Segítsünk Kittinek

Közeledik a szakdolgozatírás szezonja, mint minden évben, most is megtalálnak a diákok, hogy felmérést kell készíteniük a szakdolgozathoz.

Egyikük Kitti, aki a hitelkártyák marketingjéről akar írni és kérte, hogy segítsünk neki a kérdőív kitöltésével.

Ám legyen, bár attól tartok, nem a legreprezentatívabb országos átlag a blog olvasóinak a véleménye a hitelkártyáról. (Igaz, itt a fő hangsúly a reklámján van.)

Itt találjátok a kérdőívet, pár perc az egész.

Egy másik kérés kicsit off, a tévénézési szokások, de mivel egy perc az egész, azt is belinkelem: tévénézés kérdőív.

Ja, ha neked is hasonló kérésed van, írd be a hozzászólások közé.

Még valami: ne a facebookon írjatok nekem levelet, mert hónapok eltelhetnek, mire megnézem.

Share

60 hozzászólás

 • Jenő

  Helló Kitti!

  Kérdőívezés 101: ajánlott, hogy az összes kérdést lássa előre a kitöltő – mint a tévés kérdőívnél – hogy lássa, mire számíthat; nem lesznek-e a felénél értelmezhetetlen kérdések, vagy egyéb, ami miatt a felénél otthagyja az egészet (sajnos gyakori).

  Üdv.

  Jenő

 • Crimson

  @jeno Bocs, de tévedésban vagy. Egy profin megszerkesztett kérdőívben mindig csak egy kérdés látszik. Ennek több oka is van, például…
  – vissza lehet javítani a kérdőívben, ami nagyon nem szerencsés
  – egy későbbi kérdés ismerete befolyásolhatja a válaszadást egy korábbi kérdésre
  – zavaró, ha olyan kérdéseket is látsz, amit nem kell kitöltened

  Az, hogy mire számíthat a válaszadó, azt egyrészt illik előre elmondani (pl. a kérdőív kitöltése 10 percet vesz igénybe), másrészt a legtöbb profi kérdezői felületen van egy folyamatjelő sáv, amin a válaszadó látja, hogy hol tart a kérdőívben.

  Ha egy kérdőívben értelmezhetetlen kérdés van, az már régen rossz…

  Tudom, hgy ezek az ingyenes kérdőívszerkesztő felületek nem sokat tudnak, de egy kis odafigyeléssel azért belőlük is ki lehetne hozni valami használhatót.

 • hitel

  Kérdőíveknél nem szeretem a kifejtős válaszokat.

 • B:Csaba

  Végigcsináltam, tényleg nem sok kérdés. Nem kicsit a hitelkártyákra megy rá, de jópofa kérdések vannak benne.

  2014-ben illő lenne megkülönböztetni a több/egy válaszos kérdéseket (checkbox/radiobutton), illetve valami gyorsbillentyűvel is tudni kiválasztani, nem csak egérrel (touchpad) kattintani. De majd írok az űrlapos cégnek.

  Help Kitty!

 • Homeropata

  Már régebben is mikor töltöttem ki ilyen kérdőívet, és akkor is felmerült bennem a kérdés, meg most is. Ez biztos egyetemisták diplomamunkáihoz kell, vagy piackutatások valamelyik cégtől? Úgy gondolják talán jobban kitöltik az emberek abban a hitben, hogy egyetemistáknak segítenek?
  Pl ez a hitelkártyás gyanúsan erstés.

 • bobo

  @homeropata lehet, hogy hihetetlen, de bizony tényleg vannak, akik önmaguk írják a diplomamunkájukat.

 • Jenő

  @crimson : Lehet, hogy igazad van; lépjünk tovább.

  2. kérdés: nekem ‘egyéb’ jut eszembe; tényleg.

  3. kérdés: az adható válaszok inkonzisztensek a kérdéssel.

  (Valaki már kert tőlem tanácsot kérdőív összeállítására, pedig tök egyszerű: ne legyenek benne ellentmondások, a kérdező gondolja végig a válaszoló szemszögéből, minden lehetséges, incl. egyéb válaszra is)

 • hungaroborg

  “Ön szerint milyen plusz előnyei vannak az online tévécsatornák weboldalainak?” Nem kell megnézni a sok KIB…TT REKLÁMOT!!!!

