Strukturált termékek: menekülj

Az elmúlt másfél hétben három olyan ügyfél is volt, aki úgynevezett strukturált termékekkel volt gazdagon kitömve, természetesen hatalmas mínuszban volt az összes.

Írtam róla már régen, miért nem veszünk soha ilyen termékeket (betét, kötvény, bármi), de úgy tűnik, az már nagyon régen volt.

Mi a lényege az ilyen termékeknek?

Nem egy fix kamatot fizet, hanem ennek a lehetőségét és mértékét valamilyen mögöttes termék vagy termékek teljesítményéhez köti.

Például ha ezek mindegyike az év adott napján 100% feletti árfolyamon állnak, akkor fizet X% kamatot abban az évben. A mögöttes termék lehet deviza, nyersanyag, részvény, bármi.

Ha akár csak az egyik is 100% alatt áll, akkor nincs kamat.

Lejáratkor ha bármelyik 70% alatt áll, akkor annak az árfolyama szerint veszítesz a tőkédből is. Akkor is, ha a másik kettő (három, öt, akármennyi) pluszban van.

De ez kevés a teljes lehúzáshoz, szokott benne olyan opció is lenni, ha viszont te túl sokat nyernél, akkor a kibocsátónak joga van visszahívni a terméket és téged megfosztani a szerinte túl sok haszontól. (Visszahívás lehetősége a kibocsátó részéről.)

Tehát összefoglalva: legtöbbször végtelen veszteséged lehet, korlátozott nyereséged és még ha minden jól megy is, akkor se nyerhetsz rajta sokat.

S értelmes emberek megvesznek ilyen termékeket, csak mert a privátbankárjuk ezt javasolta. Akit azért fizetnek a bankok, hogy sok hasznot termeljen a banknak és nem neked.

A privátbankárod nem érted él, hanem belőled. Remélem érted, mi a különbség. Neki az a dolga, hogy olyan terméket adjon el neked, amin a bank sokat keres. Mivel a bank csak rajtad, mint ügyfélen tud jellemzően sokat keresni, ezért te leszel az, aki ráfizet az egészre.

Soha ne vegyél meg semmit csak azért, mert valaki azt mondja, hogy vedd meg. Olyan embertől ne fogadj el tanácsot, aki abból él, hogy eladjon neked valamit. Az nem tanácsadó, hanem értékesítő, csak még be is csap, mert tanácsadónak tünteti fel magát. Még egyszer: nem érted, belőled él.

Soha ne vegyél olyan pénzügyi terméket, amit nem értesz száz százalékosan. Veszek részvényt, annak az ára mehet fel és le is, várhatóan ennyi osztalékot fizet évente. Bukhatok rajta sokat, de nyerhetek is sokat. Ha ezt érted, vehetsz részvényt. De ha strukturált meg derivatív meg olyan szavak vannak a termékben, amit az sem tudod, mit jelent és hogyan működik, akkor nehogy megvedd.

Soha ne vegyél meg olyan terméket, amit magyarázni kell. Ha ez így áll két év múlva, a másik mögöttes termék meg úgy, de a dollár-euró átlépi a paritást és éppen telehold lesz a harmadik évfordulón, akkor ez történik. Felejtsd el, abból nem lehet bajod.

Soha ne vegyél meg egy terméket, amíg el nem olvastad és meg nem értetted, mit veszel. Volt, akinek én árultam el, hogy nem tőkevédett terméket vett, hanem feltételesen tőkevédettet, ami magyarul azt jelenti, hogy nem az.

Ha bármelyik mögöttes termék (nyersanyag, részvény, deviza, akármi) a kezdeti ár 65% alá esik, akkor a tőkéd is ennek megfelelő százalékban lesz semmivé. Akkor is, ha a másik két mögöttes termék 140%-on áll.

Szomorú volt, amikor megtudta, hogy hintába rakták. A maximális(!!!!) éves hozamlehetősége talán 7-8% volt, de akár a tőkéje felét-kétharmadát is el tudta veszíteni ezért cserébe. Ha pedig két egymást követő évben nyert volna 7%-ot, akkor jól visszahívta volna a kibocsátó a terméket. S emberek megvesznek ilyen termékeket.

