Sor a postán

A napokban fel kellett adnom egy ajánlott levelet, ezért bementem egy belvárosi postára. Finoman szólva is rengetegen voltak. Gyorsan feltűnt, hogy szinte mindenki sárga csekket szorongat a kezében. Néhányan sárga csekket és a bankkártyájukat is, hogy azzal fizessék ki a csekkjeiket. Az ügyfélhívó megállás nélkül hívta a csekket befizetőket, az ő sorszámaik kezdődnek egyessel.

Úgy tűnt, hogy csomag vagy levélfeladó elvétve akadt csak a postán.

Szomorú, hogy még itt tartunk 2017 végén. Talán ha engednék a szolgáltatóknak, hogy felszámolhassák az ügyfeleknek a csekkbefizetés költségét, sokan leszoknának arról hogy a bankkártyájukkal a postán fizessék be a csekkjeiket fél óra várakozás után.

Amíg a tranzakciós adó miatt az ügyfélnek nem kevés pénzbe kerül elutalnia a számláit a bankszámlájáról, a csekkre viszont a szolgáltató nem számíthatja fel se ugyanezt az adót, se a csekk kipostázásának és befizetésének költségeit, hanem kénytelen átvállalni (pontosabban ráterhelni más címen az összes ügyfélre), addig nagy változás nem várható.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

194 hozzászólás

 • szocske
  , szerinted a csekkbefizetés és a csekk kipostázás többszáz forintos díjait nem te fizeted ki? Csak éppen nem szerepel az szerepel a számlán, hogy

  közös költség 5000 Ft
  csekkbefizetés 300 Ft
  csekk kiküldés postaköltség 200 Ft

  Hanem az, hogy
  közös költség 5500 Ft.

 • szocske
  Az utóbbi 10 évben teljesen száműztem a csekkeket az életemből, de az utóbbi hónapokban sajnos úgy változnak a hitelkártyás visszatérítési feltételek, hogy kénytelen vagyok (értsd: megéri) visszaszokni.
  99%-ban csekkautomatákat használok, Postára csak akkor megyek, ha egy csekken 290ezertől többet kell befizetni.
  Régebben nagyon kevesen használtak automatát, kellemes volt, de mostanában egyre többször kell várakozni, sokszor olyanokra, akik nem rutinos felhasználók, így minden képernyőt percekig tanulmányoznak, nekik automatán 5 perc/csekk a szintidejük.
  Sajnos az olyan automata, ami bankkártyán kívül kpt is elfogad lényegesen lassabban működik, 2 csekk között kb. 1 percig annyit ír, hogy viszontlátásra, igyekszem olyan helyre menni, ahol csak kártyás befizetésre van mód.
 • Zabalint

  Pedig logikailag nem állja meg a helyét az az érv, hogy a csekkfeladók miatt kell sorba állni. Nem, mert a kapacitást még a Posta is többé-kevésbé igazítja az igényekhez, a csekkfeladókból meg van a Postának bevétele. Tehát ha nem lennének a csekkbefizetők, akkor a postafiókok és azon belül az ügyintézők száma kevesebb lenne.

  Ami megállja a helyét, mint érv, az az erődorrások haszontalan elpazarlása, illetve hogy nem az fizeti a magasabb tranzakciós költségeket, aki ezt válsztja, hanem ennek a költségét szétterítik mindenkin.

 • Hudi
  @Vendash:

  Igen, az ELMU-nek is lehet mostmár honlapján (keresztül) fizetni (s akár bankkártyát is regisztráltatni), de miért kellett külön fejlesztési időt és energiát bele ölniük ? S különönösen abba, hogy más szolgáltatón keresztül NE működjön. Anno a dijneten sokkal gyorsabban, átláthatóbban (és 3 évvel korábban) már működött. Egy halom cég (biztositók, távközlési) szintén támogatja a bankkártyás kifizetést, de mindegyik kicsit másképp.