  Tegnap pont leültem egy év után a tévé elé és 10 percig csak káromkodtam. Akármikor találtam egy érdekes műsort, 15 másodpercen belül reklám volt. Újabb egy évig megint nem ülök le. Le is mondanám, de megállítom-visszatekerem tévénk van és a kislányom azon nézi a Dr. Plüssit. 🙂 Meg így olcsóbb a net, mintha csak magában fizettem volna elő rá.

 • Adócsaló vállalkozó

  Kedves Kitti!

  Kitöltöttem a kérdőívet, de azért hadd legyen egy tanácsom:
  Ha soha nem hallottam az Erste akármilyen hitelkártyájáról, ne kérdezd meg, hogy direkt miatta lettem-e az Erste ügyfele. Nem is vagyok Erste ügyfél:) (Lehet, hogy benéztem, és csak az Erste ügyfeleknek kellett kitölteni?)

 • Stiel

  17. kérdés: ‘Érdekelné Önt olyan hitelkártyát…’ – ejnye, no.

 • hungaroborg

  Amúgy ezt az Erstés kérdőívet már egyszer kitöltöttem, ha nem is pont ugyanezek voltak a kérdések, de nagyrészük ugyanez volt. Csak akkor direktbe megmondták, hogy Erstés termékekről lesz benne szó. Az Erste azért valljuk be logikusan csinálta. Miklós szíve megesik az egyetemistán, és legalább a blog olvasóitól használhatóbb eredményeket kap, mintha csak felrakták volna a facebook-ra. Még ha anonim is, de azért ott vannak a válaszok a többi közt.

 • Zsoca

  Én ott hogy “22. Kérem válassza ki, hogy milyen forrásból értesült az Erste hitelkártyákról? ” bejelöltem hogy egyéb és beírtam “hogy nem értesültem róluk”.

 • V

  egy tipp Kittinek: ha jol emlekszem a surveymonkey oldalon lehet olyan kerdoivet csinalni hogy a korabbi kerdesre adott valaszok hatarozzak meg hogy egy adott kerdest megkap-e a kito:lto”. Igy el lehetne kerulni hogy pl nem Erste ugyfelek is megkapjak a “Miert lett Erste ugyfel” kerdest. Mert ennek igy sajnos tul sok ertelme nincs es csak felbosszantja az egyebkent segiteni akaro kito:lto”t. Masik eszrevetel pedig a radiogomb alkalmazasa checkbox helyett a “single choice” jellegu kerdeseknel. Ez kb a digitalis analfabetizmussal e’r fel. (mi ezt tanultuk anno foiskolan a szakiranyon mint ellenpelda)

 • Tündi

  @zsoca: én pont ugyanezt válaszoltam. 🙂

  Kitti, segítek még: ha azt kérdezed, hogy melyik reklámtípust részesítem előnyben, akkor legyen egy olyan válaszlehetőség is, hogy egyiket se. Köszönöm.

  Valamint volt olyasmi kérdés is, hogy milyen előnyök érdekelnének, ha lenne hitelkártyám (nem emlékszem a pontos kérdésre), olyan válaszok voltak, hogy extra pénzvisszafizetés, meg ajándékutalvány. Itt is kellene egy “egyik se” válaszlehetőség.

  És úgy általában: minden kérdésnél kellene egy böhöm nagy “nem érdekelnek a hitelkártyák” válaszlehetőség. 🙂

  Egyébként az a véleményem, hogy pont a kártyák marketingjéről nem fog mondani ez a kérdőív semmit, mert nem kérdez rá a miértekre. (pl. miért hat rám jobban a tévéreklám a közterületinél? miért kértem inkább X bankos hitelkártyát mint Y bankosat? stb.)

  Amúgy meg erősen bújtatott Erste reklámnak tűnik az egész, és Kitti ezt nem szeretjük.

 • Kitti

  Sziasztok!

