Roaming: messze még a Kánaán

Holnaptól megszűnik a roamingdíj Európában. Vagyis eljutunk végre oda, hogy legalább az Unión belül nem kopasztanak le a szolgáltatók, ha használni mered a mobilod. Egy amerikai magát a kérdésfelvetést sem értette 20 éven át, hogy miért fizessen egy vagyont, csak azért mert a new yorki Telekom hálózat helyett a los angelesi Telekom hálózatot használja. Mindegy, örüljünk, hogy mostanra sikerült eljutni idáig.

(Ettől még persze horror tarifák várnak Szerbiában vagy Egyiptomban, teljesen átlagos egy majdnem 800 forintos percdííj, szigorúan perc alapon természetesen. Ne felejtsd el, Svájc sem minősül Európának roaming szempontjából.)

Holnaptól elvileg annyit fizetsz egy telefonálásért vagy internetezésért az Unióban, mintha itthon lennél. Elvileg, mondom. Ugyanis a hálózaton belüli kedvezmények alapból nem élnek, ahogy a flottás egymás közötti ingyen hívások sem. Persze részben jogos, hiszen tényleg nehéz hálózaton belülinek hívni egy hívást, ha mondjuk Belgiumból indítottad. Erre figyelj oda, ha mondjuk hálózaton belül egyébként ingyen telefonálnál itthon, ez külföldről normál, más hálózatba irányuló, fizetős hívás lesz.

De a legnagyobb pofátlanság az, hogy csak a normál használat mértékéig kell díjmentesen biztosítani a roamingot és kiegészítő opciók sem érvényesek külföldön. Feltöltőkártyánál a Vodafone szerint ez havi(!!!!) 10 perc(!!!!!) fogadott és indított hívás, 5 db SMS és havi(!!!!) 10 MB(!!!!) adatforgalmat jelent, efelett ugyanúgy fizeted a roamingdíjat, mint eddig.

Andrew találta meg a díjszabást az ÁSZF mellékletének 242. oldal lap alján. Idézem:

2017. június 15. napjától a Szabályozott Europai Roaming tarifával külön roaming többletdíj nélkül elérhető roaming használat mértéke egy naptári hónapban az alábbiak szerint alakul:

10 perc hívásindítás

10 perc hívásfogadás

5 db SMS

5 db MMS

10 MB adatforgalom

Ezen limitek elérése után a roaming használatért a belföldi hálózaton kívüli mobil irányú percdíjon felül fizetendő többletdíj:

19,17 Ft/perc hívásindítás esetén

4,29 Ft/perc hívásfogadás esetén

7,66 Ft /SMS

19,17 Ft/MMS

17,81 Ft/MB adatforgalom esetén.

Gondolom, te is végigolvastad a 300 oldalt, mielőtt még holnaptól vígan nekiálltál volna bőszen roamingolni az ingyenessé vált előfizetéseddel vagy feltöltőkártyáddal.

Erre most tudnék mint mondani, de nem mondok, mert úriember vagyok. A pofátlan és gátlástalan túl enyhe kifejezés, erősebb szavakat pedig nem szeretnék használni. Külön tapsot érdemel a 18 Ft/MB adatforgalom.

Ja és nehogy azt hidd, hogy például a Domino-s itthoni internetedet tudod majd használni külföldön, mert azt sem. Ott is meg kell venned aranyáron a Travel&Surf szolgáltatást, ahogy eddig is, évek óta. Természetesen az összes egyéb kiegészítő opció, mint a Most, két szám között kedvezménnyel, stb is mind érvénytelen. Magyarul minden maradt a régiben nagyon sok embernek.

Mindenesetre, mielőtt még elhiszed, hogy holnaptól tényleg ingyen van a roaming, azért hívd fel a szolgáltatódat, hogy mennyibe is fog valójában kerülni neked az ingyenes lehetőség. Tudd meg azt is, hány MB internet jár neked roaming közben, nehogy itthon érjen a meglepetés. Lesz még sok móka és kacagás, amikor a sok naív ember kézhez kapja a nyaralás utáni számláját, benne a kiszámlázott, ingyenesnek gondolt hívásokkal és a több ezer forintos internetdíjjal.

(Még valami: a nemzetközi hívás nem egyenlő a roaminggal. Ha mondjuk német számot hívsz a magyar mobilodról, az továbbra is aranyáron lesz, erre figyelj oda.)