 • Körtefa
  Csak hogy legyen egy vidám postás video is 🙂
  youtube.com/watch?v=pbBXOFkO4lY
 • ügyvéd
  @Gondolkodj&Mikorka…

  A leggusztustalanabb itt a neten, mikor mindenféle jellemtelen gazemberek olyasmit tulajdonítanak az embernek amit sose mondott:

  Nos urak (?), a becsületetek védelmében idézzétek ide a következőket:
  1 Mikor írtam én, hogy hogy ÉN SOHA nem adok fel csekket?
  2 Mikor írtam én, hogy MINDIG az alkalmazott adja fel őket? (Megjegyzem egyébként ebben a posztban sem azt írtam, hogy én adom fel őket, pláne nem, hogy MINDIG, de Mikorka barátunk hiján van többek között az értelmezve olvasás képességének is )
  Érdeklődve várom a linkeket!

 • potyagyerek
  Használjatok iCsekket! Vagy dijnetet. Vagy mindkettőt.
  A csekkek 90%-n már van QR kód. Amióta van ez az app, már csak ajánlott levélért megyek postára…
 • FifiTheReal
  folyt.

  A papír alapú számla prózai oka, hogy ez számomra nem kerül többe, mintha e-számlára váltanék. (Tudom a díjba bele van kalkulálva és a többi honfitárssal együtt közvetve megfizetem.)

  Több szolgáltató biztatott e-számlára, de olyan csekély mértékű egyszeri kedvezménnyel akartak rávenni, hogy hosszútávon az e-számlából általam papír alapú számla előállítási költségéhez képest vicc volt. Arra a felvetésre, hogy a papírszámla kinyomtatása, posta feladása és ehhez kapcsolódó költségeknek csak a 30%-át engedjék el számomra _havonta_ soha nem kaptam igenlő választ, így marad a papírszámla elektronikus kiegyenlítésekkel.

  Szép új papírmentes digitális világ, ahol mindig mindent pecséttel ellátott papíron kell igazolni …

 • Zabalint
  Kedvezményekhez:
  Nekünk anno a T az internet előfizetéshez adott egy egészen jelentős kedvezményt a havidíjból, akkor a távszámlára kellett ehhez regisztrálni, ami a saját “díjnetjük” volt. Aztán megszűnt a Távszámla, átkerült a díjnetre, de a kedvezmény maradt, 2 év hűségidő lejárta után is, és most az van, hogy 2 év újabbb hűségidővel drágább lenne az előfizetés, mert azzal elveszne ez a kedvezmény.
 • Garbo
  Nem értem, nem értem … elolvastam vagy 50 kommentet, és azt látom, hogy a csekket fizetőkben nem merül fel az ún. átutalás lehetősége.
  Nem, nem csak a csekkel postára vagy a csop. besz. létezik. Hanem megkapod az online számlát, oszt’ elutalod, amikor akarod/határidő van/pénzed van rá. 23 mp.
  Anyám is képest ezt abszolválni, amióta netbank létezik az országban, de a korosztályom felének meghaladja a képességeit.
  Miértmiértmiért?
 • Garbo
  @ügyvéd
  Én azoktól a trolloktól hányok, ha már felmerült, hogy ki mitől, melyek a csekkbefizetés postán laza kikapcsolódó séta közben vs. folyton a netbankját csekkolja az idióta barma relációban próbál figyelmet kicsikarni. Ismersz ilyeneket?
 • Garbo
  @Róbert
  De látom, neted van …
 • tip
  a számítógéped nem ad pecsétes papírt; a Mancika a hármas ablak mögött igen.
 • FifiTheReal
  Nem kell a fórumra átengedni. Lehet, hogy blog motor hiba?

  Miklós: az első hozzászólásom nem ment ki és azóta sem tudok hozzászólást írni. Több böngészőből és cache ürítését követően sem. 🙁

 • FifiTheReal
  Kicsit túlmutatva a csekken -> digitális világ.

  Alapvetően digitális ember vagyok: az irataink, számláink, szerződéseink, orvosi leleteink, műszaki cikkek számlája, használati utasítása stb. mind-mind digitálisan megvannak az otthoni fileserveren, a notebookomon és az okostelefonom sd kártyáján is, így bárhol, bármikor mindennek azonnal utána tudok nézni, de minden megvan papír alapon is otthon a dossziékban lefűzve, rendszerezve.