S mostanában nem láttam egyetlen ilyen strukturált terméket sem, ami ne lenne durva mínuszban. Kiszállni nem lehet belőle (vagy csak horror veszteség árán), nyerni nem nagyon lehet rajta.

Miért nem veszed meg a mögöttes termékeket mindenféle strukturált parasztvakítás nélkül, ha már mindenképp vadulni akarsz?

Van mögötte három részvény? Ide azzal a három részvénnyel. Ha nyerek, tudok sokat is nyerni. Ha bukok, akkor itt is bukok, teljesen mindegy. De ha öt év múlva éppen nagyon rosszul áll, akkor nem kell a bukásomat realizálni, mint a strukturált termékeknél, mert ülhetek benne még akár további öt évet, hátha jobb lesz.

Ha pedig érdekel az opciók és certifikátok világa, akkor pedig tanuld ki őket és vegyél olyanokat direktben. (Ezek vannak az ilyen termékekben szépen becsomagolva, parasztvakítással nyakon öntve.) De ott is tudd, hogy mennyit nyerhetsz és mennyit veszíthetsz.

A Kiszámoló Akadémián beszélek az ilyen termékekről is, jól nézd meg az összes részt, mielőtt te is ilyen rossz döntést hoznál.

Addig is, tőkevédett alapot se vegyél:

Újra támadnak a tőkevédett alapok

 

Share

87 hozzászólás

 • majomka
  Elképzelem, ahogy magamtól undorodó fejjel bemászok egy OVB-hez állásinterjúra és a csóka közli velem: na vezess le egy nyomorult sztochasztikus diffegyenletet, kisfiam! Mondjuk ott megdől az egész, hogy ilyen helyre betegyem a lábam.
 • lecsó
  OFF: Nem volt kiszámoló életbizti szeptember lista. Lesz októberi?
  Köszönöm!

  Mindjárt rakom fel. Még várom az uniqás számlát

 • Panelproli
  Pontosan ugyanezeket a köröket futom. Ezen blog hatására ( köszi Miklós ) kialakult bennem egyfajta ellenállás az ilyen fantasztikus lehetőséget kínáló ügynökökkel szemben, tehát ezeket már csípőből pattintom le. Viszont ha túlmerészkednék az Államkincstáros vizeken, amiket értek, akkor masszívan sok időt és energiát kellene befektetnem egy részvény vagy egy bármilyen más összetettebb megtakarítási portfólió kialakításába, ha meg nem én csinálom, akkor a bróker húz le, mert azt mond, amit akar, mert nem értek hozzá. És akkor is csak egy nagy talán lenne, hogy plusszosan kijövök a buliból, ha a játék -10%-ról indul, de persze csillagos ég ígérgetés az lenne. Így sajnos marad a buta PÉMÁP és DKJ-s portfólió, amiken a pénzem csak 10%-ot bukik, nem 20-at az infla miatt. Inkább abba fektetem az energiám, hogy többet keressek 🙂 Jöhetnek a kioktató, megmondó kommentek.
 • Gergő
  OFF:

  Tanulni járunk ide, többünknek fontos az oktatás. Aki egyet ért, jöjjön ki az október 5-ös pedagógus tüntetésre.

  Miklós, köszönöm, ha kiengeded, vagy kiteszed valahol.

 • Szorgoshangya
  Kedves Miklós! Miért nem írsz egy pár sort a mostani prémium állampapírokról? 11.75%-ot ad év végéig, utána meg infla +1.5%!? Mi ez, ha nem bankrobbantás? Jól számolom, hogy ez azt is jelentheti, hogy az állam januártól 20% kamatot is fizethet?? Hogy fogja tudni ezt?? NORMÁLIS EZ? Fussunk amerre látunk, vagy épphogy tegyünk át mindent is ebbe? Teljesen tanácstalan vagyok, és félek is, h. mi lesz, ha nem hogy nem fizetik ki, hanem még a tőkét sem adják vissza, ha csőd lesz. Reális a félelmem? Mit gondolsz?
 • Belavoltam
  Nem kioktatni jottem, hanem csak halkan felhivni a figyelmed, hogy ha mar van allampapirban egy szemmel lathato osszeged, akkor erdemes nyitni a reszvenyek fele, es pl. s&p500-at venni. En is kb. ebben a fazisban vagyok, csak meg azt nem tudom eldonteni, hogy melyik brokernel nyissak szamlat egyreszt a havi koltsegek kapcsan (tkm), van-e tbsz jellege, ill. hogy az USA belengette, hogy felmondja a kettos adoztatas elkeruleset szolgalo egyezmenyt jovo akarmikor.