  A kérdőívet valóban én írtam, és kizárólag a szakdolgozatomhoz fogom felhasználni. Köszi a kritikákat, legközelebb jobban figyelni fogok. Egyébként több kérdésnél beállítottam, hogy a korábbiakra adott válaszok alapján ugorjon át bizonyos kérdéseket, de úgy látszik néhánynál kimaradt.
  Nagyon köszönöm mindenkinek a segítséget, egy nap alatt több, mint 200 kitöltés összegyűlt! 🙂

 • Géza

  melyik reklám van rád a legnagyobb hatással?
  x a kérdőívbe bujtatott reklám

  Már ott kezdett gyanús lenni a dolog, hogy érdekelne-e olyan kártya, ahol akár 4%-ot is visszakaphatsz. Aztán meg olyan, ahol a pontjaidat repülőjegyre válthatod. Gyanúsan az Erste-s konstrukciók. De utána nem jött az, hogy szeretnél-e a gázszámládból extra visszatérítést, vagy épp az internetedből. Mert ha tényleg felmérésről beszélünk, akkor legalább néhány nagybank ajánlatait meg kellene vizsgálni. Még akkor is, ha a szakdoga címe “Az Erste Bank hitelkártya reklámjainak hatékonysága”.

  Amúgy sok kérdésnél nincs számomra megfelelő válasz. Hogy az alacsony/ingyenes kártyadíj, vagy a visszatérítés motivál (a többi szempont nemigen játszik)?Nyilván a kettő együtt.

  Szóval hogy ebből milyen konzekvenciát lehet levonni… Kíváncsi lennék az eredményre.

 • Móni

  A 27.ig birtam, ott lett totál inkozisztens az egész, és kidobtam. Ez vagy egy igénytelenül elcsórt Erstés kérdőiv, amit egy létező Kitti elfelejtett rendesen átdolgzoni, vagy egy nemlétező Kitti hintába tette Kiszámolót, és most ingyen piackutat az Erstének 🙂

 • Hardy

  Ez kutatásnak is szar lenne, tele metodikai hibákkal. Sok kérdés rosszul van feltéve. Egy példa: A jövedelemnél van vagy 5 szint, a legmagasabb a 250 nettó fölött. Ez az összeg körülbelül az, ami alatt egészen biztosan nem éri meg hitelkártyát kiváltani. Egy ilyen témánál miért számít a 90 és 130 nettó közti különbség, a 260 és 600 közti pedig miért nem?

  A másik, hogy ez reklám, jobb esetben fizetett piackutatás. Elég bunkó dolog az ilyet kutatásnak beállítani.

 • Homeropata

  @bobo Félreértesz. Én nem abban kételkedem, hogy önmaguk írják, én abban hogy önmaguknak. Nem-e egy cégnek véletlen. Nem tudom közgázon milyen fajta Diplomamunkát szoktak gyártani. Lehet hogy szokás náluk, hogy csak egy cég szempontjából vizsgálják a piacot.

 • Kiszamolo

  Megnéztem én is előtte és feltűnt, hogy csak Erste, de gondolom egyszerűbb egy cég marketingjére felfűzni a szakdogát, mint az egész piacot vizsgálni.

  Az Erste nem ilyen kisstílű, hogy így akarja magát reklámozni.

 • B:Csaba

  Simán elképzelhető, hogy valakinek ez a diplomamunkája: konkrét termékekkel vizsgálja a piacra gyakorolt hatást, ellenhatást.

  Viszont csak pozitív válaszokat és azok okait lehetett jelölni. A véleményem (Kittitől függetlenül, vitaindítóként), hogy nem érdekes a 4% és a minden egyéb kedvezmény. Hogy miért? Mert ingyen ebéd nincs! A 4% valakinek a befizetéseiből jön össze: vagy azokéból, akik nem fizetnek időre és 30% kamatot fizetnek vagy a bolt 4.01%-os jutalékából, amit a kártya elfogadás után fizet. Egyikkel sem értek egyet! Csak azt tudom mondani, mint minden “Gyűjti az XY pontokat?” kérdésre:

  Nem gyűjtök, van rendes munkám, spórolok, összegyűjtök és ha a pénz a kezemben (USD-ben, lásd előző hozzászólásom), akkor megveszem a legolcsóbb, legnormálisabb helyen (olcsóság: 40%; normálisság: 60%-os súllyal).