  Oka: ha velem történik valami a feleségem a remélhető megrázkódtatás közepette könnyebben kiigazodik a rendszerezett papírok között, mint a notebookjának M: meghajtóként felcsatolt szervermappán, illetve a papírfétisben szenvedő hivatali bürokrácia igényeit is néha ki kell elégítenem.

  Szinte mindent digitálisan fizetünk hitelkártyával, csoportos beszedés, weboldalon keresztül on-line, icsekk, utalás a számlákat mégis papír alapon kapom sárga csekkel.

 • Grza

  “Vacakolni az összes szolgáltató saját honlapjával több időbe kerül, mint a postán feladni.”

  Max ha a postán élsz és egyébként nincs is számítógéped ezért el kell menni a netkávézóba…
  Kb. havi 4×3 perc. (szolgáltatónként 3-3) Annyi idő alatt a postára nem érek el, nem hogy még sorban álljak…

  A bankköltségek miatt aggódóknak üzenem, hogy a kártyás fizetés ingyenes. És a szolgáltatók 90%-ánál működik. (aki nem díjnetes, a legtöbbször annál is)

 • ügyvéd

  Én még soha nem néztem ki mit csinál a postán.
  Részemről se bankszámlám, se okostelefonom nincs, mint ez itt köztudott…
 • jinjang

  Nincs számítógépem. A gyereknek van. Nála állok sorba. A postán (ha figyelmesen elolvastad a hozzászólásom elejét) nem állok sorba.
  Egyébként lehet, hogy igazad van, és tényleg kevesebb idő pár perccel. De amíg ebédidőben átsétálok a postára, addig is felálltam a székből és nem a gépre meredek. Ezért is nincs otthon külön gépem, hogy legalább ott ne üljek előtte. Meg nekem egy gázóraállás jelentés is stressz meg macera, nemhogy pénz utalás többször havonta. Mert mi van, ha elgépelek valamit, egy nullával többet írok, stb. Ilyen majrés vagyok, na. Meg öreg, meg vaksi, meg feledékeny. A csekk meg ott figyel az ajtóra kitapasztva, aztán reggelente ránézek, hogy kell-e már fizetni. Egyszerűbb, mint a mobilomba folyton változó időpontokra figyelmeztetéseket beállítani. Nekem így kényelmesebb, neked úgy. De, hangsúlyozom, sorba nem állok csekkel. Ha kellene, inkább utalnék én is.
 • Kiszamolo
  Fifi, valamiért spambe rakott. Pár hónapja csinálja ezt random módon. Kivettelek kézzel, remélem most már jó lesz.
 • Garbo

  Oszt’ mire kell a pecsétes papír, amit Mancika ad?
 • Pít
  És akinek készpénzben keletkezik a bevétele az vigye be először a bankba, majd utaljon?
  Nem értem ezt a sorban állást sem, lehet jókor járok a postán.
 • Ordas
  @Pít:

  “És akinek készpénzben keletkezik a bevétele az vigye be először a bankba, majd utaljon?
  Nem értem ezt a sorban állást sem, lehet jókor járok a postán.”

  A XXI. szd-ban legális munkával, teljesen bejelentve ez hogy lehetséges?

 • tip
  nekem semmire, de én tudom, hogyan tudnám igazolni annak hiányában is a befizetést. Aki nem tudja, na annak kell a sárga csekk feladóvevénye. Az a legbiztosabb.
 • Zedder
  Ezt a pecsétes meg papíros mániát én sem értem. Tényleg, kinek-mikor volt utoljára szüksége ilyenre az igazát bizonyítandó, egy-egy online számlakivonat vagy utalási megbízás ellenében?

