Spórolás: kezdd el még ma!

A legtöbb változást igénylő elhatározás legnehezebb lépése a kezdés. Már évek óta tudod, hogy le kellene szokni a dohányzásról, de nincs erőd letenni a cigarettát. Le kellene fogyni 10 kilót, de nincs lelkierőd nekiállni a diétának.

Pedig a kezdeti pár napos szenvedés után már jön a jutalom is magától. El kezded élvezni, hogy jobban kapsz levegőt, hogy nem kell megállni félúton a lépcsőházban, nem füstös minden ruhád, vagy éppen beleférsz a tavaly kihízott kedvenc nadrágodba.

Azonban a jutalomig szenvedésen át vezet az út és sokakat ez tántorít el a kezdéstől és ezért fosztják meg magukat a siker örömétől.

Nincs ez másként a pénzügyek területén sem. Már régóta tudod, hogy bár az átlaghoz képest jól keresel, mégis egy fillért sem teszel félre, vagy akár anyagi gondjaid is vannak, hitelkártya-tartozás, folyószámla-hitelkeret és egyéb adósságok.

Pedig nagyon felszabadító érzés, amikor már senkinek semmivel nem tartozol, amikor a nehezen megkeresett pénzedből nem a hitelezőidet kell meggazdagítanod.

(Tudtad például, hogy egy csoffadt 500 ezres hitelkártya-tartozás havi(!!!!) kamata csekély 19 ezer forint? Ez csak a kamat, az esetleges egyéb költségek, mint hitelkeret-túllépés, minimális tőketörlesztés elmaradása, havi díj, stb akár még újabb másik közel tízezer forint minden hónapban. Szabadulj meg ettől az adósságtól és mindjárt úgy fogod érezni magad, mint aki 30 ezres fizetésemelést kapott.)

Úgyhogy felteszem neked a nagy kérdést: miért nem most kezded el a pénzügyi fogyókúrádat, hogy újra felszabadult és fitt legyél pénzügyi területen is? Tudom, minden fogyókúrát a jövő héten akarnak elkezdeni, immár 5-10 éve állandóan.

Szerintem most hozz egy döntést, hogy mostantól változtatni fogsz a pénzügyeiden.

Gondold végig a napjaidat, hol tudnál jelentős pénzt spórolni a kiadásaidon. Elindulsz fél órával korábban munkába, hogy ne kelljen autóval menni? Otthon reggelizel meg, nem a büfében, ezért most lemész a boltba zsemléért? Viszel be magaddal kávét a munkahelyedre, hogy ne a büfébe kelljen járnod kávézni? Csomagolsz magadnak ebédet? Csak azért sem mész be reggel a pékségbe azért a szokásos két croissantért? Megfogadod, hogy addig nem veszel új könyvet, amíg a régieket ki nem olvastad? A szokásos szombati plázázás helyett találsz magadnak valami olyan elfoglaltságot, ami nem kerül olyan sokba?

Ha már próbáltál leszokni a dohányzásról, tudod, hogy nem a szádban lévő keserű íz és a hajad fertelmes szaga hiányzik, amikor abbahagyod a dohányzást, hanem a hosszú évek berögzült megszokásai. Beülsz az autóba és automatikusan nyúlsz a cigi után. Elindulsz a buszmegállóba és már a kapuban kotrod elő az öngyújtódat. Eltelt egy óra a munkahelyeden és ilyenkor szoktatok kimenni a tetőre füstölni a kollégákkal.

Amikor le akarsz szokni, ezek a legnehezebb pillanatok és sokan itt buknak el. Nem a nikotinéhségben, nem a füstben való fuldoklás hiányában, hanem a beidegződések felismerésében és legyőzésében.

Ugyanez a helyet akkor is, amikor rossz beidegződéseid vannak a pénzköltés területén. Határozd el, hogy nem fogsz rutinból, vagy érzelmi okból vásárolni. (Sokan a lelki fájdalmukat akarják kompenzálni vásárlással. Ha elhagyott a házastársad, a legrosszabb, amit tehetsz, hogy az összetört szíved mellé még az anyagi életedet is padlóra küldöd. A vásárlás nem gyógyír a lelki fájdalmakra, egyetlen újabb felesleges ruha, vagy kütyü sem fog vigasztalást nyújtani.)

Kényszered van, ha elmész egy bolt mellett, beugorj venni egy csokit, vagy egy üdítőt? Határozd el, hogy egyiket sem fogsz venni a következő három hónapban. Üresnek érzed az életed, ha nem mész el plázázni legalább hetente kétszer? Kerekedj felül a hóbortodon és be se tedd a lábad egyetlen plázába se a következő két hónapban. Senkinek érzed magad, ha nem mész el hetente háromszor étterembe az ismerőseiddel? Inkább hívd meg őket egy kerti partira, amit töredékáron ki tudsz hozni.

