremutatóbb lett volna, tényleg, széljobbtól szélbalig akármi, csak igazi párt lenne.

 • NGergő
  köszi a cikket (plusz tovább vitt egy másik cikkre a blogon, ez is tök tanulságos: hasznaldfel.hu/tanult-tehetetlenseg/)
  “A Himnuszunk egy gyönyörű szavakkal megkomponált panaszáradat.” 🙂 és milyen büszkén szavaljuk vigyázban állva

  “Mégis, hogyan lehetne itt változtatni, ha a társadalom egy jó része nem akarja?”
  igen erre jutottam én is, és itt bele lehet lovallni magam egy jó kis spirálba, hogy “oké, de akkor az én feladatom mutatni neki, hogy mi van, ha akar változtatni, csak ezt se látja?”, vagy el is engedhetem, mondván senkit nem lehet megmenteni – eddig az előbbit, most utóbbit választottam, egyelőre így boldogabb vagyok

  jah, mondasz valamit 🙂 mindig elcsodálkozok, ha valami normálisan működik körülöttem itt külföldiában, miközben van az a szemszög, hogy ez lenne az alap, nem az amit megszoktam magyarországon.. eh, szomorú ez, nem így kéne lennie