 • Ez vagyok

  Az a választási lehetőség sem szerepel, hogy a bank minden kérés nélkül csak úgy adja, holott a kutyának sem kell, nekem végképp nem.
  Itt hányódnak valahol és nem is használom:)

 • Zsuzsa

  Reméljük Kitti elolvassa a hitelkártyákról szóló bejegyzéseidet is és nem csak marketing oldalról vizsgálja ezt a kérdést. Nekem is feltűnt és negatív érzéseket keltett bennem, hogy csak helyeslő válaszokat lehetett az ERSTE hitelkártyákra adni, olyan lehetőség nem volt, hogy utálom a Hitelkártya reklámokat (is), semmilyen kecsegtető kedvezménnyel nem lehet rám pozitívan hatni, mert tisztában vagyok vele, hogyan működik ez az üzletág. Látom, hogy az emberek nagyon kicsi %-a képes jól használni egy Hitelkártyát, a többség elúszik vele. A bankoknak nem okoz megrázkódtatást azt a pár jól fizető ügyfelet jutalmazni a többségtől beszedett busás kamatokból. A Hitelkártya reklámokkal (is) az a fő bajom, hogy arra ösztönzi a minimális pénzügyi kultúrával rendelkező lakosságot, hogy vegyen meg minden hülyeséget hitelből, hiszen még kedvezményeket is kapnak érte. Na persze…

 • preocupada

  istenem, hogy lehet ennyire szénné kritizálni valakinek a szakdolgozatát? persze, jó a kritika meg minden, de néhányan gondoljanak már bele, hogy ez a kitöltés arról szólt, hogy valakinek segítsünk, nem pedig “életünk legkellemesebb 10 perce, amit kérdőív kitöltéssel fogunk tölteni” hát nem minden szolgáltatás és nem minden értünk van ezen a világon…jajj…milyen dolgokért tudnak rinyálni egyesek, tényleg megáll az eszem.

 • L70

  Próbálok segíteni Kittinek, és egyben érdekes cikk kedvenc USA barátunk, Bajusz Úr blogjából. Van, aki abból él, kérem szépen, hogy foglalkozásszerűen “hitelkártya hekker”. Különösen jó benne Marla stratégiája. Nem tudom, hogy itthon van-e esély erre a “foglalkozásra”, de nagyon érdekes.

  mrmoneymustache.com/2014/10/13/credit-card-churning-for-mustachians-or-sucka-consumers/

 • Kiszamolo

  l70, Szerintem ez a játék a tűzzel kategória.

  Először is nálunk nincsenek olyan beetető akciók, amikről a cikkben írnak. Ők azt csinálják, hogy amikor van egy most kérj hitelkártyát, ingyen repjegy akció, vagy az első 3 hónapban 3× visszatérítés, ezt használják ki.

  Ilyen nemigen van idehaza, vagy ha mégis, nem igazán éri meg. Kapsz egy repjegyet Európán belül, cserébe ha lemondod a kártyát egy éven belül, fizetsz egy kalap pénzt. Egy repjegy fapadossal retúrban 20 ezer forint. Ebből vond le a kártya éves díját, a számlavezetési díjat, az esetleges büntetéseket és meg is kapod, mennyit nyersz rajta. Ennyiért bohóckodni?

  Másodszor például azt írja, 700 feletti FICO score kell, hogy kapj ilyen kártyát. Nos, ha nincsenek hiteleid, biztos nincs 700 pont feletti FICO-d. Sőt, semmilyen FICO-d nincs, hiszen az éppen a hiteladós besorolás. Minél több hiteled van és azt minél pontosabban fizeted (lásd még adósrabszolgaság), annál magasabb a FICO scoringod. A hitelkártya léte pár pontot ad csak hozzá a scoringhoz, attól önmagában még nincs 700 pontod.

  Tehát az úr, aki írta, nyilván el van adósodva egyébként, de utazni, azt olcsón utazik.

  Persze, lehet ezzel játszani, mert amíg több a bolond hitelkártya-tulajdonos, mint a gondolkodó, lehet valamit nyerni rajta, de szerintem kisstílű és veszélyes is.