A tudatos pénzügyi élet alapja a kiadások rögzítése és nyomon követése. De te ne csak azt kezd el írni, mennyit költöttél, hanem azt is, mennyit spóroltál!

Nem vettél két croissant ma reggel? Spóroltál 400 Ft-ot. Vettél egy bérletet és busszal mentél dolgozni? Újabb 500 Ft. Nem mentél le másodjára kávézni a kollégákkal? Ez megint 400 Ft. Nem vettél meg egy könyvet hazafelé, amikor vagy húsz kiolvasatlan könyv vár már így is otthon? Jegyezd fel ezt a 3.000 Ft-ot is, ahogy a feleslegesen nem megvett huszonhetedik blúzon spórolt 5.500 Ft-ot is.

Elmentél bevásárolni, de most nem vettél gyümölcsjoghurtot, chipset, kólát, nápolyit és sütit? Spóroltál 3.500 Ft-ot, a bevásárlásod vagy harminc százalékát.

Add össze ezeket az összegeket a hét végén és a hónap végén is és nyugodtan legyél büszke magadra, mert nagy dolgot csináltál. Ezt a pénzt tedd félre, vagy ha vannak hiteleid, különösen magas kamatozású hiteleid, törleszd be abba és számold ki, mennyi kamattól szabadultál meg.

A legfontosabb dolgot megtetted: elkezdted a fogyókúrát. Ugye, hogy nem is volt nehéz és a jutalom megérte a „szenvedést”?

Ha nemsokára a spórolás és a bankszámlád gyarapodása (vagy a hiteleid csökkenése) ugyanakkora örömmel fog eltölteni, mint ezelőtt a vásárlás, akkor már nagyon jó úton haladsz.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

64 hozzászólás

 • tgwh
  Írd össze mi mennyibe kerül, és látni fogod, min lehet még fogni.
  De azt is remek ötletnek tartom, hogy leírod mennyi az annyi, bár mások pénzügyeibe nem szokás belekontárkodni ugye, írjál akkor arányaiban más összeget pl, vagy nem is tudom, a hozzászólók meg bebizonyítják, hogy ők is ugyan úgy olvasnak mint te, és ha van valami, amiből lehet visszavenni, írnak tippeket 😀

  Egy frappáns kiszámolós tippel nyitok: tanulj, majd keress jobban fizető melót 😀
  Viccet félretéve, mondj le valamiről, ami nem kell. Nem kell remeteként élni, kiszámolóval ellentétben én úgy gondolom, hogy szórakozásra is költeni kell, ha ezzel nem döntöd magad csődbe.
  Vagy nézd meg a havonta kifizetendő fix összegeket, hátha van pl. jobb mobil előfizetés, vagy elég a kevesebb tv csatorna.

  Ha meg nincs, akkor nem tudsz többet spórolni, ennyi, vállonveregeted magad és nyertél 😀

 • Kiszamolo
  Én sem gondolom egyáltalán, hogy remeteként kell élni.

  Én úgy gondolom, hogy úgy kell élni, amit megengedhetsz magadnak.

  Ha havonta egy hawaii út belefér, akkor úgy, ha csak a bkv bérlet, akkor meg úgy.

 • GB
  Főként céges költésekről beszéltem mint nagyobb tétel, tehát ez nyilván magátol megoldódna állás nélkül.
  Másrészt erre az esetre raktam félre azt a bizonyos 6 havi kiadásnak megfelelő összeget.
  Állítom, hogy akinek tényleg anyagi gondjai vannak, annak a hitelkártya nem jó megoldás, mert csak lefelé vezet az út egy késedelmes fizetéssel.
 • Péter
  Még 57 hónap van hátra és a tartozásom még közel 4 misi.
  Szóval adott az a számolás, hogy 300000Ft betörlesztett pénz*9.22%=27660.
  Ennyi lenne a befizetett pénzem éves kamata.
  27660 * 4 év = 110640Ft. Ennyi lenne 4 év kamatköltsége.
  300000 + 110640 = 410640. Ennyivel kellene kevesebbet befizetnem 4 év alatt, ha jól számolok.
  Ez 48 hónapra lebontva, havi 8555 Ft-os csökkenés a törlesztő részleteimben.
  Jól számolok?
  Ez lett ca. 8000. Itt a “bibi”.
 • Moni
  Ne haragudj, en nem egeszen ertem mi az a visszaterites, amit havonta kapsz, meg az egesz levezetes, pedig erdekelne reszletesebben. Kifejtened ??? Koszonom szepen!
 • kommentelő
  Azzal (is) reklámozzák a hitelkártyákat, hogy adott havi limit (pl. havi 150e Ft) x %-áért adnak visszatérítést. Egyik helyen fixen 2%, másik helyen több-kevesebb attól függően hogy benzinkúton vagy élelmiszerboltban költöttél.