Update: ma reggelre új ÁSZF került fel, abból eltűnt az idézett rész.

Share

90 hozzászólás

 • Panasonic
  Oké, keverem a szezon a fazonnal. A rooming egy globális probléma. Ha már itt tartunk a jövedelemkülönbségek is az. Legyen az is egységes. Csak aztán nehogy egy indiai földműves szintjén kerüljön megállapításra. Mert 7 milliárd főre az lenne az igazságos… Miért van, hogy mindig a létező legjobbra vágyunk, és ami csak szimplán jó már nem is jó? Ha valami drága miért nem onnan közelítjük meg, hogy mit tehetnék ÉN azért, hogy többet keressek, így csökkenjen a relatív ára. Hisz ez jórészt csak rajtam múlik. Ja hogy pont azért? Nem. Az állam, az Unió, a Mindenható oldja meg a problémámat, mert az nekem jár. És miközben ezen megy a siránkozás pont azért nem leszünk sosem sikeresek és boldogok, mert ehhez a megoldást kívülről várjuk. A rooming díj vita e tekintetben csak egy metafora, melyben mint cseppben a tenger megmutatkozik, hogy a boldog(ulás)unk fő korlátai mi magunk vagyunk.
 • Kiszamolo
  Roaming, tegnap nem volt ott, kerestem, hátha valahol ott lesz a jövőben életbe lépő. A legfrissebb az volt, amit idéztem, az is 9 napos.
 • jkovesi
  Azért az EU nagyon messze van az USA-tól és csak egy része szeretne “EUS”-t. Elsősorban azok a bürokraták, aki ebből húznak hasznot. A nemzeti kormányok ellenkezőleg csak a kereskedelmi kedvezményeket,támogatási rendszert szeretnék, mert nekik az a jó.
  Másrészt nem lenne 1 telefonközpont a 27 helyett, mert minimum annyi központ van, amennyi szolgáltató, másrészt az előfizetők száma is meghatározza. Nem is beszélve a földrajzi kiterjedésről.
  Jelenleg annyira különböző még az EU-s országok gazdasági,jogi környezete,hogy szerintem heroikus lenne egy nagy nemzetközi előhívó alá szervezni.(Persze elsősorban a gazdasági érdek gátolja.)
  Szolgáltatók fizetnek egymás között is tranzit díjat, ezt fedik(EU-ban:ték)le a roaming díjjal. Az USA-ban a telekom hálózat eleve belföldi hálózatként indult és az is maradt. Szerintem sokkal problémásabb egy ilyen sokszínű környezetet egységesíteni,mint az EU.
 • Maki verem
  “Az én jövőképemben nincsenek határok, mindenki közös nyelvet beszél ”

  Gondolom magyarul 😉

  @Panasonic: ha Edison úgy gondolkodik, mint te, akkor most nem lenne elektromos áram. Az elégedetlenség és a lustaság viszi előre az emberiséget.

 • Szamos
  Megkérdeztem T-Comban a Kiszámoló flottát:(Attila irányításával:))
  a hívásokra ami országon belü van azt az EU-n belül is kapjuk.
  Azt mondta, hogy a hírekkel ellentétben a flottán belüli hívás is ugyanannyi, ha mindkét fél az EU-ban van akkor is, tehát a flottán belüli hívás díjmentes.
  A hírekben mást publikálnak, de visszakáérdeztem, ezt mondta.
  Net: otthon->EU
  25GB->7GB;
  12GB->6GB
  7GB->4GB
  A többinél(2GB-1GB-500MB-100MB) a teljes netezhető EU-ban is.
 • Szaky
  Ha jól értelmezem akkor a fogadott hívásokért nem kell fizetni?
 • Mr. Heidenberg
  A szolgáltatói ASZF-et nem kell az NMHH-val jóváhagyatni? Ügyfeleket SMS-ben értesíteni, elállási jogról, stb? SzVSz ez nem úgy megy, hogy este olvasgatok néhány ügyfeles blogot (homár, kiszámoló, stb.), reggel beugrok, és feltolok egy ÁSZF_v2.pdf-et a megfelelő honlapra, ‘szt jónapot.
 • batorflaj effekt
  Ez megint csak a magyarok átverése. Osztrák partneremmel fél órákat szoktam telefonálni, s amikor rákérdeztem, nem lesz-e drága, azt mondta, hogy EU Tariff-je van. Az egész EU-ban baromi olcsón telefonál. Akkor nem értem, itthon hogyan nem lehet ezt eljátszani.
 • Kat
  Telenor, méltányos használat:

  “A Szabályozott Európai roaming díjszabás az Előfizető életvitelszerű magyarországi tartózkodása és az 1. roaming díjzónában történő időszakos utazása esetén vehető igénybe.

