Rezsikérdés: meglévő ingatlan társasházzá alakítása

Többen szerettek volna cikket a társasházzá válásról, ami a megemelkedett rezsi miatt lehet alternatíva azoknak, ahol több család lakik együtt egy házban, de különálló lakásokban, jellemzően egy család több generációja.

Mivel a rezsitörvényt sikerült fél óra alatt megírni a stratégiai kétségbeesett kapkodás jegyében, semmire nem gondoltak, a több együttlakó család rezsielszámolására sem. Ezért ha nálad is ez áll fenn, érdemes lehet elgondolkodni a társasházzá váláson. (Gondolva persze arra is, hogy lehet, két hónap múlva az egészet okafogyottá teszik egy újabb hasonlóan átgondolt rendelettel.)

A dolog nem annyira egyszerű, de nem is annyira komplikált, kell hozzá ügyvéd és egy földmérő, ha egyébként az ingatlan kialakítása alkalmas arra, hogy két (vagy több) külön lakás legyen kijelölve benne.

Erika volt olyan jó és írt egy rövid összefoglalót a témában. Következzen az ő levele.

Olvasom a bejegyzéseidet, pár éve találkoztunk is személyes tanácsadás alkalmával. A múlt héten volt egy bejegyzésed (Kata nyugdíj, tűzifa és lakásbérlés), azóta tervezem megírni, hogy szerintem mi a megoldás, de megvártam a rezsi-rendeletek kihirdetését, amelyek ezt a kérdést végül le is egyszerűsítették. A rezsi drasztikus növekedésének lehetősége miatt ez a megoldás másokat is érdekelhet, különösen több-generációs házakban élőket.

Ügyvéd vagyok, az alábbiak egy jogi elemzést tartalmaznak arról, hogy a társasházzá válás akár szélesebb rétegeket érinthet, mint azt elsőre gondolnánk. Örülnék, ha megosztanád a honlapodon, de természetesen rád bízom.

Apósodék, (vagy akárki más hasonló helyzetben) ha ki akarják adni a felső szintet és ezáltal gyakorlatilag két különálló lakás működne az ingatlanon, akkor társasházzá alakíthatják az ingatlant. Ha ki szerették volna adni a felső szintet, akkor gondolom, hogy a gyakorlatban már amúgy is két különálló lakásként funkcionáló egységgel rendelkeznek, ha jogilag ezek nem is minősülnek külön lakásnak (nem rendelkeznek külön helyrajzi számmal).

A rezsi kormányrendelet – a gázra vonatkozó – tartalmaz egy társasházakra (és lakásszövetkezetekre) vonatkozó kedvezményt. E szerint társasházakban a kedvezményesen vételezhető gázmennyiséget a lakóépületben műszakilag megosztott, önálló lakások számának szorzata alapján kell meghatározni. Tehát ha egy családi házat műszakilag két önálló lakásra osztunk és társasházzá alakítunk, akkor kétszer annyi kedvezményes árszabású gázra leszünk jogosultak.

Társasházat fennálló épületre is lehet alapítani, tehát egy meglévő családi ház is azzá alakítható, de fontos, hogy műszakilag megosztott, legalább kettő önálló lakásként funkcionáló egység legyen az alapítandó társasházban. (A teljesség kedvéért: a társasházakról szóló törvény szerint társasházat fennálló vagy felépítendő épületre lehet alapítani, ha abban legalább két, külön tulajdonként bejegyezhető lakás, illetőleg nem lakás céljára szolgáló helyiség van vagy alakítható ki. Minket viszont a rezsi rendeletek miatt kizárólag a „legalább két lakás” rész érdekel, mert csak lakások után jár a kedvezmény, nem lakás céljára szolgáló helyiség után nem.)