  Az meg külön megmosolyogtató, hogy egyesek szerint a “véletlenül” leemelt pénzek csak úgy eltűnnek. Persze, a könyvelési rendszerek már csak ilyenek, pont arra várnak, hogy Gipsz Jakabtól 10 évente egyszer random beszedjen 3859 forintot, majd örökre eltűntesse…

 • natasa
  @Pít Az elmúlt években Debrecen kb. 5 postájára jártam gyakrabban. Ajánlott levelet vettem át, vagy épp én adtam fel valamit. (Papír alapú számlát, csekket évek óta nem kapok egy kivétellel.) Mindig szenvedés kivárni a sort, volt hogy majdnem egy órát álltam sorban egy levélért. Egyébként szerintem a hosszú sorokhoz nagyban hozzájárul a kezitcsókolomok sebessége, de tény, hogy olyan fizetésért én sem lennék kapkodó idegbolond.
 • FifiTheReal
  @Miklós Köszönöm! Majd megpróbálok értelmes hozzászólásokat írni, ami megugorja a spamek szintjét. 🙂
 • Dr. D.
  25 évet reménykedtem abban, hogy az akkor nyugdíjasok kikopnak előlem a sorból a postán. 2 éve meguntam, hogy semmi se változik, azóta nem jártam ilyen műintézményben. Igaz néhány ajánlott levél nem talált meg, de ami fontos az úgyis jön az ügyfélkapun :).

  Megkönnyebbülés. Remélem egyszer megszűnik a sárga csekk és akkor bezár végre az összes posta. Szerintem még valahol az egyik hátsó szobában élő dínó, máig harcoló japán katona és egyéb ritkaságok is lehetnek. Kevés helyet rühellek jobban, na…

 • antenna
  Emberek, hahó! Nem kell utalni az elektronikus “csekkeket”, dijneten és icsekken is kártyás fizetés van. Miért akartok utalni?
  @ildiko70: amikor még 10 évvel ezelőtt foglalkoztam csekkekkel, havonta egyszer mentem postára befizetni. A szolgáltató nem kérdezte, mikor akarok fizetni, én meg nem kérdeztem, mikor akarják megkapni a pénzüket. Néha kaptam 2-3Ft büntit, de ezt a kockázatot bevállaltam 🙂
  @ügyvéd: stílusod még mindig útszéli, de a kapálózásod már szánalmas. Kihalófélben van a tereped, a kp nem sokáig húzza. Tudom, neked a fekete gazdaság a létformád a sok kp-vel, de ettől még a jövő nem ez. Lesz@rom, mivel töltöd az időd, de engem tartasz fel és az én díjaim magasabbak a csekkjeid miatt.
 • Rebellis
  Szerintem nem ez a legnagyobb baj, amivel itt foglalkozni kéne…
  Azon se vitatkozik senki, hogy te jobb kézzel vagy ballal törlöd ki…és hogy melyik oldalra kell rakni a papírt…ha bal oldalt van a papír és te jobb kézzel veszed el…akkor XY idő x naponta x évente többlet mert ugye az messzebb van…menjünk bele akkor ilyen szintig? és aki nem így csinálja akkor az hülye?
  Addig amíg az emberek erőn felül (fizetésre gondolok) túl vállalják magukat és azért hogy ne mozduljanak meg, lusták keresni és megtalálni a jobb és olcsóbb minőséget nincs miről beszélni….pl: barkácsáruház XY termék kétes minőségben 10.000 Ft máshol ugyan ez a termék 2500 Ft jobb minőségben, akkor hétvégén miért van mindenki a barkácsáruházban?Nem értem?És miért nem erről beszélünk?
 • Rebellis
  A postához visszatérve csoportos beszedés egy kalapsz@r csak a szívás van vele….kényelmes az tény…de megbízhatatlan…utána meg járkáljál a bankba meg a szolgáltatóhoz igazolni az igazad
  Postára aki meg akkor megy amikor mindenki….meg is érdemli
  Arról nem beszélve, hogy nekem már 1x nem 2x jól jött a sárgacsekk bizonylata, amivel tudom igazolni, hogy ez meg az be van fizetve…utalásnál/csoportos beszedésnél meg kinyomtatod a netbankból….hát nyomtatgasd főleg ha bankot váltasz vagy épp elektronikus hiba van/ vagy fejlejsztés/karban tartás a bankodnál….hajrá.
  Azt meg hogy mivel/hogyan fizetek abban a 10percben kp/bankkártya neked/nektek nem oly mindegy….nekem egyik se kerül pénzbe…abba megint ne menjünk bele hogy a kp forgalom meg mennyi lóvé….majd ha nem lopják szét az országot…beszélhetünk erről is…
  Alapjáraton nagyon más problémák vannak itt…amik szót érdemelnének
 • attila
  mindenki egy kis trükk : ahol a csomagokat lehet átvenni ott is tudnak csekket felvenni és ott többnyire nincs sor ! 😉