  Tartózkodási kritérium: életvitelszerű magyarországi tartózkodásnak az minősül, ha az Előfizető a hívószámát a vizsgálatot megelőző 4 hónap vonatkozásában túlnyomórészt (több mint 50%-ban) belföldön használja.”

  Szóval EU-n kívül élő magyarok kilőve…

 • blpub
  @Kiszámoló: akkor az valami technikai malőr lehetett épp akkor, amikor nézted, mert én is tegnap linkeltem a hatályost és ott van legalább egy hónapja, mivel ennyivel korábban kell megjelentetni.
  Már az augusztus 1-től érvényes is fent van, és az még másfél hónap.
 • -JzK-
  Azon is el kéne gondolkodni, hogy a mobilszolgáltató társaságoknak betiltani, hogy készülékeket áruljanak. Kérem szépen, ott a Media Markt, vegyék meg ott. Hja, ugye a szolgáltatónál “olcsón” kapott mobil gyakorlatilag részletre vétel, hitelezés. Amit ugye a törvények értelmében csak pénzintézetek nyújthatnának, ezért a jogászok kiokoskodták, hogy az, amit 24 hónapig nyögsz, az a havi 15-20 ezer, az nem a készülék vételárrészlet-törlesztése, hanem a csomag díja…. (ami “véletlenül” sokkal magasabb, mint készülék nélkül)
  Pedig ez kérem hitelezés, amit nekik nem is lenne szabad, de nem, megkerülték a jogszabályt, és szedik a hasznait.
 • -JzK-
  Tehát üzletszerűen hitelt adnia csak pénzintézeteknek lenne szabad, a mobilszolgáltatók pedig nem azok. Éppen ezért a jogszabályt akként kerülik meg, hogy a magasabb havidíjat nem hiteltörlesztési részletként nevezik meg, hanem “sima” csomagdíjként, és ugye a készüléket vásárlók magasabb csomagba tartoznak. Ez sima jogszabálymegkerülő gyakorlat, amiért szintén járna nekik a seggberúgás.

  Aztán: leszerződsz ugye 24 hóra (hálistennek ezt most főszabály szerint limitálták), és a józan paraszti ész szerint, ha fel akarod mondani, annál kevesebb kéne, hogy legyen a kötbér, minél kevesebb idő van hátra. De nem, mert erre is találták a jogászaik megoldást: úgy tekintik, hogy ha idő előtt kilépsz, hogy akkor visszamenőlegesen fizesd vissza a kezdeményeket, tehát ha már egy csak egy hónap van hátra, akkor szép summa is.