  Ha valakinek van jo tapasztalata valamelyik brokerrel a fentieket figyelembe veve, ne tartsa magaban.

 • Fuff
  Amikor felhív a privátbankár, mindig végighallgatom, megköszönöm a tájékoztatását és utána mindig pontosan az ellenkezőjét csinálom annak, amit tanácsolt. Így óriási köszönettel tartozom neki, mert már többszázezer forinttal gazdagított a tanácsaival 🙂
 • Pityu
  Nem semmi, hogy mennyi arcoskodó, pökhendi kolléga érzi, hogy kérkedni kell a tudásával. Ez az egyik szomorú tény. A másik az, hogy itt is és más bejegyzés alatti kommentekben is rengeteg utalás van arról, hogy a prémium bankárok, privátbankárok mennyire tudatlanok és mindegyik le akarja nyúlni az ügyfél profitját. Azért, mert valaki egyszer szerzett egy élményt egy valakivel. Létezik olyan privátbankár is (nem is egy, hanem sok) aki két évtized alatt egyetlen struktúrált terméket sem adott el. Olyan ez, mint bármilyen más általánosítás. A többség valamilyen, de mindig van kisebbség. Sok portfóliókezelő is van aki másra nem alkalmas csak benchmark követésre. És van több CFA ismerősöm akire nem bíznám a porfóliómat. Én pedig most nem írom le, hogy hány éve mit csinálok és milyen pénzügyi végzettségeim vannak :).
 • Családfő

  Próbáld meg apró lépésekkel a spektrum tágítását. Nyitsz egy brókerszámlát, kezdesz egyszerű ETF-ekkel. Pár estét eltöltesz ezek megismerésével, olvasol, olvasol. Esetleg befizetsz itt egy tanácsadásra.

  Ne félj kimozdulni a komfortzónából, menni fog.

 • géza
  mert gyépések között nevelkedtél.
  Ezeket már az anyatejjel illik magába szívnia egy magára valamit is adó kommentelőnek.

  köszönöm neked hogy jókedvet okoztál szürke héköznapomban

 • Zozka
  @Szorgoshangya:Magyarországon csőd? Nem lesz, sosem ismernék be.
 • Bleutor
  Azért az a 20% kamatfizetés a mostani papírnál januártól nem hiszem hogy meglesz, a 2022. évi havonta publikált éves inflációs átlag a bázisa, ami év eleji 8%-ról mehet fel 20-25% (?) közé, így 15%-os éves átlag lehet szerintem legfeljebb (de 14%-ra várom reálisan), erre jön rá a +1,5% kamatprémium. Valamilyen korábban vásárolt, de későbbi fordulós papírnál összejöhet már a 20% is, kérdés érdemes-e azokat tartani. A magas év eleji kamatok beépülnek a bázisba így visszacsökkenhet az infla jövőre, így azoknál a papíroknál nagy a bukó a fordulóig, utána meg kérdéses mekkora lehet az előnye – éves inflációs átlag naívan nézve szerintem júliusig fog növekedni – aztán 10% körül stagnálhatunk…
 • Szorgoshangya
  Én nem látok olyan jó beszállót most a tőzsdén.. 2020 márciusában 2300-körül volt az SNP500, szóval bőven van még ott is esély az esésre, hisz a recesszió előszobája ez még.. De ki mit szól a mostani prémium állampapírokhoz 11.75% januárig, majd onnan infla + 0.75 v. 1.5%!! Azért kérdezem, mert anno Miklós is ajánlott pár sorozatot, sőt ő maga is vett ennél bőven rosszabb feltételekkel.. Talán olyanról is volt szó, hogy tartósan nem tud egy állam 10% felett fizetni, v. akkor ott már olyan szintű a baj, h. lehet egy államcsőd közeli helyzet is.. Szóval itt most nem 10 hanem januártól akár vastagon +20% feletti hozam várható! És erre nincs egy kommet se?? HAHÓ
 • Mai nyelvtan
  Ha már egyszer tanulni jársz ide, akkor remélem egyetértesz velem, hogy egyet érteni az nem olyan sok. 🙂 (irdhelyesen.hu/index.php?szo=egyetertek)
 • Ishar
  A fizetett kamat mellett szerintem vedd figyelembe az inflációt is, azaz a reálkamatot nézd. A 2027/J PMÁP január 27-ig 11,75% kamatot fizet utána pedig 2022-es éves infláció +0,75% kamatprémium, míg a 2029/I PMÁP február 21-ig 11,75% kamatot fizet utána pedig 2022-es éves infláció +1,50% kamatprémium. A kamatfordulókor mindig az előző éves átlagos kamat + kamatprémium lesz az adott évre a kamata a papírnak, ezt a 20%-os hozamot nem tudom miből gondolod.
 • cabala
  Sziasztok!