  A havi 150e költés 2%-a 3e Ft, ami egy év alatt 36e. Ehhez jön az egyszeri félretett 150e Ft éves kamata (ezt váltottam ki a hitelkártyával), ami nem sok. Ehhez persze két dolog kell: mindig időben törleszd a hitelkártya adósságot, illetve ne engedj a csábításnak, és ne költsd el a “fölösleges” pénzt, amit kiváltasz vele egy hónapban, mert a “végén” azt vissza kell tolni bele.

 • janos
  Az en szamitasaim szerint a regi torlesztod 86214 ft es az uj 79748ft. Ettol a valosag valoszinuleg elter, mert en 57 honapot szamoltam 4 M majd 3.7 M forinttal. Vagyis ha semmi egyeb dijjat nem vontak volna le, akkor 6466 Ftal kell kevesebbet fizetned… De szerintem vannak egyeb koltsegek is… pl az elotorlesztes dijja 1-1.5% szokott lenni az ujabb szerzodesek eseteben. Ezt szerintem nezd meg, hogy tisztaban legyel a miertekkel.
 • pdw
  Ket resze van:

  1. Hitelkartyaval torteno vasarlasok osszege utan a bankok jellemzoen nehany szazalekot (1-2-3-4 a jellemzo) jovairnak a szamladon, azaz annyival kevesebbet kell visszafizetni.

  2. Hitelkartyaval torteno vasarlasokat csak egy kesobbi, meghatarozott idopontban kell visszafizetni. Ez 1-45napig terjedhet altalaban (ebbe ne menjunk bele jobban most). Ergo elofordulhat hogy neked 30 nap mulva kell csak visszafizetni, azaz 30 napig kamatoztathatod a penzed ami meg nalad van.

  Diohejban ennyi, rengeteg cikk van a temarol a neten.
  Azonban amig nem erted 100%-ig az egesz folyamatot, illetve maga a hitelkartya mukodeset eszedbe ne jusson kiprobalni, mert csunyna megegetheted magad.

 • cantus
  Na azt hiszem ez a 3,5% az a lélektani határ, hogy kirángassam onnan az összes pénzt. Lemondok a plusz 4.000,- Ft-ról is amit oly nemesen kínálnak, nem érdekel. Inkább veszek az összegyűjtött pénzből PMÁK-ot.
 • Moni
  Koszonom a valaszaitokat, mostmar ertem… Nem hallottam meg errol a lehetosegrol, nemigen hasznaltam meg hitelkartyat. Nem tudom, itt ahol elek (nem Magyarorszag), ervenyes-e a dolog. Lehet, hogy majd utananezek… Koszonom az informaciot!
 • Moni
  Koszonom Neked is!
 • gyulavik
  birzol, köszönöm a tippet, megnézem pontosan, hogy valóban megéri e…az a kártya költségeitől függ, ha az ok akkor váltok..
 • gyulavik
  Kedves kiszámoló, szeretném megkérdezni a véleményedet a devizaszámláról, nevezetesen az árfolyam változásból következő nyereségről amit a ft és a dev számla között váltok át.Eddig ha nem is sokat de sikerült nyernem vele, ás a most kapható siralmas banki kamatok miatt érdekelne a véleményed.A kockázattűró képességem, rendkívül alacsony.Köszönöm ha válaszolsz.
 • Egy másik Zoltán
  Mit is mond a Nyugdíjguru?
  ” … a társadalombiztosítási nyugdíjpillér biztonságát két hatalmas erő támadja. Az egyik a foglalkoztatási helyzet alakulása, a másik pedig az idősek arányának drámai növekedése. Ezek következtében nincs és a belátható jövőben nem is lesz elegendő olyan aktív korú dolgozó, akit hatásosan kötelezhetne az állam járulékfizetésre.
  Így az állami nyugellátással kapcsolatos rendszerkockázatok minden uniós tagállamban rendkívüli mértékben növekednek. Az egészségügyi ellátórendszerek közismert finanszírozási gondjai csak tovább nehezítik a jövőbeni idősek helyzetét.
  Mindezek miatt száz százalékos biztonsággal előre látható, hogy ha valaki olyan nyugdíjas jövedelemre vágyik, amely biztosítja a méltóságteljes, egészséges és jó élet anyagi feltételeit mindhalálig, azt csak és kizárólag privát megoldások révén teremtheti meg.”

  Ezek után a kérdés: Mire vársz?!