 • -JzK-
  És az mikor lesz végre, hogy nem lesz számolva, hogy hány gigabájt a mobilnet-használat. Biztos ha a “parasztoknak” odaadnák a korlátlan netet, mint gyöngyöt a disznók elé, akkor mindenki nekiállna leechelni ezerrel, aztán kigyulladna a bázisállomás. Ugye a Telenor most dobta be az első korlátlan netes csomagot, én meg szépen felhívtam a Telekom ügyfélszolgálatát, megkérdeztem, hogy nem terveznek-e ők korlátlan netes csomagot, ha már a Telenor is ad. Mondják, hogy nem, mert az átlag nethasználat úgyis csak 2-3 giga 😀 Hát persze, de azért annyi, mert korlátozzák, és horror áron adják. Én elég ipari torrentező vagyok, de én se mobilnetről szednél a HD-filmeket. Nekem az kéne, hogy ne kelljen vele foglalkozni, mehessen a youtube bárhol, kocsiban mehessen mobilnetről zene, meg stb.
 • bizol
  Digi kártyával 5 euróért korlátlanul hivhatod az EU-t bárhonnan, viszont ha megszeged a fair használatot, akkor megbüntetnek.
  Most figyelj: bruttó 1.2 centre percenként, ami nincs 4 Ft áfásan(!!)
  Mi meg örülünk mint majom a farkanak, hogy 19 forintért telefonálhatunk az eddigi 50 forintok helyett!
  Ezért parázik a konkurencia az itteni színrelépésétől.
 • Vili
  T-s NetPlusz csomagok érvényesek kint, azt nem tudjátok?
  Vagy csak az előfizetéshez járó adatforgalom?
 • spielerrr2000
  Tényleg eszméletlenül pofátlanok a magyarországi mobil szolgáltatók. Romániai Digi Mobil előfizetesem van, ami magában foglal: korlátlan beszélgetést hálózaton belül, 300 percet más hálózatra illetve nemzetközi(!) hívásra, 50 (ötven) GB 4G mobil netet. Mindez 5 (azaz öt) euróért havonta.
  Két eset lehetséges ősszel, mikor elvileg a Digi Mobil színre lép Magyarországon: vagy beáll a sorba és hülyére keresi magát a többiekkel együtt, vagy brutálisan lenyomja az árakat, mint ahogy Romániába tette.
 • PanelProli
  Én meg abban látom a problémát, hogy a nagy árrésű roamingdíj kiesés miatt a normál felhasználóknak lesz magasabb a díja, hosszútávon mindenképpen. A Zembereknek jó ha 1-2%-a roamingol. De majd nekem nem lesz olcsóbb, vagy kifejezetten drágább lesz ez a vacak telefon, pedig gyűlölök telefonálni, de rengeteg szolgáltató, annyira bele van szerelmesedve, hogy pl. a bank a saját zárt levelező rendszerében nem hajlandó válaszolni még akkor sem mikor kifejezetten kérem, hogy ne telefonáljanak és még az elérhetőségeknél sem adtam meg….
 • spielerrr2000
  Update: megnéztem, hálózaton kívül és nemzetközi hívásra is korlátlan percem van.
  Mától roamingban “méltányos” használat esetén a korlátlan beszélgetés ugyanúgy rendelkezésre áll, illetve havi 1Gb mobil net, azután 0,009€/mb
 • Jóska Pista
  PanelProli
  2017-06-15 at 22:21
  Ne félj, itthon is a voda már régen bevezette hogy EU-n belül használhatod az előfizetésedet, mintha itthon lennél. Aztán semmivel sem magasabbak az árai, mint a másik két szolgáltatónak.
  Szóval csak e miatt nem lesz áremelés.
 • panasonic
  “az elegedetlenseg es a lustasag viszi elore a vilagot” ezzel egyetertunk.mde csak akkor, ha az elegedetlenseg szemelyes tettvagyat, a lustasag pedig kreativ uj megkozeliteseket szul. mert e nelkul az elegedetlenseg csak hiszti, a lustasag pedig onsorsrombolo luzer onfelmentes. de ha mar Edisont idezed. tobb mint ketezer sikertelen kiserlet all a korszakalkoto talalmanya mogott. jol peldazza a hozzaallasat az a varosi legenda, higy amikor megkerdezte egy ujsagiro, h nem kellene inkabb abba hagyni, azt valaszolta: neki nem 2 ezer sikertelen kiserlete van, hanem 2000 sikeres kizarasa, hogy hogyan NEM lehet megcsinalni. szerinted lenne villanykorte, vagy elektromossag, ha a feltalalo cselekves helyett inkabb egy forumon picsog?
 • -nb-
  Ahogy hosszu olvasásá és meditálás után értelmeznem sikerült:
  – fair usage egyértelmű: a 4 hónapban többet kell itthon lenni a kártyának mint nem itthon (nem EU itthonnak számít talán)
  – Blue-net (Tköm érdekeltség): hívás OK, net csak különdíjért kb. 3 szoros áron
  – Voda: fairnak néz ki – adat felhasználható EU-ban
  – UPC (ami majdnem voda) fairnak néz ki – korlátlan net az EU-ban 🙂
 • birzol
  Azért erre a fair use policy-ra kiváncsi lennék, hogy azt a 4 hónapot, ki és hogy nézi.
  A roaming szolgáltató nézi, hogyha 120 napot volt a hálózatán egy idegen kártya, akkor leszámlázza a honos szolgáltatónak, az meg kiterheli az előfizetőre? De mi van, ha időnként másik szolgáltató hálózatára állsz rá és így egyik szolgáltatónál se vagy 40 napnál többet?
  Vagy a honos szolgáltatód nézi, hogy mennyit roamingol a kártyája? Akkor simán lehetnek majd olyan szolgáltatók, akik ezzel nem fognak foglalkozni.
  Egyébként is, valóban többet kell 4 hónap alatt otthon lennie a kártyának roamingban, vagy elég 4 havonta haza mennie a honos hálózatra?
 • Gyula
  . Péter
  Azert a Lebara-val ovatosan…
  Van nekik FLAT csomagjuk, ami havi 19.99 EUR-ert ad 1200 Nemzetkozi percet.
  A bibi csak annyi, hogy mostanaban azt vettuk eszre, hogy feltoltunk 20EUR-t, aztan, mire bekapcsolnank a csomagot, addigra hipp-hopp eltunik 3-4 EUR az egyelegrol, pedig semmit nem csinalunk, es lehet venni megint 10 EUR feltoltest..
  Ami azert vicces, mert a legolcsobb RED csomag 39 EUR…
 • Tamás
  “Két eset lehetséges ősszel, mikor elvileg a Digi Mobil színre lép Magyarországon: vagy beáll a sorba és hülyére keresi magát a többiekkel együtt, vagy brutálisan lenyomja az árakat, mint ahogy Romániába tette.”