  Ha most így szakmáztok, akkor el tudnátok nekem magyarázni, hogy hogy megy a shortolás?
  Nagy vonalakban értem: valakitől kölcsönkérem a részvényét és azt eladom, majd amikor úgy látom, akkor visszaadom.
  DE azt nem értem, hogy miért adná valaki kölcsön? Abban is megállapodnak, hogy mikor kell visszaadni? Ezt a dátumot lehet tudni? Nyilvános? Ha több részvény van, akkor honnan lehet tudni, hogy melyiket meddig adta kölcsön? Mi van akkor, ha az aki kölcsönadta közben inkább eladná másnak? Ez a kölcsönadás legális, mármint lehet ilyet csinálni mindenhol? A kölcsönadás úgy működik, hogy tényleg odaadom a fizikai részvényt, vagy elég csak egy ígérvény?
  Bocsi a láma kérdésért 🙂
  Köszi szépen

 • MÁgoston
  Off: életbiztosítás
  26 éves informatikus vagyok, home office-os munkával, nem extrémsport kedvelőként, de sportolok, betegségem nincs, stb.

  Így is a kiszamolo egyesület éri meg, vagy a nagyon jó körülmények miatt egyéniben jobban járnék?

  Halál/baleseti halál/rokkantság lenne a fő, mert nem számítana egy csonttörés/nagyobb műtét kifizetése sem, de annyi nincs félretéve, hogy ne segítse ki egy 8 számjegyű összeg az élettársamat (idővel feleség is lesz) ha velem valami történne.

 • Belavoltam
  “szóval bőven van még ott is esély az esésre, hisz a recesszió előszobája ez még”

  Lehetseges. De ugye az az alaptetel, hogy nem tudod megmondani elore, hogy holnap a tozsde esik vagy emelkedik. Ezert is mondja Buffet azt, hogy minden honapban ugyanannyiert vegyel reszvenyeket (a havi megtakaritas befektetesere gondolok), mert a lejtmenetek es az emelkedok hosszu tavon kiegyenlitik egymast.

  De most hogy mar ennyire jol megy az elmelet, javasoljatok brokert, ahol s&p500-at tudok/erdemes venni.

 • Kiszamolo
  Mágoston, nem biztos, de talán egyénivel jobban járnál. Aegon Vital talán olcsóbb.

  Kérj UGYANARRA árat, mint az egyesületi biztosítás és amelyik az olcsóbb, azt válaszd.

  Ne ügynöknél, a biztosító saját honlapján érdeklődj.

 • Csinolina
  nem értem a 20% honnan jönne/ hol olvashattad.. ennyit senki nem is tippelt semelyik nagyobb platformon se
 • Csinolina
  Brókeres témához:

  szendreiadam.hu/szamlak/ertekpapirszamla-osszehasonlitas/

  Nem kedvelem őt én se igazán, de erre szerintem jó cikk.