  Sajnos az önkormányzati adókat, vízdíjat nem lehet kártyával fizetni mert nincs rajtuk qr kód, ezen ideje lenne változtatni mert nagyon gáz….
  Egy kis történet: A minap vettem egy kocsit és én mentem üzembe helyezni az okmányba, kérdezték h mivel fizetem ki az üzembe helyezés díját mondtam kártyával. Így gyorsan megvolt, úgy 10 perc. Voltak mellettem autókereskedők akik vitték a csekkeket a postára. Kérdezem miért nem kártyával fizettek akkor minden nap spórolhatnátok úgy fél órát az már heti 2,5. Három hét alatt összejönne egy szabad nap. Erre a válasz : akkor látszana a bankszámlán h valójában mennyi kocsit adunk el, így a csekkes megoldással nehezebben kikövetkeztethető 😛 Még hogy a bannkártyahasználat nem fehérít ! 😉

 • ügyvéd

  Nem hinném, hogy pár évtizeden belül kihal a kp.
  Sokan írtak pl Németországról, ahol talán még nálunk is elterjedtebb a kp fizetés…
  Állítom, hogy Németországban több helyen tudsz csak kp fizetni, mint akár nálunk, pedig a világ egyik legfejlettebb állama.
  Szóval ne álmodozz… 😀
 • dorka
  Meg a nyuggerezés mellett van egy másik szempont is, ügynök mesélte nemrég, hogy sokan a 100-200 ezres hiteltörlesztőt is csekken fizetik a postán állva minden hónapban, mert akinek fekete jövedelmei vannak, az a csekket szereti, sálálálálá.
 • Zedder
  Ez a fekete jövedelmes elég gyenge érv, most komolyan azt hiszi valaki, hogy az adóhivatal nem látja? Látnak azok mindent, akár csekkes, akár számlás…
 • antenna
  @ügyvéd: adhatnál magadnak többet pár évtizednél! Hova sietsz? Ki fog itt beszólogatni? Na, szóval a kp-nak nyilván van még létjogosultsága. Én csak azon akadok fenn, hogy aki megtehetné az elektronikus fizetést, miért áll be a sorba, főleg havonta többször. Nekem sokkal kényelmesebb, mióta minimumra csökkent a csekkek száma. Sajnos még érkezik 1-1 qr-kód nélküli, de csak év végéig.
  @Rebellis: te vagy a legbalszerencsésebb ember, akiről hallottam. Neked aztán minden szívás összejött, ami lehetséges. Mázli, hogy a csekkszelvényeid soha nem tűntek el, nem áztak el, nem égtek el, nem vágódott beléjük egy meteor. Mert az általad felvázolt elektronikus balszerencsék mindennaposak, de a kis cetli, aaaaaz aztán mindent kibír és túlél!
 • balazs8008
  Ügyféledukáció nem ártana, postai dolgozók/hostessek kellene hogy segítsenek az automata használatában, az icsekk applikáció bemutatásában, stb.
  Másik komoly probléma szerintem a tértivevényes levelek kézbesítése.
  Napközben hozzák a levelet, nem vagyok otthon, utazhatok be a nagy postára, sorba állhatok, stb. Nem érné meg a kézbesítőknek 12:00-20:00 óráig dolgozni? Esetleg jutalékos rendszerben? Csökkenthetnék a postán dolgozók létszámát, kézbesítőknek tudnának fizetést emelni, és nem menne el annyi ember plusz ideje, pénze hogy átvegye a nyomorult tértis levelet.
 • szocske
  , ügyfélként abszolút megértem a véleményed, ugyanakkor a postának sztem nem érdeke átterelni az ügyfeleket automatára vagy icsekkre, mert ha nincs személyes találkozás, akkor nincs sorsjegy eladás sem.
  Kézbesítőből pedig akkora a hiány jelenleg, hogy ha kitalálná a posta, hogy 12-20 kell dolgozni, akkor nem maradna senki aki kivigye a leveleket.
 • Pít
  Most sem volt senki 🙂
 • mtoma73