  Van másik román szolgáltató is (Orange)piskóta..

 • Tamás
  Van másik román szolgáltató is (Orange)piskóta..
  = Van másik román szolgáltató is (Orange)az sem piskóta..
 • Tamás
  “Azért erre a fair use policy-ra kiváncsi lennék, hogy azt a 4 hónapot, ki és hogy nézi.”

  Alapvetően ugye két eset van:
  – saját előfizetőd külföldön
  – külföldi előfizető a saját hálózatodon…

  mi a kérdés pontosan?
  a sajátot könnyű mérni, a másikat nem lehet (korrekten)..
  Problémát jelenthetnek olyan operátorok, akik MVNO-k, tehát klasszikusan nincs otthon saját rádiós kiépített infrastruktúrájuk, csak pár doboz, és egy alacsony árral szét tudják barmolni az eu-s piacot..

 • bizol
  @Tamás
  “Van másik román szolgáltató is”
  Csak az nem jön Magyarországra.

  “mi a kérdés pontosan?”
  Az a furcsa helyzet állt elő, hogy külföldről (roamingban) olcsóbban telefonálsz, mint itthonról. Ugyanis első esetben belföldi dijat fizetsz akármilyen EU-s számot is hívsz (mintha csak a szomszéd havert hívnád), míg ha most itthonról felhívsz valakit mondjuk Angliában, kemény nemzetközi hívásdíjat fizetsz mint ahogy eddig is.

  Ergo valamilyen külföldi kártyát érdemes Magyarországon roamingolva használni, és kit érdekel, ha román, német, vagy angol a számom, ha valaki szintén roamingolva hív fel, szintén belföldi dijat fizet akármilyen EU-s telefonszámom is legyen. Kezdenek a határok elmosódni…
  Egyedüli gátja ennek a roamingos kánaának a 4 hónapos keret amit figyelnek. És ez a kérdés, hogy mit és hogyan néznek.
  Bár a román Digi 4 forintos meltányoson túli extrája nem fog földhöz vágni 🙂