 • HTündi

  @preocupada: Segítés az is, ha Kittinek elmagyarázzuk, miért nem fog releváns infóhoz jutni ezzel a kérdőívvel – ennélfogva a dolgozata sem fog sokat érni. Én pl. lennék olyan kegyetlen, ha értékelőtanár lennék, hogy visszadobnám azt a dolgozatot, amit ez alapján a kérdőív alapján írnak. 🙂 Egy leendő közgazdásznak, gazdasági szakembernek _tudnia_kell_ jó kérdőívet összerakni. Nem kiválót, csak jót. Ettől _is_ lesz a diákból értelmiségi.

  Talán még nem késő újraírni a kérdőívet. Inkább legyen kevesebb válasz, de releváns, mint sok, de használhatatlan. Ez nem lájkvadászat.

 • L70

  @kiszamolo

  Kösz a megvilágosítást, ingyen ebéd márpedig nincs. Idehaza biztos voltam, benne, hogy még kevésbé van lehetőség.

 • A másik, tévénézős kérdőívet meg sem nyitottam, mert nincsen tévém. 🙂 De vajon erre rákérdeznek a kérdőívnek az első kérdésében? És ha igen, és nemet válaszolnék, mégis át kellene rágnom magam az összes többi kérdésen is? 🙂

 • Panasonic

  A hitelkártyás pénzvarázslás addig volt nálunk jó buli, amíg ki nem vették az 1% visszatérítéssel vásárolható tételek közül a diszkontkincstárjegy vételt a webkincstáron keresztül. Plusz azóta a kamatok a mélybe estek és bejött a tranzakciós adó 🙁

 • Zabalint

  A TV-s kérdőív egész korrektre sikeredett, anno egyetemen volt olyan, hogy valakinek hasonló témájú kérdőívét töltöttük ki, szintén szakdolgozatához kellett, és az első kérdés után, hogy van-e TV-je vagy néz-e TV-t, a további kérdések, amelyeket szintén kötelező volt kitölteni, eleve feltételezték, hogy néz (meg láttam kérdőívet más témában is, amit hasonló okból nem tudtam kitölteni). Itt viszont a legtöbb kérdést meg lehetett így is válaszolni, csak 2-nél volt szükség az egyéb opcióra, de legalább volt ilyen, mert az említett srác kérdőívénél ilyen sem volt.

 • Sanyóka

  Sziasztok!
  Mielőtt valaki ezt Erste reklámnak nézné: szakdolgozatok esetén teljesen normális, hogy egy adott cég szemszögéből vizsgáljuk a piacot, egy cég adott termékét,stb. Fontos, hogy a téma kellőképpen le legyen szűkítve és a megfelelő mennyiségű (szekunder) adat rendelkezésre álljon a feldolgozásához.
  Gondolom Kitti az Erstenel melózik / gyakorlatozik, így adott a lehetőség arra, hogy az erste valamely termékét vizsgálja meg marketing oldalról. Miután a hitelkártyákat tényleg minden csatornán tukmálják, ezért jó választás lehet.
  Ami a hibákat illeti a kérdőívben: igen, vannak. Ebből is látszik, hogy nem egy Erste önreklám, abban azért gondolom kevésbé lennének.
  Véleményem szerint a legnagyobb hiba talán a tálalása volt a dolognak: le kellett volna írni (vagy ellenőrzőkérdések),hogy csak olyanok töltsék ki a kérdőívet,akik használnak hitelkártyát,vagy nem zárkóznak el a lehetőségtől

 • Zabalint

  @panasonic
  Hú, ha azt tudtam volna anno, a diszkont kincstárjegyes okosságot, már gazdag ember lennék 🙂 Csak utólag olvastam róla sajnos 🙁

 • Jenő

  @zsuzsa : “utálom a Hitelkártya reklámokat (is), semmilyen kecsegtető kedvezménnyel nem lehet rám pozitívan hatni, mert tisztában vagyok vele, hogyan működik ez az üzletág. Látom, hogy az emberek nagyon kicsi %-a képes jól használni egy Hitelkártyát, a többség elúszik vele. A bankoknak nem okoz megrázkódtatást azt a pár jól fizető ügyfelet jutalmazni a többségtől beszedett busás kamatokból.”