A szűk ismeretségi körben is több olyan család van, ahol a felnőtt gyerek a saját családjával (vagy akár önállóan) egy családi ház második szintjén vagy a tetőtérben, műszakilag külön kialakított lakásban él, de annak idején költség-optimalizálás miatt nem alakítottak ki külön mérési pontot, hanem azóta is családilag elszámoltak, osztották a rezsi díjat. Külön almérők sincsenek felszereltetve a legtöbb ismerősnél. Erre az esetre a legegyszerűbb megoldás, ha társasházzá alakulnak és élnek a kormányrendelet által előírt kedvezménnyel. Az, hogy hogyan osztják meg a rezsit már egyéni megállapodás tárgya, a lényeg, hogy növekszik a kedvezményes mennyiség.

Természetesen külön mérőket is fel lehet szerelni, ami mondjuk egy bérbeadó-bérlő közötti viszonyban segít elkerülni a vitákat. Ez az összeg két generáció együttélése esetén meg is spórolható, de ezt mindenki maga eldöntheti, hogy mi ad számára biztonságot a viták elkerülése érdekében. Az, hogy ezek a mérők hivatalos almérők vagy a ház „okosságának” függvényében bármilyen más fogyasztást mutató, a felhasználó számára információt szolgáltató mérőegységek, jelen esetben mindegy. A lényeg, hogy ha kell, meg tudják osztani a rezsit.

Társasház alapítása maga is költségekkel jár, de az elszálló rezsi számlák esetében mindenki fel tudja mérni, hogy megéri-e. Ügyvédet és földmérő mérnököt kell megbízni, mert társasház ingatlan-nyilvántartásba való bejegyzéséhez ügyvéd által ellenjegyzett alapító okirat és az ingatlanügyi hatóság által nyilvántartásba vett alaprajz szükséges, amelyet földmérő mérnök tud elkészíteni. Az ingatlan-nyilvántartási díj annyiszor 6600 Ft ahány újonnan létrejövő lakást jegyzünk be. Mivel itt a pénztárcánk nagyon is megérzi, hogy az idő pénz, én mindenképpen javasolnám a soron kívüli eljárás kérését. Ennek a díja 10.000 Ft/érintett lakás.

Fontos még tudni, hogy társasházat akkor is lehet alapítani, ha csak egy tulajdonos van, ebben az esetben ő, mint egyszemélyi alapító alapítja a társasházat. Kérdések merülhetnek fel a tulajdonostársak egymás közötti viszonyára vonatkozóan és magára az ingatlanra vonatkozóan is, ezekről egy ügyvéd tud tájékoztatást nyújtani és a felmerülő kérdések közül sokat az alapító okiratban rendezni, mint pl. egymásnak elővásárlási jog biztosítása, közös tulajdonba kerülő épületrészek, helyiségek listája (ilyen mindenképpen kell, mert törvényi definíció szerint társasház a külön tulajdonba kerülő lakásokból és a közös tulajdonba kerülő egyéb elemekből áll pl. folyosó vagy a földrészlet, ahol az ingatlan áll). De minden helyzet más, ezért az alapító okiratok is különbözőek. Érdemes ezt családon belül mérlegelni és a felmerülő kérdéseket ügyvéddel egyeztetni.

Költségoptimalizálás címszó alatt a fentieken túl létezik és sokakat érinthet még a nagycsaládos földgáz árkedvezmény, amelyről elég keveset hallani.  Az a kérdés, hogy ez mennyire igazságos szociális támogatás, meghaladja ennek az írásnak a kereteit.  Ezt a kormányhivatalokban lehet igényelni. Az alacsony rezsidíjak miatt eddig ez nem volt túl gyakran igénybe vett szociális támogatás, de gondolom, hogy idővel ugrásszerűen fog nőni a jelentkezők száma (habár nem látom, hogy lenne erre bármiféle figyelemfelhívó szándék). Ezt a lehetőséget is érdemes észben tartani.

Eddig a levél. Ha belevágsz, először kezdd azzal, hogy egyáltalán a lakóingatlan kialakítása megfelel-e annak, hogy többlakásossá lehessen nyilvánítani.