 • bizol
  Nem ennek a topiknak a témája, de a Digi nem lesz könnyű helyzetben, hogy a piacot szétverje. Három éve 10 milliárdért vett egy kis frekvencia szeletet és azóta is havonta több 10 milliót fizet érte, vett még felhordó frekvenciát száz milliókért, bérli a háztetőket antennáknak, ahol nem lehet építi a tornyokat, és közben nulla bevétel mindebből csak kiadás.
  Mindez azért, hogy ne érhesse a ház elejét, hogy nincs mindenhol térerő,hisz akkor senki se váltana. A Digi azt a hátrányt kell behozza, amire a többi szolgáltatónak évtizedei voltak. Ha pedig árban nem robbant, megint senki se fog hozzá menni, mert miért menjen. Az, hogy egy erdélyi magyar a tulajdonosa ez nem lesz elég 😉
  Ha robbant és sokan mennének, nem fogja tudni kiszolgálni, kell még frekvencia
  Ezt a helyzetet az NMHH rontotta el,amikor a frekvencia eladásakor nem kötelezte a többi szolgáltatót belső roamingra az új belépővel
 • bizol
  …meg akkor amikor a 2007-es válságkor visszavonta a pályázatot boríték bontás után, mert az akkori helyzetben nem látta biztosítottnak az ajánlatok betarthatóságát, meg vagy öt évvel később ujra kiírták, de már majd a pályázat futása alatt módosították a feltételeket úgy, hogy állami cég is pályázhasson, majd lezártakor mondva csinált okokkal érvénytelennek ítéltek minden más pályázatot, hogy csak az állami mobilcég nyerhessen.
  Tudjuk mi lett a vége, ezt az eljárást támadták meg mások, ami miatt érvénytelen lett végül az egész. Már rég meg lenne itt törve a kartell és lehetne belföldön is kánaán közelség a telekom adó és világrekorder áfa ellenére…
 • Tamás
  “Az a furcsa helyzet állt elő, hogy külföldről (roamingban) olcsóbban telefonálsz, mint itthonról. Ugyanis első esetben belföldi dijat fizetsz akármilyen EU-s számot is hívsz (mintha csak a szomszéd havert hívnád), míg ha most itthonról felhívsz valakit mondjuk Angliában, kemény nemzetközi hívásdíjat fizetsz mint ahogy eddig is.

  Ergo valamilyen külföldi kártyát érdemes Magyarországon roamingolva használni, és kit érdekel, ha román, német, vagy angol a számom, ha valaki szintén roamingolva hív fel, szintén belföldi dijat fizet akármilyen EU-s telefonszámom is legyen.”

  A mostani EU szabályozás (EUIVreq) után alapvetően eu-snak számító kártyával az eu területén belül eltörölték a hívásfogadás díját. Tehát egy T-s SIM-mel mindegy, hogy a horvátoknál, vagy a belgáknál roamingolsz, nem kell fizetned a hívásfogadásért.

 • Tamás
  A hívásindítás díját nem törölték el, tehát ha eddig 100 Ft-ért hívtál mondjuk román számot, akkor azt eu roaming alatt uúgy 100Ft-ért fogsz hívni, de csak az eu területén belül, mert a szerbektől pl ez már eu-n kívüli roamingnak számít.
  01. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy hiába veszel mondjuk egy kedvező kondíciójú román kártyát (1000 perc eu ingyen) ha téged nem ingyen érnek el, hanem X Ft-ért percenként (kivéve ha a másik SIM díjcsomagja is hasonló).
  02, A másik a fair use policy: a honos, de a visitor hálózat is korlátozhat x idő után, hogy ez már nem roaming. Az eredeti kiiírás egyébként összefüggő 30nap és éves 90 napról szólt.
  Erre írtam az, hogy a puding próbája lesz az evés, egy hálózatnak az előfizetője ha roamingol kisebb nyereséget jelent mintha otthon, a saját hálózatán tartózkodna, illetve a visitor hálózat részéről is felmerülhet az igény,
 • Tamás
  hogy miért nem tőle veszel SIM-t, ha azt látja: 5 hónapja folyamatosan minden nap az ő hálózatát használod (miközben nem fizetsz az infrastruktúrája fenntartásáért?)

  Nem egyszerű ez, most minden eu-s hálózat bámulja a visitor előfizetőket, és nézegeti, hogy kell-e, és ha igen, akkor mit tud csinálni… bevétel szempontjából alapvetően olyan hálózatoknak szívás ez, ahol több volt a kimenő roamingos (saját efi külföldön), mint a bemenő (külföldi efi a sajáton).
  Ezért így érdekes egy kicsit, hogy ezeket az akciós árakat meddig tudják, meddig lehet fenntartani. Ha pl megjelennek olyan csomagok egyes operátoroknál, amelyek önköltségi ár alatt forgalmaznak, akkor abból biztos rinya lesz a visitor hálózatok részéről.