  Ez oké, de az nem tudom, az a szempont felmerült-e bárhol a hitelkártya ellenzőkben – a kérdőívben csak a 3-ik kérdésig jutottam – hogy pl. autót bérleni csak hitelkártyával lehet, (meg hotelt is úgy érdemesebb foglalni), mert azt mondja az autókölcsönző cég, ha nincs hitelkártyád, nem bízik benned.

 • Pistike Csaja

  Jeno: autot berelni, hotelt foglalni debit/beteti kartyaval is lehet (dombornyomott). Nekem meg sosem volt abbol gondom, hogy nincs hitelkartyam. Beterhelnek ra egy nagyobb osszeget letetnek, es ha nem csinaltal kart, akkor utana feloldjak.
  Az mar inkabb gond volt, hogy ausztriaban nem tudtam sört venni, mert nem volt alap/buta Maestro kartyam, csak dombornyomott MC/VISA.

 • B:Csaba

  @jeno Nem hiszem, hogy egy szolgáltatás igénybe vétele, akár azon egy összeg lekötése annak lenne függvénye, hogy elég mozgékony-e a kártyám, azaz túlterhelhető-e?

  Nem látom az előnyét annak, hogy legyen a kártyámon 200e Ft + “ajándékba” egy sz0p..ós kamattal terhelt lehetőség. Helyette azt választom, hogy van a kártyán 450-500e Ft és csak annyit költök. Csak akkora terhelést tegyenek rá (kocsi bérlés, szálloda, stb.).

  Ez pont ugyanaz, mint a hitelbe vásárolt digitális fényképező 180e Ft-ért. Ha nincs pénzem rá, akkor várok egy hónapot és megveszem, amikor van rá. Kiszámoló, jó tanítvány vagyok? 🙂

 • Dávid

  Ne váltson ki hitelkártyát, aki nem akar. De azt azért nem árt elfelejteni, hogy hirtelen vészhelyzet esetén jól jöhet néhány százezer forint prompt rendelkezésre álló plusz. Mert ugye ez egy PLUSZ, amit nem KELL elkölteni. Ha pl. múlt hét szerda délután a külföldi utazás során havária lépett fel (egészségügyi, vagy akármilyen más okból), akkor hiába van neked több milliód lekötve, azt ma reggel tudtad feltörni, hogy a debit kártyáddal hozzáférj… nemde?

 • Hardrada

  @kiszamolo

  A hitelkártya-keret is hitelnek számít. És a FICO score-t simán lehet építgetni akkor is, ha határidőre mindig visszafizeted a teljes összeget a hitelkártyákon.

  Itthon mondjuk ez nem működik, túl kicsik a visszatérítések ehhez. Persze azért annak, aki felelősen tudja használni a hitelkártyákat, és van legalább egy közepes jövedelme, így is érdemes hitelkártyán keresztül bonyolítani a költéseit. Az a visszatérítéssel nyerhető +1-2% is valami, és gyakorlatilag semmi erőfeszítésbe nem kerül.

 • Kiszamolo

  Dávid, külföldre nem megyek pénz nélkül és egy bankkártya nélkül, amin van pénz, vagy tudok rátetetni pénzt bárkivel.

  Nem értem, mi pluszt adna ehhez egy hitelkártya?

  Ha meg ennyi tartalékpénzem sem lenne, nem utazgatnék addig külföldre, amíg össze nem spórolom.

 • Kiszamolo

  Hardrada, tuti nem elég csak hitelkártya 700 feletti FICO scoringhoz. A hitelek számát és összegét is nézik.

 • Dávid

  Nyilván nem üres zsebbel megy az ember külföldre, de ha valami váratlan gubanc van (mittudomén, autó javítás amit nem fizet a biztosító, vagy önrészes eü sürgősségi ellátás), akkor jól jöhet a plusz keret.

  Nem kötözködésképp, de VIBER-rel töltene rá valaki a számlára a hosszú hétvégén?