 • V.A.Laki
  : A shortolas tenyleg ugy mukodik, hogy valakitol kolcsonveszel egy reszvenyt es eladod. Valakinek van egy marginos szamlaja, aminek megnyitasakor alairta, hogy nem akar elni szavazati jogaival, reszvenyei tudta nelklul kikolcsonozhetove valnak. Kolcsonzeskor tenyleg letrejon egy szerzodes a brokerek kozott, hogy “Bela kolcsonvette ezt es ezt a reszvenyt Jozsitol”. Bela negyedevente kifizeti az esedekes osztalekot zsebbol Jozsinak, innentol kezdve a kolcsonzes BARMEDDIG folyhat. Ez kinek jo? A brokernek, mert forgalma keletkezik.

  A tortenet harom fele keppen vegzodhet: 1. Belanak eleg a profitbol/vesztesegbol, zar 2. a reszveny ara nagyon felmegy, Bela minden penze kb. eleg a zarashoz, jon a margin call, Bela mindent elveszt 3. megtortenik a 2. eset, de fizikailag nincs reszveny a piacon a zarashoz(!!!), Bela var es vagyona tobbszoroset veszti el. Igen, a 3. is teljesen legalis.

 • jutifali
  MÁgoston:

  Csoportos mindig olcsóbb tud lenni nettó díjban és költségben, amivel az egyéni tud jobb lenni, ha Miklós 20-25%-os jutalékát (amit gondolom kap a díjból, csak nem hirdeti agyon) nem kell megfizetned, pl. a Miklós által is javasolt direkt honlapos technikával.

 • Zabalint

  Én is úgy teszek, hogy folyamatosan veszek, ezzel átlagolok, de azért megjegyzem, hogy ez nem olyan egyszerű a gyakorlatban, mint az elmélete, ugyanis épp a mélypontokon a többségnek sokkal nagyobb eséllyel nincs, vagy csak kevesebb pénze van vásárlásra, ráadásul nagyobb eséllyel kell hozzányúlnia a befektetéseihez. Valójában most is egyre kevesebből tudok én is venni, mivel forintban hiába növekszik a fizetésem, dollárban csökken, forintban számolva alig csökkentek a vezető nyugati tőzsdeindexek.
 • Belavoltam
  Melyik broker cegnel van szamlad? Es ajanlanad-e nekem is, aki most akar elkezdeni baratkozni az ETF-ekkel?
 • Szorgoshangya
  20% onnan jön, hogy már a jegybank elnöke sem tagadta, h. kb. ennyi az inflació 2022-ben, pedig tudjuk, h. valójában 40%. Miért hihetetlen, h. legalább a felét beismerik? Igazából a kérdés az, h. biztosan sokan ülnek még a 28/J PMÁK-ban ami 6.60%-ot fizet, és a fordulója 2023 április.. Még rosszabb, ha vlki a szuperpapírban ül ami 5%.. A prémium papírt 1% bukó feltörni, de onnantól 11.75% a kamat, és 2023. jan/feb forduló és onnan már jöhet a zsíros 15- szerintem inkább 20%-körüli kamat ami gyorsan visszatermeli az 1% bukót.. Továbbra sem értem, hogy miért nem kap rá mindenki, és azt sem, hogy hogyan fogja tudni kifizetni az állam ezt a rekord méretű összeget..? Valaki okos segítene??
 • Q

  Virág Barnabás, az MNB alelnöke szerint az idei infláció 14 százalék körül lesz, a jövő évi pedig 11-14 százalékos. A drágulás üteme jövő év közepétől kezdhet el visszasüllyedni a normális szintre.

  forrás: telex.hu/gazdasag/2022/09/27/2700-milliard-likviditas-szukitese-mnb-virag-barnabas-kamatemeles-inflacio

 • nem kapok jutalékot
  “Jöhetnek a kioktató, megmondó kommentek.”