Share

70 hozzászólás

 • Stef
  Nem szerették volna, hogy egyszerű és bürokratikus köröktől mentes legyen:

  A többgenerációs családi házaknál (fogyasztói közösségeknél), ahol egy mérő méri a több külön lakás fogyasztását, lehet lakásszámot rögzíteni, és lakásonként figyelembe venni az éves 59 132 (1729 m3) kedvezményes mennyiséget?

  CSAK AKKOR, ha a többgenerációs családi ház társasháznak, lakásszövetkezetnek minősül.

  Az éves 59 132 MJ (1729 m3) kedvezményes mennyiség mérőnként (felhasználási helyenként) jár, így a lakások száma önmagában nem módosítja a kedvezményes mennyiséget. A lakásonkénti többletkedvezményre azonban a társasházak, lakásszövetkezetek a társasházi, lakásszövetkezeti közös fogyasztás tekintetében jogosultak.

  A lakásonkénti kedvezményes mennyiség elérésére akkor van mód, ha az egyes lakásokhoz önálló mérés épül ki.

  mvmnext.hu/lakossagirezsi/gyakorikerdesek-foldgaz

 • PvD

  2014. január 1-je óta kell földmérő által készített változási vázrajz a társasház alapításhoz/módosítához

 • jami
  Használati megosztás, tervrajz, földhivatal tulajdoni lap és külön mérőórákkal nem kell bohóckodni a társasházzal – mivel az órák majd külön néven lesznek.
  Nekem a családi házak társasházzá alakításánál pont a fentiek miatt több minden sántít, van egy olyan érzésem, hogy ez gumicsont, amivel majd elbajlódnak a népek, mert nem 2 hét megcsinálni, miközben a rezsi már ketyeg. Ráadásul sok helyen nem is külön szinten laknak és/vagy nincs külön konyha, max. fürdő, egy fűtésrendszer – azaz almérőket sem lehet mihez kapcsolni – na ők csak szimplán baromi sokat fognak fizetni. A 90+ éves nagynéném pl. a ház hátsó részében egy kis apartmanszerűségben lakik, egyszerűen beállítanak egy kályhát és mivel ráér, majd napközben tüzel azzal.
  Nagyon sok öreg egyszerűen meg fog fázni/ kihűl, ha kemény lesz a tél; hacsak nem hal már korábban éhen….
 • Nem egyszerű
  Megkérdeztem a mi ügyvédünket és mivel a házunkon lakáshitel van és CSOK két gyerekre, ezért először a bankot illetve az államkincstárt kell kérdezni, hogy a társasházzá nyilvánítás lehetséges-e ebben az esetben. Kétgenerációs ház, nincs külön mérőóra.
 • V
  mekkora hulyeseg hogy a hanyatlo nyugaton eroltetik a megujulokat meg az epuletszigetelest, nem tudjak a furfangos magyar titkot hogy csak tarsashazza kellene alakulniuk es ez megvedene oket a karvalytoke altal magasra srofolt piaci artol
 • Numida
  Egy telken, de két különálló ház egy gázórával: ez a szolgáltató szemszögéből egy felhasználási hely, punktum. A gázszolgáltatót nem érdekli, hogy az egy gázmérő mögött hány tényleges fogyasztó van. Tehát ilyen esetben vagy az ingatlant kell társasházzá alakítani, vagy második gázmérőt felszereltetni. Utóbbi több fáradság és költség, de hosszú távon is ez lenne a legtisztább rendezése a közös ingatlan fogyasztóinak gáz ellátására.
 • Andre

  Mi alapján határozza meg a gázszolgáltató hogy csak társasház vagy lakásszövetkezet lehet benne a támogatotti körben? A fogyasztói közösség ami szerepel a rendeletben az nem egyenlő a társasházzal, más kérdés hogy a rendeletben egy helyen szerepel, utána mindenhol társasház meg lakásszövetkezet van, mintha csak azok lehetnének fogyasztói közösségek, pedig nem;
  fogyasztói közösség: a közös gázmérővel rendelkező olyan lakóépületben vételezők összessége, ahol a műszakilag megosztott, önálló lakások száma meghaladja az épületben lévő önálló nem lakás céljára szolgáló helyiségek számát. Na, a többgenerációs családi házak is pont ilyenek.
  De majd biztos módosítják ezt a rendeletet is hogy megfeleljen ennek az átgondolatlan okádéknak amit idehánytak pár ezer család életét megkeserítve…