  Én már 15 éve biztos csoportos beszedéssel fizetem, amit lehet, de még egy esetre sem emlékszem, amikor rossz lett volna az összeg, pedig ugyanazokkal a szolgáltatókkal vagyok kapcsolatban, mint általában mindenki. Csak a beszedés idejét szokták változtatgatni bizonyos szolgáltatók, de az csekkes esetben is meglenne.
 • Zedder

  Persze, mert nincs is gond, vagy ha mégis az esetek milliomodik részében, akkor a következő havi egyenleghez hozzácsapódik (levonódik) a félrekönyvelt összeg.

  Itt igazából arról lesz szó, hogy az emberek jelentős részének annyi megtakarítása sincs, hogy kezelni tudja 5-10 ezer forint beszedésének “random” idejét.

  Na ők találnak ki mindenféle mendemondát-mesét arról, hogy miért jó a csekk. Pedig egy fenét jó, csak annyi a megfejtés, hogy így “késhetnek” pár napot, amíg összekuporgatják azt a párezer forintot a befizetésre.

 • Ildikó70
  Én is kb. 15 léve csoportossal fizetek. Inkább a bankváltásnál volt gond először, de mióta díjnetem is van már akkor sem. Se többet, se kevesebbet nem vontak, mint írtak, az elszámolással se volt gond. Egyszer egy gázóra cserekor volt gondom, mert nyáron vitték el és 50000 volt a számla, de beállítva 30000 volt limitnek (olyan régen, hogy elfelejtettem), ezért nem tudták levonni, de ők hívtak fel és kértek hogy módosítsam a limitet vagy esetleg csekket kérek. Megbeszéltük, hogy a következő héten újra próbálják levonni addig állítsam át a limitet és legyen rajta a megfelelő összeg a számlán.
 • Andru
  Az én idős nagyszüleim azért nem fizetnek számláról (már), mert egyszerűen soknak találták a banki díjakat. Így helybe hozza a postás a nyugdíjat, megkapja a csekket, feladják és kész.

  A fiataloknál nem értem én sem, hiszen egyszerűbb lenne, de az idősebbeknél gond nélkül elhiszem, hogy nekik ez a normális és az egyszerű.
  Azért azt se felejtsük el, hogy ugyan a mai huszonévesek már talán ebbe születtek bele, hogy intézd digitálisan, de azért a 45 felettiek még vastagon nem. A kettő között talán volt lehetőség rászokni ezekre, de akinek nem volt olyan környezete vagy nem olyan a beállítottsága, annak azért ez még mindig nem könnyű.

 • Krisztina
  Szerintem meg a posta ugy ahogy van, lehuzhatja magat a klotyon. Csak ido kerdese mikor dol ossze.
 • Rosti
  Icsekken fizetem a csekkek nagyrészét, amit nem lehet azt postán. Utalással nem fizetek, bocs hogy nincs kedvem ezért pluszban fizetni, főleg hogy a csekkeket hitelkártyával fizetve még visszatérítést is kapok.
  2 percnél többet nem álltam sorban egyik helyen sem, pedig bkv-val könnyen elérhető postákon csúcsidőben rendezem mindezt. Vagy 50 ember áll előttem, akkor is 1-2 percen belül sorra kerülök….
  (Énpostám kártyáról nem hallottatok még?)