 • nns

  Kiszámoló: lwhet több hiterkártyája is valakinek. Nekem is kettő van egyiket kölrésekre használom, másikat csoportos beszedésekre beleértve az első automatikus teljes törlesztését. Mindegyik térít vissza: az első citi forintban, második havi jóváírásban). Így csak a második kártyát kell havonta törlesztenem. Havi költés elég egyenletes, és a költésnek megfelelő összeg folyamatosan látra szóló betétben van vész esetére…

 • Jenő

  Ja, utazáshoz alap a biztonsági hitelkártya.

 • L70

  USA-ban Herz-nél simán béreltem autót debit kártyával. Volt rajta fedezet, nem érdekelte őket, hogy debit (csak a helyiek jellemzően nem a saját pénzüket költik, hanem a bankét, ezért szokás náluk a credit).

  Utazáshoz a lényeg, hogy legyen tartalék pénzed bármikor hazajönni (vulkánkitörés, thaiföldi puccs, légitársaság csődje, és hasonlók esetén is).

 • Zabalint

  @jeno
  Nekem soha nem volt gondom külföldön a sima debit kártyámmal, mindenhol elfogadták, nyilván ritkán kellett, mert általában volt nálam készpénz. Igaz, egzotikus országokban még nem jártam.

  Az autó bérlést meg nem értem, anno szüleim is béreltek debit kártyával, meg egyszer voltam bátyámmal Angliában, ő is debit kártyával bérelt autót. Miért kellett volna hitelkártya, eleve kérnek letétet a bérleti díjon felül, plusz GPS-es nyomkövető is van az autókban.

 • Zabalint

  @david
  Ha külföldre megyek, a megfelelő mennyiségűnél több készpénz mellett ott van a sima bankkártyám, amin van a folyószámlán is pénz. És ugye a hitelkártyának is van limitje, amúgy meg nincs ingyen, a hitelkeretért is fizetni kell.

  Szvsz annak való, aki olyan országokba megy, ahol a hotelban tényleg csak azt fogadják el.

 • Stanlee

  Offtopic: @zabalint es @l70 Autoberles eseten barmelyik orszagban elfogadjak a dombornyomott kartyakat (Visa es MC). Az autokolcsonzot nem erdekli, hogy a dombornyomott kartya hitelkartya (hitelkerettel rendelkezik) vagy egy szamlahoz van kotve es a szamlan levo osszegig lehet csak terhelni (debit kartya). Az elektronikus kartyakat (Visa es MC) nem fogadjak el. Itt Nemetorszagban divat a feltoltos dombornyomott kartya hasznalata autoberlesre. Nem hitelkartya, a kolcsonzok elfogadjak, aztan hogy nem tudnak role semmit leemelni (onresz), az mar egy masik kerdes. Ez a rendszer hibaja. A nem dombornyomott (elektronikus) Visa kartyamon tobb penz van, mint a dombornyomott Visa debitkartyam szamlajan, megis csak azzal tudok autot berelni. Szoval autoberleshez dombornyomott kartya kell emberek!

 • Jenő

  @zabalint : @kiszamolo szelektíven jeleníti meg a hozzászólásaim. Az megvan, hogy a linkeket nem szereti (ártatlan linkek további tájékozódáshoz, nem reklám), de a szöveges részt is szűri. Mind1, ő a házigazda: így szeretjük ;P

 • Kiszamolo

  Jenő, olyan dolgokat szoktál írni, amiknek gyakran semmi köze a témához. És köszönjük, mi is ismerjük a Google-t, ha szeretnénk még olvasni a témában, majd mi rákeresünk magunknak.

  Nem először szóltam, hogy nem arra vagyunk kíváncsiak, találsz-e egy cikket a neten, amit belinkelhetsz. Ha saját véleményed nincs a témában, másét felesleges beírni.

 • preocupada

  mostmár teljesen összezavarodtam. addig értem, hogy dombornyomott kártyával tudok interneten vásárolni. aztán engem a bankban figyelmeztettek, hogy a debit kártyát nem biztos, hogy elfogadják mondjuk repülőjegy vásárláshoz…ezt az alkalmazott mondta, de még sose volt olyan, hogy nem fogadták el. viszont, akkor léteznek olyan helyek, ahol nem fogadnak el dombornyomott debit kártyát? ilyen esetekben tudok fizetni paypass-szel, vagy…vagy nem?