 • Marcsi114
  33 éve épitettük ki a központi fütést gázkazánnal a két lakásos családi házunkban. Szüleim laktak a másik lakásban, praktikus okokból ide is átvittük a központi csöveit. Igy a két lakást azóta is tökéletesen ellátja egy kazán. Szüleim meghaltak, most a másik lakásban a lányom lakik a családjával. Villanyóra külön van, a fütéshez egy gázóra van. Igy viszont lányomék nem tudják igénybe venni a kedvezményes gázmennyiséget, ami megkétszerezve fedezhetné a normál fogyasztást mindkét lakáson. A tulfogyasztás 7,5x-es áron nagyon brutális! Tényleg csak a társasházzá nyilvánitás a megoldás? Egyáltalán merre induljunk ez ügyben?
 • Nane
  Emberek, ez komoly? Penzt kolteni meg ingatlanokat atalakitani arra epitve, amit eppen mondott ez a kormany? Amikor egyik naprol a masikra valtoztatjak a szabalyokat, azonnalli hatallyal? Mibol gondoljatok, hogy miutan szepen kifizettetek az illetekeket, ugyvedet, mittomenmit, szepen bejelentik, hogy sz*ptatok, mert innentol sajnos meg alacsonyabb lesz az “atlag” fogyasztas, vagy eltorlik, vagy akarmi, amit megalmodik egyik naprol a masikra a fonok, es a kontraszelektalt udvartartasbol senki nem meri megmondani neki, hogy hulyeseg?
  Ugye eddig mindenki magasan tojt arra, hogy itt nincs jogbiztonsag, meg azt csinalnak, amit akarnak – hat most ez van.
 • Bambababbba
  Lakhatsz délen is – ez a 2017-es Kiszámoló cikk címe, ami ismét aktuális lehet.
  Miért is fizetnék 4-500 000-et x havi fűtésre, ha ezt a pénzt máshol is elkölthetem? Munka után lehet síelnék (Boszniában gombokért exolimpiai felfejlesztett pályán), vagy úsznék egy frissítőt a 23 fokos tengerben, és nem a “bót”ban állnék sorba maszkban, h fizessem a 27% áfát.
  Az a bajom az ingatlanra való nagy gépészeti költéssel, h ingatlan. Ha beköltözik egy olyan szomszéd, aki az idegeidre menne, és konfliktusba se mennél velük, értitek. Ruházzon be az állam, övé az ország, az irányítás, oldja meg nagyban, hatékonyabban, mint ahogy én tudnám mikróban.
  Amit nem értek, h Miklósba miért állnak bele. A pszichológiáját értem, csak mellette kevés az a bátorítás, ami kihangsúlyozná, h többet segített az olvasóknak, mint a legtöbb ember. Nem 100%-ban van igaza, de olyan nincs is. De segít! Értsétek már a szavát.
 • Érdeklődő
  Üdvözlök Mindenkit!
  Egy kicsit összezavarodtam.
  A szüleimmel egy telken építettünk többszintes házat a két családnak, teljesen külön bejárattal, külön víz, villany, gáz órákkal, de a háznak egy helyrajzi száma van.
  Tehát a két családnak külön érkeznek a számlák, de egy a címünk és helyrajzi számunk.
  Nem társasház vagyunk.
  Tudja valaki hogy ilyen esetben, mi van?

  Valaki nyugtasson meg, hogy lakásonként van a kedvezmény.

  Előre is köszönöm!

 • Feri
  @Érdeklődő

  Helyrajzi szám rezsi szempontjából lényegtelen.

  Az a lényeg, hogy az MVM-nél hány gáz / vízórát látnak. Ha minden óra náluk külön látszik (tehát nem valami házibarkács nemhivatalos almérőtök van), akkor minden órára kapod a rezsicsökkentést.