 • bizol
  “ha eddig 100 Ft-ért hívtál mondjuk román számot, akkor azt eu roaming alatt uúgy 100Ft-ért fogsz hívni”
  Nagy tévedés! A belföldi díjat kell alkalmazni, akarhova telefonálsz az EUba. 15.-e előtt is belföldi díj volt +max. 19ft/perc (amit alkalmaztak is), most ez a plusz díj nincs. Ezért volt és van, hogy Mo. teruletét elhagyva olcsóbban telefonálsz külföldre. Stimmt?
  Nemzetközi hivasdij csak belföldön létezik.
 • bizol
  “hiába veszel mondjuk egy kedvező kondíciójú román kártyát (1000 perc eu ingyen) ha téged nem ingyen érnek el,hanem X Ft-ért percenként”
  Ugyanannyiért fogsz tudni elérni, mint bárki mást itthon. Ha roamingolsz. Ugyanis hálózaton kívüli hívást kell számlázni (és nem nemzetközi hívást mint gondolod).
  Ha Magyarországon vagy a magyar kártyáddal, 100+ Ft/percért fogsz tudni elérni. Ezért olcsóbb roamingból telefonálni bárhová.
  Nem tudom, még hányszor kell ezt elmagyarázni?

  Amúgy meg egy dolog: a flottás kártyák csak belföldön, saját hálózaton belül beszélnek ingyen egymással. Ha az egyik kártya roamingol, az nem fogja ingyen hívni az otthonit, de az itthoni továbbra is ingyen fogja hívni a roamingost (és az is nyilván ingyen fogadja a hívást mint minden hívást)
  Ha mind a két kártya roamingol, nem beszélnek ingyen Telenoros kapcsolattartó szerint.(Itt mondta valaki hogy Telekom szerint igen)

 • Ati
  A Telekom közben szép csendben megint hosszabbított 2 hónapot a Domino most opción, ezúttal augusztus 31-ig él az ajánlat. A roamingra természetesen ez szintén nem vonatkozik.
  telekom.hu/lakossagi/szolgaltatasok/mobil/domino-dijcsomagok/domino-most?gclid=CjwKEAjwppPKBRCGwrSpqK7Y5jcSJACHYbWYV20zorOm5EjbJExpMqUYZDR3oCa4ahnjDr4L5aPFxBoCYFTw_wcB
 • Juszt Tamás
  Nem értem mi a problémátok. Igen, feltöltőkártyával valóban nem lehet netezni külföldön, de pl. ezt szerintem bárki ki tudja fizetni.

  telekom.hu/lakossagi/szolgaltatasok/internet/mobilinternet/havi-dijas-csomagok/net-csomagok

  Egészében felhasználható, nincs apróbetű!

 • birzol
  Az, hogy a Vodánál simán használható külföldön is még a promóciós ajánlat is:
  “A 4GB Nyári adat belföldön, június 12-től már az EU országaiban is 30 napig díjmentesen felhasználható, ha 2017. július 31-ig aktiválod és feltöltöd SIM kártyádat!”
  Állítólag fel sem kell tölteni, ráadásul ha neten rendeled a sim-et akkor nulla forintért van 4Gbyte-od. Adatpromot 1270-re küldeni kell.
  Nézd meg a kettővel korábbi cikket.
 • Zabalint
  Telenor a Hipernet Touch csomagoknál (ez az edigitalos, adat simes mobilnet) megoldotta: egyszerűen nem működik az adatroaming…
 • Merylla
  Külföldön vagyok és nem működik az adat roaming. 3Gb-s csomagok van, az elmult 4 hónapban átlagban 2.5 gigat felhasználtam, most vagyok iden először külföldön, szamlatartozasom nincs, júliusi adatfelhasznalasom eddig 800Mb, tehát bőven benne vagyok a csomagban. Felhívtam a Telekomot, szerintük nincs olyan, hogy egy az egyben fel tudom használni az adatcsomagomat, tk van internet, de a sebesség 0.06kb/sec, azaz a betarcsazos szintet sem éri el, az ügyintéző elmondta, hogy a telekom korlátozza és ha veszek egy travel&surf csomagot, azonnal működni fog. Ennyit az ingyenes mobilinternetrol.
 • Zabalint
  Nekem közben megoldódott a problémám, az van, hogy a Telenor Hipernet Touchnál by default le van tiltva szolgáltatói szinten a roaming, kérésemre feloldották ezt a tiltást. Így 2 gigás csomagnál 1,5 gigát használhatok külföldön, egyelőre elégedetten.