  Na jó, de csak mert te magad kérted, kioktató leszek:

  Ismerek valakit, aki foglalkozik pénzügyi tanácsadással, valami Miklós, vagy hogy hívják… interneten megtalálod szerintem, ha ügyesen keresed… (pl. ezen az oldalon, fent középen, pénzügyi tanácsadás menüpont…)

 • Trader

  A shortolás úgy működik elméletben, ahogy .A.Laki leírta. A gyakorlatban csak egy kattintás természetesen. Még az sem feltétlenül biztos, hogy az általad shortolni kívánt teljes mennyiséget egyetlen embertől “veszed kölcsön”. Mint ahogy sima vétel/eladásnál is állhat több ember az ellentétes oldalon.
  A shortolás teljesen legális, mert nincs benne semmi rossz. Akik nem értik a lényegét, azok szokták ördögtől valónak tartani, mert árfolyameséssel keresel pénzt. Pedig simán van olyan is, amikor a short minden egyes résztvevője végülis nyereséget könyvel el. Persze nem egyidőben.
 • Csinolina
  értem az érved, de 20% nem lesz azon a papíron, ami alapján a kamat számítva lesz..:) amúgy majd nyomtat forintot a jegybank.. igaz lesz tőle majd mèg dupla ilyen drága minden/infla nem papíron tovább nő, de itthon én mást nem várok
 • eLemlámpa

  “Egy akármilyen corvinusos kamu szakkal előrébb vagy.”

  Ohhhó, mit látnak szemeim, nahát-nahát 😀

  https://kiszamolo.hu/penzugyes-szeretnek-lenni/

  Szerencsére azért van tartalékban egy BGE mesterdiploma is, egynek az is jó. 🙂

 • Szorgoshangya
  Ok, legyen 15% de ez még mindig a legmagasabb hozam amit forintban el lehet képzelni. Hogy nincs róla cikk, (korábban extrán gyengébb hozamoknál is volt) hogy nem kap rá mindenki?
 • Justin Time
  Manapság nem olyan a magyar állampapír, mint egy termékbemutató?
  Valós termék nincs mögötte, csak egy gigászi méretű piramisjáték, ami bedől, amint nincs több befizető.

  Sajnos forintban is áll némi pénzünk, és gondolkoztam, hogy legalább az értékvesztés ellen be kéne tenni valamibe. Csak a százalékokon vitatkozó hozzászólásaitokból, már ne haragudjatok, de nagyjából az jön le, hogy vak vezet világtalant.

 • Dénes

  Nem unod még a lovagolást ezen a témán?
  Az még nem jutott eszedbe, hogy ha valamire nem kap rá a tömeg, annak valószínűleg oka van?
  Tudod, ha MINDEN barom szembe jön az autópályán, érdemes megállni és gondolkodni. 😉
 • Csinolina
  ezt tanuld meg nagyon: kockázat nélkül nem értékelünk hozamot!! Szerintem sokunk nem zárja ki egy jó kis devizaválság lehetőségét/még nem a csúcsot elért jelenlétét:)
 • eLemlámpa
  “Szerencsére azért van tartalékban egy BGE mesterdiploma is, egynek az is jó.”

  Valamire biztos 😀
  Az rajta van azon a bizonyos 500-as listán? Tudod, ami még a KSH inflációs adatánál is pontosabb.

  És mi az a mesterdiploma? BGF? BGE? MSc? Csak mert láttam én már fodrász mesterdiplomát is falon, arany nagybetűkkel, bekeretezve. 😀

  Szerinted az újabb cikknél megoldódik a nagy termosztát rejtély vagy be kéne segítenem? Mondjuk nincs még olyan hideg, meg a gáz is olcsó, mit számít 😀

 • csaba

  “Egy bizonyos összeg fölött a Bank rádtukmálja a privát bankárt.”

  helyesebben: bepróbálkoznak. egyszerűen és határozottan el kell hajtani őket. engen csak egyszer hívtak föl, hogy “látják, hogy ennyi és annyi van a számlámon, adnának segítséget…”, mire én, “köszönöm, én is tudom, mennyi van a számlámon, és egészen biztos, hogy egyedül is jobban be tudom fektetni, mint a munkatársaik közül bármelyikük, kérem, a jövőben mellőzék az ilyen hívásokat”. és azóta is mellőzik, békém van tőlük