 • Feri

  Pontosan igy gondolom én is. Milliókat belefeccölni egy ideiglenes rendeletbe teljesen felesleges, láthatjuk, egyet gondol a király és másnapra már fel van forgatva a világ.

  Ha tippelhetek, amennyiben nem gyújtják rájuk a karmelitát az elkövetkező két-három hónapban, rájönnek hogy simán lenyomhatják a nép torkán a full rezsicsökkentés eltörlést….

  Úgy kell kialakítani, hogy azt feltételezzük megszűnik a rezsicsökkentés, hiszen hosszú távon nyilvánvaló volt hogy nem lesz fentartható, hiszen ez a fajta szocilaista berendezkedés sosem működhet.

 • Zsuzsa
  Fogyasztói megosztást nem fogadnak el sajnos.
  Viszont azt nem tudom, hogy egy villanyóra elég-e egy 3 lakásos tarsasháznál.
  Az MVM-ben sem tudták megmondani.
  Valaki tud róla biztos infót?
 • Stef
  Újabb fordulat, tekintve az admin terheket miatt < 4 lakás esetén egyszerűsítésen gondolkodik a kormány.

  Végülis inkább napelemre, meg kazánra költeném mint földmérőre meg jogászra, hogy kimutassák 2 lakás az két lakás, akkor is ha egy hőközpont van….

  Fura egy ország ez, elsőre soha semmi nem tud kerek lenni.

 • misamackó

  Van erről valahol elérhető hivatalos információ vagy csak urban legendként terjeng?
 • Stef
  Mai kormány”info”, lsd. portfólió…
 • misamackó

  Köszönöm!
  Az újságírói kérdések részt már nem láttam, de most nem voltam rest és megnéztem.
  Sőt, a konkrét kérdés és válasz szövegét leírtam, bemásolom ide, az mindenkinek jól jöhet!!!!
  (több postba írom, egybe nem fér el)

  Kormányinfó 2022.09.08.

  facebook.com/kormanyzat/videos/1477124696126264/

  1:16:45-től

  Kérdés:
  Miniszter úr személyesen buzdított közös gázórásokat társasházzá alakulni.
  Olvasói felvétés, hogy azt tapasztalták, hogy az aparátus nem nagyon győzi az ezzel kapcsolatos papírmunkát.
  Valamilyen módodon föl lehet ezt gyorsítani?

  Gulyás Gergely:
  A baj sajnos nem a papírmunkával és nem a fölhivataloknál van, ott tudjuk gyorsítani.

 • misamackó
  A baj azzal van, hogy bizonyos műszaki paramétereknek meg kell felelnie egy társasháznak és ezt a műszaki felmérést ezt el kell végezni
  és ebből meghatározott számú szakember van akinek nyilván ma több megbízásuk van, mint valaha életükben és biztos gyorsabban is dolgoznak de ez a szűk
  keresztmetszete ma a társasház alakításnak.
  Alternatív megoldást kerestünk és találtunk ezt néhány napon belül be fogjuk jelenteni, ami a 4 lakásos vagy annál kisebb társasházaknak – társasházként működő de jogi értelemben egységes házaknak – jelent megoldást.
  Ezt néhány napon belül be tudjuk jelenteni.
  Ez azt fogja jelenteni, hogy nekik egy hatósági bizonyítvány kiállítása elegendő lesz ahhoz, hogy ha külön mérőórájuk is van akkor jogosulttá vállnak a rezsicsökkentésre,
  sőt talán még külön mérőóra hiányában is meg fog jelenni az ezzel kapcsolatos szabályozás.
  Ennyit tudunk segíteni.
 • misamackó
  Ez azok a több generációs családi házaknak az ügyét fogja megoldani ahol egyébként nagyon sokan élnek, és ahol nagyon sokan ruháztak be az elmúlt években és
  alakítottak ki valóban külön lakásokat de jogi értelemben az egy egységes ház.
  Ezt tudtuk tenni a gyorsítás érdekében.